|
|
| נשלח ב-26/11/2006 19:32 |
|
| |
נישטאיך
איקון ירוק על אוסף המקורות היעיל.
לגבי האמירה על אשת הגדול שצחצחה את נעליו, כמדומה שיש כאן אידיאולוגיה שלמה ואפילו יותר מאחת שנמצאת בתוך משפט קצר אחד.
מצד אחד, יש כאן הערכה יתרה לתפקיד קטן, מה שבא לעודד את החלש והעלוב, במקרה זה האשה שאינה זוכה להישלח ללמוד, שבעצם תפקידה גדול מאד.
מצד שני, אם הסיפור מסופר בדורנו, יש בו נסיון בולט לדעתי להראות כי התפקיד האמיתי של האשה הוא לסייע לבעל ולא למלא תפקידים בזכות עצמה. מאד שוביניסטי ואין צריך להאריך במקום שהדברים ברורים מאליהם.
ואף אני לא באתי אלא לבאר רמיזת דבריך.
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 19:47 |
|
| |
אחת מזקנות זקנותיי היא מרת חוה הלמדנית, זקנתו של ר' יאיר חיים בכרך, שעל שמה קרא לספרו 'חות יאיר' (עיי"ש בהקדמה).
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 20:26 |
|
| |
קצת נוגע בעניין שמעליי -
על ''והיא שופטה את ישראל'' שנאמר בדבורה כתוב בירושלמי לא שופטת ממש אלא מלמדת תורה לדייני ישראל. וע''ס זה נפסק שאשה פסולה לדון (הטעם שפסולה לדון הוא שכל הפסול להעיד פסול לדון, אלא שלא תיקשי מדבורה הביאו הפוסקים הירושלמי הנ''ל). הירושלמי הזה מעניין מאוד משום שמבחינת אפשרות לימוד התורה הוא מוסיף על הכתובים - מלמדת תורה לדייני ישראל, דהיינו הסמכות התורנית העליונה שבאותו הדור. אבל מבחינת צניעות (כנראה) לא היה ניחא ליה לומר שתשפוט אשה בפועל בעלי דינים הבאים לפניה. (הפוסקים כמובן מצטטים את הירושלמי בהקשר האיסור לדון ולא בהקשר גדלות התורה שהיתה בה...) או שאפשר למצוא טעם אחר לירושלמי הזה על צדדיו המנוגדים?
תוקן על ידי bt77 ב- 26/11/2006 20:27:08
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 23:33 |
|
| |
הפרעתוני
זה כבר אחרי ימי הבינים, לא?
בי.טי
מסתבר מאד כדבריך, שהטעם הוא לפרש באופן שלא יגרע מגדולתה של דבורה אבל לא יעמוד בסתירה לכללים המקובלים שאין אשה דנה. אמנם נראה שחז"ל לא באו לספר שקר קדוש נוסח בוגי, אלא ניגשו להבנת הכתוב עם הסברה היסודית שאין פסוק יוצא מידי פשוטו וגם אין הוא סותר את ההלכה המסורה.
|
|
| נשלח ב-27/11/2006 02:32 |
|
| |
מיימוני
הוא סיפר את זה על אשת הרב אהרן קוטלר, כך שזה על גדול שבימינו.
איני יודע מה היתה הסיבה, אך ראיתיה גם בחב"ד עם הסיפורים על הרבנית ז"ל,
אולי הדבר נובע מרגשי אשמה,
ייתכן שהוא בגלל עליית כוחן של הנשים כוחן של הנשים אז זורקים להן עצם:
הן משרתות את הבעלים מרצונן!
בענין בנותיו של רש"י ציינתי כאן בעבר, להערתו של אלפנביין בתשובות רש"י שהמקור הוא בספר שבלי הלקט, אלא שישנה שם טעות סופר:
נאמר שם "לבתי" וצ"ל "לבן ביתי"=שמשי, או "נכדי".
