| נשלח ב-27/4/2006 08:25 |
|
| |
בכתב העת "המעיין" שהופיע לאחרונה [ כרך מ"ו גליון א' ] התפרסם מאמר בקורת מאת ד"ר יעקב אלטמן על ספרו של פרופ' אבי שגיא "יהדות : בין דת למוסר" [ לו הוקדש אשכול בפורום ]
האם ניתן לקבל קישור למאמר , או סריקה שלו ?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2006 12:31 |
|
| |
פנינה:
בין הספרים שהזכרת יש כמה ספרי חסידות ומוסר. אבל הרוב לא שייכים לא לחסידות ולא למוסר אלא קודמים לשתי התנועות האלו. אציין לאלו שאני מכיר.
באר אברהם - אדמו"ר מסלונים האדמור ר מרדכי מנעסכיז - חסידי קדושת לוי - ר' לוי יצחק דרברמיקר תולדות יצחק- ר' יצחק קארו דודו של ר' יוסף קארו תפלה למשה - ר' משה אלמושנינו רב בקושטא לפני שלש מאות שנה. תולדות יעקב יוסף - ר' יעקב יוסף מפולנאה תלמידו של הבעש"ט. נועם אלימלך - חסידי פנים יפות - ר' פנחס הורוביץ רב בפרנקפורט קירבה לחסידים. תהלה לדוד - פירוש על תהלים קדום. עץ הדעת טוב - פירוש על מסכת כתובות מאת ר' עוזיאל מייזליש אני חושב. חסידי. חזה ציון - ר' עמנואל חי ריקי מקובל. רבי יצחק חיות - מחבר ספר אפי רברבי מחכמי פראג לפני ארבע מאות שנה. חוזה דוד - החיד"א. אבן יחייא - ר' דון ן' יחייא מחבר פירוש על ספרי נביאים וכתובים קדום. תהלת ה' - סידור של האדמור ר' שניאור זלמן מליאדי מחב"ד מאיר תהלות - ר' מאיר עראמה פירוש על תהלים קדום. רוממות אל - פירוש של ר' משה אלשיך על תהלים.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2006 12:51 |
|
| |
צ'אוט,
"קדושת לוי" זה לא של ר' לוי יצחק מברדיטשב?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2006 14:39 |
|
| |
דערבארעמדיקער זה שם משפחה של הברדיטשבער.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2006 15:14 |
|
| |
תודה לך chouteng, עזרת לי מאוד! סליחה על הבורות אבל אני לא יודעת מי הם החיד"א או ר' משה אלשיך, האם הם שייכים לזרמים אלו?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2006 15:36 |
|
| |
אילוןסער והלל בן שחר ירושלמי תענית פרק ד הלכה ב שלשה ספרים מצאו בעזרה .באחד מצאו כתוב תשע היא ובשנים כתיב אחד עשר היא וקיימו שנים ובטלו אחד כלומר, היו שני ספרי תורה בעזרה שהיה כתוב אחד עשר פעמים את המילה היא בכתיב זה (לעומת שאר המקומות שהכתיב הוא 'הוא') וספר אחד בו רק תשע הם בכתיב זה, הכריעו כשניים נגד אחד.
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2006 15:37 |
|
| |
נשארו לי הספרים הבאים:
עוללות יהודה תולדות יצחק שפתי קדושים תפלה למשה אמרות טהורות שערי הישר שערי חיים יוסף תהלות ברית אברהם חבל נעים מנחת ערב ארץ החיים תרועת מלך
אולי מישהו יודע אם הם שייכים למוסר/ חסידות?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2006 17:57 |
|
| |
פנינה:
החסידות היא זרם ביהדות שמדגישה את השמחה בעבודת ה' והטהרה. היא נוסדה על ידי ר' ישראל בעל שם טוב מלפני שלש מאות שנה. המוסר היא תנועה שמדגישה את הערכים ואת המוסר האנושי עם גישה יהודית לנפש האדם. היא התייסדה לפני מאה ושלושים שנה בערך על ידי ר' ישראל סלנטר. הרבה מהספרים שהזכרת קודמים בהרבה אפילו לתנועת החסידות. בנוסף היו עוד זרמים ביהדות, דוגמת המתנגדים (שהתנגדו לחסידות), מקובלים, ועוד יהודים שלא נחשפו להשפעות מאחת מתנועות אלו, כמו יהדות ספרד, תימן, ארץ ישראל ועוד. אולי תסבירי למה את צריכה את המידע ואז יהיה יותר קל לענות על השאלה שלך.
החיד"א הוא ר' יוסף חיים דוד אזולאי תלמיד חכם מארץ ישראל מלפני מאתים שנה. ר' משה אלשיך היה רב בצפת לפני ארבע מאות שנה.
אני מוסיף עוד שני ספרים.
יוסף תהלות - פירוש החיד"א על תהלים. ארץ החיים - ר' חיים סתהון על הלכות.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2006 18:05 |
|
| |
אור השאנטי,
תודה רבה. החכמתני.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2006 18:18 |
|
| |
ושתי האחרונים גם לא שייכים לאף אחד מהזרמים? אני מכינה עבודה בנוגע לחטא דוד עם בת שבע בפרשנות של המוסר והחסידות, ומצאתי בפרק נ"א בתהלים המדבר על חטאו של דוד את כל הפרשנים שהזכרתי, ורציתי לדעת אילו מהם אני יכולה להשתמש בעבודה. אז לפי מה שכתבת עד כה אף לא אחד מהם הוא מהמוסר?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2006 18:29 |
|
| |
יש ספר תרועת מלך של חתנו של רבי משה מרדכי אפשטיין ראש ישיבת סלובודקה על מסכת ראש השנה. שמו היה רבי יוסף ..? נהרג בשואה.
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2006 18:33 |
|
| |
נחוץ חומר ערוך על הכותל המערבי לתקופותיו ועוד פרטים. מי שיעזור בקישור או עדיף ביבליוגרפיה מצויה יבא על הברכה.
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2006 19:06 |
|
| |
penina:
יש פירושים על ספר תהלים שהם ליקוט מספרי החסידות לדורותיה. יהיה לך יותר קל לחפש שם. באשר לספרי מוסר על תהלים אני לא בטוח שקיים דבר כזה, לא בתור פירוש על תהלים ואפילו לא ליקוט מספרי המוסר. מה שאפשר לעשות הוא לקחת ספרי מוסר ולעיין בכל המקומות שהם מדברים על תשובה, ולבדוק אם הם גם מזכירים את סיפור דוד ובתשבע.
|
|
|
|
|