|
|
| נשלח ב-3/5/2006 11:03 |
|
| |
"באחד מהימים הראשונים שלאחר קום המדינה פורסמה מודעה קצרה בעיתון "הארץ" ובה נאמר כך: "הרבנים הראשיים לארץ ישראל – הרב א.י. הרצוג והרב ב"צ עוזיאל – יסדו ותקנו בהסכמת חברי המועצה וראשי הרבנים של ת"א, חיפה, ופתח תקווה, את התפילה המובאת לעיל להיאמר בכל בתי הכנסת בארץ ובתפוצות על ידי הרב או הש"ץ (שליח הציבור- החזן) בשבתות ובמועדים לאחר קריאת התורה". כך החל לו המנהג לאמירת התפילה לשלום המדינה.
האמת היא שאין צורך להרחיק נדוד בכדי למצוא את מקורותיה של התפילה לשלום המדינה. זאת שואבת גם א תוכנה, סגנונה והצידוקים לאמירתה מתפילת "הנותן תשועה למלכים" או בשמה הידוע יותר: "תפילה לשלום המלכות" שאותה נהגו יהודים בגלויות השונות לומר למען יציבותו של המשטר תחתיו הם חיו, מתוך תקווה שכך ימשיכו להישמר זכויותיהם ויוכלו לקיים את אורח החיים היהודי במלואו.
על הזיקה בין שתי התפילות ניתן לעמוד מסיפור אישי שמביא פרפ' דב סדן באחד ממאמריו. סדן, אחד מחשובי החוקרים של הספרות העברית והתרבות היהודית, מספר כי ביום שלאחר הכרזת המדינה פגש בו ברחוב שמואל יבניאלי שהיה מראשי תנועת העבודה שהיה כולו נלהב וחוגג. יבנאלי שאל את סדן האם אמרו בבתי הכנסת את ברכת "הנותן תשועה למלכים" בתיקון לשון המתאים לתקומת ישראל. (לפי עדותו של סדן יבנאלי עצמו הציע נוסח אישי לתיקון בנוסח: בימינו נושע יהודה וישראל ישכון לבטח"). השיב סדן ליבנאלי כי שמע מפי הסופר ש"י עגנון כי תפילת "הנותן תשועה למלכים" חיבורה היה באונס (הכרח המציאות) ולכן אינה ראויה.
אולם עדיין ראוי לשאול מהו מקורה ההסטורי וההלכתי של תפילת "הנותן תשועה"? וכן מתי נתחברה, מתי הייתה נאמרת והאם היו לה נוסחים שונים או נוסח יחיד ואחיד? ובעיקר מהו הקשר הממשי, בתוכן וברוח, בין תפילת "הנותן תשועה" ו"התפילה לשלום המדינה"?
מרבית החוקרים והפרשנים נוטים למצוא את היסוד לתפילת הללו בשני מקורות מרכזיים. הראשון מבינהם הוא פסוק בספר ירמיהו כ"ט א' שבו נאמר "ודרשו את שלום העיר אשר הגליתי אתכם שמה ותתפללו בעדה אל ה' כי בשלומה יהיה לכם שלום". המקור השני מצוי במסכת אבות בדברי ר' חנינא סגן הכהנים שאמר "הווי מתפלל בשלומה של מלכות שאלמלא מוראה איש את רעהו חיים בלעו". ניתן להוסיף מקורות ואירועים אחרים שבהם התפללו יהודים לשלומה של מלכות זרה כמו במקרה של שמעון הצדיק ואלכסנדר מוקדון. במגילות קומראן אפילו נתגלתה תפילה שכזאת המכונה "תפילה לשלום יונתן המלך" (משערים כי מדובר במלך אלכסנדר ינאי).
ניסוח תפילת "הנותן תשועה" עבר גם הוא גלגולים, אולם ניסוחה הסופי נתקבע, ככל הנראה, במהלך תקופת ימי הביניים. מחקרים שנעשו והשוו בין תפילת "הנותן תשועה" ובין ה"תפילה לשלום המדינה" מראים על דמיון גדול אך גם על שינויים המשקפים את העמדה השונה של מחברי שני התפילות. שהרי יהודי המתפלל על מולדתו מחד, אינו דומה ליהודי המתפלל לשלום מלכותו בגולה.
התפילה החדשה נוספו שלושה מרכיבי תוכן שלא היו בתפילת "הנותן תשועה" והם: קיבוץ גלויות, גאולת הארץ ושלטון ישראל בארצו. לא בכדי נעדרו שלושת המרכיבים הללו מהתפילה המקורית, שכן הם נובעים מהתחום הלאומי המתאים למדינה ריבונית.
