|
|
| נשלח ב-8/5/2006 00:29 |
|
| |
אוי ויי, מה קרה לאשכול שלי ...
השאלה אם ניתן לקבוע בניסוי מי מסתובב ומי עומד תלויה, למיטב הבנתי, בעיקרון מאך.
אם עיקרון מאך נכון אזי אין תאוצה מוחלטת אלא רק יחסית ואז אי אפשר להחליט מי מסתובב ומי עומד במקום. אם עקרון מאך לא נכון אזי יש משמעות לתאוצה מוחלטת ואז אפשר להחליט.
תקפותו של עקרון מאך מותנית בתורת מרחב זמן מתאימה (ותורת היחסות הכללית של אישטיין עונה על דרישה זו) וגם בהתפלגות החומר בעולם. אף פעם לא הבנתי אם הדרישה השנייה אכן מתקיימת, או מה בדיוק חושבים על זה האסטרופיסיקאים.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2006 01:18 |
|
| |
מייציץ, זה ביחס למערכות האינרציאליות (כוכבי השבת), ולא ביחס למרכז המסה של היקום (שהרי הוא ודאי זז ביחס אליהם). לא לגמרי ברור לי מדוע הם מערכת מועדפת מבחינה זו (כלומר מערכת שתיאור במסגרתה אינו דורש כוחות מדומים). אך דומני שהעובדה הזו גופא מצביעה על השרירותיות של החוקים שלנו, ועל השרירותיות של המערכת שבה אין כוחות מדומים. בתיאור שלנו אין כוחות מדומים בתיאור ביחס לכוכבי השבת, כי אנחנו מניחים את המערכת הזו כמועדפת. החוקים ללא כוחות מדומים מוגדרים ככאלו בגלל זה. לכן גם היעדר כוחות מדומים הוא כוחות מדומים באותה מידה, והשאלה היא חסרת מובן. ראה גם את דבריי לנדב בהמשך. ועוד הערה. ברור שביחס למרכז המסה של היקום השמש המגוחכת שלנו לא עומדת. אז בכל מקרה אין כאן הערה לדבריי.
נדב, דומני כי פעם היה לנו ויכוח (לדעתי, ויכוח מדומה, כי הוא תלוי בהגדרות) על העניין הזה. הרי אם התופעה של מסתובב או עומד היא קינמטית, ולא דינמית (וכך הרי מתייחסים אליה ההדיוטות, פשוט בעיניים), אז שום עיקרון לא יוכל לפשוט את השאלה חסרת המובן מי מסתובב סביב מי (מבחינה קינמטית). מבחינה קינמטית זה לא ניתן להכרעה, וגם מאך לא יעזור. זה פשוט עניין של טרנספורמציה של קואורדינטות ותו לא. דבר אחד די ברור לי (אף שלא בדקתי זאת), שקופרניקוס ודאי לא התכוין לכוחות מדומים (=השאלה הדינמית) אלא לשאלה הקינמטית. ולכן הוא ודאי טעה כשקבע שיש תשובה ברורה לשאלה זו (שהארץ מסתובבת והשמש עומדת), בעוד שהיא חסרת מובן. ויפה עשו בני דודנו שרצו לשרוף אותו. אז בכל מקרה השאלה היא למה מתכוונים כשאומרים 'מסתובב'? ולכן אין לכך תשובה פשוטה. גם בשאלה הדינמית, היא שאלה שמניחה הגדרה של פיסיקאים למונח 'מסתובב' ולכן אין לכך כל משמעות ביחס לשאלה ההדיוטית (וגם היא כנראה אינה כריעה כיום. ע"ע 'עקרון מאך').
סוף דבר, 'העובדה הפשוטה' שהארץ מסתובבת והשמש עומדת, אינה עובדה והיא גם לא פשוטה. אף אחד בעולם לא יכול לומר דבר כזה.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2006 10:50 |
|
| |
מורינו ורבותינו הפיזיקאים דק"ק ברלין,
התוכלו ללמד את עמי הארצות מה בין קינמטיקה לדינמיקה?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2006 12:28 |
|
| |
פרעתוני, אם כבר התחלנו בקורס בפיסיקה, אז נמשיך מעט. קינמטיקה היא תיאור של התנועה כשלעצמה. היא כוללת אך ורק יחסים בין מיקום, מהירות ותאוצה (כלומר נגזרות של המיקום לפי הזמן). היא אינה עוסקת בשאלה מה גורם לתנועה ומה היא עצמה גורמת, כלומר בכוחות. גם מעבר בין מערכות ייחוס שונות שייך לכאן, כי הוא קושר בין התנועה כפי שהיא נראית מכמה נקודות תצפית. לעומת זאת, הדינמיקה עוסקת בגורמים ובתוצאות, ולכן היא מכילה חוק כמו החוק השני של ניוטון שקובע קשר ישר בין תאוצה לכוח. ובשפתנו נאמר שהכוח גורם להאצה של הגוף. כלומר כאן נכנסים הגורמים לתנועה.
כעת נוכל להסתכל על השאלה מי מסתובב סביב מי בשני המישורים הללו: במישור הקינמטי, ברור שאין כל אפשרות לענות על זה, ולשאלה אין משמעות. אם נקודה א מסתובבת סביב נקודה ב, אזי התיאור הזה אמור מזווית הראיה של ב (שהרי היא עומדת ביחס לצופה). ובמצב כזה, אם הצופה ייכבד ויעביר את מצלמותיו (או עיניו) לנקודה ה'מסתובבת' (א) וישב מעט לנוח על גביה, אזי הוא פתאום יראה תמונה הפוכה: ב מסתובבת סביב א. זוהי תוצאה של העברת מערכת קואורדינטות, ואין לה כל קשר לתורת היחסות. לכן במישור הקינמטי, אין כל משמעות לשאלה. במישור הדינמי ניתן לשאול על מי משתי הנקודות פועל כוח? או: באיזו מערכת יש כוחות ובאיזו לא? הרי אנחנו יודעים שגוף מסתובב בגלל שפועל עליו כוח כלפי המרכז, ואילו על גוף נח לא פועל כוח. אם כן, לכאורה הדינמיקה יכולה להבחין בין מי שמסתובב למי שנח. אבל גם זה אינו נכון, וכאן הסיבה היא עדינה יותר (אף שעדיין היא אינה קשורה לתורת היחסות). אתייחס לכך בשני מישורים: 1. ביחס לשאלה שלנו, שם זה יותר קל. הרי ברור שכל הגלקסיה שלנו היא גוף אזוטרי שנע איפושהו בקוסמוס, ויש עוד גלקסיות רבות ומגוונות סביבו. אם כן, אתה לא באמת מעלה בדעתך לומר שהשמש נחה באיזשהו מובן אובייקטיבי, יותר מהארץ. שניהם נעים באופן כלשהו בקוסמוס. אפילו ביחס לגלקסיה שלנו מדובר באיזור שנוח ושולי. 2. ביחס לשאלה התיאורטית, בהנחה שיש רק שתי נקודות מסה ביקום, האם מבחיעה דינמית ניתן להגדיר מי משתיהן מסתובבת ומי נחה. גם כאן התשובה לדעתי שלילית, שכן במערכת מסתובבת יש כוחות מדומים שמאזנים את ההבדל בין מערכת מסתובבת למערכת נחה. לכן חוקי הטבע ייראו בשתיהן אותו דבר (זה עקרון היחסות). קשה לילהרחיב בזה יותר כאן.
השאלה האחרונה שנוגעת לענייננו היא לאיזו משתי השאלות מתכוין ההדיוט כשהוא שואל מי מסתובב סביב מי? אדגיש כי כפי שראינו מדובר על שאלה תיאורטית (על יקום ובו שתי נקודות מסה) בלבד, שהרי ביחס לארץ ולשמש פשיטא שאין כל אפשרות להגדיר מאומה בגלל כל ה'סביבה' שלנו, וכמושנ"ת. לענ"ד גם בשאלה התיאורטית ההדיוט מתכוין לשאלה הקינמטית ולא הדינמית, שהרי בד"כ הוא אינו מכיר בכלל את הדינמיקה ואת חוקי ניוטון. הוא מתכויםן לתמונה הויזואלית של גוף שמסתובב סביב זולתו, וזוהי השאלה הקינמטית. הערתי שכנראה גם קופרניקוס התכוין לשאלה זו, שהרי עד כמה שאני מבין גם הוא עדיין לא ידע דינמיקה. ולכן גם הוא טעה במחיכ"ת.
על כן, חידושו של קופרניקוס שליט"א היה שאם נתייחס לשמש כעומדת, הוי אומר נעמיד את מצלמותינו (או עינינו, או מחשבינו) על השמש (בזהירות המתחייבת), נקבל תמונה מאד פשוטה ונוחה מבחינה מתימטית, ונוכל להיפטר מהאפיציקלים וכדו' שמכבידים מאד על הניתוח המתמטי. אין כאן כל קביעה שנוגעת למציאות, אלא אך ורק לנוחיות המתמטית. ודוק. זאת בניגוד לשטיפת המוח החילונית-מדעית, שמטרתה לנגח את האמונות העתיקות ובעיקר את הדת (ושוב, אינני בא כאן להגן על הדוגמות הללו. אני לא מאלה שחושבים שחז"ל ידעו את תורת היחסות, ואפילו לא את תורתו של קופרניקוס, שנ' "ובתורתו יהגה").
מיכי
תוקן על ידי - mdabraham - 08/05/2006 12:29:37
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2006 13:41 |
|
| |
מיכי
התייחסת לכוונת האדם הפשוט בדברו על תנועה ומנוחה. הנה ברור שיש משמעות ברורה לקביעה שקרסולה מסויימת מסתובבת. העניין הוא שההתיחסות הוא למערכת כדוה"א יחד עם הקרוסלה. ולכן למרות שגם כדור הארץ מואץ , הרי התאוצה הזאת משותפת לפחות בקירוב מדוייק מאד , גם לכדור הארץ וגם לקרוסלה שעליה. דהיינו , לתאוצה החיצונית ,בקירוב, אין מומנט , לכל הפחות לא כזה שמבחין בין הקרסולה לבין הסביבה המיידית שלה(בטווח של קילומטרים רבים) . ולכן המדובר הוא על תאוצה יחסית למרכז מערכת כדוה"א. ההגדרה הטבעית הוא תנועה יחסית למערכת שעליה מדברים.
הוא הדין כאשר מדברים על מערכת השמש , שוב יש להתעלם מהתאוצה הפועלת על מרכז המסה של מערכת השמש. מכיוון שלפחות בקירוב ראשון , הכוחות המשמעותיים היחידים הפועלים במערכת שמש - כדוה"א הם הכוחות ההדדיים שהם מפעילים זה על זה והכוחות מחוץ למערכת פועלים על מה"מ, ומכיוון שהשמש הוא גוף הרבה יותר מאסיבי , יוצא שהשמש נמצא כמעט במנוחה יחסית למה"מ.
ואל תאמר שיש כאן לא יותר מאשר הגדרה , שלפי ההגדרה הגוף המאסיבי יותר נע פחות יחסית למרכז המסה , שכן זה נכון רק במערכת שעליה לא פועלים מומנטים חיצוניים.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2006 14:11 |
|
| |
אכן, ביחס למערכת השמש השמש עומדת (בקירוב) והארץ מסתובבת. נו אז מה? הכל עניין של הגדרה ואי אפשר לצאת מזה.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2006 14:19 |
|
| |
מיכי
האם שמעת על "אגודת הארץ השטוחה" ?
כפי ששמעתי , יש להם הסברים "מדעיים" עם נוסחאות מסובכות המסבירים ומוכיחים שהארץ היא שטוחה. ואת כל הראיות המוכיחות את ההיפך, הם מנטרלים בהסברים מפולפלים שכמעט אינם מובנים לקורא הפשוט.
אני מקוה שתסלח לי על האוסוציאצה שחלפה במוחי למקרא חלק מדבריך. 
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2006 14:58 |
|
| |
ברבי, אני סולח. יותר מכך, זוהי אסוציאציה מאד נכונה. למעשה בקואורדינטות של מרחב עקום הארץ יכולה להיות שטוחה. אלא שכאן די ברור למה מתכוין ההדיוט שאומר שהארץ אינה שטוחה, ולכן כאן אני לא מתווכח.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2006 17:15 |
|
| |
הרב שמואל, אכן כדבריך. אני חושב שהוא נתלה שם בשיטת ה'מכתב מאליהו' לפיה הדין קיים בפני עצמו, וההנמקה שלו לא מחייבת (דומני שהנימוק של כנים לא פרות ורבות הוא אמוראי וההלכה המקורית תנאית ולא מנומקת?).
תודה וישר כח.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2006 20:48 |
|
| |
ממללא - אכן כך, הדין המקורי הוא תנאי, והנימוק שאינן פרות ורבות הוא אמוראי. ויש אף דעה בגמ', שהדין אינו נובע מכך שאינן פרות ורבות. ובירושלמי יש הסבר אחר. אמנם דעות אלה נדחות להלכה, אך זה מוכיח שבאמת לא היה ידוע מן התנאים שהדין נובע מכך שאינן פרות ורבות, אלא היה ידוע רק הדין, והאמוראים חיפשו את טעמו. אך עדיין הטענה הזו של הרב דסלר והרב לוי קשה מאד: א. הרי הגמ' למסקנה, וכן הראשונים, כן נוקטים את הטעם הזה, וגוזרים ממנו נפק"מ לגבי בע"ח שונים, אילו חייבים על הריגתם ואילו לא. כלומר, שאין עומדים בספק "ידוע שפטורים על הריגת כינה, ואיננו יודעים מה הטעם", אלא ההנחה היא שזה הטעם, בתורת ודאי, בין להקל ובין להחמיר. ואם כן, כיצד אפשר לקבוע בודאות ההפך, שודאי לא זה הטעם האמיתי, ולכן אנו רשאים להמשיך ולהרוג כנים? ב. הרי בסוגיות רבות בגמרא קיים המצב הזה, שהתנאים אומרים דין ללא טעם, והאמוראים נותנים לו טעם. ולא שמענו שאפשר לבוא ולתת טעם אחר החולק על האמוראים, ולגזור מזה נפק"מ. ראה מה עלה לאנשי ה"רבדים", שאמרו דברים כאלה רק בתורת לימוד עיוני ולא למעשה, ויצאו עליהם בחמת זעם. וכאן אומרים זאת הלכה למעשה, להקל באיסור תורה מחמת סברה כזו!
תוקן על ידי - ש377 - 08/05/2006 20:49:23
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2006 17:16 |
|
| |
הרב שמואל,
א. הבעיה לא תהיה קיימת כיום - כיון שגם אם נאמר שיש עיקרון הלכתי שכל חיה שאניה פרה ורבה מותר להרגה בשבת, הרי מבחינתנו כיום אין חיות כאלו כך שההיתר בפועל יהיה רק לגבי כנים.
ב. פולמוס רבדים ראוי לדיון בפני עצמו (שאגב, דומני שטרם נערך בפורום, למעט לינקוק לכמה מאמרים ב'הצופה'). ראשית אני חושב שיש להבין אותו בקונטקסט הנכון - עולם הישיבות הסרוגות (הפחד של הממסד הישיבתי הישן לאבד את מיטב הכוחות התלמודיים לאקדמיה).
אני למדתי באחת הישיבות הותיקות בשנים שלפני התפוצצות פרשת עתניאל, והיו בישיבה כמה בחורים שהתעניינו במחקר תלמודי (אני מתכוון לריבוד ולא לז'אנר של ניתוחים ספרותיים של אגדות) - רב הרבנים החרדים או בעלי אוריינטציה חרדית הגיבו יותר בזלזול מאשר במחאה כנגד זה. זה נראה להם פשטני ולא למדני - מעין בחירה בתירוץ פשוט ונוח במקום לאמץ את השכל.
בכל מקרה, תסכים איתי שיש הבדל בין טענה שאמורא מסויים אמר דבר שגוי מבחינה מדעית (לאור הידע שלנו כיום), לבין טענה שאמורא לא הבין פשט נכון במשנה - זו כבר רמה אחרת של ביקורת, שמבחינת הממסד הרבני הותיק אני יכול להבין את החשש שאחריתה מי ישורנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2006 22:34 |
|
| |
ממללא - א. דומני שלא הבנת במדוייק את כוונתי. לא התכוונתי לומר שכיום נתקשה להגדיר אילו בע"ח מותר להורגם ואילו אסור. אלא הבאתי את זה כראיה לכך שהנימוק של "אינו פרה ורבה" נתפש בכל הדורות כנימוק ודאי ולא כאפשרות בלבד. הגמרא והפוסקים לקחו את הגדר הזה של "אינו פרה ורבה" כגדר מוחלט, ועל פי זה סיווגו את בעה"ח השונים, איזה מותר להורגו בשבת ואיזה אסור. מכאן אני למד, שהיחס אל הנימוק הזה הוא כנימוק ודאי, שודאי זו כוונת התנאים, ולא שזו רק השערה אפשרית להסביר את דברי התנאים. ואילו הרב דסלר והרב לוי זצ"ל באים ואומרים, שהנימוק הזה הוא רק השערה מסויימת, ולאור ידיעותינו כיום אף נחליט הפוך מן הגמ' והפוסקים - לא שודאי זה הנימוק, אלא שהדין בודאי מבוסס על נימוק אחר. ב. הרב דסלר והרב לוי טוענים בדיוק את הטענה שהצגת כבעייתית - שהאמורא לא הבין את הפשט הנכון בברייתא. רב יוסף בגמ' אומר שהנימוק של התנאים להתיר הריגת כינים, הוא משום שאינן פרות ורבות, ואילו הרב דסלר והרב לוי טוענים שאכן נימוק זה התברר כבלתי נכון, אך אנו נניח שהנימוק האמיתי של התנאים היה נימוק אחר, ולכן גם כיום נמשיך להרוג כינים. דהיינו, שרב יוסף טעה בהבנת דברי התנאים. זה סוג הדברים שעליהם התנהל פולמוס ה"רבדים", אך כאן זה באופן הרבה יותר חמור, משום שאנשי הרבדים אמרו זאת רק בעיון בעלמא, והדגישו שאין להסיק מזה מסקנות להלכה, ואילו כאן מסיקים מזה מסקנה להלכה, להתיר איסור דאורייתא! ג. מן הסתם לא התכוונת לכך, אך אני נאלץ למחות על הביטוי "פרשת עתניאל". שמה של ישיבת עתניאל שורבב לפרשת ה"רבדים" בחוסר אמת. המתנגדים לרבדים טענו כאילו אנו קשורים למכון הרבדים ולומדים על פי שיטה זו, בעוד שהדבר כלל אינו נכון. לא שאני מרגיש צורך להתרחק מהם חלילה, אבל פשוט עובדתית זה לא נכון. מבחינה מהותית - בנקודות מסויימות אכן יש קשר בין דרכנו לדרכם, אך בנקודות אחרות לא. בזמנו כתבתי שני מאמרים ב"צוהר" (ט"ו וי"ז), ובהם פירטתי באילו נקודות אני מסכים לדבריהם ובאילו לא. אדגיש עוד, שמאמרים אלה מבטאים את דעתי האישית, ובישיבת עתניאל יש מגוון של דעות בעניינים אלה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2006 08:14 |
|
| |
ר' שמואל מה הסבות הנוספות להתיר הריגת כנים בשבת? אנא האר את עיני.
אם נלך בשיטת הרב דסלר עד הסוף השמטנו את הבסיס מכל הסברות שבעולם ולא נוכל לדמות מילתא למילתא.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2006 12:01 |
|
| |
ר' שמואל. האם תוכל להביא מקורות שמיישמים את הנימוק הזה לגבי בעלי חיים אחרים, כפי שהזכרת בדבריך?
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2006 19:55 |
|
| |
לבעל בעמיו - לא בדקתי כעת, אך למיטב זכרוני הרב דסלר לא נותן נימוק , אלא אומר שודאי הדין דין אמת מנימוק אחר, שאיננו יודעים אותו. וכן הרב לוי מביא זאת כאפשרות, (ומעלה גם דרכים אחרות, ואכמ"ל). להבהרה - אני מסכים אתך לחלוטין שזו דרך קשה מאד, ואיני מזדהה איתה, אלא סובר שאסור להרוג כנים בשבת. הדברים שאמרתי היו בבחינת קושיה על הרב דסלר והרב לוי.
לר' מיכי - עיין למשל ברמב"ם שבת י"א ב, במשנ"ב שט"ז מא, ואריכות בביאור הלכה שם.
תוקן על ידי - ש377 - 10/05/2006 19:57:51
תוקן על ידי - ש377 - 10/05/2006 19:58:53
|
|
|
|
|