בית פורומים עצור כאן חושבים

הרבנים הכריחו אותה להשאר בבית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/1/2006 15:48 לינק ישיר 
הרבנים הכריחו אותה להשאר בבית

הסיפור אמיתי לחלוטין.

חברה שלי הגרה בעיר חרדית קטנה במרכז הארץ שלחה את ילדתה לכיתה א'. באמצע היום הוחזרה הילדה לביתה והיא קיבלה טלפון שיותר לא תשלח את הילדה. לשאלתה ענו לה שועד ההורים לא מוכן בשום אופן שילדיהם ילמדו עם ילדתה.
אקצר ולא אספר את כל מערכת היסורים שעברה ואגיע לשלב שבו הוזמנה אל ועדת רבנים ששם מנו לה את חטאיה, החטא העיקרי הוא עבודתה לפרנסת ביתה בחנות. "את מסבירה פנים לגברים" הטיחו בה. בסופו של דבר אולצה -למען בתה- לעזוב את עבודתה
כזבנית והיא היום עקרת בית .

אני שבה ומצהירה שהסיפור אמת.

שאלותי הן.

1) מה ההבדל ביננו לבין אירן?
2)האם אכן ההלכה מסכימה לכך?
3)מה היא צריכה לעשות במקרה זה?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/1/2006 15:55 לינק ישיר 

ועכשיו הבה נשמע את הצד השני! (שהרי את/ה מסכימ/ה שיש מצב שמצדיק לשלוח ילדה הביתה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/1/2006 16:02 לינק ישיר 

שתשלח לבית ספר אחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/1/2006 17:20 לינק ישיר 

בוגיעלון,

לדידך אדם יכול לרצוח על ויכוח על מקום חניה שהרי כולם מסכימים שיש מקרים שמותר להרוג.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/1/2006 17:39 לינק ישיר 

נאךך, ב'מת! אפשר לחשוב שהיית שם בבית הספר והסקת מזה שהשילוח היה כמו להרוג על מקום חניה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/1/2006 18:30 לינק ישיר 

בוגיעלון,

תודה לאל (אתה תבחר..) אני לא מבלה בבתי ספר חרדיים את ימי. כל שאמרתי הוא שהלוגיקה שהצגת דומה למקרה שאני ציינתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/1/2006 18:46 לינק ישיר 

ההבדל (בעצם אחד ההבדלים) בין ישראל לאירן הוא שחברתך יכולה לשלוח את ילדתה לבי"ס אחר, חרדי או דתי, שבו עבודה כזבנית בחנות אינה אסורה (אם כי שמעתי שגם במקום שהיא כן אסורה, העבירה בת תיקון בהתחשב במחזור הכספי של העסק).

אם חברתך מתעקשת לחנך את בתה לאור ערכי ביה"ס שבחר לסלק אותה דוקא, אין לה להלין על עצמה.

תוקן על ידי - ממללא - 03/01/2006 18:48:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/1/2006 20:08 לינק ישיר 

בוגיעלון, אין לי אלא להצטרף אל נאכאמלנישט בתמיהה על דבריך.

ממללא, לא זכור לי שהצגתי השוואה בין ישראל לאירן,מה הצגתי זו השוואה בין החברה החרדית בה אני חייה לבין אירן.
והפיתרון לקום ולעזוב זהה לפיתרון להגר מאירן.

אגב, במקום שבה חברתי גרה אין בית ספר אחר של בית יעקב.כך שהפתרון אינו רלוונטי לגביה.

גם אני -חכמה ככולם- הצעתי לה מיד לעזוב -דבר שאגב לא עשיתי בעצמי- אך במחשבה שניה זו חוכמה קטנה. הסיבה למגוריה שם היא המחיר הזול של הדירה אין לה תקציב לעבור לעיר גדולה בה האפשרויות מגוונות יותר.

כמו כן תיארתי לי שלא ימצא פתרון ספציפי לבעיה זו,רק רציתי לעלות את הבעיה ואת המודעות לבעיה זו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/1/2006 20:17 לינק ישיר 

קה סרה.

