בית פורומים עצור כאן חושבים

זנות וסחר בנשים על פי ההלכה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/3/2009 05:37 לינק ישיר 

לגבי פירושי הראשון, הואיל וכאמור כל מה שכתוב פה הכל רק ע"מ לאיים, ייתכן בהחלט שההלקאה האמורה היא רק מצד החוק היבש, ולא למעשה. ובסך הכל מטרת הרמב"ם לבאר את חומרת העניין. אבל אינני יודע מה יחס ההלכה באמת למי שגדלוה כך, וייתכן שיש לה את הדין האמור. (סוף סוף, יש לזכור שתמיד כדי שהדין יצא לפועל דרושים כמה תנאים כמו עדים והתראה וכו', כלומר זה לא שמענישים כל מי שעבר עבירה. אבל עוד יש לשאול, האם ילדה כזאת איננה יכולה לשנות את דרכה?)

לגבי פירושי השני, דווקא נראה לי יותר הגיוני לכתוב קדשה סתם, כמו שאם אני מדבר על חייט ברור שמדובר על חייט בוגר אלא אם כן צויין אחרת. ואדרבה, אם למשל רוצים לומר על ילד שהוא מחייט כמו חייט בוגר אז אומרים לו שהוא 'חייט' והכוונה שהוא מחייט כבוגר, ותוספת המילה בוגר רק מפחיתה מהמשמעות של המילה חייט כשלעצמה, וכאילו אם איננו בוגר אז איננו באמת חייט. ושוב, מכיוון שהכל נאמר רק ע"מ לאיים, לכן אין צורך להדגיש את הפרטים ההלכתיים של המקרה. (הרי זה שקטנה איננה נענשת זה דבר כ"כ ידוע וגם פשוט מצד השכל, שפשוט אין צורך להבהיר אותו).

לגבי הכתוב ודברי הרמב"ם "ומלאה הארץ זמה" - אינני בקי די הצורך בנושא, אבל עצם ההתייחסות לנושא כ"ומלאה הארץ זימה" נראית לי מעט הגזמה, כי יש פסוקים בעלי דמיון לזה, אך במימדים קטנים יותר:
"ולא תחניפו את הארץ", "ותטמא הארץ". וגם בקדש וקדשה לא הוזכר כלל העניין הזה. ולמה למשל בפרשת כי תשא, ל"ד, ט"ו-ט"ז, לא הוזכר ביטוי כזה של "ומלאה הארץ", בעוד שזאת בדיוק הכוונה?

נחזור לענייננו: ניתן לראות ברמב"ם שתי אמירות מקבילות:
1 "אבל אם הניח זה בתו הבתולה... גורם שתימלא הארץ זימה..."
2            "והמכין בתו לכך            הרי היא קדשה..."
ונראה שכוונתו, שכאשר מניחה בפני כל איש ואיש, אז יעשו מה שיעשו ותימלא הארץ זימה, ואם גם הכינה "רשמית" לכך, אז היא גם קדשה. כלומר יש פה שתי 'דרגות' של זנות. וכשם שבשורה הראשונה - הצד השמאלי הוא איום ולא דין, כך גם בשורה השניה הצד השמאלי הוא איום ולא דין. ויש להוסיף, ואכמ"ל. (זו היתה כוונתי מלכתחילה, אלא שרציתי להוכיח את דברי. אבל כיוון שלא קיבלת, אני מציין זאת עכשיו. למעשה, מבחינת המבנה הספרותי זה ראיה די טובה.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2009 12:38 לינק ישיר 

מיכה
אם כל הכתיבה היא על מנת לאיים על האב, הרי הלקאת ביתו היא דרך נבזית ובלתי יעילה במיוחד לעשות זאת - בהתחשב בכך שלאב לא אכפת שביתו מנוצלת על ידי גברים זרים, הלקאתה לא תלחיץ אותו כל כך. לא יעיל יותר לאיים על האב ישירות- כמו שעושה החוק הקיים בימינו לאב המוכר את ביתו לזנות?
עזוב, באמת. אני שמחה שחברי הפורום הפנימו את אמות המידה המוסריות של ימינו ואינם מסוגלים להעלות על דעתם את המציאות העגומה שהיתה מנת חלקם של החלשים בחברה בדורות עברו. כל תירוץ יתקבל כדי לטשטש את העובדה שהרמב"ם חי כחלק מדורו. היה לו מספיק שכל כדי ללמוד מן הפילוסופים הערבים ומאריסטו ולתרגם את משנתם לדת היהודית, אך לא מספיק שאר רוח כדי למחות נגד עוולות נוראיות בתורה ובתלמוד. מאופן כתיבתו במקומות רבים נראה שהוא אף תמך בדיעה הרווחת בכתובים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2009 13:00 לינק ישיר 

ברור שכוונת הרמב"ם ב"לוקין הבועל והנבעלת" היא לקדשה בוגרת שהגיעה לגיל עונשין, גם בת שאביה הרגיל אותה לזנות ולכן נעשתה זונה צריך למנוע אותה מכך על פי התורה כפי שילד שעבר התעללות מינית ולכן נעשה מתעלל יענש על ידינו.
באופן כללי יחס הרמב"ם לנשים לא היה חיובי במיוחד (כפי שניתן לצפות ממקומו וזמנו) למשל הוא ממליץ לא לכלוא את האשה כשבויה בבית אלא לאפשר לה ללכת לבקר את משפחתה פעם בחודש...
גם רגיל על לשונו כשמדבר על אי הבנה רווחת שזה מתאים לנשים וקטנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2009 13:05 לינק ישיר 

כלומר
רציונליזם ופמיניזם לא בהכרח תואמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2009 13:05 לינק ישיר 

סנשו
ההקבלה אינה מתאימה לחלוטין. א. זונה אינה שווה בחומרת מעשיה לאב מתעלל/ מכה (שתזכיר לי איזה עונש הוא מקבל ביהדות?) ב. לא כל ילד שעבר התעללות יהפוך לבוגר מתעלל, בעוד שבזמנים ההם, ילדה שהפכה לזונה ע"י אביה, המשך חייה כזונה היה כמעט האופציה היחידה שלה לשרוד. נישואין לא היו אופציה שכן היתה נחשבת כסחורה פגומה ולא ראויה לנישואין, ודרך אחרת להתפרנס עבור אישה כמעט לא היתה מצויה. האופציה שלה היתה לגווע ברעב או להמשיך להתפרנס מזנות.
התורה מציעה פתרון למנוע אותה מכך. מוסד גמילה? מחסה? הצהרה שהיא ראויה לבוא בקהל ולהינשא וכל הנושא אותה תבוא עליו ברכה? לא, יש רעיון יותר פשוט: עונש מלקות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2009 13:13 לינק ישיר 

אב מכה (במידה שזה מעבר לדרוש לחינוך) נענש כמו כל מי שמכה את חבירו כנ"ל לגבי התעללות (זה עקרונית מעשית זה תלוי בזמן במקום ובתפישות הרווחות).
עקרונית אם אשה זנתה בשביל לא לגווע ברעב לא יענישו אותה, כללית פעם הייה הרבה פחות דיון במניעים של פושעים והרבה פחות נטייה להקלה בעונש והתחשבות (לדוגמה ספרי דיקנס ו"עלובי החים" והמצב באנגלייה ובצרפת המשתקף מהם) אי אפשר לדרוש ממי שחי במאה ה-12 שיאמץ תפישות שנעשו רווחות במאה ה-20.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2009 13:15 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
כלומר
רציונליזם ופמיניזם לא בהכרח תואמים.

הרמב"ם קיבל את הרציונליזם כדרך להבנת העולם אין פירושו של דבר שהוא תמיד הצליח לחשוב חשיבה רציונלית, עובדה היא ששני רציונליסטים כהרמב"ם ושפינוזה הגיעו למסקנות שונות לחלוטין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2009 06:03 לינק ישיר 

אמבר

"אם כל הכתיבה היא על מנת לאיים על האב, הרי הלקאת ביתו היא דרך נבזית ובלתי יעילה במיוחד לעשות זאת - בהתחשב בכך שלאב לא אכפת שביתו מנוצלת על ידי גברים זרים, הלקאתה לא תלחיץ אותו כל כך."

אולי לא הבנת, לא ההלקאה מאיימת, אלא האפשרות להלקאה בעתיד - שהאב הוא הכמעט גורם לה ע"י מעשיו בהווה - היא המאיימת.

"לא יעיל יותר לאיים על האב ישירות- "
דווקא לפי שיטתך זה לא צריך להיות קשה, כי הרמב"ם ידע שבדורו הפנימו כבר נורמות מוסריות גבוהות יותר, ולכן הוא פונה לאיים על הנפש המוסרית של האב. (ואולי גם "כל המוסיף" באיומים - "גורע")

"כמו שעושה החוק הקיים בימינו לאב המוכר את ביתו לזנות? "
החוק איננו מאיים אלא פוסק דין. גם הרמב"ם יפסוק פה את דין המלקות, כבר כתבתי זאת קודם, וזה פשוט כי כל העובר על לאו בתורה חייב מלקות לפי דין תורה. (לא ממש כל לאו, כי יש יוצאי דופן, אבל כל עוד לא נאמר אחרת אז העונש הוא מלקות). הרמב"ם הוסיף איום מלבד הדין וכנ"ל.

"עזוב, באמת. אני שמחה שחברי הפורום הפנימו את אמות המידה המוסריות של ימינו ואינם מסוגלים להעלות על דעתם את המציאות העגומה שהיתה מנת חלקם של החלשים בחברה בדורות עברו. "
אני מסוגל להעולות על דעתי את המציאות - אני לא מסוגל להעלות על דעתי את הפירושים הבלתי אפשריים שאת מכניסה ברמב"ם. תביני, לא תמיד המציאות חופפת לחוק הרשמי. אבל הרמב"ם בתוך שאר החכמים פעלו שהחוק הרשמי יהיה מוסרי ככל שניתן. (ואני לא בא כרגע לדון אם זה מוסרי לדון בעונש מוות מי שעשה משכב זכר או מה, כי זה לא הנושא, וגם אני מסכים שיש מוסריות גוהה יותר מזה, ואדרבה כתוב (בזוהר?) שר' שמעון שמח שנתבטלו דיני המוות של הסנהדרין.)

הסכיתי ושמעי: אם הרמב"ם עומד לדיון, אז אני אעשה כל שביכולתי לברר מה כוונתו, וכן להוציא כמה שיותר מסקנות מוסריות מתוכו. אבל לא אכניס לתוכו מוסר מעבר למה שהוא כתב, וגם לא פחות.
אם המוסר הנכון עומד לדיון, אז אני מוכן לוותר על הרמב"ם, על התורה, על הגמרא על ההלכה, על החברה, ועל כל מה שלא תרצי - כדי לברר מה המוסר הנכון. אבל לא בשביל זה אני אומר שהרמב"ם אמר דברים שהוא לא אמר או שהוא לא אמר דברים שכן אמר.
ברגע שבו לא תדוני לפי הרמב"ם אלא תפתחי דרך חדשה לבירור שאלת המוסר הנכון והצודק ביותר, אזי לא אתערב בהכנסת הרמב"ם (אלא אם כן זה יקשר ישירות לדיון, אבל לא כמייצג המוסר האבסולוטי), ולא שום דבר אחר. אם יובא הרמב"ם אתנדב להסבירו, ושוב - אסבירו כמו שהוא. ללא משוא פנים, לא לו וגם לא לך. כל זמן שאת בוחרת לדון במה שכתב הרמב"ם, ומבקשת רק שנגיד שהוא לא התכוון למה שהוא כתב (כך כתבת בפירוש בעמוד הקודם) - אז אני לא אגיד זאת, מהסיבה הפשוטה שזה לא נכון. גם אמירת אמת היא ערך מוסרי.

"כל תירוץ יתקבל כדי לטשטש את העובדה שהרמב"ם חי כחלק מדורו."
פשוט לא נכון. שימי לב שאת טוענת טענות, ועוד לפני שקיבלת תשובה את מתקיפה.

"היה לו מספיק שכל כדי ללמוד מן הפילוסופים הערבים ומאריסטו ולתרגם את משנתם לדת היהודית, אך לא מספיק שאר רוח כדי למחות נגד עוולות נוראיות בתורה ובתלמוד. מאופן כתיבתו במקומות רבים נראה שהוא אף תמך בדיעה הרווחת בכתובים. "
אולי. זה לא משנה דבר ממה שכתבתי. (ואולי הוא שילם במטבע קטן כדי להרוויח מטבע גדול).

סנשו
"הרמב"ם קיבל את הרציונליזם כדרך להבנת העולם אין פירושו של דבר שהוא תמיד הצליח לחשוב חשיבה רציונלית, עובדה היא ששני רציונליסטים כהרמב"ם ושפינוזה הגיעו למסקנות שונות לחלוטין."
האם לא ייתכן לחשוב רציונלית ולהגיע למסקנות שונות? והאם דווקא הרמב"ם הוא הפחות רציונלי (וטב לא נתווכח עכשיו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2009 09:32 לינק ישיר 

מיכה המרשתי

"אם כל הכתיבה היא על מנת לאיים על האב, הרי הלקאת ביתו היא דרך נבזית ובלתי יעילה במיוחד לעשות זאת - בהתחשב בכך שלאב לא אכפת שביתו מנוצלת על ידי גברים זרים, הלקאתה לא תלחיץ אותו כל כך."

אולי לא הבנת, לא ההלקאה מאיימת, אלא האפשרות להלקאה בעתיד - שהאב הוא הכמעט גורם לה ע"י מעשיו בהווה - היא המאיימת.

"לא יעיל יותר לאיים על האב ישירות- "
דווקא לפי שיטתך זה לא צריך להיות קשה, כי הרמב"ם ידע שבדורו הפנימו כבר נורמות מוסריות גבוהות יותר, ולכן הוא פונה לאיים על הנפש המוסרית של האב. (ואולי גם "כל המוסיף" באיומים - "גורע")

מיכה, שוב - מדובר על אב שמכר את ילדתו הקטנה לזנות - שלא אכפת לו שעשרות גברים ישכבו עם הילדה שלו (יאנסו אותה, בעצם), העיקר שהוא ירויח מן העניין.
איזה נורמות מוסריות נשארו לאדם כזה? ולמה שיהיה אכפת לו אם ילקו את ביתו, בהווה או בעתיד?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2009 15:02 לינק ישיר 

אמבר

אבל מאיפה את יודעת מה היה המצב הכלכלי של האב, אולי לולא המכירה הוא יחד עם ביתו היו מתים מחרפת רעב? הרי אז לא היה את כל המוסדות הציבוריים שדואגים לך כשאתה מובטל או עם בעיה אחרת, לא מוסדות ממשלתיים ולא בהתנדבות. הכל היה כחכמתם וטוב ליבם של המושלים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2009 10:48 לינק ישיר 

"אני שמחה שחברי הפורום הפנימו את אמות המידה המוסריות של ימינו"

לא רק של ימינו, אלא של התורה:

1. דברים כב26: "ולנער לא תעשה דבר, אין לנער חטא מות, כי כאשר יקום איש על רעהו ורצחו נפש כן הדבר הזה"
ושל התלמוד: "אנוס רחמנא פטריה, שנאמר: ולנערה לא תעשה דבר".

ושל הרמב"ם (ספר המצוות, לאו רצ"ד): "
האזהרה שהזהרנו מלהעניש את האנוס בעברה שעשה, כיון שהוא אנוס בעשייתה.  והוא אמרו יתעלה: "ולנערה לא תעשה דבר וגו'".."

תוקן על ידי אראלסגל ב- 27/03/2009 10:52:55

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/3/2009 12:11 לינק ישיר 

הנערה בוודאי לא נענשת אם היא אנוסה, אבל אותי מטריד משהו אחר - מדוע לא נאמר שהאב נענש?

אולי הסיבה היא טכנית - הפשע שלו לא מספיק מוגדר. הוא לא עושה מעשה ממש אלא רק גורם לאחרים שיעשו מעשה.

ראו גם בהלכות רוצח ושמירת נפש ב ב :"השוכר הורג להרוג את חברו, או ששלח עבדיו והרגוהו, או שכפת חברו והניחו לפני הארי וכיוצא בו והרגתו החיה, וכן ההורג את עצמו--כל אחד מאלו שופך דמים הוא, ועוון הריגה בידו; וחייב מיתה לשמיים, ואין בהן מיתת בית דין."

העוון חמור מאד, אבל בית דין לא יכולים להעניש מסיבה טכנית.

ויש עוד דוגמאות רבות לעוונות מסוג זה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-29/3/2009 11:36 לינק ישיר 

מיכה
אם הם הולכים למות מרעב אז לאבא גם לא יהיה אכפת מהמלקות שביתו תקבל, שכן גם זה עדיף ממוות ברעב.
בשום דרך אני לא רואה איך זה מסתדר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2009 17:58 לינק ישיר 

אראל

מי אומר שהאב לא נענש, ראה למה משווה אותו הרמב"ן,- יכול להיות שרק לשם השוואה בל עונש ב"ד?

רמב"ן ויקרא פרק יט פסוק ד

ובמדרש ויקרא רבה (כד ה) הזכירו על הפרשה הזו, רבי לוי אומר מפני שעשרת הדברות כלולין בתוכה. אנכי ה' אלהיך, וכתיב הכא אני ה' אלהיכם. לא יהיה לך, וכתיב הכא ואלהי מסכה לא תעשו לכם. לא תשא, וכתיב הכא (פסוק יב) ולא תשבעו בשמי לשקר. זכור את יום השבת, וכתיב הכא ואת שבתותי תשמורו. כבד את אביך ואת אמך, וכתיב הכא איש אמו ואביו תיראו. לא תרצח וכתיב הכא (פסוק טז) לא תעמוד על דם רעך. לא תנאף, וכתיב הכא (פסוק  כט) אל תחלל את בתך להזנותה. לא תגנוב, וכתיב הכא (פסוק יא) לא תגנבו. לא תענה, וכתיב הכא (פסוק טז) לא תלך רכיל בעמך. לא תחמוד, וכתיב הכא ואהבת לרעך כמוך, ע"כ במדרש:

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2009 03:32 לינק ישיר 

אמבר

נכון, הגזמתי, לא מדובר שהם ימותו ברעב. אבל הם יכולים לסבול ממנו (מהרעב), גם בלי למות. ואם האב ישמע, שהוא מחטיא את בתו בחטא חמור, חמור עד כדי שהיא תתחייב עליו מלקות, ולא זו בלבד אלא שהוא גם ממלא את הארץ זימה - הוא בודאי לא ימהר לעשות זאת, וסביר שהוא ימנע חלקית או באופן מוחלט.

תגידי מה את חושבת שבאמת אנשים פעם היו נבזים כאלו שאת הבת שלהם היו שונאים? ומוסרים אותה לאונס אך ורק תמורת רווח כספי? גם אלו שהעבירו את בניהם למולך לא עשו זאת מטעמי חוסר אכפתיות, אלא מטעמי אמונה בעבודה זרה. כמובן שהדברים יכולים להיות מעורבים זה בזה, אבל בכל זאת לא סביר לומר שאב מתנהג כלפי בניו באכזריות של סתם. וכבר אמרו שקול התופים שהושמע שם נועד להסתיר את בכי הילד. ואם תאמרי: סוף סוף אנשים הקריבו את בניהם למולך. אף אני אומר לך: שהקרבת הבנים למולך היא ה-סמל  לדבר שהוא הפך רצון ה'.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > זנות וסחר בנשים על פי ההלכה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 12 13 14 לדף הבא סך הכל 14 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.