| נשלח ב-2/5/2006 21:54 |
|
| |
פאה נוכרית -לאשה יהודי'ה.
בס"ד
לפני השאלה לדיון, אפתח בסיפור:
יש לי חברה , בחורה נאה וחסודה -אם אתחיל להלל את מעלותי'ה לא אסיי'ם עד ליום העצמאות הבא... כשנכנסה לשידוכים קו הטלפון בביתה כמעט שקרס מעומס השיחות וההצעות הנפלאות. רק מה... לאחר 3 חודשים , תדירות השיחות החלה להתמעט. מדוע?? מסתבר שהבחורים הצדיקים התלהבו מכל מעלותי'ה (הפנימיות והחיצוניות), אך לכשהגיע רגע הברורים המעמיקים -גילו לתדהמתם שאותה בחורה לא מתכוונת להתהדר בפאות נוכריות לאחר החתונה. כמובן שהיו פעמים בהם לא הוזכר נושא כיסוי הראש בהתחלה, ונגרם מפח נפש לא קל לאחר קבלת המידע, לכן החליטה הבחורה להכריז בגאון : שהיא לא הולכת עם פאות לאחר החתונה וי'הי מה! (הצהרתה נתפסה מוזרה בהתחשב בעובדה שרובן המוחלט של חברותי'ה אצות רצות לקנות פיאות מרגע סגירת התנאים) זאת הסיבה להתמעטות ההצעות... רוב הבחורים הליטאים (הספרדים וגם חלק מקהל החסידים) כבר "סגורים" על פיאות. כמובן שלאחר שאלת רב הותר לה להתפשר לצורך זיווג .במיוחד לאור העובדה שרוב רבנים להתיר, אך אותה בחורה "עוף מוזר" כנראה בעיני החברה ועל ערך זה לא מוותרת.
לפני שאני מעבירה את הכדור אליכם אני רוצה להעלות כמה נקודות:
1. עוד בעבדותינו מצרים היו הנשים ידועות בצניעותן ושלא שינו מלבושן, גם בהמשך-לאחר גלותינו לתפוצות הנשים שמרו על צניעות ראשן ולבושן , לאחר שהתחילו רדיפות על היהודים וגזירות שונות ואכזריות החלו היהודים להסתיר את יהדותם. כחלק ממנגנוני השמירה וההשרדות שנקטו בהם השתמשו בהסוואת כיסוי הראש של האשה היהודי'ה -דבר המהווה סממן יהודי טהור. מה עשו? כיסו את ראשן בפאה נוכרית אשר תסתיר את שערן הטבעי. מדוע גם היום, שאנו חיי'ם במדינת ישראל - הארץ שלנו, צריכים ללבוש פאה לאחר שהתופעה התחילה כברירת מחדל בארצות אירופה?
תשובה נפוצה- כי זה יפה!
2. אם זה יפה- אז מצוין. אשה נשואה צריכה להיות יפה לכבוד בעלה. אבל לא לכבוד הבריות... כמובן שאסור בשום אופן לאשה להראות מוזנחת ברשות הרבים כשבעלה לא ברדיוס הקרוב, אך בוודאי שלא להתהדר בפאות אשר יש בהם חשש צניעותי הולך וגובר. מה גם שנפוץ הדבר לראות נשים אשר בחוצות העיר לבושות כמיס תבל עם פאה סטיי'ל מרלין מונרו ובבית נראות כמו סמרטוט לאחר סחיטה (משמע חלוק מנוקד כתמי אקונומיקה+נעלי בית ורודות דהויות של הסבתא+תרבוש הודי על ראשן אשר משווה להן מראה של רוכלת המוכרת תבלינים בשוק). אם כך מה מטרת ההתהדרות ה"פאתית" בחוץ לכבודם של ההולכים והשבים וההתהדרות ה"פשוטה" (אם לא מוזנחת)ל"כבוד" בעלה בביתה?
למה שבבית לא ימצאו הפיאות את מקומן על ראש הנשים לכבוד הבעלים?
