|
|
| נשלח ב-26/3/2006 08:10 |
|
| |
מתלבט
ברוך הבא אל הפורום!
שאלת שאלה גדולה מאד, ולמעשה - בתשובה לכך עוסקת כל התורה.
אמנם, שים לב כי בתוך שאלתך מסתתרות להן הנחות יסוד שאינן פשוטות למראה.
א. יש גוף ויש נפש.
זה נושא גדול וכבד. אמנם יש משמעות כזו מלשונם של ראשונים ואחרונים, וכך נראה מן הגמרא, וכך
חשבו גם הפילוסופים וגם המקובלים. אבל האם הם התכוונו באמת שאלו שני דברים, או שיש כאן
דבר אחד?
וזה מוביל לשאלות הבאות:
ב. מה בדיוק כלול ב"גוף" ומה ב"נפש"?
ג. האם הגוף והנפש הם יריבים? ואולי היריבות היא בתוך הנפש?
מלשונם של ספרי אחרונים נראה כי יש יריבות כזו, כפי שכתבת. אולם יתכן שזו לשון מליצית בלבד,
ולא כך היא המציאות.
ההנחה כי הגוף והנפש נאבקים זה בזה מקורה בשתי מסורות גדולות, לא יהודיות. אפלטון מכאן
(ב"המשתה" כמדומה לי) והנצרות מכאן.
המטרה, לפי היהדות והתורה, היא שהגוף והנפש ישלימו זה את זה. למען ייטב לאדם בעולם הזה
ובעולם הבא.
כמובן, יש ללמוד בעיון רב את הנושא הזה, וציינתי כאן רק ראשי פרקים של ראשי פרקים.
כאמור, אפשר לומר מבחינה מסויימת שכל התורה היא כיצד האדם יחנך את עצמו כך שהגוף והנפש
ילכו יחד בשמחה לכל מקום ראוי, ויעשו את הנכון והטוב ולא את השגוי והרע. כמאמר התורה: ובחרת
בחיים..
וזה טעון לימוד.
היכן לומדים זאת? אהה, יש כה הרבה ללמוד. אבל כל מה שלומדים מן התורה חושף עוד פן בשאלה
מהותית זו. אפילו שיעור בדף היומי מועיל לזה.
אם יש להמליץ על ספר, אולי כדאי להסתכל ב"הלכות דעות" לרמב"ם. וכמובן יש ספרים טובים רבים
אחרים.
זה פשוט פרוייקט גדול מדי, שמיועד לכל חיי האדם.
ואל תיבהל מפני שזה פרוייקט גדול. על זה וכיוצא בזה אמר התנא: לא עליך המלאכה לגמור - ולכן
אם לא תסיים, עדיין זה בסדר - ואין אתה בן חורין להיבטל ממנה - אבל אל תאמר לעצמך שאם אי
אפשר ללמוד הכל, אז אין צורך לעשות כלום. לא ולא. האדם צריך להשקיע ולהתקדם, בדיוק כפי
שנפשך האצילה מבקשת.
ומי שמבקש את האמת, הקב"ה מסייעו והוא הולך ומתעלה.
בפורום שלנו, תוכל לחפש במפתחות אחרי אשכולות שפתח יהוסף, שעוסקים בנושאים קרובים
לשלך.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2006 16:03 |
|
| |
קלונימוס:
שאול ליברמן העיד כשקרא את ספרו של חיים גרדה הישיבה (בעברית: צמח אטלס ומלחמת היצר) שהוא מכיר את הדמויות והכל נכון.
אם כן: המחזה אברהם הוא החזו"א; חייקל הוא חיים גראדה.
מי הוא צמח אטלס? מה היא אחריתו?
ספרן:
קלונימוס ,
אם תפנה לאשכול המומלצים , תמצא שלושה אשכולות הדנים בשאלתך .
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2006 21:00 |
|
| |
שאון_עמים:
חזונאישניקים מי הם?
האם נכון שרובם מורכבים מתיכונסטים לשעבר ? ר"ל מעין קבוצה חדשה שקמה מכח עצמה ואחרי בכלל שהרב הרוחני (התיאורטי) שלה נלב"ע כמו אנשי הרב קוק שאימצו אותו לחיקו יותר ובעיקראחרי מותו
הקבוצה הזו . מה "התורה"שלה ממה היא נוצרה : האם הם היו כבר בתקופת החזון איש האם נכון מה שאומרים שאם החזון איש היה קם היום הוא היה מתכחש לאמר שאלו הם תלמידיו ? המנהגים של החזונישניקים: אם בקשר לפסח הקרב ובא שמועה היא שמנהג קיים להגעיל במים רותחים גם תכשיטי אישה העדינים ביותר בלא רחמים מדוע להזיק תכשיטים ?
