|
|
| נשלח ב-31/7/2006 20:01 |
|
| |
שלום
לאחרנה עלתה בלבי איזה הערות בנוגע הל'לשון הרע.
1. מדוע לא לימד אותנו רבינו הק' בששה סדרי משנה איזה כללים או הלכות בהלכה זו, ואף לא מוזכר ברמז? 2. מדוע הטור והשו"ע לא ביארו הל'זו, ואף לא ברמז? 3. ומה הי' עם הל' אלו עד שבא מרן החפץ חיים זצ"ל? ואת"ל שבדורות הקודמים (בזמן שהיתה תורה עם דרך ארץ...) כולם ידעו הלכות אלו, הלא אמרו בגמרא וכולן באבק לשון הרע?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2006 20:56 |
|
| |
עיין ברמב"ם פרק ז מהלכות דיעות שכתב הלכות אלו במלואן. הטור והשולחן ערוך אינם כוללים את כל ההלכות שבתורה (עיין למשל בטור אורח חיים סימן שא), המגן אברהם בסימן קנו הביא הרבה עיקרים שאינם בשו"ע וביניהם איסורי לשון הרע.
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2006 21:07 |
|
| |
א. עניני לה"ר פזורים לאורך התלמוד -
ראה רמב"ם הלכות דעות ריש פרק ז כדרכו קיבץ וערך את עמוד השידרה של הלכות לה"ר. וכן ראה שערי תשובה לרבינו יונה האריך בענין.
מאידך:
יש להעיר שהלכות לה"ר הם לאו שאין בו מעשה - כלומר, אינן משתייכות מעצם טיבן לתחום דיני הנזיקין, וראה שהרמב"ם רמז לכך בכך שמיקמם בהלכות דעות = הנהגות מוסריות. וכאן תורף הענין: נושא זה כדוגמת דיני נקימה ונטירה שגם הן מצויים שם - משתייך ביחוד לתחום של חובה מוסרית אישית! אם תתבונן תראה שכל המצוות מהתחום הזה אינן מפותחות ומפורטות, הוא הדין לא תשנא את אחיך, ואהבת לרעך.
טיבן של מצוות אלו, שאין להם הגדרה של דינים פרטיים, אלא הם עקרונות נורמטיבים כלליים ביותר לאדם כחובה מוסרית אישית כיצד עליו להנהג בתוך החברה. זו הסיבה שתחום זה לא תפתח באופן נרחב - ואך אופן הופעתו בתלמוד הוא דרך מעשים ועובדות.
אכן, החפץ חיים היה מי שתירגם וכמעט ניתן לומר שערך את התחום כעיקרון כלל חברתי! תמימות לחשוב שפעם הכירו הלכות אלו, אלא שההסתכלות על תפישתן של נורמות אלו היתה שונה, והדבר ענין לאריכות בענין שינויים סוציולוגיים של החברה הדתית.
מחד, בכך סלל הח"ח דרך שיש להמשיך ולפתחה ושענינה הרחבת ערכים חברתיים לנורמות ציבוריות. מאידך לא אכחד שהרחבה זו של הח"ח מדגימה את הקושי הרב שבכינון מערכת נורמות זו ותרגומה למערכת של נורמה לחברה ולא רק כצווי חסידות שעל הפרט, ולולא דמיסתפינא הו"א שיש לנו עוד עבודה רבה.
אגב:
הרואה יראה שלצורך זה חידש הח"ח חידושים מפליגים!
עימי בכתובים אריכות בענין, ולעת עתה אציין לחידוש פסיקתי אחד של הח"ח - והוא המרכזי, והוא המסיט את כל כובד הדיון למימד אחר:
המתבונן ברמב"ם וכמעט בכל הראשונים יראה כי יסוד הענין הוא שני צירים: א. כי מעיקר הדין אין איסור בעצם אמירת לה"ר = חפצא, אלא האיסור הוא לומר דבר שמגמתו להזיק, או עלול להזיק! ע"פ האמור מבורר ההיתר של דיבור לתועלת = לא מתוך מגמה להזיק, אלא להועיל הותר. (אמנם הח"ח חידש כי היסוד הוא דיבור גנות, אך המעיין בבאמ"ח שם יראה כי דבריו שם אינם פשוטים כלל)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2006 21:41 |
|
| |
כמתעסק
מעניין מה שאתה אומר אך רבינו יונה ודאי לא כלול ברוב הראשונים הללו.
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2006 22:18 |
|
| |
אם כוונתך לענין שיטתו בדיני לה"ר, זו גם שיטתו - ראה שערי תשובה שער שלישי אות רטז, וכן כך כוונתו בבבא בתרא ושם חולק על התוס'. ואף בשיטת התוס' ערכין לענ"ד יש לפרש באופן אחר מפירושד הח"ח, ואכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2006 18:33 |
|
| |
אם יש למישהו לינק למידע על התפתחות האיסור לשז"ל ,אשמח לדעת עליו.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/8/2006 21:02 |
|
| |
איד"ג, ומדוע תהיה גרסה ברשת של ספר המוגן בזכויות יוצרים ונמכר בכסף מלא?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2006 23:14 |
|
| |
HOTWIRE כתב:
קובצי סיני
אני מעוניין בקובצי סיני מכל השנים, למי שיש לו או שיודע מי שמוכן למכור במחיר סביר נא להודיע לי
תודה
שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2006 05:37 |
|
| |
אבקש את עזרתכם בכוונת ספר ה"כלבו" סימן לא:
"והר"ם כתב ומצוה לעשות לשבת ב' פתילות לפחות, אחת כנגד זכור, ואחת כנגד שמור ע"כ, וכיון שהדלקת נר שבת חוב, מדליק אפילו אין לו לסעוד, כגון בליל יום הכפורים או בליל פורים, אם סעד מבעוד יום, כל זה דעת ה"ר דוד ב"ר לוי ז"ל פרק במה מדליקין".
מהי כוונתו ב"או בליל פורים, אם סעד מבעוד יום"?
תוקן על ידי - נישטאיך - 16/08/2006 5:53:14
עולם הפוך אני רואה
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2006 08:25 |
|
| |
איזה ספר מומלץ על פרק "אלו מציאות" / הל' אבידה ומציאה? אני מחפש בעיקר ספר העוסק בהבנת היסודות ונתוח ההלכות והגיונן.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2006 09:37 |
|
| |
קבצי סיני בפורמט PDF תוכל לקבל מאוצר החכמה תמורת תשלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2006 11:32 |
|
| |
נישטאיך,
הכוונה הפשוטה היא שבמקרה כזה סועדים מבעוד יום, עושים "פורס מפה ומקדש", ובליל שבת יוצאים בטעימה גרידא לכבוד שבת (שאינה מצריכה נרות), ראה ב"י או"ח סי' תרצה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2006 12:32 |
|
| |
ב'טבע הדברים' האחרון התפרסם מכתב שקורא למשתמשי הרשת לתרום את מחשביהם לפרוייקט מחקר המבקש לדמות את התפשטות המלריה באפריקה באמצעות טכנולוגיית grid. זו הזדמנות לא רעה לחנך את המחשב למצוות ואני מתכוון לתרום את הגולם שיאסוף זכויות כשאני ישן. כדאי גם לכם.
www.malariacontrol.net
השאלה שאני מבקש לשאול את אנשי המחשבים שבכאן היא אם יש בכח טכנולוגיית הגריד הזו כשלעצמה כדי להתפרץ למחשב שלי ולהזיק לו, מעבר לשימוש שעושה מכון המחקר, ואם קספרסקי חינמי כמו שמותקן אצלי יכול לעמוד בפרץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2006 12:57 |
|
| |
הטכנולוגיה כשלעצמה אינה יכולה להזיק למחשב שלך - אלא אם כן יפרוץ מישהו לשרת של הפרויקט וישתיל קוד זדוני. אתה צריך כאן לסמוך על מפעילי הפרויקט.
קיימים עשרות אם לא מאות פרויקטים שמאפשרים לכל בעל מחשב לתרום לגילוי תרופות לסרטן, לחיזוי ההתחממות הגלובלית, לפתרון בעיות מתמטיות עתיקות ועוד מטרות נעלות רבות. ניתן לראות חלק מהאפשרויות כאן: http://www.grid.org.il/Index.asp?CategoryID=224
|
|
|
|
|