אחת מהשאלות המעסיקות רבים וטובים כבר שנים רבות היא בנוגע לזהותו של מחבר ומחדש התפילה לשלום המדינה ואלפי קולמוסים נשתברו בסוגיה זו. נהוג לראות בשני הרבנים הראשיים (הרצוג ועוזיאל) כמחברים, אולם הערה שהביא פרופ' סדן בשולי מאמרו שנזכר קודם מגלה כי היה שותף שלישי (שיש מי שטוען כי הוא למעשה ה שחיבר את התפילה כולה) . סדן מספר באותו מאמר כך: "במוצאי אותו היום ישבתי וחיברתי תפילה לשלום המדינה, ובבואי לפני הרב הראשי – הרב א.י. הלוי הרצוג, חייך לעומתי ואמר: 'ר' ש"י עגנון הקדימך'...".
חשוב לומר כי ש"י עגנון מעולם לא הכחיש וגם לא אישר כי הוא זה שחיבר את התפילה לשלום המדינה, וכך גם עשו הרבנים הראשיים, ככל הנראה במצוותו של עגנון. סיפורו של סדן אולי פתר עבור רבים את החידה המיתולוגית בדבר המחבר עלום השם, אולם העיקר היה ונשאר החובה שלנו לברר את התפילה לעצמנו ולהבין כי מציאות טריוויאלית כמו זו שאנו חיים בה, של עם החי בארצו, לא הייתה תמיד מובנית מאליה".
המאמר מבוסס על תקציר הפרק "מקורותיה של התפילה לשלום המדינה" מתוך עבודת מחקר על הרקע ההסטורי-ספרותי-הלכתי בנושא מאת יואל רפל. http://www.tzohar.org.il/artical_show.asp
תוקן על ידי - נישטאיך - 03/05/2006 11:06:57
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2006 11:30 |
|
| |
הרב מיכי. חג שמח- מה לעשות אצלי זה חג כתבתי כי תלמיד אני ואני רוצה ללמוד הלכות מדינה. אתה אומר שזה לא אתחלתא ולא גאולה וכוב" אתחלתא אני יודע מה זה אבל את המושג גאולה בקשתי להבין איך אתה מבין את זה איך אתה מתאר את זה אילו תוצאות אתה חושב שזה צריך להביא. הרי כותב אתה שמשיח יבא ואז נדע . איך נדע שזה המשיח איך אני אדע. הרי איני נמנע בין החכמים שיודעים להריח אותו . אני חושב שהגאולה הגיע לעם ישראל(כשאני משווה לגאולות האחרות שהיו לעמנו) אבל אתה חושב שלא רק שהגאולה לא הגיע אפילו אתחלתא אין כאן. אם כן מה הם סימני הגאולה? בלי הריח
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2006 11:56 |
|
| |
שנרב שאלת אם מתייחסים למדינה כתהליך גאולה מדוע לנסות לעשות משהו?
אכן מיש שחושב שהתהליך דטרמינסטי לא אמור לעשות כלום מעבר ללשבת בישיבה ולדאוג לעוה"ב שלו, שהרי לפחות זה עדיין לא דטרמינסטי...
אולם לדעתי אין לייחס למצב הנוכחי מעבר למצב בתחילת בית שני שנביאים אמרו שהינה מדובר בגאולה, אך לצערנו גם החטא ובני בבל השנואים לא הצטפרו למהלך ובסוף הגאולה הייתה רק זמנית.. או מעבר לאמירה של ירמיהו והינה זה יקרא לו ה' צדקנו וברור שהוא התנבא על צדקיהו,
ירמיהו פרק כג
(ה) הִנֵּה יָמִים בָּאִים נְאֻם יְקֹוָק וַהֲקִמֹתִי לְדָוִד צֶמַח צַדִּיק וּמָלַךְ מֶלֶךְ וְהִשְׂכִּיל וְעָשָׂה מִשְׁפָּט וּצְדָקָה בָּאָרֶץ:
(ו) בְּיָמָיו תִּוָּשַׁע יְהוּדָה וְיִשְׂרָאֵל יִשְׁכֹּן לָבֶטַח וְזֶה שְּׁמוֹ אֲשֶׁר יִקְרְאוֹ יְקֹוָק צִדְקֵנוּ: ס
וכנ"ל לגבי דברי ר"ע על בר כוכבא, כך גם כעת בגאולה זו מעבר לדברי הרב הרצוג כאשר רומל היה בשערי א"י שגאולה שלישית אין לה הפסק איני מכיר מקור בר סמכא שטעון שלגאולה זו אין הפסק מעבר לכמה גישות קיצוניות ברחוב הפסגה.