האם מעשרים לכאורה החזונישניקים את כל מוצרי המאכל המוכנים , גם למהדרין באפן פרטני ? ממה נובע מנהג העישור ? האם הם חושדים בכל אחד ? וא"כ ( ...) מה יועילו לגבי חששות מוחלטים יותר כמו עורלה ואיסורים נוספים שעישור אחר עישור לא מוריד את האיסור
אין השאלה על החוכמה הגדולה או המופחתת , שיש לקבוצה אחת יותר מהאחרת כי בטוח שבכל מקום יש הכל , השאלה היא על הקבוצה , בכללותה , איך , ומתי, ומדוע היא נוצרה ומה הכמות שלה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2006 14:57 |
|
| |
פירוסקה:
שמח שמאצתי את הפורום בו אוכל לברר מאיפה קיבלה קבוצה חרדית מושגים כ: משיח , שליחות , זקן , לבוש שחור וארוך , אמנם רוב מהדברים הנ"ל מופיעים במקורותינו אך שימת הדגש עליהם נדמה לי כלקוחה משכיניהם הפרובסלביים היתכן ?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2006 16:03 |
|
| |
מה המקור הקדום לחליצת התפילין בראש חודש לפני מוסף ? המגן אברהם סימן לא כתב משום קדושת כתר, מה לפי זה בנוסח אשכנז ?
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2006 17:26 |
|
| |
פירוסקה
ברוך הבא אל הפורום!
לכל מושג שהזכרת יש היסטוריה ארוכה או קצרה משלו.
א. משיח - האמונה במשיח שיבוא ביום מן הימים כדי לגאול את ישראל ולהחזירם בתשובה, היא
אמונה עתיקה. היא נזכרת בגמרא ויש לה מקורות בדברי הנביאים.
טיבו של המשיח, תפקידיו ומה שיקרה כשיבוא נתונים במחלוקת בין חכמים ופרשנים.
נראה כי רובם ככולם דיברו מהרהורי ליבם וממחשובתיהם, גם אם הסתמכו על שיקול הדעת.
למשל, האם בימות המשיח העולם יהיה שונה מהותית משהיום אם לאו.
ברבות הדורות, נתווספו לאמונה במשיח גורמים שונים, לא תמיד "חלקים" ונכונים.
כך שאם אתה שואל על פרט מסויים בנושא המשיחי, יש להגדיר היטב על מה אנו מדברים.
ב. שליחות - לא ברור לי על מה אתה מדבר. אני מנחש כי כוונתך למה שקורה בחב"ד. אם כן, יש לנו
אשכול שלם שעוסק רק בנושא חב"ד והוא מופיע בדרך כלל בין הראשונים בעמוד הראשון...
בכל מקרה, צריך מישהו חבדניק שיענה על השאלה הזו.
ג. זקן - יש בתורה איסור להתגלח. אך חז"ל פירשו שאסור להתגלח בתער ומותר להתגלח
במספרים.
במשך הדורות היו יהודים שגידלו זקן, היו שסיפרו אותו, והיו, כמו היום, שגילחו אותו לגמרי אם גם
באופן המותר.
גידול זקן הפך לסימן היכר של יהודים חרדיים. חוששני שמדובר בסימן סוציולוגי יותר מאשר בערך
בפני עצמו. זה דומה, מבחינה זו בלבד, למה שנוהגים גם עמים אחרים בלבוש ובגידול זקן מיוחד. כל
עם ודרכו שלו לסמן סימונים סוציולוגיים.
גידול הזקן קיבל משמעות מיוחדת בקבלה, כגון בזוהר. לפיכך יש שהאמינו שאסור להוריד אפילו
שערה אחת מהזקן. אמונה זו בעייתית מאד כיון שהיא מנוגדת למה שכתוב בתורה, אך יש כאלו
שמאמינים בה מכל הלב ורואים בה חלק מהתורה.
לבוש שחור וארוך - הלבוש הזה מלווה את יהודי מזרח אירופה בכל הגלויות שאליהן התגלגלו. היום
הוא הפך בארץ ישראל וגם בחו"ל לסימן היכר של אברך או רב, בדומה לזקן.
כיצד הגיעו יהודים להתלבש דווקא בצורה זו לא ידוע לי. יש מסורות שונות על כך. על כל פנים, אין
בכך שום ערך ואין לייחס לזה שום משמעות תורנית הלכתית. זו פשוט צורת התנהגות.
