בית פורומים עצור כאן חושבים

הגולם של הגר"א

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/2/2006 00:16 לינק ישיר 

נאך,
אתה רואה. תמיד כשאתה שואל בנחת יש לי סבלנות להסביר ().

אכן אין כל קשר, ואני גם לא טענתי שיש קשר.

מה שטענתי הוא שאם יש לו אינטליגנציה גבוהה והבנה טובה בתורה, אז אני מניח שיותר סביר להאמין לו אם הוא אומר שהוא יודע לברוא זבוב (ולא בהכרח סביר שהוא אכן יודע לברוא זבוב). האינטליגנציה והרציונליות הם מדד לאמינות הסיפור ולא ליכולת עצמה.
לדוגמא, אם היתה באה סבתא מסעודה משדרות ואומרת לי שהיא יודעת לברוא זבוב, או שהבבא סאלי יודע לעשות זאת, הייתי מתייחס לכך בספקטיות. אבל אם אינשטיין, או עמוס עוז (להבדיל), היו אומרים לי שהבבא סאלי יודע לברוא זבוב, הייתי נוטה יותר להאמין להם.
למה? האם להיות סופר נותן לך כוח לברוא זבוב יותר מאשר לזקנה שבאה מתרבות שנוטה להמצאות מיסטיות? ודאי שלא. (להיפך, לה לפחות יש ניסיון בעניין ). אבל זה נותן לך יותר אמינות במה שאתה מספר.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 00:19 לינק ישיר 

הרב מיכי, הבעיה היא שהגר"א אכן האמין בקבלה בכל מאודו, מה שדווקא מקנה פחות אמינות לסיפור. ור' חיים האמין בגר"א בכל מאודו. על פי הדברים שציטטתי לעיל מהרמב"ם - זה אכן בעייתי, והדיון צריך לעבור ממישור ה"אד הומינם" למישור התיאורטי - האם ניתן לברוא גולם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 00:24 לינק ישיר 

למה זה מקנה פחות אמינות לסיפור? האם העובדה שאדם אינטליגנטי כמו הגר"א מאמים לקבלה מוריד מאמינותה? אתמהה! האם העובדה שאדם אינטליגנטי כמו הגר"א אומר לך שהוא יכול לברוא גולם לא מעלה אפשרות שאולי באמת אפשר? אתמהה! האם העובדה שהרמב"ם לא האמין בכל זה, לא מורידה באותה מידה מהאמינות שלו לקבוע שאין בכך ממש?
אגב, נושא האשכול היה רק אד הומינם, ולא אפשרות הבריאה עצמה. באשר לאפשרות לברוא גולם, אני לא רואה איזה דיון נוכל לעשות על כך. יש שיאמרו שאפשר ויש שיאמרו שאי אפשר. מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 00:36 לינק ישיר 

מיכי,

אני מבין ממך שאתה לא מאמין שניתן  לברא גולם , אך באם מביאים לך  בחור "אינטילגנֶט" שאומר לך שהוא ברא גולם אתה מתחיל לשקול את זה -אל תחשוב ששכחתי את חמותך המרוקאית מאשכול השדים- אני חושב שבריאת גולם היא כל כך רחוקה שהיא אמורה להטיל  ספק בבריאותו הנפשית של המספר.

זה לא נכון שמסופר או למדן אתה נוטה לקבל יותר סיפור כזה. לא למדנותו או "גדלותו" התורנית היא זו שקובעת את עמדתך אלא  התחושה הברורה ,שנקבעת מהכרות, שהוא לא הוזה בעלמא. אין לך שום אינדיקציות על הגר"א שלא היה הוזה. ואם נקבל את הסיפור כהוויתו הרי זה הוכחה שהוא אכן הזה.
ולבנות על ר"ח מולוזין לא נוכל כי הוא כבר נכנע לסמכותו של הגאון -ראה באשכול אור השאנטי אין חכם יכול להכפיף עצמו לסמכות.....

אז קודם כל  תצטרך להוכיח שיש לך  הכרות בלתי אמצעית עם הגר"א שהוא אכן אינו מדומיין ואחר כך לבנות על כך, כשרון לבד לא מספיק, היו הרבה גאונים משוגעים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 00:42 לינק ישיר 

עוד בחור אינטיליגנטי שברא גולם:
אמר רבא אי בעו צדיקי ברו עלמא שנאמר כי עונותיכם היו מבדילים וגו' רבא ברא גברא שדריה לקמיה דר' זירא הוה קא משתעי בהדיה ולא הוה קא מהדר ליה אמר ליה מן חבריא את הדר לעפריך (סנהדרים ס"ה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 01:13 לינק ישיר 

הרב מיכי - איננו מעלים כאן לדיון את הקבלה, אלא סעיף מסויים בקבלה מעשית. כאן, כל מי שמאמין בקבלה ומעיד על מעשה המוכיח את אמיתותה - חשוד, על פי סברתו הבריאה של הרמב"ם. בחורים אינטיליגנטיים יכולים גם להאמין בשטויות, או בדברים שסתם אינם נכונים. שנים רבות האמינו שהמדע האריסטוטלי נכון לגמרי. אז מה? בחורים אינטיליגנטיים לרוב מקשקשים באוניברסיטאות את הבליהם. אז מה? בכל מדע ותחום ידע בעולם נמצאים בחורים אינטיליגנטיים, ודוברים רהוטים של השיטה, כמו גם "מופתים" המאמתים אותה. בין כל ים המלל הזה, אנו צריכים לבחור את דרכנו בזהירות מרובה - ולא לבנות על חכמתו של אחד או אחר. אדם חכם יכול להיות תפוס לדוגמות רבות, ולכן גם להאמין לדברים שהשכל שלנו שוללם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 01:22 לינק ישיר 

כפי שהעיר בנציון כהנא , מאחר ובסופו של דבר הגר"א רק רצה לברוא את הגולם ולא ברא אותו באמת , אין כאן שום בעיה. מה היה אילו הסיפור היה שהוא באמת ברא? אז היינו צריכים להחליט לכאן או לכאן .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 01:25 לינק ישיר 

הוא ברא בסוף, ואומרים שבכל דור ודור יש בבחינת איתפשטותא דגולם עד ימינו . ואומרים שאלה הם המאמינים בגולם שמניצוצו הם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 01:26 לינק ישיר 

מצו"נ
כלומר: אם האשכול היה נפתח על המהר"ל ... מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 01:36 לינק ישיר 

מיכי

שאלת למה אין אני נותן  ולו קצת קרדיט לסיפור של הגולם
מה אעשה פג ליבי ולא אאמין

ולענין האשכול
הגר"ח כותב באותה הקדמה שהוא ראה בכתב ידו של הגר"א שנתגלה לו יעקב אבינו והגר"ח שם מסתפק האם הגילויים שהיה להגר"א הם בחלום או בהקיץ ממש

כד הוינא טליא שמעתי אומרים בשם הרב מבריסק שאמר "דער טאטע האט געזאגט אזוי וי דער רשב"א זיכער ,און קען זיין אפילו פון רמב"ן אליין"
(אבא אמר שהוא (הגר"א)היה כמו הרשב"א זה בטוח, ויכול להיות שהוא היה יותר גדול אפילו מהרמב"ן)

המשפט הנ"ל בעיניי מאד ילדותי אבל הוא מעיד על הערצה העצומה שיש להגר"א בעיקר בחוגים הליטאים שהם כביכול ממשיכי דרכו 

יכול להיות שהערכתך להגר"א נובע מפירושיו המופלאים וכו' אבל ממה שאני הבנתי שעיקר ההערצה אל הגר"א  היא מחמת המסורת החזקה שיש להגר"א שהוא  ה  ג  ר  א  

וכאן הבן שואל אם אנחנו קוראים ספורים מיוצרי המסורת הנ"ל עצמם 
והספורים הנ"ל לא די שנבצר מאיתנו להאמין בהם אלא שהם לכאורה מראים שבעל הסיפור הוא ... (לא רוצה להיכשל בלשוני)
האם אין זה צריך להשפיע על סמכותו ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 01:48 לינק ישיר 

אני חושב שדין הגלמים כדין הדיבוקים וכו'

כלומר השאלה היא של פרשנות תופעה נפשית שיכולה להתפרש כ"דיבוק" בעיקר בזמן ש"כל מכה של חלל" היתה דבר בלתי נודע והיחס הרפואי פסיכולוגי לכל דבר לווה בהמון פירושים מאגיים ומיסטיים.

יכול להיות שהתופעה של ה"גולם" גם היא הינה ביטוי של איזושהי תופעה שבימינו היתה מקבלת פירוש מדעי כזה או אחר ובימיהם קיבל פירוש מיסטי שכזה.

לכן השאלה של האמינות איננה שאלה כאן מכיון שדובר על משהו שאכן היה (אני לא מדבר על המקרה של הגר"א, מכיון ששם זה כלל לא קרה. אלא בכלליות) ואנשים לא דמיינו, אלא שפירשו אתו בדרך מדומיינת.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-12/2/2006 01:54 לינק ישיר 

יש לי חבר שכל פעם שמישהו מדבר אתו על גאונותו של הגר"א, הוא אומר: מי אמר? (הוא אגב מאמין בגאונותו. הוא פשוט לא מבין למה אנשים אומרים משהו סתם כי ככה מקובל.) אז מי אמר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 02:11 לינק ישיר 

הגעתי באיחור... יש לי הסבר שונה בסיפור של הגר"ח על הגר"א. אמנם, זה הסבר שאני ממש חושש להגיד. זאת מפני שלמדתי מעט ואולי קצת יותר ממעט מתורת הגר"א, וראיתי מקצת מגאונותו. אבל אם יכולנו להניח שאברהם אבינו חשב שעליו לעקוד את יצחק בטעות, מחמת איזה יצר הרע שלא התברר כל צרכו, ואחד מגדולי החסידות כתב זאת, אולי נוכל לסבול גם את ההסבר הבא על הגר"א: א. אי אפשר לברוא גולם. (ה' יכול לברוא הכל, אבל השאלה היא על יכולת האדם, ולא על נס) ב. בדמיון אפשר לפגוש גולם, ואפשר לחשוב שאפשר לעשות גולם. ג. יתכן - יתכן שהגר"א, שהאמין בבריאת גולם ובקבלה, סבר שבכוחו צריך להיות אפשרי לעשות גולם. אבל בין מתוך יראת שמים, בין מתוך רכות שניו, בין מסיבה אחרת,, כגון שניסה ולא הצליח - תלה את המניעה באיתות משמים. אולי הכשלון בבריאת הגולם הוא עצמו נחשב לו לאיתות. לפי זה, השם הפסיכולוגי של התופעה הוא "רציונליזציה". כלומר, הגר"א תירץ לעצמו את אי היכולת לעשות גולם בסיבה חיצונית. ובגיל מבוגר יותר, אולי מצא רציונליזציה אחרת. הגר"ח, שהאמין גם הוא בקבלה, ובאפשרות של גולם, לא ראה שום פסול לייחס לרבו יכולת לברוא גולם, וקיבל את הסיפור כפשוטו. ואני, ליטאי (סוציולוגית) שכמוני, כל גופי רועד מחמת ההעזה לכתוב כיו"ב על רבנו הגר"א. אבל כיון שהדבר נראה אפשרי ואולי מתקבל על הדעת, כתבתיו. וה' הטוב יכפר עוון. שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 02:18 לינק ישיר 

מיימוני, מה שכתבת הוא הגיוני ופשוט, וכך חשבתי גם אני. אלא שרציונליזציה לא מתבצעת תמיד באופן מודע. זהו פשוט הסבר שניתן למאורעות. הסברו של הגר"א היה שמנעו אותו מן השמים. ואולי הוא כן הבין שאין כזה דבר, או שאין ביכולתו, וניסה לרמוז זאת לגר"ח בדבריו. מי יודע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 02:27 לינק ישיר 

במשך להודעתי הקודמת:

מתוך מסכת סנהדרין:
אמר רבא אי בעו צדיקי ברו עלמא שנאמר כי עונותיכם היו מבדילים וגו' רבא ברא גברא שדריה לקמיה דר' זירא הוה קא משתעי בהדיה ולא הוה קא מהדר ליה אמר ליה מן חבריא את הדר לעפריך רב חנינא ורב אושעיא הוו יתבי כל מעלי שבתא ועסקי בספר יצירה ומיברו להו עיגלא תילתא ואכלי ליה

השאלות:

האם רבא דמיין את הסיפור?

האם ר' זירא דמיין את הסיפור?

האם ר' חנינא ור אושעיא דמיינו את הסיפור?

למה הסיפורים האלה לא משפיעים על סמכותם של הרבנים הצדיקים הנ"ל?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הגולם של הגר"א
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.