הסיפור עצוב.

הניתוח שלך מבריק.

אשתדל לענות על השאלות:

א. יש הבדלים רבים בינינו, כלומר החרדים, לבין אירן. יש גם דברים משותפים. מסירות לצניעות, ולפעמים מסירות מרובה מדי לצניעות, הוא אחד הדברים המשותפים. הראשון הוא לשבח, השני לגנאי.

אך הבה נבדיל בין סוציולוגיה לבין הלכה.

ב. ההלכה אינה אוסרת על אשה לעבוד בכל עבודה שאין בה חוסר צניעות. יש גדרים של חוסר צניעות המופיעים בגמרא, בשולחן ערוך, ולמעשה רובם מובנים בשכל פשוט, (בתוספת הכלל שגוזרים לפעמים איסור מחמת חשש רחוק).

ג. מה אפשר לעשות? כבר כתבו כאן, שלפעמים זה המחיר של השתייכות קהילתית. ישנן קהילות רבות בחברה האורתודוכסית, היהודית הכללית, והאנושית. לכל אחת מנהגים משלה. מנהגים אלו אינם נובעים בהכרח מן התורה ולעתים הם אפילו מנוגדים לה.

כל מה שאפשר לעשות הוא לבדוק אם אכן יש תקנה מוצהרת שלא לעבוד באותה עבודה. אם כן, אזי הברירה היא להחליף עבודה או להחליף חברה...

ושוב, זו לא שאלה הלכתית, אלא מעשית.

כמובן, אם מדובר בתקנה מקומית, היא יכולה לנסות לערער עליה, או לנסות לקבל היתר מיוחד בתור "יוצאת דופן". להערכתי, קל הרבה יותר לבצע את המשימה השניה. אחד המאפיינים של החברה החרדית הוא נאמנות יתר למנהגים. לטוב - ולפעמים לא כל כך טוב.

ניסיתי לענות על שאלותיך אך אני מבקש להוסיף דברים שלא נאמרו בשאלה.

1 כפי שכבר ציין בוגי, אין שומעים צד אחד בלבד. הרי לא שמענו את הצד של המוסד או של ההורים.

למשל, יתכן שמקום העבודה באמת אינו מתאים. נניח שהיא מצאה עבודה במכירה של כרטיסי קולנוע, או מלצרית בפאב, או שבעלה היה מוצא עבודה - אם אשתמש בדוגמא שראיתי נדמה לי פעם כאן בפורום - כשהוא מתחפש ל"סנטה קלאוס" - האם זה היה מתקבל בשלום, והאם היה מוצדק לערער על כך?

אמנם, מעניין שבעבר נהגו נשים לסייע בפרנסה ובמכירות לגויים, בין במסבאות, בין בחנויות, ואפילו אשתו של החפץ חיים ניהלה חנות. אבל מסתבר שיש גם סוגים של חנויות...

2. נניח שהסירוב של הנהלת המוסד היה לא בגלל העבודה, אלא בגלל שההורים מחזיקים בבית טלויזיה, או אינטרנט. מה אז?

הקו הרשמי של החברה החרדית היום הוא שאינטרנט ואולי מחשב בכלל פסולים אלא לצורכי עבודה. ניתן לטעון שזו תקנה גורפת מדי. אך זה המחיר של השתייכות לחברה הזאת.

3 יתכן אמנם שהרבנים או המוסד לחצו עליה לעזוב את העבודה
לא בגלל שהם סברו שזה מוצדק, אלא בגלל שנוצר לחץ חברתי, והם נאלצו להיכנע ללחץ הזה. גם זה קורה. וזה כמובן לא אמור לקרות.

תוקן כי נעלמו משום מה השורות האחרונות.

