|
|
| נשלח ב-30/12/2003 13:59 |
|
| |
ממללא היה יותר מתאים אם היית מוכיח מסביר את דבריך , אני משוכנע בכך שאתה יודע את ה"אמת האובייקטיבית" על פרק חלק , אשמח אם תניח גם לי לזכות במעט מן האור ...
לעצם הענין , אם תעיין במשנה תראה שה"הוכחה" (לדעתי זו האסמכתא אבל לא משנה) לכך שלכל ישראל יש חלק לעולם הבא היא הפסוק " ועמך כולם צדיקים לעולם ירשו ארץ"
דור המבול , דור הפלגה , אנשי סדום , המרגלים , דור המדבר , עדת קרח , ועשרת השבטים נידונו כבר בעוה"ז (עפ"י התורה) . (לגבי המלכים וההדיוטות
זה מצריך כניסה יותר לעובי הקורה , אבל הכלל שנתתי עודינו נכון , למיטב הבנתי , והאר עיני אם טעיתי)
כיון שהגמרא מתייחסת למשנה כבסיס מחייב , ועוד שאנו יודעים שהגמרא נערכה בידי בני אדם , יש להניח שהעמדת שלל הנושאים האלו סביב דיון אחד (למרות שיש בו כמה תת נושאים שונים) מראה על משהו .
ואת דעתי בענין כבר כתבתי , נחמד שאתה חולק , וטוען שאין שום קשר בין הנושאים , אבל זה לא ממש מוכח .
יום נעים .
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2003 15:24 |
|
| |
רבנו אישציפור נ"י, יעויין בדברי רב ככל הראשונים על המשנה דריש פרק חלק (ובכללם הרמב"ן, הר"ש משאנץ, יד רמ"ה ורבים אחרים - ודלא כהרמב"ם) שפירשו את ה'חלק לעוה"ב' במשנה כתחיית המתים בעוה"ז דווקא.
פירוש זה עולה בקנה אחד עם התמיהה לשיטתך, לפיה מי שכופר בתחיית המתים בעוה"ז - אין לו חלק לעוה"ב, ואולם מי שכופר בעוה"ב - מה עונשו?
(ואף לו תגרוס במשנה שעסקינן בכופר בתחיית המתים מן התורה דווקא, מדוע יגרע כוח הכופר בעוה"ז מהתורה?).
יתרה מזו, למיטב זכרוני הרעוע, דברי הגמרא הראשונים על אותה משנה הנה השאלה: "וכל כך למה?" ותשובתה הנה הברייתא: "הוא כפר בתחיית המתים, לפיכך אין לו חלק בתחיית המתים, שכל מידותיו של הקב"ה מדה כנגד מדה וכו'". ודו"ק.
כמובן שלטענתי (שלמען הגילוי הנאות אודה שגדולים ובקיאים ממני אחזו בה לפני) ראיות נוספות, וכשיהיה בידי הפנאי והיכולת ניתי ספר ונחזי.
בשולי הדברים יוער, שכידוע לך מעולם לא טענתי שדברי הנם בבחינת 'אמת אובייקטיבית', ולו לאור העובדה המצערת שאני מפקפק בכל בקיום משמעות למושג הזה, וד"ל.
יום קסום שיהיה לך אחשלי.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2003 22:54 |
|
| |
ובכן באמת נראה שעולם הבא (לפחות עפ"י המשנה) הוא הוא מה שאתה מכנה בשם העולם הזה , אחרי שתתקיים תחית המתים ...
הלא כן ?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2003 18:19 |
|
| |
אישציפור רעי כאח לי, אשר יראת ה' היא אוצרו ועליו יציץ נזרו,
הרושם העולה מהמשנה והמתחזק מדברי הגמרא על אתר, הוא שהתנא דמתניתין קורא לתחיית המתים בשם 'העולם הבא'. זהו בדיוק אותו בלבול עליו דיברתי.
למען הדיוק, איני טוען שהתנא התבלבל בין המושגים, אלא, שבתקופת חז"ל טרם שלטה דעה אחידה בקשר לאופי האוטופיה והשכר לעתיד לבוא, ואנו נתקלים בגישות ודעות שונות וקטביות. לכן, דומני שאין מקום לדבר על 'מחשבת חז"ל' באופן כוללני שכורך יחד חכמים שונים בפרק זמן שיש מותחים אותו ל - 900 שנה, ולהסיק מסקנות על 'רוח היהדות'.
ברור שהיו חכמים שהאמינו בתחיית המתים או בעוה"ב לנשמות, או בשתיהן ביחד כיעוד האנושות. ואולם היו גם כאלו שהאמינו שאין להם משיח לישראל, או שאין בין העוה"ז לימות המשיח אלא שיעבוד מלכויות בלבד, או שיפה שעה אחת בתורה ומעשים טובים בעוה"ז מכל חיי העוה"ב או ששכר מצוה - מצוה וכיו"ב. הניסיון להפוך את כל הגישות הללו לגישה אחידה אחת - לא אמין בעיני כי קטנו וכהו מזוקן.
אגב, יעויין בדברי הרמב"ם בהקדמה לפרק חלק, שמהם עולה שאף בימיו שרר אותו בלבול בהבנת המושגים הללו. כיום, מקובלת על הכל הסיסטמטיזציה הרמב"מית שמחלקת בין תחיית המתים לעוה"ב, ואולם, מדברי הרמב"ם עצמו ברור שלו זו הייתה השיטה המקובלת עד ימיו.

|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2004 01:36 |
|
| |
פששש,
משורר צומח לנו .
לעצם הענין עיקר טענתי היא , שעם כל המחלוקות , נעשתה עריכה של הדברים , וגיבוש מסוים של הדעות שהעורך החליט שראוי לקבל , כך שהן מכוונות לכיוון אחד כללי .
זה קרה בעריכת המשנה , והגמרא , ובמובנים מסוימים ומצומצמים יותר , מאוחר יותר גם אצל חלק מהראשונים והאחרונים .
על עריכת המשנה והגמרא , דומני שכל התורה שבע"פ שבימינו מסתמכת ברמה זו או אחרת , ומכאן תוקף טענתי דלעיל .
שבת שלום לך .
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2004 14:35 |
|
| |
אישציפורנו נ"י,
1. רבינו הרמב"ם חי מאות שנים אחר חתימת המשנה וחתימת הבבלי (במידה שכלל ניתן לדבר על חתימת הבבלי, ואכמ"ל וצ"ע) ועדיין טוען כי "בעלי התורה נחלקו דעותיהם בטובה שתגיע לאדם בעשיית המצוות", כך מונה הרמב"ם חמש 'כיתות' בקרב חכמינו בימיו:
א. המאמינים בגן עדן כמקום שאוכלים ושותים בו וכגהינם שהוא מקום גשמי בוער באש שבו שורפין הגוויות, "והכת הזאת תביא ראיה על סברתם מדברי רבותינו ז"ל, וממקראות הכתוב בפשטים נאותים...".
ב. המאמינים ב'ימות המשיח' בהם 'יהיו בני האדם כולם מלאכים'. מאפייני התקופה: "כלם חיים וקיימים לעד, ויגבהו בקומתם...וכי באותם ימים תוציא הארץ בגדים ארוגים ולחם אפוי ודברים הרבה מאלו שהם מן הנמנעות...".
ג. המאמינים בתחיית המתים 'והיא שיחיה האדם אחר מותו ויחזור עם קרוביו ובני ביתו ויאכל וישתה ולא ימות עוד' ואף הללו 'ומביאין ראיה על זה במאמרים רבים מצויים בדברי החכמים ובפסוקים מן המקרא, שפשטם יורה על מה שהם אומרים או על מקצתו'.
ד. המאמינים בשכר גשמי בעולם הזה כ'מנוחת הגוף, והשגת התאוות העולמיות בעוה"ז, כמו: שומן הארצות ונכסים רבים, ורוב הבנים, ואורך החיים ובריאות הגוף, והשלום והבטחון...' ואף הללו 'ויביאו ראיה כפי סברתם מכל המקראות שבתורה: מן הברכות והקללות וזולתן, ומכל אותם הסיפורים הכתובים במקרא'.
