| נשלח ב-4/4/2006 01:26 |
|
| |
הפרימיטיבים מול אנשים מן השורה
התבשרנו בפורום השכן ששני שבטים פרימיטיבים הסתכסכו זה עם זה. http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1864740
הסיפור התחיל כששבט אחד ניהל טקס פולחני מחוץ לבנין המקודש של השבט השני שגם הוא היה עסוק בטקס פולחני. מהר מאד הגיעו הדברים לידי מכות, חילול המקום המקודש לבני השבט, תלישת שערות הראש והזקן ששבטים אלו מתפארים בהם ביותר וקריעת לבושם המסורתי, כולל קריעת כובעים יקרים עשויים זנבות שועלים.
לכאורה סיפור זה, שמתאר מריבה פנימית בין אנשים חסרי תרבות, לא אמור לעניין את אף אחד. כל עוד ששבטים אלו רבים בינם לבין עצמם שיבוסם להם. אלא שלצערינו שורשם של שבטים אלו נמצא עמוק בדת היהודית. השאלה היא, איך דת שהעידה עליו תורתינו ש"היא חכמתכם ובינתכם לעיני העמים" וגם "דרכיה דרכי נועם" ועוד "עץ חיים היא למחזיקים בה" הצמיח מתוכו שבטים אלו? אני רוצה להצביע על כמה מאפיינים השוים לשניהם שאולי גרמו לאנשים אלו לסטות מדרך החיים והאור אל תוך שבילי החושך ודרכי תוהו. אחרי כל פרט אציג בסוגריים מה שנראה לי הגישה היותר נכונה.
א. הבטחון האבסולוטי שלהם בצדקת דרכם. (אדם רגיל יהיה מודע לזה שיש הרבה גישות לכל נושא, ושלא תמיד אפשר לדעת מה היא הגישה הנכונה, ולפעמים כמה גישות נכונות במגביל.)
ב. האמונה האבסולוטית שכל מי שהולך בדרכם הוא טוב ומי שלא הולך בדרכם הוא רע - תוצאה מא'. (אדם רגיל יהיה מודע שאנשים שלא חושבים כמוהו אינו בהכרח חוטא או טיפש.)
ג. התסכול והלחץ שבו הם פועלים כתוצאה מדרישות נוקשות ביותר בתחומים רבים ובפרט בדברים שהצניעות יפה להם. (אדם רגיל ינסה ליצור לעצמו חיים שבו הוא מאושר ומלא סיפוק.)
ד. האמונה שכל אמצעי כשר בכדי להשיג את התוצאה שאליו הם מייחלים. (אדם רגיל יהיה מודע שלפעמים באמצעים אפשר להזיק הרבה יותר ממה שכל מטרה - נעלה כמות שתהיה - יכולה לעזור.)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2006 08:32 |
|
| |
שוטנג

אחלה ניסוח.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2006 08:58 |
|
| |
צ'אוט,
לא נדרש לי מאמץ יצירתי רב, כדי לדמיין את הנקודות שכתבת מופיעות באתר "חופש" נניח (או באחד מן האתרים האנטי-דתיים המצויים לצערי בעולמנו), כשהן מתארות את ההבדל בין "דתיים" ל"חילוניים" (כאשר מה שבסוגריים, הקרוי "רגיל", הוא ה"חילוני"). נסה לקרוא זאת כך, ונראה לי שתבין בעצמך למה אני מתכוונת.
ומסקנתי האישית - תמיד כדאי לדאוג לכך שיהא בסביבתי מישהו קיצוני ממני. זה נותן תחושת נאורות מרנינה בלב, ומעודד את הבטחון העצמי בצדקת הדרך...
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2006 09:29 |
|
| |
צ'וטנג
איקון ירוק על הניתוח המוצלח.
אמשלום
באתר "חופש" יכולים להופיע גם דברים נכונים.
האם את חושדת בצ'וטנג שהמניע לכתיבתו היה להסתכל מגבוה על אלו שהוא יכול להגדיר
כפרימיטיביים?
מעניין כי ההסתכלות שלי היתה שונה. אמנם היא גם מבוססת על הכרותי עימו במשך השנים שאנו
מתכתבים כאן בפורום.
אני משער כי הוא כותב וליבו דואב, מתוך אהבה וכאב ולא מתוך יהירות.
אולי הסיפור הקצרצר הבא שהינו אגדה אורבנית המצויה בפי מרצים בציבור החרדי יבהיר את מה
שאני רוצה לומר:
ברחוב עמדו ילדים ואולי גם מבוגרים וצחקו לילד שעשה שטויות ומעשי ליצנות. אבל הילד היה מפגר
בשכלו.
במרחק לא גדול עמד איש אחד ועיניו זלגו דמעות. לא דמעות של צחוק אלא של עצב.
מישהו שאל אותו למה הוא בוכה.
ענה לו האיש: גם אני הייתי צוחק, אבל זה אחי.
המסר שאני מבקש להעביר הוא שכאשר כותבים על אחים, גם אם יש ביקורת, היא נאמרת מתוך
כאב, מתוך רצון לחפש מה אפשר לתקן, מתוך אהבה.
ולמעשה, הסיפור שהבאתי כאן הוא סיפור לא יפה, מפני שמדוע רק איש אחד חש שזה אחיו שמבייש
את עצמו, ולא כל השאר? ולמעשה, מי שבאמת ביישו את עצמם, בהתנהגות לא מתאימה, היו
הצוחקים, ולא הילד שלא היה בר דעת. הוא לא היה מסוגל לנהוג כבר דעת. האחרים כן, וזו היתה
התביעה מהם.
לא יצאתי לגמרי מן הענין של צ'וטנג. לכולנו צריך להיות אכפת וכואב, בין אם מה שיש בינינו הוא
השותפות האנושית, שכולנו נבראנו בצלם, ובין שותפות סוציולוגיות, של אלו מאיתנו ששייכים לאותו
מגזר.
וראוי לנו לחפש מה ניתן ללמוד מהלקח של צ'וטנג לעצמנו. הרי כל אדם יש בו את הפן ה"פרימיטיבי",
שבו הוא בטוח בצדקת דרכו, שבו אין לו פתיחות, שבו הוא אינו חושש מהפעלת אלימות למען מה
שנראה לו בעל ערך. יש כמובן הבדלי דרגה, בין המידה שבה האדם רחוק מפתיחות והמידה שבה
הוא מעמת את אמונותיו עם המציאות, בין המידה שבה אדם מתרגם את הבטחון העצמי (או את
הספק שצריך להשתיק בכוח) ל"חינוך" בכוח של אחרים לבין מידה של ידיעה ש"הם רשאים ולא
אתה", בין המידה שבה הוא מפעיל אלימות לבין המידה שהוא מפעיל איפוק, שהרי יש אלימות פיזית,
מילולית, ברמות שונות, וכולן פסולות הן.
אשר על כן, אני קורא את צ'וטנג, וחושב על עצמי. אני משער שאיני היחיד, וגם צ'וטנג התכוון בעצם
לעורר את עצמו ואת כולנו. ויישר כוח לו.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2006 09:46 |
|
| |
מיימוני,
גם אני לא נתכוונתי אלא לעורר...
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2006 09:53 |
|
| |
אמשלום:
הביקורת היא על ההתנהגות לא על הדעות. זאת אומרת, אם אחד חושב שהדעות שלו נכונות וכל העולם טועה ובכל זאת הוא אדם נעים הליכות, לא הייתי חושב שיש מקום לביקורת. אני ניסיתי להבין מה גורם לאנשים להתנהג בצורה מסויימת ואז ללכת אחורנית מהמעשים אל הדעות. הביקורת העיקרית היא על המעשים. הביקורת על הדעות היא רק עד כמה שהן גורמות למעשים לא ראויים.
כיון שאני יודע שההתנהגות אפילו של שבטים פרימטיבים אלה היא טובה לאין ערוך מדרכיהם של החילונים אני לא חושב שיש מקום לביקורת זו להופיע בשום אתר חילוני.
