| נשלח ב-6/2/2006 16:37 |
|
| |
משא ומתן בין משה לפרעה
יח וְשָׁמְעוּ, לְקֹלֶךָ; וּבָאתָ אַתָּה וְזִקְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶל-מֶלֶךְ מִצְרַיִם, וַאֲמַרְתֶּם אֵלָיו *********** הָעִבְרִיִּים נִקְרָה עָלֵינוּ, וְעַתָּה נֵלְכָה-נָּא דֶּרֶךְ שְׁלֹשֶׁת יָמִים בַּמִּדְבָּר, וְנִזְבְּחָה לַ***********
א וְאַחַר, בָּאוּ מֹשֶׁה וְאַהֲרֹן, וַיֹּאמְרוּ, אֶל-פַּרְעֹה: כֹּה-אָמַר *************, שַׁלַּח אֶת-עַמִּי, וְיָחֹגּוּ לִי בַּמִּדְבָּר. ב וַיֹּאמֶר פַּרְעֹה--מִי **** אֲשֶׁר אֶשְׁמַע בְּקֹלוֹ, לְשַׁלַּח אֶת-יִשְׂרָאֵל: לֹא יָדַעְתִּי אֶת-****, וְגַם אֶת-יִשְׂרָאֵל לֹא אֲשַׁלֵּחַ. ג וַיֹּאמְרוּ, ***** הָעִבְרִים נִקְרָא עָלֵינוּ; נֵלְכָה נָּא דֶּרֶךְ שְׁלֹשֶׁת יָמִים בַּמִּדְבָּר, וְנִזְבְּחָה לַ*********ּ--פֶּן-יִפְגָּעֵנוּ, בַּדֶּבֶר אוֹ בֶחָרֶב
כא וַיִּקְרָא פַרְעֹה, אֶל-מֹשֶׁה וּלְאַהֲרֹן; וַיֹּאמֶר, לְכוּ זִבְחוּ לֵ********--בָּאָרֶץ. כב וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה, לֹא נָכוֹן לַעֲשׂוֹת כֵּן, כִּי תּוֹעֲבַת מִצְרַיִם, נִזְבַּח לַ***************ּ: הֵן נִזְבַּח אֶת-תּוֹעֲבַת מִצְרַיִם, לְעֵינֵיהֶם--וְלֹא יִסְקְלֻנוּ. כג דֶּרֶךְ שְׁלֹשֶׁת יָמִים, נֵלֵךְ בַּמִּדְבָּר; וְזָבַחְנוּ לַ************, כַּאֲשֶׁר יֹאמַר אֵלֵינוּ. כד וַיֹּאמֶר פַּרְעֹה, אָנֹכִי אֲשַׁלַּח אֶתְכֶם וּזְבַחְתֶּם לַ***********בַּמִּדְבָּר--רַק הַרְחֵק לֹא-תַרְחִיקוּ, לָלֶכֶת; הַעְתִּירוּ, בַּעֲדִי
ח וַיּוּשַׁב אֶת-מֹשֶׁה וְאֶת-אַהֲרֹן, אֶל-פַּרְעֹה, וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם, לְכוּ עִבְדוּ אֶת-************* מִי וָמִי, הַהֹלְכִים. ט וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה, בִּנְעָרֵינוּ וּבִזְקֵנֵינוּ נֵלֵךְ; בְּבָנֵינוּ וּבִבְנוֹתֵנוּ בְּצֹאנֵנוּ וּבִבְקָרֵנוּ, נֵלֵךְ--כִּי חַג-******, לָנוּ. י וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם, יְהִי כֵן ****עִמָּכֶם, כַּאֲשֶׁר אֲשַׁלַּח אֶתְכֶם, וְאֶת-טַפְּכֶם; רְאוּ, כִּי רָעָה נֶגֶד פְּנֵיכֶם. יא לֹא כֵן, לְכוּ-נָא הַגְּבָרִים וְעִבְדוּ אֶת-******--כִּי אֹתָהּ, אַתֶּם מְבַקְשִׁים; וַיְגָרֶשׁ אֹתָם, מֵאֵת פְּנֵי פַרְעֹה. {ס}
כד וַיִּקְרָא פַרְעֹה אֶל-מֹשֶׁה, וַיֹּאמֶר לְכוּ עִבְדוּ אֶת-******--רַק צֹאנְכֶם וּבְקַרְכֶם, יֻצָּג: גַּם-טַפְּכֶם, יֵלֵךְ עִמָּכֶם. כה וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה, גַּם-אַתָּה תִּתֵּן בְּיָדֵנוּ זְבָחִים וְעֹלֹת; וְעָשִׂינוּ, לַ*************. כו וְגַם-מִקְנֵנוּ יֵלֵךְ עִמָּנוּ, לֹא תִשָּׁאֵר פַּרְסָה--כִּי מִמֶּנּוּ נִקַּח, לַעֲבֹד אֶת-************; וַאֲנַחְנוּ לֹא-נֵדַע, מַה-נַּעֲבֹד אֶת-****, עַד-בֹּאֵנוּ, שָׁמָּה.
