בית פורומים עצור כאן חושבים

ביאור אגדות ברוח עצכח

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/11/2007 16:49 לינק ישיר 

מואדייב
 משום ששומרת הסדר החברתי הקיים בסיפור היא דוקא אשתו של הדיין, ולא הדיין עצמו.

איך בדיוק אתה לומד את זה מהסיפור הזה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2007 17:16 לינק ישיר 

ירוחם,

מי רודף אחרי חומא עד לשערי העיר? מי כועס על "הפרת הסדר"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/1/2008 20:51 לינק ישיר 

ברכות דף נד ע"א:
<אניסא דרבים מברכינן, אניסא דיחיד לא מברכינן? והא ההוא גברא דהוה קא אזיל בעבר ימינא, נפל עליה אריא, אתעביד ליה ניסא ואיתצל מיניה; אתא לקמיה דרבא, ואמר ליה: כל אימת דמטית להתם - בריך ברוך שעשה לי נס במקום הזה! ומר בריה דרבינא הוה קאזיל בפקתא דערבות וצחא למיא, אתעביד ליה ניסא איברי ליה עינא דמיא ואישתי. ותו, זמנא חדא הוה קאזיל ברסתקא דמחוזא ונפל עליה גמלא פריצא, איתפרקא ליה אשיתא, על לגוה; כי מטא לערבות, בריך: ברוך שעשה לי נס בערבות ובגמל, כי מטא לרסתקא דמחוזא, בריך: ברוך שעשה לי נס בגמל ובערבות! - אמרי: אניסא דרבים כולי עלמא מיחייבי לברוכי, אניסא דיחיד - איהו חייב לברוכי. >

כיצד יסביר רציונליסט את הספורים האלו? אלו סיפורים שהסיכוי לפרשם בצורה רציונליסטית קטן מאוד. רבא קבל את ספורו של בעל הנס כמות שהוא ואף הורה לו לברך כל אימת שהוא מגיע לאותו מקום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 13:35 לינק ישיר 

הרי נס הוא תלוי הרגשה במידה רבה, כל שהאירוע יש לו חריגה כלשהי ביחס לאדם, והאדם מרגיש כי זכה לנס יש לו לברך.

והנה אדם הלך בארץ ציה ועייף בלא מים וכשל עד לבלי כח, ופתאום ראה מקור מים חיים שהיה במדבר, הרי זה נס בשבילו, וראוי לו לברך שנזדמן לשם.

וכן על זה הדרך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 13:44 לינק ישיר 

כמתעסק
ומה תאמר על "תו, זמנא חדא הוה קאזיל ברסתקא דמחוזא ונפל עליה גמלא פריצא, איתפרקא ליה אשיתא, על לגוה; "
שפתאום גילה פירצה בכותל?
וכפי שאמר רבנו מיכי, נשמע רציונליסטי אך לא רציונלי (אני מקווה שאני מצטט אותו נכון).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2008 20:14 לינק ישיר 

לא מבין, היה שם גמל שהשתולל אולי הגמל פגע בחומה אולי האדם נלחץ אליה והיא היתה רעועה ונפלה, הרי כל זה אין זה עיקר, ולכן לא פירטה זו הגמרא, אלא שבסופו של דבר התוצאה היתה שהוא ניצל מחמת דבר שמתחילה לא צפה אותו ונראה לו כחריג, והרי זה נס לגביו.

לענ"ד שערי הפירוש לא נעלו ובסופו של דבר זו עמדה ראשונית איך לפרש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2008 20:26 לינק ישיר 

גם קריעת ים סוף?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2008 12:07 לינק ישיר 

גם. (וכבר דשו בכך)

ואם בגמרא עסקינן הרי כבר נאמר: כמה מגונה אדם זה שנעשה לו נס, ויעויין ראי"ה, עין אי"ה, על אתר.

ובלשון מודרנית כל קרב גבורה הוא קרב שלא תוכנן היטב כך שיתאים לכוחות של המשתתפים בו. אם כי לעתים מגיעים לקרבות גבורה על כרחנו וגם הם בבחינת נס...

אך אחרי הקריאה הגדולה: 'ויאמינו בה' ובמשה'.
מייד שמענו: 'היש ה' בקרבנו אם אין'.
ויבא עמלק.

כך שהמאמץ לתקף חיים דתיים בניסים כנראה לא מצליח מי יודע מה....

ולכן כמו שאמרתי זה ענין של תפישת עולם ראשונית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2008 12:21 לינק ישיר 

אז למה הרמב"ם טען שאי אפשר לקבל את הקדמות כדעת אריסטו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2008 13:42 לינק ישיר 

א) דומני שהרמב"ם לא פירש לנו במפורש כיצד הוא מפרש את הניסים.
ב) יש הבדל בין הותרת העקרון הדתי של אפשרות התרחשות הנס (בכפוף לסעיף א דלעיל), והדבר קשור למושג 'האפשר' בהגות הימי בינימית (ואכמ"ל, וראה לדוגמה מאמרו של רביצקי דומני בספרו עיונים מימונים, וכן לספר עיונים במשנתו של הרמב"ם, בשני אלו תמצא דיונים בענין, וכן דומנייש מאמר מייגע של רוזנברג', ועוד מאמרים רבים), לבין השלה מהו הנס. (ומלבד זאת נא עיין שם היטב.)
ג) הנס כמושג דתי מופיע באמונה הדתית, ויש להותירו בשפה זו, ולאפשר את המצאותו, ודוק בדברי = לאפשר.
ד) כבר גולדמן ניסח נכוחה, דומני, את ההבדל בין שפה דתית להתרחשויות לבין שפה חוקית טבעית - עיין שם.
נוכח דבריו דומני ברור כי המושג 'נס' הוא מושג פנים דתי.
ועל כן דברי אמורים כי ביסוד הדברים תעמוד שאלה פרשנית.

