|
|
| נשלח ב-10/11/2006 11:17 |
|
| |
התקשיתי בהבנת מדרש שוח''ט שקראתי היום: ''והוא ישפוט תבל בצדק. א''ר לוי בשעה שהקב''ה דן את האומות הוא דן אותם בלילה בשעה שהם ישנים מן העבירות, ובשעה שהוא דן את ישראל הוא דן אותם בשעה שעוסקים בתורה'' (שוח''ט ט' ושם דעה חולקת).
קשה להבין את הצדק הפנימי - של דין האומות ודין ישראל בפני עצמם, אלו בשעה שישנים ואלו בשעה שעוסקים בתורה, וקשה יותר להבין את הסימטריה ('צדק') שבנקיטת שיטת דין שונה לשניהם. בפרט שזהו פירוש ל'הוא ישפוט תבל בצדק. אשמח לקרוא פירוש למדרש הזה.
|
|
| נשלח ב-14/11/2006 19:22 |
|
| |
ביקשו ממני עזרה בפתרון החידה הזו שאמרו שלי שבעבר התפרסמה בעיתון חרדי כלשהו.
בהמלטנו מחרב חסידי בן תומרת מצאנו מקלט
בעיר שעל שמה קראו לאיש הגדול שקדם לי
בחיבור ספר הדינים.
איש זה היה גם מורו של רבנו יוסף הזכור לי
ביקורי בלוסינה, שנים מספר אחרי הולדתי
בצהרי יום הביעור בשעה אחת ועשרים.
מארצנו נורתו לי מזכרת שני ימי צום ושלשה
ימי חג, אחר באתי עם סוחר היהלומים אל הארץ
שיושביה עוברים מידי יום על שלשה איסורים
שם הוצת המאור, ובה עשיתי עשר שנים רצופות,
מלאכת היד, המכונה כאחרון ספרי התורה.
למרות תלאותי ועול מלאכתי הכבד. הוריתי
לעצמי ולכל שוחרי מדע, באות השמינית בפרק הראשון מן
הקובץ השלישי כדברים האלה:
ואלו השאלות: חלקן קלות מאוד חלקן בינינות וחלקן קשות (לי בכל אופן)
1. מי האשי שבשמו נכתב כתב החידה?
2. מי הוא האיש הגדול בכתב החידה?
3. מי הוא רבנו יוסף?
4. מהו יום הביעור?
5. אלו הם ימי הצום וימי החג?
6. מי הוא סוחר היהלומים?
7. היכן ארץ שלשת האיסורים ומה הם?
8. מה "המאור"?
9. מה היא מלאכת היד?
10 מה כתב באות השמינית בפרק הראשון מן הקובץ השלישי?
אני לא בטוח/יודע תשובה ל 4,5,8 וב7 מהם הם האיסורים?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2006 21:03 |
|
| |
1. הרמב"ם.
2. ר' יצחק אלפסי.
3. הר"י מיגאש.
4.
5. מועדים: ג' בסיון - יום ההגעה לארץ, לעכו. ו' במרחשון - הגיע לירושלים; ט בו - לחברון. תעניות - לא יודע כרגע.
6. האח, דוד.
7. מצרים, שלושה לאווים לגור בה (אגדה שמובאת בכפתור ופרח, שהרמב"ם חתם כך את מכתביו ממצרים).
8. פירוש המשנה, כונה בימי הביניים גם "המאור".
9. הי"ד החזקה.
10. הל' תלמוד תורה א, ח: "כל איש מישראל חייב בתלמוד תורה" וכו' (מעניין אם הכוונה גם להמשך, איסור להתפרנס מלימוד תורה).
צריך עוד לבדוק את התשובות ל-4, 5.
תוקן על ידי הפרעתוני ב- 14/11/2006 21:14:45
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2006 21:19 |
|
| |
תודה הפרעתוני.
עזרת לי לגבי 7. ו5.
אבל לגבי שמונה לא נראה לי שזה פרוש המשנה שהרי הוא כתב שאת לפני הגיעו למצרים לא?
4. ולגבי יום הביעור. ההימור שלי שמדובר ביום ביעור מעשרות.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2006 21:26 |
|
| |
לגבי 5 - הצומות הם ד' באייר, שבו נכנס לים, ו-י' באייר, שבו עמד נחשול לטבעם.
ספר המאור הוא בהחלט פירוש המשנה (גם אם הרמב"ם לא קרא לו כך), והוא סיים אותו במצרים ופרסמו שם, ואפשר לקרוא לזה "שם הוצת המאור".
לגבי יום הביעור - צריך לברר מתי הר"י מיגאש הגיע ללוסינה. אני מניח שהרמב"ם סיפר על זה איפשהו.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2006 21:29 |
|
| |
יש איזו איגרת (מפוקפקת עם אני זוכר נכון) שבו הרמב"ם מתאר שראה בילדותו את ר"י מיגאש. שם התשובה אמורה להימצא.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2006 21:29 |
|
| |
לגבי 4. מדובר ב"משיח" שקר, משה אלדרעי, שהגיע לר"י מגאש ללמוד, ואח"כ הגיע לפאס והטעה את דורו של הרמב"ם שהמשיח יגיע בערב פסח, יום הביעור. מובא באיגרת תימן, מהדורת הרב שילת, עמוד קסב-קסג. אבל מהי שעה אחת ועשרים?
תוקן על ידי mcahn ב- 14/11/2006 21:52:00
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2006 21:39 |
|
| |
מכאהן - ד' היה יום הכניסה לים, ראה הודעתי לעיל.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2006 12:41 |
|
| |
תודה מכהאן והפרעתוני, עזרתם ליבהקפדה על יחסי שכנות טובה. הבת של השכנים שלי (בית יעקב שיכון ו') קיבלה את החידה הזו בתור שיעורי בית והתבקשתי לעזור לה, בתור איש העולם הגדול...(מזרוחניק בלע"ז)
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2006 16:40 |
|
| |
מכאן שרק מיזרוחניק יודע על הרמב"ם.
|
|
| נשלח ב-16/11/2006 14:14 |
|
| |
הוקשתה לי מעודי השאלה הבאה:
כידוע, נחלקו ב"ש וב"ה כמה ילדים צריך אדם לילד בשביל מצוות פרייה ורבייה. להלכה נפסק כב"ה שצריך בן ובת.
איך ייתכן שמצוות פרייה ורבייה תהיה תלויה בהוולדות ילדים? ראשית, הרי הבאת ילד לעולם אינה תלויה במעשה האדם אלא גם בהתערבות ומעשה של הקב"ה (השותף השלישי), ושנית, במידה והוליד עשרה בנים, עדיין לא קיים את המצווה, והרי אין בידו לבחור את מין היילוד (אמנם כיום אפשר אבל זה כבר לא קשור...), וא"כ קיום המצווה אינו תלוי בעושה?
חשבתי לתרץ בכמה אופנים:
1. השיעור של בן ובת אינו "גדר" המצוה אלא "שיעור" במצוה. כלומר בכל עיסוק במצות פריה ורבייה (יש לדון אם בכל ילד או בכל ביאה הראויה להריון, ואולי גם מצוות עונה נכללת כאן) הוא עושה מצוות עשה. אבל החיוב ממשיך להיות מוטל עליו עד שמביא בן ובת. א"כ מי שמביא בן ובת לא נקרא ש"קיים" את המצוה, אלא ש"נפטר" ממנה.
2. בדומה לאופן א', אבל אין המדובר ב"שיעור" במובן של להיפטר, אלא ב"שיעור" במובן שבאמת אז קיים את המצוה "בשלמותה". (נפק"מ אם מת קודם להולדת הילד השני אם נקרא שקיים מצוה אחרי מותו...).
3. יש קשר בין מעשי האדם לבין עובדת הולדת הילד ולבין מינן הילד (...) ולכן נקרא שהוא עשה את המצוה.
4. פרייה ורבייה איננה מצוות עשה (אופס...) בהגדרה הפשוטה שלה אלא איסור להימנע ממנה (וצ"ע בהקשר לאופן א').
אשמח לשמוע את דעת חכמי הפורום.
mdabraham:
ראה 'מידה טובה' לפ' בראשית השתא.
ווטו1:
ראה באשכול המפתחות/מומלצים בפורום המפתחות ושם תמצא אשכול בנושא. התבאר בין השאר כי יש הבדל בין קיום המצוה ליציאת ידי חובת המצוה. בעוד הקיום הוא במעשה הביאה האמור להביא ללידה, יציאת ידי החובה היא אך כאשר יש בן ובת וזה מוכח מתוס' גיטין מ"ט? שהמנ"ח א' ניסה להפריכו מפני שלא הבינו כאמור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2006 15:25 |
|
| |
מה המצווה בתקיעת שופר התקיע או השמיעה
בתורה הרי כתוב שצריכים לתקוע בשופר. אבל חז"ל קבעו שהברכה היא לשמוע קול שופר. ולא לתקוע בשופר. מה ההגיון? אותו הגיון.
אתה יכול לתקוע בשופר מאות פעמים ולא להצליח להוציא קול אחד
אז מה עשית יצאת ידי חובה? החובה היא על התוצאה, למרות שגם על ההשתדלות וההכנה למצווה מקבלים שכר - כבר בעולם הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2006 17:15 |
|
| |
רציתי לספר לחברי הפורום סיפור מעניין שהובא לידיעתי בימים האחרונים ובאותה הזדמנות לבקש את עזרתכם בהשלמת מספר "חורים" בפרטים.
אמנם בסופו של דבר אין המדובר בנושא בעל תוכן אלא ברכילות ומציצנות גרידא. מ"מ אף שפיר ושיליא הן הן מגופיי תורה:
על פי מסורת משפחתית ר' פסח פרוסקין (מקוברין) נולד לאביו ר' פסח ונקרא על שמו.
