בית פורומים עצור כאן חושבים

ריקוד נשים וספרי תורה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/1/2006 05:34 לינק ישיר 

<"אם דרורית רוזנפלד רוצה לומר קדיש יתום, מוטב תעשה אם תודיע על איזה מקור היא מסתכמת">

אדם ברוך, האדמו"ר של מעריב:http://www.nrg.co.il/online/11/ART1/032/441.html

דרורית רוזנפלד מסתכמת על:

http://www.daat.ac.il/daat/tfila/kadish/kadish.htm

קדיש יתומה - לקט מקורות / ליקט: עמיחי טורם
קדיש יתומה / ד"ר יואל ב' וולוולסקי
קדיש יתומה - תגובה / הרב נריה גוטל
קדיש יתומה - תגובה לתגובה / יהודה איזנברג
הפמיניזם האורתודוקסי במבט גלותי ובמבט ישראלי - תגובה למאמרים / הרב ארי (יצחק) שבט
תהליך תורני - תגובה לתגובה / ד"ר יואל ב. וולוולסקי
לגופו של קדיש / הרב יהודה הנקין

עולם הפוך אני רואה

תוקן על ידי - נישטאיך - 12/01/2006 5:51:15

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2006 07:33 לינק ישיר 

בעלבעמיו,

האם כל הגברים שרוקדים עם ספרי תורה בחג בכל אתר ואתר, יגיעו גם הם למניין המיוחד שייסדת ביום ד', בשעה 6:15 בבוקר?

אני שותף לחוסר הנחת שלך (בלשון המעטה בכדי לא להרגיז את הצנזורה) מהרצון לבטא את הזיקה למסורת באמצעים שעד עתה יוחדו לגברים - בתנאי שזה לא יגזול מחיי המתבטאות יותר מיומיים וחצי בשנה, אך האם יש בכך בכדי לגזור על כל רצון נשי להשתתף בטקסים הללו?

אדרבה, בחלקים רחבים בציבור הד"ל, הרצון של הבחורות הצעירות ללמוד תורה ולרקוד עם ספרי תורה הביא עמו גם יותר יראת שמים ודקדוק במצוות מאשר המצב הקודם.

אמשלום,

ברוב הבתים שאני מכיר הגברים משתתפים בכל המטלות שמדבריך משמע שאין להם חלק בהם. אגב, זה כולל גם בתים בהם הגבר לא קם לתפילה במניין כל בוקר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2006 08:26 לינק ישיר 

אמשלום,
בשמי, בשם אשתי ובשם ילדי אני מוחה על הטיעון שהעלית על אי השתתפותי במטלות הבית.

ממללא,
הטיעון של יום ד' הועלה נגד רבנית מסוימת. אני עדיין חושב שמן הראוי להשתתף גם בחובות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2006 08:34 לינק ישיר 

ממללא,

אתה צודק (אני גם חושדת בבע"ב, שאף הוא נוהג כך), ואני מתנצלת אם מדברי נשמע אחרת.
כוונתי היתה להזים שמועות של עצלנות או התחמקות ממטלות, שיכולה היתה להיות מובנת מדברי בע"ב.
דבריך בעניין המגמות בציבור הנשים הדת"ל, נכונים בהחלט (לפחות, ע"פ הידוע והמוכר לי).