לינקי?
|
|
| נשלח ב-27/11/2006 06:14 |
|
| |
לא מצאתי את שכתבתי בעבר, לפניכם מה שכתבתי היום:
"הנני צעיר שעל החתום, נידון ביסורי חולי מוטל על ערס דווי [עת] היא לי עתה לבא בקצרה אשר לא כדת, כי תש כחי ואזלת ידי מלמשוך בעט סופר ולבן ביתי קראתי מפי שורות הללו, והוא כותבן אל אדוני ומורי אב תפארת הכהונה הרב ר' אברהם בר' מאיר הכהן. אני צעיר גידולי משרת בית אביו משיב שלום כתלמיד לרב ויראתי לעבור על פיו בראותי את הקצין הזה ר' יוסף עובר אצלם, הנני משיב דבר לאדוני כאשר ציוני". (משו"ת רש"י, מהדורת אלפנביין, ניו יורק תש"ג, סימן פא, עמודים 107-108):
והעיר שם המהדיר בהערה 3:
"לדעתי אולי הוא ר' יום טוב בן ריב"ן - חתנו של רש"י או רבינו שמעיה בן ביתו [ולא בתו] של רש"י. אמנם לדעת ר"א ברלינר (במ"ע החדשי חכ"א ע' רפ"ח) כוונתו לרשב"ם בן בתו של רש"י. ובפרדס בטעות: ולכן [ולבן] בתי קראתי".
הרב ברוך אפשטיין, בעל ה"תורה תמימה", כותב בספרו "מקור ברוך", חלק רביעי עמוד תתקע"ה בפרק "חכמת נשים":
"כשחלה רש"י היתה בתו חותמת דברי הלכה ושו"ת בשמו, באמרו "תש כחי אזלת ידי מלמשוך בעט סופר ולכן בתי קראתי".
ולא ברור לי היכן מצא שהיא היתה חותמות בשמו, ולא רק שהיתה כותבת עבורו ומודיעה שהיא כותבת בשמו, והרי הוא עצמו כותב: "הנני הצעיר שעל החתום"?
ואיך יסביר את המשך דברי רש"י: "והוא כותבן".
הוא ולא היא.
שלמה אשכנזי בספרו "נשים למדניות" (עמוד מ"ג) יודע מי היתה בת זו.
לדבריו היתה זו בתו רחל.
למה רחל, ולא אחרת?
אולי מפני שחשב שהיה לה זמן מיותר.
ה"מקור ברוך" ציין, שמקורו הוא השבולי הלקט סימן נ"ז, והנה בשבולי הלקט ח"ב מכון ירושלים, אור המזרח, ירושלים תשמח עמוד צ"ט הנוסח הוא: "ולבן בני קראתי".
וכתב שם המהדיר, (שמחה חסידה) בהערה 5:
"בכל כתבי היד והנדפסים "בתי", ונכתבו ע"ז כמה סברות, ואין צורך בהם, ובמ"ג הגירסא ולבן ביתי, והחיד"א כתב שצ"ל ולכן בתי ועכ"פ הנוסח הנכון כלפנינו".
מה נכון בנוסח זה?
גם שבנוסח "מכון ירושלים" הנוסח הוא: "היא כתבן אל אדוני"
למה "היא כתבן" וללא "הוא כתבן"?
מי הוא בנו זה?
והרי לא היו לו לרש"י בנים?
תוקן על ידי נישטאיך ב- 27/11/2006 6:24:53
עולם הפוך אני רואה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2006 07:27 |
|
| |
מיימוני כתב,
"הסברה היסודית שאין פסוק יוצא מידי פשוטו וגם אין הוא סותר את ההלכה המסורה".מרגלא בפי אבי, שאנחנו מפרשים את המקרא כמו השולחן ערוך ןהרמ"א, ואם לא מסתדר לנו אז תמיד נמצא איזה רמב"ם שהפסוק מתאים לו. והובאה כבר בפורום לעייפה דוגמת קידושין במלווה, מחלוקת דוד ושאול כידוע (ולפי"ז שאול לא זרק על דוד חנית, אלא פשוט נפל לו הריטב"א מהיד. וכידוע דוד הסיר מגולית את הרא"ש מהדורת וילנא).
את הבדיחה על גילוי אליהו כולם מכירים, הגירסה של דבורה הולכת ככה:
- "דבורה לא היתה שופטת, אלא לימדה את ישראל תורה. לשפוט זה לא צנוע"
- "מאיפה אתה לומד כך?"
- "נו באמת, אשה שלימדה את דייני ישראל תורה תתנהג בחוסר צניעות?"
אגב, גם גולדה מאיר לא היתה באמת ראש ממשלה, היא לימדה את השרים תורה (תירוץ יתד נאמן לשאלת הילד התם, איך ישבו החרדים בממשלה בראשות אשה, גליון החגים תשע"ט).
ובכלל, מי התיר להם ללמוד תורה מאשה? ויותר מוקשה: מי צחצח להם את הנעליים?!?
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2006 07:32 |
|
| |
השכן - 
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2006 08:29 |
|
| |
השכן
ציניות אינה תחליף לעיון, אבל היא מבדחת ופותחת את הלב למחשבה.
לכן איקון ירוק וחייכני על ראשית דבריך.
לגבי הניתוח התמציתי של "טיהור" מעשי דבורה, אני מסכים. זה בדיוק מה שבאתי אני לומר, אלא שלא ניסחתי זאת בחדות ובהירות כמוך.
ויתכן שיש עוד הבדל. כשקוראים את דבריך, זה נראה כאילו מי שחושב כך הוא טיפש. ולדעתי חז"ל לא היו טפשים (ומסתבר לי שגם אתה חושב כמוני בזה). וכפי שכתבתי, הפרשנות שלהם היא הכרחית בהתחשב בשתי ההנחות שעליהם לנוע ביניהן: הפסוק ככתבו מכאן וכללי ההלכה מכאן. לכן הם מצאו להם מפלט הרמנויטי.
ובזה אני מכריז על מונח חדש: "מפלט הרמנויטי". זה המקום שבורחים אליו כאשר יש לחץ בין פשטות הלשון של טקסט מכאן לבין הנחות יסוד, כגון המסורת, מכאן. ויש גורסים: "מקלט הרמנויטי".
איפה אשכול לכסיקון הפורום?
|
|
| נשלח ב-27/11/2006 08:46 |
|
| |
השכן
הזכרת לי את טעם ההלכה לפי שטרנבוך.
גם בעבר כמעט שלא היו נשים שהדליקו נרות חנוכה, מפני שבעבר כשהדליקו בפתח הבית, ולא היה זה ממדת הצניעות לאשה לעמוד בפתח הבית כשבני משפחתה בחוץ, ובאותם הזמנים רק אשה בודדת ללא משפחה, הדליקה נרות חנוכה, מפני שאין לה בני משפחה שיהיו אתה בחוץ..
תוקן על ידי נישטאיך ב- 27/11/2006 8:50:29
עולם הפוך אני רואה
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2006 13:25 |
|
| |
שלום חברים,
אני מחפש מידע ביוגרפי בסיסי (שנות לידה ופטירה, בעיקר) של הרב הנזכר. למישהו יש קצה חוט?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2006 21:47 |
|
| |
חברים,
אני צריך בדחיפות כמה קטעים מספר ליקוטי ביאורים של ר' הלל מפאריטש. אין לי את הספר בבית. האם יש מהדורת אינטרנט? ואם לא, האם מישהו מתנדב להעלות את מכתבי אדמוהא"מ בעמ' ג, ס, סד סו?
תודה מראש!
א"ג
|
|
|
|
| נשלח ב-4/12/2006 18:45 |
|
| |
אי"ג
לפי איזה דפוס צויין? מה הענין הנדון? על איזה פרק בשער היחוד? אתה יכול לשלוח גם באישי.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/12/2006 19:28 |
|
| |
מדובר כנראה על קטעים מתוך קונטרס ההתפעלות, שרק הוא נדפס בספר הנ"ל במספור שמגיע גם עד עמ' ס. אני מבין את הענין בעמוד ג', אך בעמודים ס סד וס"ו לא מצאתי שום דבר פיקנטי.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/12/2006 21:58 |
|
| |
גם אני בדקתי היום את הספר בספריה. לא ברור לי מה העניין.
מה שחיפשתי הן התייחסויות של אדמוהא"מ לשאלת הירושה לאחר פטירת בעל התניא.
את ההפניות לקחתי מספרו של רוסמן "הבעש"ט מחדש החסידות", בפרק האחרון. כנראה שהוא טעה.
לעומת זאת, מצאתי חומר רב ומעניין ב"אגרות קודש" של בעל התניא, אדמוהא"מ והצ"צ.
|
|
|
|
|