ד. יש השפעות רבות שהושפע עם ישראל מן הגלויות שביניהן חי. צא וראה בספר חסידים לר' יהודה
החסיד באשכנז עד מה קיבל מסביבתו.
כך שיתכן שיהודים למדו מהפרבוסלבים כמה דברים.
אעיר הערה טריביאלית שאולי בכל זה אינה למותר. לא ברור עד כמה יש בזה מן הגנאי. תלוי מה
לומדים ומה לוקחים מהשכנים ומדוע.
מאיר
מקורות איני מכיר, אך נראה לי שזו השפעת הקבלה. ופועל כאן ענין שיצר חידושים רבים בקבלה.
הייתי קורא לו: סימטריה.
לאחר שבחול המועד נאסר לפי הקבלה להניח תפילין בגלל משמעויות בספירת הקבלות שיוחסו
למעשה זה, הגיע העת לחפש אם אין זמנים אחרים ומצבים אחרים שבהם חל אותו מצב. כיון
שתפילת מוסף של ראש חודש היא הציון היחיד לעובדת היום ראש חודש, באופן מעשי, בחרו
מקובלים - לדעתי, אינסטינקטיבית, על פי עקרון הסימטריה וההשלמה - את תפילת מוסף כדי לייחס
לה משמעות מיסטית ולהרחיק ממנה את התפילין.
זו השערתי שלי, וכמובן היא עשויה ללמד עלי יותר מאשר על המקובלים, שיש רואים בהם קדושי עליון
בעלי ידע איזוטרי ועל טבעי.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2006 12:21 |
|
| |
האם מישהו מכיר שירותי סינון תוכן חרדיים בארץ ובחו"ל?
אודה מאוד למי שיכול לציין שמות כגון Thejnet וכדו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2006 15:42 |
|
| |
itziko001 פתח אשכול ותוכנו מועתק לכאן:
שלום לכם חברים, אני לומד משפטים וצריך להכין עבודה במגוון נושאים. בחרתי את הנושא "כל דמקדש" המובא בגיטין לג. כתובות ג. ועוד מקומות. אודה לכם אם תכווינו אותי למראי מקומות העוסקים בנושא החשוב הזה, כמו"כ אשמח לדעת היכן אוכל למצוא באינטרנט את השיטה מקובצת ביבמות העוסקת בנושא זה, ובכלל, האם יש אתר בו אני יכול למצוא שו"ת, שיטה מקובצת, קצות החושן וכד' לקריאה ע"ג המחשב ? תודה רבה
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2006 15:48 |
|
| |
hotwire:
האם מישהו יש לו העתק מהקונטרס Anatomy of a Ban, ויכול לצרף לינק או כתובת איפה שאפשר להשיגו
תודה.
chouteng:
יש לי עותק. אפשר להשיגו מאת המחבר. אפשר להתקשר אליו. המספר מופיע בספר טלפונים.
מרובקה:
על מה מדבר הספר?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2006 16:18 |
|
| |
הספר מתאר את החרם והדמיות שפעלו בו.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2006 09:58 |
|
| |
*:namespace prefix = o />
חברים,
אבקש את עזרתכם בעניין שאני עובד עליו בימים אלה, וחשוב לי ביותר.
אני מחפש חומר הלכתי הנוגע לדיני עבודה ("הלכות שכירות פועלים", במונח המסורתי), ובפרט בנוגע לאיסור הלנת שכר, מרבני מזרח אירופה במאה ה-19, במיוחד מליטא.
כמובן, אני לא מדבר על החיבורים הקלאסיים (שועה"ר, אהבת חסד של הח"ח, ערוה"ש וכד'), או על מפרשי השו"ע שעל הדף, שעל כל אלה לא הייתי מטריח אתכם, אלא בעיקר על חיבורים פחות מוכרים (כגון שער משפט, אולם המשפט וכו').
כאמור, הכוונה לא רק לשו"תים, אלא גם לחיבורים על סדר השו"ע וכד'. ולא רק לדיונים מקיפים ושיטתיים, אלא גם להערות נקודתיות. מצד שני, אדגיש שאני מעוניין בטקסטים בעלי אופי מעשי ולא בחידושי תורה למדניים-גרידא על הפרקים הרלוונטיים בבבא מציעא.
תודה מראש, ושכרכם כפול וכו',
א"ג
תוקן על ידי - אידך_גיסא - 03/04/2006 10:05:08
|
|
|
|
|