בית פורומים עצור כאן חושבים

למה לנו דגלים וסמלים?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/5/2006 14:27 לינק ישיר 
למה לנו דגלים וסמלים?

בארה"ב דומני פסק ביהמ"ש העליון שזכותו של אדם לשרוף את דגל המדינה.
בארצינו באירועי ההתנתקות כעסו רבים נוכח מראות של ביזוי הדגל.

וכאן הבן שואל - לשם מה לנו דגל וסמל?

אקדים אינני דן מההיבט ההלכתי ושאלת חוקות הגויים (לענ"ד אין בכך בעיה), אלא מההיבט של חשיבות וייצוג.

לכשהתחלתי לחפש בתנ"ך את אלו לא מצאתי.
אמנם במדבר חנו לדגלים אך בפשוטו הכוונה - מחנות.

אמנם חז"ל דיברו על דגל של כל מחנה ועליו ציורים שונים מברכתו של יעקב, אך מסתבר שאין זאת אלא אנכורוניזם מאופן השימוש במחנות הצבא של האומות.
לאידך גיסא על ליבו של הכהן הגדול היו רק אבנים לקישוט, אך לא היה להם מעמד של דגל או סמל.
אף הביטוי נתת ל'יראיך נס להתנוסס' - אפשר שיש לדון על פירושו, ולכל היותר אף בקונוטציה של חז"ל דומה שעיקרו במשמעות של דגל כמוקד לזיהוי ולא להזדהות.

אכן דומני שלדגלים בעולם הקדום היה גם ואולי בעיקר מעמד תיפקודי - זיהוי המחנה / הישוב=טירות בעת קרב, וסמלים לזיהי לוחמים וכדו'.

אך, עם הזמן אלו הלכו וכבשו מעמד לעצמם כפונקציה של ייצוג והזדהות לאלו ניתן לצרף אף את ההימנון.

לכשנתבונן אפשר שהמערכת הדתית איננה חפצה בכינון זהות המבוסס רק על יצוג, אלא א"כ יש לגוף החפץ גם משמעות נורמטיבית. לשון אחר: היא איננה מעונינית ב'החפצה' גרידא. 
(ואין ללמוד מלא תעשה...סמל - משום ששם מדובר בקונטציה של ע"ז.)

אין זה אומר שאיננו נוקטים בייצוג - כך אולי לגבי בגדי כהן גדול ובעיקר החושן, אך אין הם חותרים לייצוג בלבד (ועיין רמב"ן שיש להם מעמד של בגד מצוה = הוראה נורמטיבית), אלא במקום שיש הקשר נורמטיבי מצטרפת ההתחשבות בכך שהחפץ מהווה גם מוקד הזדהות.

אמנם יש שיאמרו שהארון ושברי לוחות תיפקדו כסמל - אך בפשטות נראה שהיו חלק של השראת שכינה, אמנם העם לקחם למלחמה אך כנראה מתוך שהאמין בכוחו.
והכרובים עיקרם שלא יראו, אך איני יודע אם נועדו לסמל.

סוף דבר הופעת הסמל והדגל כמוקד של הזדהות לא מצאתי ולא כל שכן של לאום -

איני אומר שהדבר שלילי לכשלעצמו, ובודאי שאין לו לאדם לגרום בסתם צער לזולתו אם זולתו נפגע מביזוי סמליו,
כל שבאתי הוא לעורר על שאלת גופו של דגל וסמל לגופו של חפץ.

אך ייתכן שמערכת הערכים הדתיים איננה מכוונת לעיצוב ייצוגים של דגלים וסמלים בלבד.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2006 17:03 לינק ישיר 

לשם מה לנו כיפה?

ולאחר שהשבנו על כך -

לשם מה לנו כיפה סרוגה, כיפה שחורה, ירמולקע לבנה, כיפת נ נח נחמ..., כיפה בוכרית, כיפת עור אמריקאית מודרן-אורתודוכסית, סרוגה-שחורה, שחורה-קטיפה, שחורה מרובעת בסגנון ראשי ישיבה ליטאיים, כיפת גור מחודדת וכו' וכו'....

ולא שנא זהות כיתתית-דתית מזהות לאומית-מדינית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2006 17:22 לינק ישיר 

הדבר הדומה בתנ"ך לדגל וסמל-

הוא אולי כתונת הפסים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2006 17:43 לינק ישיר 

לגבי דגלי מדבר יש להעיר כי השימוש במילה דגל אינו מקראי, דגל פירושו קבוצה, המדרש אודות מפה צבועה נדרש מהפסוק 'איש על דגלו באותות' ואכן מוזכר הטעם כדי שיהיה כל אחד מכיר דגלו.

אך סמלים כהזדהות הם מאפיין בלתי מבוטל של העם היהודי המסורתי, החל מפאות הראש וכמו שהוזכרה הכיפה ואף ברית מילה עצמה וכן ציצית מוזכרת באגדה כחותם של עבדות, תשובתך ,כמתעסק, כי חילוק יש בין סמל שהוא בעל תוכן לזה שאינו, דומה כי הוא ניתן ליציקת תוכן בדיעבד ואף לכתחילה, (מגן דוד..)

סמליות היא בעלת משמעות רבה ביצירת יחידה ובעלת משקל עצום על הפרטים ביחידה ומה בה לא ראוי ?                     מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2006 19:50 לינק ישיר 

כמתעסק,
ההלכה מלאה בסמלים. גם אם יש בסמל כלשהו הוראה נורמטיבית, הרי זו אינה אלא הוראה לעשות סמל ולהתייחס אליו בצורות שונות. במובן הזה יש גם ממד נורמטיבי בדגל, שהרי על פי החוק אסור לשרוף אותו (נדמה לי). על כן ממד נורמטיבי איו סותר את היותו סמל, ורק סמל. ררש"ר הירש מתייחס למצוות כסמלים (כשם ספרו). כל הפרשנויות שאתה מציע לסמלים ההלכתיים הן הנחות שלך בדיוק כמו ההנחה ההפוכה שהיתה מפרשת אותם כסמלים גרידא.
קסירר עסק בזה בהרחבה, והוא תלה הרבה בוקי סריקי בסמלים, ואכ"מ.

ואנוכי הקטן מקבל חום מסמלים למיניהם (כמו דגל והמנון), ובעיקר מעבודה זרה לסמלים (טוטם וטאבו) שכה נפוצה במחוזותינו. לי זה נראה כמו עדר במירעו (=ההיפך ממיטבו), וכפנייה ליסוד הנמוך של האדם ושל הקולקטיב.
על כן אני נוטה לפרש שאין במצוות אף סמל שהוא רק סמל ותו לא. אך אני מודע לכך שזוהי פרשנות שלי שיוצאת מהנחות יסוד שלי, ואין לי לכך ראיה.
זהו כעין הנחת כמה ראשונים ואחרונים (ויש שיאמרו: חז"ל. ראה קה"י ריש  נדרים) שדיני התורה הם בחפצא ולא רק בגברא.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2006 20:16 לינק ישיר 

אגב, דומני שבספר 'נפש הרב' מביא הרב שכטר בשם הגרי"ד על כך שלשיטתו יש לדגל משמעות דתית מעצם זה שהוא נכרך במסירות נפש של יהודים במלחמות (צבא ההגנה ל)ישראל, כלומר השימוש בדגל נופך בו משמעות דתית (לי זה מזכיר מה ששמעתי מכמה יהודים שלא משנה אם באמת רחל קבורה בקבר רחל - הדמעות של יהודים שנשפכו על המבנה 'קידשו' אותו וכו').

חוצמזה, דוקא בארה"ב מקפידים בבתי כנסת בסגנון מודערן אורתודוכס להציב לצידי ארון הקודש את דגל ארה"ב ודגל ישראל (מה שלא זכור לי שראיתי בארץ אפילו בבתי כנסת של כאלו שלפחות עד ההתנתקות התעטפו בדגל כל אימת שהיתה להם הזדמנות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2006 23:29 לינק ישיר 

למשיבים השונים:

לא שאלתי כיצד אחרים יתייחסו למעשי, ודאי שיש שיראו במעשי מצוות מסויימים שלי סמל, השאלה היא לגבי התודעה העצמית של האוחז בדגל ובסמל.

אכן, אם אני מתייחס למצוות שלי רק כסמל - יצוג כמוקד הזדהות שלי - למה לי רוב זבחי אקרא על עצמי - הבראתי לי חפץ לעובדו?
על מעשי אני מסתכל בדיוק הפוך ישנם חיובים לגבי שבסופם באים לידי ביטוי גם במשהו מוחשי הואיל וקרוץ חומר הנני.
אכן בצדק שאלו על כיפה ודומה בעיני שהמנהג לגבי מהווה לבסוף התהוות של הכרתי של שכינה למעלה מראשו - צבעי כיפה וכדו' - אכן ריקים ממשמעות לגבי, אך כפי שר' מיכי אמר המון כהמון סופו מייחס עיקר לצבעי הכיפה וסמליה, ככלי לאיגודו.

אך קולקטיב המתאגד למדינה אזרחית המחזיק ומקדש לו דגל וסמל מתחילה סיומו של איזה ערך הוא לקולקטיב מלבד ההכרזה כי הוא קולקטיב?
החכימוני המחזיקים בדל וסמל - כקולקטיב איזה ערכים שני אלו באים למצות עבורכם, וספק בעיני כלל אם יסכימו הקולקטיב על אלו.
כך לדוגמה האם לא בכדי עירערו האזרחים הערביים על ההימנון כסמל של מדינה אזרחית?
ומה יאמרו אחי החילונים על הדגל הבנוי כדמות טלית ולו ביהמ"ק במרכזו וכי הוא סמל לגבם?
ואחי החרדים וכי סמל המדינה האזרחית כלל נושא משמעות עבורכם?
ואחי הד"ל לו היה בדגל ציור של תל אביב כבירה ההייתם מניפים אותו?
או שמא עדיפים דדלים דלים וסמלים ריקים ושלא יהיו נושאי כל משמעות כדי לא ליצור מריבה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2006 00:30 לינק ישיר 

כמתעסק,
אתה חוזר כאן לשאלת הזהות החבוטה שלנו. רוב שאלותיך בהודעה האחרונה אינה נוגעות למשמעות הסמלים אלא למשמעות אותה הם מסמלים. אתה לא שואל מה ערך יש לסמל, אלא האם יש בכלל משהו לסמל אתו (בירה של מי? מדיה של מי? דת/לאום וכדו'). אלו שאלות אחרות בתכלית.
אכן צודק אתה שלפעמים הסמל מחליף את התכנים, ויוצר תחושה מזוייפת של לכידות וזהות במקום שזו אינה קיימת באמת. דומני שלזה כיוונת בדבריך.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2006 08:31 לינק ישיר 

.

כבר לילדים יש תחושה לסמלים.

מי אינו מכיר את ילדי הגן שכאשר הכפה נופלת מראשם ארצה, הם ממהרים לנשקה טרם יחבשוה שנית לראשם?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > למה לנו דגלים וסמלים?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext