|
|
| נשלח ב-24/1/2006 15:45 |
|
| |
ואולי בנוסח מעט אחר (שאינו עוסק בהתפלגויות של המשתנים, אלא ביחס בין המשתנים): מדוע להניח שההשתכרות היא בפרופורציה ליניארית כלשהי לכישרון. כלומר שהמוכשר פי 2 ישתכר פי 2. והרי עצם קביעת הסקאלה אינה בהכרח ליניארית (וזה שקול לטענתו של נדב): למשל, סקאלת IQ, גם אם נניח שהיא משקפת אל נכון את הכישרון הרלוונטי בו אנו עוסקים, אינה בהכרח ליניארית (כלומר שתוספת יחידת IQ בכל שלב מבטאת את אותו פער בכישרון). אכן סביר שככל שאתה יותר מוכשר תרוויח יותר. כל מסקנה שמנסה להיות קונקרטית יותר היא בעייתית. אמנם גם הצדק שבעיקרון האמפירי המקורב הזה עצמו אינו ברור, אבל כאן נכנסים שיקולי היעילות של נדב.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2006 15:46 |
|
| |
נדב: מי אמר שהמדינה נשלטת בידי קונספירציה?! אני רק טענתי שבאופן כללי לעשירים קל יותר לתבוע את
זכויותיהם או לחלופין להתחמק מעונש (גם כשהם גונבים רכב או דורשים פרוטקשן). ולכן מסתבר שאחד
הגורמים לכך שהפערים הכלכליים גדלים (לא הגורם היחיד) הוא מעשים של גזל ועוול. למה זה נראה לך
כמו סרט?
מיכי: נכון. לא התיימרתי להביא הוכחה מוחלטת וברורה לכך שכל העשירים הם גנבים. רק ניסיתי להסביר
מדוע פערים גדולים מדי מעוררים חשד. במיוחד כאשר הם מצטרפים לפרסומים על פשעים כלכליים של עשירים,
עושק של שכירים חלשים, גזל והונאה של צרכנים.
במקום להשקיע אנרגיה בויכוחים על השאלה אם העושר מועיל או מזיק, לדעתי עדיף להשקיע אנרגיה במלחמה
בתופעות הללו, שכולם מסכימים שהן שליליות. לאחר מכן כבר יהיה הרבה יותר קל לשכנע את העניים, שהעשירים
השיגו את עושרם ביושר, ושהעושר הוא תופעה חיובית.
תוקן על ידי - אראלסגל - 24/01/2006 15:55:05
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2006 16:01 |
|
| |
אראל,
מצד שני מי שגונב רכב הם בעיקר העניים, וזה גורם לצמצום הפער החברתי. עניים גם קשה לתבוע ובדרך כלל אין להם מה לשלם, לכן הם מועדים פחות להפסד מאשר עשירים, ויש להם פחות מעצורים וחשש מפני רשויות החוק כי אין להם מה להפסיד. מסקנה: הגזל והעושק מצמצמים את הפער החברתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2006 16:12 |
|
| |
על גניבה נתבעים קודם כל בהליך פלילי, לא אזרחי, ומשלמים בחרות - והחרות היא דבר שגם העני ביותר יכול להפסיד.
אמור לי, נדב: כאשר חברה כמו מיקרוסופט נתבעת על התנהגות מונופוליסטית, ומול איזה תובע מחוזי (או אפילו תובע מטעם ה-DOJ הפדרלי) היא מציבה את עורכי הדין הטובים ביותר בעולם, חמושים בכל תרגיל משפטי אפשרי לגרירת ההליך, האין זה מגדיל את סיכוייה לזכות בו - או לפחות למשוך אותו עד שנטסקייפ תתמוטט? האם, לדעתך, אדם שחור עני שמואשם בארה"ב ברצח כמו או. ג'יי. סימפסון, בהתעללות בילדים כמו מייקל ג'קסון, או באונס כמו קובי - 81 נקודות - ברייאנט, זוכה לאותו סיכוי לצאת זכאי מהעניין?
ומה דעתכם על ממשק הכתיבה החדש והנוצץ באתר?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2006 16:50 |
|
| |
אראל,
דבריך מופרכים מיסודם, וחבל שטרחו קודמי לענות לגופם. קודם אתה מניח הנחות, ואז מבקש לתרץ את הקושיות שהן מעלות, כדי שהעניים ישתכנעו שהעשירים הם לא גנבים.
לא היה קל להניח זאת מראש, וזהו?
הרי לשיטתך רבי יהודה הנשיא או גנב, או יוצא מן הכלל. לשיטתי, הוא הרויח לחמו והונו ביושר. עכשיו אני צריך לתרץ?
עובדה היא, שאני עשיר יותר מהמנקה שעובדת כאן לידי, באותו משרד.
האם אני גנב בגלל זה?
אולי אני גם לא מוכשר יותר, היא עולה חדשה, אין לה כמה כישורים נחוצים (שפה, השכלה פורמלית וכד'), לכן היא מנקה בשכר מינימום ואני יועץ בשכר גבוה פי כמה.
כל שיטה (ועכשיו הדברים מופנים גם למציץ) יש לה את הכללים שלה. אני מבקש להכיל את הכללים שאני מכיר כ"קפיטליזם" על מערכת של שני אנשים, המנקה ואני.
שנינו בני אותו גיל, פחות או יותר. שנינו עובדים אצל אותו המעביד, באותו מקום ממש. בזה מסתיים הדמיון.
השוני הבולט ביותר, לצורך הדיון שלנו, הוא הפער בשכר. עוד שוני (מהדמיון שלי, אבל זה לא משנה) - לי יש שתי בנות, לה שישה ילדים. כך שיש גם פער בהוצאות. התוצאה היא, שבעוד אני חי ברמת חיים סבירה פלוס, היא נמצאת אי שם מתחת לקו העוני.
הפער בהכנסה נובע מענין של ביקוש והיצע קלאסי - יש יותר קופצים על משרת המנקה, בשכר נמוך, מאשר מוכשרים למלא תפקיד מקצועי כשלי. יש כאן מן הסתם גם הטיה תרבותית, הכורכת מקצועות מסוימים בתנאי שכר מסוימים.
הפער בהוצאות נובע מתנאי חיים שונים. איני שותף לביקורת על עניים המביאים לעולם ילדים רבים. לדעתי, אושרם מהילדים גדול מאושרו של העשיר בכספו, בסופו של חשבון. אבל הפער הזה נתון גם הוא.
מה מציע מציץ? שנשנה את השיטה (בלי חרבות ותותחים, כהבהרתו). איך? נגרום לאנשים להיות ברמה מוסרית יותר גבוהה. ואז מה? נשלם לכל אחד לפי צרכיו? כמו הקומוניסטים (להלכה. למעשה, השחיתות שם גבוהה בהרבה מזו שאצלנו)? אם היינו בעולם האוטופי של מציץ, כל אדם היה קם בבוקר ואומר לעצמו, "היום אני הולך לתרום לחברה את מיטב יכלתי". בסוף היום, היה ניגש לקופה הציבורית ונוטל בדיוק כמה שהוא צריך. אין עשירים ואין עניים. לדעתי, זו לא משנה כלכלית, זו משנה מוסרית, שאין לה דבר עם כלכלה. אגב, שיטה בלתי מוסרית, ודוגמת האף של הדוגמנית שהביא נדב טובה כאן, כמו גם שאלת הגמרא לענין סומא בעינו האחת שהוציא עין לבריא, כיצד מענישים עין תחת עין.
להפריח סיסמאות זו לא תוכנית כלכלית. מפלגה מסוימת טוענת שהיא תעלה את שכר המינימום ל-1,000 דולר. זו סיסמא, לא תוכנית. העלאת שכר המינימום תעלה את ההוצאה בתקציב השכר של הממשלה - מישהו יודע מהיכן זה יבוא? העלאת שכר המינמום תגדיל את הוצאות השכר של המעסיקים הפרטיים - על חשבון מה? על חשבון מספר המועסקים, או על חשבון המסים שהם משלמים, שהרי שכר הוא הוצאה מוכרת.
אבל לדו"ח העוני זה לא יעזור כלום, כפי שכבר ציינו כאן, זהו דו"ח יחסי. העלאת שכר המינימום לא תצמצם את מספר העניים. לעומת זאת, אם 6,000 אנשי האלפיון העליון יעזבו את המדינה, למרבה הפלא, דו"ח העוני יספר לנו שהעוני בירידה...
(סתם הירהורים שעלו בי בעקות האשכול)
משהו אישי:
אני חייב להשתמש באופציות החדשות שיש כאן בכתיבת הודעות! קו תחתי מודגש נטוי והאיקונים:
          בפעם הבא - צבעים...
נוהל שכן
זה כאן!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2006 17:28 |
|
| |
השכן, רק אל תשתמש בכתום... 
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2006 17:31 |
|
| |
השכן נדב (ועוד כמה) בגדול אני מסכים אתכם מאוד , לכלכלה חוקים משלה, והפתרון נמצא בעיקר בתחום המוסר. (שנקבע ע"י מערכת משפט צודקת שלצערינו אינה מספיק מצויה)
אלא שהקשר בין שלטון פוליטי ובעלי הון אומר דרשיני.
מן המפורסמות שבעל המאה הוא בעל הדעה (לעיתים הכלל פועל גם הפוך, לא תמיד) הבעיה היא כשבעל השלטון הוא בעל המאה, וגם ימשיך להיות כזה מפני שיש לו את הכוח להעניק טובות הנאה לבעלי ההון, וכמובן גם להסית את המשפט לטובתו וכיו"ב.
וכל זאת בלי להזדקק לתאוריות קונספירטיביות, פשוט אינטגרציה פשוטה של "יד רוחצת יד" בין בעלי ההון ובעלי השלטון, שם מתחילה השחיתות, ובעצם לא נגמרת, עד שהיא מפילה את כל (או לפחות רוב) החברה איתה. על כך יש להתריע, כמו על גדרי המוסר (הנעדרים) בחברה, השאר הם תוצרי לואי טבעים. (הניסוח לא משהו מצטער)
נ.ב. הפורמט החדש חביב ביותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2006 18:22 |
|
| |
הבעיה אינה מוסרית בלבד, אלא גם פרקטית.
במישור המוסרי אין לי להוסיף על דברי מיציץ.
במישור המעשי, מערכת רווחה מתפקדת היא אינטרס של כל אדם בחברה, אפילו שלך, השכן.
פערים גבוהים מביאים לעליה בפשיעה, מה שמטיל עומסים כבדים על מערכות אכיפת החוק. אנשים עניים פושטים את הרגל, אינם מחזירים חובות, וממילא נופלים למעמסה על החברה. ילדיהם אינם מקבלים חינוך ראוי, ואז אפשר שהחברה מפסידה כשרונות אמיתיים, אולם בכל מקרה אף הם מצטרפים למעגלי הנצרכות והפשע. בנותיהם יולדות מחוץ לנישואין בגיל צעיר (יש מקדם כמעט מוחלט בין לידת תינוקות בגיל העשרה ומחוץ לנישואין למצב כלכלי, מה שלע"ד נובע בעיקר מחינוך, או המחסור בו). קיומו של מה שקרוי underclass מעלה בעיות נוספות – התפשטותן של מחלות מדבקות (ראו, למשל, את התפשטותה המחודשת של השחפת באירופה). רחובות שלא נעים להסתובב בהם מפני שמתגוררים בהם וישנים בהם אנשים. ועוד ועוד. הדברים ידועים.
לו היו הסכומים המוצאים על הבעיות הנוספות דלעיל היו מוצאים, ברובם, על מערכת רווחה תקינה, ועל מתן הזדמנות לדור הבא, אילו היו נהנים, ואילו לא היו חסרים.
יתירה מזו, אני לא יכולה להתאפק מלומר לכם שמערכת רווחה תקינה היא עתידו האפשרי של כל אחד מאיתנו. זה שאנחנו חיים ברמה סבירה, ויש לנו מקצוע טוב ואף מבוקש, ואנחנו בריאים מספיק בשביל ללכת כל בוקר לעבודה ולהרויח את לחמנו, ולחם משפחתנו, בכבוד, ויש לנו קורת גג מרווחת מעל לראש, זה אולי בגלל שיש לנו קצת שכל, ואפילו מוטיבציה, אבל גם מפני שיש לנו גם הרבה מזל. הכל יכול להתהפך ביום אחד. מפני שנחלה, או יקרה משהו למי מבני משפחתנו, מפני שיקרה אסון, מי יודע (אני זורקת מהר קצת מלח מעבר לכתף, מחמת עין הרע ושלא ישמעו השדים). אני רוצה לדעת שאם מחר יקרה אסון כזה, אז בנותי שלי לא יהיו ברחוב, שהמערכת תדאג להן. שאני, אם מחר אצא מדעתי, לא אסתובב ברחוב עם מטלטלי בעיניים מזוגגות, ממלמלת מילים שאיש אינו טורח להבין, אלא שלמערכת יהיו מנגנונים שיסייעו לי לעבור את המשבר הזה. שכשאהיה זקנה חולה וגלמודה, לא אגווע בעוני מחפיר, גם אם יקרה משהו לקרן הפנסיה שלי. הכל יכול לקרות. לכל אחד מאיתנו. אסור לשכוח.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2006 18:30 |
|
| |
ואת חושבת שמערכת ממשלתית כזו או אחרת, תהוה תחליף סביר לחברה ומשפחה תומכת ???
במצבים כאלה שלא נדע הכסף הוא באמת ענין קטן, ואם צריך לעבור שבעת מדורי בירוקרטיה וביזוי כדי לקבלם, אז תודה, אבל לא תודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2006 18:31 |
|
| |
חבצלת,
תגובתך, כמו גם תגובות אחרים לפניך, מפספסת את נושא הדיון באשכול.
אחזור ואומר, שאין קשר מחייב בין שיטה כלכלית, לבין מוסר חברתי.
אפשר לקיים שיטה סוציאליסטית ולעשוק את המסכן (ברוסיה הצליחו בזה לא רע), ואפשר לקיים משטר קפיטליסטי ובו רשת ביטחון למך ולמסכן.
נוהל שכן
זה כאן!
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2006 18:58 |
|
| |
שכן, אתה ודאי מתכווין למך ולזקן (ולא למסכן). כמו"ש: "למך ולזקן אנו פה חומת מגן" (שם, שם).
למה הדף החדש הזה של משלוח תגובה עולה כל כך לאט? גם אצלכם זה כך?
מיכי
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2006 19:09 |
|
| |
אישציפ, אתה חושב במושגים של מי שיש לו. כמובן שעדיף סביבה משפחתית תומכת, ועוד יותר עדיף שלא נזדקק... כל מה שאני אומרת הוא שאין ביטחון, ושלא נדע, הכל יכול לקרות.
השכן, אני מסכימה, כמובן, שאין קשר בין מוסר לבין שיטה כלכלית או חברתית, ושטבע לב האדם רע מנעוריו. בכוונה נמנעתי מלהכנס לשיטה הרצויה, האם קומוניסטית (זו היתה השיטה ברוסיה), סוציאליסטית כזו או אחרת, או שיטה קפיטליסטית. זה נושא לדיון ארוך, ואיני משוכנעת שפורום זה הוא המקום ההולם לו. גם עיתותי אינם בידי להרצאה מפורטת. אבל אם כבר נגענו, הרי שאני מאמינה בזכויותיהם של החלשים בחברה כעניין פוליטי, וכזכות קנויה, ולא כעניין שבנדיבות לבם של החזקים (זה מושך לכיוון הסוציאליסטי, אבל לא זה העניין כאן).
