|
|
| נשלח ב-27/2/2006 04:38 |
|
| |
עתה ראיתי ונהנתי,
ביגסמדיה
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2006 07:57 |
|
| |
יתכן והנושא ראוי לאשכול בפני עצמו . אולם תקנות הפורום אינן מאפשרות פתיחת יותר מאשכול בשבוע ולכן צירפתי את הסיפור לכאן .
בפורום בחדרי חרדים מופיע הסיפור הבא מספרו של הרב זילברשטיין .
כזה הוא הסיפור על האירוע המסעיר שהיה לרבי ישעיה ברדקי זצ"ל, שהיה חתנו של רבי ישראל משקלוב, תלמידו המובהק של הגר"א מוילנא. ההתרחשות היתה בעת שרבי ישעיה עשה את דרכו לארץ ישראל על גבי ספינה, ובאמצע הדרך היתה רוח סערה בים והספינה חישבה להשבר.
ולא רק חישבה, אלא גם נישברה.
עם רבי ישעיה היו גם בנו וביתו. כל השלושה הוטלו אל המים הסועים, ובימים ההם כאשר לא היו בנמצא ספינות הצלה, הוה הצדיק לשני ילדיו לעלות על גבו, וכך החל לשחות לעבר הבלתי-נודע.
כעבור שעה-שעתיים, הרגיש רבי ישעיה שאין לו כח לשאת את שניהם, ואם ימשיך בכך-יטבעו שניהם. במקרה אשר כזה, גורסת תורת ישראל שהבן עדיף, כיוון שהוא מחוייב ביותר במצוות. למרות הקושי בכרוך בכך, אמר האב לילדתו שהיא צריכה לוותר... והוא לא יעזור לה יותר בהצלתה.
והילדה החלה לבכות.
גם האבא בוכה עימה. אבל אין כל ברירה אחרת. והנה, האב מתחיל להפסיק מלהחזיק בה, אבל, היא אוחזת אותו חזק-חזק, ביד שלא חטאה,וצועקת לו:
"אבא, מה אתה עושה לי!? מדוע הפסקץ להחזיק בי?"
והוא משיב בלב ניכאב ודואב: "אין לי ברירה אחרת". והילדה, הצויה כבר רובה ככולה במים, אינה מוותרת: "אבל אבא, אבא שלי, אין לי אבא אחר;למה אתה עושה לי ככה?!"---
בשמוע רבי ישעיה ברדקי את הקריאה-זעקה הזו, לא עמד לו ליבו שלא להחזיק בילדה, והוא החליט להתאזר בשארית כוחותיו, ולנסות להגיע לחוף מבטחים. הוא מצווה על הילדה לאחוז בו שוב, ובעצמו אינו יודע באיזה כח הוא ממשיך לשחות, עד שבסופו של דבר הוא מגיע אל החוף...
ואז הוא מתעלף
לכשהתעורר מעלפונו, פנה האב לבתו, ואמר לה:"בתי, בתי, אני רוצה שתזכרי לאורך כל החיים את שעבר עלייך ועלינו בים. הרי גם את יודעת שכאשר אמרתי לך להסיר את עצמך מגבי, היה הדבר קשה לי יותר מכל;את בכית, ואני בכיתי יותר חזק, אבל לא היתה לי לכאורה כל ברירה.
אבל-כאשר צעקת אליי ואמרת "אבל אין לי אבא אחר לבד ממך", נאזרתי בכוחות מחודשים-ולבסוף הצלחנו כולנו להגיע אל החוף.
"קחי את הכלל הזהגם לעתיד, ודעי שגם כאשר תהיי פעם בעת צרה ומצוקה, אל תתייאשי, אלא תפני אל הקב"ה ותגידי לו, בבכי ובתחנונים, בדיוק כפי שאמרת לי " אבא-אין לי אבא אחר לבד ממך, חושה להצילנו"; ואת תגלי לפתע שיש לך אבא אחר, אבא שמעוניין להצילך, כי צעקת אליו, ורצית בקרבתו, אבא שמסוגל להושיע אותך ואת כל העולם כולו"---
על סמך מה החליט האב להעדיף את חיי בנו על פני חיי ביתו ???
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2006 08:21 |
|
| |
הוריות דף יג,א: האיש קודם לאשה להחיות .....
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2011 16:59 |
|
| |
ומעשה היה בימינו באחד מראשי ישיבת קול תורה ז"ל. שבנו יצא לתרבות רעה. או לפחות היה בתחילת יציאתו. ואמר לו אביו.בוא איתי ,ונלך אל הכותל המערבי. להתפלל עליך שתמות. כמובן הסוף היה, שהבן נזדעזע . וחזר לדרך הטוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 00:26 |
|
| |
למה הבן הזדעזע? הוא האמין שהתפילה אכן תתקבל?
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 09:44 |
|
| |
אוי לישיבת קול תורה אם אדם כזה היה אחד מראשיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 10:05 |
|
| |
צענע
הרעיון הוא של בן סורר ומורה
אלא שכאן הוא נותן לה' את ההחלטה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 10:40 |
|
| |
להתבטא כך כלפי ילד בימינו היא אכזריות .
נראה לי שלאבא שמסוגל להתבטא כך אין פלא שהבן יצא לתרבות רעה.
ולקשר זאת לבן סורר ומורה זוהי אטימות לא פחותה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 11:34 |
|
| |
חכם לעצמו
עוררת אותי דרך סיפורך לשאלה שראוי היה להציג קודם:
איך יחוש הבן לנוכח התגלית שאביו רוצה להרגו?
כמובן, אין לנו שום אפשרות לקרוא מחשבות, אבל עדיין אנו יכולים להעלות השערות לגבי מה שעובר על האדם שמגלה כי אביו האוהב מתנכל לו להמיתו.
דברי מבוססים על ההשערה הסבירה בעיני, כי הקשר בין האב לבן, במצב נורמטיבי, הוא בריא. כלומר, האב נותן לבן אהבה ובעצם מעניק לו אישור (VALIDATION בלעז פסיכולוגי).
האב גם משמש לבן בתור דגם ראשון של התנהגות שאותו הוא מחקה ואפילו לא מדעת.
מערכת היחסים בין האב לבן, התלות של הבן באב, ההיענות של האב לבן, כל אלו משמשים גם כדימויי יסוד שעליהם נבנה לימים הדימוי של האדם מאלקים!
אם אדם אינו יכול לתת אמון באביו, במה כן יוכל להאמין?
כמובן, בגיל ההתבגרות נוצר נתק וייתכנו גם עימותים. בתקופה זו הבן זקוק להגדיר לעצמו את חירותו, את מהותו, בנפרד משל אביו ואמו וכל מה שקיבל מבחוץ.
בתקופה זו הבן מגלה לראשונה בעוצמה את העובדה שאביו אינו כליל השלימות, שיש לו חסרונות. הוא מתחיל להכיר בכך שהעולם אינו שחור לבן אלא יש בו גווני בינים. וזה נכון גם לגבי דמות האב.
הסיפורים שבאנו לנתח (האדמור שציווה להרוג את בנו, ראש הישיבה שאמר לבנו שיתפלל עליו שימות והזמין אותו להצטרף) מציגים בוודאי מצב לא בריא בבית, במשפחה. אין הבן ממהר לצאת לתרבות רעה כאשר יש לו יחסים טובים עם הוריו. אם כי יש נסיונות וגם במשפחה הטובה ביותר ייתכנו נפילות.
לפיכך, יתכן שהיחסים בין האב לבן כבר היו רעים.
בכל אופן, יש לשער שהבעיות התחילו במועד מאוחר יותר. בתקופת הינקות הפעוט רואה באביו מקור עוצמה ובטחון.
כאשר המקור הזה עצמו מתגלה פתאום כאויב הנורא שרוצה להרגו, זה מאד מזעזע.
תגובות אפשריות:
1. הבן מתמלא שנאה עוד יותר לאב ולכל מה שהוא מסמל.
2. כיון שהבן מגדיר את עצמו גם דרך עיני האב, והתפיסה של האב תמשיך ללוותו כל חייו ברקע ובתת מודע, יתכן שהוא יחפש להזדהות איתה ולקבל את התכתיב שהוא אכן חייב מיתה. יש לזכור כי מסתבר שלבן היו רגשות אשמה עוד קודם לכן בשל סטייתו מן הדרך.
המסלול הראשון יוביל לקיטוב גדול עוד יותר, לכך שהבן לא יוכל למחול לאב על מה שעשה. וניתן להבין זאת.
המסלול השני יכול לעורר את הבן להשתנות לטובה. זאת בתנאי, לדעתי, שהוא מכיר בכך שיש אפשרות של תשובה. שהוא יודע שלא הכל אבוד. הרי אם הוא חי עם תחושה שהוא חוטא ופושע, הוא גם מאמין שמגיע לו עונש. ואם מתברר לו כי בעולם הזה אביו חתם על גזר דין מוות, האין זה משקף גם מה שאומרים עליו בשמים, כפי שחשד כל הזמן? גם אם ירצה עכשו לשוב, האם לא יתכן שיאמין שאין לו זכות לכך, ואם רצונו לכפר, זה רק על ידי מיתה?
הבאתי דגמים אפשריים והם לא יותר מזה. אבל דומני שהשאלות מעניינות וגם אם נפשו של הבן במצב כזה נעולה בפנינו, יש השערות מתבקשות.
בה במידה אפשר לשאול על מצבו הנפשי של האב, כיצד מי שהשקיע בבן (הרי כולנו סבורים שהבן שלנו יהיה המשיח...) יכול להתרחק ממנו כל כך עד שיחרוץ עליו מיתה? גם כאן יש מקום להשערות.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 11:40 |
|
| |
מיימוני אם יצא לך אתמול לעיין בסידור אוצר התפילות (כדאי לעיין, למרות שאתה מתנגד לפיוטים) בפיוטים לשבתות של ימי הספירה, תמצא את הפיוט המדהים המתחיל ב'אין כמוך באלמים', המתאר את הרג ילדים ע"י הוריהם במסעי הצלב. אני יודע שהנושא שנוי במחלוקת, אבל עומדת כאן תפיסה מכוננת שעדיף מוות מחיים בעבירה. עדהיום אנו אומרים אב הרחמים עליהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 11:50 |
|
| |
| חכםלעצמו כתב: |  | | ומעשה היה בימינו באחד מראשי ישיבת קול תורה ז"ל. שבנו יצא לתרבות רעה. או לפחות היה בתחילת יציאתו. ואמר לו אביו.בוא איתי ,ונלך אל הכותל המערבי. להתפלל עליך שתמות. כמובן הסוף היה, שהבן נזדעזע . וחזר לדרך הטוב. |
|
למה לא ללמוד כפשוטו ?
האבא שבור ורצוץ.
הוא לא רוצה חס ושלום במיתת בנו.
כל מה שהוא רוצה זה לבטא את האסון הנורא שחל על בנו.
זו היתה כוונתו, ולכן הצליח לזעזע את הבן.
הלוואי שכל אב היה מרגיש כך ומבטא את הרגשתו בצורה ברורה כזאת.
מי יודע כמה מחברי הפורום היו ניצלים.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 11:56 |
|
| |
שותפסוד או שותפפשט?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 12:09 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | | שותפסוד או שותפפשט? |
|
יש חלקים של המציאות שבהם אין אפילו את ההווא אמינא של החלוקה ביניהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 12:16 |
|
| |
הרעיון המעוות של אותו ראש ישיבה-אם היה דבר כזה בכלל, כי סיפורים יש לקוח מכאן.-
תענית דף כד.
הויא ליה ברתא בעלת יופי. יומא חד חזיא לההוא גברא דהוה כריא בהוצא וקא חזי לה. אמר לו: מאי האי? - אמר ליה: רבי, אם ללוקחה לא זכיתי, לראותה לא אזכה? - אמר לה: בתי, קא מצערת להו לברייתא - שובי לעפריך, ואל יכשלו ביך בני אדם.
|
|
|
|
|