בית פורומים א חרדים ספרדים

בנות ספרדיות בסמינרים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/4/2006 11:16 לינק ישיר 
בנות ספרדיות בסמינרים

מתפרסם עתה שהגרי"ש אלישיב הורה לקבל שלושים אחוז בנות ספרדיות לסמינרים הספרדים.

דעתי האישית, בתור ספרדי, שאין לנו מה לחפש שם.

לא, לא בגלל שהמנהגים שונים והם 'סתם אשכנזים' וכו'. אני בא מצד הליטאים עצמם.
הטענה שלי שכל מנהל סמינר פתח את הסמינר לחוג שלו. הוא מעוניין בבנות מהזרם שלו, וזו זכותו המלאה. כמו שלא יתכן לדרוש מסמינר סאטמר לקבל את הבת של אלי ישי כי זה לא מיועד עבורה, כך אי אפשר לדרוש ממנהל סמינר ליטאי לקבל בת, שלא עבורה הוא פתח את המוסד.

הורה שמקומם אותו שלא מקבלים את הבת שלו, מוזמן להקים סמינר בעצמו עבור החוג שלו ולא להזדקק לטובות.
הם לא חייבים לנו כלום, וזו זכותם.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2006 21:58 לינק ישיר 

זה נכון תיאורטית אבל לא מעשית 
באופן תיאורטי זה נכון אדם קם ורוצה לייחד לו סמינר עם ערכים והשקפה מסויימים זכותו לעשות זאת. נראה צודק.......בכלל לא....
תחילתה של פורענות באה מדברים קטנים ושוליים היצר הרע מסית את האדם דרך דברים נכונים.
אם נקח לדוגמא את הסימנרים לבנות נראה שזו תחילתה של פורענות איומה, ההסכמה בשתיקה או אי יצירת מחאה לעניין זה תביא בעקבותיה הרחבת האפליה לשטחים נוספים עד כדי הרחקה מוחלטת מהגזע הנקרא ספרדי, 
מי שחושב שהצדיקים האלה המנהלים כיום את הסימנרים הם באמת מתכוונים רק לשם שמים בהקמת סימנר אשכנזי אינו אלא טועה,כל זמן שקיימת איזו שהיא התנגדות לעדה הספרדית אז הקמת סימנר אשכנזי לבנות  רק משרת את ההתנגדות הזו, הספרדים נאבקים כל העת במאבק לביטול האפליה הזו ולא רק בסימנרים לבנות אלא בכל שטח שבו שולטת האליטה האשכנזית החרדית אז הספרדי נמצא בעמדת התגוננות.
הספרדים נדחו ע"י האשכנזים גם ללא עניין הסימנרים נדחו מישיבות,מכוללים, מתעסוקה,נבלמו בתפקידים בכירים, הפוסקים של הספרדים לדורותיהם אינם זוכים אצלם לכבוד המגיע להם למרות גאוניותם .הם מסכימים לחתן את בנותיהם לספרדי רק כאשר אין לה סיכוי במיגזר שלהם.
אבל הספרדי יש בו מידת התמימות וכשהוא רואה סמינר לבנות אז הוא מחזק את ידי העושים במלאכה ושואל שאלת תם אם אשכנזי מעוניין בסימנר לבנות  הרי זו זכותו....ומה רע בזה... והוא אינו יודע שזהו תהליך ממושך שבה המטרה והתכלית היא לשם היבדלות מהספרדים ושהם רק משתמשים בתואנה של ייחודיות ושמירת ערכים של המיגזר החרדי שלהם.
כשאתה שומע אותם בדברי תורה עם דרשות חוצבות אש ולהבות הם מספרים לך כמה גדול האחדות בעם ישראל, וכמה גדול כוח השלום, ושכל נשמת יהודי חצובה מתחת כסא הכבוד, ולא נחרבה ירושלים אלא בגלל מחלוקת , ובגלל שנאת חינם ששנאו אחי יוסף את יוסף נגזר עליהם גזרת עשרת הרוגי מלכות, והם גם מסיימים את הדרוש ועתידה ירושלים להיבנות בגלל אהבת חינם וכו' וכו'...... ואף אחד לא יודע שבכל העניינים האלה כולם התכוונו למטרה "נעלה" אחי יוסף התכוונו לטובה כשמכרו אותו, אנשי ירושלים התכוונו לצדק חברתי ולכן שנאו, גם שלמה המלך התכוון לטובה כאשר הרבה לו נשים, וכך גם שאול התכוון לטובה כאשר חמל על הצאן של עמלק, וככה כולם התכוונו לטובה וכולם לקו, שאול נעקר ממלכותו, שלמה ויעש הרע בעיני ה' ,עשרת השבטים התגלגלו ומתו בהרוגי מלכות, ירושלים נחרבה, אמנם כולם התכוונו לטובה אלא  שהתוצאה של המעשה הביאה רעה ופירוד ולכן הכל נחרב.
ולכן זו הסיבה שאנו מתנגדים לאפליה הזו כי אנו יודעים שבתוך תוכה חבויה פורענות וסופה המטת שואה על כולנו, כי כל זמן שאחדות לא תצמח מזה סופה  להכשל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2006 01:36 לינק ישיר 

בתור בחורה ספרדיה שלמדה בסמינר  אשכנזי, דעתי חלוקה בעניין:

אני סבורה שאמנם לספרדים אין שום בעיה להקים מוסדות מפוארים שלא נופלים מאלו האשכנזים,
אך מה שמציק לי הוא *הרעיון* הזה שבגלל ההבדל העדתי- נגזר גורלנו ללמוד במקומות שונים.
אני לא חושבת שהמוצא של סבא שלי אמור לשמש שיקול עבורי בבואי לבחור מוסד לימוד.
נשמע לי בלתי רלוונטי לחלוטין.

תארו לעצמכם שפתאום האוניברסיטה העיברית תתחיל לעשות סלקציות על בסיס עדתי,
נשמע נורא, נכון?
תחשבו איזה רעש תקשורי וסנסציות דבר כזה יעורר.

אני רוצה שיהיה ברור,
אין לי בעיה ללמוד במוסד ספרדי,
למעשה, התיכון בו למדתי היה בעל רוב ספרדי מובהק,
ומדובר על מקום שאהבתי וקיבלתי ממנו רבות,
אך כשחיפשתי סמינר לא עניין אותי השיקול העדתי אלא הרמה הלימודית, המגמות, האווירה, הסגנון...
זה מה שהנחה אותי בבחירת מקום לימודים.

אני חושבת שבאיזשהו אופן, יש אפילו יתרון בלימוד במקום מעורב.
מכירים אנשים חדשים, סגנונות שונים, צורות חיים אחרות,
אני חושבת שהכרתי חברות נפלאות שלא הייתי מוותרת עליהן בשום הון שבעולם.

מאידך,
בגלל המצב המתסכל הזה שצריך "להילחם" כדי להכניס ספרדים למוסדות לימוד אשכנזים, זה הפך לשלילי משהו. אני חושבת שיש ביכולתנו להקים מוסדות איכותיים, אלא שישנם, בעיני, 2 מניעים:

א. כפי שציינתי, אני באופן כללי נגד הרעיון שפערים עדתיים ישמשו כגורם מפריד במוסדות לימוד, זו השקפה פסולה בעיני שנובעת ממקום מאד פרמיטיבי בנפש.

ב. עקב כך שקיימת "מכסה" של 30% מה שקורה באמת הוא שה"מובחרים" בנערותינו ובבחורנו הולכים ללמוד במוסדות לימוד אשכנזים, וכל הכוחות הטובים פשוט אובדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2006 01:45 לינק ישיר 

ישרטל,
אני מדבר כלפי מנהלי הסמינרים ספציפית שבנו את המוסד לחוג שלהם.

