|
|
| נשלח ב-16/5/2010 19:44 |
|
| |
ואם תרצה להווכח עד כמה היתה הגמרא רחוקה מהבנת הפשט, עיין בסוטה (יז.) שנחלקו שלושה תנאים מה היה הנוסח הכתוב במגילת הסוטה.
"בא לו לכתוב את המגילה, מאיזה מקום הוא כותב? מואם לא שכב איש וגו' ואת כי שטית תחת אישך, ואינו כותב והשביע הכהן את האשה, וכותב יתן ה' אותך לאלה ולשבועה ובאו המים המאררים האלה במעיך לצבות בטן ולנפיל ירך, ואינו כותב ואמרה האשה אמן אמן. רבי יוסי אומר: לא היה מפסיק. ר' יהודה אומר: כל עצמו אינו כותב אלא יתן ה' אותך לאלה ולשבועה וגו' ובאו המים המאררים האלה במעיך וגו', ואינו כותב ואמרה האשה אמן אמן".
יש כאן שלוש דעות מה היה הנוסח הכתוב במגילה, לפי רבי מאיר הנוסח הוא כך:
אִם לֹא שָׁכַב אִישׁ אֹתָךְ, וְאִם לֹא שָׂטִית טֻמְאָה תַּחַת אִישֵׁךְ, הִנָּקִי מִמֵּי הַמָּרִים הַמְאָרֲרִים הָאֵלֶּה. וְאַתְּ, כִּי שָׂטִית תַּחַת אִישֵׁךְ וְכִי נִטְמֵאת, וַיִּתֵּן אִישׁ בָּךְ אֶת שְׁכָבְתּוֹ מִבַּלְעֲדֵי אִישֵׁךְ - יִתֵּן ה' אוֹתָךְ לְאָלָה וְלִשְׁבֻעָה בְּתוֹךְ עַמֵּךְ בְּתֵת ה' אֶת יְרֵכֵךְ נֹפֶלֶת וְאֶת בִּטְנֵךְ צָבָה וּבָאוּ הַמַּיִם הַמְאָרְרִים הָאֵלֶּה בְּמֵעַיִךְ לַצְבּוֹת בֶּטֶן וְלַנְפִּל יָרֵךְ.
רבי מאיר מעתיק בעצם את כל הנוסח שאותו אומר הכהן לאשה על פה, ומשמיט רק את הוראות האמירה: פתיחת פסוק י"ט 'והשביע אותה הכהן ואמר אל האשה', וכן 'והשביע אותה הכהן בשבועת האלה שבפסוק כא, וכן 'ואמרה האשה אמן אמן' שבסוף פסוק כ"ב. שכן אלו הן הוראות כיצד תיעשה האמירה.
דעת רבי מאיר פשוטה וברורה ומסתברת. דעת רבי יוסי היא חידוש יותר, שכן הוא סובר שכותבים גם את 'והשביע אותה הכהן' שבפסוק י"ט. ומכל מקום אפשר להבין גם את הסברא שלו, שכן לדעתו אין לחתוך את הפסוקים ולהעתיק רק חלק מהם.
רבי יהודה סובר שכותבים רק את נוסח השבועה עצמו: יִתֵּן ה' אוֹתָךְ לְאָלָה וְלִשְׁבֻעָה בְּתוֹךְ עַמֵּךְ בְּתֵת ה' אֶת יְרֵכֵךְ נֹפֶלֶת וְאֶת בִּטְנֵךְ צָבָה וּבָאוּ הַמַּיִם הַמְאָרְרִים הָאֵלֶּה בְּמֵעַיִךְ לַצְבּוֹת בֶּטֶן וְלַנְפִּל יָרֵךְ. גם לפי ר' יהודה כמובן אין כותבים את ההוראות, ובזה הוא שוה לר"מ. אלא שלדעתו אף ההקדמה 'אם לא שכב איש אותך' וכו' 'ואת כי שטית' וכו' – אינה נכתבת לפי שהתורה אומרת וְכָתַב אֶת הָאָלֹת הָאֵלֶּה הַכֹּהֵן בַּסֵּפֶר, ולפיכך אין לכתוב אלא את הקללה ולא את ההקדמה שלפניה שלא ניתנה להכתב אלא שהכהן יאמר אותה לאשה לפני ההשקאה. ומדעת רבי יהודה מוכח במפורש שלא סבר כהבנת הגמרא שיש כאן שתי שבועות, הראשונה מכילה קללה 'הבאה מחמת ברכה' והשניה מפורשת. שאם כן מדוע סבור הוא שאין לכתוב זאת?