התלבטתי אם לעשות זאת, ובכ"ז אסתכן ואשתף את הנוכחים כאן בחוויה מיוחדת שעברתי בשבת האחרונה -
בית המדרש בו אני מלמדת ערך (כמדי שנה) שבת משותפת לתלמידים/ות ובני משפחותיהן/ם. בבית המדרש הזה לומדים/ות ומלמדים/ות מכל הזרמים, ובשבתות הנ"ל אנחנו עורכים גם תפילות משותפות, בנוסח שוויוני. קריאת התורה מעוררת תמיד רגשות מעורבים בקרב התלמידים/ות, אם מטעמי חילוניוּת ואם מטעמי אורתודוכסיוּת (אין חובת השתתפות בתפילות, ויש לנו מודעות רבה לקשיים - ההלכתיים והתרבותיים - בהקשר הזה). כל שבע העולות לתורה, הפעם, היו נשים אורתודוכסיות או דתל"שיות, ש"התנדבו" לכך "על המקום". כל אחת ואחת מהן התרגשה מאוד, חלקן בכו. האחרונה שבהן, אשה ניצולת שואה, החזיקה בספר התורה בחזקה, עד שהקורא התקשה בגלילתו בסוף הקריאה. היא ספרה שבילדותה הרחיקו אותה מכל מגע עם ספר התורה, מחמת קדושתו, ובהתרגשות רבה הצטערה על שאמה לא יכולה לראותה ברגע הזה עומדת מול הספר הפתוח ומברכת את ברכות התורה.
אחת הנשים, צעירה אורתודוכסית, באה אלי לאחר התפילה בהתרגשות רבה, והודתה לי על ההזדמנות לעשות משהו, שהיא הגדירה אותו כ"חד-פעמי", משום שאין לה ולא תהיה לה עוד הזדמנות לעשותו (היא משתייכת לקהילה אורתודוכסית "סטנדרטית" בירושלים). אשה אחרת, סיפרה לי, שמאז בר המצוה של בנה הבכור רצתה לעשות זאת, אולם השתייכותה לקהילה אורתודכוסית, "השכיחה" ממנה את הרצון הזה, וגם בתה לא עלתהלתורה בבת המצוה שלה (הפעם, בן זוגה הוא זה שהפציר בה לא לחשוש ועודד אותה "להתנדב" לעליה). בן זוגה האורתודוכסי של אחת התלמידות הותיקות (שלא עלתה מעולם לתורה, גם לא הפעם), ניגש אלי בסיום התפילה, ואמר לי שזו הפעם הראשונה שהוא מבין את החסר הגדול של אשתו ובנותיו. מעולם לא חשב על כך לפני כן, והן מעולם לא סיפרו לו (למרות שאני יודעת כי הנושא מעסיק אותן). רק באמצעות ההסתכלות "מרחוק" וחוויתן של נשים אחרות, הוא הבין (ע"פ דבריו), את הפער בינו ובין בנו לבין אשתו ובנותיו (כולן דתיות ומחוייבות מאוד), בכל הקשור לעבודת ה'.

בתור מי שעליית נשים לתורה הפכה עבורה טריוויאלית למדי, ואינה מעוררת בה התרגשות מיוחדת, אני מודה שחשתי התרוממות רוח מיוחדת ברגעים האלה. ההבנה, כי יש נשים מחוייבות ומסורות לדתן ולעבודת ה', ומעולם לא חוו את הקשר הבלתי אמצעי עם התורה - לעמוד קרוב לתורה הפרושה, להחזיק בה, לברך עליה - עוררה בי פתאום כאב גדול, מעורב בשמחה מיוחדת, על ההזדמנות הזו, שהייתי חלק ממנה.

[בע"ב הודעתי נכתבה לפני שראיתי דבריך, ואני מתנצלת אם פגעתי בך.]

תוקן על ידי - אמשלום - 12/01/2006 8:34:20

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2006 09:08 לינק ישיר 

ושוב שאלת השאלות,
האם תורה ומצוות הם אמצעי לחוויה, מרגשת ככל שתהיה.
להבדיל אלף אלפי הבדלות, הרב קוק כתב שעבודה זרה ספקה עולם עשיר של חוויות מרגשות עד כדי הקרבת הילדים למולך.

