רפאל בולאק (פ"ב. נעתק ברשות הכותב)כששואלים אותי מהו השינוי העיקרי שעשית בחייך, ולרוב השואלים בטוחים שהשינוי הוא שמירת מצוות או לבוש וכדומה, תשובתי אחת: הורדתי את הפלסטר מהפה! אין לי שום קושי בשמירת מצוות, וגם לא בללבוש שטריימל וקפוטה, אולם האיסור לחשוב, הבא לידי ביטוי בכך שכל מחשבותיי סגורות וחתומות, ללא יכולת להביעם הוא הנורא מכל עבורי. ואין בזה שום הבדל בין חרדי שעשה שמונה תארים, לאברך כולל, היהדות החרדית אוסרת על חופש המחשבה. כחרדי בעבר, שהאמין באיסור המוחלט להרהר ולחשוב ובודאי לקרוא, אני מתייחס בהבנה ובכבוד מסוים לדוגלים באמת ובתמים בגישה שכולנו אפסים קטנים הנשמעים לרבותינו מדור דור. [המשפט האחרון נכתב בעשרות ואריציות בספרי ההשקפה במאות האחרונות, ולא המצאתיו]. ודאי שאת צודקת שגם זו בחירה, וכל אדם החי את חייו בוחר בהם ובצורתם, ואין כאן אונס או כפייה חיצונים, אלא שאמונה זו לכשעצמה היא אמונה בשעבוד המוחלט של האדם על שכלו ולבו, להבנות ותפישות של אחרים גם אם אינו שלם איתם. בכל הספרים כמעט [מלבד הרמב"ם] אם אינך מאמין בקודקס האמונות והדעות, עליך לחפש היכן הינך חוטא בכל מיני חטאים שונים ומשונים, אחרת בודאי היית כמונו המאמינים ב x w z . השינוי הראשוני אצלי התחולל כאשר ראיתי רעת האדם כי רבה, ובפרט רעת המנהיגים והרבנים הגדולים, ובכל ליבי ותמימותי ניסיתי להצדיקם, ובכל אשר פניתי לקבלת הסברים ומענים לשאלותיי הרגשתי חלל בקרבי, או אז הבנתי שהצידוק והתירוץ הם מקור האמונה, ושאין הבדל בין האיסלם הנצרות והיהדות, בכך שלכולם תשובה מוכנה לכל שאלה, גם אם השאלה זועקת לשמיים והתשובה אינה מתרוממת כהוא זה מהארץ.
מדברייך על עצמך, הייתי מגדירך אורתודוקסית ולא חרדית. נכון הוא שמי אנוכי שאגדיר את זולתי, ובפרט שההגדרה היחידה שאני מוצא לחרדי הינה הגדרתו את עצמו כחרדי. וכפי שאמר לי פעם חבר שהתגורר בשכונה בה חיו הרבה דתיים, 'היחידים שלא מפסידים תפילה במניין וקובעים שיעור תורה בכל יום הם הדתיים, אנחנו האברכים ובודאי הבעלי-בתים כמעט כל בוקר מתפללים בבית וכשאין כולל לא פותחים ספר, במה אנו חרדים לעומתם? [וכמו המשפט המפורסם שבעלי תשובה נעשים משלנו רק כאשר מדברים בקדיש.] ולכן ודאי שחרדי הינו הגדרה קהילתית ולא שמירת מצוות וכדומה. [אני נזכר כרגע באימרה נוספת, אם יציעו לאם חרדית, שבנה יהיה חרדי מודרני שבשבת לובש שטריימל וקפוטה אולם עושה כל דבר אסור, או לחלופין שיילבש כיפה סרוגה גדולה ויהיה מרכזניק המקפיד על כל שעה"צ , בודאי תבחר באופציה הראשונה]. נחזור לעניינינו, האורתודוקסים ובהם גם ש"י עגנון או ברוך קורצוויל או הרב סולוביציק ובודאי ליבוביץ, אכן שומרים מצוות קלה כבחמורה, אולם אינם חושבים שדרכם היא היחידה ואין בילתה, ובודאי פתוחים למחשבה מכל סוג, בשונה מהם החרדים [גם בעלי הפרופסורה שבהם] מקפידים הרבה פחות על המצוות אולם הרבה יותר על ההשקפה הטהורה, שיסודה אמונה מרבנים, ואנו הצודקים וכל השאר טיפשים במקרה הטוב, ובמקרה הפחות טוב רשעים. והנה אני נזכר בעוד משפט נורא שאמר ר' חיים סאלוביציק, על תנועת הציונות, שלא עבדו ישראל ע"ז אלא כדי להתיר להם גילוי עריות, וכשאני הקטן והטיפש נחשפתי לברנר, ביאליק, פייארברג, ............הייתי מזועזע עד עמקי נשמתי, הרי כל ימי אני מחפש בקהילתי אנשים המוכנים למסור נפשם עבור תיקון עצמי, ולחשוף בבשרם על מנת לגלות כל זיוף ושקר, ואני לא מוצא כלום לבד מהתפעלות עצמית, הכיצד לא בוש לומר עליהם כדברים הללו, אין זאת אלא שלא עבדו ישראל את רבניהם כי אם לעבוד את עצמם, ולהלל לשבח את אלוהיהים המאמין בהם. לכן יש לי באופן אישי שיח פורה עם אורתודוקסים, שאינם משנים את עובדות החיים ולא מסלפים המציאות, וחיים את חייהם באדיקות אולם בכבוד לזולת, ולא עם קהילה שעיקר אמונתה היא הקבוצה ומנהיגיה ומוכנה לסלף ולעוות כל דבר לצרכי הקבוצה.
דברייך על אמונה באריה סתם הבלים, מעולם לא האמנו באדם יהא אשר יהא, ולא עשיתי קורס בביקורת המקרא וכנראה שגם לא אעשה, [הבלי האוניברסיטה לא חשובים בעיניי מהבלי הישיבה]. אמנם קראתי ולמדתי לא מעט, אולם מחשבותיי פשוטות איני פילוסוף ולא הוגה דעות לא מדען ולא חוקר, אני אדם פשוט המנסה לחיות בכנות וביושר עם עצמי, וכל דבר שאני מבין אני משוחח עליו עם כל אדם מהמוסכניק שלי ועד לרופא הבכיר בסורוקה, וכסוקרטס אני סבור שאם לא הצלחתי להסביר את עצמי לכל אדם [כמובן בתנאי שהוא רוצה לשמוע] הבעיה היא בי. כן יש לי הערכה רבה לאריה שפתח לי שערים בכל תחום, אולם מסקנותיי הם שלי. ומעולם [מאז גיל 22 שהחלטתי שרק אני אחליט במה אני מאמין ולא אחזור על מנטרות]לא שמתי עליי עולו של אחר, לכן אין כאן אמונה אלא לימוד והתפתחות.* rel="async" commentable_item="" autoexpand_mode"="" method="post" action=" www.facebook.com/ajax/ufi/modify.php" data-live="{"seq":"435178736579910_2416511"}" id="u_0_i" style="margin: 0px; padding: 0px;">
 |
|
|