| נשלח ב-10/2/2006 00:59 |
|
| |
מאספרגוס לביטוח רכב: הצדיקים צריכים להיות מקופחים?
איקלע לידי, לאחרונה, העתון "פייננשל טימס". מתברר כי בעתון זה (אגב: עתון מעניין להפליא למרות שהנושאים בהם הוא עוסק זרים לי לחלוטין) ישנו מדור שניתן לכנותו "שו"ת ר' אדם סמית". מדובר במדור בו מעלים הקוראים שאלות וה"רב המשיב" עונה להם לפי תורתו של אדם סמית. השו"ת נמצא גם באינטרנט, http://www.timharford.com/deareconomist.
שאלת השבוע עסקה באספרגוס: האם "יש היתר", שואלת הגברת דריל טיברטון מדרלינגטון, אנגליה, לחתוך את חלקיו הלא אכילים של האספרגוס ולשים בשקית רק את החלק ה"אמיתי", כך שבקופה אשלם רק על ירק "נטו", או שזהו גזל של הסופרמרקט?
הרב המחבר עונה לגברת כי השאלה תלויה במנהג הקונים: אם הקונים כולם היו חותכים את העלים, זה אומר שהמחיר לקילו משקף את מחיר הירק נטו, ואם כל הקונים היו לא חותכים, הרי שמחיר האספרגוס הוא המחיר לק"ג ברוטו. לגופו של עניין, מכיוון שחלק חותכין וחלק אינם חותכין, הסיק ר' טים הרפורד להיתר.
מעבר לקטע המגניב כשלעצמו, נחשפת כאן בעיה שמטרידה אותי איזה זמן. אגדיר אותה בתור שאלת ה"אדם המוסרי (או שומר המצוות) כפראייר שנדפק בצורה לא הוגנת". הנה כמה דוגמאות:
1. השלמת ציוד בצבא: כולם גונבים, והשרשרת נעצרת אצל ה"צדיק". יש כאן שיטה חברתית שלא רואה בגניבה (של ציוד צבאי) עוול, וכל זמן שכולם שותפים לדעה הזו נוצרת סימטריה בין חברי החברה. בעיני, סימטריה כזו פירושה שוויון וצדק, ואם רוצים לשנות אותה השינוי צריך להיות גלובאלי. במצב בו ה"צדיק" לא גונב יש עוול כלפי ה"צדיק", המקבל עליו עולה של אידאולוגיה "חיצונית".
2. דוכן הפיצוחים/ממתקים בסופרמרקט. כל מי שעבר ליד דוכן כזה (לפחות בארץ) ראה אנשים המגניבים לפיהם חופן מממתק כזה או אחר. מי משלם עליהם? ברור שהנהלת החנות מגלמת את הפלחנים בתוך מחיר המוצר, כלומר מי שלא זולל בחנות משלם יותר.
3. ביטוח רכב. חברות הביטוח מחתימות את המבוטח שרכבו נגנב על הודעה לפיה מערכות האזעקה היו מופעלות. הרוב המוחץ של הציבור חותם כך גם אם זה לא נכון (זהו נסיון קשה מאד. הכרתי פעם אדם שהתרוצץ בין הרבה רבנים כדי לחפש היתר לשקר. בסוף לא התירו לו, והוא שיקר בכל זאת...). גם כאן ברור שמחיר הביטוח משקף את השקרנים ושמי שלא חותם לשקר נפגע כיוון ששילם מחיר גבוה וקיבל מוצר שערכו הרבה יותר נמוך.
4. לא חסרות דוגמאות משאלות של זכויות יוצרים, העתקת שירים ותוכנות, שימוש ברכוש מקום העבודה, העלמות מס בתחומי עיסוק בהם זה מקובל (שיעורים פרטיים, לדוגמה) ועוד רבים.
מצד שני, כמובן, אין לדבר סוף. האם אתיר לעצמי לפרוץ לבנק ולגנוב כסף כיוון שהעמלות שלי מכסות גם את הוצאות האבטחה של הבנק?
דומני כי הדרך החוצה ממלכוד הצדיק ורע לו הזה היא דרך הגדרת המשפט כמשפט זכויות ולא כמשפט חובות. כלומר: נניח כי הנהלת הסופרמרקט מוחלת על גזל, אבל מי שנכנס מקבל עליו שאם ייתפס גונב ישלם קנס וכו' (זה בעצם מה שקורה !) בדומה תחתים אותי חברת הביטוח על מסמך שיאמר כי ביכולתה לתבוע ממני חזרה את כספי הביטוח אם תוכל להוכיח שהאזעקה לא פעלה וכן הלאה. זה לא ישנה דבר ל99 אחוז מהציבור, אבל יפתור את ה"צדיקים" מלהיות מקופחים על ידי הסדר החברתי.
יש הרבה מה להאריך בזה ביחס לדינים כמו דיני שומרים (האם שומר שכר שלא הסתובב כל היום ביב החפץ עם אפוד נשק קסדה הוא חוטא, או שפשוט מותר לו לפשוע ואם נגנב ישלם? לענ"ד פשוט כאפשרות השניה, וכנ"ל בחיובי שמירה של נזיקין)., ואכמ"ל.
רוחב הכותרת
תוקן על ידי עצכח ב- 11/10/2007 17:47:13
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2006 01:17 |
|
| |
לא הבנתי. האם לא יוצא ש'מותר' לעשות כל פשע בטענה ש-אני מוכן לקחת על עצמי את העונש אם אתפס? האם השאלה היא לא מה החלוקה העקרונית בין מה שהוא בבחינת אסור למה שהוא "אל תהי צדיק הרבה"?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2006 01:21 |
|
| |
שנרב, את רוב הסעיפים איכשהו ניתן להבין כהצגת שאלה, שהרי לטענתך אני משלם על הגנבות, ולמה שלא אגנוב? למרות שהתשלום הוא על נזקי החברה מאחוז מסויים ולא מלקיחה מודעת או אולי משינוי חברתי כי או אז הביטוח יהיה כה יקר שלא ישתלם לעשותו. אבל לא הצלחתי להבין את הסעיף הראשון. למה אם הרבה - מוגזם לומר שכולם או רובם גונבים- גונבים יש בזה חוסר שויון לצדיקים? בנוסף שאין לשאלה זו קשר לטיעון המרכזי.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2006 09:25 |
|
| |
לפחות בנוגע לצהל הבעיה נפתרה כבר.
היום אין כמעט בצהל בעיות של השלמת ציוד, יש מספיק לכולם.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2006 10:12 |
|
| |
אחוז גבוה מאוד בין גולשי האינטרנט פונה לאתרים פורנוגרפיים!
האם נהפך בגללם הצדיק לפראייאר?
"כי אתם המעט מכל העמים"
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2006 12:39 |
|
| |
ראיתי בזמנו תשובה של הרב ישראל רוזן לשאלה האם יש לשלם עבור חניה גם כאשר פקחי העיריה שובתים. הרב רוזן קבע שעברת חניה אינה עברה, אלא, למעשה, היא סוג של הימור, כלומר - החונה ללא תשלום מקבל עליו את הסיכון שיקבל דו"ח, ובמקרה כזה ישלם יותר; העיריה משתמשת במערכת איסורי החניה והפיקוח ככלי למקסם את הכנסותיה, ולא לתועלת הצבור. לפיכך הוא פסק שם שאין חובה לשלם כאשר הפקחים שובתים - פשוט הסיכון שבהימור יורד לאפס, והרי זה כעין דבריו של נדב. כמובן, אם מקבלים עקרון כזה ניתן לעורר שאלות רבות - החל, למשל, מהעלמות מס.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2006 13:23 |
|
| |
נדב
איקון ירוק עד מאד על הצגת השאלה החשובה והניסוח המוצלח.
אם יש מקום לענות, נראה לי שצריך לפתוח בחלוקות משנה.
א. יש הבדל בין פגיעה באדם פרטי, או בקבוצה של אנשים פרטיים, לבין קבוצה מופשטת, כמו
מדינה, חברה בע"מ, שאין בה קשר ישיר בין מצב הממון בכל נקודת זמן לבין ערכה בשוק או ערכה
עבור מחזיקי המניות, ועוד.
אין שום היתר בעולם לפגוע בממון של אדם אחר. זה פשוט לגזול.
ואם כולם גוזלים, האם לסדום ולעמורה דמינו?
אך כאשר מדובר בחברה, לא ברור שיש מען שממנו נגזל הממון. אין זה הופך את האסור למותר, אך
זה חילוק משמעותי.
ב. יש תחומים רבים, כפי שציין נדב, שבהם מקובל להעלים מן האמת ורק כך אפשר לקבל כסף או
תמורה אחרת. דוגמא בולטת לדבר היא הפעלת מערכת האזעקה של הרכב.
אמנם, חוששני שבזה אין שום היתר לחרוג מן החוזה. מי שאינו מרוצה, יכול לבקש חוזה אחר.
אמנם, יתכן שכאן יש מעין "מנהג שבעל פה מבטל מה שכתוב". כלומר, הנחת היסוד של חברת
הביטוח היא שהעולם יתעלם מהדרישה הזו.
אם כן, למה זה נכתב?
אולי בגלל שאז יש חלק שייזהרו יותר, או שייזהרו במקום הצורך, והבקשה הגורפת שלהם היא גם
שלא במקום הצורך.
זה מכניס אותנו לפרטים דקים בדיני שמירה ותנאים. אך יש צד לומר שאין אדם חייב לדווח בזמן
התביעה שלא עמד בתנאי של הפעלת מערכת האזעקה, אם היה זה צעד סביר שלא לחשוש לגניבה
במקום שהיה ובזמן שהיה.
אך אין הימנעות מדיבור כאמירה מפורשת.
ג. לא הבנתי את הדוגמא של הסופרמרקט והטעימה מדוכן הפיצוחים. אמנם, זה מזכיר מעשה
מפורסם במדרש אודות סדום. שם, לפי דעה אחת, נהגו הכל לטעום מדוכן עד שכילו את הפירות,
במטרה הזדונית להזיק לבעלים.
מטרת המדרש היא בוודאי להמחיש עד כמה טעימה לא אחראית היא בעצם נזק מצטבר.
אבל כמדומה שבסופרמרקט, בדוכנים פתוחים, לא רק שיש היתר טעימה אלא גם שהלקוחות
מוזמנים לטעום.
ד. השלמת ציוד היא דוגמא מפורסמת לחינוך לגזל. נראה לי שאין שום היתר לגזול ציוד תחת הכיסוי
של "השלמה". וזה ההבדל בין צדיק לרשע, ובמקרה זה הוא קרוב יותר לכבל העוגן מאשר לשערה.
ה. הדוגמא של חניה במקום המחייב תשלום היא מעניינת מאד, מפני שהיא מעוררת, לפחוות אצלי,
אסוציאציות סוקרטיות.
כידוע, סוקרטס נשפט למוות באתונה. כאשר הוצע לו לברוח, מחה ואמר כי ציית לחוקים כל ימיו, ואם
לפי החוקים נמצא חייב במוות, לא יברח.
יש שני צדדים מעניינים ואולי סותרים במידת מה בטענה הסוקרטית.
1. אי אפשר ל"שחק" בקבלה של חוקים.
2. יש מקום להכרעה עקרונית אם אדם מעוניין לחייב את עצמו במערכת חוקים אם לאו.
לפי הצד הראשון, נראה שיש לשלם על מקום חניה גם בשעת שביתת פקחים.
לפי הצד השני, יש מקום לטעון שלא ניחא לי, לבעל המכונית, שהעיריה השתלטה על מקום חניה כדי
להרבות את הכנסותיה.
כלומר, יתכן שאדם יטען שאין הוא אזרח המקבל ברצון את חוקי המדינה שנועדו לגלם את הצדק
והיושר, אלא משועבד למערכת חוקים שאין הוא מעוניין בה ולא מכיר בה, והוא עושה כמיטב יכולתו
כדי לשרוד בתוכה.