תוקן על ידי - מיימוני - 03/01/2006 20:26:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/1/2006 20:18 לינק ישיר 

קי סרה,
הבעיה שאת מעלה היא ניסיון לרקוד על שתי חתונות (ויש י ניסיון לא מבוטל בניסיונות כאלה). מחד, את רוצה להינות מיתרונות החינוך החרדי (וקשה להכחיש שיש יתרונות כאלה), ומאידך לא לשלם את המחיר על החסרונות שלו. אבל הקשיחות והאיבון שמונחים בבסיס המערכת הם התשתית שיוצרת גם את היתרונות (אני מדבר בהכללה, כמובן שניתן לבחון כל רכיב לחוד ולמצוא כמה רכיבים מיותרים).
העובדה היא שחברתך רוצה רק בי"ס 'בית יעקב', ולא ממ"ד או משהו דומה. מחירי הדירות הם סיבה מגוחכת, שכן גם בירוחם היא יכולה להשיג דירה במחיר דומה, ולשלוח את ילדיה לביה"ס הממ"ד שם.
אם כן, כדי ליהנות מהיתרונות עליה לשלם גם את המחירים (או לנסות לעבוד עליהם).
האמת שעצם העבודה כזבנית נראית לי משהו חריג, ותמהני האם זוהי הסיבה שבגללה התנכלו לה. עד כמה שאני מכיר אי מניעה לעבוד כזבנית, ואף בדברים גרועים יותר.
זה מחדד את טענתו הנ"ל של בוגי (קורה לפעמים שאנחנו מסכימים - בבחינת אחדות הניגודים), שהגיעה העת לשמוע את הצד השני.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/1/2006 20:41 לינק ישיר 

אני לא מבינה איך הגיעו פה לשמיעת הצד השני. פתאום בוגי מיתמם, והחרדיבאן נעלם ואיננו.

" החטא העיקרי הוא עבודתה לפרנסת ביתה בחנות. "את מסבירה פנים לגברים" הטיחו בה."

כך כתבה קי סרה, וחזקה עליה שכשהיא כותבת שמדובר בחברתה -סביר להניח שהיא יודעת שהיא שומרת על כללי צניעות סבירים ומקובלים. ורק עצם העובדה שהיא עובדת בחנות שבה יש תנועה של גברים,והיא מסבירה להם פנים כנדרש ממנה במסגרת עבודתה. היא הסיבה שבה ראו לנכון התנהגות שאינה ראויה.

ובטח שלא מדובר בפאב, או במועדון לילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/1/2006 23:29 לינק ישיר 

נאך, ריב וקהסרה

כנראה שלא הבנתם אותי. אני מהאחרונים שאבוא להגן על מעשי החרדיבן אם כי איני חדור שנאה אוטמטית ושמחה לאיד כאשר החרדיבן מתבזה. התיחסותי כאן היתה לכך שקהסרה הקדימה באומרה ש'הסיפור אמיתי לחלוטין' כבסיס לשלושת שאלותיה.

הטלתי בשאלה את הביסוס שבעצם היא לא זקוקה לו. שהרי גם לו היה הסיפור בדוי בידי החברה עצמה שהיתה באה לכאן לומר שזה קרה לה או לחברה שלה, ניתן היה לדון על השאלות למקרים שזה קרה, קורה ויקרה.

התכוונתי להצביע על כך שאם היא מתעקשת על הביסוס המגיע לנו בהצהרתה שהסיפור 'אמיתי לחלוטין', מצידנו יש להטיל בו ספק. סוף סוף החרדיבן הוא רק קבוצה לא גדולה של רבנים/עסקניים כשרוניים, קיצוניים ואכזריים שהגדוילים משתמשים בהם כתליינים וככלבי שמירה וההמון העדרי הנוהה רק עונה אחריהם הן ואמן. סביר להניח שרוב מנהלי מוסדות אינם כאלה כפי שהיא מתארת ואם היינו שואלים את אלה שבמקרה הספציפי היינו מגלים שהם חשבו אחרת מהתיאור שבפנינו שמדובר אך ורק בהסברת פנים ש"מ של האם ותו לא.

