|
|
| נשלח ב-12/3/2010 11:01 |
|
| |
"המסורתיים החדשים הם התפתחות חדשה מתוך המסורתיות הישנה שלא נעלמה: הם מקבלים את מסורת הוריהם ושומרים עליה, אבל א) ליברלים יותר מהם (פמניסטים, מקבלים הומוסקסואליות); ב) מתעניינים ברוחניות, כלומר הדת אצלם היא לא רק פולקלור, אלא עמדה קיומית שאמורה להיבחן על פי מידת האותנטיות שלה, הסיפוק שהיא מניבה וכו'; ג) הם מחזיקים בהון התרבותי שמאפשר להם להבין ולפעול במרכזים התרבותיים של ישראל. דוגמאות למסורתיים חדשים: 1) צבי יחזקאלי 2) עמוס תמם, שגם אמר לליבוביץ' את המשפט הנהדר הבא, שבעצם מסכם הכל: "אני תל-אביבי, ולכן המסורתיות שלי אחרת ופרטית ופנימית "
http://www.notes.co.il/tomer/65798.asp
תוקן על ידי צענערענע ב- 12/03/2010 11:20:24
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2010 11:40 |
|
| |
"המסורתיים החדשים הם התפתחות חדשה מתוך המסורתיות הישנה שלא נעלמה: הם מקבלים את מסורת הוריהם ושומרים עליה, אבל א) ליברלים יותר מהם (פמניסטים, מקבלים הומוסקסואליות); ב) מתעניינים ברוחניות, כלומר הדת אצלם היא לא רק פולקלור, אלא עמדה קיומית שאמורה להיבחן על פי מידת האותנטיות שלה, הסיפוק שהיא מניבה וכו' כך מודדים תרבות, לא דת. מעולם לא שמענו מפי אדם שפוי כי הדת תפקידה "לספק"; ג) הם מחזיקים בהון התרבותי שמאפשר להם להבין ולפעול במרכזים התרבותיים של ישראל. דוגמאות למסורתיים חדשים: 1) צבי יחזקאלי 2) עמוס תמם, שגם אמר לליבוביץ' את המשפט הנהדר הבא, שבעצם מסכם הכל: "אני תל-אביבי, ולכן המסורתיות שלי אחרת ופרטית ופנימית " נכון, זו תרבותו וזה הפולקלור שלו. דת אין לו.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2010 11:53 |
|
| |
תלמיד
אולי תלמד אותנו מה פרוש-דת אין לו! מה פרוש המילה דת? לפי ידיעתי בעברית דת זה חוק או חוקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2010 13:04 |
|
| |
דת במובן הוראות שניתנו ע"י הא-ל על מנת לעבדו.
(אתה לא קצת מיתמם?)
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2010 13:14 |
|
| |
בכלל לא השימוש שאנשים עושים בשפה העברית לרצונם ולהשקפתם לא נראת לי, לפני שבועים קראת במגילה על הדת שהיתה בשושן הבירה וכד'
לגופם של דברים אם אאמץ את פרושך על המילה דת- מאיפה אתה יודע אילו מצוות דתיות כדבריך הם מקיימים ואלו לא מקיימים? לפלח הרימון דימיתיך רעיתי- אפילו הריקנים שבהם מלאים מצוות כרימון, לפי איזה קנה מידה אתה קובע איזו מצווה חשובה יותר- כמובן המצוות שאתה מקיים ,נכון? ואילו פחות חשובות? האם אתה יודע מתן שכרן של מצוות? ועל איזו מצוה מקבלים יותר שכר ועל איזו פחות? ומי חשוב יותר לפני המקום?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2010 13:29 |
|
| |
"המילה העברית "דת" אינה שמית, ומקורה מפרסית (שהיא שפה הודו-אירופית); מובנה בשפת המקור - הוא 'חוק' (מובן שהתפתח מהמשמעות הראשונית של המילה הפרסית וההודו-אירופית: "data", כלומר 'נתון', שכן החוק נתפס בתור נתון שעליו אין לערער: בבחינת כזה ראה וקדש). במשמעות זו מופיעה המילה בתנ"ך בספרים המאוחרים, כדוגמת הפסוקים במגילת אסתר "ואת דתי המלך אינם עושים" (מגילת אסתר ג' ח') ו"הֱיוֹת לָהּ כְּדַת הַנָּשִׁים" (שם ב' י"ב). המילה "דת" בתנ"ך מופיעה רק במגילת אסתר, ספר דניאל וספר עזרא, כאשר רוב המופעים הם במגילת אסתר. רק לאחר תקופת התנ"ך, משמעות המילה בעברית הורחבה לכפי שהיא כיום."