ועיין בגמרא שבמקום להבין את דעות התנאים בצורה פשוטה וברורה זו, היא מעמיסה בדבריהם דרשי דרשות, וכל תנא מוכרח לגייס תשובות ל'דרשות' של התנא השני, וכמה רחוקים הדברים מן הפשטות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 20:25 |
|
| |
| ירוק11 כתב: |  | | המלבי"ם אכן הבחין היטב בבעייתיות שבפירוש חז"ל, והבחין בכך הרמב"ן לפניו [מעניין: זו אחת הפעמים הבודדות שראב"ע דווקא פירש כחז"ל, והרמב"ן נחלק עליהם. וכל כך נחלק - עד שאפילו לא הביא את פירושם וטרח ליישבו על דרך הפשט, כמו שהוא נוהג תדיר]. אלא שהמלבי"ם כדרכו מוסר נפשו לקיים את התיאוריה שלו שחז"ל היו חכמי הלשון, וכל דרשותיהם נובעות מחמת חריגות מלשון התורה. וכרגיל הוא מצליח למצוא איזו חריגה, משום שבאמת לשון אינה בעלת כללים מוחלטים. |
|
1, האבן עזרא ראה את זה בפשט ולכן כאן נראה לך שהוא מפרש כחז"ל, (אגב: אני עבדתי שנים להוכיח שכל פי' האבן עזרא בא מחז"ל או מקודמיו, האבן עזרא הוא מהראשונים שטוען שבפשט אי אפשר לחדש, בפרט אם יש קבלה\עתקה, עיין מה שהוא כותב כלפי הצדוקים בפירושם את הדוכיפת שהיא התרנגולת, ואלה טפשי עולם, כי מי הגיד להם. כלומר מנין לכם אם אין לכם קבלה, איך אפשר לומר פשט בלי לדעת אותו מקבלה??)
2, המלבי"ם היה גאון ענק שלא היה כמותו כבר אלפי שנה, היצירה הגדולה שלו היא "אילת השחר" בהתחלת הספרא,
אפי' שהוא בעצמו טוען שכל כלליו הם לא אבסולוטית בכל מקום, ולטענתו היא לא צריכה מצד החכמה להיות כזאת,
נכון שהשקפת העולם כהיום שכללים כן צריכים להיות מדויקים, אבל לשיטתו זה לא נכון, קבל את זה או לא,
אבל היצירה היא אחד היצירות הגדולות שכתבו איי פעם,
באשכול הסמוך "שאלה" שפתח "אנליטיס" הוא מדבר על הרמב"ם\המהר"ל\הגר"א\בעש"ט\חזו"א,
את המלבי"ם הוא אפי לא מכיר ורובם בעולם החרדי לא מכירים, מי יודע על אילת השחר עם התרי"ג כללי הלשון ??
אתה כנראה כן יודע, וזה נראה לך הזוי, אבל אני למדתי את תורת הכהנים עם אילת השחר, ולדעתי אין אין לימוד מהנה כמו זה לדעתי,
כמה יפה היה אם כל הישיבות והכוללים היו לומדים את חז"ל בדרך כללי הלשון של המלבי"ם,
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 20:46 |
|
| |
אחד המקומות שאני באמת תמה על ראב"ע, חכם הרזים שכמותו, כיצד לא הבחין בפירוש הנכון בפרשת הסוטה. ואני בטוח שלולא שחז"ל לימינו, לא היה הרמב"ן מפספס את ההזדמנות להשקיל לו למטרפסיה. אלא שדעת חז"ל כפתה עליו את השתיקה. ברור שראב"ע תיעב את הקראים ושלל אותם כמו כל חכמי ישראל בזמנו, ולמרות זאת - בחירוק שינים - הוא הודה לפעמים לפירושיהם כשאלה צדקו [והיו כאלו] עיין למשל ברמזיו אודות 'ממחרת השבת' שהפירוש האמיתי בזה הוא שבת בראשית, פירוש שאף הכוזרי הודה לו בעל כרחו. וכבר ציין שד"ל [ששנא את ראב"ע מטעמיו שלו] שראב"ע פעמים רבות מעמיד פנים שהוא נגד הצדוקים, למרות שהוא לא. ומן המפורסמות היא שראב"ע פעמים רבות מסוה את דעותיו הלא מקובלות תחת מעטה של סודות, כגון 'סוד השנים עשר' ורבים כאלה. כמובן שבמקום שיכל להכניס לקראים, לא חשך מהם את שבט לשונו העוקצנית.
