בית פורומים עצור כאן חושבים

מסיפורי הצדיקים: עקדה עד הסוף

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/2/2006 13:09 לינק ישיר 

ירוי אני מבין שכוונתך במשנה זו ל"חסיד שוטה"? דורש אמת בוודאי שניתן להתווכח ולהציג שני צדדים בכל דבר בעולם, וגם בלימוד תורה. וכבר מנו את שבחו של תלמיד חכם, שהוא מסוגל, בכישוריו האינטלקטואליים, להציג גם את הצד השני לדעתו האמיתית, עד כדי הכשרת השרץ. אבל ברור, לדעתי כמובן, שהכוונה רק לכך שתלמיד חכם מסוגל לחרוג מן ההסתכלות שלו ולהיות אובייקטיבי, לראות צד שני. למצוא את הטענות החזקות ביותר לטובת העמדה המנוגדת - על מנת שבסופו של דבר הוא ידע להתמודד עם כל הטענות הנגדיות ולהצדיק את דעתו (או לחזור בו). אם הכלל הזה נכון כאן, אזי גם לגבי הראיה שלך מהנהגתו של האמורא אפשר לטעון שהסיפור לא בא אלא למחות בידו, ולא להציגו כדמות הראויה ללימוד וחיקוי. ומעתה, כיון שלכל דבר יש שני צדדים, האם בטלה אפשרותנו ללמוד ולהבין? לגבי עצכ"ח בימי התלמוד, ובכן, אני משער שכוונתך לגישה ולא לפורום, שהרי לא היה אינטרנט בימיהם. סמיילי. ובכן, בעניותי דומה בעיני שעצכ"ח היה הרבה יותר מקובל אצלם מאשר אצלנו. המחשבה היתה הרבה יותר חופשית, וכל אחד נדרש ליושר אינטלקטואלי ונסיון הבנה ככל יכולתו... שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2006 13:23 לינק ישיר 

ברכות יעטה וצדקות ילבש כבוד הרב הגאון המופלג צנא מלא ספרא שמו מפארים שי'.

נדרשתי לאשר שאלני לבאר ולפרש קשט דברי אמת אמרי קדש אדמו''ר הגה''ק בעל דברי חיים זצוק''ל מסאנז אשר סיפר בקדשו מכבוד הגאון הקדוש מהר''א ברודא זצוק''ל מפראנקפורט. כי שמע דיבת רבים המרחיבים פיהם ולשונם תהלך בשמים לדבר על צדיק עתק בגאוה ובוז דרכו קשת כוננו חיצם בעובדא זו ותחת לשונם עמל ואון לזלזל בכללות דברי הקדמונים רבותינו מצוקי ארץ גאוני הדורות. וכבר אמר החכם מכל אדם בספר משלי בני אל תלך בדרך אתם מנע רגלך מנתיבתם כי רגליהם לרע ירוצו כו'. אבל למען הצל נפשות תמימות דם נקיים לבל יפלו בפח יקוש אשר העמידו ולבל ילכדו ברשת זו טמנו יצאתי מגדרי לבוא עם הספר לדלות ולהשקות מעט ממה שקבלנו מפי סופרים וספרים קדושי עליון בהנך רזא מטמרן ויהי נועם ה' א' עלינו כו' ולא תצא תקלה מתחת ידינו.

ובפצותי שיח להשחיל אענוד לראש דברי עטרה מדברי רבינו הרמב''ם ז''ל בפתיחתו לספר הנורא מורה נבוכים. דע כי מפתח הבנת כל מה שאמרוהו הנביאים ע''ה כו' הוא הבנת המשלים ועניניהם ופירשו מלותיהם כו'. וידעת כי מרב עשות הנביאים המשלים אמר הנביא המה אמרים לי הלא ממשל משלים הוא כו'. רבנן אמרי זה שהוא מאבד סלע או מרגלית בתוך ביתו עד שהוא מדליק פתילה באיסר מוצא את המרגלית כך המשל הזה אינו כלום ועל ידי המשל הזה אתה רואה את דברי התורה כו'. והנה המרגלית בבית אפל אלא שהוא לא יראנה ולא ידע בה וכאלו יצאה מרשותו כי נמנעה ממנו תועלתה עד שידליק הנר כמו שזכר אשר דומה לו הבנת ענין המשל. 

וטרם נבוא לפרוש היריעה נדקדק כמה דקדוקים אשר יש לדקדק במעשה זה ומתוכם נבוא להוציא לאור עולם תעלומות חכמה ואור חדש יאיר ויגיה.

א. איך פסק לעצמו שהוא מן המורידים ולא מעלין והלא אין האב דן את בנו, ואין דנים נפשות אלא בעשרים ושלשה. ואף אם נימא דדין מורידין ולא מעלין אינו בגדר דין אלא ממה שאמרה תורה ובערת הרע מקרבך או שהיה לעשות סייג לתורה שאפשר להרוג אף מי שאינו מחויב מיתה [כמו שכתב הרמב''ם בפכ''ד מהלכות סנהדרין] אכתי היה צריך לקבלת עדות שאכן יצא לתרבות רעה ושדינו כהנך דמורידין ולא מעלין.

ב. למה אמר שהוא כעין עקידת יצחק והלא עקידת יצחק כעין קרבן היתה וכלישנא דקרא והעלהו שם לעולה ואילו בעובדא דמהר''א ברודא לא נתכוין אלא לבער את הרע ולהכריתו מארץ החיים.

ג. יש לדקדק בכמה פרטים למה הוצרך להם היינו מה שאמר שהיה חבירו כדוגמתו וכדומה לו ולמה הבטיח מאה אדומים דוקא ולמה אמר שיצא לאכול ולשתות ולהשתכר.

ד. מהו סימן מובהק שנתן לו אם שהיו עניים בלי פרוטה לפורטה וכעין מה שאמרו כתובות פ''ה ב' ידענא ביה בחסא דלא אמיד הא אין זה אלא לענין ממון [וגם לענין ממון כבר הוכיח במישור רבינו מאור הגולה מליסא בספר נתיבות המשפט ט''ו ס''ק ב' שאין זה אלא לאורועי שטרא] אבל לענין נפשות ודאי לא מהניא והלא אפילו רץ אחריו לחורבה כו' אי אפשר להורגו. ואם מצד שהראה לו צרור כספו היינו שהראה לו ארנקי של אביו וארנקי לא מושלי אינשי והוה סימן מובהק כמו שאמרו בב''מ כ''ז ב' הנה אדם זה רשע היה וליכא למימר ביה אחזוקי אינשי בגנבי לא מחזקינן [כמו שכתב המגיד משנה בפ''ה מהלכות גניבה לבאר דעת הרמב''ם שם] והלא אפשר שגנבו מיד אביו.

ה. למה הסכים שיהרגהו והלא עשה תשובה ואם כן לא היה אביו רוצה שיהרגהו וכמו שראינו חזינו שלבסוף נאנח אנחה גולה ובירך ברכת דיין האמת כו'.

ו. מהו דקדוק הלשון שקבע עם החבר שיפגש עמו לאחר התפילה.

וקבלנו מפי אנשי אמת יודעי חן כי הדברים ירמזון לתקון הרע דעשו ומלכות אדום באחרית הימים. כי אברהם הוא יורה כפשוטו על אברהם אבינו עליו השלום וברודא הוא בגימטריא יצחק [עם האותיות והכולל או באופן אחר בצירוף ה''א דתשובה] ולכך דקדק לכתוב ברודא חסר יו''ד.

ובאו אברהם ויצחק לתקן מיטתם למען תהיה שלימה והיו שתי דרכים לפניהם או להעלותו וכעין עקידת יצחק [הגם שאינו דומה לגמרי כי לא היה עשו שלם כיצחק] או להורידו ולעקרו מארצות החיים עד כי בית רשעים ישמד [וזהו שרמז לדרך הבעל שם טוב כידוע לנבוני דבר].   

וחבירו הדומה לו הוא יעקב שהוא בדומה לו כמו שאמר הכתוב במלאכי הלא אח עשו ליעקב כו' וידועים דברי האר''י ז''ל כי בסוד שורש ממקור אחד חוצבו וכבר האריך בזה הגאון הקדוש בעל לשם שבו ואחלמה זצוק''ל בספרו [ובזה יש לבאר מאי דכתיב בהו והנה תומים חסר אל''ף ודו''ק].