גישה כזו יכלה לאפיין, ובצדק, את תושבי ברית המועצות של פעם.
גישה כזו מאפיינת, כנראה, חלקים בציבור החרדי ביחס למדינה.
גישה כזו איפיינה גם את משה קרוי (ראוי לאשכול) שטען כי "מס הכנסה הוא גזל חוקי" וכיו"ב.
היה דיון על כך באשכול אחר, אך האם יתכן כי גם מי שמודה כי יש להכיר בחוקי מדינה מכוח איזה
"תן" ו"קח" יוכל לטעון כי מערכת החוקים אינה מקיפה, באופן מוחלט, מקרים כמו חניה במקום אסור?
שהרי לפי אותה אמת מידה יש לאסור על הולך רגל לחצות ברמזור אדום בשעה שאין איש במקום
ואין גם מכוניות.
אבהיר יותר.
אם ניקח את המקרה של רמזור אדום או מקום חניה, ניתן לתקוף את החובה לציית, לחכות או לשלם,
בשני אופנים: לראות בגזירה כפיה מרושעת ובלתי מוצדקת, שמותר להתחמק ממנה, או המלצה
שתשלום קנס לנתפס בצידה.
ובכל זאת, כל נסיון ללכת באחת מדרכים אלו יעלה את השאלה: האם, לפי אותה אמת מידה, מותר
גם לא לחכות ב"עצור" אלא רק להאט מתוך מוכנות לתת זכות קדימה? סבורני שכאן יודו הכל שיש
לציית לתמרורים בגלל סכנת הנפשות שבדבר. האם זה יהיה החילוק בין המקרים? לפחות עבורי, יש
כאן דילמה שאינה פתורה. אך יישר כוח לנדב שהסב את תשומת ליבי אליה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2006 13:54 |
|
| |
הדוגמאות אכן שונות זו מזו, אבל דומני שחלק מהמגיבים לא הבינו את טענתו של נדב. יורשה לי להבהיר. הרי הוא לא מעלה הסדעתו סתם היתר לגנוב בגלל שאחרים גונביים. הבעיה שהוא דן בה היא שכשאחרים גונבים אני משלם ייותר (כמו בביטוח או בהשלמת ציוד צבאי או בסופרמרקט וכדו'). כלומר העובדה שאני יוצא פרייר אינהנבעת מה שאני לא גונב כמו כולם, אלא מזה שהמחיר ואתו אני משלם מושפע מהגניבות של אחרים, ולכן הוא מעניק (במובלע) זכות לגנוב, שאני, כצדיק תמים, לא משתמש בה. זוהי השאלה, ובה יש לעסוק.
דומני שכדאי לחלק את התגובות לשני חלקים: 1. האם אכן הדוגמאות שהובאו הן בעיות מן הסוג הזה. ואולי להביא עוד דוגמאות אחרות. זהו סעיף תיאורי, ולא ערכי-נורמטיבי. 2. לדון דיון נורמטיבי בעיקרון עצמו: כאשר אדם מפסיד מזה שהוא ישר (ולא רק לא מרוויח), בעוד החברות דואגות לעצמן לכיסוי על הפסדיהן והוא עצמו סובל מה'דאגה' הזו (הן מעלות מחירים בגלל הגניבות, והוא עצמו משלם את המחיר הגבוה), האם יש היתר 'להשתתף במשחק'. על פניו נראה שלא, אבל יש כאן בעיה שקשה להתעלם מממנה.
אפשר להוסיף ולדון בדברי הרב רוזן וכדו', אך דומני שזה במסגרת הדוגמאות בסעיף 1.
כל זה רק הצעת פרוצדורה לדיון, ולכשאפנה אנסה להתייחס לדיון עצמו.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2006 15:24 |
|
| |
לכאורה זה תלוי אם האיסור הוא מהותי הנובע ממקור סמכות חיצונית -תורה , מוסר ? - או נורמה חברתית גם אם צודקת לכשעצמה.
כלומר ודאי שאין היתר לעבור על איסור גניבה כדי לא לצאת 'פראייר' לעומת זאת אם יש תור לחלוקת מזון ואף אחד לא עומד בתור אין לך מה לעמוד בתור, או שתחטוף כמו כולם או שתלך הביתה <לפי אפלטון אולי כן צריך לעמוד בתור, מיימוני?>
האם מנהג לחריגה מהכללים הוא הסכמה יש מקרים שכן כגון המזיק משום שמחת פורים שיש בזה מחילה או רץ בע"ש בין השמשות שהוא ברשות וכן בנר חנוכה (חו"מ שעח)
בחוקים שנועדו להגיע לתוצאה מסויימת כמו מסים שגובהם נקבע לפי הסכום שצריך להגיע לקופת המדינה ובחישוב הרי נלקחים בחשבון האחוזים שאינם משלמים פשוט שאני יכול להתקזז עם עצמי כלומר לשלם את האחוזים שלי, אמנם אם אשלם פחות הרי שאחרים מימנו אותי.
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2006 15:52 |
|
| |
מקבל את דבריו של מיכי שיש לחלק את הדיון אוסיף כנק' דיון את המושג ההלכתי של לב בי"ד מתנה עליו במושג זה השתמש הרב רבינוביץ ראה: ספרו מלומדי מלחמה, לביאור צד היתר בהשלמת ציוד, ועד כמה שידוע לי הוא משתמש בו לענין לגיטמיות לשיחות טלפון מהעבודה הביתה ולעוד דברים, גם אם לא קבלת היתר בכתב. כלומר, ישנם דברים בהם הנורמה המוכרת מהווה הכרה דפקטו של המעשה, והיא הופכת להכרה דיורה של ההלכה. אבל דומני שכל מקרה צריך להיבחן לגופו. כך גם זכויות יוצרים לפי חלק מהפוסקים אין מושג של בעלות על דבר שאין לך אפשרות שליטה עליו (ולא אכנס למושג דינא דמלכותא).
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2006 16:09 |
|
| |
נדב
אתה אומר שלא משנה כמה אנשים גונבים , מכפלת המחיר באחוז ההגונים תישאר קבועה ולכן המוכרים אינם מפסידים אף פעם , אלא שהמחיר משולם בצורה לא שוויונית. אבל זה נכון רק לעסקים גדולים שיכולים לסמוך על חוק המספרים הגדולים , עסקים קטנים שאינם יכולים לסמוך על החוק הזה, סובלים למעשה מהאי וודאות. אמנם אפשר לומר שבנקים וחברות ביטוח הם תמיד עסקים גדולים ולכן מותר . מצד שני אפשר לומר שדווקא הצדיקים הם אלה הפוגעים בעסקים הקטנים , מכיוון שהם מאפשרים לעסקים הגדולים להתחרות בתנאים לא שוויוניים. ויל"ע בזה.
ועוד יש להעיר שסוף סוף במצב נתון ,הגנבים גורמים להגונים לשלם יותר ולכן יש בכך משום חטא , למרות שאכן החוטא נשכר.
לגבי האספרגוס , לא הצלחתי לקרוא את כל המאמר (יש צורך בהרשמה) , אבל אני מבין שמוהר"ר הרפורד רוצה לטעון שיש כאן עניין של איתות , מי שחותך את האספרגוס מאותת למוכר שהמחיר שהוא מוכן לשלם מחיר קטן יותר מאשר מי שלא חותך. המוכרים למעשה מעונינים בקיום האפשרות הזאת , כי בכך הם ממקסמים את רווחיהם , הם יכולים למכור במחיר אחד לעשירים יותר , אלה שמתעצלים לחתוך , הם מן הסתם עשירים יותר , שעקומות הביקוש שלהם יורדת בצורה מתונה יותר עם עליית המחיר ובמחיר שני לעניים יותר שהעקומה שלהם יורדת בצורה חדה יותר.
ולפי זה יוצא שכל זה נכון לגבי מי שמעוניין לקנות , אבל מי שנכנס לחנות וחותך את האספרגוס סתם כך , הרי הוא עושה נזק לבעל הסופר. ולפי זה התעוררתי לשאול מה יהיה הדין על פי ההלכה , הלא ידוע שהבורר צרור מתוך גורנו של חברו חייב לשלם לו דמי חיטה , האם זה נכון רק כלפי מי שאינו מתכוון לקנות , שכן לגבי מי שמתכוון לקנות , אומרים שניחא ליה לבעל החנות בכך או לא ? ויל"ע.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2006 16:30 |
|
| |
לא התרכזתי בכל הדיון, כיון שהרגשתי שיש לי משהו חשוב לומר (מכירים את ההרגשה?).
בהתחלה, ההשוואה שבתה אותי. אבל הרגשתי שמשהו פה חסר, ויש הבדל יסודי. בסוף התחוור לי ההבדל,
והוא ברור כשמש:
בדוגמה של האספרגוס, בעל החנות מרשה לחתוך אותו. איך אנו יודעים? כי זהו המנהג, ומסתמא זו
דעתו. אם, למשל, הוא יתלה שלט גדול "אין לחתוך מהאספרגוס", הרי שלא יהיה שום היתר, גם אם
המחיר יישאר אותו מחיר. למעשה, אלו דיונים מפורשים בבבא בתרא (נראה לי), כמה אחוזים "זבל"
יכולים לספוג מיני תבואה שונים, כיון שעל דעת כך קונים ומוכרים. זה ישתנה כאשר יהיה תנאי
מפורש. הכלל הנקוט - הסחורה היא של בעל הבית. מסתמא, הוא הולך אחר המנהג, אלא אם כן נאמר אחרת.
במקרה של חברת הביטוח - הרי שהיא אוסרת לשקר במפורש (צריכא למימר? אחרת למה יש סעיף כזה?).
כנ"ל לגבי השלמת ציוד ועוד כהנה.
כך שאין הנידון דומה לראיה, ופשוט.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2006 16:40 |
|
| |
הפרעתוני
כמדומה לי שדברי של נדב מבוססים על פילוסופיה האומרת שדיני ממונות אינם כללי מוסר מחייבים מכוח עצמם על מכוח המוסכמה החברתית (זה לא רלטיביזם, ברור שאחרי שיש מוסכמה חברתית זה מחייב מבחינה מוסרית בגלל מערכת הציפיות שנוצרת). לכן אי אפשר לקחת כלל ,כמו זה שאם מישהו מתחייב על משהו בצורה מפורשת , זה צריך לחייב אותו, ועל סמך זה לבנות שיקול מוסרי. כי זה עצמו משהו שמותנה בקיומה של מוסכמה חברתית שאומרת שבתנאים האלה אדם צריך לקיים התחייבותו , בגלל שאז כל הפעולות נעשות על סמך הציפיה שזה אכן יחייב. אם מלכתחילה אין מקום לציפייה כזאת אין פגם מוסרי בהפרת ההתחייבות.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2006 21:11 |
|
| |
כשחברי למחלקת הביינישים בטירונות הודיעו לסמל המחלקה שהם מתנגדים ל'השלמת ציוד', הוא אמר להם שזה לא נקרא לגנוב. הרי הציוד שייך לצה"ל, ומה זה משנה אם מחזיק בו חייל פלוני או חייל אלמוני, בכל מקרה בסוף הם יזדכו באפסנאות.
מי אמר שאין למדנות גם אצל סמלים לא-דתיים גולנצ'יקים מחוספסים?
בכל מקרה, כשעסקינן בהשלמת ציוד 'חתום' (לא אקסטרות לקחת הביתה), מי שלא משלים ציוד מחייל אחר, מקבלך בד"כ מה שחסר לו מהמאגר הפלוגתי שבו נאגרים כל מיני 'ספיירים' שאנשים מצאו והעבירו לרס"פ - האם הנהנ מגנב בלי לגנוב ממנו גם פטור?
בכל מקרה, כל עוד לא גונבים ישירות ממך (וזה לא קשה במיוחד בהנחה שאתה שומר על הציוד שלך בצוטרה סבירה, אין צורך בנטירותא יתירתא) אתה לא 'נדפק' מזה, בניגוד לדוגמאות של מרכולים למיניהם (אם כי גם כאן אני לא בטוח שהם מגלמים את המחיר - הרי בחנות קטנה בה לא ניתן לגנוב בלי להתיפס נמכרים אותם מוצרים, ואם יהיה פער במחירים מעבר לפער שנובע מזמינות מוצרים אחרים במרכול - הציבור ההגון ילך לחנות הקטנה).
נכתב בצהרי יום ו' בחו"ל.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2006 20:18 |
|
| |
קצת הבהרות.
הדיון שאני מנסה לעורר יוצא מתוך האבחנה בין צדק "פרטי" לבין חברה מתוקנת. בעיני, חברה מתוקנת היא כזו בה יש חלוקה שוה של נטל החברות בה (כמובן שזו אוטופיה, אבל לפחות החברה נעשית מקולקלת אם יש אחוז של פראיירים שטורחים עבור כל היתר).
יש לדון בשתי נקודות עיקריות:
א. נניח כרגע שאנחנו בונים את החברה (ולא סתם אנשים פרטיים בה). איך נבנה סדר חברתי שלא ידפוק את ה"צדיקים"? הרעיונות שהעליתי בסוף לגבי ראיית החוק כמשפט זכויות מכוונים לכיוון הזה.
ב. האם ישנו מצב בו, כאדם פרטי, יש לי זכות לתפוס חוק או עקרון כלא תקף אם כל הציבור מתעלם ממנו, או שנאמר "לסטים שכמוך כבשוה"?
בכל הנ"ל ניתן לדון מן הצד ההלכתי או כבעיה מוסרית גרידא.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2006 20:59 |
|
| |
לדעתי יש לבדוק מהו המקור של כל איסור.
* אם זה איסור מפורש בתורה, אז יש לקיים את האיסור בכל מקרה, גם אם אחרים לא נוהגים כך.
למשל, יש לסגור את החנות בשבת, גם אם חנוונים אחרים פותחים בשבת והדבר גורם לכאורה נזק לבעל
החנות הצדיק. כך גם לגבי גזל כאשר ברור שבעל החפץ אינו מוחל (למשל "השלמת ציוד").
* אם זה איסור שאינו מהתורה אלא שכל מקורו הוא במנהג המקום, אז יש לקיים אותו כפי שנוהגים
הרוב (כגון בענייני מיסים וחוקי תנועה).
האיסור לשקר נמצא בערך באמצע - מצד אחד זה איסור תורה ("מדבר שקר תרחק", וכן איסור גניבת
דעת), אך מצד שני, כל ההבחנה בין שקר לאמת תלויה במשמעות של הדברים כפי שהם בשפה המדוברת;
אותו משפט בדיוק יכול להיות שקר בשפה אחת ואמת בשפה אחרת. ולכן, ייתכן שיש
להגיד את האמת במילים שבהן מקובל להגיד אמיתות מעין אלה. למשל, בענייני ביטוח, ייתכן שהמשפט
"הפעלתי את האזעקה" בשפה המדוברת משמעותו היא "לא הפעלתי את האזעקה", והמשפט "לא הפעלתי את
האזעקה", בשפה המדוברת משמעותו "השארתי את הרכב דלוק ואת הדלתות פתוחות"; במקרה זה יש להגיד
את המשפט שמשמעותו בשפה המדוברת מתאימה למציאות.
אמנם, ייתכן שעל חברה מסוג זה אמר הנביא ירמיהו "לימדו לשונם דבר שקר"; גנאי גדול הוא לחברה
שבה אנשים רגילים להגיד משפט ולהתכוון להפכו, גם אם כולם יודעים את זה ונוהגים לפי זה. וה'
ישמרנו מהפורענות שמנבא ירמיהו באותה נבואה.
 |
|
|
|
|
|