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%93%D7%AA
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2010 13:49 |
|
| |
ירוח
1. איני מבין בבלשנות, ומשתדל לדבר בלשון בנ"א עכשווית
2. לגבי שכר - איני יודע, עי' רמב"ם ריש הל תשובה
3. מי שמקיים מצוות לא בגלל הצווי אלא בגלל שמעשה פלוני מספק אותו אינו אדגן דתי במובן המקובל של המילה, ואין זו הדת היהודית.
4. הוא הדין לאנשי ערכים הממליצים לקיים מצוות מכיון שהן מועילות, טובות לשלום בית, לסרטן ולקשיי עיכול.
5. אלא שאנשי ערכים מקיימים הכל (הנחה שלי) באופן עקאוני (למעט כשלונות) ומסורתיים מורדעם בחלק. ומרד חלקי בסמכות כוללת הינו מרד.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2010 14:01 |
|
| |
תלמיד ממש מרנין הבטחון שלך במה שאתה כותב, ואתה בטוח גם שכך הדבר, מרנין מאד
אתה מכיר את הגמרא- הנותן פרוטה לצדקה על מנת שיחיה בני- הרי זה צדיק גמור,
אתה בדיוק יודע את מחשבתם של האנשים בעלי הערכים, ואתה גם יודע בדיוק שהם לא מקיימים את מצוות ה', יש חלק מהפוסקים שפוסקים כי מצוות אינן צריכות כוונה, גדול בעייני המקיים מצוות חיובית,- לכלל- בלי כוונה, מזה המקיים מצוות יחיד בכוונה גדולה.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2010 08:19 |
|
| |
ירוח
אתה מכיר את הגמרא- הנותן פרוטה לצדקה על מנת שיחיה בני- הרי זה צדיק גמור, ואתה מכיר גם את ההסתגויות והפרשנויות שלה
אתה בדיוק יודע את מחשבתם של האנשים בעלי הערכים, ואתה גם יודע בדיוק שהם לא מקיימים את מצוות ה', התכוונתי לאנשי ארגון "ערכים" הממליצים לקיים מצוות הגלל תועלתיותם, שזה בעיני פסול מכל וכל, אלא שבאמת בסופו דל דבר מקיימים ולכן עדיפים על מסורתיים. הגם שקיומם אינו לשמה. בכלל לא התכוונתי להתייחס לעניין אנשים בעלי ערכים המתנהגים כיאות ולא בגלל צווי ה'. .
יש חלק מהפוסקים שפוסקים כי מצוות אינן צריכות כוונה,
גדול בעייני המקיים מצוות חיובית,- לכלל- בלי כוונה, מזה המקיים מצוות יחיד בכוונה גדולה. ואני – טרם הצצתי לגזברות בשמים. הוא הדין לאנשי ערכים הממליצים לקיים מצוות מכיון שהן מועילות, טובות לשלום בית, לסרטן ולקשיי עיכול.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2010 10:38 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | | "המסורתיים החדשים הם התפתחות חדשה מתוך המסורתיות הישנה שלא נעלמה: הם מקבלים את מסורת הוריהם ושומרים עליה, אבל א) ליברלים יותר מהם (פמניסטים, מקבלים הומוסקסואליות); ב) מתעניינים ברוחניות, כלומר הדת אצלם היא לא רק פולקלור, אלא עמדה קיומית שאמורה להיבחן על פי מידת האותנטיות שלה, הסיפוק שהיא מניבה וכו' כך מודדים תרבות, לא דת. מעולם לא שמענו מפי אדם שפוי כי הדת תפקידה "לספק"; ג) הם מחזיקים בהון התרבותי שמאפשר להם להבין ולפעול במרכזים התרבותיים של ישראל. דוגמאות למסורתיים חדשים: 1) צבי יחזקאלי 2) עמוס תמם, שגם אמר לליבוביץ' את המשפט הנהדר הבא, שבעצם מסכם הכל: "אני תל-אביבי, ולכן המסורתיות שלי אחרת ופרטית ופנימית " נכון, זו תרבותו וזה הפולקלור שלו. דת אין לו. |
|
אם תשים לב לציטוטים תווכח לדעת שלא מדובר בתרבות אלא בדת.
"המסורתיות שלי היא אחרת ופרטית ופנימית."
כלומר בניגוד למסורתיות הישנה שאופיינה במוחצנות הוא מקיים את המצוות בלי רעש וצלצולים-מקיים אולי רק חלק מהמצוות-למשל אולי אינו מתפלל במנין אלא מתפלל ביחידות (הרי הוא לא פרט אילו מצוות הוא בחר לקיים)
אז כמובן שרצוי לקיים את כל המצוות רצוי שכולם יהיו צדיקים המקפידים על קלה כחמורה אבל הרי פה מדובר במסורתיים ולא בחרדים.