והוא שאמר מאה אדומים כי מאה הוא כנגד מאה קשיטה שנתן יעקב [וכנגד אברהם שהיה בן מאה שנה כשנולד יצחק וכנגד מאה שערים שמצא יצחק וד''ל]. ואדומים הוא כנגד עשו שהיה אדמוני ואמר הלעיטיני נא מן האדום האדום הזה כי עייף אנוכי. וזהו סימן מובהק שנתן לו. וזהו שאמר שאכל ושתה ונשתכר כנגד ויעקב נתן לעשו לחם ונזיד עדשים ויאכל וישת [ולהעיר מהא דמגילה ז' ב' איבסום קם רבה ושחטיה לרב זירא].

ולכך הסכים שיהרגהו כדי לתקן מה שאמר ואהרגה את יעקב אחי ואף הפציר בו כדי לתקן מה שנאמר ויצעק עשו צעקה גדולה ומרה. וזהו שאמר וכל כך אני מצער אותו כידוע שאמרו בו בעשו שקיים מצות כבוד אב ואמר למה לי חיים לתקן שגרם לרבקה שאמרה למה זה אנוכי.

וזהו שקבע עמו לאחר התפילה כי תפילות אבות תקנום ועתה ידע אם מיטתו שלימה ותפילתו עולה למעלה בלא עכבה.

ידעתי בני ידעתי כי הרבה יותר ממה שכתוב כאן יש להוסיף ולדרוש ובכמה אנפין כפטיש יפוצץ סלע אבל לא באתי אלא להטעימך מעט מאשר אריתי מיערת הדבש אשר מגוית הארי. ועתה אתה הט אזנך ושמע דברי חכמים ולבך תשית התבונן וראה ודע את אשר לפניך ישמע חכם ויוסף לקח. 

(ביגסמדיה).

____

הוחזר הגופן המקורי

תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 19/02/2006 17:21:30

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/2/2006 13:43 לינק ישיר 

מיימוני

אני מתכווין לגישה העצכחית ולא לעצם החשיבה.

הגישה העצכחית מתעלמת מנקודות רבות המשנות את החשיבה הרציונלית.

רציונליזם הוא מושג יחסי , לדוגמא אם אני חושב שיש למסור את הנפש אז מסירות נפש היא רציונילות , ואם אני חושב שאין עלי למסור את הנפש אז מסירות נפש אי אי רציונליות.

כבר נחלקו הראשונים האם מותר למסור את הנפש על שאר עבירות.

המקור למסירות נפש בשאר עבירות מובא בסמ"ק בשם רבי יהודא החסיד ממעשה שהיה .

תלמידי רבי יהודא החסיד היו צריכים ליסוע לשמחה פלונית , ובדרך לשמחה היה עליהם לעבור מקום סכנה , כשהגיעו למקום החליטו להתמש בשם , ולעבור את המקום , כששבו מהשמחה שאלם רבם איך עברתם את מקום הסכנה , השיבו לו שהתמשו בשם , הורה להם רבי יהודא החסיד שעליהם ךעבור באותו מקום שוב בלי שם והיה אם יחיו יוחיו ואם ימותו ימותו , והלכו התלמידים דרך אותו מקום שוב ומתו , ומזה מביר ראיה בעל סמ"ק שמותר למסור את הנפש על כל לאו.

ולכן המושג רצניונליות הוא יחסי למוכנות של כל אדם עד היכן כוחו במסירת נפש לבורא יתברך.

ולכן גם חסיד שוטה הוא מושג יחסי  , כי אם ה"חסיד שוטה" אינו מוכןן למסור את נפשו אלא את נפש זולתו הרי הוא חסיד שוטה , אבל אם הוא מוכן למסור את נפשו , הרי איננו שוטה. וד"ל. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2006 14:37 לינק ישיר 

נתן העזתי                                                                                          לאחר שהודעתני כל זאת.  גמרתי אומר בנפשי, לחזור בתשובה שלמה. מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2006 14:48 לינק ישיר 

דורש אמת,
עמדתו של הרמב"ם בנושא ידועה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2006 14:52 לינק ישיר 

בעל בעמיו

על כן כתבתי שנחלקו הראשונים בענין.