תוקן על ידי - בעלבעמיו - 12/01/2006 9:06:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2006 09:11 לינק ישיר 

בע"ב,

אני מבקשת להזהר בדברי באשכול הזה, כי הוא אינו עוסק בי ובקהילתי, וחוששתני (בהתאם לדברי מואדיב ושחרית כאן), שדברי יכולים רק להזיק...
במקרה שתיארתי, לפחות ע"פ הבנתי את דברי אותן נשים ואותם גברים, לא החוויה היתה המטרה ולא העליה לתורה אמצעי. החוויה וההתרגשות היו תוצר נלווה של התחושה העמוקה של התקרבות חדשה לה' ולמצוותיו.
ע"ז קשה לי לראות כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2006 10:34 לינק ישיר 

.

בעל, שאלתך אודות החוויה, שאלה חשובה ונכונה.

דא עקא, מעניין לעתים באלו מקרים היא נשאלת, ובאלו לא.

האם כאשר גבר חילוני מגיע לבית כנסת להתפלל ומדבר אודות החוויה הרוחנית שעבר, אנו קופצים בביטול מהיר ומזלזל?

האם כאשר צעיר ליטאי מגיע להתפלל במניין חסידי לוהב ונסחף בריקוד סביב לבמה, גם אז נשאל זאת?

האם כאשר חוזרת חבורה מבני הישיבה מטיות לצפת, והם מספרים על התרוממות הרוח שאחזה בהם בתפילת מנחה על אחת מפסגות הר מירון, גם אז נאמר זאת?

ולחילופין, מדוע כאשר אשה קובעת כי החוויה של טבילה חודשית במקווה היא חוויה רוחנית מזככת, דוממות שפתינו המבקרות את נושא החוויה?

אני חוזר על שאמרתי לעיל, בוחן כליות ולב, יודע, הוא לבדו, אם טוהר כוונותיהן של העושות דבר זה או אחר.

אנו, ככל הידוע לי, בוחני כליותינו בלבד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2006 10:53 לינק ישיר 

מואדיב,
אני באמת לא יודע. אני מסתפק.
אני מסכים אתך שאין זה הוגן לפרגן לנו הגברים לקיים תורה ומצוות גם אם אין כוונתינו לשם שמים ולבדוק בציציותיהן ותפיליהן של הנשים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2006 13:10 לינק ישיר 

בהקשר לסיפורה של אמשלום, וגם להערתה של כישריתה, אספר אף אני כי בבית הכנסת שלנו היתה, לפני מספר שבועות, תפילת שבת חגיגית אליה באו גם כמה מנכבדי הקהילה האורתודוכסית. הצענו לאחת מהאורחות עליה לתורה, ולהפתעת הכל היא הסכימה. המדובר באשה כבת 80, וזו היתה הפעם הראשונה בחייה שעלתה לתורה.

קשה לתאר את התרגשותה, זו ממש עלתה על גדותיה. לאחר העליה היא לא יכלה לסכור דמעותיה, והיתלה אסירת תודה עד מאד. מיד לאחר מכן היא החליטה שברצונה לערוך טקס "בת מצוה", כלומר גם לקרוא בתורה, בזמן הקרוב, ומאז הופיעה כבר שוב לתפילות אצלנו.

אני חייבת להטעים שאין המדובר באשה שתוגדר כחילונית, אלא באחת שגם מגדירה עצמה כאורתודוכסית, וגם מנהלת אורח חיים כזה.

מוכרים לי מקרים נוספים, לא מעטים, של נשים, בגילאים שונים, שעשו את המעבר מהאורתודוכסיה לאחת הדנומינציות האחרות המאפשרות שוויון פולחן לנשים, מתוך חיפוש החוויה הדתית. פעמים רבות זה קורה דווקא בגיל בו אין יותר ילדים בבית, ואפשר שאף הבעל נפטר כבר, מה שמנטרל את הלחצים הסביבתיים והמשפחתיים.