3.מה קורה עם הפאות כיום? רוב הרבנים של הציבור הליטאי והחסידי מתירים פאות , וזה נתפס כמובן בשמחה גדולה בציבור ההולך לפיהם. רק מה? אוזן אחת שומעת להיתר ואוזן שני'ה מתעלמת מהאיסור. גם הרבנים שמאשרים פאות - עושים זאת לאחר הרשאה קפדנית מאוד של סוג הפאה, ישנם דפים (שאותם ניתן למצוא בין השאר אצל מדריכות הכלות) ובהם מפורטים הקריטריונים לפאה כשרה: אורך מסוים, נפח מסוים,צבע מסוים, שביל בולט\שביל לבן, עם סרט \בלי סרט ,איסור הוצאת שיערות בנוסף לפאה , הרמת חלק מהשיער עם סיכות ועוד סיי'גים רבים. למה קשה לראות בציבור נשים שאכן עומדות בכל הקריטריונים? למה פלח גדול מהציבור מתעקש על החמרות בכשרות הבשר ולא מחמיר בכשרות הפיאה?
4. מי מהקוראים לא שמע על הנוהג המעניי'ן הבא: בחורה רווקה בעלת שיער מהמם אשר ביום מן הימים תאלץ להפרד ממנו מחליטה להאריך את שיערה ולגזור אותו, כמו סרט נע השיער עובר למספרה מיוחדת בה הוא הופך באורח פלא לפיאה. ומי תלבש את היצירה המופלאה אם לא אותה בחורה אשר "תרמה" אותו לעיבוד ושיפוץ? אתם מבינים מה קורה פה? הבחורה נשארת לאחר חתונתה עם אותו שיער , אותה תספורת, אותו מראה רק שבמקום שהוא דבוק לשורשי הקרקפת הוא מחובר לראשה בסיכות....
5. כיום גם חברותי הבקיאות ב"תורת הפיאות" מתקשות להבחין באשה ברחוב אם שיערה המתנופף הוא אכן שיערה או אולי זאת פאה. קל וחומר שגברים הרואים אשה זו לא ידעו להבחין, והמבין יבין...
6. מרוב שנוהג הפיאות התמסד ישנם חסידויות מסויי'מות אשר בהן אשה שלא מתהדרת בפיאה ובמקום מעיזה לכסות את שערה במטפחת או כובע- מתקבלת לשכונתה לאחר 7 הברכות ,במקום בחיבוקי מזל"ט בצעקות גוועלד!!! איך זה הגיע למצב שפתאום כיסוי ראש מסורתי נחשב ללא צנוע?
7. טוב... החלק המפתיע בכל העיניי'ן הוא שאני מבינה את אותן הבחורות החפצות בפיאות. לבחורה הממוצעת קשה לאחר חתונתה לוותר על אחד המוקדים הכי מושכים בחיצוניותה, פתאום כל השיער מכוסה(=סוג של הקרבה). וכמו תמיד מעורב פה כוכב לא קטן - ושמו בישראל ה"יצר הרע". בנקודה זו אספר שהוזמנתי לביתה של אחת מחברותי הנשואות(המחזיקה ברשותה פיאה שמחירה בשחקים) אשר הפצירה בי חזור והפצר: "תמדדי את הפיאה", "אני מתה לראות איך זה מתאים לך".... טוב , מדדתי- ו... אהבתי מאוד. פה היצר הרע עורר בי התחבטות: פתאום חשבתי לעצמי :"מה הבעי'ה בעצם ללבוש פיאה?" , "למה אני צריכה להסתבך עם מטפחות וקשירות ובאלגנים?" ,"ואולי פאה יותר צנועה כי מהמטפחת יוצאים לפעמים שערות" ,"הרבנים מתירים!" (החל מהמשנה ברורה שהכריע שהמקלות יש להן על מי לסמוך,הרמ"א, ר' פינשטיי'ן, וכו'), ועוד תרוצים כגון אלו. מי שהיתה במצבי יודעת שמדובר פה במלחמה פנימית לא קטנה... הורדתי את הפיאה בזריזות לפני שאמשיך לשכנע את עצמי ואמרתי לחברתי זה מפתה.. אך הקול הפנימי שלי זועק:"זה לא בסדר!".
ואז נזכרתי בחברתי השני'ה (איתה פתחתי את האשכול) שאמרה לי שיש סיבות רבות למה פיאות זה פשוט לא צנוע, אך יש גם אינטואיצי'ה פנימית חזקה התומכת בעמדתה.
אני מסתכלת כעת במעלה האשכול ומבינה שכתבתי הרבה מעבר למה שהתכוונתי לכתחילה, (בוודאי שמתם לב שלא כתבתי בהרחבה בפן ההלכתי ואם זה יתבקש אעשה זאת בעזרת ה' בהמשך)
אל תהיו צפויי'ם מראש להזכיר הבדלי עדות, כי לא מדובר כרגע בציבור המחמיר(לדעת המרן בית יוסף). אם כן, השאלות עומדות זקופות ואיתנות: מה דעתכם על הפיאות הרווחות כיום- מבחינת צניעות נטו? והאם שווה לוותר על זיווג מסיבה זו?(מי יתפשר הבחור או הבחורה?)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2006 10:53 |
|
| |
שרית, מה הבעיה שרואים קצת מהשער? לפי השולחן ערוך מותר לגלות עד שלש אצבעות מהשער, וזה מוסכם לפי כל הפוסקים! אלא מה, הזוהר מחמיר שלא לגלות כלל. אז תופסים חומרה של הזוהר ומשתמשים בה בתור קרדום להתיר פאות שמושכות את העין? מוזר מאוד.
ישנם תשובות של הרבי מליובאוויטש שמנמק את הוראתו לחבוש פאות בטענה שכיום באמריקה אשה עלולה להתבייש מהעובדה שהיא חובשת מטפחת ובבואה לפני נשים מסוימות, היא תסיר את המטפחת ותניח בתיק. לכן עדיף לחבוש פאה ושלא להגיע לשום בעיה.
ובבקשה ממך שרית, אם אפשר - תנמיכי רמת תוקפנות. התגובות שלך שופעות מרירות על כל עמישראל על כל חלקיו. אנחנו מדברים, כולנו מדברים, וגם את, זכותך להביע דעתך [כל זמן ששימי מרשה...]. אז דברי ענייני וישיר, אוקיי?
"אל תתנו לעולם הזה להטעות אתכם"...
(רבי נחמן מברסלב)
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 21:47 |
|
| |
לא יודעת למה, רק היום נכנסתי לאשכול הזה.
אציין כמה נקודות. 1. יש פאות שאכן נראות כשיער, וכמו שאמרו האומרים לפני, יש כאלה שהפאה יפה להם הרבה יותר מהשיער.
2. אני מודעת לזה שזו מלחמה רצינית מאד ביצר, לקנות פאה שהיא לא הכי-הכי-הכי בסכום שמוקדש לזה. זה יפה, זה מדהים, זה יותר נח אולי. א ב ל : זה מושך. וזו התמודדות קשה. אף אחת לא רוצה לצאת דופן מהחברות שלה, ויש הרבה בעלים שלא מרגישים נח שהנשים שלהן יוצאות דופן, והם רוצים להשוויץ באשה ליד החברים (כן, יש כאלה! ולא מעט, לצערינו). והיצר הרע מושך יותר.
3. אני, בעז"ה, חוסכת לכם שאלה- מתעתדת ללכת עם פאה. ואשתדל עד מאד שהיא לא תחרוג. כולי תקווה שאעמוד בנסיון הזה.
^~^~^ ואף על פי שיתמהמה, עם כל זה אחכה לו. להם ^~^~^
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2006 22:01 |
|
| |
מיס טידי, אני מסכימה עם כל מילה שכתבת 
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2006 00:26 |
|
| |
שדכנית, תודה (אייקון סמוק :)
1. יש פאות יפות וצנועות. זה לא חייב להיות ארוך וגולש עד הברכיים בשביל להיות יפה. ממש לא.
2. היום יש הרבה סנוניות של כיסוי ראש. הבעיה שזה בנדנה מלאה ולא מטפחת יהודית כשרה :)
3. גם עם כיסוי ראש אפשר להסתיר את כל שיער הראש. הכל תלוי ברצון. לא חסרות נשים צדיקות שלא רואים שערה משערן והן עוטובת מטפחת. בדיוק כמו שעם פאה אפשר להוציא חלק מהשיער.
^~^~^ ואף על פי שיתמהמה, עם כל זה אחכה לו. להם ^~^~^
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2006 00:40 |
|
| |
אחת תמימ(ה)?
נתת פה נאום ארוך נגד הפיאות, כשאת מבוססת על הנחות שגויות ומופרזות. בואי נעבור על טענותייך אחת לאחת.
1. עוד בעבדותינו מצרים היו הנשים ידועות בצניעותן ושלא שינו מלבושן, גם בהמשך-לאחר גלותינו לתפוצות הנשים שמרו על צניעות ראשן ולבושן , לאחר שהתחילו רדיפות על היהודים וגזירות שונות ואכזריות החלו היהודים להסתיר את יהדותם. כחלק ממנגנוני השמירה וההשרדות שנקטו בהם השתמשו בהסוואת כיסוי הראש של האשה היהודי'ה -דבר המהווה סממן יהודי טהור. מה עשו? כיסו את ראשן בפאה נוכרית אשר תסתיר את שערן הטבעי. מדוע גם היום, שאנו חיי'ם במדינת ישראל - הארץ שלנו, צריכים ללבוש פאה לאחר שהתופעה התחילה כברירת מחדל בארצות אירופה? זה ממש לא נכון שהפיאה הגיעה מאירופה כדי להסתיר את כיסוי הראש, זה מופיע כבר בחז"ל במשנה ובגמרא, בכמה מקומות, בנוסף לכך ברוסיה אוקראינה וכו' נשים גויות גם היו מכסות את הראש במטפחות, כלומר בעבר היה מקובל באירופה שנשים (בעיקר מבוגרות יותר) גם גויות היו מכסות במטפחת, כך שמטפחת זה לא כיסוי יהודי ובודאי שלא יותר מפיאה. תשובה נפוצה- כי זה יפה!
2. אם זה יפה- אז מצוין. אשה נשואה צריכה להיות יפה לכבוד בעלה. אבל לא לכבוד הבריות... כמובן שאסור בשום אופן לאשה להראות מוזנחת ברשות הרבים כשבעלה לא ברדיוס הקרוב, אך בוודאי שלא להתהדר בפאות אשר יש בהם חשש צניעותי הולך וגובר. מה גם שנפוץ הדבר לראות נשים אשר בחוצות העיר לבושות כמיס תבל עם פאה סטיי'ל מרלין מונרו ובבית נראות כמו סמרטוט לאחר סחיטה (משמע חלוק מנוקד כתמי אקונומיקה+נעלי בית ורודות דהויות של הסבתא+תרבוש הודי על ראשן אשר משווה להן מראה של רוכלת המוכרת תבלינים בשוק). אם כך מה מטרת ההתהדרות ה"פאתית" בחוץ לכבודם של ההולכים והשבים וההתהדרות ה"פשוטה" (אם לא מוזנחת)ל"כבוד" בעלה בביתה?
למה שבבית לא ימצאו הפיאות את מקומן על ראש הנשים לכבוד הבעלים?
כאן אני מסכים איתך שאישה צריכה להתיפות בעיני בעלה גם בבית וגם בחוץ, ומותר לה גם להראות טוב גם בחוץ, (זה שייך לנושא של כבודה של בת מלך) מה שברור הוא שמבחינה הלכתית אשה לא צריכה לכסות את ראשה כלל בבית ובחצר (חדר מדרגות).
3.מה קורה עם הפאות כיום? רוב הרבנים של הציבור הליטאי והחסידי מתירים פאות , וזה נתפס כמובן בשמחה גדולה בציבור ההולך לפיהם. רק מה? אוזן אחת שומעת להיתר ואוזן שני'ה מתעלמת מהאיסור. גם הרבנים שמאשרים פאות - עושים זאת לאחר הרשאה קפדנית מאוד של סוג הפאה, ישנם דפים (שאותם ניתן למצוא בין השאר אצל מדריכות הכלות) ובהם מפורטים הקריטריונים לפאה כשרה: אורך מסוים, נפח מסוים,צבע מסוים, שביל בולט\שביל לבן, עם סרט \בלי סרט ,איסור הוצאת שיערות בנוסף לפאה , הרמת חלק מהשיער עם סיכות ועוד סיי'גים רבים. למה קשה לראות בציבור נשים שאכן עומדות בכל הקריטריונים? למה פלח גדול מהציבור מתעקש על החמרות בכשרות הבשר ולא מחמיר בכשרות הפיאה?
