| נשלח ב-14/1/2006 18:52 |
|
| |
העולם הבא - אמצעי להשגת מרות
מדוע חז"ל רצו כל כך שנאמין בעולם הבא ובתחיית המתים?
בתנ"ך המושגים הללו לא מוזכרים כלל.
כנראה הסיבה היא שע"י כך קיוו חז"ל שאנשים יסורו למרותם וינהגו עפ"י תקנותיהם גם כשאלו מחוסרות טעם הגיון!
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2006 20:25 |
|
| |
פגאן,
אכן, גישה פגאנית להפליא אתה מציע לנו. האם לא ייתכן שהם באמת האמינו בעוה"ב, או אפילו (לא עלינו) היתה להם מסורת על כך? האם לא ייתכן שהיו להם מניעים חיוביים ולא רק רדיפת כוח?
מעבר לכך, מדוע הם קיוו שיקבלו מהם את הטענה על קיומו של עוה"ב, בעוד שלפי טענתך הסיבה היא שלא מקבלים מהם את מצוותיהם האחרות? במה עדיפה טענה זו על אחרות?
שלישית, איזה אינטרס יש לחז"ל להטיל עלינו כל מיני מצוות מוזרות, ומה היה החשש שלא נקבל? מה האינטרס שלהם שלא נאכל עוף בחלב וכדו'?
ובכלל, מה האינטרס שיש לך בהכפשת חכמים ללא כל נימוק? אולי כדי שנישמע לך ונפסיק לשמוע לחכמים?
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2006 20:35 |
|
| |
תודה רבה הר' מיכי.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2006 20:48 |
|
| |
mda
לשאלתך מה עדיפה טענה זו על פני האחרות, הרי שהתשובה פשוטה: אדם לעולם יעדיף להאמין בקיום נצחי מאשר לחשוב שאין כזה, ויתפתה ללכת אחרי מי שימכור לו סיפורים על כך.
לא צריך ללכת רחוק, ראה את בני הדודים המתפוצצים שלנו ומטיפיהם (להבדיל).
לשאלתך מה הניע את חז"ל להטיל על העם מצוות מוזרות: יתכן (כהשערה) שחלקם פשוט נהנה לשחק שחמט עם חברים בכל מיני שאלות שברובן חסרות קשר למציאות ונהנה גם לראות אנשים פועלים לפי הסברות הללו.
גם בעניין הזה לא צריך ללכת רחוק, בימינו ישנם כנראה פוסקים שמונעים מסיבות כאלו בדיוק (שוב להבדיל)
תוקן על ידי - פגאן1 - 14/01/2006 20:48:07
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2006 21:06 |
|
| |
.
מדוע משתתף חדש בפורום לא קורא את התקנון?
מדוע הוא לא מבקש אישור לפתיחת הדיון?
האם יתכן כי הוא סתם משחק שש בש עם מישהו, ומנסה להשתעשע בדרך זו?
ננעל עד שמישהו אחר יפתח.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2006 22:29 |
|
| |
ברשות מואדיב, שהתיר לפתוח ברמיזה, אנסה לענות.
פגאן
ברוך הבא אל הפורום
(כדאי שתקרא באשכול http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1370100 ותבין על מה היתה הטענה של מואדיב, שהוא אחד מן המנהלים).
השאלה שהצגת היא מאד מעניינת. ברשותך, הבה נבחן את מה שכתבת. כי כל שאלה עומדת על הנחות יסוד.
א. בתנ"ך לא מוזכר עולם הבא ולא תחית המתים.
ב. חז"ל רצו שנאמין בהם.
ג. חז"ל סברו שאמונות כאלו ישכנעו את העם לציית להם.
ד. הגזירות של חז"ל היו משוללות טעם והגיון.
ה. יתכן שחז"ל היו אנשים משועממים שאהבו להשתעשע בפעילות אינטלקטואלית כמו משחק שחמט.
הבה נדון בהן, אחת לאחת.
א. תחית המתים נזכרת בשני מקומות. ביחזקאל, בתור נס פרטי שארע לגויות במקום מסויים, ובדניאל.
ניתן לפרש את הסיפור ביחזקל כמשל, כאשר ה"עצמות היבשות" המתעוררות הוא משל לעם ישראל המיואש מהגלות, ואכן יש מפרשים אותו כך.
המקור בדניאל נראה כהצגה ברורה של אמונה מקובלת ביהדות.
למעשה, המקור הזה כל כך מקובל, עד שאחת הטענות נגד הרמב"ם היתה שאין הוא מאמין בתחית המתים.
לגבי עולם הבא, יש להבהיר למה הכוונה במונח זה. לעולם שאחרי תחית המתים? לעולם של נשמות שבו מקבלות הנשמות את שכרן, ויש המכנים אותו גן עדן?
הנושא של מה בדיוק נכלל בעולם הבא ומה דעת המקרא על זה הוא מעניין, ואיני אלא מציין מקור ראשוני. יש פסוקים רבים שעוסקים בהבטים של הנושא, ואולי נעסוק בהם לקמן.
אני בינתים לא באתי אלא להראות שיש מקור שכנראה נעלם ממך.
ב. אני מסכים. חז"ל בהחלט רצו שנאמין בזה. אבל חז"ל גם לא קיבלו מאומה בלי בדיקה. ולמשל לגבי תחית המתים שאלו בעצמם: מנלן? מהיכן אנו יודעים זאת? יש על זה סוגיה בסנהדרין. אמנם הראיות שלהם אינן ברורות, אבל קשה בעיני לומר שהם קיבלו דברים בלא בחינה זהירה.
ואדרבה, הם הרגילו אותנו לבדוק כל דבר שמלמדים אותנו...
ג. איני יודע אם חז"ל האמינו שהמטרה של האמונות בעולם הבא היא לשכנע את העם לציית לתורה (לא להם אישית). מסתבר שכן. הרי זו המטרה של שכר ועונש.
הדרגה הגבוהה של החיים לפי ההלכה היא "לעשות הדברים מפני שהם אמת". אבל עבור מי שעדיין לא הגיע לדרגה זו, באמת שכר ועונש נועדו לחזק אותו בהקפדה על המותר והאסור.
האם זה דבר רע?
ד. יקירי, אני מתפלא על מה שטענת. איני יודע כמה למדת גמרא וכמה ראית את גזירות חז"ל, אך תוכל לראות שלכולן הגיון וטעם. גם בפורום הזה יש דיונים על תקנות חז"ל, ותוכל לראות מעט מההסברים ההגיוניים להפליא שיש בהן.
כמובן, אם מצאת גזירה בלא טעם, אנא הבא אותה לפנינו ונעיין בה. מובטח לה שהכותבים כאן אינם מהססים להודות על האמת, ואם יתברר שאתה צודק, כולנו נסכים איתך.
ה. איני יודע על חייהם של חכמים מעבר למעט שמוזכר עליהם בגמרא, ובוודאי שהיה להם גם צד של ענין אינטלקטואלי במה שעשו, ויש סוגיות שנראות באמת כמו שעשוע אינטלקטואלי, אך עיון בהן מראה כי למעשה הן משמשות לבירור גדרים יסודיים של ההלכה.
ההנחה של חז"ל היא שהתורה נועדה לכסות כל מקרה אפשרי של שאלה, וחובתנו היא לברר היטב את הגדרים האלו. אפשר להמשיך ולהסביר מדוע זה כך ומה הראיות לזה, אם תרצה, למרות שעיקר האשכול מיועד לכאורה לדבריך על תחית המתים והעולם הבא.
אני מקווה שעניתי על הנקודות שהעלית. אם משהו לא ברור, אנא אל תהסס להציג את הדברים ונלמד כולנו מאהבתך לאמת..
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2006 22:41 |
|
| |
מיימוני,
לימדתנו רבנו...