ה. 'והם הרבה - מחברים העניינים האלה כולם..'
אל תוך הכאוס הזה (שאתה רואה בו אחידות שנטע העורך...) נכנס הרמב"ם ומציע את שיטתו, שברבות הימים הפכה לדומיננטית. כעת מגיע כבודו ומנסה להלביש את העריכה האמונית של הרמב"ם על הטקסט החז"לי.
2. אכן המשנה והגמרא מחייבים אותנו והם יסוד התורה וההלכה. השאלה היא האם מחוייבים אנו אף בהשקפת עולם או שמא במעשים. אכן לדעת רבים אף עיקרי אמונת חז"ל מחייבים אותנו (במידה שאדם בכלל יכול להאמין מתוך חובה) ואולם ידועה דעת הרמב"ם במספר מקומות בפיה"מ "שכל מחלוקת שתהיה בין החכמים שאינה באה לידי מעשה אלא שהיא אמונת דבר בלבד אין צד לפסוק הלכה כאחד מהם".
גיט שאבעס.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2004 08:53 |
|
| |
ממללא,
גם הרמב"ם הסובר שאין הכרעה באמונות ודעות שם קווים אדומים, שמי שעובר אותם הוא או אפיקורס או טיפש או שניהם, ונראה שהדוגמאות שהבאת נופלות בקטגוריות הנ"ל.
וכאתגר לחברים הנכבדים, מי מרבותינו הראשונים כתב את ההגדרה הבאה לגיהנם?
עד שיבוא עליהם (עמי הארץ) המוות וינתק הקשר בין הגוף והנפש ותיפול הנפש בעינויים קשים ויפסקו ממנה תענוגות העולם הזה שנתאוותה אליהם, ויבואנה מכאוב כמכאובו של הסומא על היעדר עונג הראיה ... ויהיה חלקה עם אלה שנגזרו עליהם יסורי נשמה ומבוכתה כמו שנאמר 'ואת נפש אויבך יקלענה בתוך כף הקלע'.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2004 09:50 |
|
| |
אולי תסביר לנו אריק מהם הקווים האדומים?
הנה מספר המקומות עליהן כתב ממללא שהרמב"ם כותב עליהם בפירושו למשנה:
סוטה- " וכבר אמרתי לך לא פעם שאם נחלקו חכמים באיזו השקפה ודעה שאין תכליתה מעשה מן המעשים, הרי לומר שם הלכה כפלוני"
סנהדרין- " כבר הזכרנו כמה פעמים, שכל מחלוקת שתהיה בין חכמים, ואינה תלויה במעשה אלא קביעת סברה בלבד, אין מקום לפסוק הלכה כאחד מהם"
נזיקין – " ומחלוקת זו אין בה הלכה כפלוני לפי שהוא מסור לה' יתרומם ויתהדר והם נחלקו בראיות ולמידות מהפסוקים שאין מקום זה מתאים להזכיר בו דרכי לימודם בהם: וכל סברא מן הסברות, שאין בה מעשה מן המעשים שנחלקו בה חכמים, לא נאמר בה הלכה כפלוני"
תוקן על ידי - איקה - 11/01/2004 10:06:31
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2004 10:11 |
|
| |
יג עיקרים
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2004 10:23 |
|
| |
אריק,
על איזה י"ג עיקרים אתה מדבר?
על י"ג יסודות/עיקרים כפי שהם מופיעים בהקדמה לפרק חלק, או על הניסוח (י"ג עיקרים) כפי שהם מופיעים בסידורי התפילה?
הניסוח המופיע בסידורי התפילה איננו של הרמב"ם, אלא זו פרפראזה של שלוש עשרה היסודות.
שלושה עשר היסודות שהרמב"ם חיבר אמורים להסביר את המישנה המדברת על אפיקורס או מין שאין להם חלק לעולם הבא, והרמב"ם מביא יסודות אלה, שהכפירה בהם היא מה שנתכוונו אליו חז"ל באומרם זאת על אותו המוגדר אפיקורס.
יסודות אלו מתחלקים לשלושה סוגים:
הסוג הראשון כולל נושאים שהם ממש עיקרי האמונה כגון: האמונה בה', באחדותו, ובשלילת התארים.
הסוג השני הם עיקרים שהיה צורך לומר אותם לאותה התקופה, שניתן לכנותם אד הוק (כדי להזהיר מפני האיסלם והנצרות)
הסוג השלישי הוא על אותן אמונות סברות דעות המושרשות עמוק במסורת הדתית של עם ישראל, ועליהם אומר הרמב"ם שאין תכליתן מעשה מן המעשים, כלומר זה לא הלכה למעשה ואין זה מחייב אותך לשום דבר מעשי אלא זה מן הדברים שחוזרים אל השם יתברך.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2004 10:48 |
|
| |
אריק, אינני טוען שלפי הרמב"ם אין גבולות אמוניים.
הטענה שלי שהסיסטמטיזציה של תורת הגמול העתידי ביהדות היא מאוחרת. הא ותו לא.
אף הגבולות האמוניים שקבע הרמב"ם, יתכן והיו כורתים את ענף הלגיטימיות של גדולים וטובים בישראל (למשל מחלוקתו עם הראב"ד לגבי הגשמות בהל' תשובה, או חוסר הסובלנות שלו כלפי מי שיש להם השגות מוטעות בא-לוהות במשל הארמון שבמורה שדומני שהוא גוזר עליהם מיתה).
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2004 13:34 |
|
| |
איקה,
בואי נמשיך בקו שלך, מכייון שחלק מהעיקרים הם פוליטיים, מדוע שלא נאמר שגם העיקר הראשון הוא פוליטי (ח"ו) שבן אדם מאד חכם המציא אותו מתוך הנחה שאחרת אין שיום לחברה או מכל סבה אחרת, אבל לדת באמת אין צורך בהיפותזה הזאת. והא ראיה, יש מגמה שמתבטאת יפה מאד בפורום הזה שמצליחה לקיים תורה ומצוות ללא ההיפותיזה הזו.
לפני שאני קורא בין השיטים, אני מנסה לקרוא את השיטים.
תוקן על ידי - אריק123 - 11/01/2004 13:38:12
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2004 13:42 |
|
| |
אריק,
אני חושב שיש להפריד בין הזוית שלנו כיהודים מאמינים, לבין הזוית שלנו כמי שמתחקים אחר דעותיו של הרמב"ם.
לטעון שלדעת הרמב"ם לעיקרים יש משמעות פוליטית, אין פירושו לגרוס שאף לדעתנו אין גבולות לחופש המחשבה.
המדובר בשתי שאלות שונות: שאלה אמונית שלנו עם עצמנו מול שאלה מחקרית. אדם יכול להאמין בלב שלם בי"ג העיקרים ועדיין לסבור שלדעת
הרמב"ם הם אינם מחייבים או שהוא לא האמין בחלקם.
לגופה של טענתך כלפי איקה, וכאן אני נוטל את כובע החוקר (שאיני ראוי לו) ולא כובע המאמין:
אני חושב שבהתאם לרוח התקופה ולדברי הרמב"ם עצמו - אין לפקפק בכך שהוא האמין בעיקרים הראשונים.
איננו יכולים לומר זאת לגבי העיקרים האחרים, וגדולים וטובים מאיתנו חשדו בו בכך, חרף העובדה שכתב מה שכתב. אגרת תחיית המתים לא הסירה מהרמב"ם את חשדם של מבקריו, למשל.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2004 14:06 |
|
| |
ממללא,
נתיחס לרמב"ם איש ההלכה. כאיש הלכה הוא מחויב לכל היג עיקרים, לעומת זה אני יכול להסיק שאינו מחויב לשום עיקר. אני חושב שהלהיטות הזו להצמיד לרמב"ם דעות אפיקורסיות היא בבחינת לא נתאוו ישראל וכו' וד"ל.
|
|
|
|
|