לאחר זמן הגיע לעייריה אנטיפול לביקור קרוב משפחה (כנראה דוד של האלמנה) בשם ר' ישראל מיכל רבינוביץ והציע לקחת את היתומים ולגדלם אצלו בפריז.
המשפחה התייעצה עם (דודם?) ר' דוד פרידמן מקרלין שקבע שאם רבינוביץ יתחייב לגדל את הילדים לתורה ומצוות בכל הדקדוקים אפשר/יש לשלוח אותם עימו מאחר ואין אפשרות לאלמנה לגדלם כאן.
בעקבות כך נשלחו הילדים הגדולים עם הדוד הזקן אבל התינוק פסח נשאר עם אמו עקב גילו.
בסביבות שנת 1930 נסע ר' פסח לארה"ב לגייס כסף לישיבה ובאותה הזדמנות סר בדרך לפריז לפגוש את אחיך ואחיותיו.
כמובן שדבר לא התקיים מהבטחות ד"ר רבינוביץ והם כולם גדלו כגויים גמורים. אמנם אמרו לו שכולם נשאו ליהודים.
עד כאן הספור המשפחתי. עכשיו לפרטים:
ד"ר ישראל מיכל רבינוביץ הינו בנו של ר' משה צבי, רב מקובל רבה של הורודץ ואנטיפול. עם התמנות ר' משה צבי לרב באנטופול הוריש את כסאו לבנו ר' יהושע יעקב ששימש ברבנות הורודיץ כ- 80 שנה, בעמחה"ס ישועות יעקב. י"א רבינוביץ היה בודאי עלוי גדול אך בשלב מסוים, אולי בהקשר לכשלון נשואיו בבריסק עבר ללמוד שפות בברסלאו ועוד ולבסוף הגיע לפריז שם השתלם בחכמת הרפואה אך כמעט ולא עסק בה בפועל אלא הוציא סדרה ארוכה של ספרים בעניין משפט עברי ובין היתר הראשון שתירגם את הש"ס (או חלקים ממנו) לצרפתית. ספר בעברית "מבוא התלמוד" יצא לאחר מותו. עם הקמת חובבי ציון היה פעיל מאוד בה. סך הכל היה עני ומתוסכל רוב ימיו.
לאח אחד של ר' פסח בשם אברהם נולד בן בפריז בשם גאסטון פלבסקי. הוא היה ראש מטהו של דה גול במלחמת העולם השנייה ולאחר מכן התמנה לשר במספר ממשלות בצרפת ונשא בתפקידים רמים אחרים. אבל עיקר פרסומו נובע מהרומנים הרבים שניהל בין היתר עם סופרת אנגלית ידועה שאחותה הייתה נשואה לראש המפלגה הנאו נאצית באנגליה.
שאלות במשפחולוגיה שבהם הייתי רוצה את סיועכם:
1. איך בדיוק ד"ר רבינוביץ קרוב של פסח פרוסקין.
2. איך עם בכלל פסח פרוסקין צאצא של ר' משה מקוברין.
3. איך ר' דוד פרידמן מקרלין קרוב של פסח פרוסקין.
4. כל מידע אחר הנוגע לסיפור.
לינקים:
הגירסא החרדית לסיפור:
http://www.famousrabbis.com/puskin.htm
ד"ר רבינוביץ:
http://www.jewishencyclopedia.com/view.jsp?artid=35&letter=R
עץ משפחת פלבסקי שבהם הם לא מופיעים:
http://palevsky.myrelatives.net/trees/poliyer.html
תאור על (אחיו?) של ר' פסח (ר' משה פלבסקי) בחעלם:
http://www.jewishgen.org/Yizkor/chelm/che265.html
גאסטון פלבסקי:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gaston_Palewski
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/11/2006 17:20 |
|
| |
עד כמה הכללים הבאים נכונים:
הרמב"ם פוסק כמו הרי"ף
הרמב"ם פוסק כמו הר"י מיגאש
השו"ע מכריע על פי שניים לעומת אחד, בשלושה שבחר כעמודי הפסיקה.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2006 11:50 |
|
| |
כנראה שהיה שתי ספרים עם שם זה. האחד (שלא ראיתי אך קראתי עליו) הוא ספר על גיאוגרפיה שחיבר המשכיל שמשון הלוי בלאך (הספר הזה הוא מיוחד במינו בזה שמופיע בו גם הסכמתו של החתם סופר וגם זה של רב משכיל שהיה מקורב לתנועת הרפורם ר' משה קוניץ).
והשני יש אצלי .ספר שבילי עולם- תכונת כל ארצות אירופא למשפחותם בגוייהם, מצבם יאוריהם ונחליהם כו'
מן אברהם מענדיל מאהר ונדפס בלמברג 1856
האם יש קשר בין שני הספרים? ומי היו מחבריהם?
|
|
|
|
|