| נשלח ב-9/4/2006 15:48 |
|
| |
קושי ב"פרמנידס" לאפלטון
עיינו בכרך ג' בדיאלוג "פרמנידס" עמ' 40. כך אני מבין את מהלך הטיעון האפלטוני:
(1)הזהות ושוני הם דברים והיפוכם (2) הזהות והשוני חלים על כל צד במשוואה בנפרד ומכאן: (3) מן הנמנעות שהזהות והשוני יחולו על אותו הדבר גם אם הזהות היא ביחס לא' והשוני ביחס לב'.
הביקורת שלי היא ברורה וממוקדת בהנחה (2). ההיגיון מחייב שהזהות והשוני הם מושגים שמטבעם חלים בקשר בין2 דברים ואין הם תיאורים של עצם.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2006 16:00 |
|
| |
הקושי הוא שאתה יוצא מנקודת הנחה שלכל אחד יש בבית פרמנידס לאפלטון.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2006 17:19 |
|
| |
פילוסוף
ברוך הבא אל הפורום!
נראה לי שאתה אופטימי אם אתה סבור שתמצא כאן מומחים לאפלטון...
אבל אולי אוכל לעזור במשהו.
ממה שאני זוכר, יש מחלוקת גדולה בנוגע לדיאלוג הזה, הלקוח ממה שמכנים "התקופה השלישית"
של הפילוסוף היווני הדגול.
אולי קצת רקע: לאפלטון היו שלוש תקופות בפילוסופיה שלו. איני אומר שכך הוא ראה את הדברים,
אלא שכך נוהגים להציג אותם במחקר.
א. התקופה הא-פורית, שבה הוא מציג שאלות ללא תשובה. בדיאלוגים, שהינם כעין סיפורים של
שיחות, מככב סוקרטס שמצליח לשגע - במונחים שלנו היום - את תושבי אתונה התמימים, לתהות על
אמונותיהם ולסבך אותם בסתירות.
ב. התקופה של "המדינה", שבה אפלטון מציג סוף סוף את דעותיו המגובשות. החל באונטלוגיה שלו,
שכוללת את הרעיון של האידיאות וכלה במוסר ובתורת המדינה שלו, שקוראת להעמיד בראש
המדינה את החכם הפילוסוף.
לגבי האונטולוגיה, תורת היש: אפלטון התקשה בשאלה כיצד ייתכנו בעולם גם שפע של פרטים וגם
אחדות של תכונות. תשובתו היתה כי הפרטים בעולם שלנו נוטלים חלק (וזה מונח טכני) באידיאות,
שהן ישים המכוונים נגד כל דבר ותכונה. יש אידיאה של סוס, של בית, של איש. ויש אידיאות חשובות
ביותר, של הטוב, האחד, היש ועוד.
ג. בתקופה השלישית עסק אפלטון בביקורת של דעותיו הקודמות ובהצגת דעות מעמיקות עוד יותר.
הדיאלוג "פרמנידס" הוא המסובך ביותר, כי הוא מכיל שורה של סתירות בתורת האידיאות. הסתירות
מוצגות בידי הפילוסוף המפורסם פרמנידס, שדגל בדעה המפורסמת כי "היש ישנו והאין איננו".
מסיבה זו בחר בו כנראה אפלטון לתיאור שיחה שלא היתה ולא נבראה בין מורו של אפלטון,
סוקרטס, לבין פרמנידס, בה משמיע אפלטון את הביקורת שלו.
כיצד יש להבין את הסתירות האלו? יש בדבר מחלוקת מן הקצה לקצה.
יש טוענים כי כל סתירה בדיאלוג וכל שלב בטיעון הוא משמעותי ויש לנתחו בעיון, כי אפלטון מתכוון
לדברים עמוקים ביותר. כמובן, קשה מאד לדעת למה התכוון, אך כמדומה שקורנפורד, מחוקרי
אפלטון, כתב מחקר מתוך גישה זו.
