בית פורומים עצור כאן חושבים

השואה האם האל ראה ושתק?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/4/2006 12:16 לינק ישיר 
השואה האם האל ראה ושתק?

ראיתי הבוקר כותרת בעתון:" האל ראה ושתק" דברי מספר חרדים המדברים על השואה.  האמנם? האם ליהודי דתי \חרדי מותר להגיד משפט כזה? האם מותר
אפילו לחשוב כך? האם זה לא סותר את עיקרי האמונה,  שאנו מאמינים כי הקב"ה מנהיג את עולמו. ולא כל מיני כחות אלו ואחרים שעושים בעולמו כרצונם ואילו  הוא כביכול, נאלץ לראות, להבליג, ולשתוק. או להשתמש בלשון
של "הסתר פנים" כשמדברים על השואה. מה זה בדיוק הסתר פנים ?הוא הסתיר את פניו מכדי לראות מה עושים לעמו הנבחר? אולי הגיע הזמן
לעצור כאן ולחשוב.

מודה ועוזב

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 12:54 לינק ישיר 

השיב אחור ימינו מפני אויב מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 14:01 לינק ישיר 

ספר קהלת

ח,יד יֶשׁ-הֶבֶל, אֲשֶׁר נַעֲשָׂה עַל-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר יֵשׁ צַדִּיקִים אֲשֶׁר מַגִּיעַ אֲלֵהֶם כְּמַעֲשֵׂה הָרְשָׁעִים, וְיֵשׁ רְשָׁעִים שֶׁמַּגִּיעַ אֲלֵהֶם כְּמַעֲשֵׂה הַצַּדִּיקִים:  אָמַרְתִּי, שֶׁגַּם-זֶה הָבֶל. 

ח,יז וְרָאִיתִי, אֶת-כָּל-מַעֲשֵׂה הָאֱלֹהִים, כִּי לֹא יוּכַל הָאָדָם לִמְצוֹא אֶת-הַמַּעֲשֶׂה אֲשֶׁר נַעֲשָׂה תַחַת-הַשֶּׁמֶשׁ, בְּשֶׁל אֲשֶׁר יַעֲמֹל הָאָדָם לְבַקֵּשׁ וְלֹא יִמְצָא; וְגַם אִם-יֹאמַר הֶחָכָם לָדַעַת, לֹא יוּכַל לִמְצֹא.  

ט,ב הַכֹּל כַּאֲשֶׁר לַכֹּל, מִקְרֶה אֶחָד לַצַּדִּיק וְלָרָשָׁע לַטּוֹב וְלַטָּהוֹר וְלַטָּמֵא, וְלַזֹּבֵחַ, וְלַאֲשֶׁר אֵינֶנּוּ זֹבֵחַ:  כַּטּוֹב, כַּחֹטֶא--הַנִּשְׁבָּע, כַּאֲשֶׁר שְׁבוּעָה יָרֵא. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 14:27 לינק ישיר 

ירוחם,
הרוע בשואה היה מעשה בשר ודם, ולא שום כוח אחר. לא צריך להגיע מכאן לדואליזם, שכן כבר מיני קדם הבחירה החופשית שניתנה לאדם נותנת בידו אפשרות לפעול שלא לרצון הקב"ה. האדם הוא הכוח האחר מעבר לקב"ה. זה מה שעשו הנאצים בגדול, וכעין זה אנחנו עושים בכל שעה בקטן.
לגבי התגובה של הקב"ה, והאם הוא רוצה להתערב ולמנוע דברים שבני אדם יוזמים, זוהי כבר שאלה אחרת. הבחירה החופשית מאפשרת לנו להרע לזולת גם על לא עוול בכפו. זה חלק מהעיסקה שלנו עם הקב"ה. ההתערבות שלו היא נדירה, ולפי שיקוליו (שלא מובנים לי).
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 14:46 לינק ישיר 

הר' מיכי , נראה שאתה ופרופ' שלום רוזנברג לא מסכימים:

אנו בוחלים ברוע שנעשה מתוך "יצר הרע", למען אינטרסים כלכליים או פוליטיים. אך אנו יכולים להבין רוע זה. אנו יכולים "להבין" את האיכר הפולני, ימ"ש, שמסר את מקום מחבואו של היהודי לנאצים, כי חמד בזוג המגפיים שלו. אולם, אי-אפשר להבין את מה שניתן לכנות הרוע המוחלט, הוויתור על האינטרסים, למען עשות רע, רע לשמו. בפלנטה ההיא בא לידי ביטוי הרוע המוחלט, הרוע השטני! ברור לי שבעקבות טענתי זאת, חושף אני את עצמי להאשמה קשה של יצירת מיתוס. אם תרצו, אני מודה באשמה, ואף אחריף אותה.

הטענה שלפנינו התגלות השטן והתגלמותו בדמותו של הצורר הנאצי, ימ"ש, נראית לי רציונלית יותר, ובמידה מסוימת אמיתית יותר, מאשר הסברים אחרים המוצעים לנו. אין השואה מוסברת על ידי היצר הרע, דהיינו טבעו האגואיסטי של האדם. היא מעשה ידיו של משהו שטני. דברים אלה ישמעו מוזרים מדי לאוזניים רציונליות שידרשו בצדק הסבר להם. אינני רוצה להסבירם. מבקש אני מהקוראים שיתייחסו אליהם בשלב זה, כדברי אגדה, אך גם לשקול אפשרות נוספת, שאכן, לאורה החשוך והאפל של השואה, ייתכן והעולם יוכל להיות מוסבר רק על ידי דברי אגדה, ולא על ידי הסיסטמות הפילוסופיות.

המאמר במלואו:
 http://www.notes.co.il/uripaz/18537.asp?p=0

תוקן על ידי - Shlomo_l - 25/04/2006 14:49:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 14:51 לינק ישיר 

ירוחם נראה לי שיש כאן שני ענינים שכל אחד מהם מעורר רגשות נפרדים. א. השאלה התיאולוגית. ב. הניסוח, במיוחד בעיתון. השאלה התיאולוגית מעוררת את הסקרנות הפילוסופית, ויותר מכך, היא מובילה אותנו אל נוסח מסויים של בעית הרע. הניסוח העיתונאי, לעומת זה, עשוי ליצור, בנסיבות מסויימות, תחושה של עצב, או רוגז. הא כיצד? א. השאלה התיאולוגית, עם תשובתה זו, נרמזת כבר בגמרא. במאמר מפורסם, כיצד באו הנביאים והפחיתו מן התארים המחולקים לאלקים. כאילו היו מתפללים בימיהם תפילת 18 שלנו, אמרו כי באו ואמרו כי לא ניתן לשבח ולומר "הא-ל הגדול הגבור והנורא" לפי ש"נכרים מקרקרים בהיכלו". כיצד שותק האלקים? וכי זו היא גבורה? רק לאחר דורות, לפי המשך אותו מאמר, באו חז"ל ואמרו: אלו הן גבורותיו, שהוא רואה ושותק, רואה ומתאפק! כלומר, הפכו את החסרון ליתרון. אין כאן עוד מושג של גבורה בנוסח האלילי, של מי שידו רמה על אויביו, אלא מי ששולט בעצמו, ומתאפק גם בשעה שהדברים אינם מתקיימים לפי רצונו. כך גם האלקים, כאילו היינו יכולים להתבטא לגביו בלשון פסיכולוגית של בשר ודם, מתאפק שלא להגיב על העוולות שנעשות לעם ישראל. לפי זה, נראה כי הרעיון של "האלקים ראה ושתק" הוא כבר קדום. והוא נתפס תחילה כקושיה ולבסוף כשיטה תיאולוגית חדשה. (מכאן משתמע גם שהיתה התפתחות של הגות תיאולוגית בעם ישראל! אמנם הרב דסלר פירש את כל המאמר הזה מחדש כדי להסביר שמדובר בשינויי הנהגה במציאות ולא בשינויי תפיסה - כי הרי הדורות הולכים ופוחתים, ולא יעלה על הדעת שחז"ל יבינו וינסחו מה שנעלם מעין הנביאים. עם זאת, המדרש המופלא לפי פשוטו מביע לכאורה מה שכתבתי אני). ב. הניסוח של הדברים בכותרת של עיתון יוצר, לפחות אצלי, תחושה שונה. אמנם, איני יודע היכן זה התפרסם, אך אני נוטה להשערה - שאולי היא תולדה של הנחה מוטעית - כי המטרה היתה ליצור כותרת מרעישה ואולי אף לנגח במקצת. להציג שאלה תיאולוגית, אולי כדי להקניט את אלו שמאמינים, עדיין, בדור שלנו. איך אתם רוצים להאמין הלאה, כאשר אמונתכם נאלצת להתייצב אל מול שתיקת האלקים בזמן השואה, למשל. אך אם זו כוונת בעל הכותרת, דומה שנעלם מעיניו כי גם השאלה וגם התשובה, או התשובות, באו מזמן אל העולם... שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 14:54 לינק ישיר 

שלמה,
אז אתה טוען שהיטלר היה שד ולא אדם, או שמא היה אנוס (נכנס בו דיבוק). אם כן, אתה כנראה מתנגד למשפטי נירנברג (או אייכמן).
נראה לי שאלו מילים ריקות ותו לא. יש כאן יצר הרע ברמה קטסטרופלית, אבל הכל מעשה ידי אדם. הכל שפיט כי הכל משלנו.
אגב, בדבריו של רוזנברג אני לא רואה בהכרח טענה שזה לא מעשה ידי אדם. זה אינו רוע רגיל אלא שטני, אבל זהו רוע שטני של בני אדם.
ומעבר לכל זה, אכן ניתן לחלוק אפילו על שלום רוזנברג שליט"א. מה בכך? מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 15:04 לינק ישיר 

לוגית מעולם לא הבנתי מה קשה יותר בשואה מעבר למצב שבו ילד נולד עם מומים, או מישהו אונס ורוצח ילדה בת חמש. השאלה קיימת חזק יותר רק ברגש, וכאן מימילא לא מחפשים תשובות אלא תנחומים, בטחון, תקוה, אושר וכיוב'

לגופו של עניין.

לא הבנתי את תמהיתך ירוחם. ת"ח שכמותך בוודאי מכיר את השיטות שאומרות שה' בתור עונש מהרשעים מסיר את השגחותו מהן ונותן לפגיע הזמן להשפיע עליהם מעצמם בלא התערבות שלו. (רמב"ם אברבאנל ועוד) וכנראה שכך גם על עם ישראל בגלותו. ולכן לא נראה שיש בכך כפירה.

לדעתי לירמיהו יש תשובה מאוד חדה וברורה היכן ה' היה בשואה.

היכן אלוקים היה בשואה:
איכה פרק ג

א אני הגבר ראה עוני, בשבט עברתו.  ב אותי נהג ויולך, חושך ולא-אור.  ג אך בי ישוב יהפוך ידו, כל-היום.  {ס}

ד בילה בשרי ועורי, שיבר עצמותיי.  ה בנה עליי ויקף, ראש ותלאה.  ו במחשכים הושיבני, כמתי עולם.  {ס}

ז גדר בעדי ולא אצא, הכביד נחושתי.  ח גם כי אזעק ואשווע, שתם תפילתי.  ט גדר דרכיי בגזית, נתיבותיי עיווה.  {ס}

י דוב אורב הוא לי, ארי במסתרים.  יא דרכיי סורר ויפשחני, שמני שומם.  יב דרך קשתו ויציבני, כמטרה לחץ.  {ס}

יג הביא, בכליותיי, בני, אשפתו.  יד הייתי שחוק לכל-עמי, נגינתם כל-היום.  טו השביעני במרורים, הרווני לענה.  {ס}

טז ויגרס בחצץ שיניי, הכפישני באפר.  יז ותזנח משלום נפשי, נשיתי טובה.  יח ואומר אבד נצחי, ותוחלתי מיהוה.  {ס}

רוב המפרשים מסבירים שההוא שעליו מדבר ירמיהו הינו הצר-האויב. אבל נראה שיותר נכון להסביר שמדובר על ה'.
הוא זה שהיכה אותי בשבט עברתו בילה עורי ושיבר עצמותי, הוא זה שהושבני כמתי עולם.
אשור הוא רק שבט אפו, ה' הוא זה שמחזיק בשוט.
התשובה לשאלה היכן ה' היה בשואה ברורה מאוד הוא זה שגרס בחצץ שיני והביא בכליותי בני אשפתו.

יש השגחה בעולם ויש דין ויש דיין, וכל אשר קורה זה ממנו, אלא שאנו לא מבינים דרכיו...

שמעתי פעם משפט כמיוחס לחיים כהן שופט בית המשפט העליון, שאחרי השואה הוא הגיע למסקנה שאחת משתי אפשרויות נכונה:
 או שאין אלוקים או שהוא לא רחום וחנון, והוא מעדיף את הראשונה.

ואני הקטן שהתחלתי מכך שלוגית איני מבין שום דבר בהשגחת ה' בעולם, לא מבין מדוע הוא התעורר כעת וכי לא ראה מעולם צדיק אובד בצדקו?

יש דין, ויש דיין, והוא רחום וחנון, אבל עיני כבדו מראות...

וכל מה שנותר לי לעשות הוא להתפלל לבורא עולם את המשך דברי ירמיהו:

יט זכור-עוניי ומרודי, לענה וראש.  כ זכור תזכור, ותשוח עליי נפשי.  כא זאת אשיב אל-ליבי, על-כן אוחיל.  {ס}

כב חסדי יהוה כי לא-תמנו, כי לא-כלו רחמיו.  כג חדשים, לבקרים, רבה, אמונתך.  כד חלקי יהוה אמרה נפשי, על-כן אוחיל לו.  {ס}

כה טוב יהוה לקוויו, לנפש תדרשנו.  כו טוב ויחיל ודומם, לתשועת יהוה.  כז טוב לגבר, כי-יישא עול בנעוריו.  {ס}

כח יישב בדד ויידום, כי נטל עליו.  כט ייתן בעפר פיהו, אוליי יש תקווה.  ל ייתן למכהו לחי, ישבע בחרפה.  {ס}

לא כי לא יזנח לעולם, אדוניי.  לב כי אם-הוגה, וריחם כרוב חסדיו.  לג כי לא עינה מליבו, ויגה בני-איש.  {ס}

לד לדכא תחת רגליו, כול אסירי ארץ.  לה להטות, משפט-גבר, נגד, פני עליון.  לו לעוות אדם בריבו, אדוניי לא ראה.  {ס}

לז מי זה אמר ותהי, אדוניי לא ציווה.  לח מפי עליון לא תצא, הרעות והטוב.  לט מה-יתאונן אדם חי, גבר על-חטאיו.  {ס}

מ נחפשה דרכינו ונחקורה, ונשובה עד-יהוה.  מא נישא לבבנו אל-כפיים, אל-אל בשמיים.  מב נחנו פשענו ומרינו, אתה לא סלחת.  {ס}

מג סכות באף ותרדפנו, הרגת לא חמלת.  מד סכות בענן לך, מעבור תפילה.  מה סחי ומאוס תשימנו, בקרב העמים.  {ס}

מו פצו עלינו פיהם, כל-אויבינו.  מז פחד ופחת היה לנו, השאת והשבר.  מח פלגי-מים תרד עיני, על-שבר בת-עמי.  {ס}

מט עיני ניגרה ולא תדמה, מאין הפוגות.  נ עד-ישקיף וירא, יהוה משמיים.  נא עיני עוללה לנפשי, מכול בנות עירי.  {ס}

נב צוד צדוני כציפור, אויביי חינם.  נג צמתו בבור חיי, וידו-אבן בי.  נד צפו-מים על-ראשי, אמרתי נגזרתי.  {ס}

נה קראתי שמך יהוה, מבור תחתייות.  נו קולי, שמעת:  אל-תעלם אוזנך לרווחתי, לשוועתי.  נז קרבת ביום אקראך, אמרת אל-תירא.  {ס}

נח רבת אדוניי ריבי נפשי, גאלת חיי.  נט ראית יהוה עוותתי, שופטה משפטי.  ס ראית, כל-נקמתם--כל-מחשבותם, לי.  {ס}

סא שמעת חרפתם יהוה, כל-מחשבותם עליי.  סב שפתי קמיי והגיונם, עליי כל-היום.  סג שבתם וקימתם הביטה, אני מנגינתם.  {ס}

סד תשיב להם גמול יהוה, כמעשה ידיהם.  סה תיתן להם מגינת-לב, תאלתך להם.  סו תרדוף באף ותשמידם, מתחת שמי יהוה.  {פ}

תוקן על ידי - מרובקה - 25/04/2006 15:06:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 15:19 לינק ישיר 

מאיר.
למרות מאמצים רבים לא הצלחתי להבין את המסר. אנא הסבר
דרום חוקר.   הרב מיכי.
 איני חוקר את מעשי האלוקים ואפילו איני מנסה להבין (אותו ולא אותם)-הניסיון להבינו נדוןמראש לכישלון- אני מאד פרקטי ואיני עוסק בדברים שאני יודע שלא אצליח בהם. השאלה הופנתה כלפי בני האדם החרדים והדתים המנסים להסביר אתמעשי ה" בסיפורים ובאמרות ילדותיות. שכאדם שחושב. או שחושב שהוא חושב.איני מסוגל לקבל אמרות כפי שהבאתי בפתיחת האשכול ודומיה.
 הרב מימוני
כותב אתה.רק לאחר דורות, לפי המשך אותו מאמר, באו חז"ל ואמרו: אלו הן גבורותיו, שהוא רואה ושותק, רואה ומתאפקכלומר, הפכו את החסרון ליתרון. אין כאן עוד מושג של גבורה בנוסח האלילי, של מי שידו רמה על
אויביו, אלא מי ששולט בעצמו, ומתאפק גם בשעה שהדברים אינם מתקיימים לפי רצונו. כך גם האלקים, כאילו היינו יכולים להתבטא לגביו בלשון פסיכולוגית של בשר ודם, מתאפק שלא להגיב על העוולות שנעשות לעם ישראל
ושאלתי אליך עם כן  איך בעלמו נעשות עוולות לעם ישראל  איך -בבקשה ממך הסבר דבריך- מתקיימים דברים שאינם רצונו של ה" בעולמו     שהוא כביכול צריךלהתאפק. שיתיקם בו מאמר המשנה כדבריך איז הוא גיבור הכובש את יצרו
כלומר כובש את יצרו =מתאפק מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 15:44 לינק ישיר 

ירוחם,
מה רע בהסבר שהצעתי לעיל? שאלת: כיצד מתקיימים בעולם דברים שאינם לרצונו של הקב"ה? הרי כל בחירה ברע היא דבר שאינו לרצונו של הקב"ה. נראה שיש לקב"ה רצון בסיסי שתהיה לבני אדם בחירה, ובחירה כרוכה במתן אפשרות עקרונית לפעול באופן לא ראוי ורצוי (שאם לא כן אין בחירה לאדם). לכן יש דברים שנעשים נגד רצונו. מה הבעיה כאן?
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 16:17 לינק ישיר 

בני אדם רגילים לדון רק במה שנוגע אליהם. האם אנו הופכים את לידתו של ילד קטן ובעל מום לכל ימי חייו לשאלה תיאולוגית? האם מגדלי התאומים, או פיגועים, או רצח עם באפריקה וכד' מעלים אצלנו בעיות אמוניות אם הם לא נוגעים אלינו?
כמובן שהשואה היא מגניפיקציה פי עשרות אלפי מונים של כל רוע אפשרי. גם הבחירה שעשו הנאצים, כפי שתיאר את זה פעם הרב עמיטל : "הכל היה לא הגיוני. ראיתי את החזית הגרמנית קורסת, והרכבות, במקום להעביר אספקה של חיילים לחזית, היו עמוסות בדרך להשמדת יהודים. לא היה בזה שום היגיון" - אכן לא היה היגיון. אבל זה לא הופך את הרוע הזה למשהו שונה, אלא רק מועצם. גם בבחירה שעושים הפלסטינים בהריסת חייהם ורק לו יזכו חלילה להשמיד עוד כמה יהודים - האם זו בחירה הגיונית? האם הבחירה שמתגרה סדאם חוסיין בפני מי שאין לו סיכוי ריאלי לנצח אותו, האם זה הגיוני? האדם עושה הרבה בחירות לא הגיוניות, ואין בזה חריגה מעבר למה שקורה. שאלה תיאולוגית אמיתית עולה בעקדת יצחק, כשהקב"ה עצמו מצווה על מה שנראה כסתירה תיאולוגית. אבל השואה, אין בה סתירה תיאולוגית, אלא רק עימות עם הרע במלוא עוצמתו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 16:28 לינק ישיר 

אבל אם אתה מניח שהקב"ה מנהיג את העולם בטובו, אזי גם השואה היא קושיא תיאולוגית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 16:45 לינק ישיר 

הרב מיכי
 יש הבדל גדול בין פעולה רעה של אדם בעולמו של הקב"ה ולבין רעידת אדמה
צונמי והשואה. הטענות שלי הם כלפי אותם מאמינים בני מאמינים שמדברים
על הסתר פנים . או הקב"ה התאפק.אפילו על תפילת מוסף של יום הכיפורים
בפיוט עשרת הרוגי מלכות. כשאומר על תמשיכו לבקש כי  אם תמשיכו אני מחריב את העולם (סליחה על הזכרון הלקוי) תמיד כשאני אומר את הפיוט הזה אני אומר במקומו של רבי ישמעאל. תחריב! אם זה עולמך. אבל נחזור לענינו
אתה לא יכול להאמין כי "אין אדם נוקף אצבע קטנה למטה בלי שיכריזו עליו מלמעלה" ובאותה נשימה להגיד שהיה הסתר פנים  והקב"ה התאפק . האל ראה ושתק ואמירות חסרי אמונה מאין אלו.

מרובקה
אני לא שאלתי איפה היה ה" בשואה. אני יודע בדיוק איפה הוא היה

מודה ועוזב תוקן על ידי - ירוחםשם - 25/04/2006 16:47:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 16:46 לינק ישיר 

כל אפשרות הבחירה היא קושיה תיאולוגית. רק אמרתי שבין המעשים היום יומיים הכי קטנים שלנו ובין השואה אין הבדל איכותי כי אם כמותי, אמנם הבדל אדיר, אך עדיין לא כמותי. מי שבאמת יש לו ספק אמיתי פילוסופי היה לפי דעתי צריך להעלות אותו לא רק ברמה הזו, אלא ברמה היום יומית.
מובן שבני אדם רגילים להעלות דברים שעוברים את הסף שהם התרגלו לסבול או לקבל. גם הנביאים מעלים בעיות של דרך רשעים צלחה רק כשדבר "גדול" קורה, ולא ביום יום. אבל איני סיבה עקרונית לחלוקה בין הדברים הגדולים לקטנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 17:10 לינק ישיר 

ירוחם,
אני אכן לא מאמין בכך שאדם אינו נוקף אצבע מלמטה אא"כ הככריזו עליו מלמעלה במשמעות שאתה מדבר עליה. לאדם יש בחירה, גם להרע. ולכן את הרוע הוא עושה, ולא הקב"ה. הקב"ה לכל היותר לא מגיב או לא מונע (זה מה שנקרא 'מתאפק'). אינני יכול להסביר, אבל זה כנראה חלק מהשארת ניהוג העולם לבני האדם ('השמים שמים לה', או: הכל בידי שמים חוץ מיר"ש).
נקיפת האצבע נשלטת בידי שמים רק בדברים שאינם נוגעים ליר"ש. הקב"ה נותן לנו כוח לפעול, אך לא קובע מה ואיך נפעל.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2006 17:28 לינק ישיר 

להר' מיכי
אני לא אמרתי שאני מסכים איתו
וגם לא אמרתי שאני מצר על כך שאתם חולקים. להיפך, הרי כך תחודד השמועה.

הדגש בדבריו הוא אם אני מבין, שלפנינו לא הרוע האנושי הרגיל= "יצר הרע", האינטרסים, אלא משהו אחר.

זאת השאלה, האם אכן כך, ומה המשמעות של זה. למשל, אם כדבריו, ה"לקח" הקבוע שמטפטפים באוזנינו כל שנה ש "גם אנחנו יכולים להיות רוצחים"  (בהקשר הזה ולא בכך שצריך להלחם ביצה"ר), זה שקר מוחלט והלקח הוא הפוך בדיוק- שאנחנו לעולם לא נהיה כמוהם, בצד של השטן.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > השואה האם האל ראה ושתק?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext