|
|
| נשלח ב-17/5/2010 22:55 |
|
| |
אמנם הכוזרי טוען ש'ניתן לנו דמיון בתחילת יום אחד בשבוע'. אולם לפי היסוד שהוא הניח שאין זה דוקא שבת בראשית, נוכל להתקדם צעד נוסף על משקל דבריו, ולומר ש'ניתן לנו דמיון ממחרת יום שביתה', וכעת יתיישב גם הקושי מהפסוק 'ממחרת השבת יניפנו הכהן'. כוונת דברי, שהסופרים הקדמונים (זמן רב לפני ריב"ז והצדוקים) ידעו שמה שאמרה התורה ממחרת השבת הוא מהטעם שהנפת העומר צריכה להתקיים למחרת יום שביתה, ושוב אין אנו נזקקים לשבת בראשית דייקא, על אף שהתורה נותנת לנו את הדוגמא של שבת. אני חושב שלהסביר את חז"ל בפרט הזה לא נקרא אפולוגטיקה. כי אין שום הסבר מניח הדעת למה נהגו כן ישראל, נגד הפשט השטחי. כל דוחק שהוא, עדיף מבלעדיו.
בנוגע לצדוקים, לא הבנתי את הפירכא שלך. האם לדעתך הצדוקים לא התכוונו לקדם את הלוח השמשי? ואם הם כן התכוונו - למה זה השערה רחוקה לומר שענין ספירת העומר עמד בדרכם. האם זה לא עמד בדרכם? נא הבהר דבריך.
כשאתה מדבר מ'שיטת' הקראים, לאלו קראים הינך מתכווין - לאלה הסוברים ממחרת יו"ט שני או לאלה הסוברים ממחרת יו"ט ראשון? כל אחד אצלם סובר אחרת. אין להם שיטה אחידה, וזה לגיטימי אצלם שכל אחד יעשה כפי שעולה בדעתו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 23:11 |
|
| |
כל הרעיון של הכוזרי הוא שהתורה חיפשה דוגמא לספירת שבע שבועות, ולכן אם היתה אומרת למשל 'מיום רביעי עד יום רביעי לאחר שבע שבועות', זה היה פחות נוח. לכן תפסה מספר עגול. אבל אין שום טעם שתכתוב 'וספרתם לכם ממחרת השבת' על הנפת העומר, כשזו יכולה להיעשות בכל יום. הכוזרי, אגב, לא אומר שהתורה התכוונה 'ממחרת יום שביתה' מסויים. לדעתו התורה התכוונה בכל יום בשבוע, גם אם זה לא אחר שבת וגם אם זה לא אחר יום טוב. אלא שלחכמים היתה איזו סיבה להצמד ליו"ט ראשון של פסח. [וזה מה שקשה עליו מ'מחרת השבת יניפנו', שם רואים שלתורה היתה קפידא על יום ראשון בשבוע] למה נהגו ישראל כך? לך תדע. בכל אופן בזמן יהושע הם לא נהגו כך כפי שכתוב במפורש בספר יהושע. אינני יודע מתי וכיצד קרה הדבר. יכול להיות שבמשך הדורות ראו שזה לא פרקטי לקבוע לפי הבשלת הקציר, כי כנראה כל פעם היה עסק שלם להחליט לפי איזו שדה ילכו. לכן קבעו תאריך בחודש וחסל. מן הסתם זה היה עדיין בשלב שלא היה אכפת לאף אחד אם בתורה כתוב לא בדיוק כך. או שכולם היו מספיק תמימים להאמין ש'ממחרת השבת' פירושו יום טוב וזהו. כל הרעיון שהצדוקים תמכו בלוח השמשי הינו תיאוריה, אלו לא עובדות מוצקות. על כל פנים לפי מה שידוע לי [ואקח את דברי בחזרה אם יתברר שלא כדברי] ועל כל פנים, הקישור בין זה לבין הנפת העומר ודאי בגדר תיאוריה. הקראים, עד כמה שביררתי, סוברים שצריך לחכות לאחר יום טוב שני, ואז תופסים את השבת הראשונה. וברור שבנקודה זאת אינם צודקים. לפי התורה אין קשר כלל לחג הפסח אלא כשקציר השעורים הבשיל קוצרים אותו, מחכים לשבת הראשונה, ומניפים אותו ממחרתה, וזה יכול לקרות עקרונית לאחר הפסח, או כפי שמסופר ביהושע - ביום הראשון של חג המצות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 23:42 |
|
| |
כל הרעיון של הכוזרי הוא שממחרת השבת - לאו דוקא. אלא שהוא האריך לבאר דבריו כדי שלא לחלוק על חז"ל.