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2006 21:01 |
|
| |
וכזכות קנוייה? נא להבהיר
קנוייה על ידי מי?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2006 21:48 |
|
| |
נדב: בקשר לגניבת מכוניות אני לא בטוח. הרבה פעמים גניבות נעשות ע"י ארגוני פשע שהעומדים בראשם הם מיליונרים (אולי הגנבים ה"פשוטים" הם עניים).
כשעשירים גוזלים, הם גוזלים סכומים הרבה יותר גדולים מאשר העניים. וגם להם אין הרבה מה להפסיד כי בדרך כלל לאנשים "מכובדים" נוטים יותר לתת
עבודות שירות במקום כלא. כך שהגזל והעושק מגדילים את הפער.
השכן: קרא שוב את הטענה שלי, זו היתה טענה סטטיסטית. טענתי שכשיש פערים
מוגזמים אז חלק מהם (לא כולם) נובע מגזל.
ההבדלים התרבותיים שנובעים מקליטת העליה גם הם אחד הגורמים.
תוקן על ידי - אראלסגל - 24/01/2006 21:48:46
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2006 22:36 |
|
| |
סוף סוף יש לי מעט זמן, ואני יכול לענות לכמה נקודות שהושמעו כאן. בראש ובראשונה חשוב בעיני לענות לכמה מטענותיו של השכן, ואולי להפריך איזה מיתוס קטן באותה הזדמנות. השכן כתב כך:
"הכביש אינו נסלל בכסף ציבורי - כי אין דבר כזה. בשדות ארצנו לא צומח כסף, וההכנסה העיקרית וכמעט יחידה של הממשלה היא ממסים. את המסים, כידוע, משלמים העשירים. פעם היה כתוב על המעטפות של מס הכנסה המשפט :"המעגל תמיד שלם, המס חוזר למשלם". ובכן, זה אינו מדויק. במס שמשלם העשיר - אותו כסף שקרוי בפיך כסף ציבורי - במס הזה סוללים כביש גם לעשיר וגם לעני. עשר המשאיות של העשיר מיצרות עבודה, ומהעבודה נהנה העני - יש לו פרנסה. לומר שהעשיר נהנה מהשכלתו של העני הוא משפט שוה-ערך לאמירה, שהעני, שעובד אצל העשיר, נהנה מהשכלתו של העשיר. בל נשכח, שהעשיר שילם עליה מכיסו".
אם כן, הטענה המרכזית היא שאת המס משלמים העשירים, ולא העניים. האמנם? טרחתי ובדקתי את הצעת האוצר לתקציב המדינה לשנה הקרובה, ומצאתי כך: המדינה מתכוונת להוציא 231.8 מיליארד ₪. מתוך סכום זה, ימומנו 14.6 מיליארד מגרעון (הלוואות). מימונו של היתר – 217.2 מיליארד ₪ - מגיע מהכנסות של 169.2 מיליארד ממסים, 36.4 מיליארד מ-"הכנסות אחרות", ו-11.6 מיליארד מסיוע חוץ. מתוך 169.2 מיליארד הכנסות ממסים, ההכנסות ממסים ישירים הן 88.6 מיליארד, ואילו ממסים עקיפים – 80.6 מיליארד. מסים ישירים הם המסים שהעשירים משלמים אותם באופן מובהק, והם כוללים מסי הכנסה (ובכלל זה מס חברות), מסי נדל"ן ומסי הון, כאשר המרכזי בין אלה הוא מס ההכנסה לשכירים (ממנו מגיעים כשלושים ושמונה אחוזים מההכנסות ממסים ישירים). סכומים אלה אינם כוללים, למיטב הבנתי, את מס הבריאות ואת הביטוח הלאומי, שהסכום שהם גובים יחד שקול לשלושה רבעים, בערך, ממס ההכנסה הכולל על שכירים (או לשלושים אחוז בערך מכל שאר המסים הישירים. יתכן שהם מתחבאים תחת הסעיף "הכנסות אחרות".
מה, אם כן, אנו למדים מכאן? מה שניתן לקרוא "מסי העשירים" הוא בסך הכל 88.6/231.8, או 38.2% מכלל התקציב (40.8% מהתקציב ללא גרעון). מתוך זה, הנתח העיקרי (33.6 מיליארד) משולם על ידי השכירים. כידוע, מס הכנסה מתחילים לשלם בישראל בערך משכר של כאלפיים ₪ בחודש ומעלה; יוצא מכאן שגם המשתכר שכר מינימום (כ-3450 ₪ לפי העדכון האחרון) משלם מס – אמנם בשעור נמוך – על כ-1450 ₪, כך שגם מס זה אינו רק "מס של עשירים". המסים שהם באמת יחודיים לעשירים, או לפחות למבוססים – מסי נדל"ן והון – מכניסים למדינה בסה"כ כשבעה מיליארד ₪ בשנה.
ומה לגבי שאר המסים? מס בריאות וביטוח לאומי משולמים על ידי כלל האוכלוסיה בשעור קבוע (למעשה, העשירים שהכנסתם מעל פי ארבעה מהשכר הממוצע משלמים שעור נמוך יותר). מע"מ (שהוא המס העקיף המרכזי) משולם בשעור קבוע, וכבר הראה כאן מואדיב שהעובדה ששעורו קבוע הופכת אותו, בעצם, למס כבד יותר על העניים כחלק מהכנסתם. מסי קניה למיניהם משולמים בשעור קבוע. אגרות שונות משולמות במחיר קבוע, מה שהופך אותן לכבדות הרבה יותר לעניים (מאתיים שקל להנפקת תעודת זהות, נניח, הם יקרים לעני וזולים לעשיר). אם נסכם את כל אלה, המס שמשלמים עניים יחסית להכנסתם יהיה הרבה יותר קרוב לזה שמשלמים עשירים.
ומה לגבי הכנסות נוספות של הממשלה? הכנסות אלה שייכות לעניים ולעשירים ללא הבדל. אם ממשלת ארה"ב נותנת סיוע של שלושה מיליארד דולר, כל אזרח מקבל כארבע מאות וחמישים דולר; הכנסות מדיבידנדים של חברות ממשלתיות, מהפרטה, משילומים, תרומות, בונדס, נכסי האפוטרופוס הכללי וכו' – כל אלה מתחלקים באופן שוה בין האזרחים.
בסיכום כל האמור לעיל, דומני שדעת לנבון נקל שהתשלום העודף של העשירים, יחסית להכנסתם, הוא קטן למדי (אם בכלל); אינני יודע אם נעשתה עבודה יסודית שניסתה לאמוד זאת, אולם נראה לי שלכך מצביעים הנתונים.
אגב, בהתבוננות במגמות ארוכות-טווח במערכת המס, המגמה המובהקת ביותר היא זו: בשנת 1986 (שנה לאחר תחילת השינוי המבני המקיף בכלכלת ישראל, עם תכנית הייצוב של 1985) שילמו השכירים 23% מכלל המסים, חברות ועצמאים שילמו 31% ומסים עקיפים היו 46%; בשנת 2004 היו מסיהם של השכירים 30% מכלל המס, מסים עקיפים היו 50%, ואילו מסי החברות והעצמאים ירדו ל-20% בלבד. זוהי תוצאתם של הורדת מסי החברות משעור של 52-61% ל-35% (עד 2007 יירד ל-30%), הורדת מס המעסיקים וביטול תשלומי המעסיקים לביטוח לאומי (התשלומים עדיין קיימים, על פי חוק; משרד האוצר מתנדב מדי שנה לקחת אותם על עצמו). אם כן, הורדת נטל המס היתה כולה לטובת המעסיקים; העובדים לא שותפו בחגיגה (ואני מדבר על עובדים משלמי מסים, לא על העניים הבטלנים שרואה נדב בחזונו). עוד יש לציין שמי שיבדוק את השעור הממוצע של עליית התוצר לנפש בשלושים שנותיה הראשונות של המדינה, תחת משטר סוציאליסטי-למחצה ומסוי מעסיקים גבוה, לעומת שעור הצמיחה בעשרים שנות הליברליזציה, יגלה תוצאה מעניינת (וראו מאמריהם של ביכלר וניצן בנושא זה).
עד כאן לגבי המס "אותו משלמים העשירים כדי לממן את הכביש לעניים". וכעת ליתר ההערות: המשאיות של העשיר אינן מייצרות עבודה לפועליו; היחיד שמייצר עבודה הוא – כמה מוזר – העובד. בעל המפעל (להבדיל ממנהל המפעל, שהוא עובד ככל העובדים) אינו מייצר פרור אחד של עבודה. שרי אריסון אינה תורמת לבנק הפועלים פרומיל אחד ממה שתורם לו אחרון הטלרים, אחרון המאבטחים בכניסה לסניף ואחרונת המנקות. היא רק הבעלים. העובדים מאפשרים לה להתרווח על סיפון היאכטה הנאה שלה וליהנות מתזרים נאה של מזומנים. כל אותם אנשי עסקים מופלאים שאנו שומעים עליהם חדשות לבקרים בעתון כשהם קונים ומוכרים, ממזגים ומפצלים, משתלטים ומתמנפים, פושטים עור ופושטים רגל – אני שומע עליהם מבצעים פעולות פיננסיות, אבל כמעט לעולם איני שומע עליהם משקיעים בהקמת מפעל חדש שיתן פרנסה אפילו לאדם אחד נוסף (למעשה, בדרך כלל ההשתלטויות שלהם מלוות בפיטורים). אתה מאיים בכך ששרי אריסון תיקח את כספה ותלך? בבקשה. כדי לעשות את זה היא תצטרך למכור את הבנק למישהו אחר – ומה זה אכפת לי? את הכסף היא עושה מאנשים החיים כאן, וכל עוד הם מוכנים לפרנס את הבנק (ואת השגיאות היקרות של מנהליו חסרי האחריות) הוא ימשיך להתקיים כאן. כך הדבר לגבי רוב העסקים במשק. העסקים היחידים שניתן להעביר לחו"ל בקלות הם אלה המעסיקים כוח עבודה לא מיומן בשכר נמוך. לא נשארו רבים כאלה, וגם איתם אפשר להתמודד (וגם לא הפסד גדול, בטווח הארוך, אם הם ילכו). האיומים של אותם "אנשי עסקים" בנוסח "תחזיקו אותי" לא עושים עלי שום רושם. רובם לא היו מסוגלים להגיע במדינה אחרת לרבע ממה שהגיעו כאן. בעלי עסקים כאן צריכים לחשוש מכך שהעובדים הטובים שלהם ינטשו אותם לחו"ל, לא להפך. שאל חברה כמו אינטל, שבוחרת להקים מפעל כאן ולא במדינה כמו הודו שהשכר בה נמוך עשרת מונים.
אמרת שהעשיר שילם מכיסו על השכלתו? האמנם? למיטב ידיעתי, איש במדינת ישראל לא שילם מכיסו על חינוכו היסודי, מעטים שילמו על חינוכם התיכוני, וכל מי שלמד באוניברסיטה מומן ע"י המדינה (גם אם שילם שכר לימוד).
עוד הערה לנדב. אמרת כך: "אם נניח שכמות השרותים שמקבל אדם מהמדינה פרופורציונלית לכמות הכסף שלו, אז לכל היותר הטיעון ה"מוסרי" שלך צריך לחייב מס אחיד (נאמר, 30 אחוז) על כל האזרחים, ואז העשירים ישלמו יותר והעניים פחות". אז קודם כל – אני לגמרי לא משוכנע שכמות השרותים היא פרופורציונית; לא צריך שום סיוע כדי ליצור עוני, אבל נראה לי שככל שהעושר גדל התלות שלו בשרותי המדינה גדלה – לא לינארית אלא יותר מכך. אבל בכל אופן, נענה לך בטיעון מתחום היעילות הכלכלית האהובה עליך. הבה נניח משק שבו יש מאה אלף עניים, שהכנסתם החודשית היא אלפיים שקל; מאתיים אלף עובדים פשוטים, שהכנסתם חמשת אלפים שקל; עוד מאתיים אלף עובדים מיומנים, שהכנסתם עשרת אלפים שקל; וחמישים אלף מנהלים, שהכנסתם עשרים וחמישה אלף שקל. כעת, נניח מס של אפס על העניים, עשרים אחוז על הפשוטים, שלושים אחוז על המיומנים, וארבעים אחוז על העשירים. נקבל תשלום כולל של מאתיים מיליון מהפשוטים, שש מאות מיליון מהמיומנים, ועוד חמש מאות מיליון מהעשירים – סה"כ מיליארד ושלוש מאות מיליון. לחילופין, ניתן להמיר מס כזה במס אחיד בשעור 29%. מה נקבל? העניים ישלמו 580, הפשוטים – 1450, המיומנים – 2900, והעשירים – 7250. אולם נשאלת השאלה מה יקרה לצריכה במשק כזה. קודם לכן, ניתן להניח שהעניים הוציאו את כל כספם, הפשוטים הוציאו כמעט את כולו (אולי חסכו מאתיים שקל כל חודש), המיומנים הוציאו את הרוב וחסכו, נגיד, 1500 שקל בחודש, והעשירים הוציאו עשרת אלפים מן ה-12,500 שלהם וחסכו אלפיים וחמש מאות ₪ בחודש. כעת, ברור שבחלוקה החדשה ישאר לעניים ולפשטוים הרבה פחות להוציא, ומיומנים לא יהיה כמעט שינוי, ולעשירים יהיה הרבה יותר; אולם, תוספת הכסף של העשירים תנוצל רק במיעוטה להוצאה, ורובה לחיסכון, השקעות בחו"ל או יבוא מוצרי מותרות. בקיצור: הצריכה במשק תרד, ומכאן – צמצום בפעילות העסקית, יש פחות לכולם וכן הלאה. לכן, מס פרוגרסיבי הוא מועיל מבחינת הצריכה – והצמיחה, והוא מבטיח שבסופו של דבר גם לעשירים המסכנים יהיה יותר.
וכעת להערה כללית לגבי השיטה הקפיטליסטית (זה כבר נהיה ממש ממש ארוך, אז נסיים בזה אף שיש עוד מה לומר). מצדדי השיטה הזו נוטים להציגה כפתרון המושלם והיחיד לכל מקום וזמן, תנאי ומצב. הם מתעלמים מהעובדה שלקפיטליזם, כמו לדמוקרטיה ולכל שיטה חברתית אחרת, יש תנאי פתיחה והנחות יסוד מסוימות, וכשאלה אינן מתקיימות הקפיטליזם אינו מתפקד נכון והופך לבלתי יעיל. כך, למשל, בחברה שהשחיתות מקובלת בה הקפיטליזם לא יתפקד (ע"ע רוסיה); בחברה שבה אין הזדהות עם המערכת השלטונית לא יהיה תשלום מס נכון, מה שיגרום לעיוות של המערכת כולה (ראה למשל המצב בחברה החרדית והערבית בארץ), בחברה שבטית הקפיטליזם לא יתפקד וכן הלאה. באותה מידה, משטרים טוטליטריים הצליחו לא פעם להרים את מדינותיהם משפל להצלחה כלכלית ללא מחויבות לקפיטליזם, משטרים סוציאליסטיים הצליחו להביא ארצות נחשלות לרמה גבוהה יותר, ומשטרים דמוקרטיים שחרגו מעקרונות הקפיטליזם השיגו לא פעם הצלחה כלכלית (ע"ע רוזבלט והניו-דיל). בקיצור, יתכן שבתנאים רגילים הקפיטליזם הוא השיטה היעילה ביותר להשגת רווחה כלכלית במדינות-לאום הומוגניות בעלות משטר יציב, שלטון חוק והעדר שחיתות, אך אין להסיק מכאן שזהו פתרון הקסם לכל עת ומצב.
 |
|
|
|
|
|