לענין המלבי"ם, אכן היה גאון, אין חולק. למרות שההגדרה 'אלפי שנה לא היה כמותו' מוגזמת ללא שום פרופורציה, אני מתחיל לחשוד שיש לך קשר לשלמה דרייליך ההזוי. אבל כגודל גאונותו, כן גודל המשימה הבלתי אפשרית שנטל על עצמו. כאפולוגטיקן רשמי הבא להגן על חז"ל מחרב המשכילים, נאלץ להמציא שיטת דרשות שלמה, להתווכח עם הרמב"ם שסבר כי הדרשות אינן אלא אסמכתאות [במקרה הטוב], ולהמציא כללים וכללי כללים של דרשות, מעניין שזה יצא בדיוק תרי"ג. אין לי כוח להדרש למלבי"ם, זה מצריך אשכול בפני עצמו. אבל דע לך שהוא הפרשן המגמתי ביותר והאפולוגטי ביותר שקם לתנ"ך, הרבה יותר מ'הכתב והקבלה' למשל. ומשום הכי דבריו חסרי ערך בעיני על פי רוב. דוגמא נוספת של מגמתיות היא הנחת היסוד שלו שאין מושג של נרדפים שאין ביניהם חילוק משמעות [הנחה, שאגב אינה שלו אלא של ר' נפתלי הירץ וויזל הידוע, הנחה שאותה אימץ המלבי"ם בחום]. ובשביל זה הוא מסרס את כל התנ"ך בעקביות, נחלק על כל המדקדקים שקדמו לו, שכתבו ללא הרף 'כפל ענינים במילים שונות'. וממציא חילוקים התלויים בשערה ואינם עומדים במבחן. וכל כך למה? כי למשכילים של זמנו היתה איזו תפיסה מטומטמת ששפה שיש בה הרבה נרדפים היא שפה פרימיטיבית [רק הגרמנית - שהיא באמת שפה איומה לפי כל קנה מידה - היא השפה הנהדרת, יען כי שם יש מילה אחת לכל דבר.] כדרכם של תפיסות פופולריות, המלבי"ם לא הצליח להמלט מהשפעתה, ובמקום ללעוג לאוילות הזאת, הוא אינס את התנ"ך והשפה העברית, וכפה עליהם כללים וכללי כללים מיותרים ואף מופרכים בהרבה פעמים. וכבר אמרו חכמים פעם: סוס מהיר זה דבר טוב, אבל אם הוא בדרך הלא נכונה - מהירותו רק גורעת, ודו"ק. ואגב, מה שאתה מנסה להוכיח על ראב"ע, כמדומני שזו גם דוגמא טובה למגמתיות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 21:29 |
|
| |
או-קיי צדיק:
האבן עזרא אהב את האמת ולא מסתיר את דעותו בשום מקום, אבל מה ? היה לו כעס גדול למי שרצה לפרש בפשט בלי קבלה, כי זה נגד השכל הישר, עיין באשכול הזה בעניין פשט,
http://bhol-forums.co.il/topic.asp?cat_id=23&topic_id=2738251&forum_id=20504
http://bhol-forums.co.il/topic.asp?cat_id=23&topic_id=2780192&forum_id=20504
וזה באמת היסוד שלי ליסם על האבן עזרא עצמו, את תזה שלו עצמו, ואין כאן שום דמגוגיה לדעתי,
לגבי המלבי"ם:
אתה מזכיר לי ויכוח שהיה לי עם חברי, האם אני אוהב את אשתי כי היא יפה או כי פשוט אני אוהב אותה ואי אפשר להסביר את זה,
אתה נראה לי מאלה שמאמינים שבכל עשיה יש אינטרס מוסתר וצריך רק לגלות את זה,
לומר שהמלבי"ם עשה מה שעשה רק בכדי להוכיח לכמה טיפשים מהמשכילים ???
זה נשמע לדעתי יותר הזוי,
בכל אופן אתה צודק שצריך לפתוח אשכול מיוחד בעניין,
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 21:38 |
|
| |
כנראה שעם כל אהבתך למלבי"ם לא קראת את הקדמתו לישעיה, שם הוא מציג את שיטת המשכילים, ונשבע להוכיח כי לכל נרדף יש משמעות מיוחדת. [בקצרה: לאו דווקא המשכילים, אלא היתה אז תפיסה שטענה שהעברית היא שפה פרימטיבית ולא מפותחת, והראיה: חסרות הרבה מילים, ולעומת זאת הרבה מילים מיותרות כי הן נרדפות].
עם כל חתירתו של ראב"ע לאמת, ובזה היה גדול שבגדולים, ראב"ע ישב בתוך עמו, והקראים היו אויבים של היהדות הרבנית. וכאויבים הוא נלחם בהם בכל עוצמתו . וכמובן שהיכן שיכל להכות על קדקדם [והם העניקו לו הרבה הזדמנויות לעשות זאת] עשה כך, ובהנאה לא מוסתרת. אלא שבמקומות שצדקו, הוא הודה להם בשתיקה או ברמיזה. דלא כהרמב"ם למשל שרדפם עד חרמה והעדיף לשקר ובלבד לא להודות שהם צודקים אפילו במקרים הבודדים, כגון בסיפור של 'ממחרת השבת'.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 21:39 |
|
| |
את המשל עם אשתך היפה לא הבנתי כל כך, אבל מכל מקום אני שמח בשמחתך.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 04:05 |
|
| |
האשכול סטה מנושאו המקורי שעסק בשאלת בקיאות חז''ל במקראות אל שאלת מידת הבנתם אותם אחזור לנושא המקורי האם ישנם מקורות נוספים בראשונים בנוגע לשאלה זו מלבד התוספות המפורסם בבבא בתרא קיג.? אני מחוסר ספרים כעת ואין בידי לבדוק [אם כי רשום בזכרוני באופן מעומעם שאכן יש]
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 05:02 |
|
| |
| ירוק11 כתב: |  | את המשל עם אשתך היפה לא הבנתי כל כך, אבל מכל מקום אני שמח בשמחתך. |
|
רצוני לומר שיש אנשים שלא מאמינים באהבה, ולמה אני מוכן ללכת בשביל אישתי וילדי באש ובמים ?
כי אשתי יפה וילדי הם בעצם אני ואני אוהב את עצמי וכו' וכו' וכל זה שאני מאמין באהבה זה רק פסיכולוגיה,
רצוני לומר שההסתכלות על חכמינו ז"ל שהיה להם אינטרס X ולכן עשו מה שעשו ? נשמע לי הזוי,
היה גדולים וחכמים שעשו מה שעשו בלי שום אינטרס אישי ולא אינטרס אלוקי,
האבן עזרא לא פיחד מכלום, אני הצטט לך שני דוגמאות ותבין לבד,
1, (יז) ויהי כאיפה שעורים - פעם אחת שאלני אדם מה טעם באיפה שעורים אמרתי לו אין טעם לשאלה הזאת כי הכתוב ספר מה היה אז נקלותי בעיניו ויאמר לי כי יש לו טעם ואני החרשתי ממנו ולא שאלתיו, עיין שם
עכשיו: לך תשרוף את כל דרשות חז"ל ??? זה היה כוונתו של האבן עזרא ??
2, אבן עזרא קהלת פרק ה יש אומרים אין משיבין את הארי אחר מותו התשובה רוח אל עשתנו כלנו ומחומר קורצו הקדמוני' כמונו ואוזן מלים תבחן וכלנו נדע כי דניאל היה נביא ורב על כל חרטומי בבל וחכמיה והנה אמרו חכמים ז"ל טעה דניאל בחשבונו והחשבון הוא דבר קל ועוד כי ירמיה הנביא בזמן דניאל היה ואחר שהראו חכמינו הראיה על טעותו האמור יאמר להם אילו היה דניאל חי היה מטעה המטעים אותו,
אוקיי האבן עזרא אומר במפורש כלל יסודי שאנו נסמוך על שכלינו ואין צורך להאמין באף חכם אפי' בחז"ל,
אז בא נעשה כך כלפי המלבי"ם, נלמד תורת כהנים עם כללי הלימוד שלו ונראה האם חז"ל השתמשו בכללים האלה,
אני השאל אותך אחרת: פי' רש"י על הפסוק, מנין הוא לקח את פירושו ?? כמובן חז"ל נכון !!!
אז מה עשה לנו פי' "שפתי חכמים" ??? פירש את רש"י ?? או בעצם פירש את חז"ל ???
אז תשמע מה עשיתי,
חיפשתי פירושים קדמונים על תורת כהנים ומצאתי שם את אותו דרך של הפירוש של "שפתי חכמים"
"קרבן אהרן" למשל זה פירוש על ספרא, ותראה שם שלא שפתי חכמים ולא המלבי"ם חידשו כאן כלום,
המלבי"ם פשוט מצא וחיפש וחיבר את כל הכללים, ובשביל טפשים וילדים עשה מזה תרי"ג,
האם מזה אתה מחליט שזה שטויות ???
נכון בשביל ילדים צריכים לשקר הרבה, אין מה לעשות, כל מנהיג יודע שיש דרכים מסוימות איך שהעם יקבל את דבריו, הוא צריך גם לקחת בחשבון את הטפשים והילדים,
אתה מאשים את הרמב"ם בשקרים, בגלל ההשקפתו,
אולי תגדיר לי מה זה שקר בכלל ??
האם השקפה בעינך זו שקר ??
חינוך זה שקר ??
אולי בכלל להביא ילדים לעולם זה שקר ? כי חז"ל (וגם אני וגם אתה) מבינים "נוח לו לאדם שלא נברא".
אולי אני צריך לספר לבנותי שהם קטנים, כמה לא טוב העולם השקר הזה ???
ואולי גם לומר להם שיש להרבה אנשים בעולם ספק אם יש אלוקים, ולכן תעשו מה שמתחשק לכם,
ואולי פשוט ללמד אותם ספרות פילוסופית ולסבך להם את החיים ??
בקיצער: אומלל הוא הילד שגודל ולא מבין שכל השקרים היפים של ההוריו ורבותיו הייתה רק לטובתו,
ורק עד שיגדל ויבין לבד,
אבל ילד חכם שמבין שכל השקרים\המליצות כביכול הייתה אך ורק לטובתו ??
הוא ילד שאין לו כעס כלפי הוריו ורבותיו, ומנסה לרדת לסוף דעתם, ומנסה להבין את חכמתם והנהגתם,
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 10:02 |
|
| |
מקס נסחפת קצת כשאתה אומר שכל השקרים שהאב מספר לילדו הוא לטובת הילד. אולי לטובתו של האב, או של האם. באם תקדיש לכךקצת מחשבה עם עצמך, תגלה שהרבה הרבה מהשקרים משרתים אותך ואת אשתך, שזה ודאי לטובת הילד כי כך אתם חושבים
אשה צעקה מהחלון לשוטר- אדוני השוטר בא מהר, השוטר עלה לביתה, ושאל בהכנסו- מה קרה? תראה שוטר נכון שאם הבן שלי לא יאכל את הדיס ולא יכין שעורים תקח אותו? לא ילד אני לא אקח אותך אף אחד לא יקח אותך,- האם הואשמה בהטרדת עובד ציבור. סיפרו לי שזה קרה באמת.
שאלו את האמא - מה קניתם לבנכם ליום ההולדת?- פתחנו לו את קופסת החיסכון- וקנינו לו מגהץ אדים נחמד
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 11:22 |
|
| |
| ירוק11 כתב: |  | | ברור שראב"ע תיעב את הקראים ושלל אותם כמו כל חכמי ישראל בזמנו, ולמרות זאת - בחירוק שינים - הוא הודה לפעמים לפירושיהם כשאלה צדקו [והיו כאלו] עיין למשל ברמזיו אודות 'ממחרת השבת' שהפירוש האמיתי בזה הוא שבת בראשית, פירוש שאף הכוזרי הודה לו בעל כרחו. וכבר ציין שד"ל [ששנא את ראב"ע מטעמיו שלו] שראב"ע פעמים רבות מעמיד פנים שהוא נגד הצדוקים, למרות שהוא לא. ומן המפורסמות היא שראב"ע פעמים רבות מסוה את דעותיו הלא מקובלות תחת מעטה של סודות, כגון 'סוד השנים עשר' ורבים כאלה. |
|
אינני מבין למה הינך מסתכל מזוית כזו מכוערת. אם עלי היתה מוטלת המשימה ליישב דברי קבלה על פי הפשט, הייתי רוקד מרוב שמחה אם הייתי מוצא שהפשט עולה בקנה אחד עם הקבלה, על אף שהחכמים הקדמונים לא ידעו לפרש זאת על פי הפשט. והדוגמא שנתת מענין 'ממחרת השבת' היא הדוגמא הטובה לכך; חז"ל נהגו בקבלה לספור ספירת העומר ממחרת יו"ט, והיתה להם בעיה עם 'ממחרת השבת', על נקודה זו תפסו הקראים טרמפ, כי הם פשוט לא הבינו את הפשט, וגם חז"ל לא (ואין זה גורע מגדולתם), ועל כן לא ענו להם כנכון, ובא הכוזרי ומצא את הפשט הנכון המיישב את הקבלה. האם בזה הוא מודה לקראים??
