בית פורומים עצור כאן חושבים

את אשר ישנו ואשר איננו-ספר חדש מפרי עטו של הרב מ"א

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/2/2006 08:36 לינק ישיר 

מיכי,

אתה צודק. בשתי הערותיך.
אם כי, אני נוטה לחשוב, שמי שבאמת קורא הכל וחושף עצמו למידע פתוח ורחב, לא ימהר לכנות עצמו כ"פתוח". הדבר דומה לאותם שמגדירים עצמם כבעלי חוש הומור...

שלמה,

אני מתנצלת אם חשדתי בכשרים. חשבתי שזיהיתי בדבריך נימה של שמחה לאיד וזלזול בחוסר הנאורות של המתקרים נאורים (בידי אותם המזלזלים בנאורותם). ניסיוני מעיד שנימה כזו, באה לרוב ממי שבעצמם הם בעלי דבשות וכו'. תמיד אשמח לדעת שניסיוני טועה.
תוקן על ידי - אמשלום - 12/02/2006 8:39:29

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 09:45 לינק ישיר 

מיכי

יישר כח על הספר, אף שכמובן טרם קראתיו. שמחתי על הגילוי הנאות, אכן כשקראת את ספרך שחתי בע"פ לכמה משומעי לקחי, כי נראה לי שחלק ניכר ממנו מקביל לעיקרון אותו פורס בכלר בספרו - בלשון קשה ומסורבלת עליו כיליתי זמן רב (וספרך מבחינת הסגנון וההבהרה קולח וברור), עם כל זה (ספרך אינו תחת ידי כעת) דומני שרק בהערת שוליים באיזשהוא מקום באמצע אתה מציין לספרו (ותקן אותי אם אני טועה, ואשמח לטעות) ותמהתי על כך מאווד (כי רוחו ניכרת / או היתה זו רוחי הקורא המזהה בין השניים), ושמחתי שכאן אתה מציין לספרו בריש גלי.
עם זאת, אמנם אינני ממערכת ה'ארץ' אך ביקורת אחת אומר: הספר הקודם (שתי עגלות) מערבב ויוצר זיהויים בין פילוסופיה, לבין השפעות תרבותיות (והלכי רוח) במידה קיצונית וחסרת אבחנה לענ"ד, לכל הפחות במעבר הסגנוני (אם כי לדעתי גם במישור התוכני!!!). זיהוי תרבות והלכי רוחה - ענין לסוציולוגים, אנתרופולוגים - ואם עושים כך יש להפנות למחקרים רלוונטים ביחס לקביעות השונות - וכרגע לא אתייחס לשאלת המתודה המחקרית שלאורה הולכים ואף לכך ראוי שהמחבר יתייחס), ועוד יותר מכך צרמו לי גלישות וחווים בסגנון עיתונאי, קטונתי מלהציע, אך דומני שכדאי לספר לשמור על סגנון אחיד פחות או יותר.
מכל מקום יישר כח, עיונך משמשים כר נרחב לדיונים.

אמנם, אוסיף ואשאל, עיקר הבעיה של עולם התורה הוא בפער העצום בין רעיונות מקוריים שלעיתים קיימים אצל אנשי תורה חושבים, לבין חוסר היכולת לתרגמם לחידוש יוצר בתחום הנורמה היא ההלכה. לשון אחר טרם ראיתי ספר הלכתי משמעותי הדן לאורך ולרוחב המצליח לסמן דרך בתרגום ההלכה לחיים המודרניים (השניים היחידים דומני שהראו סימנים הם הרב הרצוג והרב ישראלי זצ"ל).
אתן שלוש דוגמאות וזה כמובן ענין לאשכול אחר - 
1. זרם מרכז הרב טוען לתפישת המדינה כאתחלתא דגאולה ומעין אתחלתא דמלכות ישראל, אך בכלים ההלכתיים מגדירים את המדינה ע"פ העיקרון של שבעת טובי העיר שהוא הגדרת קהילתית.
2. ההנחות של תפישת הנזקין - גרמא בנזיקין פטור אינם אפשריות מבחינה יישומית במערכת מודרנית / הקושי של הפוסקים להגדיר את המושג של אחריות חברה וכדו'.
3. המושג גוי של שבת (פולמוס ליבוביץ נריה המופרסם - ושם צדק ליבוביץ - הרי זה אבסורד שאין כדמותו שמערכת הלכתית יהודית כדי לאפשר לעצמה קיום נורמטיבי תולה עצמה בהיותם של נכרים שיפתרו לה את הבעיות), והרי כאן לדוגמה די בשיכלול הרעיון של פיקוח נפש רחוק, ואפילו על כך לא סומכים למעשה. 
דומני שהאתגר הגדול יותר איננו רק פיתוח יסודות מחשבתיים, אלא סלילת דרך במישור הנורמטיבי  (- ספריו של רקובר במישור המשפטי רק מראים את קוצר היד, וכפי שכבר העיר השופט זילברג (=דווקא עושרו של המשפט העברי יוצר כיום בעיה - עלינו להוביל מהלך של חיקוק חדש).
עכ"פ יישר כח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 10:27 לינק ישיר 

מזל טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-12/2/2006 12:27 לינק ישיר 

. סילחו לי, דנים מכובדים, אם אומר לכם שרק הזכרתם לי כרגע את ספרו של צ'. אייטמטוב ("והיום איננו כלה"), שבו נתקלנו באחד מגיבורי הספר החי בערבה הקאזאחית כשהוא נושא על גבו המלכותי שתי דבשות. קאל אלמואדיב: גם בכרה קלה, המשרכת דרכיה, לא רואה את דבשתה-שלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2006 01:08 לינק ישיר 

כמתעסק,
לא היה בדבריי כל גילוי נאות. הסיבה לכך היא מאד פשוטה, אין מה לגלות. לא קראתי את ספרו של בכלר, אלא אחרי שיצא ספרי לאור. היה ברור לי מייד שאכן אנחנו נלחמים נגד אותו שד (זוהי דוגמא יפה של צייט גייסט - רוח הזמן), אבל לדעתי הוא רק תוקף ומטיף אך לא מציע אלטרנטיבה למכלול הבעיות הקשות שמובילות למה שהוא מכנה 'אקטואליזם'. הוא מאבחן את הופעתו של האקטואליזם בהרבה מאד הקשרים מדעיים (לפעמים הרבה מדיי), ובעיקר צועק על המגמתיות של האקטואליזם, אך מתעלם באופן בוטה מהבעיות האמיתיות שהובילו לגישה כזו.
לא קראתי את הספר שלו באותו זמן מכיון שהספר הגיע לידיי כשהספר שלי כבר היה מוכן לדפוס. את המעט שקראתי והתרשמתי הכנסתי לאותה הערה (אני כותב זאת גם שם). בספר השני אני מתייחס אליו יותר, שכן הוא גם יותר נוגע לאותם עניינים (פילוסופיה של המדע).
לדעתי יש בעיות קשות בספרו של בכלר, על אף שקראתי אותו בהנאה מרובה. שוחחתי עמו בטלפון, ואף שלחתי לו את ספרי עם כמה הערות על שלו (זה היה לפני כשנתיים). על אף הבטחתו להתייחס, בינתיים לא קיבלתי ממנו כל תשובה.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2006 07:54 לינק ישיר 

אגב,
הצייט גייסט כאן הוא מאד מעניין. לדוגמא, המונח 'מהפיכה קופרניקנית' עבור המעבר ממודרניות לפוסטמודרניות, או לריקון המדע מתכנים (במונחי הספר שלו והספר השני שלי), משותף לשנינו באופן בלתי תלוי.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2006 14:05 לינק ישיר 

מיכי
הריני מבקש סליחתך וחוזר בי ומלקה את גופי.
 עם זאת הערתי על מספר ענינים נוספים, מה דעתך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2006 17:36 לינק ישיר 

באשר לספר שלי,
אני מסכים שיש מעבר בין מישורי דיון. אבל מטבע הדברים אני חושב שהקשר שהוצג ביניהם הוא אכן קשר קיים. ציטוט של מחקרים חורג ממטרותיי ומהידע שלי (לא עזקתי במחקרים שונים, וזה לא ממש תחום העניין שלי. האמת שגם אין לי אמון מי יודע מה במחקרים בנושאים אלו, אבל זו כבר אופרה אחרת).

באשר ליישום של ההלכה, זו כבר באמת שאלה שחורגת מענייננו כאן. אני חושב שיש דוגמאות של יישום יצירתי, ובהחלט יש מקום לשיפור (אמנם אין נחתום מעיד על עיסתו, אך במאמר שלי ב'תחומין' האחרון ניסיתי לעשות ממש מדרש שיוצר הלכה דאורייתא).

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2006 21:40 לינק ישיר 

קראת מאמרך, ובקצירת העומר הגבתי באשכול על הגלישה באינטרנט - עיי"ש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/2/2006 17:26 לינק ישיר 

אמשלום,

שמעתי שיש כמה יהודים בא"י שלא רוכשים 'תוצרת יש"(ע)'. חלקם אף מנסה לסכל מכירת תוצרת כזו בחו"ל. לזכותם אעיד על עצמי שהם גורמים לי לעתים קרובות להעדיף תוצרת כזו על תוצרת אחרת, גם כשזה מייקר לי את עלות הצריכה, ובמיוחד בחו"ל.

בכל מקרה, לזכות עיתון 'הארץ' יאמר שהוא מצהיר בגלוי על האג'נדה שהוא דוחף ולא מתיימר להיות אובייקטיבי (הרב מיכי - הצפיות שאתה תולה בו לא מציאותיות, ולכן אין מקום לאכזבה).

לגבי הספר עצמו (החלק הראשון) -

איני יודע מה היתה כוונת המחבר ולמי הוא ייעד אותו. אני יודע שהספר היה לספר שמדברים עליו רבות בעולם הישיבות הד"ל, ואני מתקשה לחשוב על הרבה ספרים אחרים שיצאו בשנים האחרונות והיו לכאלו - ולאו מילתא זוטרתא היא.

רבות מדובר בחוגים אלו (אני לא כותב 'חוגינו' כדי לא לעורר כנגדי מי מהכותבים/ות) על שילוב לימוד תורה עם חוכמות חיצוניות, אך אין כמעט מי שמסוגל לשלב ברוחב דעתו בין המתודות הללו באופן עמוק. כך, שבזכות יכולתו של הרב מיכי לשחות בשני העולמות - מתחיל להתמלא החלל, לטוב לנו.

בקיצור, חשיבות הספר רבה גם ללא קוראי 'הארץ' ואיחולי לרב מיכי שימשיך להפיץ מעיינותיו החוצה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/2/2006 17:30 לינק ישיר 

ממללא,

לא הבנתי מדוע הפנית תגובה זו אלי?
מה הקשר לדברי?
(ואם אני כבר שואלת על קשר - מה הקשר של הפסקה הראשונה שלך לעניין הנדון כאן?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/2/2006 07:40 לינק ישיר 

ממללא,

א. מטרתי  העיקרית לא היתה חיבור של תורה עם חכמות חיצוניות, אם כי זה נעשה שם במידה מסויימת. אני מתכוין בספר לטעון טענות ולנסות לשכנע מי מן הקוראים במידת האפשר.
מבחינה זו הספר מכוון לקוראים מחוץ לשטיבל, לא פחות ואולי יותר מאשר לאלו שבתוכו, ואליהם זה לא הגיע.

ב. נקודה זו נוגעת לציפיותיי מעיתון 'הארץ', והיא קשורה לקודמתה. אני חש באי הבנה שחדרה אל כולנו כאן, ועל כן יש מקום להבהיר אותה.
דומני שיש בדברי כמה מן הכותבים כאן ערבוב בין שני מישורים של פלורליזם: בתוכן, ובמתודה של הדיון. ואפרט:
1. ישנה מדיניות של עיתון לגבי השאלה את מי לעודד ובמה לתמוך. מבחינה זו עיתון קובע מדיניות ובוחר כותבים, וזה לגיטימי וברור. זה אכן משותף ל'יתד' ול'הארץ'. ביחס למישור זה, לא ציפיתי כלל ש'הארץ' יתמוך בעמדות שאני מעלה.
2. ישנה מדיניות לגבי השאלה של אופן עריכת הדיון. או: כיצד לעודד או לתמוך במה שרוצים לתמוך. האם להשתיק את הצדדים האחרים, או להציג את הצד שלך ביושר ולפתח דיון ענייני תוך העלאת הצדדים המנוגדים והתמודדות עמם? רק במישור זה היו לי ציפיות. חשבתי שבמישור זה ישנו הבדל בין 'הארץ' ו'יתד'. אך בכל פעם מתברר לי מחדש כי ההבדל הוא קטן למדיי, וכמעט שאיננו קיים. אמנם בד"כ 'הארץ' עושה זאת ביתר אלגנטיות, ומתוך אשלייה ומראית עין מדומה כאילו שזה לא קיים אצלו. אך דווקא בגלל זה בעיניי זוהי פשיעה כלפי קוראיו שמשוכנעים שהם מקבלים תמונה סבירה של מה שנעשה ושל עולם האידיאות שסביבם, בעוד שהתמונה אותה הם מקבלים היא מעוותת וחד צדדית. לפי התרשמותי, קוראי 'יתד' מודעים היטב לחד צדדיות של העיתון שלהם ואילו קוראי 'הארץ' לא. במובן זה 'הארץ' גרוע הרבה יותר.
ביחס למישור השני לא נכון הוא שלעיתון 'הארץ' יש אג'נדה מוצהרת. אין לי ספק שקוראיו משוכנעים שהם מקבלים עיתון בעל אוריינטציה שמאלית (בעיני חלקם הגדול, מאוזנת ומרכזית), אבל הם גם משוכנעים שהתמונה העובדתית והדעות השונות מוצגות בפניהם, ושהדיון הוא פתוח והוגן.
אין קשר הכרחי בין המישורים, וחבל שאנחנו כולנו לא נוהגים להבחין ביניהם.
גם טענותיי כלפי 'יתד' נעוצות בעיקר במישור השני ולא בראשון, אף ששם לפחות זה ברור לכולם, וכמוש"כ.   מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/2/2006 17:56 לינק ישיר 

אמשלום,

אכן, רק החלק הראשון בהודעה מיועד אליך ולדבריך על הדבשות דלעיל.

ר' מיכי,

אני אגיב בהמשך בעהי"ת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/2/2006 18:24 לינק ישיר 

[ממללא,

זהו, שלא הבנתי איך זה קשור לדבשות, וחשוב מזה - לעניין עיוורון הגמל לדבשת שעל גבו..]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/2/2006 23:03 לינק ישיר 

אמשלום,

אני לא חזק במשלים ומטאפורות. מישהו העיר שהפצת הספר ע"י ספריית בית-אל היא חסם כניסה בעיני חוגים מסויימים, וכנראה שהוא צודק. זו הערה עסקית גרידא.

זה שאותם חוגים אינם היחידים שמחרימים מוצרים, גם זה נכון ואין חולק על כך. גם אני מחרים מוצרים וספרים שונים (הדוגמא שעולה לי כרגע היא 'רמב"ם פרנקל'', שכמה פעמים כמעט ונתפתיתי לרוכשו). אני לא רואה בעיה בעצם ההחרמה, בין אם זה אומר עלי שאני גמל, נאקה או דבשת.

(אגב, אני משוכנע שלו עמוס שוקן היה חבר פורום, הוא היה יוצא נגד ההגנה שאת מספקת לו מדי פעם. הוא הרי מעולם לא ניסה להסתתר תחת מעטה אובייקטיבי).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > את אשר ישנו ואשר איננו-ספר חדש מפרי עטו של הרב מ"א
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.