וכל זה איננו מאפיין תרבות-ואכמ"ל.
ולגבי הסיפוק -הרי דוד המלך הוא זה שכתב:עבדו את ה' בשמחה,בואו לפניו ברננה.
ו סיפוק הוא הרי שמחה שיכולה להיות פנימית-בלי ביטוי חיצוני דווקא של שמחה.
{אם כי ביטוי חיצוני אינו מהווה סתירה לסיפוק אלא שהביטוי החיצוני אינו הכרחי.}
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2010 16:44 |
|
| |
צענעאם תשים לב לציטוטים תווכח לדעת שלא מדובר בתרבות אלא בדת. והרי הציטוטים המסורתיים החדשים הם התפתחות חדשה מתוך המסורתיות הישנה שלא נעלמה: הם מקבלים את מסורת הוריהם ושומרים עליה, מסורת הורים אינה דת אבל א) ליברלים יותר מהם (פמניסטים, מקבלים הומוסקסואליות קשה לקרוא לסינון מה שאינו מוצא חן בעיניהם קבלת עול הדת.); ב) מתעניינים ברוחניות, כלומר הדת אצלם היא לא רק פולקלור, אלא עמדה קיומית מה זה? שאמורה להיבחן על פי מידת האותנטיות שלה איך מודדים אותנטיות ומבחן למה היא? , הסיפוק שהיא מניבה וכו'; ג) הם מחזיקים בהון התרבותי שמאפשר להם להבין ולפעול במרכזים התרבותיים של ישראל. דוגמאות למסורתיים חדשים: 1) צבי יחזקאלי 2) עמוס תמם, שגם אמר לליבוביץ' את המשפט הנהדר הבא, שבעצם מסכם הכל: "אני תל-אביבי, ולכן המסורתיות שלי אחרת ופרטית ופנימית כשאני מדבר על דת כוונתי לכפיפת הראש לפני הא-ל ללא תנאי. גם אם נעשות עבירות הן נעשות מתןך ידיעה ש"חטאתי אלא שלא יכלתי להתאפק" אבל לא מתןך הכרה כי אני איני בוחר חלק זה מההוראות של הא-ל.
"המסורתיות שלי היא אחרת ופרטית ופנימית."
כלומר בניגוד למסורתיות הישנה שאופיינה במוחצנות הוא מקיים את המצוות בלי רעש וצלצולים-מקיים אולי רק חלק מהמצוות-למשל אולי אינו מתפלל במנין אלא מתפלל ביחידות (הרי הוא לא פרט אילו מצוות הוא בחר לקיים) או שאינו מתפלל, או שהוא הומוסקסואל, או מדליק חשמל בבית בשבת. הזה דתי? מי שעושה כן ללא צלצולים הוא דתי?
אז כמובן שרצוי לקיים את כל המצוות רצוי שכולם יהיו צדיקים המקפידים על קלה כחמורה אבל הרי פה מדובר במסורתיים ולא בחרדים.
וכל זה איננו מאפיין תרבות-ואכמ"ל. קראי לזה כרצונך, אבל זה אינו מאפיין דת
ולגבי הסיפוק -הרי דוד המלך הוא זה שכתב:עבדו את ה' בשמחה,בואו לפניו ברננה. סיפוק ממלוי החובה שונה מסיפוק עצמי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2010 16:57 |
|
| |
תלמיד להעמיד דברים על דיוקם כתבתי גדול בעייני המקיים מצוות חיובית,- לכלל- בלי כוונה, מזה המקיים מצוות יחיד בכוונה גדולה= בעיניי ולא בעיניי גזברי ה'
כיונתי לאנשים בעלי ערכים, ולא לארגון ערכים, שהם בעיני אנשים חסרי ערכים.
אני לא מכיר כמעט מאמר אצל הוגי הדעות ביהדות שאין עליה הסתיגות, אני סובר שהאדם הנותן צדקה הוא צדיק.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2010 17:06 |
|
| |
לתלמידטועה
האם אדם שמחליט שהוא שומר שבת,מתפלל ביחידות אבל נניח לא שומר נגיעה.
האם תגדיר אדם זה כאדם דתי?או אולי תגיד שהוא שומר תרבות?
ומאיפה אתה יודע מה הוא מקיים ומה לא על סמך דבריו?(ולא על סמך הרגשתך האישית)
ומאיפה אתה יודע ממה בא הסיפוק של עמוס תמם?
אולי גם אצלו,כמו אצלך,הסיפוק בא ממלוי חובה דתית?
בקיצור אתה בנית לך דמות לפי דמיונך ולא על סמך הנאמר.
|
|
|
|
|