"רדף השיג, כאן כבר ממש קשה להבין אותך. אולי תנסה לפשט יותר בשביל הדיוטות שכמונו?
"
נתחיל מזה שגם אני הדיוט בתחום הזה.
אני מסביר רק את מה שהצלחתי להבין מתוך קריאה בספרות פופולארית ומתוך דיון עם מדענים.
אבא שלי הוא במקרה מדען והצגתי לפניו את הסוגייה הזאת ואת הבנתי בה והוא הסכים עם דרך הצגתי באופן עקרוני.
אבל, מן הסתם, הצגתי לוקה באי-דיוקים ובפישוט (שני דברים הבאים כאחד). לכן, הייתי שמח אילו הרב מיכאל היה משמיע פה את קולו - יותר כפיזיקאי ופחות כרב.
עכשיו נעבור להצגת הדברים בצורה פשוטה יותר מזו שהצגתי לעיל:
דמיין חללית שמתרחקת מהשמש במהירות הקרובה ככל שתחפוץ למהירות האור.
עכשיו, דמיין שעל החללית הזאת ישנו סופרמן הרץ מירכתי החללית לכיוון החרטום שלה - כלומר,
בהתאם לכיוון טיסתה של החללית - במהירות -
יחסית לחללית - שגם היא מתקרבת למהירות האור .
עכשיו נשאלת השאלה: באיזו מהירות מתרחק סופרמן מהשמש?
התשובה האינטואיטיבית תיהיה כמובן: במהירות המתקרבת למהירות האור
כפול 2.
אבל לפי תורת היחסות לא תיתכן מהירות כזאת!
לפי תורת היחסות, מהירות התרחקותו של סופרמן מהשמש תיהיה גם היא "רק" מהירות המתקרבת למהירות האור.
כלומר, ריצתו של סופרמן (במהירות המתקרבת למהירות האור) בתוך החללית לא הרחיקה אותו יותר מהשמש - באותה מידה יכול היה להשאר בירכתי החללית.
וזה מה שלא אינטואיטיבי בעסק (וגם לא ממש מובן לי - אודה על האמת. וכפי שכבר נאמר - לא כל הפיזיקאים - אם בכלל - מבינים אותה עד הסוף - אם בכלל).
אבל ידוע לי שתורת היחסות מקובלת כתורה הפיזיקאלית השלטת.
ולכן בדברים שאינני מבין אני סומך על המומחים.
כמו שאמרו חז"ל: "ואם ריק הוא - מכם הוא ריק" [זאת אני אומר על עצמי במקרה זה]
"אני מבין שאם תורת היחסות הפרטית אומרת שאין תנועה מעבר למהירות האור, אם כן לא שייך שהיקום יסתובב סביב נקודה במרכזו. כי החלקים הרחוקים שלו ינועו בהכרח יותר ממהירות האור.
"
א. תלוי באיזו מהירות של סיבוב מדובר.
ב. באשר למהירויות בהן בפועל מדובר ויחסית לנקודות אותן בפועל לוקחים כמועמדות להיות ראשית הצירים, אינני בטוח שהיקום כה גדול כדי שהראש יצטרך לכאוב לנו באשר לסוגיה הזו [ואולי ייתקנו אותי פה הפיזיקאים]
ג. אבל נעשה את הניסוי הבא [פישוט ושיפור של הניסוי שערכתי קודם]:
נדמיין כדורגל דמיוני המסתובב סביב צירו (יחסית למערכת חיצונית כלשהי) ומהירות סיבובו היא כזאת שנקודה על המעטפת שלו נעה במהירות הקרובה למהירות האור (יחסית למערכת הנתונה).
עכשיו בוא נכריז על אותו כדורגל כעל סטאטי כך שכל העולם כולו יתואר כמסתובב סביבו ולא הוא יתואר כמסתובב סביב צירו. זה אפשרי מתוך עקרון היחסיות של גליליאו [לא צריך עדיין את תורת היחסות]
ועכשיו נשאלת השאלה: במערכת החדשה שהכרזנו עליה, באיזו מהירות מסתובב סביב אותו כדורגל גוף המרוחק כך וכך ממנו (ויהיה המרחק גדול ככל שיהיה)?
לכאורה, אינטואיטיבית, היינו צריכים לומר שאותו גוף מסתובב סביב "מרכז העולם" במהירות הגדולה פי כמה וכמה ממהירות האור. הלא כן?
[אם לא מובנת האינטואיציה:
תחשוב על כך שהמרחק שהגוף הזה צריך לעבור בזמן הנתון כזמן סיבובו של כל היקום סביב מרכזו שווה למרחק של הגוף הזה מהכדור כפול פאיי חלקי 2. עכשיו, הזמן הנתון הוא הזמן בו,
במערכת הקודמת, לוקח לנקודה על פני המעטפת, הנעה במהירות האור, לעשות סיבוב מלא - כלומר, זמן אפסי.
אז באותו הזמן, גוף המרוחק במרחק a מהכדורגל אמור לצלוח מרחק של פאיי חלקי שתיים כפול a . אם ניקח גם בחשבון שה-a יכול להיות שווה למיליוני שנות אור, מבינים שהמהירות של אותו גוף לכאורה, באופן אינטואיטיבי אמורה להיות גדולה פי כמה וכמה ממהירות האור.]
אבל, למרות האינטואיציה, אין זה כך. אינני יודע להסביר איך זה ייתכן.
כלומר, יוצא לפי תורת היחסות שמהירות תנועתו של גוף הקרוב ככל שתרצה אל אותו כדור שווה למהירות תנועתה של פלנטה המרוחקת מיליוני שנות אור ממנו.
"נניח שבמרחק מסויים מן המרכז יש מרחק בקילומטרים שגדול מ-25920000000 קילומטר, הרי שכדי להקיף מרחק זה בעשרים וארבע שעות - תצטרך כל נקודה לנוע במהירות גדולה יותר ממהירות האור. אתה רוצה לומר שהיא תצליח לעבור את המרחק, ועם כל זה תנועתה תהיה קטנה ממהירות האור?"
כן
"את זה אינני מבין בשום אופן. "
גם אני לא.
זאת אומרת, אני כן מבין את הטענה, אני מאמין שהיא אמיתית, אבל איני מבין
איך ייתכן שהיא אמיתית.
[כתבתי על מצב אפיסטמי מוזר כזה פה
http://bhol-forums.co.il/topic.asp?whichpage=3&topic_id=2766614&forum_id=1364 למטה בעמוד]
"הרי מהירות זה זמן חלקי מרחק, מה תעשה עם המרחק? תקטין אותו?"
התשובה של תורת היחסות: כן.
איך זה עובד? אני לא יודע.