שקית,
יש חכמה בדברייך, האפלייה הזו מגיעה "ממקום פרימטיבי בנפש" [הגדרה מדהימה וקולעת] אבל אחרי הכל זו זכותם. הם מממשים זכות מכוערת, אבל זכותם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2006 02:17 לינק ישיר 

העניין הוא שאתה יוצא מתוך נקודת הנחה שפער עדתי היא סיבה מספקת על מנת לקיים הפרדה לימודית, וזה בדיוק מה שאני מחשיבה כלא רלוונטי. למה בכל ציבור אחר בעולם לא יעזו לחשוב על הפרדה במוסדות לימוד על רקע מוצא, ובציבור החרדי זה כל כך מקובל ומובן מאילו?

למה אם דבר כזה יקרה בכל מקום אחר תרבותי בעולם זה יחשב כ"גזענות"  לעילא ובציבור החרדי זו נורמה?

יש כאן משהו מעוות בכל הגישה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2006 08:18 לינק ישיר 

עיוות התורה הקדושה.

רשע וגם פשע .

מזון לשנאה,דלק רותח לגאוה.

אין לזה ולדבר ה' ולא דבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2006 11:19 לינק ישיר 

תא חזי,
זה קשור משהו לתורה? מדובר בזכויות אישיות של מנהל מוסד, וזהו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2006 12:44 לינק ישיר 

משל הספינה-המחוייבות של אדם לחבירו
ויקרא רבה:  תני חזקיה שה פזורה ישראל (ירמיה נ,יז). נמשלו ישראל בשה, מה שה אחד מאיבריה לוקה כל איבריה מרגישין, אף ישראל כך,"האיש אחד יחטא ועל כל העדה תקצוף"? (במדבר טז,כב) תני ר´שמעון בן יוחאי  משל לבני אדם שהיו נתונין בספינה ונטל אחד מהן מקדח והתחיל קודח תחתיו. אמרו לו חביריו למה את עושה כן, אמ´ להן מה איכפת לכם, לא תחתי אני קודח. אמרו לו מפני שאתה מיציף עלינו את הספינה. כך אמר איוב ואף אמנם שגיתי אתי תלין משוגתי (איוב יט,ד).
והוא משל על עם ישראל הנמצאים כולם על סירה אחת ואם יקדח אחד מהעם חור בסירה (יחטא) יטביע את כולנו.המשמעות של הסיפור שכל עם ישראל ערבים זה בזה ואין לעשות חורים בבניין האחדות או כל מעשה שישתמע כאפליה ולו הקל ביותר.
תוקן על ידי - isratal - 10/04/2006 12:47:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2006 14:00 לינק ישיר 

חזי וישרטל,
עם הגישה הזו לא תגיעו לשום מקום. להיעלב ולזעוק מרה זה באמת הדבר הקל ביותר (והמתבקש ביותר), העניין הוא שזה אף פעם לא פתר שום בעיה, אפילו הייתי סבורה שלהפך. לתשומת לבכם.

מצח,
אני מסכימה עם דבריך ש"זכותו של אדם לפתוח מוסד פרטי לחוג שלו", העניין הוא שסמינרים אינם מוסדות פרטיים, הם ממומנים מכספי המדינה, וככאלה- הם אמורים לקבל עפ"י קריטריונים קבלה הוגנים התלויים באישיות המיועדת וברמה התורנית\ אנושית\ לימודית שלה, ולא בארץ המוצא של הוריה.

באנגליה, למשל, יש מוסדות לימוד אליסטיים פרטיים למשפחות האריסטוקרטיות.
שכר הלימוד בהתאם.
תוקן על ידי - שקית_ברוח - 10/04/2006 14:03:12

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2006 15:24 לינק ישיר 

שקית, כבר הזכרתי שאת כותבת בחכמה השמורה לישישים. התובנה הזו, שמלזעוק מרה לא נגיע לשום מקום אלא צריך להיות יצירתיים - מאוד חביבה עלי.

בנוגע לטענתך שהמוסדות אינם פרטיים, את לא צודקת לחלוטין. למה מי הקים אותו? מי מגייס תורמים למוסד? מי דואג לרמה הלימודית והרוחנית? שר החינוך? אז השר מעניק דמי כיס למוסד, זה הופך אותו לשלו?
מה פתאום.

כיום אני צעיר מידי, אבל ברור לי שבעז"ה אני יקים מוסדות משלנו עם כל הגאווה שבדבר. לבינתיים אני מבין את המנהלים, עמיתי לעתיד, ששומרים על הצביון שאיתו הם בנו את הסמינר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2006 18:39 לינק ישיר 

נכון, ודאי שמנהל הסמינר הוא זה שהקים והוא זה שמתחזק, כך זה גם בכל בית ספר חילוני אחר בארץ.
הוא גם מקבל על זה משכורת לא רעה בכלל...

מגייס תורמים? על תורמים לסמינרים לא שמעתי.
לישיבות שמעתי, אך סמינרים, ככל הידוע לי, ניזונים ע"י תקציבים ממשלתיים ותשלומי ההורים.

אני מקווה שעד שתקים את המוסדות שלך (ואתה דווקא נשמע אחד עם אמביציה), הקולגות העתידיים שלך יתעלו על פני דפוסי החשיבה הסקטוריאלים המצומצמים שלהם, ואם לא- ההפסד כולו שלהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2006 20:11 לינק ישיר 

ולבינתיים אני חוזר שוב על דעתי האישית:

"אין לנו מה לחפש שם"!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2006 21:17 לינק ישיר 

כן, אני מכירה את התעלול הפסיכולוגי הזה של "אם הם לא רוצים אותי- אני לא רוצה אותם".
אני אפילו משתמשת בו מדי פעם.

אין לי בעיה איתו, רק צריך להיזהר לא להקצין, ולמה אני מתכוונת?

אני רק חושבת שחלק מן הציבור הספרדי עבר התהליך הבא:

1. ניסיונות התקבלות לחברה האשכנזית.
2. דחייה.

וכאן התגובה הספרדית מתחלקת ל-2 התנהלויות שגויות שונות (ואני מקצינה אותן לצורך העניין):

חלק א' של הציבור:
3. ניסיון אימוץ מלא של דפוסי ההתנהגות האשכנזיות על מנת להיות "כמוהם" (השתכנזות).
4. התפתחות שנאה עצמית ונחיתות עדתית למול "הגזע השולט".

חלק ב' של הציבור:
3. גיבוש עמדת קונטרה "אני לא צריך אותם בעצם".
4. התפתחות גאווה ספרדית נגדית: "אנחנו בעצם הגזע השולט, הם סתם חתיכת גפילטע פיש".

שתי השיטות הינן פסולות,
בעיני, שני סעיפי 4 שפירטתי נובעים מאותו המקור, מתוך סערת תחושות אמוציונאלית של רגשות פגועים.

אני שואלת את עצמי אם יביא יום בו פשוט נוכל להיות עם אחד, מאוחד, בלי משקעים, בלי רגשות טעונים, בלי משחקי כבוד.

העניין הוא שברמת המיקרו זה קיים: החברה הכי טובה שלי היא בחורה אשכנזית, אני בת בית אצלה בבית והיא אצלי, מעולם הקשר שלנו לא היה "טעון" מבחינת הפער העדתי ביננו, אף אחד לא מסתכל על זה בכלל, את מי זה מעניין לעזאזל???

אבל ברמת המאקרו הפערים קיימים. 

תוקן על ידי - שקית_ברוח - 10/04/2006 21:37:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2006 23:11 לינק ישיר 

מילה בסלע. זה נראה כאילו לקחת מאמר מאיפשהו והעתקת אותו לכאן.
שילוב נדיר של כישרון כתיבה עם התנסחות בהירה מחד והבעת דעה מקורית ויציבה מאידך.

לא, אין לי מה לומר או להוסיף. בהחלט יש לי הרגשת התנשאות על האשכנזים ולא כל כך בתור אפליה מתקנת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2006 23:51 לינק ישיר 

כמה נקודות:
1. האפליה הזו ממש מגעילה (ואני מתנסחת בעדינות). ההתמקדות בחיצוניות במקום בפנימיות היא אחת מהרעות החולות של המגזר החרדי (לפחות של חלקים נרחבים ממנו).
2. הקמה של בתי ספר וסמינרים (וישיבות) ספרדיים לדעתי עלולים להיות למוקש: גם בגלל שמי שיגיע לשם, ובעיקר השם שיצא למוסד יהיה סוג ב' ומטה , דבר שישפיע על שידוכים, קבלה לעבודה וכו'. וגם כי הם יתנו לגיטימציה לסמינריים האשכנזיים: "מה את רוצה? יש לך סמינר ספרדי, מה הוא לא מספיק טוב לך?"
3. בכל מקרה אני מקווה שסמינרים ספרדיים שיקומו יהיו ברמה גבוהה מאוד, ובעיקר עם תפיסה ספרדית גאה (ולא ליטאית משוכנזת....).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2006 00:03 לינק ישיר 

אני חושבת שמוטב שנבדיל בין "גאווה ספרדית" ל"גזענות ספרדית".

* גזענות ספרדית יכולה להיות לא פחות מכוערת מגזענות אשכנזית, אלא שמרבית מוקדי הכוח אינם נמצאים בידיים ספרדיות ולכן גזענות אשכנזיות יותר תבוא לידי ביטוי "בפועל", בעוד זו הספרדית נשארת ברמת התחושה הפנימית בלבד. גזענות ספרדית זה לחוש ש"אני שווה יותר" בגלל המוצא שלי (ומימלא- האחר שווה פחות). גזענות ספרדית תהיה עלולה לבוא לידי ביטוי ברגע שיאפשרו לה. ספרדי גזען שייאייש תפקיד מפתח, יביא לידי ביטוי את הגזענות שלו ויהיה לא פחות מושחת מאשכנזי גזען אחר, כי אצלו עוד יצטברו רגשות קיפוח שלילים שיחפשו נקמה...
וגם אם לא מדובר על אדם נקמן, אלא סתם גזען- זה עדיין מכוער בעיני. כל רגש התנשאות הוא שלילי.

גזענים, לא משנה מאיזו עדה, הם אנשים אינפנטיליים, שמרניים וצרי מוחין שמודדים את הערך העצמי שלהם ושל האחרים עפ"י פרמטרים חיצוניים.

במאמר מוסגר:
בד"כ הם גם אותם אלו שישאלו את האדם שמולם בהכרות ראשונית:
"מי אתה, כאילו- מה שם המשפחה שלך?... (מה העדה?)
ומה אמא שלך מהבית?... (לאיזו משפחה אתה משתייך?)
מה ההורים שלך עושים... (כמה כסף יש לך?)
איפה אתה גר?... (כנ"ל)
ואיפה למדת?..." (כמה אתה "נחשב"?)

על מנת לאמוד אותו לבדוק כמה הוא שווה. 

* גאווה ספרדית זה משהו אחר לחלוטין. כאשר אני גאה במוצא שלי אני לא חושב שאני "יותר שווה" אלא אני יודע ש"אני שווה. נקודה". אני שווה משמעו להכיר בערך ההשתייכות שלך, לא להתבייש במוצא שלך, להכיר בערך המסורת המפוארת. לא לחוש התנשאות מעל השני בגלל מה שאני והוא לא, אבל גם לא לחוש בנחיתות לעומתו. זה להכיר במעלות עצמי, אבל גם במעלותיו של השני.

אתה שחש "נחיתות" בד"כ ימיר אותה ל"גזענות" נגדית על מנת "לכפר" על רגשי הנחיתות שלו, ממש כשם שאדם "רגיש" יאמץ לעצמו תדמית של "קשוח" כדי להגן על עצמו. זהו כלל ידוע בפסיכולוגיה.

אני רואה גם את הנחיתות וגם את הגזענות כפנים שונות של אותו אלמנט: חוסר בטחון במי שאני.

תוקן על ידי - שקית_ברוח - 11/04/2006 0:46:16

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > א חרדים ספרדים > בנות ספרדיות בסמינרים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext