|
|
| נשלח ב-15/3/2006 18:04 |
|
| |
אני מסכימה עם רוח דברי כמתעסק
לדעתי זה אך מתבקש לקשור את סוד 'הסרת הטבעת' ל 'נפילת הפחד' במאמר חז"ל (מגילה יד\עא)
"גדולה הסרת טבעת, יותר מארבעים ושמונה נביאים ושבע נביאות, שכולן לא החזירום למוטב"
נראה שהסרת הטבעת במתן הסמכות השילטונית, שניתנה להמן מאת האחשוורוש עבור הזכיון לבצע את תוכניתו - התשלום שהמן מציע לאוצר המלך בתמורה - והאבל והמספד בעקבות מועד ההוצאה לפועל של גזירת ההרג - הם שהביאו למהפך שבסופו נתקיים, 'ונהפוך הוא' - כך, בשם אותה הסרת טבעת, ונתינתה למרדכי, התליין שילם בחייו, וליהודים היתה אורה.
מיימוני,
אני רואה כאנלוגיה גם את תקופת טרום הגאולה בשהיית יוסף במצרים וה'אימה' שהוא הטיל מכוח הסמכות שקיבל מפרעה בהסרת טבעת פרעה - כל ארץ מצרים צייתה לו 'מפחדו' - ולא מפחד ה'
תוקן על ידי - riv - 15/03/2006 18:29:58
תוקן על ידי - riv - 15/03/2006 18:35:46
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2006 18:45 |
|
| |
מיכי עד שאתה שואל מדוע לא היה מעוניין מרדכי במיתתו של אחשורוש כדי לחלץ את אסתר שאל על אסתר עצמה מדוע דאגה להעביר את המידע ל'בעלה' המלך ? עוד ראוי להדגיש כי הצלת אחשורוש קדמה לגזירת המן, כך שהשואת אחשורוש להיטלר אמנם נעשתה על ידך רק בהקשר של סבלה של אסתר ובהקצנה קיצונית אך בהמשך נסחפה לכיון של הטלור אחשורוש כמשמיד עם מה שאינו ממין שאלתך כלל.
מיימוני
מרדכי נהג על פי אמות מידה רוחניות בהכריזו צום ותפילה, איפה מצאת עצות חכמות ? אני מוצא רק עיצות של אדם הפועל מתוך אמונה ומוכן לדלג על המציאות לשם כך ואף להתאבד ולהמליץ לאסתר לעשות כן. שם ה' אינו נזכר בעיקרון אף כשזה זועק מתוך הטקסט. [כנוס את כל היהודים וצומו עלי ו... ] פחד מרדכי על כן הוא תחליף למה שמסתתר מאחורי מרדכי ו'אינו יכול' להיות מפורש.
כל שנה בפרשת בא בפסוק 'גם האיש משה גדול מאוד בארץ מצרים בעיני עבדי פרעה ובעיני העם' אני נזכר בהשואה 'כי גדול מרדכי בבית המלך ושמעו הולך בכל המדינות כי האיש מרדכי הולך וגדול'
מרדכי היה מן הגולים עם החרש והמסגר מה שאמנם לא מעמיד אותו כמנהיג אבל ודאי כאיש השייך לאצולה כבר עשרות רבות של שנים מוקדם יותר.
לירוחם סיפור המגילה אם התרחש שמונים שנה לאחר הכרזת כורש, מצא את מרדכי בגיל 150 , בעיה ישנה. תכלת מודגש משום יחודו כלבושם של מלכים בלבד.
מאיר
תוקן על ידי - ymy33655 - 15/03/2006 18:51:40
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2006 19:26 |
|
| |
מאיר, לא התכוונתי להשוואה. זוהי רק הקצנה לשם חידוד.
ירוחם, בתפיסה החז"לית אחשוורוש ודאי לקח את אסתר בכוח. לכן השאלה קיימת לפחות לשיטת חז"ל, ודי לי בכך. אני נולדתי בארץ, אבל הגישה מוכרת לי כי אני מרגיש אותו דבר כאן (ראה אשכול הבחירות).
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2006 20:15 |
|
| |
*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
http://www.halachabrura.org/parsha.htm
לעיונכם: השתחוואה לאדם
הרב אברהם קוסמן
(ע"פ בירור הלכה סנהדרין סא, ב)
בפרשתנו נאמר שיעקב גער ביוסף ואמר לו: "הבוא נבוא אני ואמך ואחיך להשתחוות לך ארצה" (לז, י).
בסנהדרין (סא, ב) נאמר שאין איסור להשתחוות לאדם דרך כבוד, אבל אסור להשתחוות לו דרך פולחן, שנאמר: "לא תשתחווה להם" - להם אי אתה משתחווה, אבל אתה משתחווה לאדם כמותך. יכול אפילו נעבד כהמן? ת"ל "לא תעבדם".
רבא אומר, שהמשתחווה לאדם דרך פולחן מתוך פחדו ממנו - פטור. תוספות שואלים, א"כ מדוע לא השתחווה מרדכי להמן, הרי ודאי לא סבר שהוא אלוה והיה עושה זאת רק מתוך פחד? תוספות עונים שני תירוצים: א) לא השתחווה מפני שהיו צלמים על ליבו של המן. ב) אמנם אין איסור בכך, אך לאדם גדול כמרדכי יש להימנע מכך מפני קידוש השם.
יש נפקא מינא בין התירוצים, בהשתחוואה לאדם הנושא צלמים: לתירוץ הראשון, אין הדבר אסור מהתורה, שהרי כוונתו להשתחוות לאדם ולא לצלם, ובכל זאת אסור הדבר מדרבנן. לתירוץ השני, מותר אף מדרבנו, ורק אדם גדול יימנע מכך כדי לקדש שם שמים. הרמ"א מביא שתי דעות ביחס להשתחוואה להגמונים נוצרים וכדומה הנושאים צלמים על בגדיהם: יש מקילים, ויש אוסרים אלא א"כ ישתחווה; וכתב שטוב להחמיר. כנראה, המחלוקת תלויה בשני תרוצי התוספות.
המאירי כותב שמותר להשתחוות לאדם כזה אף לכתחילה (חוץ מאדם גדול). הר"ן כותב שאע"פ שפטור - הדבר אסור, שזה כאביזריהו של ע"ז. הוא מוסיף שמכאן שיש דין של ע"ז לקדשים של הכותים (צלמים של הקתולים) ולקברו של מוחמד, אע"פ שאין עושים זאת לשם אלהות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2006 21:37 |
|
| |
כמתעסק
אני מודה לך. טעיתי, או לכל הפחות החמצתי נקודה משמעותית.
קודם כל, שאין כאן התפארות בפחד מרדכי לבדו אלא בעם היהודי בכלל.
ושנית, שיש ביטויים דומים גם בשאר התנ"ך, כפי שציינת לתהלים.
יפה היה לי לשתוק ולא לגלות בורותי ברבים. אך לפחות למדתי דבר חדש.
עלי לעיין בזה. הנקודה שאני מבקש לבדוק היא: כיצד ייחוס מעשים לשם או לאדם באים לידי ביטוי
בכל רבדי התנ"ך.
ואשמח על מקורות נוספים.
נמדשיר
אשמח על כל פריט ידע שתציין לי שנעלם ממני. ותודה מראש. אפשר כמובן באישי.
ירוחם
תודה על המילים הטובות, אך לב יודע מרת נפשו.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2006 22:04 |
|
| |
מאיר: הצהרת כורש הייתה בשנת 539 לפני הספירה, אחשוורוש מלך מ465 עד 485 לפני הספירה (בהתבסס על ספרי ההיסטוריה החילוניים). אם עובדות אלו אינן מקובלות עליך, הסבר לי בבקשה את הגמרא, מגילה י"ג, האומרת כי מרדכי היה מיושבי לשכת הגזית, כלומר - כבר לפני החורבן היה לפחות בן שלושים. גלות בבל נמשכה 70 שנה. הוסף עוד מספר שנים כרצונך לאחשוורוש השלישי אחרי כורש (מינימום 25 - 30 שנה). לכמה הגעת? האם כעת הדבר מתאים עבורך? תשובתך לתכלת שהייתה צבע המלכים עובדתית אינה נכונה; הארגמן היה ועודנו צבע המלכים. מה התשובה לתכלת? מרדכי, כשהיה רוכב על הסוס, היה מחופש (לכן אנו מתחפשים בפורים). לא ידע העם היהודי מסביב מי הוא הרוכב על הסוס - המן או מרדכי - עד שראו את התכלת, כלומר ציצית, הבינו שזה מרדכי ולכן תשועתם הייתה לנצח.
ריב: אבל מרדכי יכל להימנע מכל הקונפליקט ההלכתי שהעלית, בכך שפשוט לא היה מגיע למקום. ממתי מותר לאדם להעמיד עצמו ואת כל עם ישראל בניסיון או בסכנה, כפי שעשה מרדכי? זו השאלה.
הרב מיכי: לשם הויכוח בלבד, כיצד ידע אחשוורוש בדיוק או ידעו עבדיו על יופיה המופלא של אסתר? הרי מימי תמר ועד ימי טהרן של היום הרעלה הייתה כלי בשימוש רב בקרב נשים. זו לא המצאה חדשה. אם אסתר או מרדכי לא היו רוצים שידעו על יופיה, הרי כאישה צנועה שהתחנכה בבית יעקב או בבית רבקה הייתה יכולה אסתר לשים רעלה על פניה כדרך הנשים הצנועות עד ימינו אנו וכך היה נמנע המשבר הגדול, שנלקחה בכוח לבית אחשוורוש. האם מה שכתוב בגמרא "הייתה עומדת מחיקו של אחשוורוש וטובלת ויושבת בחיקו של מרדכי" נראה לך מעניין יותר?
מודה ועוזב
תוקן על ידי - ירוחםשמ - 15/03/2006 22:05:32
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2006 22:07 |
|
| |
משפט שכתבתי למעלה אני מוצא רק עיצות של אדם הפועל מתוך אמונה ומוכן לדלג על המציאות לשם כך ואף להתאבד ולהמליץ לאסתר לעשות כן קראתי אותו עכשיו שנית ודומני שכשלתי בניסוחו, להלן המשפט מתוקן; אני מוצא רק עיצות של אדם הפועל מתוך אמונה ולא מתוך ראית המציאות כקובעת ומוכן להשליך נפשו מנגד ולהמליץ לאסתר לעשות כך מתוך הכרה מלאה שהדברים מתנהלים למעלה.
לא הייתה לי כונה למתוח ביקורת, אלא להעמיד את הדברים על הרובד הרוחני לעומת הפוליטי.
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2006 22:16 |
|
| |
ירוחם: לגבי השאלה האחרונה: "לשם הויכוח בלבד, כיצד ידע אחשוורוש בדיוק או ידעו
עבדיו על יופיה המופלא של אסתר? הרי מימי תמר ועד ימי טהרן של היום הרעלה
הייתה כלי בשימוש רב בקרב נשים. זו לא המצאה חדשה. אם אסתר או מרדכי לא היו
רוצים שידעו על יופיה, הרי כאישה צנועה שהתחנכה בבית יעקב או בבית רבקה הייתה
יכולה אסתר לשים רעלה על פניה כדרך הנשים הצנועות עד ימינו אנו וכך היה נמנע
המשבר הגדול, שנלקחה בכוח לבית אחשוורוש" - היום ראיתי בעוונותי סרט הוליוודי
שנכתב על-בסיס סיפור המגילה (כמובן עם הרבה שינויים לשם הדרמטיות); בין השאר, רואים שם את
פרשי המלך שועטים לתוך כפר יהודי בדיוק בזמן טקס חתונתה של אסתר (בסרט היא לא היתה אשתו של
מרדכי אלא נישאה לחבר טוב שלו),, חוטפים אותה מתחת לחופה ומביאים אותה לארמון בעל כורחה.
אני לא יודע אם כך בדיוק היו הדברים, אבל בהחלט ייתכן שהם מצאו את אסתר בזמן שבו פניה לא היו
מכוסים ולקחו אותה בכוח, ובארמון כבר לא איפשרו לה לכסות את פניה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2006 22:16 |
|
| |
ירוחם
הסתירה בין מקורות חז"ל לבין ההסטוריה הכללית בכל הנוגע למלכות פרס ידועה.
להלן חישוב אך ורק על פי שיטת חז"ל. אחשורוש מלך מיד אחרי כורש והמשתה בשנת שלש למלכו היה במלאת שבעים לגלות יהויכין שמונה שנים לאחר הכרזת כורש, מרדכי היה בזמן המשתה לפחות כבן 90 , ובזמן הנס כבן 100 , אני הקשתי לעיל לפי מקורות ההיסטוריה הכללית אם ניקח בחשבון את המקראות במגילה המעידים כי מרדכי גלה עם יכניה ללא התוספת של חז"ל שהיה מיושבי לשכת הגזית, אם כי החילוק לא גדול שכן אין גיל מינימום למינוי בלשכת הגזית, (13?)
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2006 23:09 |
|
| |
ירוחם,
לעניות דעתי לא היה מקום לקונפילקט ההילכתי בשיקולי מרדכי , וכל מהלך השתלשלות סיפור ההשתחוות לא בא, אלא להצביע ולהעצים את מסר 'הנהפוך הוא' - כך שלא הבאתי את הדברים למעלה אלא להצביע על כך שבהיות מרדכי מודע ל'גדולתו'' חשב שמן הראוי להבליט את אי הסכמתו ל'השתחוות', ודווקא לוודא שיגיע למקום, ויפגוש בו -
וראה תשובתו של שלמה בדף הראשון לגבי סיכון מרדכי את בני עמו -
"והנכון אצלי כי מרדכי לא אסיק אדעתיה שישלח ידו בכל ישראל וגם שהמלך ימסור אותם להרוג ולהשמיד על לא דבר...אבל על עצמו לא היה חושש שרצה למסור נפשו על קד"ה כמעשה חנניה מישאל ועזריה..."
תוקן על ידי - riv - 15/03/2006 23:10:13
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2006 08:07 |
|
| |
מיימוני
הידע שנעלם ממך הוא :
1. כתוב ומרדכי ידע את כל אשר נעשה , והידיעה היתה ברוח הקדש , האם הינך מודע למשמעות של הכוחות האלו, איך הינך יכול לדון אדם שאינך מודע לכוחותיו. 2. מרדכי כנראה האמין בהשגחה פרטית שהיות והוא שמע את שיחתן של בגתן ותרש , וכנראה משמים רוצים שהוא יהיה המציל , כמבואר בתלמוד שהקב"ה מקדים רפואה למכה , כי אם היה רצון האלוקים שאחורוש יהרג מרדכי לא היה שומע את השיחה , אבל כנראה מיימוני הענין של השגחה פרטית לא מדבר אליך , למרדכי זה דיבר , וכך משמע בתלמוד.
3. מהי המשמעות של מסירות נפש שהיה למרדכי בזה שלמד עם תינוקות של בית רבן הלכות העומר , והמן אמר לו הלכות העומר שלך ניצחו .
אלו הם חלק מהנקודות שנראה לי שחסרות לך בהבנת מרדכי.
תוספת תיקון
<עלי לעיין בזה. הנקודה שאני מבקש לבדוק היא: כיצד ייחוס מעשים לשם או לאדם באים לידי ביטוי בכל רבדי התנ"ך. >
הדבר מחזק את הטיעון של זכות השתיקה הכל אלוקות גם האדם הוא שליח אלוקים כשתולים באדם צדיק הכוונה באלוקים. "פחד מרדכי " הכוונה מה שמרדכי יצג והוא מסירות נפשו לאלוקים.