לא התייחסתי לשאלה למה ישראל נהגו כך. התייחסתי רק לזאת שחכמי ישראל עמלו לבאר את הדבר על פי צד הגיוני כלשהו. ושאין להטיל בהם אשמה על כך. הלוא זה עבודת החוקרים המודרניים גם כן, לעמוד על שרשו של דבר, אף במחיר של דוחק והשערה.
בנוגע לצדוקים - בספר היובלים פגשת אי פעם (לא נראה לי שאני מחדש לך בזה משהו, כנראה אתה כן יודע מזה).
בנוגע לקראים, תברר קצת יותר, נדמה לי שהינך מבלבל בינם לבין השומרונים, או הצדוקים הנמשכים אחר ספר היובלים.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 23:56 |
|
| |
| ירוק11 כתב: |  | כל הרעיון שהצדוקים תמכו בלוח השמשי הינו תיאוריה, אלו לא עובדות מוצקות. על כל פנים לפי מה שידוע לי [ואקח את דברי בחזרה אם יתברר שלא כדברי] ועל כל פנים, הקישור בין זה לבין הנפת העומר ודאי בגדר תיאוריה.
הקראים, עד כמה שביררתי, סוברים שצריך לחכות לאחר יום טוב שני, ואז תופסים את השבת הראשונה. וברור שבנקודה זאת אינם צודקים. לפי התורה אין קשר כלל לחג הפסח אלא כשקציר השעורים הבשיל קוצרים אותו, מחכים לשבת הראשונה, ומניפים אותו ממחרתה, וזה יכול לקרות עקרונית לאחר הפסח, או כפי שמסופר ביהושע - ביום הראשון של חג המצות. |
|
אבן עזרא ויקרא פרק כה ויהודה הפרסי אמר (מראשי הקראים,) כי ישראל היו מונים בחשבון השמש. ואילו היה זה נכון, הנה לא פירש משה מהלך שנה תמימה, כי חכמי המזלות לא יכלו עד הנה להוציאה לאור, כי חכמי הודו מוסיפים על רביע היום חומש שעה, ותלמי וחביריו אומרים, כי יחסר חלק משלש מאות ביום, והוא קרוב ממהלך העבור. והבאים אחריו אמרו, חלק ממאה ושש, ואחרים מאה ועשר, ואחרים מאה ושלשים, גם מאה ושמונים, כי יש מי שהוא שנתו להשלמת המזלות מנקודה נראית, ויש מנקודת הגלגל הנטוי לימין ולשמאל. ואנחנו צריכים לקבלה. ועוד כי פי' חדש יכחיש הפרסי, והצדוקים אומרים שהדת על שנת הלבנה. (כמו הישמעלים)
אבן עזרא שמות פרק יב (ב) החדש הזה א"ר יהודה הפרסי, כי ישראל היו מונים כפי שנות החמה כמשפט הערלים. אבן עזרא ויקרא פרק כה (עוד דבר חשוב תחילת השנה לדעתם בניסן ולא בתשרי) (כ) אמרו הצדוקים, כי תבואתנו ראיה, כי תחלת השנה מניסן ואין זו ראיה,
תוקן על ידי maxmen ב- 18/05/2010 00:03:25
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2010 20:30 |
|
| |
הדוגמאות שהביא מקסמן מראב"ע מראות כי הקראים [לפחות חלק מהם] סברו כי בעבר מנו ישראל לחמה, אבל אין זה אומר כלום על הצדוקים. כידוע אין שום קשר בין שתי הקבוצות. הצדוקים לא היו קראים, היו להם מדרשי הלכה בדיוק כמו חז"ל, הבעיה שלהם היתה רק שהם לא כפפו עצמם למרות של הפרושים [ויתכן שאם היינו שומעים את הגירסה שלהם לכל הסיפור היינו מופתעים למדי]. הקראים [וגם זה לא בשלב הראשון] נתפסו לפשט המקרא וטענו שחז"ל מעוותים אותו, מה שנכון במקרים רבים. אני לא יודע בדיוק מה היה ענינם בטיעון זה של הלוח השמשי, אבל מכל מקום אין זה קשור לצדוקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2010 21:50 |
|
| |
חלק מאלה שלא כפפו עצמם למרות של הפרושים נקראו בשם בייתוסים, ועליהם נמצא במקורותינו שהתנגדו ללוח הירחי, וניסו להטעות את החכמים על ידי עדי שקר. עיין ר"ה כב:
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2010 23:22 |
|
| |
אכן כתוב שם שניסו להטעות את החכמים, ומקובל להסביר שרצו שיחול שבועות לפי חשבונם. אבל היכן רואים כאן סימן ללוח שנה שמשי?
|
|
|
|
|