ויש המזלזלים בדיאלוג ורואים בו ביקורת הומוריסטית של אפלטון על תורת האידיאות, ולכן אין טעם
להשקיע בבירור פרטי הסתירות והקושיות.
אני כמובן איני יודע להכריע בדבר, אך כמדומה שנסיון להתחקות על כוונתו של אפלטון לא ישיג
הרבה. ואני ממליץ, לאחר שכבר בודאי עיינת בדיאלוגים האמצעיים ואתה מכיר את שיטתו, לעבור
לדיאלוגים המאוחרים שבהם יש תוכן ממשי יותר, ובהן באמת נידון היחס בין האידיאות הראשיות,
הטוב, היש והאחד, ובשאלה מי מהם קדם.
אני משער מן הציטוט שלך כי גם הזהות וגם השוני אמורים להיות אידיאות, והיחס ביניהן ובין
האובייקטים בעולמנו הנוטלים בהן חלק מעורר את הסתירות שאפלטון מונה בדיאלוג הזה.
ושוב, זה הכל חלק מהמסגרת הכללית של הבעייתיות ביחס בין האידיאות לבין עצמן, והאם הן
מסתדרות בהיררכיה.
כמובן, יתכן שיהיה מי שיהיה מסוגל לענות על שאלתך הספציפית. אך כמדומה שאם תטריח את
עצמך לחפש בין ספרי הפירוש לאפלטון תמצא שיש כאלו שאכן עמדו על כל שורה ב"פרמנידס" בדיוק
כפי שלהבדיל לומדים אצלנו גמרא.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2006 18:11 |
|
| |
פילוסוף
אינני בטוח שהבנתי כוונתך , אבל אני משער שכוונתך לסוג טיעון שאכן מופיע בדיאלוג הנ"ל וכמדומני בעוד מקומות , שבה אם שני דברים אינם זהים הרי הם מנוגדים (אם היושר והקדושה אינם אותו דבר עצמו הרי הם סותרים זה את זה) . כמדומני שמוצאים רבות אצל אפלטון שימוש בהיסקים לא תקפים ואני חושב שההסבר הפשוט והטריוויאלי הוא שהלוגיקה שלנו נראית פשוטה וברורה עוד לא היתה כל כך מפותחת.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2006 18:15 |
|
| |
אופס, סוג הטיעון שהתכוונתי אליו מופיע בפרוטאגורס (וגם בהמדינה) . אינני יודע אם בפרמנידס.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2006 21:34 |
|
| |
מייציץ, ועל כך נאמר (ווייטהד?) שכל הפילוסופייה המערבית אינה אלא אוסף הערות לאפלטון. (כוונתי שגם בה יש טיעונים לא תקפים רבים מאד, כמו אצלו. על אף שהלוגיקה כבר היתה מגובשת יותר).
פילוסוף, אשמח אם תביא את הדברים, אם יש ציטוט אז עוד יותר טוב, ואז נוכל לדון בהם. וכהערה מתודולוגית, ביחס לדברי מיימוני לעיל, לענ"ד אין טעם לדון בכוונותיו הנססתרות של אפלטון (האם התכוין ללגלג או להכמין סודי סודות בין שיטי דבריו). כל זה לא מעניין. השאלה היא מה הוא אומר, והאם זה מעניין/תקף/לא תקף וכו'. לפחות אותי אישית מעניינות השאלות הפילוסופיות, ופחות כוונותיהם הנסתרות של כותביהן (אלא אם יש דרך לראות אותן ואת הקשר בינן לבין הדיון עצמו). זהו אחד ההבדלים העיקריים בין פילוסופים לבין היסטוריונים של הפילוסופיה, שרבים נוטים לטשטש אותו, וחבל.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2006 23:13 |
|
| |
לרבינו מיכי זה אכן היה אלפרד נורת' וויטהד (המביא דברים בשם אומרם מביא גאולה לעולם). אגב, לדעתי הוא טעה.
חג פסח כשר ושמח
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2006 23:42 |
|
| |
אורי
"כל המביא דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם"
תמיד ראיתי את המשפט הזה כאירוני, משום שרוב המצטטים אותו לא מזכירים מי אמר אותו, כולל המשנה
באבות.
הגמרא במגילה, לעומת זאת, כותבת:
"ואמר ר"א אמר רבי חנינא כל המביא דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם" (מגילה טו א)
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2006 00:20 |
|
| |
לרב מיכאל אברהם, הציטוט הוא כדלהלן:
כרקע אומר שאפלטון דן בשאלת אפשרות הבנת מושג האחדות באופן אטומי והוא שוללו. לאחר מכן הוא מראה שהכרח להבין את האחדות ביחס למושג הישות ומכאן הוא מסיק מסקנות לגבי האספקטים השונים של מושג האחדות. הטענה שהוא רצה לטעון כאן היא שהאחד זהה ושונה מעצמו וזהה ושונה משאר הדברים.
"והנה צא וראה: עצם הזהות והשוני-כלום אינם דבר והיפוכו?-כמובן!- וכי תיאות, אפוא הזהות להיות בזמן מן הזמנים בתוך מה ששונה הוא, והשוני-בתוך מה שהוא זהה?-לעולם לא-ואם לעולם לא יהיה השוני במה שהוא זהה, הרי שבשום פרק זמן לא יימצא השוני בשום דבר שהוא.שאילו נמצא זמן מסויים בתוך מה שהוא הרי שבאותו פרק זמן היה השוני נמצא בתוך מה שהוא זהה... ומכיוון שלעולם אין הוא בתוך הזהה הרי שלעולם לא יהיה השוני בשום דבר שהוא.אין השוני נמצא אפוא לא בתוך הדברים שאינם אחד ולא בתוך האחד....לא מכח השוני יהא האחד שונה ממה שאיננו אחד, ומה שאיננו אחד מהאחד. ואף לא מכוח היותם אשר הנם יהיו הללו שונים זה מזה אם אין בהם שוני. ואם לא יהיו שונים לא מכוח היותם אשר הנם ולא מכח השוני כלום לא נבצר מהם להיות שונים זה מזה בכל דרך שהיא?
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2006 00:50 |
|
| |
פילוסוף, ראשית תודה על המובאה. שנית, אומר שאינני בקיא בכתבי היוונים, ולא בגלל הרמב"ן בפ' אחרי מות, אלא מפני שבין אם צודק אורי ובין אם צודק ווייטהד, עדיין אני מעדיף את הניסוחים המודרניים. הם חדים ונהירים יותר, ומשוכללים יותר. הקטע שהבאת נראה לי בהחלט מרתק. בלי להכיר את הרקע שלו, אנסה לבאר את מה שאני מבין בו.
הבעיה איתה מתמודד אפלטון היא שזהות, בגלל היותה יחס ולא תכונה, קיימת בין שני עצמים. אולם אם הם שני עצמים, אז בהכרח הם שונים, ואיך תהיה ביניהם זהות? [אמר הכותב: ישנו כאן הכשל של לייבניץ, שמניח את עקרון זהות הבלתי נבדלים: הוא סובר שהשוני והזהות במאפיינים הם שיקוף של שוני וזהות אונטולוגיים, ולא היא)] ולאידך גיסא, השוני גם הוא יחס, וככזה גם הוא בהכרח קיים אך ורק בין שני עצמים. אולם ללא השוני השורר ביניהם הרי לא היו אלו שני עצמים אלא אחד (ראה לעיל). אם כן, יוצא שהשוני קיים בין זהים, ולכן לשיטתו (הלייבניצית) הוא קיים בתוך האחד (כי שני זהים הם אחד, לשיטת לייבניץ).
[אמר הכותב: אז מי כאן חלק על כך שלייבניץ אינו אלא הערה לאפלטון? ומי חלק על כך ששניהם משתמשים בטיעונים לוגיים שגויים, ללא תלות ברמת הגיבוש הלוגית ששררה בתקופתם. ]
ודוק היטב, שכן לדעתי זהו ביאור דבריו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2006 01:45 |
|
| |
פילוסוף, דיאלוג זה של אפלטון יש לקרוא כפארודיה על דרך בניית הטיעונים של פארמנידס, ועוד יותר ממנו - של זנון, שכדרכו מערב מושגים ומילות יחס ומחיל אותם האחד על משנהו במעין לכסון חסר פשר (או מוטב, המתפרש בכל פשר) וכל זאת כדי לטעון כנגד הריבוי.
אין בדיאלוג זה ביטוי לעמדתו האמיתית של אפלטון; אם זכרוני אינו מטעני, הוא חושף כאן גרסה בוסרית של "תורת האידאות" שלו בפני ביקורת כביכול של פארמנידס (שהרי הדיאלוג מומצא).
לענ"ד, בנוגע לויכוח המתמשך בין היראקליטוס ופארמנידס צידד אפלטון בעמדה של "הכל זורם" - מה שמבטא היראקליטוס ב"אינך יכול להכנס לאותו נהר פעמים". כאן בדוגמה זו חושף אפלטון בדרך של פארודיה את חולשתם של טיעוני זנון כנגד הריבוי, או האחד ה'מכיל'' שוני (בלשוננו, 'משתנה').
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2006 09:35 |
|
| |
לרב מיכי,
התוכל לפרט את הביקורת על לייבניץ? מדוע באמת לא נוכל לקחת את השונות של א' מב' ולהפוך אותה לתכונה של א' שהוא שונה מב'? אמנם, זה מעורר קושי בהפרדה בתוך א' בין התכונות החיוביות הפנימיות לבין מה שבעצם אין בו ועושהו למה שהוא אולם מדוע שלא נאמר שהדברים אינם מוסברים מטבעם בתוך עצמם בלבד?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2006 09:59 |
|
| |
עיין בספרו שתי עגלות וגו'.
השאלה היא האם כל מהותו של חפץ מתבטאת במאפייניו, או שיש לו גם "יישות" נפרדת, אם אני זוכר נכון.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2006 11:38 |
|
| |
פרעתוני, אשריי שיש לי קוראים כאלה.
פילו, ראשית, צמד הטיעונים הללו עצמו הוא הראיה נגד לייבניץ. האם הבאה לפרדוכס/סתירה אינה ראייה טובה? מעבר לכך, השוני הוא תיאור של המאפיינים ולא המאפיינים עצמם (גם בלי תורת הטיפים של ראסל, בהקדמת ה'פרינקיפיה' שלו, לפיה משפט ברמה X אינו יכול להתייחס למשפט ברמה שווה או גבוהה ממנו). כשיש מאפיינים שונים אנו אומרים על זה ברמה אחת למעלה יותר (=מופשט וכללי יותר) שיש שוני. כל זה הוא ברמת המאפיינים, וזוהי ביקורת על פרמנידס. אבל יש לי ביקורת יסודית יותר, שנסובה גם על לייבניץ: שני עצמים הם שניים ללא קשר לשאלה האם מאפייניהם זהים או לא. זוהי אמירה במישור שונה. השונות האונטולוגית שייכת לאונטולוגיה, והשונות במאפיינים שייכת לאפיסטמולוגיה (במקרה הטוב. או לסובייקטיביות בלבד, במקרה הפחות טוב).
לגבי 'הסבר הדברים מתוכם בלבד', בלשונך, עליך להגדיר יותר את המושגים המעורבים. מהו 'הסבר' בהקשר זה? אני מדבר על 'תיאור', או 'אפיון', של הדברים, ולא על הסבר שלהם. אפיון של דברים נעשה במונחי תכונות שונות (צבע, צורה גיאומטרית, מידות טובות וכדו'). כל תכונה, במהותה, היא קטגוריה כללית ולא שם עצם. וככזו היא חלה על קבוצה של עצמים ולא רק על עצם אחד בלבד (לפעמים הקבוצה יכולה להכיל עצם אחד, או אפילו אף אחד). לדוגמא, אדום, או מרובע, הוא תכונה של כמה וכמה עצמים. לכן אני מתאר (ולא מסביר) את העצמים במונחים כלליים ולא מתוכם ובתוך עצמם. האמת שגם ביחס להסבר אני לא מכיר דרך להסביר מתוך הדבר. הסבר הוא העמדה על רעיונות כלליים, שכוללים את המקרה הפרטי המוסבר כאן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2006 14:30 |
|
| |
לרב מיכי,
דומני שאין הדבר נכון להעמיד את השוני על האפיונים בטענה שזאת רק הפשטה. השוני מבטא דבר שאין לכך ביטוי באפיונים כיוון שהאפיונים הם פנימיים במובן זה שניתן לנתק את העצם(אם ניתן בכלל) מסביבתו ולדון בו בפני עצמו. למשל העצם יהיה כחול קשה או קר בלא תלות בשאלה אם יש צהוב ירוק או חום במקום אחר. אולם שוני מבטא קשר בין 2 עצמים ומוסיף אולי תכונות נוספות שלא היו קיימות קודם. השוני אכן נסמך על התכונות הפנימיות אולם הוא בעצמו אפיון עצמאי מצד היחס. כמובן ניתן לחלוק על כך ולומר שהיחס אינו ממשי אולם דומני שהדבר אפשרי.
לגבי הביקורת על לייבניץ מצד ההבחנה בין אפיסטמולוגיה לאונטולוגיה אין לי מה להשיב כיוון שלא הרחבת בנידון. עכ"פ מהבנתי המועטה באריסטו הרי שההבדל בין 2 עצמים הזהים בתכונותיהם אפשרי ע"י החומר השונה. אולם אודה על האמת, תמיד בחושבי על המושג "העצם הראשוני" והניתוח שלו לחומר+צורה+תכונות כלליות מקריות דומני שאין הם זהים כלל. ה"עצם הראשוני" הוא כוליות המקיפה את כל אלה שבה לא ניתן לנתק בין חומר לתכונות. הגיוני לטעון שכיוון שהפרדה כזאת אינה באפשר הרי שאם ניקח לדוגמא את הלובן של השלג הרי שהוא שונה מצד תכונתו מהלובן של הגיר. כיוון שהלובן או כל תכונה אחרת היא של פרט. לכן הצדק עם לייבניץ שאם מסתכלים על עצם באופן אורגני אזי לא ניתן לומר שהתכונות זהות והחומר שונה כי לפי הבנתי אן בניתוח כדי להסביר זאת. אפרט זאת יותר: חומר יכול להיחשב רק כמה שנושא את התכונות ואי לכך לא ניתן לחשוב עליהם אלא ביחד אבל לא במובן של חיבור כיוון שאז יש הבנה של הרכבה שאיננה למעשה קיימת.הצורה מאידך ג"כ איננה מנותקת מהחומר שאל"כ כיצד אותו הלובן נמצא ב-2 מקומות שונים בגיר ובשלג? רק אם ננתק את הלובן כשלעצמו במובן של אפלטון נוכל להגן על אחדות הלובן אבל במובן של אריסטו שהצורה נמצאת בפרטים אני רואה בכך קושי כיוון שבאיזו מובן יש ללובן אחדות? אם נראה את הדברים כך אולי נוכל להגן על לייבניץ אם כי הדברים אינם מבוררים לי כל צרכם.
 |
|
|
|
|
|