ואינני חושב שרק הרמב"ם היה רציונלי.

כל הראשונים היו רציונלים , לבוא ולומר שרק מי שהולך בדרכי הרמב"ם הוא רציונלי , מהוה סילוף של המושג רציונליזם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2006 14:55 לינק ישיר 

דורש,
אני אמרתי רציונלי? זוהי פסיקתו ההלכתית של הרמב"ם.

אולם למען האמת יש צדק בדבריך, לדעת הרמב"ם תכלית האדם היא להשתלם במושכלות ואם בן אדם ימסור את עצמו על כל לאו הוא לא יצליח במשימתו, לעומת זה, שיטת התוספות וחכמי אשכנז שתכלית האדם היא קיום תורה ומצוות ולכן מי שמוסר נפשו על כל לאו קדוש יאמר לו. 
הספור על ריה"ח הוא חריף יותר, אין זו מסירות נפש כשאונסים לעבור על לאו, אלא הכנסה לסכנה לשם כפרת עוון.

תוקן על ידי - בעלבעמיו - 19/02/2006 14:55:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2006 15:00 לינק ישיר 

בעל בעמיו

יתכן ואתה צודק , אבל הסמ"ק מביא ראיה מהסיפור הנ"ל על ההיתר למסירת נפשעל כל לאו , כנראה הוא מדין ק"ו .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2006 17:23 לינק ישיר 

מ ד ה י ם

שוב דורש שקר מבלבל את המח , ומביא סיפורי מעשיות מר' יהודה החסיד. 

מה זה שייך למסירות נפש ???

יש כאן רציחה !!!! ( ע"י שליח וחייב לפחות בדיני שמים ) מי ששולח רוצח להרוג הוא או פסיכופט או רוצח או שניהם יחד .

והרבי שמחנך לקדש רציחות כאלה צריך טיפול . ( כולל דורשי השקר שמצדיקים מעשי נבלה כאלה )  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2006 17:52 לינק ישיר 

אכפול מילי שהד"ח אמר שעשה דברים כאלו מפני שלא ידע מדרך הבעש"ט. היינו שכוונתו רצויה אבל מעשיו ...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2006 06:50 לינק ישיר 

אחד עורר אותי לאשכול הזה.

מיימוני שאל,
א. האם זו דרך החסידות?
ב. מהי דרך הבעש"ט שנעלמה מן הצדיק שהקריב את בנו?
ג. האם שייך "מורידין ואין מעלין" כאן? כמדומה שזה דומה יותר ל"מוטב ימות רשע קטן ואל ימות רשע
גדול".
ד. יש גם לדון על המעמד ההלכתי של ההחלטות. למשל, האם החבר של הבן הוא בגדר שליח בית
דין להוצאה להורג. אך נראה שדיון בפן הפורמלי מחמיץ את כל הסיפור ומהווה עיוות.
ה. יש לדון גם על המשמעות של הבאת סיפור כזה בכתב עת חסידי בן זמננו. איזה מסר זה נועד
להעביר? מה סברו הכותבים?
ו. ושאלה אחרונה: האם הסיפור אמיתי?

מה דעתכם?
דעתי הוא כך.

לגבי שאלה א.
איני מבין השאלה, בפירוש אמר הכותב כי אין זו דרך החסידות.
לגבי שאלה ב.
דרך הבעש"ט אינו דרך שאפשר להצביע עלי' בשורות אחדים. יש הרבה חסידים שאין יודעים מה בעצם
חידש הבעש"ט. אי אפשר לומר בברירות כי הבעש"ט לא התפלל נוסח אשכנז. כבר מן דור הראשון אחר
הבעש"ט החלו התלמידים להתחלק מה הי' דרכו של הבעש"ט. המגיד ממעזריטש שהי' ממשיך דרכו של
הבעש"ט הי' לו חילוקי דעות אם כמה מתלמידי הבעש"ט כמו המגיד מפולנאה ור' פנחס מקוריץ וכו',
לגבי דרך הבעש"ט מהו. גם בדור השני, ידוע לכל חוקר החילוקי דעות שהי' בין ר' אברהם מקאליסק
והתניא, בו טען ר' אברהם כי התניא אינו הולך על דרך המגיד. וכן בכל דור, אח"כ החילוקי דעות
בין חסידי פולין וגאליציע, ונהרא נהרא וכו'. כך שכאן כוונת המספר בוודאי הוא לפי דרכו שהבין
הוא, היינו האדמו"ר מקלויזענבערג זצ"ל (מכאן ואילך השפע חיים), בדעת זקנו הדברי חיים, בפירוש
החידוש שחידש הבעש"ט.
אני כשלעצמי אין לי מושג מה הבין השפע חיים בדעת הבעש"ט ובדעת סבו הד"ח. אבל בדרך כללי אפשר
לי לשער שכוונתו הי' בדרך לערך כזה.
ידוע הוא המימרא מבעל חובת הלבבות כי אהבה השם אי איפשר לקנות רק אם לא אוהבים שום דבר אחר.
ידוע המעשה מבעל חפץ חיים, שאמר לאחר שחזר מלוויית בנו שנפטר בחייו ((בביאור הלכה באיזה
מקומן הוא מביא דברי תורה מבנו), התבטא כי עכשיו יקל לו יותר אהבת הבורא, כי עד עתה, שבנו הי'
בחיים, הי' אהבת בנו מפריע לו לאהבת השם. עפ"י דרך החסידות, אין זה בעי', צריך להעלות האהבה
מכל דבר לאהבת השם, וכל בכל ענין וענין.
כלומר כלל גדול הוא עפי"ד הבעש"ט, כי מכל מצב (טוב) ומצב (רע), כל מקרה (ט) ומקרה (ר), צריך
למצוא בו הטוב. כלומר צריך להתמקד ולהתרכז על הפרט הטוב שבו.
ובקשתם מ"שם" את ד' אלקיך ומצאת.
אפשר לומר, כי ההלכה של מעלין ולא מורידין מתנגד עקרונית לדרכו של הבעש"ט של למצוא הטוב שבכל
דבר ודבר, ובכל אדם ואדם.
יש סיפור ידוע בשבחי בעש"ט בה כתוב כי הבעש"ט התאונן על הפראנקיסטען שנשתמדו, בו בזמן שרוב
כלל ישראל ראה בזה טובה גדולה, כי אמר, כי לאחר שנשתמדו הרי נכרתו מן הכלל ואין להם עוד תקנה.
כלומר הבעש"ט דאג למען הפרט יותר, בזמן שרוב כלל ישראל דאגו באותו התקופה למען הכלל, ושמחו
שמחה גדולה בעת שנשתמדו והלכו להם, הי' הבעש"ט עצב.
יש בזה השוואה גדולה למה שהבין השפע חיים לפי הדברי חיים, כי על אף שעפ"י ההלכה הבן הוא בר
מיתה, מ"מ כל עוד נשמתו בו, עדיין יש לקוות לתיקון נשמתו, אבל אח"כ, הרי כל כלה ואבד, ומה
יהי' עם נשמתו?
יש עוד סיפור שהולך על רקע זו, בסבו של הזרע קודש, שנפגש עם הבעש"ט, וביקש ממנו שהיות שבנו,
"פיצט זיך צופיל די שיך", הוא מצחצח הנעלים יותר מדאי, (זה הי' אז דבר גרוע, לדוגמא כמו היום
אחד שמסלסל בשערו ויש לו טשופ, מנהג גוי, כך אני משער), שיראה לזה שיעדר מן העולם, והבעש"ט
השיבו חס ושלום, רואה אני עוד ממנו "לעכטיגע דורות" כלומר דורות ישרים ומבורכים.
גם מזה אפשר להעלות כי לשעבר הי' המהלך הנפוץ בין פשוטי וגדולי העם, כי בנים שלא ילכו
ויתהנהגו על פי דרך התורה, לא שוה להניחם, וצריך לראות ולדאוג לכך שיעדרו מן העולם.
עוד ידוע כי גדולי המתנגדים שבניהם נעשו חסידים, ישבו עליהם שבעה כמו על מת, מזה יש להסיק, כי
כל שכן כשבניהם סרו מדרך התורה לגמרי שהתנהגו כך. כלומר, מיתה רוחניות הי' בעיניהם כמיתה
גשמיות, וכיון ששוין הם, אז מה לי אם הוא חי גשמי ומת רוחני, אמיתנו גם בגשמיות כדי שלא יכעוס
את הבורא יותר.
גם אפשר להשוות מדברי מהרי"ל, שכתב כי בעת הצורר שחטו אמהות את ילדיהם, כי חששו כי הגוים
ישמדו אותם לנוצרות.
מכל הלין, נראה כי הסטורית הי' זה דבר ודרך נורמאלי מאד, לסבב מיתת בן אדם, בשביל סיבות של
התפקרות.
בינתיים הדבר נתבטלה, השאלה הוא מה אמנם גרם לכך?
לא רחוק הוא לומר כי דרך הבעש"ט הי' לזה יד באמצע.
לגבי שאלה ג'
ג. האם שייך "מורידין ואין מעלין" כאן? כמדומה שזה דומה יותר ל"מוטב ימות רשע קטן ואל ימות רשע
גדול"
מי גילה לך רז זה, כי בנו הי' קטן? ודילמא גדול הי'??????

לגבי שאלה ד'
. יש גם לדון על המעמד ההלכתי של ההחלטות. למשל, האם החבר של הבן הוא בגדר שליח בית
דין להוצאה להורג. אך נראה שדיון בפן הפורמלי מחמיץ את כל הסיפור ומהווה עיוות

בית דין? איזה בית דין?
מורידין ולא מעלין נחלט על ידי בית דין? מי אמר?
לשעבר היו הורגין את המוסרים על ידי הקצב, הי' זה דבר ידוע כי מסור דינו למיתה, לא הוצרך לזה
היתר בית דין, אנשים עשו כך מפני שידעו ההלכה הכתובה. אין צריך בית דין לזה.

לגבי שאלה ה'.
ה. יש לדון גם על המשמעות של הבאת סיפור כזה בכתב עת חסידי בן זמננו. איזה מסר זה נועד
להעביר? מה סברו הכותבים?

כמה מסרים.
מסר א.
כי ר' אברהם ברודא הי' כל שאיפתו לגדל בנים כדי שגם הם ימשיכו בדרך התורה והמצוה. וברגע שראה
שבנו אינו הולך בדרך התורה, לא הי' שוה לו שבנו ישאר בחיים.
והנוגע לנו, כי גם אנחנו נתאמץ שיהיה לנו רצון אמיץ וחזק לגדל בנים על דרך התורה והמצוות.
מסר ב.
כי ר' אברהם ברודא, כשראה שבנו הוא מן הכלל של מורידין ולא מעלין, לא צידד בזכותו רק בשביל
שהוא בנו, רק שכר בעצמו אחד שיקיים בו דינו.
מסר ג.
כי כל רשע יש בו איזה ניצוץ טוב. ואף בנו זה, שלא הי' מתנהג בדרך התורה, רצה לקיים מצוות אביו
ונתן את נפשו בעבור זה.
מסר ד.
כי הבעש"ט אכן לא הי' דעתו נוחה בדרך זה, והי' רוצה בתשובת רשעים, יותר מלקיים בהם דינם של
מורידין ולא מעלין.
ועל שאלה האחרונה.
ו. ושאלה אחרונה: האם הסיפור אמיתי?
מה נפקא מינה כאן? במקום זה יש הרבה שאין מאמינים שהמעשיות של ספר בראשית אכן היו, אז מה בעצם
יש נפק"מ אם אומרים מעשיות של בראשית או מעשיות של ר' אברהם ברודא?
ספר איוב מכיון שנחלקו בו בש"ס ויש אומרים שהוא משל, הרי זה הוא וודאי משל, פרשת המבול בוודאי
לא הי', שהרי גם הרמב"ן הודה שהי' נס, פרשת העקידה, מכיון שזה אינו מובן איך יעשה אברהם דבר
כזה על פי חזיון בעלמא, גם מן הסתם הוא רק איזה משל שראו בזמן יאשיהו המלך (אגב גם באותו זמן
מוזכר שמלך אחד שחט את בנו, ומכיון שאז נכתבה התורה מן הסתם הי' כאן איזה ערבוב). וכן כל
הפרשיות, נצרף לזה גם פרשת ר' אברהם ברודא.

ועל מה ששאלו כאן על דמיון העקידה, האמת הוא שיותר יש לשאול על מעשה העקידה, שהי' לו לאברהם
הוראה באותו זמן במיוחד על שחיטת יצחק, והי' לו לחשוש אולי טעה בנבואה, ואילו ר' אברהם ברודא
בסך הכל למד את השולחן ערוך וקיים את הכתוב בו. תוקן על ידי - באראפארקער - 20/02/2006 6:55:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2006 07:02 לינק ישיר 

אוי ווי, עשיתי ערוך הודעה, כי רציתי לתקן איזה שגיאות, וכל מה שכתבתי נתקלקל, מה עשו כאן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2006 07:30 לינק ישיר 

בורופרקר ברוך השב! באת אלינו ותורתך בידך! והטעמתנו מפרי עץ חיים. יש לי כמה הערות על דבריך. לגבי "קטן" ו"גדול" כנראה הייתי צריך להשתמש במונחים אחרים. לא בגיל, אלא במידת הרשעות. יש רשע שעדיין לא צבר הרבה רשע, ויש רשע גדול ממנו. והכוונה היתה שהאב רצה לעצור את התהליך כל עוד לא הרשיע הבן יותר מדי. לגבי בית דין, והיתר המיתה, וכן לגבי התשובה בסוף שהאב עשה לפי השולחן ערוך - זה תמוה. מפני שזה גופא מה שהסתפקנו כאן, האם יש זכר לדבר שראוי להרוג אדם, ואיך יושב האב על בנו להרשיעו בדין. כל אלו נימוקים פורמליים, כי הסיפור נראה מוגזם ומופרך. לגבי דרך הבעש"ט, נראה לי שהניתוח שלך יקר להפליא, וכל מילה זהב. לגבי המסרים, אני סבור שאתה צודק. לגבי העובדה שאין זה חשוב אם סיפור אמיתי או לא, יש לדון הרבה בדבריך, ואשתדל לעשות זאת אחר כך. אעיר רק שאין דומה איוב לשאר סיפורים, והגישה שלנו, כוונתי לגישה האורתודוכסית האופיינית, היא לספר סיפורים רק אם הם אמיתיים. היוצא דופן היחיד הוא סיפורי הבעש"ט, ועליהם באה ההצדקה לאמור כי: גם אם לא קרו, היה הבעש"ט יכול לעשותם, כלומר שאין זה נורא אם זה לא היה באמת. כלומר, האמת כן חשובה לנו. מאד. לגבי התיקונים, זה קרה גם לי. צריך לפרסם על זה באשכול ההודעות כי הדרך לתקן היא, כנראה, להעתיק את כל ההודעה לוורד, לתקן שם, ולעשות משם בחזרה העתק הדבק. ושוב, יישר כוח על תרומתך החשובה! )שוב אין לי איקונים להצדיע ולהוקיר, אז אסתפק באיקון מילולי ירוק) שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2006 07:58 לינק ישיר 

תלמיד

אני מתנצל .

אבל אני הבאתי בסך הכל ציטוט מספר הסמ"ק.

אם זה אינו מוצא חן בעיניך אנא אל תלין עלי כי מי אני ומה אני כי תלין עלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2006 08:01 לינק ישיר 

תלמיד תמה אני על סגנון דבריך. גם בעיני הסיפור הזה אינו אמין, ואשמח לראותו במקור, או לפחות ציון מקור מדוייק כדי שאפשר יהיה לבדוק. וגם אם חתום הסמ"ק על סיפור זה, עדיין אין זה אומר שהוא בהכרח אמיתי. אבל ניתן להביע ספק וביקורת בלשון עדינה ומאופקת יותר, גם אם רותח הלב על מה שנראה כטעות של הזולת. כך ייראה לי. ועל כן סבורני שכפי שראוי לבקר מה שראוי לבקר, ראוי להתנצל על מה שנפלטה שגגה מן המקלדת, ואף על פי שתלמיד חכם שרתח, התורה היא שרתחה בו. שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מסיפורי הצדיקים: עקדה עד הסוף
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.