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2006 22:54 |
|
| |
בצדק כעס מואדיב על האשכול , הוא מציב את השאלה בצורה הנראית התרסה וזלזול , שלא כמקובל בפורום .
אולם הנושא ראוי לדיון אם כי איני בטוח שיש למי שהוא תשובה מוכחת .
הע"ז הבטיחה למאמיניה ועובדיה עזרה והצלחה בחייהם , הצלחה במלחמות . יבולים , רפואה וכו' ,
הדת היהודית במקורותיה לא היתה שונה . התורה והנביאים הבטיחו גם הם כתמורה לקיום מצוות נצחון במלחמות . גשמים בעיתם, שלום בארץ וכו' .
בשלב מסויים מופיעה האמונה בתחיית המתים ובשכר ועונש בעולם הבא . היהדות - (למיטב ידיעתי) היתה הראשונה שהציבה את השכר בעולם הבא ובתחיית המתים כתמורה לקיום המצוות , ובעקבותיה הנצרות , והאסלם שיצר סינטזה בין תחיית המתים לעולם הבא בהבטיחו תענוגות גופניים בעולם הבא .
הטענה שהעלה פגאני היתה למעשה: האם יתכן שכל האמונה הזו נוצרה ע"י חכמים כדי לשכנע אנשים לשמור מצוות שניתנו מסיני , כאשר האנשים לא רצו להמשיך לשמור מצוות לא הגיוניות,וכאשר התמורה המובטחת לא הגיע
( לדוגמא , הבן שהלך להביא גוזלות לאביו ונפל ונהרג )
מיכי
אני יודע את תשובת הרשב"א על מסורת הזקנים והזקנות .
ואין קשר בין השאלה הזו לנושא המצוות הבלתי הגיוניות שודאי ניתנו מסיני
אותה שאלה יכולה להשאל על הזהר והקבלה . האם הזהר נכתב כתוצאה ממצב היהדות כאשר הפילוסופיה הפילה חללים והשאלות הבסיסיות בדת כמו צדיק ורע לו , או ידיעה ובחירה , דטרמניזם ובחירה חפשית , וכן על הסיבה וההגיון בקיום מצוות בלתי מובנות וחסרות משמעות . הרמב"ם במורה נבוכים ניסה להתמודד פילוסופית עם שאלות אלו , ההצלחה תלויה בתוהה ובמקבל .
כאן ניסתה הקבלה להכנס עם פתרונות מתחום הנסתר . את שאלת צדיק ורע לו פתרה ע"י תורת הגלגולים , את שאלת ההגיון בקיום מצוות היא פתרה ע"י בניית התיאוריות על בניית עולמות , הרמת הניצוצות , שבירת הכלים ותיקונים שונים,
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2006 23:20 |
|
| |
תלמיד, זה בדיוק כמו שפועל המדע. כשיש אוסף עובדות לא מובנות, בונים תיאוריה שמכילה אוסף של מושגים ויישים תיאורטיים, שבונים מסגרת שבתוכה ניתן להבין את אוסף העובדות כשייכות למכלול אחד.
אמנם אינני טוען שהיהדות, או הקבלה, הן תיאוריות מדעיות. במדע מנסים לבחון את התיאוריה בחינות אמפיריות, בעוד שאצלנו בד"כ לא. אבל אם ההנחה היא שהעובדות נכונות, אזי התיאוריה שתיבנה מתייחסת אליהן בדיוק כמו התיאוריה המדעית לעובדות המדעיות.
בשני המקרים זוהי העמדה של המוכר על הלא-מוכר (=החוק הכולל שמכיל יישים תיאורטיים ומופשטים שאף אחד לא רואה).
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2006 23:29 |
|
| |
אמונת תחיית המתים החלה להיות נפוצה באומה מאז תקופת דניאל, ה' הראהו בחלום
יב,יב וְרַבִּים, מִיְּשֵׁנֵי אַדְמַת-עָפָר יָקִיצוּ; אֵלֶּה לְחַיֵּי עוֹלָם, וְאֵלֶּה לַחֲרָפוֹת לְדִרְאוֹן עוֹלָם.
ומאז הפך הדבר לנחלת הכלל.
עד תקופתו אף אחד לא העלה בדעתו אמונה זו, כי לא גילה ה' סודו לבני אדם.
אמונת העולם הבא כשכר ועונש על המצוות והעברות, החלה להיות נפוצה באומה מאז ימי בית שני, כי אז לראשונה הדבר מופיע בדברי חז"ל.
בדברי נביאים שקדמו לכך ניתן למצוא רמזים על מהלכים בין העומדים האלה, אבל ברור שהדבר לא היה ידוע כאמונה מפורסמת בעם.
גם אביגיל שאמרה
וְהָיְתָה נֶפֶשׁ אֲדֹנִי צְרוּרָה בִּצְרוֹר הַחַיִּים, אֵת הויה אֱלֹהֶיךָ, וְאֵת נֶפֶשׁ אֹיְבֶיךָ יְקַלְּעֶנָּה, בְּתוֹךְ כַּף הַקָּלַע.
מדברת על ידיעה על קיומן של נשמות, וגם שאול שהעלה באוב ידע זאת, ומן הסתם דבר זה היה מפורסם אז.
אבל לא נזכר כאן אמונה ברורה על עולם הבא, שבו מקבלים שכר ועונש, ויוכיח על כך ספר קהלת, שלא מצא מעשה וחשבון בשאול אשר אתה הולך שמה, וגם לא ידע האם נפש האדם עולה למעלה.
אני יודע, חיברתי את ספר שמואל עם ספר קהלת, כי הספרים שייכים לתקופת המקרא, והם משקפים את אמונת העם.
כאמור מאז תקופת המשנה, בזמן בית שני, נפוצה אמונה זו בעם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2006 23:30 |
|
| |
מיכי
אני מסכים וגם טוען שהכל לא יותר מאשר עוד תיאוריה שיכולה להיות נכונה או לא ואין לנו אפשרות להוכיח כלום ,
השאלות לטענתי קיימות , ושערי תירוצים לא ננעלו.
אולם מה זה משנה ?. האם אנו עובדים את ה' על מנת לקבל שכר ?. האם שאלות פילוסופיות על מעשי ה' ויכולת הבחירה של האדם , מהוות מכשול בפני מאמינים ?. האם המאמין מקיים מצוות משיקולי עלות/תועלת ?
( אני יודע שהרמח"ל מציב הנחה זו בבסיס ספרו " מסילת ישרים ") אך מה לעשות ? .
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2006 00:23 |
|
| |
לחזק דברי דרום-חוקר אביא גמרא ערוכה במסכת קידושין(ל"ט, ב): 'הרי שאמר לו אביו עלה לבירה והבא לי גוזלות, ועלה לבירה ושלח את האם ונטל את הבנים, ובחזירתו נפל ומת; היכן טובת ימיו של זה והיכן אריכות ימיו של זה? אלא 'למען ייטב לך' לעולם שכולו טוב, 'ולמען יאריכון ימיך' לעולם שכולו ארוך… אמר רב יוסף, אלמלי דרשיה אחר להאי קרא כרבי יעקב בר ברתיה, לא חטא".
לא צריך להיות חוקר תלמוד או חוקר-דרום כדי להבין ש'אלמלי דרשה אחר להאי קרא וכו'', משמעו שאחר לא הכיר את הרעיון של עולם הבא.
אלישע בן אבויה, בן דורו של רבי עקיבא, מחכמי בית המדרש ביבנה, לא הכיר קרוב לודאי את המושג עולם הבא. ומה זה אומר לדידנו?
החידוש הגדול בכך שלראשונה מיוחסת תפיסה רעיונית כה מהפכנית לחכמי אושא ולא לחכמי יבנה. האמנם כה גדול היה המשבר של מרד בר כוכבא עד שנאלצו חז"ל לשפוך אגלי נוחם על האומה בדמות 'עולם הבא'? שאלה מעניינת! רק חבל שהחכמים בפורום נעים באי נוחות כל אימת שאחד העיקרים של הרמב"ם עולה לדיון. הקבלה וחכמיה, כך מסתבר, הם בטן רכה יותר לזעמם של מבקשי היושר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2006 00:47 |
|
| |
אחת הראיות שחוזרת על עצמה בסנהדרין לתחיית המתים :
" הנך שוכב עם אבותיך וקם " ומיד שואלת הגמרא הרי זה רק חצי פסוק , שהלא המקרא אומר וקם העם הזה וזנה וכ"ו, יותר כמו משחק מילים מראיה.
היתכן שיש כאן רמז הפוך ?
גם שאר הראיות נראות קצת חיוורות, יותר דרש מראיה של ממש.
גם במשנה המונה את 'אין להם חלר לעולם הבא' "האומר אין תחיית המתים מן התורה". לא האומר אין תחיית המתים בכלל. הייתה מסורת ואמונה עממית כזאת והיה ויכוח האם זה משהו יהודי או לא.< רש"י מפרש אחרת כאילו רק המדרש מהמקרא לא מוצא חן בעיני הכופר, אבל להבנתי ה"מן התורה" הזה כוונתו שכופר מייחס את האמונות העממיות להמון ולא מוכן שיגיירו אותם>
תוקן על ידי - יצחקומר - 15/01/2006 0:48:19
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2006 00:49 |
|
| |
פרופסור
אני מבין מדבריך שלא רק אחר לא דרש לפסוק זה בצורה זו, אלא כל חכמי הדור.
עד שהגיע מישהו מן החכמים, ו"גילה" את עולם הבא.
זה כמובן פירוש אפשרי.
אמנם, אני מודה ומתוודה כי בעיני סביר יותר הפירוש שמקיים את שתי ההנחות גם יחד. יש עולם הבא, אבל יש גם עולם הזה. יש שכר לעולם הבא, אך יש גם שכר בעולם הזה.
הטענה של רבי יעקב, נכדו של אחר, כי בעולם הזה אין שכר מצוות כלל היא המחודשת, ולא הטענה כי השכר נדחה לעולם הבא.
איני זוכר כרגע דוגמאות, אך כמדומה שיש לכך הרבה.
הנה אחת, אבל איני יודע את חשבון הדורות. ר' יוחנן ספד לאחד התלמידים שמת בקיצור ימים כי רב חלקו לעולם הבא, באמצעות משל על הפועלים, שאחד ישב עם בעל הבית בצל ובכל זאת היה רב שכרו (בעל הבית- ה', הפועלים - בני האדם, ישב ולא עבד - מת בקיצור זמן).
אמנם, יתכן שר' יוחנן חי רק לאחר ר' יעקב, ובטלה ראייתי.
הגמרא מספרת כי בנותיו של אחר באו לרבי לבקש צדקה ותהה מדוע נתקיים זרעו של אחר, עד שהראו לו משמים שאין ראוי לומר כן. משמע שבנותיו חיו בזמן רבי, ואילו רבי מאיר היה תלמידו של אחר.
ר' יוחנן היה כמובן בדור מאוחר בהרבה.
אולי יבואו בקיאי הפורום ויראו אם העולם הבא לא נזכר בגמרא קודם לכן.
תחית המתים נזכרת כמובן כבר במשנה. אבל אפשר שתטען שמשנה זו מאוחרת היא לאלישע בן אבויה. ועוד, שתחית המתים לחוד ועולם הבא לחוד.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2006 00:56 |
|
| |
פרופיסור,
ראשית, אני לא נע בשום אי נוחות מחמת הביקורת. הבעיה שלי היא שאני לא מקבל ביקורת לא מנומקת על חז"ל שמציגה אותם כתאבי כוח ללא כל הנמקה סבירה. בעיניי זו לא שאלה של אי נוחות אלא של סבירות. ביקורת מנומקת וסבירה על חז"ל לא היתה מעוררת אצלי כל אי נוחות, גם אם לא הייתי מסכים לה וגם אם כן.
