בית פורומים עצור כאן חושבים

talmid: מיסים - חלוקה צודקת

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/1/2006 23:51 לינק ישיר 

גו"ג,

על בדיחה לא חוזרים פעמיים. על חידוד - אפשר לנסות. אני מתכוון לומר, שכל שכתבת עד לפיסקה האחרונה היה דמגו"גיה במיטבה. אין כלכלה שתשרוד יום אחד בלי בעלי ההון והמשקיעים. יום אחד. תוציא את שרי אריסון, וסגרת את המשק.

או שכולם טיפשים. המדינה מנוהלת על-ידי טיפשים שמעודדים חברות כמו אינטל ומייקרוסופט להקים פה מפעלים. גם אירלנד מנוהלת על-ידי טיפשים - אותה אנחנו מנסים לחקות כידוע, בחוקי עידוד ההשקעות. גם מקסיקו היא מדינת טיפשים - הם נותנים שם כיום פטור מלא ממסים למספר שנים, למי שמשקיע מעל לסכום מסוים. כולם טמבלים, אפילו אנשי "חבר'ה", שהשקיעו באתר הייד פארק. בטלנים-עלי-יאכטה כולם.

דברי הבל מרוכזים, אבל לא חדשים. כבר קדמך מארכס. העשירים נצלנים, העניים עובדים ומייצרים. הבה ונהפוך את הפירמידה.

גם ההבל ולפיו העניים משלמים יותר מס עקיף, הבל הוא. אולי התכוונת לומר, שהעניים משלמים אחוז גבוה יותר מהכנסתם עבור מס עקיף. יש בטענה הגיון, אם כי איני מכיר את העובדות. אבל בסך הכל? הרי את המע"מ על היאכטה שרי אריסון משלמת, ואילו העני לא משלם. גם את המכס על מוצרי המותרות העשיר משלם ולא העני. לקופת המדינה נכנס מס עקיף מצרכנים, ואלה, לשיטתך שלך, העשירים דווקא.

תרצה לומר, זה לא הוגן שהעניים ישלמו על לחם אותו מס כמו עשירים? יתכן, וזה, כמו שאמרתי, אינו קשור לטיב המשטר הכלכלי, אלא למערכת תיקונים שנדרשת בצד החברתי. לא איכפת לי אם בצורה של הנחה במס או שיק ששר האוצר ישלח כל חודש לכל העניים. זה לא קשור לטיעון שהקפיטליזם רע.

נכון שמשטר טוטאליטרי יכול לנהל משטר כלכלי טוב. אבל הוא עדיין משטר רשע. מה שכן, אי אפשר לקיים דמוקרטיה בלי חופש כלכלי, וזאת גם הסוציאל-דמוקרטים מבינים. לכן, הטיעון על יעילות כלכלית במשטרים לא דמוקרטיים אינו שייך ואין לו ערך.

ואולי עלי להבהיר במשפטים ספורים ומרוכזים מה שכתבתי לעיל כמה פעמים, זעיר פה וזעיר שם, לגבי תפיסתי את המשטר בכלל והמשטר הכלכלי בפרט. פשוט, מרוב "פינג פונג" לא יוצא לי לתת משנה סדורה בנושא.

1. משטר דימוקרטי וליברלי הוא צורת המשטר הטובה ביותר, למרות מגבלותיו הידועות והמובנות.

2. הממשל צריך להתערב כמה שפחות בעניני האזרחים, בכל התחומים.

3. כלכלה חופשית, ללא התערבות ממשלתית, היא חלק מהתפיסה הדימוקרטית והליברלית.

4. המדינה היהודית צריכה לאמץ ערכים מוסריים גבוהים בכל התחומים, ולפעול על פי אותם ערכים.

5. בין היתר, צריכה המדינה היהודית לדאוג לרווחת הפרט ולבטחונו הסוציאלי.

מכאן והלאה, אנסה להשתתף בדיון תוך הפניה לנקודות הללו. אגב, וכמשתמע מהנקודות הללו, אפשר להשליך מהן גם על ערכי הביטחון, יחסי החוץ, מינהל האוכלוסין החינוך ומה לא - אפשר לתרגם את הנקודות הללו לכל כיוון, ולהשליך מהן לכל תחום.

נוהל שכן זה כאן!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/1/2006 02:53 לינק ישיר 

השכן

אתה חוזר ומשתמש בטיעון הדחליל כדי לבטל את טענותי ואני חושב שאתה גם דוחה את דברי גם וגם הנכוחים , לענ"ד, בקש ובגבבא. אינני קומוניסט ולא אוטופיסט ומעולם לא הייתי. כל מה שאמרתי הוא שעלינו לראות ביתר שוויון יעד , בין יעדים אחרים, ולהשתמש במערכת המיסוי כדי להתקדם לעבר היעד הזה עד כמה שניתן . מובן מאליו שלומר זאת אינו בגדר הצגת תוכנית כלכלית מסודרת והגיונית . אבל האשכול הזה איננו אודות הצעות קונקרטיות.

כן , אתה צודק שיותר שוויון שבא כזכות מוקנית מפחית מהמניע לעבוד אצל העניים והמסים הגבוהים מקשים על היכולת להתחרות בשווקים בינלאומיים.  כן , אתה צודק שבתנאים הבינלאומיים הקיימים יש ליצור תנאים נוחים כדי למשוך משקיעים . אבל כל דבר נכון רק עד לנקודה מסוימת .

מצד שני כל אחד מסכים כאן (אני מקווה) שיש לדאוג לדברים כמו ביטוח בריאות ממלכתי , למרות שניתן להעלות גם נגד זה טענות מן היעילות . לאורך כל האשכול הזה כל אחד חוזר על כך שהוא מדבר רק על מינון , אבל אף אחד לא הציג את המינון המדויק שעליו הוא מדבר. לכן לכאורה היה ניתן לראות באשכול הזה ויכוח עקר שבו אף אחד אינו מתחייב לשום דבר ורק מנסה לנסח דברים בצורה שהוא מתעקש לנסח אותם כדי ליצור קצף של ויכוח , שהרי אף אחד אינו נהיה כאן ספציפי.

אבל יש דבר אחד שעליו יש ויכוח משמעותי , יש כאן צד אחד שרואה את המציאות כמו במשל המגוחך שהוצג בראש האשכול הזה וחושב שהכל טובות שהעשירים נאלצים לעשות לשאר החברה , שהעשירים משלמים שיעורי מס שערורייתיים כדי לעזור למשריצי ילדים נצלנים וממילא אין אף אחד זכאי לקטר על הפחתות מסים אלא לומר תודה שהם לא הופחתו יותר וצד שני שאינו חושב שלעשירים יש באמת זכות מוקנית לכסף הזה שהם טוענים לבעלות עליו , מעבר לכך שיש כאן מערכת חלוקת עושר שבין הבאגים (או הפיצ'רים) שלה יש אפשרות שאנשים מסוימים יצברו הון באפן לא פרופורציונלי אבל אותה מערכת עצמה יכולה גם להגביל את האפשרות הזאת לפי הנדרש, בבחינת הפה שאסר הוא הפה שהתיר . הדבר היחיד שניתן לומר לזכות המערכת הזאת היא שהיא מביאה יותר יעילות וממילא גם יותר לעניים ביותר . אבל ברגע שזה לא משמש את המטרה הזאת , אין אפילו סיבה טובה אחת להמשיך לתמוך בה. כאשר מגדילים את המס כדי להחזיר את המצב לאיזון , אין זה אלא לקיחת כסף מהעשירים שמלכתחילה אינו באמת "שלהם" . 

לענ"ד הסיפור שבראש האשכול סובל ממה שנקרא אצל כלכלנים בשם כשל ההרכבה. מה שקורה במשק גדול אינו דומה כלל ועיקר למה שקורה בין קבוצה מצומצמת של אנשים , כאשר למה שהם עושים אין השלכה ברמה המאקרו כלכלית.

גם וגם העלה כמה נקודות בעניין הזה שכינית אותם בשם דמגוגיה , אבל הם תקפים מכל תוקף. גם אני הקטן והדל העליתי נקודה מסוימת בהקשר הזה שלא התייחסת אליו. אתה ממשיך וטוען שהתקציב ממומן מהכסף של העשירים שמשלמים מסים שערורייתים ולא שוויוניים. אבל המס שאדם משלם , החלוקה בין שכר ברוטו לשכר נטו וכדומה, אינו אלא צורה מפותלת מאד של ניהול חשבונות. אכן , אם העשיר האינדיבידואלי לא יצטרך לשלם מס ,  אותו כסף יישאר בידיו , אבל אם כל העשירים לא ייאלצו לשלם מס , זה יביא לשינוי מאקרו כלכלי שבו רק חלק קטן מהכסף הזה שנחסך ממס בסופו של דבר נשאר בידי העשירים , באופן חלקי הכסף הזה עלול פשוט להתאדות אם ההפחתה חדה מדי , כמו בדוגמה של גם וגם, בגלל הורדת רמת הייצור , באופן חלקי הכסף הזה יחולק מחדש דרך מערכת המחירים שיתייצבו על נקודות איזון חדשות ובאופן חלקי בגלל שהוא ימשיך לשלם לגורמים פרטיים על אותם שירותים שהוא מקבל כיום מהמדינה מחיר שלא ירד באופן פרופורציונלי למספר האנשים שכבר אין להם גישה לשירותים האלה. אז רק בגלל שעל הנייר כתוב שאדם משלם סכום מסוים של מס , זה לא אומר שזה המס שהוא באמת משלם , שזה מה שיישאר בידיו אם יבטלו את המסים מכל וכל , ברור ללא שום ספק שמה שיישאר בידיו יהיה חלק הרבה יותר קטן , אם בכלל.

כמובן שהפחתה מתונה של מסים תשאיר יותר כסף בידי העשירים , אבל ברור שזה לא נכון לגבי הפחתה חדה. מה שאני אומר הוא שאין להסתכל על הסכום הכולל כאילו זה המס שהעשיר משלם ולומר תודה , כי מה שהוא יכול היה להרוויח במצב תיאורטי שבו אין מס בכלל הוא ללא שום ספק שבעולם הרבה הרבה פחות. זהו מה שנקרא כשל ההרכבה , אתה מסתכל על האינדיבידואל וחושב שמה שתקף לגביו ישאר תקף גם אחרי שתרחיב את זה לכלל כולו.

אבל יש כאן נקודה נוספת שעלתה כאן סוף סוף , באיזה דרך אנשים באמת צוברים הון בצורה לא פרופורציונלית? אני חושב שהשאלה הזאת צריכה להישאל אם אנחנו רוצים לקבוע דעה לגבי השאלה אם המס שמישהו משלם הוא שערורייתי. זו שאלה מעניינת מאד שחשבתי עליה הרבה . אני לא כלכלן וגם אין לי גישה למחקרים , אבל דבר אחד בטוח , אף אחד וזה כולל בעיקר את שרי אריסון , אינו יכול בכלכלה המודרנית של היום (ומן הסתם גם בשום כלכלה אחרת) לומר, לי יאורי ואני עשיתיני. כמעט שאין מציאות שבו ניתן לומר שכמות מסוימת של עושר הוא הפרי הבלעדי של מאמציו של פלוני. יש מערכת מאד מורכבת שכוללת את הדינמיקה האינטרינסית של המערכת הכלכלית , כמו גם מערכת של חוקים שרירותיים שמסדירים את ענייני הבעלות . אבל דברים אלה אינם מקודשים , אין שום סיבה לומר שהתוצאה השרירותית של הדינמיקה הזאת היא דבר הגורל שאין להתנגד לו. אין באמת שום דבר פגום מבחינה מוסרית בכך שמתערבים בדינמיקה הזאת . עצם המושג של בעלות , בדרך שבו היא במקרה נוהגת,  הוא מושג שרירותי שהחברה בוחרת מרצונה הטוב לכבד אותה בגלל שזה יעיל ולא משום סיבה אחרת.  אז שרי אריסון צריכה להגיד תודה שמכל מיני סיבות , כולנו , מערכת החוק שמקובלות עלינו וכו' מכבדות את בעלותה על הכסף הזה ומאפשרות לה להרויח אותו ולא להפך. היא לא יצרה את הכסף הזה אלא שהמערכת השרירותית גרם במקרה להצטברות הכסף הזה בידיה , אבל אין שום סיבה לקיים מערכת כזאת אלא אם כן היא מועילה לחברה.

ומילה לנדב בעניין החירות. ראשית כל , אני חושב שהמושג חירות מרוקן מכל תוכן אם כל מה שאתה יכול לעשות מהבוקר עד הערב זה לסחוב ארגזים עבור הבוס שלך. אני לא חושב שמישהו יכול לטעון באופן סביר שהגבלת החירות של אדם להשיג הרבה יותר כסף ממה שהוא זקוק לו לממן אורח חיים סביר , מתקרב להגבלת החירות שיש על אדם שאין לו זמן פנוי כדי לעשות דברים שהוא באמת רוצה לעשות.

שנית לגבי דמוקרטיה אני חושב שממעטים כאן בחשיבות העניין שאנשים שצוברים הון צוברים גם כוח פוליטי . פעם קראתי (בספרו של ויליאם שירר) שלפני שהיטלר עלה לשלטון היה עליו לשכנע את בעלי ההון שרק הוא יביא סדר. אינני היסטוריון ואינני יודע עד כמה עלייתו לשלטון היתה תלויה בתמיכת בעלי ההון ואם זה לא היה קורה בלי זה, אבל ברור שזה היה אחד מיעדי המפתח ושזה שיחק לפחות תפקד כלשהו. זה אומר שלפחות בגרמניה של רפובליקת ויימאר היה ביד בעלי ההון מספיק כוח כדי לשחק תפקיד משמעותי במשהו שהיה גורלי לעם כולו (ואחר כך לעולם כולו) . כמובן שזה לא אומר שהם היו יכולים לחזות את תוצאות מעשיהם , אבל מה שזה אומר הוא שהחלוקה הלא שוויונית של העושר עלול להביא לכך שהחלטות גורליות יושפעו מעמדתה של קבוצה מצומצמת ובעלת אינטרסים .  יתכן שבדמוקרטיות של היום יש כל מיני איזונים ובלמים כמו חוקי מימון מפלגות שנועדו לחסום את האפשרות הזאת , אבל עדיין אנו רואים שפוליטיקאים מלקקים לנדיבי עם וקשה להאמין שזה אך ורק בגלל החן המיוחד שננסך על פניהם של אנשים ברגע שהם צוברים קצת הון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2006 03:05 לינק ישיר 

חשוב לי לחדד , אינני כלכלן ואין לי מושג מהי הדרך האופטימלית (חוץ ממושג מסויים כיצד להגדיר אופטימליות) ולכן הויכוח שלי כאן אינו על תוכנית ספציפית. הנקודה היחידה שעליו אני מתווכח היא על נקודת המבט. יש כאן השקפה שמעבר לעובדה שאנשים עשירים הם בני מזל , הכסף איכשהו גם "מגיע" להם יותר מאשר לנצלנים משריצי הילדים, כאילו אנשים מסויימים נולדו זכאים ליהנות מכל הון העולם ואחרים הם נצלנים רק בגלל שיש להם פחות מזל . עם זה אינני מסכים . אי השוויון הוא ויתור כואב שאנחנו עושים לטובת החברה ולא שום דבר אחר. האחרונים שיש להם זכות לקטר כאשר אנו מנסים לצמצם את הויתור הזה למינימום ההכרחי הם אלה שיש להם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2006 03:23 לינק ישיר 

באשר למה שכתב נדב אודות יצירת מצב שבו אנשים בריאים המסוגלים לעבוד מנצלים הטבות סוציאליות כדי ליהנות על חשבונם של אנשים אחרים. אני מסכים שזה לא בסדר , ואני בהחלט חושב שתופעה כמו שיעורי העבודה בחברה החרדית היא שערוריה ממדריגה ראשונה. אבל אם נסכים להתייחס לנושא הזה כאל תופעה ייחודית (ויש לדעתי כמה וכמה סיבות לעשות זאת), אני חושב שאם נסתכל בחברה הכללית , זו עובדה שאנשים עדיין מוכנים לעבוד שעות ארוכות בשכר זעום והמפעלים מלאים בידים עובדות , אז כנראה שלאנשים אין באמת כל כך הרבה הזדמנויות לנצל את המערכת.

כמובן שתמיד יש אפשרות שלדוגמה מי שאינו באמת נכה יתחזה לנכה , אבל כאן כולם יסכימו שיש להסכין עם כך כי עדיף מצב שבו מתחזה אחד מקבל את מה שאינו מגיע לו מאשר מצב שבו עשרה נכים אמיתיים לא מקבלים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2006 07:55 לינק ישיר 

מציץ,

לא אגיב על הכל, אלא על נקודת מחלוקת יסודית. ממנה אפשר להמשיך.

אחד השקרים הגדולים של הסוציאליסטים הוא "חלוקת העושר", או בדומה ללשונך, לעשירים אין זכות על כספם, אלא זה ענין אקראי. מכאן אפשר לדבר על העשירים שמנצלים את העניים, גוזלים את ההון ששייך לכלל החברה, וצריך לחלק מחדש את אוצתו הון.

מדובר בקשקוש ובלבול בין מושגים.

אין "הון" ששייך לציבור - ואמרתי זאת קודם. לציבור יש משאבים, ואני מסכים שאי אפשר להסכים למצב שבו אדם משתלט על משאבי טבע ומנכס אותם לעצמו. אבל מי שהופך את המשאבים להון, הוא בעליו של ההון.

לדוגמא. בשדות חלוצה קיים כידוע מאגר נפט עצום (טוב נו, אני יודע שלא. אבל נגיד). המאגר שייך לכל האזרחים, והמדינה, כבאת כוחם, מחכירה אותו למישהו. אותו אדם משלם עבור הזכויות הללו, לכן, רק בעל הון יכול לחכור. אם נגרוס בשלב הזה הזדמנות שווה, וניתן את זכות החכירה בחינם (כדי שגם העניים יוכלו להשתתף), אז תהיה משמעות הדבר השתלטות של אדם על משאב טבע ללא תמורה לציבור.

האינטרס של החוכר להשקיע בשדה הנפט הוא פוטנציאל הרווח. איני מאמין שיש מי שמוכן להשקיע זמן וכסף במיזם כזה "סתם", או מסיבות אלטרואיסטיות. וגם אם כן, הרי שזה אדם שכבר הרויח הרבה בחייו, וממשיך להרויח במקומות אחרים, ומוכן פרוייקט אחד לתרום לקהילה. לא כשיטה. לכן, המשקיע הנחמד שלנו ימכור את הנפט המופק במחיר גבוה מזה שהשקיע, כדי להרויח.

בדרך, יעסיק המשקיע מאות אנשים, וישלם להם שכר.

התוצאה - המשקיע צבר רווח, בעזרת ההון שהיה לו קודם.

זה הקפטילזם בטהרתו. עכשיו יבואו נא אראל, מציץ וחבצלת ויסבירו לי היכן פשע המשקיע ומה חטא, בכך שהרויח וצבר הון. יסבירו נא לי גם מה הניצול שניצל את פועליו, והאם חיים ללא קפיטליזם נוחים וקלים יותר. אראל מוכן לחלוב כל בוקר פרה בשביל כוס חלב? מציץ מוכן לטחון חיט לקמח? חבצלת מוכנה לשחות כל הדרך מאיי הים לארץ? או שכולנו משתמשים בחברות הענק כשאנחנו צריכים משהו? ושם מי עובד? ואיך נקיים כלכלה ללא בעלי הון שיקימו מחלבות, טחנות קמח וחברות תעופה?

(אגב מחלבות, תנובה המתפרקת בימים אלה היא ההוכחה המי-יודע-כמה לכשלון השיטה הלא-קפיטליסטית. במצבה היום, תנובה נמכרת כנראה למספר קטן של בעלי מחלבות המתאגדים יחד. התוצאה היא, ש"חקלאים" (פאר היצירה הסוציאליסטית) הופכים לבעלי הון ומעסיקים את חבריהם-לשעבר, חקלאים כמותם. יש לכם ספק להיכן יועבר ההון של עסקי הקוטג' בדור הבא?).

אין שיטה אחרת לקידום הכלכלה, וגם תחת השילטון הקומוניסטי והסוציאליסטי, החלופות המוכרות היחידות, נעשה שימוש בהון חיצוני לפיתוח, ובעבודת באנשים ה"פשוטים" לייצור וכו'. קראו לזה בשמות אחרים, מעשה אורוול. רק שבשיטות ההן, העדר חופש וריבוי שחיתות גזל כל רווח. ואי אפשר לקיים חברה כזו בלי תופעות אלו, שכן אין לה מנגנון פיצוי ותיקון של שוק חופשי, ששואף ליעילות. לכן מציץ, דבריך הם אוטופיה לכל היותר.

יש עוד מה לכתוב, אבל אני ממהר, לפגישה בין משקיעים ליזמים. להתפרנס גם צריך, לא?

נוהל שכן זה כאן!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/1/2006 09:07 לינק ישיר 

כרגיל, תודה למציץ ונפגע שמראה לי פעם אחר פעם מה הייתי כותב, אילו רק יכולתי. יש כאן שאלות שיישארו לא פתורות עד ביאת המשיח: למי שייכים הדברים על האדמה הזו? מהו מקור הסמכות לגבי קנין? ושאלת השאלות, שבלי להתייחס אליה אף עמדה לא יכולה להיות בת השוואה לאחרות: מה אנחנו רוצים? כמעט כל המגיבים מתייחסים לצדק ולמוסר, אבל מבלי לפרט את סדרי העדיפויות שלהם, אי אפשר להשוות בין הטיעונים. נפרשה כאן מערכת טענות רצינית לגבי יעילות. התל"ג עלה? שיעור התמותה ירד? תוחלת החיים עלתה? נו, מה כל זה אומר? זה טוב או רע? אי אפשר לדעת, לפני שנבין מה הטוען רוצה לקדם – תוחלת חיים חציונית? משקל ממוצע של האוכלוסיה? הרגשה טובה? קידום הידע של הקולקטיב האנושי לקראת פיצוח סוד הבריאה? נדב הביא דוגמא מאנשי המערות, כדי להגחיך כמה טענות נגד הקפיטליזם. האם זה רע להיות איש מערות עם תוחלת חיים של 30 שנים? האם הישראלי הממוצע, עם המשכנתא והממיר הדיגיטלי והדילים לטורקיה ו-50 ק"ג עוף בשנה ותוחלת החיים של 78.7, מאושר יותר מהסבא שלי בטוניס שעבד עד 4, אכל הרבה קציצות סולת ושומן, לא יצא מהמדינה שלו והיה צפוי למות בגיל 60? מראה עיני ומשמע אזני מספרים לי שהתשובה היא שלילית רבתי. לגבי דידם של נדב והשכן, נראה שהשאלה הזו לא מעניינת. לא נורא אם אנשים סובלים מתסכול ומקינאה בתוך קופסאות שיכונים צפופות, כל עוד מקרר הסמסונג שלהם מלא במוצרים שפורסמו בערוץ 2. אושר? סיפוק? רבותי, פה זה תל נמלים, סיתמו את הפה ולכו לעבוד. יאמרו לנו השניים וסיעתם: את האושר והסיפוק נשיג דרך חינוך, שהוא מערכת נפרדת שאין דבר בינה לבין הכלכלה. אלא שיש כאן לוליינות מרהיבה, בין טענות "זו דרכו של עולם" לבין קביעות ערכיות. העשירים יטרחו רק למען עושרם הפרטי, כי זו דרכו של עולם. העניים צריכים להתגבר על הקנאה, כי זו מידה רעה שאין להתחשב בה. ובכן, איזה חינוך צריך לתת לאנשים, כדי שהם יקבלו כמובן מאליו את הפער שאליו הם נולדו? זה בוודאי לא אותו חינוך שנעניק לחיילים הנדרשים להישגיות, למען היעילות. איך תושג הדואליות הזו? האם צריך לעבוד על הטמעה של שיטת הקאסטות בתודעת האוכלוסיה, כדי שהשאיפה להצלחה לא תותמר לתיסכול ואלימות אצל אלה שאין להם סיכוי להצליח? אולי צריך לקיים שתי מערכות חינוך נפרדות: אלה שתנאי הפתיחה שלהם טובים, ילמדו על ערכו של הקפיטל. הם ימלאו את אסמי התבואה של החברה, תוך כדי התעשרות. כל השאר, לא נעים לומר בפורום הזה, יתחנכו על ברכי ישוע סבא, ששינן לתלמידיו שהענוים יירשו את הארץ. או שנשכנע אותם שיש עולם אחר שבו הם יחיו בעושר אחרי שימותו (אם כי קשה להאמין שאפשר למכור מעשיה כל כך מופרכת ומגמתית). כדי לא להפוך את הגישה הזו לקריקטורה, ניתן להגן עליה באופן הסביר הבא: הכלכלה היא מערכת כל כך דינמית ומסובכת, עד שאין לנו באמת מושג לאן הולכים הדברים מבחינת המשטר, אושרו של הפרט, יחסים בין שבטים או חלוקת המשאבים לאורך הדורות. על רקע חוסר הידיעה הזה, בואו לפחות ניתן לכולם לחם ושעשועים, עד שיבוא מישהו עם רעיון טוב יותר. כאן השאלה הופכת להיות אמפירית. לעניות דעתי וממראה עיני, יש כבר סימנים ברורים לכך שהמערכת הנוכחית מביאה סבל למספר גדל והולך של אנשים ברחבי העולם. לפי הגדרתי הפרטית שאינה מחייבת אף אחד פה, זה רע. נדב עונה על כך שקודם כל זה לא נכון, כולם סתם מקטרים, ושנית, כל שיטה אחרת שניסינו הביאה עד עכשיו יותר סבל. לדעתי, מעבר לעוורון מסויים, הכשל כאן הוא מין תחושה של "קץ ההסטוריה", כאילו ניסינו הכל ועכשיו נשאר רק לבחור מתוך מה שכבר ראינו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2006 09:34 לינק ישיר 

יבוסי,

אולי לא קץ ההסטוריה (במובן לינארי), אלא גלגל חוזר. במשטרים - כשיטת מקיאולי. בכלכלה - כשיטת מרכס.

יש הרבה אמת בטענה, ששיטות משטר, כלכלה וכיו"ב הן קבועות, ואנחנו פשוט מסרבים ללמוד מנסיונם של אבותינו.

כמובן, שתנאי החיים השונים משנים גם את ההתיחסות למשטרים השונים (נכתב פעם באשכול על הקושי להשוות בין תקופות שונות), אבל בסך הכל, יתכן שאנחנו פשוט לא מבינים כלום, כדבריך.

נוהל שכן זה כאן!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/1/2006 10:01 לינק ישיר 

"עכשיו יבואו נא אראל, מציץ וחבצלת ויסבירו לי היכן פשע המשקיע ומה חטא, בכך שהרויח וצבר הון" - כל עוד הוא נותן חלק מהרווחים למדינה (ֻבצורת מיסים), אין בכך כל חטא. אבל אם הוא מתחיל לספר סיפורים שהמסר שלהם הוא, שהמיסים הם גזל, ושהוא עושה טובה למדינה בכך שהוא בכלל משלם משהו, והציבור צריך להגיד תודה ולשתוק, וכל שינוי בשיעורי המס חייב להיות רק למטה - זו כבר בעיה. כי העושר שלו לא נובע רק מהמעשים שלו אלא גם ממשאבים ששייכים לכל החברה. איך בדיוק צריך לחלק את הרווחים - זו שאלה מעניינת. אבל ברור שהחלוקה לא צריכה להיות 100% - 0% לאף צד.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/1/2006 10:15 לינק ישיר 

שכן                                                                                                          מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2006 10:49 לינק ישיר 

חבצלת,
משפחה ב"ה יש אבל בחברה תומכת אני לא בטוח שאני חי.