בכל זאת, ברור שזה חיובי לדון בשתי השאלות האחרונות שהעלתה ולמצוא דרכים להדוף את החרדיבן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/1/2006 00:38 לינק ישיר 

בוגיעלון כתב ,בצדק, שהחרדיבן היא קבוצה קטנה של... חרדיבנים, ואני שואל אם כך איפה כל האחרים שמשתייכים פורמלית לציבור הזה ואינם חרדיב' ,

את התשובה יודע כל אחד, מה שנקרא 'הרוב הדומם' נותני הטון אינם בהכרח הרוב אלא מיעוט צעקני ואגרסיבי,

וכאן אני שואל את חברי הפורום למשל, עד מתי נפחד מהדוב הזה, נאמר ע"י מיימוני שהשימוש באינטרנט למשל פסול בחברתינו מה שאומר שכל המשתתפים כאן חיים במחתרת,

אולי זה מוגזם??

למה אנחנו עוזרים לאירנים שבנו להכתיב את חיי הרחוב שלנו בלי שיש להם גב ציבורי אמיתי,
למה הם לא פוחדים לצעוק את דיעותיהם ולא מסתכלים אחורה לראות מה אנחנו חושבים עליהם,
ואנחנו במקרה הטוב לא מגיבים ובדרך כלל גם מהנהנים 'ופרע לו בית השחיטה???

נכון, הראשונים ישלמו את המחיר, אבל כלום ככה המחיר -הציבורי והאישי- לא מספיק גבוה???

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/1/2006 04:49 לינק ישיר 

מצורף קובץ

רציתי רק להביא להאשכול קטע מספר דרך פקודיך שחיבר אחד מאדמורים מפורסם בספריו בעיקר הספר בני יששכר. הספר הזה מובא להלכה במשנה ברורה. ביאור הלכה ריד.

ספריו הם נערצים מאד אצל כל החסידים, אני כותכ כל זאת להראות איך הוא מטפל בענין נשים במשא ומתן בזמה"ז.

הוא מתיר באופן פשוט לשוחח ולדבר עם נשים כרגיל. "ואין כאן בית מיחוש"

אני רוצה רק להוסיף שלרדוף את הנשים בעניני צניעות ע"י חרדים הוא דבר חדש ואכשיר דרא, ומעולם כשדברו המנהיגים בדורות הקודמים בעד יותר גדרים וסייגים לא דברו אלא דוקא לאנשים...(כלשונו של הקטע) ועכשיו רוצים לחלוף ולהעמיס כל עול הזה של שמירה וכו' וכו' רק על הנשים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/1/2006 08:17 לינק ישיר 

איך היו נוהגים באותו בית ספר אם האבא היה פושט נבילות בשוק?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/1/2006 11:22 לינק ישיר 

מיכי

אינני מכיר את נסיבות המקרה או את המדיניות של בית יעקב , אבל לגבי תמיהתך על כך שהתנכלו לה אך ורק בגלל היותה זבנית בחנות , לענ"ד אין בכך כל חידוש. הציבור החרדי מלא בפיינשמעקערים שנורא חשוב להם לקבל אישור על היותם שמן זית זך . העובדה שבית הספר מסנן אנשים ולא מקבל את כולם יוצר הילה של יוקרה מדומה ודבר אין לזה לא עם חינוך ולא עם ערכים. אני יודע על כמה וכמה בתי ספר ות"תים שמוקמים במקומות חדשים שממציאים כל מיני תקנות משונות ואף מעסיקים "מרגל" שתפקידו לעקוב אחרי הורים ולהחליט אם הם ראויים לבוא בקהל (על פי פרמטרים נורא חשובים כמו סוג המטפחת שהאמא לובשת בדרכה למכולת או אם האבא מקפיד להסתובב ברחוב עם כובע ומעיל עליון ופרמטרים אחרים כיד היצירתיות הטובה עליהם וכמובן שלא הזכרתי את חשיבות הדם הטהור). החשבון הוא פשוט , אם יקבלו את כולם , אף אחד לא ירצה לשלוח את הילד שלו אליהם , הרבה מנהלי מוסדות למדו זאת בדרך הקשה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרבנים הכריחו אותה להשאר בבית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext