בית פורומים עצור כאן חושבים

קבלה - השבעת מלאכים וחלומות -

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/2/2006 14:02 לינק ישיר 

שחרית שאלת שתי שאלות שמציקות גם לי. אני יודע מה התשובה שלי. אני חושב שאני יודע מה היתה תשובת וטו... 1. מה פשר "שלום עליכם מלאכי השלום" ששרים כשחוזרים הביתה מבית כנסת בליל שבת מיימוני עונה: זו תפיסה דמיונית שצמחה כמנהג. כל עוד אין היא מזיקה, וכל עוד היא תורמת לאוירה המשפחתית, יש לה מקום. אך יש להיזהר לא להניח לה להתפתח. במיוחד יש לפסול את החרוז "ברכוני לשלום", כפי שכבר עשה הגאון מוילנא. וטו: גם אם אומרים "ברכוני לשלום" זה לא נורא, כי זה מחזק אצל הבריות את הרגש הדתי, והחכמים יודעים לקלף את המשמעות מתוך הבוץ שסביב היהלום. 2. מה עם "מימיני מיכאל, משמאלי גבריאל" וגו'. מיימוני: אין לומר את הקטע הזה. למעשה, אני מתקשה לחנך את תושיה ואת הילדים שלא לומר את המילים האלו בלי לשתף אותם בעובדה שהמסורת שלנו כוללת אמונות הבל בעייתיות וטו: אם זה חלק מהמסורת, יש לומר, כי יש לזה ערך פסיכולוגי ורגשי. וכאשר הילדים גדלים, יש להבהיר להם, לפי מה שהם מסוגלים לשמוע ולהבין, כי זו רק קליפה שיש לקלף. אוסיף במאמר מוסגר כי הרמב"ם כותב במורה נבוכים כי אמונת המלאכים היא אמונה הכרחית, שקיום אמונת התורה עומד עליה. כלומר, גם אם היא שקר (במובן של מלאך כיצור, לא כשליחות בכלל), הרי היא שקר הכרחי ולכן קדוש. לדעתי, יש הבדל בין דור הרמב"ם לדורנו, ולכן יש לתקן את האמונה הזו ולא להפיצנה הלאה. שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/2/2006 18:36 לינק ישיר 

קבלה מעשית אינה רק פעולות טכניות שבן אדם עושה, צריכים גם להיות תלמיד חכם עם טהרת המחשבה ולהתקדש במותר לך וכו' (ע"ד התנאים ברמב"ם להתנבא). לשם הדגמה אם גרשם שלום הי' מנסה להשביע מלאכים - אע"פ שהיה לו הידע הטכני - הוא לא הי' מצליח, משום שהוא לא היה שומר תו"מ. ואפי' רבנים ור"י מן השורה לאו דוקא שהיו מצליחים וסתם לפסול דבר שאין מכירים (בגלל אי האפשרות לפעול) במאגיה וכו' לענ"ד מאשר האמרה על מפיצי ה"קבלה" those that know don't say and those that say don't know (היודעים אינם מדברים והמדברים אינם יודעים). 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 19:00 לינק ישיר 

מימוני 

הפעם הגזמת.

תהיתי אם לפנות אליך באישי שתתקן את דבריך , אולם החלטתי לכתוב בפורום. כי אין אנו יודעים מי השואל , ומה מידת ההשפעה עליו מדבריך החריפים , וכן יש קןראים רבים המסתובבים כאן , ולכן העדפתי לכתוב .

אני מסכים עמך כי מנהגי מאגיה חדרו ליהדות - כבר הרס"ג טען כי אמונת הגלגול מקורה בע"ז מהודו , ואיני בטוח בכוונותיהם הטהורות של אלו שהכניסו את הדברים הללו אלינו , אמנם כיום הם התקדשו והפכו לחלק מהיהדות ( למורת רוחי ) וראה המחלוקת הקשה על מנהג הכפרות .

אולם מכאן ועד הזלזול במלאכים , הדרך רחוקה והמדרון חלקלק . המלאכים כבר מופיעים בתנ"ך . יעקב ראה בחלומו מלאכי אלוקים ואחר כך מחנות מלאכים , אילו לא היו מלאכים במציאות לא היה רואה יעקב אפילו בחלומו מלאכים - כמו שלא ראה חייזרים .
 אמנם הרמב"ם במורה הנבוכים טוען כי מלאכים ( כמלאכים ) נראים רק בחזיון , אולם אינו חולק על כך שמלאכים באו ללוט , מעשה לוט לא היה חזיון ( יצאו שם 2 נכדים אמיתיים ) .

גם יחזקאל הנביא מתאר את המלאכים , וכל נסיונו של הרמב"ם להסביר את המחזה על פי תורת הגלגלים החיים של אריסטו , נפלה בבירה עם נפילת כל התיאוריה האריסטוטלית .

ולכן איני מוצא כל פגם או כל אמונה טפילה באמירת "מימיני גבריאל" וכו' שכוונת הדברים היא כמובן תפילה ובקשה שה' ישלח מלאכיו שישמרונו , המלאך הגואל אותי מכל רע וכו' . ואף לא בשירת "שלום עליכם מלאכי השלום" . ובכלל התורה והיהדות מלאה בשימוש במלאכים - אולי כמטאפורה לשמירה ע"י ה' . " הנה אנוכי שולח מלאך לפניך לשמרך בדרך וכו' " , ולא צריך להירתע מתפילות ובקשות לה', כי הם נועדו להמחיש ולהפנים אצלנו את רוממות ה' ואת אפסות האדם , שהם המטרה והתכלית בכל קיום המצוות .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 19:09 לינק ישיר 

מיימוני:

אתה טוען שמלאכים ושדים אינם קיימים. שהשבעת מלאכים וכל סוגי הסגולות והפעולות הנמצאים בכל מיני מקורות יהודיים הם בהשפעת הגוים מסביב. לבסוף אתה כותב: זו דעתי, כפי שהיא מבוססת על התורה שלמדתי...

אין אני יודע איזה תורה למדת, אבל בתורת משה וספרות חז"ל נמצא ההפך הגמור מדבריך. התנ"ך מלאה בהופעות של מלאכים וסיפורים מגיים. מלאכים של אברהם אבינו, של יעקב אבינו, יהושע, מנוח ועוד רבים. גם סיפורים מאגיים לא חסרים כגון העלאת מת לבקשת שאול, הפיכת המטה לנחש, עצירת תנועת השמש על ידי יהושע ועוד.

גם בספרות חז"ל מהמקורות הקדומים ביותר המשנה והתוספתא והמדרשים וכל שכן תלמוד בבלי וירושלמי מלאים בסיפורים מופלאים. הטענה שלך שהשבעת המלאכים מופיעה רק בחרבא דמשה וספר הרזים פשוט אינה נכונה. בספרים אלו מופיע במרוכז כל מיני השבעות ולחשים, אבל בכל הש"ס מצאנו השבעות ולחשים שונים. כגון בלעם שטס באויר על ידי שם, וישעיה שאמר שם ונבלע בארז, ומשה שהרג המצרי על ידי שם ועוד ועוד.

במשך הדורות נחלקו חכמי ישראל לג' קבוצות. אלו שקבלו כל הדברים כפשוטם ממש, ואלו שפירשו רובם כמשל. דוקא אלו שהכחישו רוב דברים אלו עשו כן בהשפעת חכמת הגוים. הרמב"ם, הרלב"ג, אלבלג, הנרבוני ועוד כותבים בפירוש שהרבה דברים שנמצאים בחז"ל נמנעים הם לפי חכמת הפילוסופיה היוונית. הרמב"ם מציין בפירוש לרבותיו הפילוסופיים הערביים, וכן כותב בחיבורו בפירוש שסמך על ספרי אריסטו ותלמי. ומ"מ גם בין אלו החכמים הנמנים לעיל לא נמצא (עד כמה שידוע לי) מי שיכחיש מציאות המלאכים.

לסיכום, מה שטענת שאמונת חז"ל במלאכים והשבעות הוא בהשפעת הגויים. דברים אלו נאמרו ללא בסיס כלל. ואדרבה פשטות הדברים מורים שאמונות אלו הם חלק אינטגרלי מאמונת היהדות. אמת הוא שכמה מהראשונים הכחישו רוב תופעות אלו משום שסמכו על פילסופיה יוונית, אבל גם אלו שהכחישו לא הכחישו כל תופעה על-טבעית כמו שהנך מכחיש. אשר על כן, כל מה שכתבת פה, ובעוד מקומות אין מספר, אין זו דעת הדת היהודית בשום אופן אלא דעתך האישית בלבד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 20:15 לינק ישיר 

צ'וטנג היקר חוששני שלא ביארתי עצמי די הצורך, כי סמכתי על כך שהכל יודעים מה פירוש המילה "מאגיה". למאגיה יש כמה מאפיינים חשובים. 1. מאגיה היא מעין מדע. 2. זו היכולת להשתמש בסיבתיות שאינה מדעית אלא "על-טבעית" כדי לחולל פעולות. 3. המאגיה מפעילה כוחות שעשויים להיות בעלי אישיות או שאינם בעלי אישיות. אך היא כפויה עליהם. זו ההגדרה המקובלת למאגיה, עד כמה שידוע לי. א. עכשו הבה נבחן את התנ"ך ונראה אם מצויים בו סיפורים המגלמים מאגיה, כפי שטענת. 1. המלאכים של אברהם היו שלוחי ה'. כך גם כל המלאכים האחרים שמוזכרים בתנ"ך. אף אחד מהם אינו פועל על דעת עצמו. אף אחד מהם אינו עושה דברים מפני שאדם מסויים כפה עליו לעשות זאת ועוד באמצעים מגיים. 2. גם הנסים שהזכרת אינם נעשים בכוח מאגי. אמנם, משה מתבקש לקחת את המטה שלו לפני פרעה, אבל לא המטה פועל מעצמו, כפי שהמטה של אהרן אינו פורח מעצמו במבחן של הנשיאים. ה' עושה הכל. 3. הדוגמא היחידה שאנו נתקלים בה למעשה כישוף או מאגיה היא ההעלאה באוב. יש כידוע מחלוקת בין המפרשים אם הסיפור אמור לשקף מציאות ועובדה, שמעלה באוב מסוגלת להעלות נשמה של מת, או שמא בעלת האוב היתה רמאית. לפי כל האופנים שננסה לפרש, ברור שהופעתו של שמואל שם נעשתה בדרך נס, וכן המסר שניתן לשאול. עלי להודות שלפי הסיפור הפשוט של המקרא יש ויש מלאכים. אבל – וזה אבל גדול ביותר – אין ביניהם מלאכים הממונים על תפקידים מסויימים, ואין האדם משפיע עליהם. רק ה' מחליט אם לשלוח ומתי לשלוח וכו'. דוגמא טובה מאד היא מעשה המלאך שבא אל אשת מנוח לבשר על הולדת שמשון. אביו של מנוח רוצה ביקור חוזר. כל מה שהם יכולים לעשות הוא להתפלל. אין הם משתמשים ב"שמות". אם אסכם, אזי ברור שלפי השקפת המקרא אין שום מאגיה כלל. יש רק את רצון השם. מלאכים יש ויש, אך לא מלאכים כאלו הכפופים לרצון האדם ומעשיו. ב. בתלמוד אנו מוצאים סיפורים רבים על מעשי כישוף. יש כאן שתי שאלות. האם הסיפורים האלו באמת התרחשו והאם האמוראים באמת האמינו בהם. שיטת הרמב"ם, המאירי וההולכים בדרכם היא שזו היתה אמונה עממית, אבל חכמים עצמם לא נטלו בה חלק. יתכן שזו גישה אופטימית מדי. אך גם אם היו והיו בין חכמינו שהאמינו בשדים, מזיקים וכו', האם הם צדקו באמונתם זו? זה שמעשים כאלו מופיעים בגמרא אינו מהווה הוראה במה להאמין. התלמוד, בסופו של דבר, מכיל גם פולקלור. ג. יש מדרשים ויש ספרים חיצוניים שבהם אמונות של מאגיה של "שמות" באה יותר לידי ביטוי. כפי שציינתי, יש לנו ממצאים ארכיאולוגיים שמשקפים אמונות כאלו בקרב עם ישראל. אבל יש כאן שתי שאלות. האם נהגו בצורה כזו והאמינו באמונות כאלו בעם ישראל. והאם האמונות האלו נכונות הן. ובזאת אני עומד על דעתי. המקרא מתנגד לאמונות מאגיות. היו בכל הדורות כאלו שהאמינו בהן. אך רק בדורות האחרונים האמונות האלו הפכו לחלק מן הקורפוס שמוצג בתור "היהדות". עוד הערה מתודולוגית: מקובל בדורנו לחשוב שמערכת האמונות היהודית התפתחה באופן עצמאי ומנותק מהסביבה. אין דבר רחוק מהאמת. הדמונולוגיה (מחקר אמונות המזיקים והשדים), האנגלולוגיה (מחקר אמונת המלאכים) ושאר חלקי המאגיה כולם באו ליהדות מבחוץ. ניתן לעשות מחקר קצר ולראות, למשל, כיצד ספר חסידים משבץ בתוכו אמונות עממיות של החברה הגרמנית, החל במכשפות וכלה בשאר דברים. אלו אמונות ששונות מן האמונות שרווחו בבבל, שם נערך התלמוד הבבלי, וגם מאלו של ארץ ישראל. האם אינך מכיר בכך שאמונות כאלו חדרו ליהדות דרך הצינור הזה? כך קרה בכל ארץ וארץ. הגבול בין מנהג, המלצה, ופולקלור היה די מטושטש, במיוחד אצל המון העם. דברים הועתקו ונרשמו בספרים, אולי מתוך כוונה טובה להמליץ על אמצעי זהירות. בתקופות מאוחרות יותר, הם נחשבו לדבר הלכה, ולחלק מהיהדות. עד שגם אתה, צ'וטנג יקירי, נדמה לך שפגעו בציפור נפשך, ויראת השמים הטהורה שלך הזדעזעה ברגע שעלתה על הפרק לא שאלת האמונה בה', אלא האמונה במזיקים, בהשבעות וכדומה... *** סאניטש איני בקיא בקבלה מעשית, וגם איני יודע בוודאות מה נכלל בין הספרים שזכו לשם המפואר זה ומה לא. אך הספרים המקוריים שהכילו לחשים והשבעות ושמות היו מיועדים לכל אדם. הם לא חייבו שום הכנה, פרט להכנה מאגית, ולא הכנה לדבר מצוה, להבדיל. ושוב, לצ'וטנג ולכולם – אצל הרב כדורי ודומיו יתכן שזה היה אחרת. למשל, קראתי בזמנו תיאור של בצרי בגירוש ה"דיבוק", שעשה מעשה מאגי של דורש אל המתים כדי להזמין כביכול את נשמת רבו שיעזור לו בגירוש הדיבוק. איני יודע מה המקור לטכס הזה, אבל אצל בצרי ברור שזה נחשב לחלק מהקבלה המעשית, והיה בעיניו חלק קדוש מאד מהיהדות. לדעתי, הוא טעה מכל וכל. ושוב, בירור היסטורי – להבדיל מהתייחסות לאגדות פולקלור כאל מציאות נורמטיבית – מראה שאכן כך הוא. מדובר בהתפתחות מאוחרת וזרה לרוח המקרא. שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 23:20 לינק ישיר 

הרב המיימוני
האם אתה מאמין שאלישע החיה את המת כפשוטו בבשר ודם דא למטה מעשרה טפחים?
יותר נכון האם אלישע האמין שהוא החיה את בן השונמית כפשוטו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 02:02 לינק ישיר 

וולוז'ין כמדומה שזו אמורה להיות שאלה קשה. אבל זו נראית שאלה קלה ופשוטה ביותר. ובכן, איני יודע מה ה"פשט" של הסיפור. הרי יש לפרש שהילד קם לתחיה לאחר שמת, ויש לפרש שרק התעלף והיה במצב קשה, ואולי לפי כל הסימנים החיצוניים נראה מת. אך ברור לי שאם ה' היה רוצה, היה יכול לחיותו. וכי ה' אינו מחיה אותנו בכל רגע ורגע? כמדומה, שמי שמאמין בה' - מי שיודע שה' קיים - ממילא נובע מזה שה' יכול לחולל ניסים. (אולי לא לפי הגישה האריסטוטלית, אבל מדוע שנחשוש לדעת אריסטו?) שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 02:06 לינק ישיר 

מיימוני
אולי הספרים היו נגישים לכל אחד אבל מה שברור שאמירת השמות להשבעת מלאכים לא היתה פועלת כלום אא"כ המשביע ראוי לכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 02:13 לינק ישיר 

סאניטש מה נעשה, ולפי מה שכתוב בספרים ההם זה כן מועיל לכל אחד. ובמיוחד בספרים מסוג זה שנכתבו מידי גויים, ומהם הועתקו הדברים.... שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 04:20 לינק ישיר 

לא נראה לי שהרב כדורי היה משתמש בקבלה מעשית או בהשבעות מלאכים, כי היה מקפיד על כל דברי האר"י ז"ל, וזה דברי האר"י בספר טעמי המצוות -
המשתמשים בשמות הקדושים או בהשבעות "עונשו גדול מאד" וכמה פעמים יהיו לבטלה לכן באים בפיו ברכות לבטלה תמיד כי עבירה גוררת עבירה ואני שאלתי למורי זללה"ה אם מותר להשתמש בהם כמו הקדמונים שהיו משתמשים כדי לידע החכמה והשיב לי מורי זללה"ה כי אותם החכמים היו משתמשים בשמות הקדש לפי שהיה להם אפר פרה כר' טרפון אבל אנחנו טמאי מת ואסורים בדברים אלו ואפי' אותם השמות שבידינו מוטעים הם והכל אסור ואם הי' איזה אמיתיה הם מותרים. מורי זללה"ה כשהיה קורא ומזדמן לו שם כמו מטטרו"ן לא הי' מוציא מפיו אלא היה קורא מט"ט ואת סמאל היה קורא ס"מ ב' אותיו' ראשונים והטעם א"ל כי כשהקב"ה ברא את המלאכים צום כשיקראום או כשישביעום שיבאו ולכן כשהאדם מזכירם חושבים שקוראים אותם ובאים כששומעים שמם וכשבאים ורואים לבטלה יבא נזק לאדם מזה ולזה צריך להזהר מלהזכיר אבל אם הוא שם כשמות בני אדם מיכאל גבריאל וכעד"ז מותר להזכירם ואין חשש בזה -
הרי שאפי' האר"י לבד היה מקפיד.

אמנם כידוע שהבעש"ט אמר שע"י האמונה אפשר לעשות הכל, וזה הטעם שגדולי ישראל יכלו לעשות מעשים אפי' שלא כדרך הטבע, כי מי ששולט בתורה גם שולט על הטבע, ויש לי עוד הרבה בנושא ואכמ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-12/2/2006 13:18 לינק ישיר 

צ'אוטנג,

שתי הערות לגבי נקודת הפתיחה שלך בתשובות על השבעת מלאכים:

למרות שפורום זה נקרא בשם עצור כאן חושבים, ישנם משתתפים שלא ממש חושבים אלא מכריעים על פי תחושות הבטן, ומקיימים בעצמם, כריסי כרעי

1. האם הגישה ההפוכה, של אמונה בהשבעת מלאכים, מייצגת מחשבה? מנקודת התצפית שלי על הדת, נראה שהידע על המלאכים והשיטות למניפולציה שלהם הוא דקלרטיבי לגמרי, דהיינו, אוסף של עובדות שלא בא לידינו מכוח מחשבה ואפילו לא על ידי חקירה. אמונה בגישה כזו, לפי הגדרה ולא כתואר גנאי, היא נטולת מחשבה, משום שלמאמין שום משענת אינטלקטואלית או אמפירית לבסס את הנתונים שבידיו. אם היו נמסרים לו נתונים שונים, למשל אילו שמות המלאכים היו מקבלים סיומת "שווילי" במקום "אל", היה להם אותו תוקף.

2.  לאורך ההסטוריה, ניתוץ אמונות טפלות (לאו דווקא אמונה במלאכים) היה פועל יוצא של מחשבה ושל חקירה. אפשר לזהות תהליך חד צדדי שבו האנושות נפטרת מישויות תבוניות משוערות, שהיו אחראיות לתופעות שונות. ייתכן שהתהליך הזה נעשה בחוסר הקפדה, בדבקות יתר או עם מניעים זרים, אבל לית מאן דפליג שהוא היה כרוך במחשבה ובחקירה. לדעתי, נובע מכך שאין לך בסיס להכתיר את אלה שמכחישים את האפשרות להשביע מלאכים, כ"משתתפים שלא ממש חושבים". הם נשענים על מסורת של חשיבה והם מחילים את מחשבתם – שעלולה כמובן להיות שגויה - על הטענות לגבי מלאכים.

תוקן על ידי - יבוסי - 12/02/2006 14:11:37

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 13:47 לינק ישיר 

כידוע, אחד מההבדלים בין הצדוקים לפרושים היה באמונה במלאכים (הצדוקים לא האמינו שיש דבר כזה). ביהדות, כפי שציינו כאן כבר, זהו יסוד מוסד, החל מהמקרא ודרך כל ספרות חז"ל, הגאונים הראשונים והאחרונים. השאלה היותר מעניינת היא מהם המלאכים, וכן האם ניתן "להשביע" אותם וכיוצא בזה. ואכן, במקרא אין כל זכר להשבעת מלאכים, וזה לכאורה קצת מנוגד לתפקידם, שהרי הם רק שליחי ה'. הרי זה כמו שאשביע את היד שלך שתעשה משהו. לרב קוק הייתה ראייה מעמיקה מאוד על אודות המלאכים - טענתו הייתה שמדובר בכוחות רוחניים שדוחפים את העולם. יש תשובה שלו לד"ר ב"מ לוין (כמדומני) ששאל אותו על מגילה שבה יש שמות של מלאכים, והרב קוק עונה לו לפי ניתוח שמם (נגיד, המלאך המייצג את הכוח הדוחף את העולם קדימה, וכו').

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 13:56 לינק ישיר 

שוטנג

לא שאני מסתדר עם מלאכים, אבל הקלות הבלתי נסבלת של הפיכת סוגיות שלמות בש"ס להשפעת הגויים, והוצאת כל דבר שלא מובן לנו לנמשל (הרמב"ם ראה את הנמשל כפילוסופיה יוונית וחכמי הפורום כפסיכולוגייע) אינם מוכיחים בהכרח על חשיבת יתר.
אני יודע שמיד יזנקו עלי עם הקדמת הרמב"ם לפרק חלק, אך משם בדיוק נובעת הבעיה שלי, אם הרמב"ם סבר שהוא יודע את הנמשל של אגדות חז"ל והיום אנו יודעים שהנמשל הזה אינו מתאים לידיעותינו, האם זה נכון להעמיס על חז"ל נמשלים אחרים (דורש אמת ניסה לילך בדרך זו וצא וראה מה עלתה לו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2006 18:44 לינק ישיר 

אחלא פורום !

באמת ברמות הגבוהות ביותר .!

אני רוצה לבדוק שוב מימוני אתה טוען ש:

מתוך דברי אתה יכול להבין שאין כאן באמת יצורים כאלו, מלאכים או שדים או מזיקים, שאותם
אפשר להשביע. אפשר לבצע פעולות מאגיות, וזה איסור תורה חמור ביותר, אבל הפעולות האלו לא
יולידו מאומה – פרט להשפעות פסיכולוגיות על המבצע ועל מי שמסביבו, בכוח אמונתם, כי לאמונה
יש השפעה פסיכוסומטית על הגוף ועל החוויות שלנו 

- ?

אני חשבתי שדווקא יש יצורים כאלו !

ואם אנני טועה אחד הרבנים אמר שאסור לקלל(?) את השטן או לסנוט בו

אני שואל זאת לא רק לדעת ולהבין גרידא - אלא גם בעקבות הספר החדש שיצא לאחרונה על החלומות

וגם כי אני רוצה לעשות איזה ניסוי   בעניין ואני חושש למדי

תוקן על ידי - dazin - 13/02/2006 18:52:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2006 23:57 לינק ישיר 

בעלבעמיו,

איני יודע מה הרמב"ם חשב על אגדות חז"ל ופרשנותו אליהן. אני מאמין שהוא היה מודע לכך שהפשט שלהן סותר לעתים את תודעתו המדעית הכפויה עליו ועל כן הוא ניסה ליצוק בהן הסבר אחר.

נכון שהמובן שהרמב"ם יצק לא תמיד עוזר לנו. אבל הדרך שלו, לשנות משמעויות ולהשאיר את המסגרת - ההלכה, מדריך אותנו גם כיום, חרף תמונה מדעית שונה שכפויה על תודעתנו ושיתכן שגם היא תשתנה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קבלה - השבעת מלאכים וחלומות -
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.