יצויין כי הצדוקים ענין אחר היה להם, ולא 'פשט הכתוב'. הם חפצו לקדם את רעיון הלוח השמשי, וספירת העומר על פי 'ימים ולא שבועות' עמדה להם כעצם בגרון.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 19:58 |
|
| |
ירוחם:
אני רואה שצענערענע היקרה כבר התייחסה לעניין באשכול סמוך,
כוונתי הייתה לומר שהבנות שלי סומכות עלי, למשל שאם יפרוץ גנב לבית באמצע הלילה אז האבא הגיבור וכו'
לך תסביר לה שאני הפחד יותר ממנה,
בקיצער: האם אני חייב לספר להם את האמת על העולם השקר ולהפריך להם את דמיונם שאבא והאימא הם הכי חכמים\ות וגיבורים וכו' וכו'
מה זה בכלל הסיפור של "כבוד בית המשפט" זה לא שקר ??? לאחות לרופא בבית חולים אתה גם פונה בכבוד הרופא ??
כל הלכות הנהגת תלמיד חכם (עיין הלכות דעות לרמב"ם פרק ה') מה ? לתלמיד חכם לא מתחשק גלידה באמצע רחוב רבי עקיבא ??
למה בפגישה עסקית צריך להיות לבוש בהתאם ?
בניחום אבלים: מה הבנים רוצים לשמוע ? מה הם לא הכירו את אביהם ? וכולנו יודעים שכמה שיותר שקרים שתספר להם יהיה מי מהם שיאמר "אנא ספר עוד"
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 21:04 |
|
| |
מקסמן, אתה מערב כל שנייה עוד ועוד דברים, שאין לי כוח להתייחס לכל דבר ודבר. אענה בקצרה: היו מקומות שראב"ע כתב יותר במפורש נגד חז"ל, והיו מקומות שפחד וכתב ברמיזה כמו למשל בענין 'ממחרת השבת', אלו דברים ברורים. שמעתי פעם סברה מעניינת שהענין תלוי היכן נכתב החיבור. בספרד היה ראב"ע חכם גדול ומוערך מאוד, שכן שם היה המקום בו העריכו את חכמתו. אך לאחר שגלה לאירופה, היה שם נודד בן בלי בית, וגם הגיע למקום בו החכמים הבולטים לא הבינו את דבריו במקרה הטוב, או זלזלו בו במקרה הגרוע, הוא מבטא זאת היטב בשיריו. כידוע חלק גדול מחיבוריו נתחבר באירופה, ושם כנראה פחד לכתוב במפורש נגד חז"ל. אפילו הדוגמא שהבאת ממגילת רות היא דוגמא טובה. ראב"ע מביא אידיוט שחיפש דרשים שונים על שש השעורים, וכותב עליו במתינות ואפילו נזהר להסתיר במקצת את הסרקזם. איפוא התגובה המינורית הזאת לעומת התגובות שלו על בן זוטא ובן אפרים ועוד קראים.
על הרמב"ם (בענין ממחרת השבת, תמידין ומוספים ז, יב) תלונתי שלא רק שיקר בהתקיפו את הקראים מהסיפור שבספר יהושע - אלא שיקר במילתא דעבידא לאיגלויי. שהרי כל אחד יכול לפתוח את יהושע ולראות שמוכח משם בדיוק ההיפך ממה שרצה להוכיח. אלא אם כן תאמר שלא תפס את הענין, וזה אולי עלבון יותר גדול. ויפה כתב ראב"ע על שכמותו 'ולא ידע כי הוא מתחייב בנפשו'.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 21:55 |
|
| |
התוספות רא''ש ב''ב קיג. מצרף לרשימת האמוראים שלא היו בקיאים במקראות את רב ששת שלא ידע פסוקי הלכה!! מפורשים ראה שם ט: וכנראה גם רמב''ן בדף ט' שם נוטה לדעה זו [יש לזכור שרב ששת היה עור מה שיצר לו ככל הנראה בעיה לגבי תורה שבכתב]
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 22:23 |
|
| |
| שבח_גרונם כתב: |  | אינני מבין למה הינך מסתכל מזוית כזו מכוערת. אם עלי היתה מוטלת המשימה ליישב דברי קבלה על פי הפשט, הייתי רוקד מרוב שמחה אם הייתי מוצא שהפשט עולה בקנה אחד עם הקבלה, על אף שהחכמים הקדמונים לא ידעו לפרש זאת על פי הפשט. והדוגמא שנתת מענין 'ממחרת השבת' היא הדוגמא הטובה לכך; חז"ל נהגו בקבלה לספור ספירת העומר ממחרת יו"ט, והיתה להם בעיה עם 'ממחרת השבת', על נקודה זו תפסו הקראים טרמפ, כי הם פשוט לא הבינו את הפשט, וגם חז"ל לא (ואין זה גורע מגדולתם), ועל כן לא ענו להם כנכון, ובא הכוזרי ומצא את הפשט הנכון המיישב את הקבלה. האם בזה הוא מודה לקראים??