ובכלל אני חושב שהטענה שלי פוספסה.

אני טוען שיצירת חוקיות בירוקרטית למען ה"מסכנים" (בהווה או בעתיד) היא פספוס, כי חוקיות בירוקרטית מטבעה מפספסת את מטרתה בשל קשיים במציאת המסכנים האמיתים, ניצול המערכת ע"י רמאים שאינם מסכנים באמת אלא מתוך נוחות , ניהול מערכת שגוזל הרבה משאבים גם אם כל הצדדים הכרוכים בענין ישרים ועוד.
הפתרון הוא חזרה אל מבנה קהילתי מוניציפלי, שבו החברה שותפה פעילה בצדקה שהיא עושה, מובן שיש בה "כפיה על הצדקה" עד רמה מסוימת, אבל גם הבזבוז המערכתי מצטמצם, גם יותר קל לאתר את אלה שבאמת צריכים ואת אלה שלא, וגם היות ויש כאן יותר מעורבות אישית של נותני הכסף (לפחות אלה שמעונינים במעורבות יכולים) הפן המוסרי יוצא מרווח, ותחושת הערבות הבין אנושית בתוך הציבור מתחזקת.   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2006 10:50 לינק ישיר 

בטעות נשלח פעמים.

תוקן על ידי - אישציפור - 25/01/2006 10:49:28

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2006 11:30 לינק ישיר 

איש_ציפור: בעניין הבזבוזים המערכתיים: יש ספר שנקרא "נתינה בתבונה", שמכיל נתונים על מאות עמותות ומוסדות ללא כוונת רווח, רבים מהם נותנים סיוע קהילתי לנזקקים. לגבי רוב העמותות, כתוב איזה אחוז מהכנסות העמותה מוקדש למטרות העמותה, ואיזה מתבזבז על עניינים מנהליים. מתברר שבממוצע בערך 10% מתבזבזים. יש גם עמותות יעילות יותר, למשל, אלו"ט (אגודה לילדים אוטיסטים) מתפארת בכך שהבזבוז אצלה הוא רק 8%; יש גם עמותות פחות יעילות. לגבי הביטוח הלאומי - אם הבנתי נכון את המספרים - התקציב הכולל שלו הוא 44 מיליארד ש"ח, ומתוך זה בערך 1.1 מיליארד מתבזבז על עניינים מנהליים, כלומר בערך 2.5%. כך שהבזבוז במערכת הרווחה הממשלתית קטן יותר מהמקובל במערכת הפרטית. כמו במקרים רבים אחרים, גם כאן יש כנראה "יתרון לגודל". הנתונים הללו מתייחסים רק לבזבוז מנהלי, ולא לבזבוז שנובע מרמאויות. יכול להיות מעניין לבדוק איזה אחוז מתקציב הביטוח הלאומי מתבזבז על רמאים, לעומת עמותות פרטיות. מן הסתם הבזבוז בביטוח הלאומי הוא גדול יותר - כאן דווקא הגודל הוא חיסרון. אבל קשה לדעת כמה בדיוק.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/1/2006 12:10 לינק ישיר 

סיינפלד, התכוונתי לזכות במובן הצר (ניסחתי מהר, ולכן לא טוב, וזה גם מה שאני עושה עכשו...).

השכן, חוכר שדה הנפט שלך אינו הבעיה. הבעיה היא המדינה  שמחכירה לו אותו. ממאי נפשך – אם הנפט שייך לכלל, מדוע צריך להחכיר את השדה, או את זכויות הפקת הנפט, לצד שלישי? אם המדינה, כלומר הכלל, בעצמה תעסוק בהפקת הנפט (באמצעות מנגנונים שייקבעו, אם המאמץ מוצדק אין סיבה לא לעשות זאת), הרי שעלות ההפקה תקטן בהרבה (שכן החוכר לא יצטרך להרוויח, וכל שאר ההוצאות, שכר פועלים, ציוד וכיוצ"ב יהיו זהים), ולכן ניתן יהיה למכור את הנפט במחיר נמוך יותר לציבור, או שהרווח יהיה גבוה יותר, כלומר הכנסה גבוהה יותר לקופת הציבור. אל תספר לי שזה יהיה לא יעיל, ושהשוק הפרטי יוצר מערכות טובות יותר, זוהי דעה קדומה, המדובר רק בניהול טוב או רע. הנה, בבריטניה הופרטה מערכת הרכבות על ידי הממשלה האחרונה, וההתדרדרות היא כזאת הגולשת לקטסטרופה. זה לא תמיד הפתרון הנכון.