השאלה היא כמובן לא הוגנת, מכיון שאת נלחמת בפיאות באופן כללי, אז מה את נכנסת לפרטים כאלו או אחרים? הרי לשיטתך זה כמו להכשיר בשר טרף. ולעצם הענין הנושא של דגמי פיאות הוא נושא שונה לגמרי מעצם ענין הפיאות, והוא קשור לנושא של צניעות בכלל, כלומר כמו שבבגדים צריך ללבוש בגדים צנועים כך בפיאות צריך ללבוש פיאות צנועות.
4. מי מהקוראים לא שמע על הנוהג המעניי'ן הבא: בחורה רווקה בעלת שיער מהמם אשר ביום מן הימים תאלץ להפרד ממנו מחליטה להאריך את שיערה ולגזור אותו, כמו סרט נע השיער עובר למספרה מיוחדת בה הוא הופך באורח פלא לפיאה. ומי תלבש את היצירה המופלאה אם לא אותה בחורה אשר "תרמה" אותו לעיבוד ושיפוץ? אתם מבינים מה קורה פה? הבחורה נשארת לאחר חתונתה עם אותו שיער , אותה תספורת, אותו מראה רק שבמקום שהוא דבוק לשורשי הקרקפת הוא מחובר לראשה בסיכות....
איפה כאן התרמית? אם השיער איננו מחובר במה הוא שונה משיער של איזה אוקראינית או סינית אחרת.
5. כיום גם חברותי הבקיאות ב"תורת הפיאות" מתקשות להבחין באשה ברחוב אם שיערה המתנופף הוא אכן שיערה או אולי זאת פאה. קל וחומר שגברים הרואים אשה זו לא ידעו להבחין, והמבין יבין...
זאת חזרה על שאלה 3. והתשובה שם מתאימה גם לכאן.
6. מרוב שנוהג הפיאות התמסד ישנם חסידויות מסויי'מות אשר בהן אשה שלא מתהדרת בפיאה ובמקום מעיזה לכסות את שערה במטפחת או כובע- מתקבלת לשכונתה לאחר 7 הברכות ,במקום בחיבוקי מזל"ט בצעקות גוועלד!!! איך זה הגיע למצב שפתאום כיסוי ראש מסורתי נחשב ללא צנוע?
כנראה שנשים אחרות לא יכולות לראות את חברותיהן לבושות סמרטוטים על הראש.
7. טוב... החלק המפתיע בכל העיניי'ן הוא שאני מבינה את אותן הבחורות החפצות בפיאות. לבחורה הממוצעת קשה לאחר חתונתה לוותר על אחד המוקדים הכי מושכים בחיצוניותה, פתאום כל השיער מכוסה(=סוג של הקרבה). וכמו תמיד מעורב פה כוכב לא קטן - ושמו בישראל ה"יצר הרע". בנקודה זו אספר שהוזמנתי לביתה של אחת מחברותי הנשואות(המחזיקה ברשותה פיאה שמחירה בשחקים) אשר הפצירה בי חזור והפצר: "תמדדי את הפיאה", "אני מתה לראות איך זה מתאים לך".... טוב , מדדתי- ו... אהבתי מאוד. פה היצר הרע עורר בי התחבטות: פתאום חשבתי לעצמי :"מה הבעי'ה בעצם ללבוש פיאה?" , "למה אני צריכה להסתבך עם מטפחות וקשירות ובאלגנים?" ,"ואולי פאה יותר צנועה כי מהמטפחת יוצאים לפעמים שערות" ,"הרבנים מתירים!" (החל מהמשנה ברורה שהכריע שהמקלות יש להן על מי לסמוך,הרמ"א, ר' פינשטיי'ן, וכו'), ועוד תרוצים כגון אלו. מי שהיתה במצבי יודעת שמדובר פה במלחמה פנימית לא קטנה... הורדתי את הפיאה בזריזות לפני שאמשיך לשכנע את עצמי ואמרתי לחברתי זה מפתה.. אך הקול הפנימי שלי זועק:"זה לא בסדר!".
ואז נזכרתי בחברתי השני'ה (איתה פתחתי את האשכול) שאמרה לי שיש סיבות רבות למה פיאות זה פשוט לא צנוע, אך יש גם אינטואיצי'ה פנימית חזקה התומכת בעמדתה.
טוב זה כבר ענין רגשי. אם פסקי הרבנים לא טובים בעינייך ונראים לך כ"יצר הרע", שיערב לך. מה שאני רוצה להבהיר כאן שעמדתך אין לה דבר וחצי דבר עם ההלכה וכולה מבוססת על איזושהי תחושת בטן שמנחה אותך בדרכך, חבל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2006 17:13 |
|
| |
קראתי בעיון את האשכול, ולא הבנתי כלום. מה את אחתמימה בדיוק מבקשת לדעת? מה ההלכה לגבי פאה נכרית? האם זה יפה? האם צריך לראות שזה פאה? אולי פאה זה בכלל לא דבר נכון, ועדיף מטפחת או כובע? או בכלל את חסה על חברתך שברגע ששומעים שבאופן עקרוני שהיא לא תלך עם פאה אלא רק במטפחת הצעות השידוכין פוחתות והולכות?
אנסה להגיב מראות עיני: ההלכה לגבי פאה נכרית חלוקה בענין, לפי העדות השונות. האם זה יפה? יופי זה ענין של טעם יש נשים יפות ללא פאה ויש כאלה שהפאה מיפה אותן.
האם צריך לראות שזה פאה, כן, כדי להבדיל בין הרווקות לנשואות. ובנושא הקסטם, יש קסטם ויש קסטם, יש קסטם שנראה בדיוק כפי שער רגיל ואין הבדל בין הפאה לאי כיסוי הראש כלל, אבל מי שעיניו בראשו, ואני סומך על הנשים בימינו, שבודקות כל אחת את רעותה בשבע עיניים ומבדילה בין קסטם באיכות טובה לפחות טובה.
לגבי מטפחות וכובעים, אני אישית לא אוהב לראות סמרטוטריה על הראש. אני מעדיף שאשתי תלך בפאה יפה ואיכותית שתבליט גם את יופיה החיצוני על יופיה הפנימי שזה לא כל אחד רואה. אבל אודה, שיש נשים יפות גם במטפחות וכובעים, קחו למשל את החרדליו"ת המקפידות על קלה וחמורה, וחובשות את הכאפיה (מטפחת בלע"ז) ונראות עדינות ויפות.
לגבי חברתך, היא ככל הנראה שייכת לחוג מסויים המעדיף מטפחת על פאה,ואם לא שייכת אלא סתם עיקרון, ואין לה לבוא בדרישות לבחורים על כך שהיא יוצאת דופן ועקרונית, וחייבת להבהיר מראש על כך "אני עם פאה לא הולכת, רק מטפחת". יש בחורים לא מעטים שגם להם יש את "עקרון המטפחת" ועמם תוכל להיפגש ובס"ד לבנות את ביתה עפ"י העקרונות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/6/2006 11:00 |
|
| |
לדעתי אישה שרוצה להמנע מלבישת פאה נוכרית זכותה ומי שלא מעונין באשה כזת יחפש מישהי אחרת לענין הצניעות יש עשרות סוגי פאות ועשרות של עיצובי פאות וכל אחת מבקשת את שלה מה שבטוח שיש המון פאות שנכללות בהגדרה של צנועות.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/6/2006 11:29 |
|
| |
בס"ד
לגבי הפיאות שנכללות בהגדרה של "צנועה" אני הייתי מעדיף כבר שאישתי תלך עם מטפחת...
הם לא אופציה!
חבר פורום "שידוכי חרדים"
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2006 10:34 |
|
| |
מעניין למה קוראים לפאה -"פאה נוכרית " ?
|
|