ה. בסופו של דבר על עיקר שאלתי לא השבת, וכי הנסים מייצבים את האמונה? ועיין ערך אליהו בהר הכרמל.

ו. האין כאן אופן מעט תמוה של משחקי כח במי יותר חזק, הא=ל שבו אני מאמין, או הכוחות שבהם אתה מאמין?

ז. ובעיקר:

וכי הנס מורה על עושהו, אפילו לשיטתך לכל היותר הוא מראה שהכח הטבעי הנדמה בעיני כחזות הכל אינו חזות הכל.
הרי כדי להאמין בא-ל מסויים נצרך תמיד לעשות דליגה בין ההתרחשות לבין הכיתובית שמתחתיה - את זה אני עשיתי.
והרי לשם כך יהא הנביא כותב הכתובית כאומר: "את מה שאתם רואים עשה מי שאני בא בשמו" - אם כן מה הועילו חכמים בתקנם, הרי צריך להאמין בגוף האמירה הזו.

נמצא: הנס אינו יכול לשאת מה שמעבר לו!
לשון אחר: לכל היותר תוכנו של הנס מצד התרחשותו הוא: וואו היה פה משהו יוצא דופן שאיני יודע להסבירו בכלים שעד היום היו ברשותי.

מכאן הכל פרשנות דתית - ירצו יאכלו לא ירצו לא יאכלו, והרי אם כבר יש שפה דתית, מה באת לרבות?

(אל תשיבני משפת המקרא, שכן הדבר מצריך ממני פרשנות ארוכה, ומקוצר הזמן, המקום, וריבוי הקוראים, אכמ"ל, ועל כך נאמר אין דורשים...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2008 13:44 לינק ישיר 

אגב, קריעת ים סוף כבר נאמר ראתה שפחת על הים מה שלא ראה יחזקאל בן בוזי...ונשארה שפחה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2008 14:02 לינק ישיר 

כמתעסק,
ואחרי הכל רוח חז"ל היא להאמין בתופעות על טבעיות כולל נסים. הפרשנות מבית מדרשם של הרמב"ם והמאירי אינה משכנעת אותי.

מה התועלת באפשר שלעולם אינו מתממש?

התורה עצמה מצהירה שהנסים מיצבים את האמונה. אין מה לעשות נגד מי שרוצה להיות עוור .

ולכן גם מהשפחה אין ראיה (ומה עם הפוליטקלי קורקט?)ץ ואם כבר יש משם ראיה נגד תפיסת הנבואה של הרמב"ם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2008 10:39 לינק ישיר 

באשר לרוח

יש רוח עצוב
ויש חלף אם הרוח
ויש שאר רוח
ויש רוח המתהלך בגן
ובחר לך רוח כאשר אותה נפשך
כי את הכל ישא הרוח

(ומדוע שוב ושוב אתה מממאן להשיב על שאלותי, עיין ערך לעיל.)

ולגבי השפחה -

ידידי, חז"ל לא חשו לפולטקלי קורקט ולכן יכלו לקדם את העולם, בין שאתה אוהב זאת ובין אם לאו...

ובוודאי שהשפחה ראתה משהו יוצא דופן, אבל אם משה רבינו לא היה מתחיל לשיר את שירת הים ולהודות על הנס, השפחה לא היתה פותחת בשיר... וכי קס"ד שהיתה אומרת 'תבאמו ותטעמו בהר נחלתך מכון לשבתך' - וכי מה אכפת לה לשפחה? 

ובכלל חשבת פעם - כיצד עם שזה עתה נגאל מעבדות - יש בו עדיין שפחה?
ודוק, היטב כי שאלה זו נפלאה ובה גנוזה התשובה האמיתית לשאלתך אודות הפולטקלי קורקט, אלא ללמדך שמה שאתה רואה קובע את דרגתך!

לפיכך:

השאלה אינך מה אתה רואה, אלא איזו משמעות דתית אתה נותן לאירוע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2008 11:18 לינק ישיר 

כמתעסק
שאלתך על השפחה,
נדמה לי, שלהשתחרר  מעבדות,- מלהיות עבד ושפחה- זו לא הפעולה הטכנית, לברוח ולצאת מבית המעביד המשעבד,

להשתחרר מהעבדות- זו היא מהלך ומהפך נפשי גדול ומתמשך,

בני ישראל לא יצאו  התחושות של עבד ושפחה, רק לאחר ארבעים שנה.( אם בכלל, יש הרבה שעדיין ,עד היום לא יצאו מזה)

ומה שחז"ל אמרו בעצם(לטעמי)- הנה השפחה המסכנה הזו, קיבלה את הצ'נסים את כל האפשרויות, ולמרות הכל נשארה שפחה,

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2008 12:44 לינק ישיר 

כמוני כמוך.

ובכל ההליכה במדבר ראינו כמה קשה היה לבני ישראל להיות בני חורין.

נקל לקב"ה להוציא את עמו ממצרים, אך הוא מותיר ביד עמו את הבחירה להוציא את מצרים מלבם.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ביאור אגדות ברוח עצכח
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 10 11 12 ... 26 27 28 לדף הבא סך הכל 28 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.