|
|
| נשלח ב-8/3/2007 16:47 |
|
| |
בעלבעמיו,
תמהני עליך מדוע אתה מכה ברמבמיסטים, בדרדעיסטיע"ן ובחכמי עצכח באמצעות אגדות חז"ל מפורסמות יותר או פחות. למה שלא תתחיל מהתורה:
א. 'אצבע א-להים היא...'
ב. 'וראית את אחורי ופני לא יראו...'
ג. 'ותחת רגליו כמעשה לבנת הספיר...'
איך מתעלמים הרמבמיסטים מראיות כל-כך ברורות שמנוגדות לתפיסת הא-לוהות שלהם? האם רק הרמב"ם זו היהדות - הרי יש גם ראשונים אחרים וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 16:54 |
|
| |
ממללא,
זרקת את הכפפה, תמשיך.
לכאורה לפי הרמב"ם התורה היא המכשול בפני אדם שרוצה להגיע להכרת האמת. אם אדם ילמד את התורה ללא המחות יסוד פילוסופיות הוא יכשל בהגשמה ויאבד את חלקו לעולם הבא.
וראה מש"כ מרק שפירא בספרו של נקודה זוץ
|
| נשלח ב-8/3/2007 17:11 |
|
| |
ממללא.
התורה ניתנה הרי לבני אדם בהבנה של בני אדם, ונכתבה בהתאם, שבני אדם יבינו אותה ויבינו גם שזה רק אליגוריה, למה שהם לא מבינים. הרי לכל בר דעת זה ברור שזה אליגוריה. או אולי לא?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 17:36 |
|
| |
בעלבעמיו,
[אני שמח לראות שהצטרפת לחבורת הפרשנים הראדיקלייים של הרמב"ם. נראה שעמלנו בפורום לא היה לשווא...].
לא ברור לי לאיזה מימד אתה מתייחס. יש כאן כמה מימדים שונים:
א. המימד הפסיכולוגי - מה היתה ההוא אמינא של הרמב"ם. מה היה היחס האמיתי שלו לתורה ולפילוסופיה היוונית, ומה הוא בדיוק ניסה לעשות בניסיון שלו להשלים ביניהן.
ב. המימד המתודי - בהינתן שיטתו של הרמב"ם, מה יש להסיק ממנה לגבי כל מיני מאפיינים של היהדות (המצוות, הטקסטים וכו').
ג. כיצד אמורים אנשים בימינו להתייחס למתודה של הרמב"ם, שמצד אחד נוצרה על רקע שונה לחלוטין אך מצד שני יש בה לא מעט מאפיינים ובעיות שקיימות גם כיום, בלבוש אחר.
לגופם של מימדים בקציר האומר:
א. גדולים וטובים ממני ניסו לתהות על תוכו של הרמב"ם, ולא עלה בידם.
ב. יש לא מעט כשלים לוגיים במשנתו של הרמב"ם, ואולם כל עוד אין בידי מאן דהו מודל טוב יותר, אני לא מבין מה הטעם בהעלאת קושיות על כשלים לוגיים. כשלים כאלו יש למכביר בכל שיטה יהודית בתקופת הרמב"ם ועד ימינו.
ג. למעט קבוצה קטנה שמנסה לדבוק בכל מה שהרמב"ם אמר בכמעין טקסט ניצחי, אני חושב שרוב מי שרואים ברמב"ם מקור השראה לא סוברים שיש לדבוק בכל מה שהוא אמר בכל עניין, אלא לכל היותר לאמץ עקרונות מסויימים (כמובן שכל אחד מדגיש עקרונות אחרים).
לפני כמה ימים פנה אלי מכר חרדי עם ספר ובו סגולות רפואיות שלוקטו מספרי הרמב"ם וכולם סגולות בדוקות למחלות ידועות, מה גם שלדבריו הרמב"ם היה רופא. אותו יהודי כנראה לא היה מודע לכך שהרמב"ם במקביל השמיט סגולות בדוקות שמופיעות בגמרא, ועל פי אותו הגיון היה חותם היום על ספר תרופות של הפקולטה לרפואה. לקחת את הפילוסופיה של הרמב"ם ולהתייחס אליה כמו שאותו יהודי מתייחס לרפואותיו, זו אינה הרמבמיות בעיני אלא סוג של חרדיות מחשבתית שאינה שונה מסוגים אחרים של חרדיות מחשבתית.