ואם נעתי באי נוחות, אזי אני ממשיך לזוע בעוד יותר אי נוחות למקרא הפירוש שלך למעשה באחר. אני לא רואה כל סיבה למה לא לקרוא אותו באופן אחר, סביר הרבה יותר. לדעתי, אחר הכיר היטב את המסורת שיש עוה"ב, אלא שלדעתו (וגם לדעתי זהו הפירוש הפשוט) 'למען יאריכון ימיך' עוסק בימים בעוה"ז ולא בימים בעוה"ב. לכן הפירוש שמסב את הפסוק לעוה"ב במקום העוה"ז הוא 'דרש' ולא פשט.
מעבר לפירוש האגדה, אני חוזר לויכוח שכבר ניהלנו לא פעם. לדעתי לא סביר שחכמים ממציאים יש מאין רעיון ספקולטיבי על עולמות רוחניים שלא היו ולא נבראו (גם לדעתם), רק כדי להחזיר את עם ישראל בתשובה ולשפר את שמירת המצוות והשקפת העולם שלו. לא זו אף זו, הם אפילו אומרים שאם היו מצליחים 'לעבוד' גם על אלישע בן אבויה, מגדולי חכמי המשנה, ולמכור לו את רעיונותיהם הבדויים, אז הוא לא היה חוטא. האם חכם כמותו לא יודע שהם ממציאים זאת כעת יש מאין רק כדי להציל אותו מחטאיו?
אתה חוזר תמיד על הסברים שבהשתלשלות (תוך היזקקות לקורלציות היסטוריות, שיכולות להיות נכונות כשלעצמן) וממשיך להתעלם מהמהות (=אי הסבירות שבהסברים לקורלציות הללו).
אני מוכן לקבל את הקורלציות היסטוריות (=שהופעת מושגי העוה"ב נעשית סביב תקופת בית שני), אך הייתי מציע להן הסבר אחר: כאשר היה צורך כלשהו, כפי שאתה עצמך כותב, חכמים השתמשו יותר באותה מסורת שהיתה בידם מימי קדם, כדי לסייע לעם לחזור בתשובה או לשמור מצוות טוב יותר וכדו'. האם זה לא סביר יותר מאשר להציג אותם כשקרנים (=כלפי העם) וטיפשים (=בהערכתם לגבי אלישע בן אבויה)?
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2006 01:00 |
|
| |
עצכ"ח (?)
אם כפירושך, מדוע טוענת הגמרא שאילו היה אלישע שומע את דרשתו של נכדו הוא היה מקבל זאת ולא היה חוטא, הלא המחלוקת ביניהם עקרונית והיא לא פונקציה של העדר אינפורמציה?
מה עוד שבמקבילה בירושלמי חגיגה, הנוסח שונה מעט:'וכל דא מן הן אתת ליה? אלא, פעם אחת היה יושב ושונה בבקעת גינוסר וראה אדם אחד שעלה לראש הדקל ונטל אם על הבנים וירד משם בשלום, למחר ראה אדם אחר שעלה לראש הדקל ונטל את הבנים ושילח את האם וירד משם והכישו נחש ומת, אמר: כתיב 'שלח תשלח את האם ואת הבנים תיקח לך למען ייטב לך והארכת ימים', היכן היא טובתו של זה היכן היא אריכות ימיו של זה? ולא היה יודע שדרשה ר' יעקב לפנים ממנו, למען ייטב לך לעולם הבא שכולו טוב, והארכת ימים לעתיד שכולו ארוך'.
'ולא היה יודע'. דייקא.
|
|
|
|
|