ולכן אף על פי שאני חושב שמדובר בגאולה חטאי עם ישראל (עם! כקולקטיב) יכולים ח"ו לגרום למצב להדרד, ולדאבון ליבי המצב כעת בהחלט עם הכיון כלפי האפשרות שחטאי עמ"י יובילו לחרבן...
ולסיכום הרב קוק אינו גדול מירמיהו ואם נבואת ירמיהו לא התממשה אין סיבה שהערכת המציאות של הרב קוק סבירה ככל שתהיה תממוש בוודאות של 100%
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2006 11:59 |
|
| |
גם וגם,
לא הבנתי למה להתפלל לשלומה של מלכות רשעה, שאינה מכריחה אותנו לעשות זאת.
ולמה לברך את היהודים שיבואו ארצה? כי לשבת בארץ זה דבר חשוב, וקיבוץ גלויות הוא חלק חשוב
מתהליך הגאולה. אנו מתפללים על כך יום יום בתפילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2006 12:41 |
|
| |
פרעתוני,
למה להתפלל לשלומה של מלכות, ואפילו רשעה?
על זה ריש לקיש עונה לך "הנה טוב זו מלכות שמיים - והנה טוב מאוד זו מלכות אדום"(אתמהה!) אלא שהיא תובעת דיקיון (משפט) של בריות (ציטוט מהזיכרון)
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2006 12:57 |
|
| |
ריב,
על כל מאמר חז"ל בזכות החוק והסדר של רומי, תוכלי למצוא מאה בגנות מלכות הרשעה. ואין לי ספק
שרשב"י לא היה אומר תפילה לשלום הקיסר.
ואני רק תמה עלייך שאת כה מעריצה את החוק והסדר כאידיאל, כשם שעשו זאת אנשי מוסוליני.
צריך לבדוק גם מה המלכות עושה, ואיזה חוק היא משליטה בדיוק.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2006 14:49 |
|
| |
הפרעתוני היא מעודדת את הפרזיטים ומחוקקת חוקים רעים.הגוזל את עמלו של העמל בזעת אפיו לתמוך ולהחזיק קבוצה גדולה של הולכי בטל. לאידיגגעייר בלעז. כפי שאתה רואה ברחובות עירך ההולכים בטל הולכים ומשמינים
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2006 15:13 |
|
| |
"ויש לרמז על טובת ה' שעשה עמנו במה שנכתב בפ' וישב "והיא כפרחת עולה ניצה" כפרחת בגימטריא תש"ח, שאז הראנו ה' בתחילת פריחת מדינת היהודים באתחלתא דגאולה.
ומה שכתב הפס' "כפרחת" ולא פרחת, הוא משום שעדיין אין זה הגאולה השלימה משום שהשלטון איננו ע"פ דעת תורה לגמרי."
[ ציטוט מכת"י של א' מחשובי הרבנים שכתב בתקופת קום המדינה. ומפאת כבודו לא אזכיר את שמו, משום שברי לי שחזר בו מ"אמונות" אלו].
[דבר א' הוא שכח ... הפסוק "כפרחת עולה ניצה" מדבר על חלום פרעה...]
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2006 15:42 |
|
| |
מחנך,
רק שלשום שמעתי מהרב נויגרשל על התייחסויות חיוביות למדינה מפי הרב מבריסק ומהרב דסלר ("חיוך
של ה' יתברך" וכהנה). אז מאי שנא?
מלבד זאת, אל תשכח שארבע כוסות של ליל הסדר נלמדות גם מהכוסות בחלום שר המשקים. ויהי לפלא.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2006 03:27 |
|
| |
קטע מתוך שיעור "האדם והרשות" - ישעיהו ליבוביץ' (פרעתוני לתשומת לבך, מקווה שתרד לעומק הרעיון העקרוני שעומד מאחורי שני המאמרים שהבאתי - ובגלל שאנו סוטים מהנושא אליו מכוונת שחרית אסיים בזה את תרומתי הצנועה לאשכול זה .
..היחס הדו משמעי לשלטון מובע בחריפות במאמר במדרש רבה, בפרשת בראשית, אשר בה נאמר בסיום מלאכת בריאת העולם: "וירא אלוהים את כל אשר עשה והנה טוב מאוד" ועל זה אומר האמורא ר' שמעון בן לקיש: "הנה טוב - זו מלכות שמיים, והנה טוב מאוד - זו מלכות אדום" והגמרא שואלת מיד: "וכי מלכות אדום טוב מאוד?" - שהרי זוהי אותה מלכות רשעה, שהחריבה את ביתנו והגלתה אותנו מאדמתינו והיתה שנואה לא על חכמי ישראל בלבד אלא על כל עם ישראל... "וכי מלכות אדום טוב מאוד? - אתמהה! אלא שהיא תובעת דקיון של בריות" "דקיון - זהו גלגול של המילה ה"דיקי" היונית, שהיא המשפט. אותה מלכות רומא הרשעה מקימה מערכת משפטית ומטילה את חוקיה על בני אדם, הנתונים לשלטונה של מלכות רומא הרשעה נתונים במערכת של חוקים ומשפטים. והשלטון מקיים אותם באמצעי הכפיה שבידו. המלכות הזאת "תובעת דקיון" של בריות, ולכן - וכאן מתערב אלמנט סארקאסטי עמוק בראיה רצינית וחמורה מאוד - יש יתרון למלכות רומא, אשר האמורא ודאי ראה אותה כ"מלכות הרשעה", על מלכות שמיים, כמובן, האמורא מודע לכך שהוא נתון בשלטונה של מלכות שמיים, ותודעה זו היא עיקר עולמו הרוחני והנפשי, וקבלת עול מלכות שמיים היא פרוגרמת חייו. אבל ממהותה של מלכות שמיים שאין היא מתגלמת תמיד במציאות האובייקטיבית של בני האדם. "ארץ ניתנה בידי רשע" - עובדה זו איננה מערערת את אמונתו של המקבל עליו עול מלכות שמיים. המקבל עליו עול מלכות שמיים מקבל אותה ללא התנאי שמלכות זו תתערב בחיי היו יום ותתבע דקיון של בריות: קבלת עול מלכות שמיים איננה על תנאי. ולכן, למען הצרכים היום יומיים של אדם, דרושה מלכות רומא הרשעה שהיא תובעת דקיון של בריות, מה שאין מלכות שמיים עושה - על כל פנים לא תמיד. המקבל עליו עול מלכות שמיים לשמה, בחינת תורה לשמה ולא שלא לשמה, איננו תובע ממלכות שמיים שהיא תתבע את דיוקנו: הוא עובד את השם ללא תנאי. במידה שהוא מעוניין שייתבע דקיונו ביחסיו עם בני אדם, הוא זקוק למלכות, ותהא זו מלכות רומא הרשעה, אם אין לנו מלכות אחרת. כאן איפה הגישה האמונית תורתית למלכות מיוצגת בכל חריפותה משני צידיה: "המלכות" - ז"א השלטון והמשטר המדיני, שלרשותו עומדים אמצעי כפיה - הוא צורך חיוני של הקיום האנושי, של קיומם של בני אדם בצוותא: אבל מן היסודות החמורים של הקיום האנושי הוא, שהמכשיר הזה עשוי להימצא גם בידי רשע, ועלינו להשלים עם העובדה שאפשרות קיומנו בצוותא תומצא לנו על ידי שלטון שאיננו מספק את תביעותינו המוסריות, ואין צריך לומר - את תביעותינו הדתיות. כאן לפנינו הפרדה גמורה בין האינטרס הדתי ובין האינטרס המדיני, דבר שהוא אופיני לכל המסורת של היהדות. מעולם לא זיהתה התורה את עצמה עם שלטון מדיני, ההיסוטריה של כל "מדינה" שהיתה לעם ישראל הן בתקופת בית ראשון, והן בתקופת בית שני, הן בתקופת הנביאים אשר השכינה דברה מגרונם, הן בתקופת החכמים הפרושים והתנאים והאמוראים אשר ייצגו את התורה ואת תביעותיה, היא תולדות הקונפליקטים בין הנציגות האמיתית של תורת ישראל ובין אותו שלטון מדיני אשר הנציגים האלה עצמם הכירו בסמכותו ובלגיטימיות שלו, אבל מעולם לא נמנעו מלתפוש עמדה ביקורתית כלפיו. ואין לך פיחות חמור יותר של היהדות ושל תורתה, מאשר זיהוי התורה עם מערך מדיני או ממלכתי, בעבר, בהווה, ובכל עתיד שאפשר לראותו בעין.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2006 09:22 |
|
| |
הפרעתוני, אפשר לומר שהסיבה להתפלל לשלומה של המלכות היא שאתם, עד כמה שידוע לי, אינכם נמנעים מליטול ממנה כספים ואף נהנים מהגנתם של חייליה, אבל פשוט יותר להגיד כך: המלכות הקיימת אינה המוצלחת בין האפשרויות התאורטיות, אבל לו היא היתה נעלמת לפתע המצב שנוצר היה הרבה יותר גרוע - ואם זו אינה סיבה להתפלל לשלומה, איני יודע מה כן.