ה וַיֻּגַּד לְמֶלֶךְ מִצְרַיִם, כִּי בָרַח הָעָם; וַיֵּהָפֵךְ לְבַב פַּרְעֹה וַעֲבָדָיו, אֶל-הָעָם, וַיֹּאמְרוּ מַה-זֹּאת עָשִׂינוּ, כִּי-שִׁלַּחְנוּ אֶת-יִשְׂרָאֵל מֵעָבְדֵנוּ
מראש בא אליו משה בדרישה מופחתת בהרבה מהמטרה הסופית, במקום לדבר איתו על שחרור לצמיתות הוא דן איתו על יציאה חד פעמית לצורך פולחן וחזרה. כאשר פרעה מנסה להציע הסדר לפיו דרישתם תיענה אך הוא לא יפגע =עבדו בארץ, הוא נדחה 'ענינית' כביכול אין אפשרות כזו. לאחר מכן הוא מעמיד את דרישתם במבחן, אם לעבוד אתם חפצים יצאו העובדים ויחזרו, הנשים והטף ישמשו כבני ערובה שלא תמלטו, הוא לא קיבל תשובה. כאשר נכנע לתנאי וביקש ערבון את הצאן והבקר, הוא נדחה שוב מסיבה ענינית, לבהמות יש תפקיד ביציאה, עליהם לשמש כקרבנות. בסופו של דבר הם יצאו= מבחינתם לעולם, מבחינתו לשלשה ימים וחזרה. פרעה נוכח רק לאחר שלשה ימים שהם אינם מתכונים לחזור ויצא למרדף, ההמשך ידוע.
ונשאלות מספר שאלות, א למה היה צריך לשקר אותו ? ב איך ניתן להבין משא ומתן "בלתי הוגן" כזה ? (אמנם בעצם אולי פרעה בכלל לא לגיטימי, וכי מהיכן זכה בהם) ג מה ניתן להסיק מכך על ניהול משא ומתן נכון -בין עמים, קבוצות או אנשים ?
מאיר
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2006 17:03 |
|
| |
נראה לי שזה סוג של משנים מפני כבוד מלכות.
הרי ברור לכולם גם למשה וגם לפרעה מה המטרה האמיתית של בני ישראל. הרי היו דילטורין בינהם שיספרו לו. ולמען האמת לא צריך דילטורין כדי ךהבין מהי מטרת משה. וגם משה יודע שפרעה יודע מהי מטרתו האמיתית, ופרעה יודע שמשה יודע שפרעה יודע וכו' וכו', אבל מפני כבודו וכדי לא ל"פוצץ" את המשא ומתן משה מנסח את הדברים במרומז. וכי צריך את כל הצאן והבקר כולו וכל הרכוש כי לא נדע מה נזבח? לא נראה לי שפרעה כזה נאיבי.
בקיצור לי זה נראה כמו סוג של התנסחות מרומזת כאשר ברור לכולם למה באמת מתכוונים.
דוגמא נוספת לכך היא האמירה של יעקב לעשו, ואני אתנהלה לאיטי, הרי ברור שהוא לא יבוא אליו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2006 18:41 |
|
| |
מאיר
איקון ירוק על השאלה, שצריכה לעורר כל מעיין במקרא.
אף אני עמדתי עליה לפני זמן רב, ודומה היה בעיני שהיא כבר עלתה בפורום.
מרובקה ביקש לחלק בין "לשנות מן האמת" שהוא צורך מעשי בחיי העולם הזה, כלומר שקר - לבין
"משנים מפני כבוד מלכות", כאשר אין זה שקר, כיון ששני הצדדים יודעים שהניסוח אינו משקף את
הכוונה האמיתית.
