בית פורומים עצור כאן חושבים

צא וראה הקפדה על מנהג ישראל.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/2/2006 18:22 לינק ישיר 

ביראה ואימה להכניס ראשי בין שני הרים נישאים, אעיר בענווה, שעד כמה שידיעתי משגת, זכויות היוצרים על הבדיחה על "המנהג הוא להתווכח" היא לרב זלמן מלצר (1870 - 1953) והיא אמורה על "אב הרחמים". ומואדיב, עליך להודות שכבר היה מי שחשב שאנחנו אותו אדם (אם איני טועה בהקשר של דקדוק ערבי, אם כי קטונתי לעומתך וראיתי בכך מחמאה מופלגת).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2006 18:54 לינק ישיר 

אור_השאנטי:
הבאת לידיעתי מנהג מופלא שמעולם לא שמעתי עליו! יש לי כמה שאלות:
1) האם האלונטיות והמגביות שזורקים הם יבשות או רטובות?
2) האם נהוג לזרוק דברים נוספים? נראה לי הכי מתאים בחנוכה לזרוק סופגניות ובזה בטח נחלקים בבתי-הכנסת השונים לגבי סוג הריבה ובטח בבית-הכנסת בשיינקין שם מתפללים המהדרין מן המהדרין נהוג לזרוק רק סופגניות עם ריבת חלב ואולי בק"ק ניו-יארק דאמעריקע זורקים סופגניות מצופות בשוקולד שקורין אותן דונאטס

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2006 19:12 לינק ישיר 

רבניק  זה אצל הרפורמערס מה שאמר השכן שאצל הרפורמערס זורקים טישוי שצריך לקנח הפה מהסוגבניות.אצל החסידים מקנחים בשולי הבגד.

ורציני במנהגים כתוב שזרקו כדורי שלג ,אולי זכר לגלגולי שלג, וכך זה התחיל ואז בכדי לנגב הלחות זרקו גם אלוטיות ומגביות ואחר  נשאר רק ההמגביות כהמשך המנהג.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2006 19:26 לינק ישיר 

אני כבר יודע מה יהיה השלב הבא:
יזרקו פחי אשפה, כדי שיהיה לאן להכניס את האלונטיות המנוגבות מן השלג.
ויהיו כאלו שיזרקו מגבים, שהרי השלג הנמס ירטיב את הרצפה.
ואולי יזרקו גם עובדי ניקיון שיפעילו את המגבים.

תגידו, אתם/הם נורמלים?

מיימוני, בסוף אשתכנע משיטתך. לרמות הבל כאלה טרם נחשפתי. מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2006 19:45 לינק ישיר 

השכן,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2006 20:00 לינק ישיר 

רבניק -

הצחקת אותי.

מיכי,

אתה טועה - אם יתחילו לזרוק מגבים, זה לא יהיה כדי לנקות את הרצפה, אלא בגלל שגיאת העתקה, שתשנה את הנוסח מ-מגביות ל-מגבים...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2006 21:17 לינק ישיר 

אמשלום,
טוב שמנהג הוא תורה שבעל-פה, אז זה לפחות כנראה שלא יהיה.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2006 21:22 לינק ישיר 

לא ענין של טעות העתקה אלא...
 נו.. אתם יודעים....

מגבים/יות

ענין של מהדרין מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2006 21:25 לינק ישיר 

ימי -

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2006 21:25 לינק ישיר 

מיכי, הבנתי שהויכוח בינך לבוגי אם מוטב לפסוח על שני הסעיפים או להפסיד סעיף אחד מחמת השני ולכן הכנסתי לינק מדברי תלמיד מהם נראה שיש אפשרות שלישית לקבוע מושב באמצע. אם טעיתי, חוזרני בי.

בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2006 21:33 לינק ישיר 

לינקי,
אם זה היה הויכוח אז יש לי מראה מקום טוב יותר. דבריי מלפני כמה ימים על הכשלון באהבת חינם ושנאת חינם.

אבל לא זה היה הויכוח. אני טענתי שאני מעדיף לפסוח על שתי הסעיפים, כלומר לצדד במנהגים אבל לא לשלול את אפשרות דחיקתם החוצה במקרה שהם ממש טיפשיים או מזיקים (כשיש סיבה חיובית לעשות כן,  כדבריי). ועל כך כתבתי שאני מעדיף 'פסיחה' (=על שתי הסעיפים) על 'הויצואה והכנוסה' (=חופשית של מנהגים).

בכל אופן, מחשבה טובה הקב"ה מצרפה למעשה. מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/2/2006 03:29 לינק ישיר 

ברשותכם אחזור על שאלתי ואודה מראש למבארים.
מהו מנהג ?
האם הוא סייג וחומרא שהתקבל במשך הדורות (כדוגמת מנהגי פסח וכד') או
שהוא אכן "מנהג-מעשה" שכך עשו בני ישראל במשך הדורות?

ומידי דברי - מענין איך נתקנו הכללים לקבלת מנהג מסוים ?

והאם יש הסבר רציונלי למשפט "מנהג ישראל תורה הוא"?
(באופן אחד דומני שאפשר לפרשו שכל מנהג (תלוי מה הכוונה מנהג) יש לו מקור בתורה, ועפ"ז אכן תמוה האם יש לקבל את כל המנהגים כתורת משה או לא)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/2/2006 09:14 לינק ישיר 

יוסי,
אתה מניח שיש רק סוג אחד של מנהג. אבל יש כמה.
1. מנהג לנהוג כפוסק מסוים. כאן המנהג קובע את ההלכה (למשל שו"ע לספרדים ורמ"א לאשכנזים, שבעיניי, אגב, הוא מוגזם מאד).
2. מנהג שקובע נורמה משפטית, וכעת היא ההלכה עצמה. הכל כמנהג המדינה. סיטומתא וכדו'.
3. מנהג חומרא כלשהי, כסייג לאיסור או הרחבת עשה. כמו קיטניות (אייקון נמלט), או קישוט הביכורים.
4. מנהג שיש בו עניין של מצווה, אך אינו מסתעף ממצווה. קמחא דפסחא, לקבוע חברא קדישא, לקבוע שבעת טובי העיר, להתפלל על משהו, וכדו'. כמובן, איך שכחתי, מנהגי נביאים, כמו חיבוט ערבות. ברמב"ם ריש ממריים יש מנהגים של בי"ד, ויש עליהם 'לא תסור' (זה שייך גם לסעיף 1-4). שהם כאילו תוספת מצוות לתורה (וראה תוס' ורשב"א ר"ה יז רע"ב, שנחלקו האם חכמים מחוייבים ב'בל תוסיף').
5. מנהגי שטות. אלו הם תת-סעיף של הסעיף האחרון.

האופנים לקבלת מנהג, ברובם לא 'נתקנו', אלא התקבעו לאורך הדורות (כמנהג). אלו הם גדרים של 'אל תיטוש' (ראה ריש פ' מקום שנהגו, בפסחים).
וכי תשאל כיצד מנהג נותן כוח למנהג? אומר לך בשאלה (כדרכו של כל יהודי): כיצד חכמים נותנים כוח למצוות חכמים (לפי הרמב"ן שאינו מקבל את 'לא תסור' כבסיס לתוקף התקנות)?
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/2/2006 14:54 לינק ישיר 

וזה מה שקיבלתי באישי:

לכבוד קעלעמער. ראתי שבאשכול (כאן בא הלינק) לעגו על מנהג זריקת המגבות בהדלקת נירות חנוכה גם אנ"ש לעגו מחוסר ידע. והנה אביא לך ממה שראיתי בפורום אחר על כך לא אני כתבתי אך הביאו שם מקורות שאני שולח לך. ואולי תלמדו מזה שלא לועגים בטרם לומדים ושומעים הכל.

מנהג זה, של הפרעת המדליק בביהכ"נ, אם כי נראה כמוזר ומתמיה, מכל מקום הרי מקובל המנהג מדורות הקודמים מבית מדרשם של צדיקים וקדושים זי"ע, ובודאי על כך נאמר 'מנהגן של ישראל תורה'.

וכן סיפר הרה"ק רבי איציקל מפשעווארסק זצ"ל, שכאשר התגורר בעיר שינאווא לאחר נישואיו, שאל לו רבו הרה"ק שמחה ישכר בער מציעשנוב זצ"ל אם בעירו שינאווא עדיין אוחזים במנהג לעשות שחוק ממדליק נ"ח בביהכ"נ בהשלכת חפצים עליו וכדומה. והשיב בשלילה, שזה כבר אין עושין כן שם. וחזר ותמה עליו רבו הרה"ק מציעשנוב, מדוע אינך דואג ע"ז שיקיימו את מנהגן של ישראל לזרוק על מדליק הנרות בביהכ"נ. ואכן מאז השתדל רבי איציקל זצ"ל בבית מדרשו ובכל מקום בואו, שיתקיים מנהג ותיקין זה לעשות שחוק ממדליק נ"ח בביהמ"ד בזריקת אלונטיות ובגדים וכל הבא ליד כמנהגן של ישראל.

גם אצל הרה"ק מהרב"צ מבאבוב זצ"ל הי"ד הי' המנהג שהילדים זרקו כדורי שלג להפריע את המדליק מהדלקת הנרות, עד שנשברו החלונות.

עוד מסופר שמנהג ותיקין זה הי' נהוג גם אצל הרה"ק בעל צמח צדיק מוויזניצא זצ"ל, והי' מכונה 'ר' יודל עבר'ס וואיווען, ופעם שאל הרה"ח ר' יצחק דוד ז"ל את רבו הצמח צדיק, מדוע מניחים לנערים להשתובב כך, וענה לו הרה"ק, "ישחקו הנערים, ובלבד שיהי' זה לפנינו." (מלשון הכתוב בשמואל [ב, ב י"ד] יקומו נא הנערים וישחקו לפנינו).

גם אצל מרן רביה"ק מסאטמאר זצ"ל נהגו במנהג מקובל זה לזרוק חפצים על המדליק ולהפריעו, ובעת שזרקו על המשמש המדליק אלונטיות הי' רבינו ז"ל עומד על מקומו, ופי"ר הי' מחייך,. ולפעמים כשהתירו הבחורים את הרצועה וזרקו על המשמש חפצים יותר מדאי, צוה רבינו להפסיק. וכן כשזרקו פעם טלית גדול על המשמש, חש רבינו לביזוי מצוה ונזף בהבחור שזרק את הטלית.

לעומת זאת, מצינו כמה גדולים שלא הי' דעתם נוחה ממנהג זה, ובינהם הגאון בעל לבושי מרדכי ממאדע זצ"ל. וגם בספר ברכת הבית [שער נ"ד חלון מ'] מתמרמר מאד על מנהג זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/2/2006 16:06 לינק ישיר 

נראה את אמיץ הלב שיזרוק מגבת על האדמו"ר אחרי שהאדמו"ר מדליק נר חנוכה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > צא וראה הקפדה על מנהג ישראל.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.