יצויין כי הצדוקים ענין אחר היה להם, ולא 'פשט הכתוב'. הם חפצו לקדם את רעיון הלוח השמשי, וספירת העומר על פי 'ימים ולא שבועות' עמדה להם כעצם בגרון. |
|
אני מניח שגם ראב"ע רקד משמחה כשהתאפשר לו ליישב על פי פשט, אבל הוא לא ניסה לעוות את האמת כשלא התאפשר.
הפשט של הכוזרי הוא האפולוגטיקה הכי מוצלחת, והכי קרובה לאמת [מהבחינה שהוא מודה כי התורה התכוונה לשבת בראשית וחכמים באו ושינו]. אבל ברור שזו אפולוגטיקה, ולא לזה התכוונה התורה. שכן הכוזרי טוען כי 'וספרתם לכם ממחרת השבת' הוא דוגמא כיצד סופרים שבעה שבועות. נניח שכן, אבל מדוע אם כך כתבה התורה על הנפת העומר 'ממחרת השבת יניפנו הכהן'? (כג יא) הלא אין שום ענין שהנפת העומר תהיה ממחרת השבת?
הרעיון שהצדוקים התכוונו לקדם את הלוח השמשי הוא השערת חוקרים, וככזאת היא לא יוצאת מגדר סברת כרס. אך למעשה לא באתי כלל להצדיק את הקראים, נהפוך הוא. הקראים גם לא פירשו נכונה כי גם לשיטתם הנפת העומר חייבת להיות לאחר הפסח, מה שלא נכון על פי התורה, וספר יהושע יוכיח שמוכח ממנו כי הנפת העומר הראשונה כשנכנסו לארץ היתה ביום טוב ראשון של פסח!
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 22:53 |
|
| |
אגב, ניתוח יפה מאוד של השיטות בכלל ושיטת הכוזרי בפרט נעשה בספרו של ר' אלחנן סמט 'עיונים בפרשות השבוע' סדרה ראשונה פרשת אמור.
וכדי לא לסטות ממטרת האשכול אביא עוד דוגמא שהיא בנין אב להרבה ענינים.
דבר מוסכם הוא אצל כל מפרשי התנ"ך שמבלי לדעת חוקי לשון המקרא אי אפשר להבין את המקרא. המלבי"ם למשל גייס את כל גאונותו וכל אפולוגטיותו כדי להוכיח שחז"ל היו 'חכמי הלשון' וכל רז בנושא זה לא אניס להו. אני חושב [וכך מקובל] שהוא לא צדק, ונסתפק לעת עתה בנימוק הזה: ברור שהבנת לשון לעומקה אינה מלאכה של אדם אחד אלא של אסכולה שלמה שתחקור, תכתוב חיבורים, ותלבן את הנושא. יש לנו אסכולה כזו שניצניה הראשונים היו רס"ג, ואחריו מנחם בן סרוק ודונש בן לברט. והיא הגיעה לבשלות בחיבוריו של ר' יהודה חיוג' שהניחו את הבסיס לכל חקר הלשון של חכמי ספרד, ולמעשה עד היום לא נשתנו דברים יסודיים בתפיסת הלשון כפי שבנה אותה ר' יהודה חיוג'. לא לחינם מכנה אותו ראב"ע 'רבי יהודה המדקדק הראשון' ומפליג בשבחו (הוא, אגב, תרגם לעברית את ספרי הדקדוק שלו שהיו כתובים ערבית).
את תורתו של רבי יהודה השלימו והביאו לידי שכלול חכמי הדקדוק כגון ר"י בן ג'נאח, ר' משה הכהן אבן ג'יקטילה, ראב"ע, ולבסוף הרד"ק שהיה מעין 'סוף הוראה' של הראשונים המדקדקים.
למותר לציין שכל האסכולה הזאת התפתחה לאחר חתימת התלמוד. ואכן בתלמוד אין כמעט שום כלל דקדוקי, למעט דברים פשטניים ביותר כגון הכלל של 'כל שצריכה ל' בתחילתה הטיל לה הכתוב ה' בסופה'. וכיצד שייך שיהיה בכלל דיון דקדוקי, אם שמות התנועות עדיין לא הומצאו כלל.
הנחה כמו של המלבי"ם שחז"ל היו 'גאוני הלשון' מצריכה בהכרח להניח שהיתה קבוצה סודית שהגיעה לרמה ביותר של ניתוח מבנה הלשון העברית, ולא השאירה אחריה שום זכר כמעט. דבר לא הגיוני בעליל.
אפשר אולי לציין בהכללה גסה, כי דרשות חז"ל בברייתות שעוסקות במדרשי ההלכה, כגון ספרי, ספרא וכדומה. הן עוד סבירות איכשהוא. אבל הדרשות המובאות בתלמוד בבלי - רבות מהן חסרות כל היגיון וכל כלל מינימלי.
אביא שתי דוגמאות, מן הקל אל הכבד.
הדוגמא הראשונה היא טיעונו של רבינא (קידושין ד) כי היו"ד שבמילה 'אין כסף' מיותרת, כי היה צריך לכתוב 'אן כסף'. לראיה הוא מביא את 'מאן בלעם' 'מאן יבמי' שאין שם את היו"ד. והנה כל מעיין מתחיל בדקדוק יודע כי השורש אין מכיל יו"ד בתוכו, ואין בכל המקרא אפילו פעם אחת שהוא מופיע בלי יו"ד, ואילו 'מאן' הוא שורש אחר.
דרשה כזו נובעת מהבנה אינטואטיבית ש'מאן' הוא בעצם אין עם מ' שנוספה בתחילתו, אבל כמובן שאין כאן סרך יתור, והתורה לא יכלה לכתוב 'אן' בלי יו"ד. לחילופין, אם נתעקש שכן, נצטרך למצוא פשר לכל מופעי ה'אין' שבמקרא. [יש לציין שכל הדרשות מן הסוג של 'אין לו - עיין עליו', בנויות על אותו העקרון.
זה עוד לא נורא, שכן כאמור חקירת הלשון העברית עדיין לא התחילה, והמושג 'שורש' [שהושאל מן הדקדוק הערבי] ודאי לא היה קיים בתודעת התלמוד. אבל הדוגמא הבאה כבר מנוגדת גם לשכל הפשוט של כל אחד, גם אם לא למד דקדוק מימיו.
במקומות רבים מופיעה דרשה הבנויה על זוג מילים של מקור ופועל, כגון 'אמור יאמר' 'המצא תמצא', הדרשה מניחה שהמקור מיותר, והיה מספיק לכתוב 'יאמר' 'תמצא' וכן הלאה. דרשה זו כלשעצמה משונה קצת, כי ברור שזהו סגנון לשון המקרא ומופיע באלפי מקומות, וכי כל מקומות אלו נכתבו לדרשה? ואכן הגמרא עצמה מציינת פה ושם כי זה נגד הכלל של 'דברה תורה כלשון בני אדם'. אבל נניח לזה.
הדבר המוזר באמת הוא שבערך בחמשה מקומות מוסיפה הגמרא שיש כאן עוד ייתור! שכן גם אחרי שהתורה כתבה את שתי המילים לדרשה, עדיין לא מובן מדוע שינתה וכתבה 'המצא תמצא' ולא למשל 'המצא המצא' או 'תמצא תמצא'. כך בבבא קמא (סה.) "'לימא קרא או הִמָּצֵא הִמָּצֵא או תִּמָּצֵא תִמָּצֵא, מדשני קרא - שמע מינה תרתי". וכן לקמיה (דף פה:) דורשת הגמרא את הפסוק וְרַפֹּא יְרַפֵּא (שמות כא יט) בצורה הזו: 'לימא קרא או רַפֹּא רַפֹּא או יְרַפֵּא יְרַפֵּא'. ובמנחות (יז:) דורשת הגמרא את הפסוק (ויקרא ז יח) וְאִם הֵאָכֹל יֵאָכֵל: "לכתוב רחמנא אם האכל האכל, א"נ אם יאכל יאכל, מאי האכל יאכל? שמעת מינה תרתי". ויש עוד מקומות. המעניין הוא שרעק"א שם לב לדרשה המוזרה הזאת, והוא מציין בגליון הש"ס שלו את כל המקומות האלו.
זו דוגמא לדרשה מופרכת לפי כל הגיון וקנה מידה. מבלי לדעת שום כלל דקדוקי יכול כל אחד להרגיש שאין כזה דבר 'המצא המצא' או 'רפוא רפוא'. זה פשוט לא לענין. למקרא יש צורת התבטאות שמצרפת מקור עם פועל, אבל שני מקורים או שני פעלים, אין דבר כזה. הכיצד אפשר לבוא ודרוש דרשה מכך שלא כתוב שני מקורים או שני פעלים, ועוד לקרוא לזה 'שני קרא בלישניה'? במחילה: דרשה כגון זו מעידה על ניתוק גמור מהלשון העברית, וכנראה מי שדרש אותה דיבר ארמית [באמת בארמית התבנית הזאת נדירה מאוד] ולא ידע בעברית 'בחייכון וביומיכון'.
 |
|
|
|
|
|