בלשון ימינו: ניסוח דיפלומטי, שהכל יודעים מה עומד מאחוריו.
לפי מאיר (אימי) פרעה לא ידע שהם רוצים לצאת לתמיד. לפי מרובקה הוא ידע גם ידע.
לי היה נראה שאכן היה מדובר שם בהטעיה. ואם נרצה לומר את המילה המפורשת: שקר.
ומכאן למדנו שעד כמה שהאמת חשובה, יש להיזהר ולא למסור אותה בשעת הצורך.
באחד האשכולות כמדומה הוזכר פעם סיפור על יהודי מפורסם שהיה צריך לשקר לנאצים כדי
להימלט מידיהם, בדומה למעשה יעקב (ואנכי אתנהלה לאיטי - כאשר יעקב מעולם לא התכוון להגיע
לשם).
הוא הצליח להימלט, אבל כאשר התברר לו שבני משפחתו סייעו לו לשקר, רצה לחזור על עקבותיו,
ולהסגיר עצמו, כדי שלא יהנה משקר. הוא באמת לא חשב בשעת הדיבור שמדובר בשקר. באמת
חשב לחזור...
אצלו, אמירת אמת היתה יותר חשובה מחייו.
נראה שגישה כזו היא מופרזת, ומפרשתנו, מדיוקו של מאיר, ראיה שאין לחוש לכך.
יותר מזה -
ניתן לשאול, מדוע חז"ל הביאו דוגמא ל"שקר מפני השלום" את דברי ה' לאברהם, שציטט לא נכון
את דברי שרה (היא אמרה: ואדוני זקן, כלומר אברהם, וה' ציטט: ואנוכי זקנתי, כלומר שרה עצמה).
ציטוט שמטרתו להגן על שלום הבית בבית אברהם אבינו.
ומדוע לא להביא את הדוגמא של פרעה? התשובה נראית פשוטה. לשקר לאויב אינו כלל נידון!
בוודאי שזה מותר. וכל המבקש להחמיר אינו רק מתמיה אלא גם, לפעמים, טורף נפשו בכפו.
עד כאן לענין תשובתי לשאלתו הישירה של מאיר.
עם זאת, יש מקום להסתפק בטעמו של השקר. אם פרעה כה התעקש על שלושה ימים, מדוע לא
ביקש משה מלכתחילה חירות גמורה. האם עשר המכות לא היה בהן די כדי לכפוף את פרעה ועמו?
יתכן שהדבר נעשה כדי להציג לראווה את גודל אכזריותו ועקשנותו של המלך. אך בסך הכל הרושם
הוא שגם משה לא אמר את האמת...
לכן היה מסתבר לי שפרעה לא היה מסכים לשחרר אותם אפילו לאחר עשר מכות.
אך פירוש כזה, שתמיד סברתי כמותו, נראה תמוה. האם פרעה לא חשש שבני ישראל, ברגע שיצאו,
עם כל רכושם, לא ינצלו זאת כדי להגר ולא לחזור?
אולי יש להבין זאת על רקע מקום הבריחה ומטרת הבריחה. עם ישראל יצאו למדבר - מסע קשה
ומסוכן ביותר. ובסך הכל, לאן יכלו ללכת? לארץ אחרת, נושבת, שבה צפוי להם מאבק עם בני
המקום?
אולי זו התשובה. ומסתבר שיש לעיין עוד בפרשה זו.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2006 20:41 |
|
| |
מיימוני,
 אותו אחד שרצה לחזור ולא ליהנות משקר דורש לכל הפחות אשפוז. ולענ"ד הוא עתיד ליתן את הדין בבי"ד של מעלה (כדברי הרמב"ם שהמוסר נפש על עבירה שאינה מג' חמורות 'מתחייב בנפשו'. ואין הנדון הזה קשור למחלוקתו עם בעלי התוס').
בהקשר זה אפנה את תשומת לב הקוראים למאמרו של הרב זולדן בגליון האחרון של 'צהר', שעסק בשאלה האם מותר לשקר לחיילים שעומדים במחסום לגוש קטיף. המאמר קומם אותי מאד, שכן לדעתי האינטואיטיבית (בלי כל בדיקה) הדיון ההלכתי הוא צדקני ומיותר (אינני חושד ח"ו ברב זולדן, וברור לי כשמש שכוונותיו טהורות. הטענה היא על התחושה בקריאת המאמר כשלעצמו).
זה ממש אותו נדון עצמו כמו באשכול כאן. מאותה סיבה התקוממתי על כך שבכלל יש להעלות את הנקודה מדוע משה שיקר. וכי אסור היה לו להרוג את פרעה כדי לצאת? ולהכות אותו? האם לשקר חמור יותר מאשר רצח? מה מקום לדיון בכלל? לפעמים הירידה לפרטים הלכתיים מורידה את הדיון מהמהות לטכניקה, ובעיניי זה מוטעה.
האם ניתן איכשהו להעלות את המאמר ההוא לכאן, ע"מ לדון בו?
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2006 21:36 |
|
| |
נלע"ד שבכל שלב במו"מ בקשת או תשובת משה היא בהתאמה לדברי פרעה ונועדה להראות שאין אצל פרעה כל הסכמה לשלח את ישראל ואף במקום שהוא כביכול מסכים, שהרי לוז התביעה מפרעה היא הנכונות להסכים לויתור על עצם השיעבוד = האדנות על ישראל, וא"כ אין משמעות ליציאה בתנאיו שלו, אלא ע"פ תנאי משה, ולכן גם כשיש הסכמה כלשהיא שוב מוצגת תביעה מעט יותר גבוהה. אפשר גם שהמו"מ בנוי על יסוד 'ענה כסיל כאיוולתו' ושטוף באירוניה (=יש במקרא אירוניה, וכדאי להתחיל לשים לב לכך). לחילופין כפטיש יפוצץ סלע, ושמא למרות דברי הקב"ה בתחילה למשה, לא ננעלו שערי תשובה ופותחים לו בכל מקום כפי דרגתו בכל שלב (ונא לא להקשות מהרמב"ם המופרסם שהרי לא ננעלו שערי פירוש), אך ע"פ העיקרון דלעיל והוא הוויתור על עצם השיעבוד
ולענין הדיון בשאלת השקר, יש לעמוד על עיקרון פרשני יסודי, וגם אם רבים יחלקו עלי אציגו: הסיפור המקראי מסופר מנקודת מבט פנים סיפורית למטרות הסיפור המסויים שבכל פרשיה, ובלאו דווקא מכפיף כל פרשיה למכלול שיקולי יסוד אותם אנחנו מטילים עליו. כלומר, השאלה האתית של השקר איננה מעניינת בהקשר זה את הסיפור כלל (ולא כמיכי שמניח שבהקשר המסויים פשוט מותר לשקר), הדבר משול להצגה או לכתבה עיתונית או ליתר דיוק לכל ספר החושף פאן מסויים אותו הוא מעוניין להדגיש ולאו דווקא מתיימר להציג מערכת משוקללת, ודוק שיש אין סוף מבטים על תמונה. אולם חז"ל מנקודת המבט שלהם מטילים שאלה על הסיפור, כגון יעקב ועשו (-כיצד שיקר יעקב?) מטעמים שונים: א. איזון ומיתון של מסרים שיכולים להתפרש כשלילים. ב. חילוץ משמעות או פרשנות חדשה בעלת משמעות לדורם או לדורות. ועוד. לסיכום לפי השאלות שאנו שואלים כקוראים הסיפור משיב לנו, אך בלאו דווקא הסיפור ראה לעצמו ענין מלכתחילה להניח את שאלותינו (לשמרנים שבנו - ולכל הפחות ברוב הפשט)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2006 22:45 |
|
| |
כמתעסק, דומני שאתה חדש במחוזותינו, על כן אפתח בשלום עלייכם. שנית, אין צורך להתנצל על עמדות מנומקות. זה המקום להציג אותן ולדון עליהן. שלישית, דומני שאינני מקבל את עמדתך. הסיפור המקראי שם דברים בפיהם של משה ואהרן, והנחתי הא שהם אכן אמרו זאת (לא בהכרח במילים אלו ממש. ראה אשכולו של הפרעתוני מסוף תשרי דהשתא, שעוסק בשאלה האם ציטוטים של המספר המקראי בהכרח מחוייבים לאמת ההיסטורית). קשה לי לראות מדוע המקרא ישים בפיהם מילים שקריות מסיבות זרות, אם האמת היא שהם לא שיקרו לפרעה. ואם האמת היא שהם שיקרו לפרעה, כי אז מה איכפת לי ניסוחו של המקרא. השאלה היא על משה ואהרן ולא על הניסוח המקראי. האם יש לך רעיון קונקרטי מה המקרא רצה למסור לנו בכך שהוא שם שקרים בפיהם של משה ואהרן על אף שהם לא שיקרו?