מתגובות רבים מהגברים כאן, ובמקומות אחרים, נראה שיש קלות ראש מסויימת בהתייחסות למניעים של נשים החפצות בחוויה דתית שוויונית. החשד בפמיניזם מעביר אחרים על דעתם. אחדים מפתחים תגובת בטן כמו תאורית הנידה\טומאה שראינו למעלה, בלי להתייחס לגופם של דברים, ואפילו בלי לתהות מדוע האסוציציה הראשונה העולה בדעתם בקשר לנשים היא זו של טומאה (ואיך זה גורם לצד השני להרגיש).

אין לי ספק שלו היה נמצא פתרון איזשהו (גם אם לא שוויון מוחלט, אזי למשל – כפי שהוצע לעיל – שכשהגברים רוקדים עם ספר התורה הנשים יביטו, אולם כשהנשים רוקדות הגברים יצאו החוצה), היתה לזה חשיבות עליונה לתחושתן של הנשים האורתודוכסיות, היה נחסך תסכול גדול, ואף רבות מהן לא היו אובדות, כפי שקורה עתה, אם לתנועות הלא אורתודוכסיות, ואם לחילוניות סתם.

המדובר אינו בבעיה הלכתית אלא חברתית. ההלכה אינה דורסנית לנשים במידה שעושה זאת החברה האורתודוכסית, בגדרים, סייגים ונוהגים סתם, והדברים ידועים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2006 14:27 לינק ישיר 

ככל שאני קורא את התיאורים המרגשים האלו, כך יותר ברור לי שהם לא רגשי קודש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2006 14:34 לינק ישיר 

צ'וטנג, קצת אמונה ברבונו של עולם, שהוא רגיש לפחות כמוך, ויוכל להבדיל ולהבחין? מי אתה שתשפוט?

(אתה גם מדיר גברים שמניעיהם אינם עומדים בקריטוריונים שלך, או רק מושך בכתפיך וממשיך הלאה, משאיר את ההתחשבנות לבוחן כליות ולב?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2006 14:35 לינק ישיר 

בנוגע למבקרים את ה"חויה הדתית" מול מילוי חובה, הרי כל הקטע של שמחת תורה הוא ברגש, ואין שום חובה בדבר

אם האשה היתה עושה את התכס בלי שום התבתאות של רגש, ואחר כך אומרת "לא זה לא עושה לי כלום, אני עושה אך רק לכבד את בוראי" הייתם מפרגנים לה? חוששני שלא.

ולאלה שמסכימים אך רק אם הנשים יאמצו את כל הפולחן הגברי כולה בלי לברר מה המתאים להן, הרי אנחנו לא רוצים להיות גברים, וגם אתם לא רוצים שנהיה... ואם כן היינו מאמצים, חוששני שהיית מתנגד לא פחות ואפילו יותר

אני למשל, לא קיבלתי שום פריבלגיות בעולם הגברים על נוכחותי בבית הכנסת לפני בית ספר בגיל תיכון.
(לא שזאת היתה כוונתי בכלל)

תוקן על ידי - kisarita - 12/01/2006 14:46:08

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2006 15:02 לינק ישיר 

לא הבנתי מה ההסתיגות העמוקה שמביעים פה כמה כותבים, כמעט בזעזוע, על הרעיון שחלקים בעבודת ה' וקיום המצוות הם כדי לחוש חויה, כן, חויה רוחנית.

נכון, יש גישה השוללת כל מקום לרגש בעבודת ה', גישתו של פרופ' ליבוביץ למשל, אבל גישה המצדדת ברגשות, והרבה, אינה חסרת יסוד, ואדרבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2006 15:16 לינק ישיר 

חבצל_ת:

האם אנחנו עדים לרגשות דומים בכל מיני מקרים אחרים של שמירת מצוות שנעשים בסתר ולא בגלוי?

בכל דבר ראשוני, יש רגשות חזקים, הולדת ילד, חתונה וכדומה. זה לא עושה החוויה כמקודשת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2006 15:19 לינק ישיר 

קשה לי לחשוב על חוויות מקודשות יותר

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ריקוד נשים וספרי תורה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.