על קיבוץ גלויות אתה מתפלל שלוש פעמים בכל יום, ואם כן מה צורך וטעם להוסיף עוד תפילה על כך? ועדיין לא הבנתי - גם אם קיבוץ גלויות הוא חלק מתהליך הגאולה, ישיבה תחת מלכות הרשעה בשעה שיש מלכות של חסד באמעריקע אינה כזו. למה להוציא יהודים ממלכות של חסד כדי להביאם לידי עוקרי הדת ושונאיה? אם כדבריך, השיטה של סאטמאר - להביא את היהודים מתימן לארה"ב ולחנך אותם שלא לעלות לארץ עד בוא גואל צדק במהרה בימינו - נראית הרבה יותר הגיונית.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2006 09:49 |
|
| |
אחרי שכתבתי לפני יום העצמאות שיש כמה מונחים שעליהם לחשוב (עקבתא דמשיחא ועוד, ע"ש), ראיתי במהלך היום מאמר של הרב ווינברג זצ"ל ובו עוד מונח שיכול להיות רלוונטי: "האם זו כבר אתחלתא דגאולה? אם אתם רוצים בכך, ואם אתם מפחדים שתקטין את ערכן של תקוותינו הגדולות ומשימותינו הנרחבות, יכולים אתם לקרוא את זה בשם אחר. לדידי, קראו לכך מפתח של גאולה (מונח הנמצא במדרש). קבלנו את המפתח הנכון בידינו."
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2006 00:12 |
|
| |
גם וגם,
לא כל מי שאני נוטל ממנו כסף, אני גם מזדהה אתו ועם האידיאולוגיה שלו. התפילה לשלום המדינה
מראה שאני מזדהה אתה, ועל כן יש בעיה עם ההצהרה הזו. ודאי שלא הייתי רוצה שהמדינה תושמד. ועוד
יותר לא הייתי רוצה שארה"ב תושמד. האם עליי להתפלל כל יום לשלומה של מלכות החסד מעבר לים? לא.
מכיון שאיני מעדיף שלא תהיה, אבל גם איני מזדהה עם מטרותיה ועניינה בעולם (כמובן, אם היא
תכריח אותי ייתכן שלא אתנגד בתוקף, דומיא דקרבן שהיו מקריבים לכבוד המלכות).
המלכות באמעריקע אינה מלכות חסד יותר מאשר זו בארץ. ויתירה מזו - שלא כסאטמאר, יש לי עניין
לקדם את הגאולה בצורה אקטיבית (המכונה "לפעול עם אל"); חלק אינטגרלי מזה הוא קיבוץ יהודי גדול
בארץ, ועל אחת כמה וכמה קיבוץ תורני כזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2006 09:51 |
|
| |
הפרעתוני, יש הבדל גדול בין לא להזדהות עם מישהו לבין לראות בו אויב. מובן, אדם יכול לקחת כסף ממישהו ואף להנות מהגנתו גם אם הוא רואה בו אויב; יש כמה חברי כנסת שמדגימים את העיקרון הזה בצורה יפה. אין זאת אומרת שהתנהגות כזו מעוררת הערכה.
ארה"ב, בניגוד לישראל, אינה נתונה בסכנה קיומית, וממילא יש הרבה פחות צורך להתפלל לשלומה. מארה"ב גם אינך מקבל דבר באופן ישיר. בישראל מתקיימים שני אלה.
המלכות באמריקה אינה מלכות חסד יותר מאשר בארץ? מוזר. את ישראל כינית "אויבת היהדות". מימי לא שמעתי שמישהו ראה את ארה"ב כאויבת ליהדות. אם שתיהן מלכויות של חסד במידה שווה, הרי או שתיהן אויבות ליהדות, או שתיהן לא אויבות לה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2006 12:28 |
|
| |
גו"ג, 1. מארה"ב אנחנו מקבלים הרבה מאד, ובאופן ישיר למדיי. 2. ארה"ב אינה רודפת יהדות, ומדינת ישראל בהחלט כן, ובגדול (ואין כוונתי להתנתקות). 3. מארה"ב אין לנו ציפיות, כי לא שולטים בה יהודים, משא"כ בישראל. על כן הפער בין הציפיות למצב בפועל הוא גדול יותר ביחס לישראל.
מיכי
|
|
|
|
|