בית פורומים עצור כאן חושבים

מדינת ישראל-הירהורים בקול ליום העצמאות.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/4/2009 11:12 לינק ישיר 

החופש_לדעת כתב:

יום העצמאות הוא בוודאי איננו יום בעל משמעות דתית. יהיו שיאמרו, להיפך. מבחינה דתית טהורה, יש עם המדינה בעיה. מדינה זו שהוקמה על יסוד חופשיות מהמחויבות ההיסטורית לתורה, ושבכל אורחות חייה לא רק שאינה מיישמת את הצו הדתי, פעמים רבות אף הולכת היא נגדו.

... 

לא כמוך חשבו גדולי הרבנים של הדור:

כך, למשל, כתבו הרב הרצוג והרב עוזיאל במכתבם, בח' בניסן תש"ט לחברי מועצת הרבנות הראשית המורחבת:

"המפנה היסודי שחל בחמלת ה' עלינו להצלתנו ולפדות נפשנו עם הכרזת עצמאותנו בארץ, מחייב אותנו לקיים ולקבל עלינו לדורות את יום הכרזת מדינת ישראל, הוא יום ה' באייר שבכל שנה ליום שמחה של אתחלתא דגאולה לכלל ישראל, ולהוציא את היום שבו נעשה הנס הגדול הזה מכלל מנהגי האבילות של ימי ספירת העומר, עם מתן הוראות לתפילת הודיה ודרשות מעין המאורע בבתי הכנסת בתפילת מנחה."

אינני נכנס כלל לליבת הויכוח בדבר מה ראוי ומה לא ראוי, מה נפסק ומה נקבע על ידי "עמך", אני רק מפנה את תשומת הלב לכך שקשה לומר שאין המדובר ביום חסר משמעות דתית. אפילו לשיטת מי שסבר כי המדובר במעשה שטן - הרי שכדי לקרוא למשהו "מעשה שטן" - צריך לייחס לו משמעות דתית.

דומני כי ברוב הטובה, נשכחת העובדה כי מדובר בטובה, ויש החושבים כי מדובר בחוק טבע. את גודל ההצלה קשה להסביר למי שאינו זוכר, או שלא למד, מה היה מצב יהדות ארץ ישראל לפני המלחמה. אולי אזכיר כי בשנת תרפ"א (1921 למניינם), תהלוכת 1 במאי של קומוניסטים ערבים ביפו התדרדרה לטבח ביפו, ואלו גרר התקפות צבאיות על ישובים יהודיים בכל רחבי הארץ, ויהודים רבים נהרגו ונרצחו. חלק מאלו שניצלו, ניצלו בשל פעילות מקומית של יחידות צבא בריטיות שהחליטו להשליט סדר. היו זמנים ומקומות בהם חיילים בריטים לחמולצד חבריהם הערבים נגד הישוב היהודי. מי שחושב שלא שעת חסד עמדה לנו כשריחם עלינו הקב"ה והצילנו - יתכן כי לקה בעוורון, או חמור מכך - שהוא חושב שכוחנו ועוצם ידינו עשו לנו את ההצלה הזאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 11:29 לינק ישיר 

מואדיב, דומני שאתה מבלבל בין שני דברים.

1) עניינים דתיים.

2) מאורעות משמעותיים ברי השפעה המתחוללים בעולם.

עניינים דתיים - מה שכלול במצוות ובמה שנובע מהם, כפי שאלו מפורטים בתורה.

מאורעות בעלי השפעה המתרחשים, ללא ספק יש להם משמעות [למי שמאמין ביד אלוהים המכוונת את המאורעות הללו והמשגיחה עליהם]. משמעות זו קשורה לעניינים דתיים. השלכה יש לה על הדת. אך היא אינה חלק ישיר עם הדת.

לדבריך, גם השואה אמורה להיות בעלת משמעות דתית. ואני אינני סבור כן. בהחלט שלא. השואה השפיעה השפעה שאין לה אח וריע על החיים היהודיים והדתיים. אך אין לה חלק במעשה הדתי. ומכאן, שיש לו משמעות יהודית, אבל לא דתית.

בסגנונו של הרב סולובייציק, אכן בהקמת ובקיום המדינה יש משום דפיקת הדוד, אך לא משום מצוותו או דתו.

ועל המשמעות היהודית באתי בדבריי דלעיל.

נ.ב. אני דן בדברים לגופם. ציטוט של רב כזה או אחר, אם אינו מתייחס ישירות לגוף הדיון ולטענותיו, אין בו מבחינתי דבר יתיר על דברים שאתה כותב.

תוקן על ידי החופש_לדעת ב- 28/04/2009 11:28:12

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 11:37 לינק ישיר 

חופש
כתבת:
<עניינים דתיים - מה שכלול במצוות ובמה שנובע מהם, כפי שאלו מפורטים בתורה. >

למה רק החלק הזה של התורה נקרא ענין דתי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 12:18 לינק ישיר 

בעל, שמא שגיתי כתוב דבר. ועדיין, יש הבדל בין עניין דתי [שאיך שלא נגדיר - הוא אמור להיות חלק מההוויה הדתית], לעניין הקשור לדת [בלבד].

אני מבין מה הבעיה: הלוא הקמת המדינה וקיומה במפת ההיסטוריה היהודית יש לו השפעה על הדת, במיוחד אם יד האל היא היא שמעניקה לכך את הכוחות. אם כן, כיצד אין ליום העצמאות משמעות דתית?

יחד עם זאת, ברור לי שכך הדבר.

בחסידות מביאים משמו של הבעל-שם-טוב שכל דבר שהאדם רואה צריך לשמש לו הוראה בעבודת ה. האם לפי תפיסה זו כל דבר הוא בעל משמעות דתית? בוודאי שלא.

העניין הוא, שיש הבדל אקוטי בין מה שיוגדר כחלק "אימננטי" מהדת, לבין כלל תופעות הלוויין העוטפות את החיים הדתיים [כשכל אחת מתופעות אלו מזעזעת במידה כזו או אחרת את 'הגרעין הדתי' שנמצא בתווך, בפנים, מאחורי מעטפת התופעות והמאורעות]. 

לכן, עצמאות מדינית של יהודים בארץ היהודים היא בהחלט תופעה חשובה מאוד, והשפעתה על החיים היהודיים - פיזית ומטהפיזית - היא עמוקה עד אין קץ. אבל בהחלט היא איננה בעלת משמעות דתית, ולו רק - אבל לא רק - מפני שביסודה, ביסוד המעשה המדיני היהודי מאז שהחל, טבועה התכחשות רעיונית ומעשית למחיובות דתית.

תוקן על ידי החופש_לדעת ב- 28/04/2009 12:18:11

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 12:29 לינק ישיר 

ביסוד המעשה המדיני היהודי מאז שהחל, טבועה התכחשות רעיונית ומעשית למחיובות דתית.

ומה היתה ביסודה של 160 שנות מלכות חשמונאי, ינאי הורדוס יוחנן וא', ?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 12:30 לינק ישיר 

כלומר
לביאת המשיח, אין משמעות דתית, כנ"ל לתחית המתים
ובעבר, אין משמעות דתית לא לקריעת ים סוף ולא למעמד הר סיני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 13:25 לינק ישיר 

החופש_לדעת כתב:

מואדיב, דומני שאתה מבלבל בין שני דברים.

1) עניינים דתיים.

2) מאורעות משמעותיים ברי השפעה המתחוללים בעולם.

עניינים דתיים - מה שכלול במצוות ובמה שנובע מהם, כפי שאלו מפורטים בתורה.

מאורעות בעלי השפעה המתרחשים, ללא ספק יש להם משמעות [למי שמאמין ביד אלוהים המכוונת את המאורעות הללו והמשגיחה עליהם]. משמעות זו קשורה לעניינים דתיים. השלכה יש לה על הדת. אך היא אינה חלק ישיר עם הדת.

לדבריך, גם השואה אמורה להיות בעלת משמעות דתית. ואני אינני סבור כן. בהחלט שלא. השואה השפיעה השפעה שאין לה אח וריע על החיים היהודיים והדתיים. אך אין לה חלק במעשה הדתי. ומכאן, שיש לו משמעות יהודית, אבל לא דתית.

בסגנונו של הרב סולובייציק, אכן בהקמת ובקיום המדינה יש משום דפיקת הדוד, אך לא משום מצוותו או דתו.

ועל המשמעות היהודית באתי בדבריי דלעיל.

נ.ב. אני דן בדברים לגופם. ציטוט של רב כזה או אחר, אם אינו מתייחס ישירות לגוף הדיון ולטענותיו, אין בו מבחינתי דבר יתיר על דברים שאתה כותב.

תוקן על ידי החופש_לדעת ב- 28/04/2009 11:28:12

בקיצור, לפורים ולחנוכה אין שום משמעות דתית, לפי שיטתך. הלא כן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 14:40 לינק ישיר 

ירוחם.
הופתעתי מעט מהתגובה שלך. נראה לי שהשתדלתי לבסס את מה שאמרתי על הסכנה הממשית לקיומו של העם היהודי. במקום לענות לי העדפת להתלהם על אלו שרואים הכל שחור.
אני מסכים לחלוטין שהיו עוד תקופות קריטיות לעמינו בהיסטוריה (לא הרבה, לדעתי) וברוך ה' הצלחנו לעבור את זה.  אחת הסיבות ששרדנו משברים היא בגלל שלא הנחנו מראש שהכול יהיה בסדר והכול ורוד.
אם אתה מעדיף לטמון את ראשך בחול ולהתמוגג מאושר על מצבינו הרוחני הנפלא - יערב לך.  לחילופין אם תעדיף לפקוח עינים נוכל לנהל דיון רציני בשאלה "לאן מועדות פני היהדות".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 15:53 לינק ישיר 

תקועיסט

אנחנו לא תקועים בשום מקום, ולא הכל ורוד- ולא הכל יפה, אבל אף פעם לא היה- ולא יכול להיות- הכל- ורוד ויפה,

לדעתי אתה לא קורא נכון את ההיסטוריה- על התקופות הקריטיות של עמנו-, אולי תביא אתה בבקשה תקופה ארוכה מחיי העם הזה שבה לא הינו-או היו רואי שחורות- בשלב זה או או אחר, שחשבו וניבאו על קטסטרופה.

בעצם טעות בידי-, לפני כשמונים שנה בארופה. רוב המנהיגים  של היהדות החרדית וחלק ממנהיגי היהדות החילונות,
ראו רק וורוד, ולא ראו שחורות כהרגלם. הם אמרו שהכל יהיה בסדר, הבטיחו את זה, בפה מלא כי הכל יהיה בסדר.

והמענין -כי היום הם טוענים כי הכל לא בסדר, ויהיה אסון,  אז למי צריך להאמין, או יותר נכון למי אסור להאמין!

אתה שואל לאן פני היהדות? כשהרבנים והאדמרים הודחו על ידי הציונים מההנהגת העם, אמר ה' הגיע עתה- של  גאולת- ישראל.

העובדה- שהגאולה בא, כשהנהגת העם והמדינה עברה לידים אחרות, לידים שלא רואים רק את טובת השטטל, והקהל שלהם .

אף אחד לא יכול להכחיש את העובדות, לעם ישראל טוב יותר מאשר אי פעם בהיסטוריה שלו, מכל הבחינות האפשריות והעולות על הדעת,

שועלים קטנים מחבלים בכרמים, כך היה תמיד וכך יהיה כנראה גם בעתיד, בני קרח לא מתו הם חיים ובועטים, ומדברים לשון הרע על הארץ ועל העם. מעוררים מחלוקות  יחד עם דתן ואבירם ועדת המרגלים, ב"ה שכבר אין חלקי עימהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 17:12 לינק ישיר 

"בקיצור, לפורים ולחנוכה אין שום משמעות דתית, לפי שיטתך. הלא כן? "

כך שאל מואדיב.
כדי לענות על שאלה זו צריך לתת הגדרה למילה משמעות והגדרה למילה דת.
למילה משמעות לפי מילון ספיר יש שני פירושים:1.מובן פירוש 2.חשיבות.
דת -שיטה באמונה באלוהות והמצוות הקשורות בה.

כלומר הוויכוח הנטוש באשכול זה  הוא בין התופסים את המילה משמעות בפרוש הראשון ואז :

1.המשמעות הדתית ניתנה לחגים חנוכה ופורים רק כאשר חכמים קבעו שהמאורעות שקרו בהיסטוריה  יזכרו על ידי מצוות.
2.לגבי הקמת מדינת ישראל-כאן יש חילוקי דעות.
הרבנים שהחליטו שצריך לומר הלל וצריך לרקוד על אף שאנחנו בתוך ימי הספירה-נתנו להקמת המדינה משמעות דתית,לא כולם ,כידוע,קיבלו את הפסיקה הזאת.
3.לגבי קריעת ים סוף ומעמד הר סיני-הרי לשניהם יש מצוות הקשורות למאורעות אלה:חגיגת שביעי של פסח וחג השבועות.
לגבי ארועים אחרים שאולי יש להם חשיבות אבל הם לא נזכרים ונעשים  על ידי מצוות-יש להם משמעות דתית במובן השני ,של פרוש המילה משמעות:חשיבות.{אבל אז עדיין צריך לבדוק אם ארועים כאלה  ראויים לתואר דתי או שמתאים להם יותר התואר:היסטורי.}

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 17:15 לינק ישיר 

נדמה לי שההבדל נעוץ בשאלה להיכן המאורע הוביל. כאשר המאורע הוביל לביסוס הדת והתורה כגזע המוח של חיי האומה, באותה שעה המאורע נכלל אף הוא במסגרת הדתית. לא כן בנוגע לסוגיית עצמאותה המדינית של התנועה הציונית בארץ ישראל, שהקשר בינה לבין הדת והתורה היהודיים הוא בהחלט מישני [אפילו לא רצו להזכיר את הקב"ה במגילת העצמאות, כידוע].

הוא הדין בנוגע לימות המשיח ותחיית המתים, שהם ייעוד דתי, ומצווה דתית להאמין ולצפות לכך.

ומדוע לא עניתם לי אתם, מקשנים יקרים, על אותו סוג של שאלה: לדידכם השואה היא בעלת משמעות דתית?!

האומנם אינכם מבדילים בין מאורעות שיש להם השפעה על המחשבה הדתית אך הם עצמם אינם קשורים לדת, לבין מאורעות ותופעות שהן חלק מהדת?!

תוקן על ידי החופש_לדעת ב- 28/04/2009 17:13:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 17:24 לינק ישיר 

אגב, הרב סולובייציק במאמר (הנ"ל) קול דוד דופק אכן כותב שיש ערך דתי למדינה. הייעוד של המדינה, "ברית הייעוד", היא לשמוע ולהיענות לקול דפיקות הדוד. ומהי היענות זו? הסדרת המדינה על אדני חוקי ההלכה!

[אני מניח שרוב העמיתים כאן נרעדים ומתחלחלים מהמחשבה שכך אכן ייצא לפועל. הלוא כן?]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 17:34 לינק ישיר 

החופש

מואדיב, אהבתי את הסלקטיוויות 'גדולי הרבנים של הדור: הרב הרצוג והרב עוזיאל והרב ג'יי בי'. לא שיש לי משהו נגד הקיטלוג ובפרט מול ממציא הגדולומטר, אבל אם באת להזעיק גדוילים (להביא הורים) נדמה כי המתווכחים אתך יצליחו להרכיב רשימה ארוכה יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 17:57 לינק ישיר 

לחופש לדעת

"האומנם אינכם מבדילים בין מאורעות שיש להם השפעה על המחשבה הדתית אך הם עצמם אינם קשורים לדת, לבין מאורעות ותופעות שהן חלק מהדת?!"

כך כתבת.

כפי שכתבתי אם יש מאורעות הקשורים לדת אפשר לומר שיש להם משמעות דתית כאשר פרוש המילה משמעות הוא חשיבות דתית.
למשל להולדת הבעש"ט(דוגמא שעולה בדעתי)יש משמעות דתית במובן שיש לה חשיבות דתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2009 18:04 לינק ישיר 

להולדת הבעל שם טוב אין שום משמעות דתית. נקודה. גם לא להולדת משה רבינו. [יש לה אולי משמעות חסידית לחסידים, כמו שלבני משפחה יש משמעות ליום ההולדת של אמם]. אם את סבורה כך, יש לך לטעמי בעיה בחשיבה.

[אגב, להערתך הקודמת, אין לי ספק שיום ההכרזה על הקמת המדינה גובר בשמחתו ובעוצמתו על פני האבל שבימי הספירה על מותם (?) של עשרים וארבעה (?) אלף תלמידים.]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מדינת ישראל-הירהורים בקול ליום העצמאות.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 8 9 10 11 לדף הבא סך הכל 11 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.