כמובן שכאן נתפסתי לדוגמא שלך, ופעמים רבות מדובר במשאב או בשירות שאין למדינה, וחייב להנתן על ידי צד ג'. נושא הדיון כאן, מבחינתי, אינו בעלי הון, אלא יחס החברה אליהם מחד, ולגורמים החלשים שבה מאידך.

תשמע, אני לא רוצה לשחות מאיי הים לארץ, ואין לי בעיה לשלם עבור הטיסה שלי. אתה מתווכח עם הנקודה הלא נכונה. אין לי שום בעיה עם אנשים שמרוויחים ביושר עבור עבודה שעשו או שירות שנתנו. יש לי בעיה עם אנשים שאינם מרוויחים כראוי עבור עבודה שעשו או שירות שנתנו. למשל – אין לי בעיה עם זה שהעוזרת שלי מרוויחה, ביושר, עבור ניקוי הבית שלי. יש לי בעיה עם אנשים המעסיקים עובדים נטולי זכויות, תמורת שכר רעב, תוך ניצול מצוקתם, ותוך שלילת המגיע להם על פי חוק, ללא התערבות הרשויות, ומתוך הסכמה בשתיקה של החברה. 

אתה גם מציג את הדברים כאילו יש לי משהו נגד בעלי ההון. אין לי. שיהיו בריאים, כמה מהם הם אנשים טובים ומצויינים. אני גם מתפרנסת, לגמרי, בתוך המערכת ההונית הזאת. הבעיה שלי אינה עם אלו שיש להם, אלא עם אלו שאין להם. ואני רוצה קצת יותר מוסר אצל אלו שיש להם, מה שיש אצל אחדים, אולם לא אצל כולם. יותר מכל אני רוצה חברה שתיתן דעתה על דברים אלו.

אתה כותב על תנובה. מה שקרה שם לא קשור לסוציאליזם, זה תאגיד שגם אם, על פני הדברים, הוא קואופרטיב, הרי הוא נהנה ממעמד של כמעט מונופול בשוק חופשי יחסית, והמבנה ההוני אינו רלוונטי במיוחד למה שקורה שם. על כל דוגמא של קואופרטיב כושל יש עשר (עשר? אלף!) דוגמאות של חברות פרטיות וציבוריות כושלות (ואין בכך שום רמז לכך שבתאגיד מסוג "תנובה"  יש איזושהי סגולה מוסרית).

יבוסי, יישר כוח על כך שאתה מקשיב גם ללבך.

אישציפ, אמרו את זה כבר לפני, אבל זה שבמערכת יש כמה רמאים לא מצדיק את זניחתה. בפרפרזה על מה שאמר מישהו אחר, אני מעדיפה שזקן אחד ירמה את ביטוח לאומי, ולא שמאה זקנים עניים יהיו רעבים ויהיה להם קר.

תוקן על ידי - חבצל_ת - 25/01/2006 12:12:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2006 12:24 לינק ישיר 

חבצלת,
התעלמת מרוב מה שאמרתי.

הבעיה היא לא בזקן המסוים, הבעיה היא בשיטה הלא צודקת והמחנכת גרוע שכדאי להיות פרזיט. (זה עדיף על ללכת לעבוד אצל בוס שינצל אותך)
וגם בכך שהמערכת מטבעה אטומה לרגשות וצרכי הפרט , וממילא חסרת משמעות מבחינה מוסרית.
(חוץ מרחיצה בנקיון כפיים שבהרבה מובנים הוא מדומה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2006 12:50 לינק ישיר 

אישציפ, לא כתבתי, וגם לא כיוונתי, שיש מקום לתמוך באנשים המסוגלים לעבוד אך אינם חפצים לעשות זאת. אני רק טוענת שצריך להתייחס לאנשים שכן עובדים, לכולם בלי יוצא מן הכלל, מתוך הגינות.

אני מסכימה אתך שהחברה אטומה לרגשות,  ולכן המדובר בענין פוליטי ולא רגשי, ודאי לא רגשני.

לענין האטימות לצרכי הפרט, זה מוזר, מפני שהחברה מורכבת מפרטים. אבל כבר הרחבתי על כך למעלה.

ודאי שהחברה חסרת משמעות מבחינה מוסרית, לכשעצמה היא חסרת משמעות מכל בחינה שהיא, אך לפעולותיה יש משמעות מוסרית, פוליטית ואף אנושית.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > talmid: מיסים - חלוקה צודקת
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 ... 15 16 17 לדף הבא סך הכל 17 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.