יואב12:
בס"ד
שלום לכולם.
יש לי שאלה לגבי שמירת השבת:
א. האם מותר לי להשתמש במשהו שכבר נידלק? (טלויזיה,מחשב)?
ב.חוץ מללכת לבית כנסת מה אפשר לעשות בשבת? שבת אמור להיות יום עונג אבל הוא משעמם כי אין מה לעשות. אפשר הצעות? תודה( אני לא מתלונן,אני פשוט שואל)
מיימוני:
יואב12
ברוך הבא אל הפורום!
אין איסור להשתמש במשהו שהופעל לפני השבת, אך אסור לעשות בו פעולות חדשות שאסורות מצד עצמן בשבת.
למשל, מותר להשתמש במנורה שהודלקה לפני שבת והיא ממשיכה להפיץ אור בשבת. מותר להשאיר ממטרה פועלת שממשיכה להשקות בשבת. מותר להניח למכונת כביסה שהופעלה לפני שבת להמשיך בפעולתה ולכבס – אבל אסור להוסיף לתוכה כביסה חדשה.
לכן, אתה יכול להפעיל מחשב לפני שבת, לכוון אותו שיוריד קובץ, ולהניח לו להמשיך להוריד את הקובץ בשבת.
אבל אינך יכול לדפדף בדפדפן, או לעשות כל פעולה אחרת חדשה במחשב, כי כל פעולה כזו, אפילו הזזה של העכבר, כרוכה בחילול שבת.
אתה יכול להפעיל טלויזיה לפני שבת, ולהסתכל בה. אבל לא להחליף ערוצים, לכוון את עוצמת הקול, או לעשות את כל השינויים שאפשר לעשות בטלויזיה.
אמנם, אין ראוי להסתכל בטלויזיה מכמה צדדים. ראשית, אם זה ערוץ שמופעל בידי יהודים, הרי הם מחללים עכשו שבת. ואם תסתכל בטלויזיה, תהנה מחילול השבת שלהם. וזה אסור. אבל אם זו תחנת טלויזיה של גויים, כגון ערבים, או גויים באמריקה, אין את האיסור המסויים הזה.
גם אין מקובל להשתמש בטלויזיה בשבת, מפני שאין זו פעילות ראויה לרוח השבת. אבל אין זה איסור ובוודאי שלא מן התורה.
אז מה כן אפשר לעשות בשבת?
הרבה מאד.
היום הזה מיועד למנוחה, כך שהאדם יתפנה מעיסוק בדברי החומר שמעסיקים אותו כל השבוע לעיסוק בדברים שמכנים "רוחניים". לכן גם אסור בשבת לדבר בדברי חול, מה שאדם מתכנן לעשות בשבוע הבא, כגון קניות ומכירות.
אולי אצייר בפניך מה עושה משפחה דתית בשבת. חלקם של מעשים אלו הינם מצוה, אחרים הם דברים מקובלים ומנהגים, אך יש בהם יופי וחן ורוח:
מתכוננים לשבת על ידי רחיצה ולבישת בגדים נקיים, בדרך כלל בגדים המיוחדים לשבת. הולכים להתפלל בבית כנסת את תפילת השבת המיוחדת. חוזרים הביתה ועושים קידוש על היין ויושבים לסעודה משפחתית של שבת. במהלך הסעודה מגישים מאכלים מיוחדים לשבת, אומרים דברי תורה, ושרים זמירות. כל אלו תורמים לאוירה מיוחדת. לפני השינה משתדלים ללמוד תורה, כל אחד לפי מה שנפשו מושכתו. יש מי שלומד פרשת שבוע, יש מי שלומד תנ"ך, או גמרא, או דבר חסידות. למחרת מאריכים קצת לישון ויש שקמים מאוחר מהרגיל. מתפללים בבית הכנסת וחוזרים הביתה לקידוש. יש בתי כנסת שבהם עושים קידוש כל המתפללים ואף אוכלים משהו במשותף. בבית יש שיושבים לסעודה מייד ויש שממתינים. לאחר הסעודה שוב לומדים או מתראים עם חברים. ואחרי הצהרים יש סעודה שלישית שבדומה לקודמותיה בה יש זמירות ודברי תורה. עם צאת השבת מתפללים מעריב ועושים הבדלה. את השעות שיש בהן פנאי בשבת מועידים לדברי רוח, תורה, או כל עיסוק נעים אחר המותר בשבת.
ברור שצריך אדם למצוא לעצמו תעסוקה ההולמת את רצונותיו, אישיותו, ידיעותיו ויכולתו. למשל, מי שחוזר בתשובה וגר בעיר שבה אין הרבה דתיים, מרגיש בשבת שהוא לבד. יש לכך פתרונות ותשובות: כמו ללמוד בספרים שמובנים לו, לחפש שיעורים בשבת, לחפש חברים ועוד.
יש גם שמדפיסים לפני שבת דפים מהפורום שלנו ומעיינים בהם בשבת.
לרב מיכאל אברהם יש דף של עיונים בשיטות לימוד של הגמרא שאפשר להרשם אליו בדואר אלקטרוני ולהדפיסו וללמוד בו בשבת, אך הוא מחייב היכרות עם דרכי הגמרא ואינו מומלץ למתחילים.
כדאי לדעת שכל אדם מפיק מהשבת לפי דרגתו. רבנו אברהם בן הרמב"ם מתאר את השבת של איש המעלה, שהינו שקוע כל כך בעבודת השם, שכוללת התבוננות פנימית (וצריך לברר מה טיבה של זו) עד שאין לו פנאי לאכול. למרות שאסור לצום בשבת, אדם כזה, שכל כולו שקוע רק בעבודת השם, לגביו הפסקה לסעודה היא ביטול זמן ומותר לו לצום. איני כותב זאת כדי שנלמד מזה לצום, אלא שנלמד מזה לשאוף להעסיק עצמנו בתכנים נעלים בשבת קודש.
אני מקווה שעניתי די הצורך, ואם לא, חזור נא ושאל.
שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו
 |
|
|