תוקן על ידי - נמדשיר - 16/03/2006 8:15:40
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2006 11:38 |
|
| |
מאיר: והמשפט המתוקן שכתבת מקובל עליך? האם אתה מודע למה שאתה כותב? - שאדם יעשה פעולה מסוימת, לא הגיונית, ויסמוך על כך שהעסק יתנהל מלמעלה?! אספר לך סיפור מענייני דיומא; בשבת זכור התארח בעל חידושי הרי"ם הצעיר אצל האדמו"ר מרוז'ין. כשהלכו לטייל שאל האדמו"ר את האברך שאלה. "אמור לי, האם שאול היה ילד? האם היה טיפש? האם לא ידע מה דיבר? מסופר בהפטרה כשהגיע שמואל אל שאול קיבל אותו זה ואמר לו "הקימותי את דבר ה' ". עונה לו שמואל מיד "ומֶה כל הצאן אשר אני שומע?" (ביטא את "המֶה" בסגול, בצורת פעימת השה). אם כן, כיצד יכל שאול לומר "הקימותי את דבר ה' " כשברור לחלוטין שלא עשה כן?!". השיב לו בעל חידוש הרי"ם "הרי באותו לילה, אומרת הגמרא, שהשאיר שאול את אגג בחיים, בא אגג על שפחה ומתוך כך נולד המן. ולאחר גזרת המן כתוב במגילה "קיימו וקיבלו". מכאן התכוון שאול - על ידי הפעולה השלילית שעשיתי, שהשארתי את אגג בחיים, יקיימו את דבר ה' ארבע מאות שנה מעכשיו. ולכן יכל שאול לומר בצדק רב "הקימותי את דבר ה' " ".פעולתי הקימה את דבר ה" בהמשיכם ללכת שאל חידושי הרי"ם את האדמו"ר "מה דעתך על תורתי זו?". השיב לו האדמו"ר "כפתור ופרח". השיב לו בעל חידושי הרי"ם "לא. איני מקבל. זו תורה פסולה. אסור לאדם לעשות מעשים פסולים ולחשוב מחשבות של הקב"ה. זה פסול בתכלית". עד כאן הסיפור.
לשכת הגזית, מאיר, הייתה מושב הסנהדרין. האם שכחת את שלמדת במסכת סנהדרין - את מי ממנים וכיצד מתמנים לסנהדרין? להגיע לדרגה של לשכת הגזית בגיל 13? אולי גם בגיל 50, אם נעשה חשבון מדויק, זה לא יגיע.
אראל סגל: כבר מקובלני מבית אבי אבא ששמע מפי רבותיו ורבותיו מפי רבותיהם, עד למשה רבינו, כי הוליווד שאני.
נמדשיר: רק להזכירך - אחת מטענותיך כנגד הרב מימוני שהוא מבין יותר בענייני העולם מאשר בגמרא; מרדכי היהודי הצליח להציל את אחשוורוש המלך (לפי דברי הגמרא) מפני שידע שבעים לשון. חוכמה יוונית! משלי שועלים הוא גם חוכמה. לעתים צריכים לדבר במשלי שועלים ולעתים בחוכמה יוונית, בשפות שונות, איפה לדבר ומתי. כאן חוכמתו של החכם.
מודה ועוזב
תוקן על ידי - ירוחםשם - 16/03/2006 11:45:25
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2006 12:09 |
|
| |
ירוחם,
הסיפור שלך על החידושי הרי"ם מעניין מאוד, כי, אם נחזור על הראשונות, בעצם הביקורת על שאול לפ"ז היא על שהוא ניסה לכוון את הרע כדי להופכו לטוב, וזהו דבר שלא נתון לאדם ורק לע"ל נראה איך הרע היה טוב וכו'.
במובן זה, אפשר להבין את ביקורתם של חז"ל עליו, שכן מרדכי לא 'מתקדם' מעבר למה ששאול עשה : הוא מתגרה בהמן, ובעצם שוב אולי רוצה להוציא לפועל את מיצוי הטוב שברע. הוא אמנם זה שמממש בפועל את הוצאת הטוב מהרע ואת ה"קיימו וקיבלו" שבעצם נותן ממשות ל"הקימותי את דבר ה'" אולם הוא רק ה"בפועל", ומבחינה מחשבתית הוא ממשיך את אותו קו לא-רצוי של שאול.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2006 12:12 |
|
| |
מסופר שמוטיפיורי שאל את אחד מגדולי הדור שהתנגד ללימודי שפות , הרי ממרדכי רואים שלימוד שפות הציל את עם ישראל, ענה לו אותו גדול ההיפך הוא הנכון הרי אם כל עם ישראל היו יודעים שבעים לשון , בגתן ותרש היו נזהרים , רק כנראה הגויים ידעו שיהודים לא לומדים שבעים לשון , אבל עוד לא ידעו שהסנהדרין היו מחוייבים ללמוד שבעים לשון.
ועל כן אמר לו אותו גדול אנו מסתפקים בזה שאתה (מוטיפיורי ) יודע את שפת הגויים.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2006 12:29 |
|
| |
אראלסגל
אתה בטוח שלקחו את אסתר בעל כורחה?
הרושם שלי מהמגילה הוא בכלל לא כזה.
|
|