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2006 23:25 |
|
| |
ברוכים הנמצאים טענך מוכרת לי, ואינני נובר במה שהיה, ואף הויכוח על שאלת האמת בסיפור המקראי ידוע, וכבר התפלמסו עליה חדשים (דומני באחד מעלוני צוהר ר' חיים נבון עם הרב מידן?) גם ישנים.לעצם הדברים אכן כדבריך - אינני יודע מה משה ואהרון אמרו, אלא רק את הכתוב לפנינו, וגוף טענתי היא שהתורה כאשר היא מספרת היא מכוונת להשמיע קול מסוים המתעלם משאלות מסוימות, משל לארבעה אנשים היכולים לספר סיפור מארבע נקודות מבט כאשר כל אחד חותר להדגיש פן מסוים ובלאו דווקא מגיב כלל להיבט אחר והואיל ואין מדובר כלל על עובדות אלא על קשיים של הטלת שאלות ערכיות שלנו הקוראים ודאי שאין צורך להניחם בסיפור שעל פניו אין לנו סיבה להניח שהנושא מעסיק אותו (בניגוד לדוגמה למעשה דוד ובת שבע ןכדו' המעמיד לשיפוט שאלה ערכית) והוא הדין לענ"ד לשאלת נשיאת שתי אחיות של יעקב (שגם בה אין הסיפור המקראי כפוף לשאלה של אחר מתן תורה - וכל השאלה מה היא התורה שאבותינו שמרוה היא שאלה אחרת ואכמל"ב), לשאלך כבר עניתי בדברי ואחזור: לוז הדברים הוא מטרת התורה להציג כי פרעה איננו מסוגל לוותר על האדנות ושיעבוד ישראל, ולפיכך די בכך שמשה ואהרון יבקשו צעד אחד יותר ממה שהוא מסכים כדי לשמוע סירוב, לענ"ד מטרת התורה בסיפור איננה לדון או להציג להטוטי פוליטקה, ואף לא מעסיק אותה כלל מה באמת הם רצו, אלא להראות רק את עוצם הסירוב של פרעה. לשון אחר הדו - שיח איננו נוגע כלל לשאלה מה נאמר לישראל או מה היתה המטרה הסופית של הדו שיח. ובסדרך מעט שונה כאמור לחילופין או לענות כסיל (-פרעה) כאיוולתו, או לאפשר פתח לתשובה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2006 23:35 |
|
| |
תוספת הבהרה משה ואהרון אמרו מה שאמרו לפי מה שהקב"ה שם בפיהם לומר לפי מה שהתורה רוצה שנלמד וזו מתגלה לנו לפי מה שאנו כפרשנים מעלים כשאלות שהרי הטקסט לעולם משיב לשאלות שאנו שואלים. לרווחא דמילתא אצטט מדבריו המופלאים של לוינס בשם מורו מר שושני: "לנוכח שפע המסמכים המודפסים המשמשים אותנו אולי שכחנו מהי הקריאה; איננו מכירים עוד את ההבדל שבין הספר לתיעוד, כלומר ההשראה המזוככת מכל הנסיבות ומכל ה"חוויות" שהזמינו אותה והמציגה את עצמה כמקרא, בעת שכל אחת מן הנשמות מוזמנת לפרש, בהתאם לכללי הקריאה החמורים, וגם בהתאם לייחודיות תרומתה כנשמה (היחידה מעולם ועד עולם): זה חידושה, וזו תרומתה.כל לימד אותנו מורה גדול (-הכוונה למר שושני - כמתעסק) לקרוא בנוסח התפילה: "ותן חלקנו בתורתך" - לוינס, קריאות תלמודיות חדשות, עמ' 31. ואילו איישר חילי בהזדמנות אציע פירוש לכל קטע בציטוט הנ"ל אך הוא מדבר בעד עצמו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2006 07:08 |
|
| |
כמתעסק,
אני מסכימה עם עיקר דבריך, ולכן איני מבינה את רצונך להתעלם משאלת השקר, שהרי גם היא שאלה ערכית, וגם היא עולה מן הכתובים (או מן הקוראים, לשיטתך). יכול להיות, שכוונת הכתובים היא להעלות שאלות מסויימות ולא אחרות, אבל מי הוא זה שידע מה הן? עד שיגיע, אני בעד לשאול כמה שיותר שאלות, במיוחד כאלה הנוגעות לעקרונות הערכיים והמוסריים של חיינו (בין אם הם באים לידי ביטוי בהלכות ספציפיות, ובין אם ב"ועשית הישר והטוב") - זה לא רק משמש ומפתח את האינטלקט ואת כושר הלימוד (ובכך מאפשר לנו לקיים מצות ת"ת), אלא גם מעלה לדיון ול"שיוף" מחודש את הערכים היסודיים עליהם משתיתים אנשים ונשים את חייהם היהודיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2006 09:16 |
|
| |
מיכי
איני חושב שהשאלה מדוע משה שיקר הינה רק ברמה המוסרית כייצד הייה מותר לו לעשות זאת וכו'.
השאלה קיימת בעוצמה חזקה גם ברמה הפרשנית, מדוע משה בחר לעשות זאת? מדוע הוא לא אמר את הכוונה האמיתית של בני ישראל
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2006 11:44 |
|
| |
במחילה ממעלת תורתכם. איך נעלם מפניכם כי את השאלה שואל כבר הר"ן.| תשובת הר"ן :(הדברים נאמרים מתוך זיכרון בשפתי אני) כי ה" רצה כי פרעה יהיה במצב של הרגשת כעס ותסכול שחוץ מזה שהם ברחו גם הצליחו לשטןת בו כידועה העלבון של פגיעה בכבוד לעיתים הוא הגבוה ביותר.ולכן בטוח ,הוא ירדוף אחריהם. וה" יפרע ממנו בקריעת ים סוף. עד כאן הרעיון של הר"ן. כאמור בתרגום חופשי ביותר. אבל ישנה שאלה הרבה יותר מקוממת.לכאורה. במקומנו המוסרי. איך ציוה ה" למשה ולעם לשקר ולהעמיד את השקר הזה בכל יציאת מצרים כדבר החשוב ביותר החוזר על עצמו מספר פעמים. <ושאלו...כלי כסף ... שמלות ..>כאמור השאלה היא לדיון בלבד.
מודה ועוזב
תוקן על ידי - ירוחםשם - 07/02/2006 11:44:22
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2006 12:31 |
|
| |
אמשלום אסביר כוונתי ביתר פירוט, התוס' כידוע (כבדברי המהרש"ל) כשיטה גילגלו כל התלמוד ככדור (שלא כשיטת הגאונים - וכבר דשו בכך החוקרים) ולכן העלו שאלות שהובילו לרעיונות ויסודות חדשים, אלא שאליה וקוץ בה לעיתים יצירת שאלה שאינה במקומה מצריכה חילוק דחוק, וכאן טמון זרע הפורענות של איבוד החשיבה הישרה (על כך העיר לדוגמה מיכי), או אי הבנת העיקרון המנחה, שהרי אי אפשר להקיף כל סיטואציה המורכבת מצדדים רבים רק בכללים מנחים וללהטט בחילוקים של דק דק עד לא נבדק (לעצם שיטת התוס': סיבותיה, תוצאותיה וכדו' אכמל"ב ואיני יודע אם כבר יש על כך אשכול). מעתה, לכך כוונתי אם אדם מעוניין להעלות רעיונות פוריים ודילמות ערכיות, אדרבה בשמחה, אך מדוע להעמיס על הכתוב את כל מה שאנו רוצים לחדש, ניתן לדון ולעסוק בדילמות ערכיות גם ללא הכתוב. לפיכך: טענתי שיש להבחין בין שאלה מוסרית שצומחת כדילמה בסיפור, לבין שאלה מוסרית שהסיפור איננו דן בה, לכל הפחות ברובד הפשט (אם כל הבעיתיות של המושג פשט, וכבר ידוע הוורט: פשט זה הוא הרעיון שלי ודרש הוא הרעיון של זולתי. ואעפ"כ לכל הפחות מבחינה לוגית כדי שיונח מושג הדרש צריך להעמיד את המושג האנטיטטי - פשט).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2006 21:53 |
|
| |
כמתעסק, אני עדיין לא מבין את דבריך. העובדה שהפסוקים לא מעלים את שאלת השקר היא ברורה. אתה טוען שאין לטעון כנגד התורה מדוע היא לא מגנה את השקר, שכן היא לא עוסקת בכך כאן. נאה. אבל השאלה אותה שואל הקורא, היא לא על התורה וניסוחה, אלא על משה ואהרן והקב"ה. על שאלה זו לא מצאתי תשובה בדבריך. לשון אחר: מה שנשאל כאן הוא מדוע שקרו משה ואהרן, ולא מדוע התורה כתבה משהו או לא כתבה משהו. על כן לא ברור לי מה עניין כאן לשיקולי התייחסות של התורה, שלכל מה שכתבת לגביהם אני יכול להסכים. אם משה ואהרן אכן שקרו, יש מקום לשאול מדוע הם עשו זאת.
על השאלה הערכית כבר עניתי לעיל. על השאלה הפרשנית (מדוע נצטוו לעשות זאת), או על השאלה מדוע היה בכך צורך, כבר הביאו את דברי הר"ן. אמנם יש לדון בדברי הר"ן טובא. גם אם אני משוכנע שאין כל בעיה לשקר לפרעה בכדי להינצל, או כדי להשיג משהו שאנחנו צריכים והוא מונע מאיתנו, דווקא הסברו של הר"ן מעלה את הקושי מחדש וביתר שאת: מה היתר לשקר כדי להעניש מישהו. אם צריך לשקר כדי להציל מידו, לחיי. אבל לשקר כדי להגביר את עונשו, זה כבר ממש לא נראה הגיוני.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2006 23:48 |
|
| |
מיכי
איקון ירוק
על הכל ובמיוחד על חידוד השאלה וההבחנה - שנעלמה ממני - בין שקר להצלה לשקר להענשה.
כמתעסק
(ברוך הבא אל הפורום!)
שאלת מדוע לצפות מהכתוב שיתייחס לכל שאלותינו וערכינו. אם הבנתיך.
ובכן, גם אני סבור שאין צריך להעמיס בכתובים יותר ממה שיש בהם.
אך יש לי הנחה חזקה מאד מבחינה לוגית. אני סבור - ואף יודע - שהתורה היא דבר ה'. לפי זה, אני
מצפה שהתורה לא תסתור שום ערך ראוי. (ואת השאלה אם הערכים הם ערכים בגלל שהתורה
מצדיקה אותם או הקב"ה רוצה בהם או שהם נכונים מצד עצמם - נשאיר לפעם אחרת...).
לפיכך, אם התורה מתארת מצב שבו אדם שמבצע שליחות של ה' עושה דבר שנראה לא ערכי, זו
שאלה מתבקשת.
יתכן מאד שבדור שבו ניתנה תורה זו לא היתה שאלה מעניינת כלל. יתכן מאד שלפי ההתפתחות
התרבותית של בני ישראל באותו דור של מתן תורה לא היה שום פסול בלשקר.
וקל וחומר לאומות העולם.
ויתכן שמשום כך הקב"ה התיר למשה לשקר, אפילו לצורך הענשה כאבחנתו של מיכי וכדברי הר"ן.
זאת משום שבדורות ההם זה לא נחשב לפסול, ובדורנו שלנו, שאנו כן השתלמנו במידות לפחות
במידה כזו שאנו רואים בכך פסול, אנו גם מבינים את הממד ההיסטורי, שיש להבדיל בדרישות בין
דור לדור. אולי.
כמובן, גם אם ההסבר הזה הוא נכון, או סביר, יש לשים לב שהוא מודרני מאד. הוא עומד על הנחות
יסוד שבדרך כלל אינן מקובלות בלימוד המקרא. אך כנגד זה "לא מקובל" אינו תמיד סיבה לפסול.
ויש לבחון את הדברים לגופם.
ועוד בקשה:
אם אתה מציין למראי מקומות, כגון לרוזנצוייג, אודה לך מאד אם תטרח להקליד עוד כמה משפטים,
ותסכם במשפט או שנים מה השיטה שאליה אתה מפנה. זו לתועלתי ולתועלת אלו שרוצים לדעת
במה מדובר (למשל, אם כדאי להתאמץ לחפש את המראי מקומות "בפנים").
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2006 08:08 |
|
| |
לשואלים השונים אנסה לחדד את דברי ואאלץ להשתמש במשלים שונים שאינם זהים והבוחר יבחר. אנו קוראים את התורה כמדיום ספרותי. כלומר, אינני יודע מה משה ואהרון אמרו במציאות, ואולי אמרו לפרעה שישלח את עמ"י לצאת ממצרים כדי לעבוד את ה' ולצאת לחרות תמידית, אלא שמנקודת המבט של סיפור התורה (ובדברי תורה אין הבחנה הכוונה - כמו שמיכי דומני הבין בין השיפוט של המספר שבתורה לבין משה ואהרון) וכדי לחדד את משמעות הסירוב של פרעה המספר מציג לנו אופן של שמיעה ודוק, זהו אופן של שמיעה לנו הקוראים ולא כלל מה נאמר במציאות (ומה לי הדרך שחז"ל מרככים אח"כ ע"י הכנסה לקונטקסט ואז המשמעות שכאילו לפנינו קריאה מיקרוסקופית וחז"ל נותנים קראיה מקרוסקופית, או כדרך שאני מציע שכל התמונה מיסודה היא מתוך זוית אחרת, משל לשידור עיתונאי המציג תמונת מבט מסוימת או כעין הפירושים של הרמב"ם שיש פסוקים מוקצנים) כל זאת נועד כדי לחדד לפנינו של הדו שיח ואת העיקרון היסודי הקיבעון המשעבד של פרעה ולענין זה די אפילו שפרעה ישמע (בין אם כך נאמר ובין אם זו השמיעה של פרעה) מה שמשה ואהרון אומרים - ושוב כפי שתורה רוצה שנשמע את מה שהם אמרו.לשון אחר, בספרות יש מושג של דמויות שטוחות שלא נועדו אלא לקדם את העלילה של הדמות המרכזית, כך לענ"ד גם בדו שיח כאן יש כאן מצגת אמירות שתפקידן להדגיש את סירוב פרעה. ולפיכך הואיל ולפנינו סיפור שזהו צירו המרכזי, ואין ידוע מה היה במציאות, לא רלוונטי!!! לשאול איך משה ואהרון שיקרו - כדרך שאין לשאול האם יעקב אבינו ניסה לשכנע את יצחק לפני שגנב את הברכות שראוי לתיתם דווקא לו.
אפרופו יש לי שאלה נוספת מדוע התורה לא מספרת כלל על מיתת לאה וקבורתה? ונא לא להשיבני בתשובות מתורת הניסתר.
מיימוני, (שאלתך היא מדברי באשכול אחר) לגבי וכבר תש כוחי מלהקליד, רק אומר שמדובר בתפיסה ייחודית לגבי הניסים המדגישה כי מקומו של הנס איננו בשינוי שבמציאות אלא בניבוי העתידי, ועיי"ש כי הדברים ארוכים (ויש בהם גם קושי מסויים כידוע למבינים), אך בכל אופן כ'מים קרים על נפש עייפה' מהתפישה התאולוגיה מסורתית, ואף שלא כדרכו של רוזנצוויג, הקטע שם ניתן להבנה בקריאה ראשונה. ואם הצלחת לשאת את אריכות הדברים שלי עד כאן נקל לך להגיע לשם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2006 08:42 |
|
| |
מימוני צר לי אך דבריך אינם חדשים אלא ישנים, כבר הקדימך הרמב"ם במורה במתודה המנסה לפרש את האירועים על הרקע התרבותי שלהם (כך לדוגמה בטעמי הקרבנות כידוע) אף ביקורת המקרא והמחקר המקראי בונים על יסוד קדום זה. דא עקא, במישור הנתונים יש לך מידע היסטורי תרבותי על דפוסי האתיקה המצרית והיהודית הקדומה, או שהכל ניחושים? ומבחינה פרשנית א"כ במה רלוונטי הענין לנו, (=וזו קושיה אחת כידוע על שיטת הרמב"ם בטעמי הקרבנות)? חוץ מזה אם דברי הובנו (גם אם לא הסמכת להם) אז אנחנו כבר עמוק בתוך המתודות של הפרשנות הפוסטמודרנית אז נא לא לייגענו עם דפוסי החשיבה של המודרנה (שהותקפו ובצדק), שכן איננו עומדים על בסיס פרשני אחד. והוא כמי שמקשה על רמב"ם ע"פ הנחות פרשניות של התוס'.
|
|
|
|
|