בשורה התחתונה (אם בכל זאת יורשה לי קצת לכרוך את מימד א' וג'), יש במסורת היהודית הרבה מרכיבים שיוצרים כאבי בטן לאדם רציונאלי מודרני והוא מנסה בכל מיני דרכים לצקת בהם איזה הגיון שימנע אותם מחוסר רלבנטיות. זה לדעתי מה שהרמב"ם ניסה לאגדות חז"ל, וזה מה שעושים לחלקים אחרים ביהדות כל מיני יהודים מכל מיני פלגים (קבלה, חסידות, תורת א"י וכו').
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 21:38 |
|
| |
לק"י
בעלבעמיו -
פיקפקתי אם לענות לך כיון שלא באתי לפולמוס של קולמוס (בעצם מקלדת).
בכל אופן החלטתי לדון אותך לכף זכות מה גם שאני חדש פה ואינני מכיר את הנפשות הפועלות.
ראשית, בכל שפה מדברים בציורים.
כשהייתי בישיבה כאשר מישהו היה אומר אני מתפוצץ - מצחוק או מכעס - היו מזעיקים את זק"א.
כאשר מישהו היה אומר אני מת מרעב - היו שואלים אותו: מתי ההלויה?
כאשר מישהו היה הולך לישון - היו אומרים לו: תנוח בשלום על משכבך.
אגב, עדיין לא ראיתי את הקב"ה בורא מיני מזונות, למיטב ידיעתי אשתי שתחיה אופה אותן.
גם את היין עושים ביקב ואת הלחם אופים במאפיה.
אז מה היא כונת הברכות הללו?
כך באופן כללי יש להבין את דברי חז"ל ואת דברי התורה.
מעבר לזה הרי אינני מחוייב להסביר כל אגדה ואגדה.
הראי"ה קוק במכתבו לישיש כתב בסוף דבריו בשם הכוזרי שיש אגדות שאינו מוצא להן ענין. ובכל זאת העקרון קיים. כך גם כאן.
אבל, באשר לחלומות שהבאת הרי הדבר פשוט: העקרון הכללי של כל האגדות הללו הוא שכל החלומות הולכים אחר הפה - מעין הפתגם בן ימינו "תחשוב טוב - יהיה טוב" - אם החולם יפרש את החלומות לטובה - הרי הם ישפיעו עליו פסיכולוגית ונפשית לטובה, ואם ההפך ההפך. ר' אברהם בן הרמב"ם פרש את המאבק בין יעקב למלאך על מעבר יבוק שהיה בחלום נבואי, והחלום הנבואי השפיע על יעקב פיזית שיצלע על ירכו.
לפיכך, בעקרון כל החלומות הללו יתפרשו באותה צורה.
אבל למה ללכת רחוק?
אני מודה שלאגדה שפתחה את הפתיל על התנין בן תשעת הראשים אין לי הסבר טוב.
לעומת זאת האגדה על המזיק ששבר את החבית די ברורה בעיני (והסברו של מימוני אינו נראה לי).
המזיק שם אינו אלא אדם רע - מזיק. הבריון ההוא שבר את חביתם של הפועלים והללו הזמינו אותו לדין. כמו רבים משכבות חברתיות אלו הוא חשש מהחרם שהוטל עליו ובא לדין ושם טען שהללו פלשו לרשותו ועל דרך הגוזמא הגדיר זאת כמצב שהם שמו את החבית באזנו. כדרך שאנו אומרים "ישב לו על הראש" היינו הטריד אותו. טענתו של המאפיונר הלז לא נתקבלה והוא חוייב לשלם. כדרכו רצה לשלם מגזל אבל כיון שיושבי העיר הישרים הוזהרו הרי הם שמרו את רכושם כראוי וכל מידי דצריר וחתים אין הגנבים והשודדים שולטים בו מאימת כלבי השמירה ופעמוני האזעקה וסיורי המשמר האזרחי. לכן התמהמה ונאלץ למצוא ולשלם מן ההפקר ולא מרכוש גנוב וגזול.
לדעתי זה הפרוש הפשוט.
ואם אתה המחפש אגדות שאני לא יודע לפרשן אל תטרח יותר מידי - יש כאלו רבות החל מהחתול הבכור בתחילת מסכת ברכות.
נאום הדרדעי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 22:00 |
|
| |
כשבעל התניא היה בבית האסורים, נלקח לחקירה על ידי נציגו של הצאר יהודי מומר.
,שאל אותו נציג הצאר , את טוען כי כל מה שכתוב בגמרא הן אמת והגיוני? אכן כך. ענה הרבי.
אז אולי תסביר לי כבוד הרב את סיפורי רבא בר חנה בב"ב. ענה לו בעל התניא, לפני זמן מה חתם הקיסר על צו המגרש עשרים אלף יהודים ממאה עירות. אם היום אני אכתוב כי בטיפת דיו אחת טבעו מאה עירות, כל היהודים יבינו. אבל באם יקראו את זה בעוד חמש מאות שנה יחשבו כולם שכתבתי שטויות.
הדרדעי הסיפור לשיטתך, שאיני מסכים לה.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 23:53 |
|
| |
ירוחמש,
אני לא בטוח שבתקופת המקרא היה ברור לכל בר דעת שביטויים שמגשימים את הא-לוהות הם אלגוריים. להזכירך, שנים רבות אחר כך בבית מדרשו של הראב"ד עדיין היו גדולים וטובים שהאמינו בהגשמה, כפי שכתב בהשגתו על הרמב"ם בהל' תשובה.
בשלב מסויים זה ההשקפה הזו התאדתה מהיהדות ונותרו רק סוגים שונים של אלגוריות (הספירות הקבליות, הא-ל הרמב"מי וכו') אבל האם כל כך ברור לך שכך היה תמיד? לענ"ד הרבה יותר סביר שבשלב מסויים באה האלגוריה הרטרואקטיבית לסלק קושי מהאמונה שבמסורת עד שבשלב מסויים היא הפכה כביכול ל'פשט'.
כנ"ל לגבי מצוות והלכות - אפשר לטעון ש'עין תחת עין ממון' היא פשט הכתוב ולכל בר דעת לא שייך לעקור עין תחת העין. מצד שני אי אפשר להתעלם מכך שיש דעה של תנא חשוב שלא אמר דבר שלא שמע מפי רבו ושנאמן להלכת ב"ש שהיא ככל הנראה ה'הלכה הקדומה' ושלדבריו עין תחת עין - ממש, ולא ממון (ודומני שכן העיד יוספוס פלביוס). האם לא יותר מסתבר לחשוב שהדין המעשי הפך בשלב מסויים לאנלוגיה ומאז האנלוגיה הפכה לפשט של 'כל בר דעת'?
אם כדברי, הרי שהיהדות של היום גם בגרסה הכי עממית שלה רוויה באנלוגיות פרשניות והלכתיות שחורגות מהפשט, ואם כן מה יצא קצפם של המבקרים על הרמב"ם דוקא?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2007 02:01 |
|
| |
מכיוון שהדיון הגיע לרמב"ם, ונושא זה חביב עלי, נכתוב כמה מילים.
הדיון על שיטתו של הרמב"ם מתחלק לשתים.
1- הלכה.
2- מחשבה.
בנוגע לשיטת לימודו של הרמב"ם לעומת הראשונים בהלכה, הרי שיש לרמב"ם כמה עדיפויות על פני כל שאר הראשונים.
א- ביאורים בדרך הפשט, גם ביאורי ברייתות, גם נגד תלמוד בבלי ערוך, אם נמצא לכך מקור אחר.
ב- הכרעה בין סוגיות ולא הרכבה של סוגיה זו על גבי זו, והמצאת פירוש שאף אחד לא אמר.
ג- מסורת גאונים, כי בדברי הרמב"ם משוקעות מסורות גאונים יותר משאר הראשונים.
כל הדברים נתבארו בהרחבה בלינק הבא
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1932885
רמבמיסט מצוי שמתוודע לנקודות אלו, לא מחפש עוד פירושים ושיטות הלכתיות, כי בכל ספר הלכתי אחר, הוא מוצא בוקה ומבולקה.
לעומת הפן ההלכתי, הרי שבפן המחשבתי יש לרמב"ם טעות אחת יסודית בנושא מאוד מרכזי.
כל תורת הנפש של הרמב"ם בטעות יסודה, כל שיטתו ששמה במרכז את ההשכלה זרה היא ליהדות, האדם לא מקבל שכר רק על השכל וההשכלה, השכל הוא לא הדבר המרכזי באישיותו של האדם, ודברים אלו הגיעו לרמב"ם מאריסטו.
שאר ענייני המחשבה של הרמב"ם הם מאושיות הדת היהודית, ומי שחולק עליהם אינו מכיר את דתו, או שהוא עכו"ם מניח תפילין.
בנוגע לפרשנות האליגורית של הרמב"ם לתלמוד, צדקו החולקים עליו, היא אינה פשט, ולא לכך התכוונו האמוראים בתלמוד הבבלי, לשוא נדחק הרמב"ם ובנו ר' אברהם ותלמידהם הרמבמיסטים לפרש את התלמוד בצורה רציונאלית.
דבר מפורסם הוא "בבבל קפדי אזוגות, במערבא לא קפדי אזוגות" מאז ומעולם היו בעם ישראל 2 אסכולות, אלה רואים דברי חלומות זוגות עין הרע וכישופים כדברי אמת, ואלה רואים בחלומות דברי הבל, ובכישופים שרידי עבודה זרה.
אין צורך להידחק בביאור דברי התלמוד, בדרך כלל מה שהאדם חושב זה מה שהוא כותב, ובבבל האמינו באמת ובתמים בכוחם של החלומות וכו'.
אבל הרמב"ם בא לבסס את יסודות היהדות, והפירושים על מימרה זו או אחרת, אינם גורעים כי הוא זה בחוזק יסודותיו והבנין שהוא בנה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2007 08:51 |
|
| |
לק"י
אולי הציור הבא ימצא חן בעיניך ירוחם -
באתר תיירות שרבים מבקרים בו הרי ניתן לבקר בו בצהרים כאשר השמש בראש כל אדם ואז הוא נראה בצורה מסויימת. אותו אתר עצמו בליל ירח נראה אחרת. בלילה חשוך לחלוטין הרי האקוסטיקה של האתר מיוחדת. ברור שחלקים של האתר יש להם משמעות רק לאור השמש וחלקים אחרים יש משמעות רק לאוקוסטיקה שלהם ולאור השמש הם נראים מוזרים. חלקים אחרים רק לאור הירח לובשים צורה.
כך גם אצלינו - אני איש השמש העזה, אבל גם אם אתה איש הירח או האקוסטיקה כדאי לך מידי פעם לראות כיצד הדברים נראים באור השמש.
אני מסכים עם דרום חוקר שמה שהאדם חושב זה מה שהוא כותב - אבל זה בדיוק לב הענין -
כאשר כתבתי לעיל שבכל שפה מדברים "בציורים" - מישהו זקוק להסבר למה התכונתי? יש מישהו שיבין אותי שלא כראוי? אמרתי "שהציור" הזה אולי ימצא חן בעיניך - האם אני צריך להסביר את דברי? אמרתי לעיל שאינני מכיר את "הנפשות הפועלות" - מישהו לא הבין למה התכונתי? כאשר כתבתי בשורה הקודמת "אמרתי" אני צריך להסביר למה הכונה?
אדרבה - אובדן ההבנה הפשוטה והפשטנית הזו של דברי התורה הנביאים וחז"ל הוא ירידת הדורות הגדולה ביותר.
נאום הדרדעי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/3/2007 20:16 |
|
| |
לק"י
ממלא -
רק במקום שהעברית מתה וצריך להסביר ביטויים כמו "נראים דבריך" או אני עומד על דעתי"
יש צורך לכתוב פרשנות לפסוק ויראו את א- להי ישראל ותחת רגליו כמעשה לבנת הספיר.
ואל תשאל אתי עכשיו היכן העברית מתה מי השתתף בהלויה היכן הקבר ומי ישב שבעה - כי בנתיים היא כבר קמה לתחיה ומכאן לתחית המתים מן התורה.
ומי שמת עכשיו מצחוק הרי קרובי משפחתו לא יוכלו לתבוע אותי כי הוא שוטט באינטרנט על אחריותו בלבד. ובכלל איך אפשר לשוטט באינטרנט? הרי אי אפשר ללכת שם.
וזה פשוט יותר מפשוט.
יתכן ובשורה האחרונה אני קרוב יותר לבעל בעמיו מאשר לממלא.
נאום הרדעי
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2007 17:43 |
|
| |
דרדעי,
אנא באר בפירוט לשטתך. ברכות דף נח ע"א:
<רב ששת סגי נהור הוה הוו קאזלי כולי עלמא לקבולי אפי מלכא וקם אזל בהדייהו רב ששת אשכחיה ההוא <צדוקי> {מינא} אמר ליה חצבי לנהרא כגני לייא אמר ליה תא חזי דידענא טפי מינך חלף גונדא קמייתא כי קא אוושא אמר ליה ההוא <צדוקי> {מינא} אתא מלכא אמר ליה רב ששת לא קאתי חלף גונדא תניינא כי קא אוושא אמר ליה ההוא <צדוקי> {מינא} השתא קא אתי מלכא אמר ליה רב ששת לא קא אתי מלכא חליף תליתאי כי קא שתקא אמר ליה רב ששת ודאי השתא אתי מלכא אמר ליה ההוא <צדוקי> {מינא} מנא לך הא אמר ליה דמלכותא דארעא כעין מלכותא דרקיעא דכתיב (מלכים א יט) צא ועמדת בהר לפני ה' והנה ה' עובר ורוח גדולה וחזק מפרק הרים ומשבר סלעים לפני ה' לא ברוח ה' ואחר הרוח רעש לא ברעש ה' ואחר הרעש אש לא באש ה' ואחר האש קול דממה דקה כי אתא מלכא פתח רב ששת וקא מברך ליה אמר ליה ההוא <צדוקי> {מינא} למאן דלא חזית ליה קא מברכת ומאי הוי עליה דההוא <צדוקי> {מינא} איכא דאמרי חברוהי כחלינהו לעיניה ואיכא דאמרי רב ששת נתן עיניו בו ונעשה גל של עצמות >
במיוחד, מהו גל של עצמות
<ר' שילא נגדיה לההוא גברא דבעל <מצרית> {גויה} אזל אכל ביה קורצי בי מלכא אמר איכא חד גברא ביהודאי דקא דיין דינא בלא הרמנא דמלכא שדר עליה פריסתקא כי אתא אמרי ליה מה טעמא נגדתיה להאי אמר להו דבא על חמרתא אמרי ליה אית לך סהדי אמר להו אין אתא אליהו אדמי ליה כאיניש ואסהיד אמרי ליה אי הכי בר קטלא הוא אמר להו אנן מיומא דגלינן מארעין לית לן רשותא למקטל אתון מאי דבעיתון עבידו ביה עד דמעייני ביה בדינא פתח ר' שילא ואמר (דברי הימים א כט) לך ה' הגדולה והגבורה וגו' אמרי ליה מאי קאמרת אמר להו הכי קאמינא בריך רחמנא דיהיב מלכותא בארעא כעין מלכותא דרקיעא ויהב לכו שולטנא ורחמי דינא אמרו חביבא עליה יקרא דמלכותא כולי האי יהבי ליה קולפא אמרו ליה דון דינא כי הוה נפיק אמר ליה ההוא גברא עביד רחמנא ניסא לשקרי הכי אמר ליה רשע לאו חמרי איקרו דכתיב (יחזקאל כג) אשר בשר חמורים בשרם חזייה דקאזיל למימרא להו דקרינהו חמרי אמר האי רודף הוא והתורה אמרה אם בא להרגך השכם להרגו מחייה בקולפא וקטליה אמר הואיל ואתעביד לי ניסא בהאי קרא דרשינא ליה ...>
ובמיוחד מיהו אליהו.
ממללא,
מעניין אותי לראות איך מפרשים בפירוט ולא רק את העקרונות.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 11/03/2007 17:44:02
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2007 21:28 |
|
| |
דרום חוקר,
("הטעות היסודית" בה כשל הרמב"ם - לדעתך - היא לא בתורת הנפש אלא בתורת עבודת הא-ל.
<השכל הוא לא הדבר המרכזי באישיותו של האדם> לפי רמב"ם זו היא צורת האדם הווי אומר בו האדם נעשה למה שהוא.)
עבודת ה' השיכלית אינה אלא השגת ה' ההתבוננות בה' וההשתקעות בו. הרמב"ם שראה בכל דמיון לה' הלקוח מן הקטגוריה האנושית ע"ז מוכרח היה לתפוס כי עבודת ה' כלומר ההתבוננות בו ההגיגים בו וההשתקעות בו חייבים להיות דרך השכל ולא דרך הרגש המתודלק בידי הדמיון.
אם אתה חולק על עבודת ה' שיכלית אתה מוכרח לתפוס עבודת ה' דמיונית, כלומר אתה מוכרח לתפוס את אלוהיך בקטיגוריות אנושיות, או בלשון רמב"ם לעבוד א-להים אחרים.
אי אפשר לקחת את תורת התארים של הרמב"ם, או את תפיסת הא-לוהות שלו, שהתקבלה ע"י כל עם ישראל, ובו בזמן לא לקבל את תפיסת עבודת הא-ל שלו. א-להים שיכלי יכול להעבד רק ע"י השכל.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2007 00:03 |
|
| |
אמיר חוזה היקר
שמת בפי מילים, ולבסוף הקשת על הדבר, נמצא שקושיתך היא על דברי עצמך, כי אני לא כתבתי זאת.
בדבריך אינך מבחין בין עבודת ה' שהיא [גם] בשכל [וגם במעשים, ועל כך אין ויכוח], לבין הגדרת מהות הנפש (שלפי הרמב"ם האדם קונה אותה רק מחמת ההשכלה).
וזה לשון הרמב"ם בהל' יסודי התורה ד,ח
נפש כל בשר, היא צורתו שנתן לו האל. והדעת היתרה המצויה בנפשו של אדם, היא צורת האדם השלם בדעתו...
שים לב: הנפש היא הצורה (המאפיין של האדם המייחד אותו), והדעת היא הצורה, נמצא שהדעת היא הנפש.
נפש= 1.
צורה= 2.
דעת= 3.
אם 1=2 ו-3=2, נמצא ש- 3=1.
כאן נכתבו הדברים בקיצור, וראה מו"נ ח"א פס"ח, שם ביאר הרמב"ם שיש דעה בכוח, ודעה בפועל, ובתחילה האדם רק יודע בכוח, יש לו פוטנציאל לדעת (בכוח ההוגה מחלקי הנפש), ולבסוך האדם יודע בפועל, ואז ידיעתו היא בדעה, כי הדעה בכוח הפכה לדעה בפועל, ונמצא שהוא יודע בדעה.
http://www.daat.ac.il/daat/mahshevt/more/a19-2.htm#2
הלכי מחשבה אלה נראים כמשחקי מילים למי שלא מורגל בפילוסופיה, אבל בדרך זו הלך הרמב"ם.
כל שיטתו של הרמב"ם באה להוציא מהדעה שכנגד, כאילו יש נשמה שהיא עצם רוחני, שנבללה עם הגוף השפל.
בכדי להימנע מדעה זו, ובכדי להימנע מהשיטה שהאדם יודע דברים מחמת הנשמה הרוחנית שנבללה בו, יצר הרמב"ם את התאוריה האומרת שהאדם יודע מחמת ידיעתו, והוא בהתחלה יודע בכוח, וכעת הוא יודע בפועל, נמצא שמה שנותר מהאדם זה דעה בפועל, וזהו נפש האדם.
וראה עוד בהלכות תשובה
ח,ד הרי נתברר לך שאין שם גוף, לפי שאין שם אכילה ושתייה. וזה שאמרו צדיקים יושבין, על דרך החידה--כלומר נפשות הצדיקים מצויין שם, בלא עמל ולא יגע. וכן זה שאמרו עטרותיהם בראשיהם--כלומר דעה שידעו שבגללה זכו לחיי העולם הבא, מצויה עימהן, והיא העטרה שלהן, כעניין שאמר שלמה "בעטרה, שעיטרה לו אימו" (שיר השירים ג,יא). והרי הוא אומר "ושמחת עולם, על ראשם" (ישעיהו לה,י; ישעיהו נא,יא), ואין השמחה גוף כדי שתנוח על הראש; כך עטרה שאמרו חכמים כאן, היא הדעה.
נכתב כאן בפירוש, שהנפש היא הדעה, ובה זוכה האדם לחיי העולם הבא.
אלו היו הלכי מחשבתו של הרמב"ם בביאור מהות הנפש.
לעומת דברי הרמב"ם במהות הנפש, עומדים דברי חז"ל בתלמוד ברכות דף י עמ' א
א"ל אנא הכי קא אמינא לך הני חמשה ברכי נפשי כנגד מי אמרן דוד לא אמרן אלא כנגד הקב"ה וכנגד נשמה
מה הקב"ה מלא כל העולם אף נשמה מלאה את כל הגוף
מה הקדוש ברוך הוא רואה ואינו נראה אף נשמה רואה ואינה נראית
מה הקב"ה זן את כל העולם כלו אף נשמה זנה את כל הגוף
מה הקב"ה טהור אף נשמה טהורה
מה הקדוש ברוך הוא יושב בחדרי חדרים אף נשמה יושבת בחדרי חדרים
יבא מי שיש בו חמשה דברים הללו וישבח למי שיש בו חמשה דברים הללו:
כל התיאור שנזכר כאן על מהות הנשמה (הרמב"ם קורא לה נפש) נוגד את דעת הרמב"ם בתכלית, כי לפי הרמב"ם מעולם לא יתכן שיבלל דבר רוחני עם דבר גשמי (נשמה עם גוף) ודבר זה נוגד כל מושכל, נמצא שהגדרת הרמב"ם למהות הנפש חדשה היא ביהדות, ויש הרבה השלכות להגדרת הרמב"ם לעומת הגדרת חז"ל, כגון מהו עוה"ב, במה זוכה האדם לעוה"ב, וכו'.
תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 12/03/2007 0:42:57
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2007 09:03 |
|
| |
דרום חוקר,
ביסודי התורה רמב"ם אומר בדיוק את ההפך, הוא טוען כי נפש כל בשר - כלומר עולם החי מלבד האדם - צורתו היא הנפש, מה שאין כן האדם שאין הנפש צורתו אלא הדעת. הנפש אצל רמב"ם אינה אלא כשרים, וראה בח' פרקים על כמה מיני נפשות, כח ההוגה הוא נפש כיוון שמדברים על כח כלומר כושר, אדם שלא מממש את הכח הזה אינו מוציאו לפועל, מבחינת רמב"ם הוא חומר בלי צורה. כי בשונה משאר בע"ח צורתו של האדם אינה נתונה אלא ניקנית. ומכאן תפיסתו האליטיסטית של רמב"ם כנגד ההמון שלא קנה את הצורה, שכן אינם נכללים בכלל הגדרת אדם, כי אדם חסר צורה אינו אדם אלא חומר אדם.
גם תורת המידות של רמב"ם בעיקבות אריסטו היא תורה שכל כולה שיכלית, שכן מדברים על חכמה או דיעה מעשית, פרי הכרעת השכל היכן הוא שביל הזהב. והתורה שלדעת רמב"ם באה להקנות תבונה עיונית ובמצוותיה תבונה מעשית, היא זו שדרכה האדם פועל ע''י נפשו או נשמתו כלומר חומרו וקונה בה את הצורה כלומר דיעה בפועל.
כל תורת החומר והצורה הרי עומדת על ההבחנה בין מה שבכח למה שבפועל, ומכאן אתה למד שכל שיש בו את הכח ולא יצא אל הפועל אינו בעל צורה בפועל.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2007 09:24 |
|
| |
אמיר,
שפתיים ישק.
כל מילה זהב.
|
|