| נשלח ב-28/4/2006 01:22 |
|
| |
שימוש בחשמל בשבת או מלחמת הגנרטורים
שמוע שמעתי שפורום זה מהווה בית ועד לחכמים, ורציתי להיוועץ בחכמי הפורום : שכונתי מן השכונות המתחרדות היא. בשנים האחרונות הגיעו עוד ועוד חרדים ומאידך עזבו תושבים ותיקים את השכונה. עד לפני כמה שנים נשמר סטטוס קוו יפה בין חילונים לדתיים. בשנה האחרונה, החרדים הצליחו לעורר קונצנזוס של טענות כלפיהם, וזאת בשל דבר אחד : גנרטור. נאמנים לפסק הרב אלישיב שלא להשתמש בחשמל בשבת, הם מנסים להעביר גנרטור, תוך רישות כל גגות השכונה וכיעור של ממש. *:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
אינני חרדי ולא אנטי-חרדי. קוויתי לחפש קצת אמת, ורציתי לשאול : מהבחינה ההלכתית : אני מבין שפעם ההיתר לשימוש בחשמל היה משום בתי חולים – כיום קשה להתיר שכן בתי החולים עצמם משתמשים בגנרטור. אבל עדיין נשאר ההיתר של יולדות, חולים וכו' שאם לא יהיה להם חשמל, אולי יש פה פקו"נ. מהו אפוא ההיתר (אם יש כזה) לשימוש בחשמל? שאלה נוספת : אומנם אינני ציוני גדול, אבל נדמה לי שסברת הרב גורן חזקה מאוד דווקא בנושא זה. הרב גורן טוען שלא ייתכן שחברת החשמל תשתמש בנכרים בשבת, שכן לא ייתכן שחשמלה של מדינת ישראל יהיה מופקד בידי זרים. כאמור, אינני מכחולי הלבן, אבל זו נראית לי סברה חזקה בנושא זה. מה דעתכם? ומה לגבי ריבוי בשיעורים? האם מישהו יודע מה המצב האמיתי בחברת החשמל – מה באמת קורה שם בשבת?
טענה ששמעתי הייתה שזה לא "סתם חומרא" אלא חשש דאורייתא. שאלתי היא אפוא כיצד מותר לבוא לגור בשכונה כזו אם לא בטוח שיש בה גנרטור? והאם לא עדיף לשבת בחושך ולמעט כשלום בית ועונג שבת מאשר לגרום ל"לא תשנא את אחיך בלבבך", להכשיל רבים בפנייה לערכאות ע"מ להכשיל את היוזמה לגנרטור? אציין כי לא מדובר ב'שמוצניקים' שונאי דת, אלא ביהודים יר"ש שמוכנים להילחם על זכותם של החרדים לגנרטור, אבל רק אם יעבירו זאת מתחת לקרקע, בלי לכלוך ובלי רעש. האם יש היתר הלכתי לבוא ולכפות חומרא בהלכות שבת ע"ח האחרים? מה היחס בין מצוות אישיות כאלה לבין מצוות בין אדם לחברו – או שמא נאמר שמי שלא רוצה לשים גנרטור הוא כמו מי שמפריע לו שירה של זמירות שבת, ואין להתחשב בו?
בפראפראזה על הרמב"ם גבי פקו"נ בשבת, נראה לי מצב עגום למדי : הגנרטורים למיניהם נעשים ע"י טפשי החברה החרדית והבטלנים שבהם. מכמה שכונות אחרות הבנתי שאותם אלה שבדר"כ אחראים לדברים אלה אינם יראי ה' לשמו, על פי רוב, אלא עושי ביזנס לא קטנים. נדמה לי "כי רבים חללים הפילה ועצומים כל הרוגיה" וכי פסק הרב אלישיב קצת יוצא מפרופורציה - האם לא עדיף ליישמו כאשר יש רוב גדול ומוצק לחרדים בשכונה?
מדובר בהעברת חוטים מאוד מכוערת מבית לבית, בצורה שכל מי שקצת אסתטיקה מפריעה לו, מאוד נפגע.
נדמה כי הבעתי את דעתי בצורה די ברורה. אבל אני באמת מבקש לחפש אמת, גם מהבחינה ההלכתית וגם מהפן הציבורי של דברים שכאלה. אנא לא להיכנס לוויכוחי חרדים/חילונים מיותרים, אלא לצורך הדיון.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2006 09:17 |
|
| |
.
בתי חולים משתמשים בגנרטורים ???
בד"כ יש גנרטור לגיבוי, לא לשימוש שוטף.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2006 10:04 |
|
| |
לבדד ישכון
אנסה לסכם את שאלותיך:
א. האם מותר להשתמש בחשמל של חברת החשמל בשבת?
ב. האם חייבים להשתמש בגנרטור בשבת?
ג. האם יכולים חלק מדיירי שכונה לכפות העברת קוי חשמל של גנרטור באופן שמפריע לתושבים
האחרים?
ואלו הן התשובות:
א. יש בחברת החשמל אנשים שעובדים בשבת ומחללים שבת. לפני שנים רבות, העבודה הזו היתה
חיונית לפעולה תקינה של תחנות הכוח. כלומר, ללא התערבות אנושית שיש בה חילול שבת מן
התורה, ייצור החשמל היה נעצר.
לא ידוע לי אם זה כך היום. לפי מה ששמעתי עוד לפני מספר שנים, הייצור היום הוא אוטומטי, ולא
נדרשת התערבות אלא במקרי חירום של תקלות.
אם ייצור החשמל כרוך בחילול שבת, והחשמל אינו יכול להגיע אל הבתים ללא התערבות שיש בה
חילול כזה, הרי אז יש לגבי החשמל שיוצר בשבת שאלה של הנאה ממלאכה של יהודי.
אך גם לשיטה זו, כמדומה שהחשמל שמיוצר בתחילת השבת, בלילה, הוא עדיין המשך של ההכנות
הדרושות שנעשו מבעוד יום. לפיכך, השאלה על חשמל שיוצר בשבת היא יותר על החשמל של המשך
השבת.
כמובן, אלו דברים שיש לבדוק אותם עובדתית. ואולי יש מן המשתתפים כאן שיודעים מה קורה
בחברת החשמל. ללא זה, דברי הם בגדר של השערה.
כמובן, אם היתה הפסקת חשמל באיזור, והחשמל חזר לפעול לאחר מכן, ברור שזה נעשה תוך חילול
שבת, ואז השאלה מחריפה. כפי שיתבאר לקמן, יש סיבות שמאפשרות להמשיך להשתמש גם באופן
הזה, ויש שאינן מספיקות כדי להתיר.
כדי להתיר להשתמש בחשמל של חברת החשמל נאמרו כמה טעמים:
1. החשמל שמיוצר בתחילת השבת אינו כרוך בחילול שבת.
2. ייצור חשמל בשבת הוא הכרחי מטעמים של פיקוח נפש. בכל שכונה ובכל רחוב יש לפחות אדם
אחד שהחשמל לגביו הוא אמצעי חיים – קשישים, תינוקות קטנים, חולים, יולדות. על אחת כמה וכמה
בשעה שיש בית חולים בשכונה, ולפיכך שכני "מעייני הישועה" בבני ברק נהנים מן הצורך של בית
החולים בחשמל. הכלל הוא "נר לאחד נר למאה". אי אפשר לייצר חשמל רק עבור פלוני, ולכן כולם
מותרים להשתמש בשל הייצור הדרוש לאותם מעטים.
3. שימוש סביל בחשמל בשבת במקום של הצלת ממון והפסד מרובה הוא קל יותר מאשר להנות
"בידים". לכן, יתכן שלמרות שיש מקום להחמיר בתאורה, למשל, מותר להמשיך לחבר את המקרר
(והמקפיא) לחשמל כדי לא להפסיד את המוצרים שעלולים להתקלקל.
ההיתר הזה נובע מכך שהאיסור להנות מחילול שבת הוא מדרבנן, ויש בו תנאים וגוונים שונים.
(יש לדון על הבטים נוספים בנושא זה. כבר היה בעבר אשכול על ניהול חיים מודרניים, ועל השאלה
כיצד התורה מספקת מענה לצרכים אלו, שלפעמים מחייבים חילול שבת. אני מעיר על זה
למתעניינים. את האשכול פתח בשעתו אבהו. איני זוכר את הלינק).
על אף ההיתר הזה, החזון איש התנגד מרות לשימוש בחשמל בשבת. מסתבר לי שהיה זה במידה
רבה כדי להבהיר לאלו שהולכים בדרכו כי אי אפשר להיות חלק מן החברה והמדינה, שמזלזלת
בשבת ובעוד דברים. חלק מהציבור החרדי נמנע במשך שנים משימוש בחשמל בשבת, והתאורה
בבתיהם היתה מבוססת על נרות, ולאחר מכן על מנורות גז, "לוקס". לאחר זמן הופיעו מצברים
קטנים, שסיפקו חשמל במשורה לתאורה. ואחר כך החלו לקום חברות גנרטורים מקומיות שיכלו
לספק חשמל בקנה מידה גדול, אפילו למזגנים.
ב. ודאי שאין חובה להשתמש בגנרטור בשבת. אפשר לוותר על השימוש בחשמל... ואפשר להשתמש
בחשמל רק עבור המקרר והמקפיא, אבל לא עבור תאורה, מאוורר ומזגן. יש פתרונות תחליפיים
לתאורה, כאמור.
אבל מי שמשתדל כי בשבת תנאי הדיור שלו לא יהיו גרועים יותר מאשר בחול, יעדיף להשתמש
בגנרטור כדי לא לזלזל בשבת, ובעונג שבת.
ג. התקנת גנרטור וחיבור הבתים לגנרטור אינם משימה קשה, אך עדיין הם צריכים להתבצע בידי
אנשי מקצוע. אחרת, לא רק שיש בכך בעיה אסתטית, אלא גם סיכון.
יש גם לדעת שאין חובה על האדם לבזבז ממונו בלא דעת. לכן, מן הראוי שהחפצים בגנרטור יתארגנו
בצורה מסודרת, יקימו עמותה, ימנו אחראים, ויעסיקו אנשי מקצוע להתקנת הגנרטור ותיחזוקו. וכמו
בכל עמותה, יש למסור דין וחשבון לחברים ולוודא שהדברים נעשים בצורה יעילה וחסכונית.
כאשר הדברים מתנהלים היטב, הגנרטור יכול לשמש גם לאספקת חשמל בזמני חירום, כגון הפסקת
חשמל ארוכה באמצע השבוע. שמעתי גם שיש מקומות שבהם הגנרטור פועל כה טוב, עד שחברת
החשמל שקלה להשתמש בשירות זה תמורת תשלום במקום הצורך.
אין חובה על דיירים להסכים להעברת חוטי חשמל בצורה מסוכנת או מכוערת. אמנם, כופין על מידת
סדום, ואין ראוי להפריע להעברת חוטים בתנאי שאין היא מביאה נזק או צער בטווח הארוך. לכן,
רשאים הדיירים לתבוע מצרכני הגנרטור לסדר העברת חוטים כראוי. אך כמדומה שאם חוטי החשמל
במקום אינם עוברים מתחת לאדמה, אין צורך גם לחייב את צרכני הגנרטור לעשות כן. אך בשכונה
שבה הותקנו קוי החשמל בצורה החדישה התת קרקעית, נראה שהמנהג הוא לעשות כן ואז יש מקום
לתבוע מצרכני הגנרטור לעשות זאת. יש לזכור כי מדובר בהוצאה כספית כבדה, והמתחשבים
בזולתם במקום שאין להם הפסד תבוא עליהם ברכה, ודרך עם ישראל לעשות חסד עם זולתו.
מסקנות:
א. מותר להשתמש בחשמל בשבת כי בדרך כלל ייצורו אינו כרוך בחילול שבת, וכן על סמך העובדה
שבכל שכונה יש כאלו שמותר לחלל עבורם שבת כדי לספק להם חשמל. בשל כך מותר להמשיך
להשתמש בחשמל גם אם היתה הפסקת חשמל שתוקנה בשבת. ובוודאי שאין מקום להחמיר במניעת
הפסד, כגון פעולת המקרר והמקפיא.
ב. אין ראוי להפריע לאלו המבקשים להתקין גנרטור, ואדרבה מהדרים הם בשמירת השבת. אך חובה
עליהם להתקין את הגנרטור והחיבורים בצורה בטיחותית וגם אסתטית.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2006 10:37 |
|
| |
א. יש מאמר ארוך של הרב ישראל רוזן ב"תחומין" (כמדומני ט"ז), המתאר את המציאות. לפי הכתוב שם, ייצור החשמל כיום הוא אוטומטי לגמרי, אך כאשר יש עלייה או ירידה משמעותית בצריכה, אז נצרכת התערבות אנושית. ב. לגבי השיקול של פיקוח נפש - זה לא תלוי רק בשאלה אם בשכונה שלי יש חולה וכד': 1. כל תחנת כח מספקת חשמל לחלק גדול מן המדינה, ובאיזור כזה ודאי שיש חולים שיש בהם סכנה. הגדר של "שכונה" רלוונטי רק להפסקת חשמל שתוקנה. 2. מעבר לחולים - שוו בנפשכם מה היה קורה אם בכל ליל שבת היה חושך במדינה. ברור שהיו הרבה מעשי רצח, פליליים ובטחוניים. 3. וכן גם ביום, יש מערכות חיוניות נוספות שפועלות ע"י חשמל. מערכות התקשורת פועלות בחשמל, ובתחנות המשטרה ובסיסי הצבא חייבים שיהיו אמצעי קשר. ובעצם גם בבתים - הרי ברור שבמדינה כולה יהיו מספר מקרי פיקו"נ בשבת, ואנשים יזדקקו לטלפון כדי להזעיק עזרה. כמדומני שגם החזו"א הסכים לכך שייצור החשמל נחוץ לפיקו"נ, אך טען שמכיוון שבתחנות הכח נעשות הרבה פעולות שאינן הכרחיות לשם ייצור החשמל, כמו רישומים וכד', אסור להשתמש. אך יש לשים לב, שמפעולות אלה אנו לא נהנים - אנו נהנים מן החשמל עצמו, דהיינו מהפעולות שהן כן הכרחיות לייצורו, שהן פעולות של פיקו"נ. ולכן הוא נימק זאת בחילול השם ולא באיסור ההלכתי של הנאה מחילול שבת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2006 11:00 |
|
| |
מיימוני, תודה על הפירוט והאריכות. הדגשתי לעיל כי אין מדובר במידת סדום; מדובר בכבלים העשויים לקרוס בעת ירידת שלג. מדובר בשכונה שבה החשמל הועבר מתחת לאדמה ועל כן "רישות" השכונה הוא באמת מפריע.
מה ההבדל בין שימוש בגנרטור, שהוא נפוץ יחסית, לבין שימוש במים - אני מניח שגם ב"מקורות" מחללים שבת? אני רוצה להעלות את הבעיה העקרונית שהעליתי לעיל : יש מחלוקת ידועה בין גישות חרדיות ו"מזרוחניקיות" האם למדינה יש מעמד מיוחד של דיני ציבור מול דינים פרטיים : השאלה עולה למשל האם מותר להיכנס לפקו"נ ע"מ לכבוש שטחים. הגישה החרדית תדון מהדינים הרגילים של ספק פקו"נ, ואילו המזרוחניקים יראו דין מיוחד בציבור, ויאמרו שכל מלחמה עלולה לגרום לפקו"נ ועל כן במדינה אין להתחשב בדינים אלה. וכידוע דברי המנ"ח בעניין. השאלה היא במקרה שלנו : כאן, גם מי שהולך בשיטת החזו"א, יודה שזה לא הגיוני לתת את החשמל לידי נכרים - אם מדובר להציל את נפשי, אז אני יכול לעשות גנרטור, וכן עוד כמה אלפי אנשים. אבל כיוון שרוב רובו של הציבור לא מתשמש גנרטור, ולא יעשה, ממילא צריך את חברת חשמל, וא"כ האם זה הגיוני שנדרוש "רשמית" מחברת חשמל להעביר את השליטה בחשמל במדינה לידי נכרים לשבת? לו היו מפריטים את חברת חשמל, והיו כמה חברות שחלקן לא היו מחללות שבת, נראה פשוט שצריך ללכת למי ששומר שבת. אבל הואיל והמצב אינו כך, האם יש איזה שהוא עניין ללכת ולהציל ציבור פרטי, כאשר השאלה עומדת : מה יעשה הציבור הכללי - נניח והחזו"א היה שולט במדינה, האם היה הגיוני להקים חברה שתתן את השליטה בדבר כה מרכזי לנכרים?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2006 13:23 |
|
| |
שמועה שמעתי, שאם לא היו משתמשים כלל בשעון שבת, הרי שחילול שבת רב היה נמנע, עקב החיסכון
בירידת המתח ובעלייתו, שמצריכים התערבות אנוש של כיבוי טורבינות והדלקתן.
ושאם הציבור הדתי כלל לא היה משתמש בחשמל, אפשר היה לכבות תחנת כוח אחת לגמרי בשבת, על כל כאב
הראש שהיה נגרם לחברת החשמל.
ולכאורה זהו שיקול בעניין.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2006 15:37 |
|
| |
ש.
תודה על ההערה החשובה המרחיבה את הענין. אתה כמובן צודק.
לבדד
אכן גם לגבי מים יש אותן התלבטויות. ומן הסתם אותן תשובות. יש אכן המחמירים בציבור החרדי או
החזונאישניקי להשתמש רק במים שנאגרו בדוד מיוחד לשבת.
הפרעתוני
לא הבנתי את הטיעון. הרי גם החילונים מכבים את האור כשהם הולכים לישון. האם כוונתך שאם
הדתיים היו משאירים את החשמל כל השבת באותה רמת שימוש זה היה חוסך חילולי שבת?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2006 17:40 |
|
| |
הרב שמואל,
האם מותר ליהודי (ששואל זאת) לעבוד בחברת החשמל?
(אני אבין תשובה שלילית בבחינת 'אי אפשר לעולם בלא בורסי..ואשרי מי שאומנותו וגו' - מעניין אותי אם יש מי שהתיר לאור זאת).
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2006 21:03 |
|
| |
הפרעתוני, נראה לי שאין כל יסוד לשמועה ששמעת. ראשית, כפי שציין מיימוני, גם החילונים מכבים את האור כאשר הם הולכים לישון; שנית, ניהול הרשת הוא כמעט לגמרי אוטומטי, ועם שינויי העומס המחשב דואג לשנות את הקפי הייצור בהתאם; שלישית, חברת החשמל מכירה היטב את דפוסי צריכת החשמל בארץ, והיא יודעת בדיוק מתי עם ישראל קם ומדליק את הקומוקומים בבוקר - וגם מתי עולה ויורדת הצריכה בשבת, ואני מוכן להמר שמחר הם גם יהיו מוכנים לשינוי בצריכה ברגע שמגיעה המחצית במשחק הגמר ואנשים קמים להכין קפה ומדליקים את האור בשרותים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/4/2006 01:13 |
|
| |
גם וגם,
כיבוי טורבינות והדלקתן אינן באחריות המחשב, והן מזקיקות פעולות אנוש.
הציבור הדתי בארץ מונה יותר ממיליון נפש, וזו כמות מכובדת מאוד. אילו היו משאירים את החשמל
דולק כל הזמן - הרי שעליית המתח וירידתו היו קטנות יותר (שכן "רק" החילונים היו נחשבים
לעניין), ועל כן מצריכים פחות התערבות אנוש. אילו לא היו משתמשים כלל בחשמל, ברור שניתן היה
לכבות תחנת כוח שלמה.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/4/2006 01:35 |
|
| |
הפרעתוני, דומני שאם היית בקי יותר בניהול רשת חשמל היית יודע שחברת החשמל צריכה הרבה יותר התערבות אנושית כדי להשבית יחידת ייצור ולהפעילה מחדש מאשר כדי להשאיר אותה פועלת.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/4/2006 01:51 |
|
| |
ודאי וודאי.
אלא שאז הכיבוי היה מתבצע לפני שבת וההדלקה - לאחריה.
אינני מפחית מכאב הראש שזה היה גורם, אך חילול שבת זה היה יכול להפחית.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/4/2006 09:06 |
|
| |
ההדלקה היתה מתבצעת בשבת, אם המטרה היא שהטורבינה תהיה מוכנה למוצ"ש. בדומה לכך, תהליך ההשבתה היה מתחיל ביום ששי אחה"צ ונמשך לתוך השבת. למעשה, סביר להניח שהטורבינה לא היתה מושבתת כלל. טורבינות מיועדות לפעול בתנאי לחץ, טמפרטורה ומהירות סיבוב קבועים למדי. השבתה והפעלה-מחדש מקצרים את ימיהן. מה שהיה קורה הוא שהחברה היתה נשארת עם עודף גדול של כושר-ייצור, והיתה מוכרת את החשמל בחצי חינם למי שמוכן להשתמש בו בשבת.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/4/2006 10:29 |
|
| |
אבהו
אין לי מושג כיצד חברת החשמל פועלת , אבל הערתך למיימוני נראית תמוהה בעיני. לגבי החלקים האוטומאטיים בתהליך, יתכן שיש אפשרות לספק יותר כשיש יותר צריכה וההספק מסונכרן עם הצריכה, אבל לגבי אותם חלקים בתהליך הדורשים התערבות אנוש , פשוט שהם פועלים למנוע נפילות בזמן הקרוב וההנאה מהמלאכה שלהם איננה יכולה להיות מיידית . השאלה ההלכתית הרלוונטית היא לגבי הנאה ממה שדורש התערבות אנוש.
חוץ מזה אני מתאר לעצמי שהפקת האנרגיה אינה באמת יכולה להיות מסונכרנת עם צריכתה ויש שלב ביניים של אחסון , כך נמנעים בזבוז מיותר כאשר הצריכה יורדת וגם נפילות כאשר הצריכה עולה בפתאומיות. אמנם לא ברור עד כמה זה רלוונטי לשאלה ההלכתית.
גם וגם
גם דבריך לא ברורים. אם לחברת החשמל יש בעיה עם ירידה בצריכה כי הם אינם יכולים להאט את הקצב וגם אין להם מה לעשות עם עודף אנרגיה למעט למוכרו בחצי חינם, כיצד הם מתמודדים עם שינויים בצריכה במשך כל שעות היום או בין קיץ לחורף וכו' ?
|
|
|
|
|