|
|
| נשלח ב-7/5/2006 12:37 |
|
| |
הפרעתוני .
מי דיבר רק על בהמה ?
"דתני דבי ר' ישמעאל: +ויקרא י"א+ ואת הגמל כי מעלה גרה הוא, שליט בעולמו יודע שאין לך דבר מעלה גרה וטמא אלא גמל, לפיכך פרט בו הכתוב הוא*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
רמב"ם הלכות מאכלות אסורות פרק א הלכה ב
סימני בהמה וחיה נתפרשו בתורה והם שני סימנין מפרסת פרסה ומעלת גרה עד שיהיו שניהם, וכל בהמה וחיה שהיא מעלת גרה אין לה שינים בלחי העליון, וכל בהמה שהיא מעלת גרה הרי היא מפרסת פרסה, חוץ מן הגמל, וכל בהמה שהיא מפרסת פרסה היא מעלת גרה חוץ מן החזיר. +/השגת הראב"ד/ בלחי העליון. כתב הראב"ד ז"ל /א"א/ זה אינו צודק והוא שקר שהרי יש שפן וארנבת, עכ"ל. /השגת הראב"ד/ היא מפרסת פרסה. כתב הראב"ד ז"ל /א"א/ אף זה שקר מפורש בתורה, עכ"ל.+
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 12:43 |
|
| |
מיכי
על ההברקה .
אתה יותר מר' עקיבא ויכול לפטור את כולם מן הדין - אפילו את הרוצחים .
" המסכן הכניס את ראשו מתחת לגרזן ..... "
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 13:08 |
|
| |
תלמיד
לפי רוב המפרשים מעלה גרה פירושו שמעלה את האוכל ממערכת עיכול אז ככה לפיהם פירושך נופל
לפי דברי האבן עזרא שזה לעיסה ממושכת או לית דיוק מענין רוק אז לא קשה כלום
אז יוצא לפי רוב מפרשי התורה הקושיה בעינה עומדת לפי האבן עזרא לא קשה כלום
אז מה חידשת?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 13:15 |
|
| |
דוד יום .
לאיזה אבן עזרא אתה מתכוון ?
הבעיה שאני מתייחס היא לא הפרשנויות של המפרשים שכנראה לא ידעו שהארנבת והשפן אינם מעלי גרה .
הבעיה היא הגמרות והרמב"ם המוקשים . וברור שהרמב"ם כתב את דבריו למרות שידע שבתורה כתוב שהארנבת והשפן מעלי גרה .
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 13:19 |
|
| |
לר' מיכי - התירוץ שלך מופיע באגרת של האדמו"ר האחרון מליובאוויטש, שטוען שעל פי תורת היחסות אין אפשרות לקבוע מי סובב סביב מי. אך מלבד שהתירוץ הזה נלע"ד רחוק מאד, ולא ריאלי לומר שחז"ל חשבו באופן כזה, רציתי להקשות קושיה - לפי דרך זו, תורת היחסות מאפשרת לומר גם שכל הכוכבים סובבים סביב הארץ, שהרי כולם זורחים ושוקעים בכל יום, בדיוק כמו השמש. אך אם כן, יוצא שהם נעים במהירות עצומה - כמה וכמה שנות אור ביממה אחת, וזה מנוגד לתורת היחסות עצמה, שקובעת שלא תיתכן תנועה במהירות גבוהה ממהירות האור. אני חשבתי שיש לחלק בין תנועה קווית, שהיא יחסית, לתנועה סביב צירו, שהיא מוחלטת. דהיינו שהאדמו"ר טעה בתורת היחסות. אך אני רואה שגם דוקטור לפיזיקה אומר כמו האדמו"ר, ולכן אשאל אותך, שלכאורה זו סתירה בתוך תורת היחסות.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 14:27 |
|
| |
ברבי, זה בהחלט נכון במישור הפורמלי. אלא שכשאנחנו מדברים על 'תנועה', אנו מתכוונים בד"כ תנועה ביחס לכדור הארץ, ולכן הרכבת היא שנעה. אבל כשמדובר על כדור הארץ עצמו ותנועתו ביחס לשמש או להיפך, מוסכמה כזו אינה אפשרית. ולכן המשל אינו ממין העניין. ביחס לשאלה זו אכן אין משמעות לקביעה מי נע ביחס למי. אגב, באותה מידה טועה גם מי שאומר שהשמש סובבת את כדור הארץ. לשאלה הזו אין משמעות אחת, וממילא כל התשובות נכונות/לא נכונות באותה מידה.
ומכאן ברור שכוונתי לא היתה להליץ על חז"ל שלכך הם כיוונו, אלא רק להעיר על הטענה של ברבי שהקביעה של קופרניקוס היא מדעית וברורה וכל אחד צריך לדעת אותה. וזו תשובתי לר' שמואל.
באשר לשאלת ר' שמואל אודות תנועת הכוכבים במהירות מעל מהירות האור, זוהי שאלה עתיקה ונדושה, וכדי לענות עליה יש לבצע את הטרנספורמציות בין מערכות הקרואורדינטות נכון. כשעושים זאת בהתאם לכללי תורת היחסות (הכללית, שכן מדובר במערכות מסתובבות) זה יוצא בסדר. הקושיא שלך מניחה טרנספורמציה גליליאנית של מערכות שמסתובבות זו ביחס לזו, אבל זה גופא לא נכון בתורת היחסות. אני מניח שנדב יוכל להרחיב בזה יותר.
אגב, עוד נקודה חשובה. טענתי אינה קשורה כלל לתורת היחסות, וגם לא הזכרתי אותה בהודעתי. היא נוגעת בסך הכל לטרנספורמציה בין מערכות ייחוס ותו לא. אמנם אולי היא נדרשת לניסוי של מייכלסון ומורלי שהפריך את השערת האתר, אך לא לתורת היחסות. ובזה אני הק' חולק על מרן אדמו"ר מליובביץ'. התשובה לבעיות שהעלה ר' שמואל, שהן עצמן מתעוררות רק לאור תורת היחסות, נוגעת לתורת היחסות (שמתקנת את הטרנספורמציות הללו). אך לא גוף הטיעון שלי.
לכן את דבריי יכול לומר, ובודאי להבין, כל מי שמכיר מתמטיקה פשוטה של תחילת תיכון, או שיש לו סתם שכל ישר. כל אחד מבין שכאשר שני גופים מסתובבים זה סביב זה, אין כל דרך להגדיר מיהו המסתובב ומיהו הנייח (אלא אם מגדירים מסתובב ביחס למה. ראה את דוגמת הרכבת לעיל). ביחס למי שעומיד על כדוה"א השמש היא המסתובבת, וביחס למי שעומד על השמש (בזהירות הראויה) כדוה"א הוא המסתובב. אגב, מסיבה זו אני גם לא הייתי דוחה על הסף את הטענה שחז"ל הבינו זאת (אף שלא זה מה שטענתי. ראה לעיל). זה לא כל כך מסובך, אף שזה אינו הלך מחשבה אופייני לזמן העתיק, ולכן אני בספק לגבי זה.
מיכי
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 15:24 |
|
| |
מיכי .
אינני פיזיקאי , אולם הדברים פשוט לא הובהרו כראוי .
אמנם סיבוב כדור הארץ סביב השמש הינו בצורה שניתן לומר שהשמש מסתובבת סביבו בגלל צורת הסיבוב . אילו כדור הארץ היה מסתובב סביב השמש כמו אדם המחזיק בחוט שאבן קשורה בקצהו ומסובבו סביב ראשו הרי הצופה העומד על האבן לא יראה את האדם במרכז מסתובב סביבו .ואילו האדם הנמצא במרכז כן יראה את האבן מסתובבת סביבו .
אולם החברים של בר בי בי רב ( כמו רבים מבוגרי הישיבות שלא למדו פיזיקה ). אינם מודעים כלל לתופעת סיבוב כדור הארץ סביב השמש והסבר תופעות חילופי העונות ואורכי הימים והלילות הנובעים מכך . הם מודעים רק לתופעת הזריחה והשקיעה ויודעים את התופעה של סיבוב כדור הארץ סביב צירו - ולא שהשמש מקיפה כל יום את כדור הארץ . וחושבים שבזה מסתיים עניין מי מקיף את מי .
ולכן ללא כל נ"מ מי מסובב את מי. הרי המציאות היא שהם אינם מודעים לתופעה זו של תנועת הארץ סביב השמש במסלול השנתי .
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 15:29 |
|
| |
תלמיד, הוא כן יראה. קל לראות זאת עם מעט מתמטיקה, אבל אכ"מ. תחשוב על נקודה שמסתובבת ולא על גוף בעל ממדים. במצב כזה אין הבדל בין שני סוגי הסיבוב שהבאת, ובכ"ז אם הנקודה היא העומדת אז השמש בהכרח מסתובבת סביבה.
כמובן לא באתי להגן על הידע המדעי של משתתפי השיעור, וגם לא על זה של חז"ל, כפי שכבר הבהרתי. באתי רק להעיר על הנחרצות שנובעת משטיפת המוח החילונית-מדעית שכל ה'נאורים' מורגלים לצטט וללגלג על ה'בורים'.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 15:46 |
|
| |
מיכי
אתה כבר נכנס לשאלת ההגדרה מה זה מסתובב ? או כיצד אתה מגדיר שחפץ אחד מקיף חפץ אחר . עכ"פ האם תאמר כי אדם המסובב מקל סביב ראשו, הרי כל חלק במקל ניתן לומר שהוא מקיף את האדם , האם ניתן לומר שהאדם מקיף כל חלק במקל ? אלא אם כן אתה מחליט כי גם כאשר חפץ אחד שמסתובב סביב עצמו הרי הוא מקיף חפץ אחר הנח במקומו .
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 15:48 |
|
| |
בדיוק כדי לא להיכנס לדיון הזה הצעתי לדבר על שתי נקודות חסרות ממדים. שני כדורים יהיו בדיוק אותו דבר, ודל מקלות מהכא (שגם בהם אתה לא צודק, ואינו ענין לכאן).
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 16:56 |
|
| |
מיכי
כיום הפיסיקה איננה רק סברות ותיאוריות כפי שהיה בימי אריסטו, אלא הדברים הם אמפיריים, והתיאוריות מביאות ליישומים שונים, שלא היו יכולים לבוא לעולם אם התיאוריה אינה נכונה.*:namespace prefix = o />
אתה אמנם יכול לעשות פשעטל ולהסביר שמבחינת העומד בגלקסיה אחרת אין משמעות אם הארץ מקיפה את השמש או להיפך.
אבל הבנה זו היא כבר שלב שני ועמוק יותר, שהרי גם אתה מודה שלפי תופעות הטבע על כדור הארץ, לגבינו ברור שהארץ סובבת את השמש.
ראשית דבר צריכים ללמוד את הפיסיקה של כדור הארץ , ואתה לא יכול לומר שאותו אדם שמעולם לא נתן דעתו על הדברים, הוא חכם כ"כ כי גם למסקנותיך ניתן לומר כדבריו.
ולגבי מה שכתבתי שבימינו התיאוריות מביאות ליישומים המוכיחים את הכונות התיאוריה,
יש לי אליך שאלה פשוטה:
כיום קיימים מאות לוויני תקשורת הקבועים בחלל מול נקודה קבועה על פני כדוה"א, שכן מהירותן שוה למהירות סיבובו של כדוה"א.
לפי דבריך לעיל , שניתן לומר שהשמש היא הסובבת את הארץ , א"כ יוצא שהארץ אינה סובבת על צירה, וא"כ כיצד ניתן ליישם את לוייני התקשורת, שהרי אם הארץ עומדת במקומה, נצטרך לומר שאף לויינים אלה נטועים במקומם ואינם סובבים את הארץ, וא"כ איזה הסבר יש לך על כך, שהם אינם נופלים לארץ ?
תוקן על ידי - בר_בי_רב - 07/05/2006 16:59:25
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 18:04 |
|
| |
ברבי, נדמה שטעית בין הסיבוב היומי לשנתי. גם מיכי מודה בסיבוב הארץ על צירה, וכל דבריו נאמרו לגבי הסיבוב השנתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 18:19 |
|
| |
עד כמה שהבנתי (דיברתי על כך באריכות עם הרב זלמן קורן), ללא היחסות אי אפשר לפתור את בעיית
הלוויינים הסטטיים. זאת אומרת שצריך יחסות בשביל זה.
אבל זה די שולי, ולא ממש קשור לשאלה "האם חז"ל צדקו או טעו". זה יותר פיקנטריה מדעית.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 21:38 |
|
| |
חבר'ה, אני לא בטוח שזה המקום לקורס בפיסיקה, לא במכניקה קלסית ולא בתורת היחסות. איני יודע מנין לרב קורן ידע בפיסיקה, בכל אופן למיטב ידיעתי אין שום קשר לתורת היחסות. יש כוחות מדומים במערכת מואצת (קוריוליס וכדו'), והם מסבירים את כל מה שחסר בהסתכלות הסטטית הזו. ידוע שתאוצה וכוחות הם שקולים זה לזה (כלומר שניתן לתאר מערכת מואצת כמערכת נחה עם כוחות מדומים) עוד לפני תורת היחסות. זוהי תוצאה שיוצאת גם בטרנספורמציה של גליליי למערכות מואצות.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 22:13 |
|
| |
מיכי
האם אין לומר שמערכת נעה , אם היא נעה יחסית למרכז המסה של היקום? אם הבנתי נכון , הרי שבתורת היחסות הכללית, כוחות מדומים מוסברים ככוחות שנוצרים מכוח התנועה יחסית לשאר החומר שביקום. אם כן העובדה שבמערכת כדור הארץ נוצרים כוחות מדומים (שמאפשרים אי נפילת לוויין) אומרת שהיא נעה יחסית לשאר החומר שביקום, לא כן? אני שואל מתוך אי ידיעה.
|
|
|
|
|