מיימוני:
תודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2006 10:22 |
|
| |
מתוך הקדמת הנצי"ב לפירוש העמק דבר לספר בראשית:
" זה הספר הנקרא ספר בראשית, נקרא בפי הנביאים 'ספר הישר' כנאמר במסכת עבודה זרה (כה' ע"א) ... והעניין שנתבאר בשירת האזינו על הפסוק "הצור תמים פועלו ... צדיק וישר הוא". ששבח 'ישר', הוא נאמר להצדיק דין הקב"ה בחורבן בית שני שהיה דור עיקש ופתלתל. ופירשנו שהיו צדיקים וחסידים ועמלי תורה, אך לא היו ישרים בהליכות עולמים. על כן מפני שנאת חינם שבלבם זה את זה חשדו את מי שראו שנוהג שלא כדעתם ביראת ה' שהוא צדוקי ואפיקורס ובאו על ידי זה לידי שפיכות דמים בדרך הפלגה ולכל הרעות שבעולם עד שחרב הבית ועל זה היה צידוק הדין. שהקב"ה ישר הוא ואינו סובל צדיקים כאילו אלא באופן שהולכים בדרך הישר גם בהליכות עולם ולא בעקמומיות אף על גב שהוא לשם שמים שזה גורם חורבן הבריאה והריסות יישוב הארץ. וזה היה שבח האבות שמלבד שהיו צדיקים וחסידים ואוהבי ה' באופן היותר אפשרי עוד היו 'ישרים' היינו שהתנהגו עם אומות העולם אפילו עובדי אלילים מכוערים מכל מקום היו עמם באהבה וחשו לטובתם באשר היא קיום הבריאה. כמו שאנו רואים כמה השתטח אברהם אבינו להתפלל על סדום אף על גב שהיה שנא אותם ואת מלכם תכלית השנאה עבור רשעתם כמבואר למאמרו למלך סדום. מכל מקום חפץ בקיומם...".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2006 10:43 |
|
| |
צ'אוט,
כתבת - כיון שאני יודע שההתנהגות אפילו של שבטים פרימטיבים אלה היא טובה לאין ערוך מדרכיהם של החילונים אני לא חושב שיש מקום לביקורת זו להופיע בשום אתר חילוני.
כיון שאני יודע = הבטחון האבסולוטי שלי בצדקת דרכי. (אדם רגיל יהיה מודע לזה שיש הרבה גישות לכל נושא, ושלא תמיד אשר לדעת מה היא הגישה הנכונה, ולפעמים כמה גישות נכונות במגביל.)
ההתנהגות... היא טובה לאין ערוך מדרכיהם של החילונים = האמונה האבסולוטית שכל מי שהולך בדרכי הוא טוב ומי שלא הולך בדרכי הוא רע - תוצאה מא'. (אדם רגיל יהיה מודע שאנשים שלא חושבים כמוהו אינו בהכרח חוטא או טיפש.)
אני לא חושב שיש מקום לביקורת זו להופיע בשום אתר חילוני = אני יכול (ולדעת המהדרין כמיימוני - צריך) לבקר את אחי הקיצוניים והפרימיטיביים בכלי הנאורות והפלורליזם (נניח - 'אדם רגיל יהיה מודע שאנשים שלא חושבים כמוהו יש להם זכות קיום, אבל הם אינם מבינים זאת'), אבל לאף אחד אחר אין זכות להשתמש באותם הכלים בכדי לבקר אותי.
אכן, מפגן של נאורות ופתיחות מחשבתית. וגם של אהבת ישראל.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2006 11:51 |
|
| |
צ'וטנג כתב:
כיון שאני יודע שההתנהגות אפילו של שבטים פרימטיבים אלה היא טובה לאין ערוך מדרכיהם של החילונים אני לא חושב שיש מקום לביקורת זו להופיע בשום אתר חילוני.
האם יש דתיים רוצחים? בקושי. הדת אוסרת לרצוח ולכן דתי שהגיע להרהורי רציחה, או חלילה למעשה ממש, כנראה שכבר הפך לחילוני.
האם יש חילונים שאינם רוצחים? בוודאי. יש ביניהם כאלה שלא יעלה בדעתם לרצוח.
ומה שם ייקרא לחילונים שמאסו בהתנגדות לרצח והחלו לרצוח? גם הם חילונים.
אם כך, מי מועד יותר לרצוח? חילונים.
מ.ש.ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2006 15:16 |
|
| |
יבוסי:
יש דתיים רוצחים. אני טוען שבחברה הדתית ללא זיקה לכמה באמת שומרים תורה ומצוות יש פחות אלימות מאשר נמצא בציבור החילוני, האם אתה מתווכח על הנחה זו.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2006 17:09 |
|
| |
האלימות במגרשי הכדורגל מזכירה שבטים פרימיטיביים ולא פחות חמורה מהאלימות בביהמ"ד דחסידי סאטמער.
האם חסיד גור שהכה חסיד סטמר הוא עדיין חסיד? בודאי. הוא אפילו גערער אמיתי ועושה מה שגערער יודע לעשות (שאלמלא כן הוא היה מן הסתם בן תיירה ליטאי).
האם נער גבעות שדוחף שוטר הוא מתנחל משיחי? בודאי.
האם אוהד כדורגל שזורק בקבוק תבערה על הבית של לוני הרציקוביץ' הוא חילוני ליברלי? מה פתאום, חילוני ליברלי מבלה בכנסים אקדמאיים במכון ליר.
מסקנה: יש חרדים אלימים, אבל אין חילונים ליברליים אלימים.
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2006 17:16 |
|
| |
ממללא,
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2006 17:34 |
|
| |
אני מבקש להוסיף הצעה נוספת על אלו של צ'וטנג וממללא להופעתן של תגובות אלימות (אם גם
נדמה לי שעמדתי על הדברים באשכולות בעבר).
אני סבור שיש הבדל - תרבותי ולכן בנקודה מסויימת פסיכולוגי נרכש - בין חילוני לבין חרדי בנקודה
מהותית. נקודה שנובעת מחינוך מסוג מסויים, ומבחינה זו אני משער שה"מזרחי" נמצאים בצד
החילוני, שהוא הפעם הצד המועדף.
בחינוך שלנו, (אמשלום - הכוונה לחרדים) אנו מלמדים את הילדים שצריך לשמוע בקול ה'. וזו הסיבה
היחידה להתנהגות מוסרית.
אנו מדגישים להם, במודע או לא במודע, כי אין שום ערך פרט לרצון השם.
לפיכך, הולכת אצלנו לאיבוד אבחנה שקיימת, אני משער אינטואיטיבית, אצל כל אדם. הגבול שמונע
ממנו להרים יד על חבירו.
אצל החילוני והד"ל, הגבול הזה עדיין קיים, מפני שאני משער שאדם נולד עם הגבול הזה, ואולי זה
גנטי. אצלנו הוא מטושטש, מפני שהחינוך שלנו מלמד שצריך להתעלם ממנו, שמה שבאמת קובע הוא
רק השולחן ערוך ולא ההרגשה בלב של "זה כבר אסור לעשות".
איני בא לומר שאין יתרונות לדרך החינוך שלנו או חסרונות בדרכים אחרות. אני רק בא להצביע על
מה שלדעתי יכולה להיות סיבה לאלימות חרדית, כאשר היא מתרחשת, כמו בדוגמא של צ'וטנג.
זו אלימות לשם שמים...
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2006 17:44 |
|
| |
צוטונג (או שמא מרגרט מיד)
התיאור הפסבדו אנתרופולגי,האבחונים הפסבדו פסיכולוגיים(סעיף ג),תיאולוגיים, אל-נכון אינך מודע למידת היהירות והניתוק הטמונה בהם אני בטוח שאם תבודד מתוך הגוש השחור את הפרטים ,תגלה את הממוצע הרגיל של בני האדם,אינטיליגנטיים פחות או יותר ,נחמדים יותר או פחות ,ציניים יותר או פחות, באותה מידה בה תגלה זאת בקרב קבוצת אוהדים של קבוצת כדורגל
בסופו של דבר מדובר פה בעימות הנפוץ והרגיל בין תאגידים בעלי מטרות מוגדרות המונעים על ידי השאיפה הרגילה (והטבעית)לכח. כח שינוצל למטרות שתמציתן צבירת עוד כח (ההגדרה נכונה לכל תאגיד באשר הוא)
אני מקווה שעימות בין מדינות במחיר אלפי הרוגים נראה לך לא פחות פרימיטיבי
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2006 17:45 |
|
| |
מיימוני,
האבחנה שלך הייתה נכונה לו היו בציבור החרדי גילויי אלימות כלפי החילוני או הגוי - אלו שהתנהגותם כביכול מכחישה את דבר ה'. ולא היא. דומני שרוב ככל גילויי האלימות בציבור החרדי הם 'פנים חרדיים'. הרי אף חסיד גור לא חושב שחסיד סטמר ממרה את דבר ה', ואף תלמיד של ר' שמואל מרקוביץ' לא חושב שתלמידי ר' גרשון ור' בערל ממרים את דבר ה'. ובכל זאת, אף אחד מאלו לא יעז להתנהג באלימות ביחס לחילוני/גוי ואפילו לא ביחס למיזרוחניק.
|
|
|
|
|