שטיינר: נשלח ב-24/7/2007 21:26
א. משליהם של ר"י ור"ל נראים אכן כמונגדים זל"ז, אבל משלם של חכמים, קשה למצוא בו רעיון ייחודי, והוא יותר נראה כמתבסס על תפיסה היסטורית שונה של תהליך הגלות, שלדעתם התנהל בששה שלבים, ולא בשנים כפי הפשטות. (ועמד על כך ר"ש שטראשון בהגהותיו למדרש).
חשוב לציין שבילקוט שמעוני לאיכה הובאו משליהם של ר"י ור"ל בלבד, ולא הוזכרה כלל דעה שלישית של חכמים.
ב. הדיוק בלשונו של ר"י: וגלה, לצד לשונו של ר"ל: ופרפר ומת, הוא אכן משמעותי וחשוב, ולענ"ד מוצגות כאן שתי תפיסות של הגלות, אחת של יאוש והשניה של תקוה.
רבי יוחנן רואה בשתי הגלויות "הוכחה" שעם היות האשמה על בני ישראל, מכל מקום, אין מנוס מההכרה ש"אנא הוא דתרבותי בישא", תרבות - דרך חינוך. משהו בהנהגה עם העם בעייתי. כשהאחד נשאר בבית והשני גולה, ניתן לומר שהדרך נכונה, ומי שחטא - חטא, אולם כשהכל כושלים, צריך לחפש את הבעיה גם בדרך החינוך.
אבל תובנות כאלו, יכולות להתפתח אך אצל מי שבניו "רק" גלו. לאחר שיכיר בכשליו, בידו להשיב את בניו אל ביתו ולצאת עמהם לדרך חדשה.
ריש לקיש לעומתו, מדבר על בנים שמתו. כאן, כבר אין כל משמעות לשאלה במי נמצא האשם, שכן מה שהיה היה. ועל כן לא נותר בו כח לקונן וכו'.
ג. יצויין שאין לראות את מחלוקת ר"י ור"ל כמוסבת על הפסוקים בירמיה ביחוד, כיון שר"י לא אמר עליהם דבר (והעיר זאת רד"ל בהגהותיו למדרש). נראה ששניהם באו כביכול לבטא את "רגשותיו" של האלקים, כאשר נוספה גלות על גלות, כל אחד מפסוקיו הוא. רבי יוחנן ראה לנכון לבטא מסר של תקוה: הנה עתה, לאחר הגלות השניה, מתחדדת ההכרה ש"תרבותי בישא", ויש לקוות שעתה ישובו הבנים הגולים לדרך חינוכית חדשה. וריש לקיש ביטא מסר 'מייאש', בתחילה, עוד היה האלוקים מקונן בעצמו, ועתה, כבר אין בכוחו אפילו לקונן.
רודולף
ירוחםשמ: נשלח ב-24/7/2007 21:30
אםשלום
ע"פ הבנתי, הדרישה לתיקון ולתשובה, היא מאת הא-להים. כלומר, הוא זה שאמור לתקן את מעשיו.
ואולי אנחנו צריכים לתקן את מעשנו ולנסות להבין. שאולי אולי. אנחנו לא בדיוק מפרשים נכונה את רצונו של האלוקים? אולי אנחנו כל הדרך לא הולכים בדרך הנכונה. אולי אנחנו מאד מאד מכעיסים אותו, שכך הוא נוהג כלפינו. אולי כל מחשבתו ואורחנו וריבנו, הם לצנינים בעיניו? . ואולי טעינו כבר לפני הרבה הרבה מאד שנים, ולכן הגלות כל כך התארכה?
ymy33655: נשלח ב-24/7/2007 22:26
אמשלום
מה פירוש לתקן? להפסיק להעניש עוברי עבירה?
אני מציע כעין אכזבה של המדרש מהדרישות הגבוהות של התורה שאינן מצליחות להתמלא במשך דורות כה רבים, מה את מציעה?
-------
מאיר
אמשלום: נשלח ב-25/7/2007 08:13
שטיינר,
תודה רבה! אני חושבת שההבדל הרגשי והדתי (לטעמי) שאתה מוצא בין המדרשים של ר"י ור"ל הוא חשוב ביותר.
ירוחם,
אולי, אבל המדרשים האלה בוחרים שלא לבטא את תפיסת העולם הזו. זה לא אומר שאין אנו רשאים לגרוס כך, אלא שחשוב לומר שזו דרך המחשבה שלך ולא של המדרש...
מאיר,
איני יודעת מה פירוש "לתקן", אבל עובדה היא שר"י חושב שא-להים צריך לבדוק את "תרבותו" (חינוכו), וכפי ששטיינר כתב לעיל. ייתכן שהדבר כפירושך, אבל אני מודה שהוא קשה לי (גם בגלל שהוא דומה מאוד לפרשנותו של פאולוס, שטען שבמקום שיש חוקים יש גם עבריינים, ולכן עדיף שלא יהיו כ"כ הרבה חוקים. אבל לא רק בגלל זה). אין לי הצעה אחרת, אבל אשמח לפרשנויות נוספות....]
תוקן על ידי עצכח ב- 25/07/2007 13:40:17