בית פורומים שידוכי חרדים

פאה נוכרית -לאשה יהודי'ה.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/3/2009 20:16 לינק ישיר 

אורן יקירתי 
פיאה זה לא הדבר היחיד שמכשיל
מה עם בגדים צמודים? קצרים? דיבור בקולי קולות? בושם? זה לא מושך?
די "להאשים" ר קאת הפיאה
יש עוד מליון דברים שמושכים

"תורת אמת היא תמיד מעניינת, אך אין מגייעים אליה אלא אחרי שמואסים בגשמיות שעלי האדמות" [ד. ז.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2009 21:06 לינק ישיר 

אורן-אם את רוצה ללכת עם מטפחת-לכי עם מטפחת-זהו עניינך האישי בלבד!!! ואין לך שום זכות להטיף לאחרים מה לעשות...

אני אומר לך עוד יותר מזה, אני גדלתי במקום שבו יש זכות לכבוד ו-חובה לכבד!!!
אני מכבדת אותך כמו שאת, בחיים לא באתי להטיף לך מה ללבוש ואיך להתלבש-אני מקבלת אותך כמו שאת, קבלי גם אותי כמו שאני!!!

ולגבי בעלך-את באמת חושבת ששיער זה מה שמושך גברים???
הם לא מתעמקים בשום דבר רק בפאה שעל הראש?!

&&&

NEOMIE-אני מקווה שתראי תגובה זו בהקדם!!!
את הבאת דברים בתגובתך בדף הקודם ואמרת שהחזו"א זצוק"ל אמר "שהמשיח ישרוף דבר ראשון את כל הפיאות...."
אני מוכנה להתערב איתך שהוא בחיים לא אמר כזה דבר-ודורשת ממך להביא מקור לדברייך בהקדם האפשרי!!!
אני לא יודעת מה ההשכלה שלך, אבל החזו"א היה חי לפני 50 שנה!!!
עוד לפני שבכלל חלמו על הקאסטם!!!!!!!!
בפעם הבאה תחשבי טוב, טוב לפני שאת כותבת......

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-16/3/2009 22:58 לינק ישיר 

העלתם כאן נושא חזק!!!
מה שכן אפשר לומר שכול אחד יעשה לפי מה שרבותיו יומרו לו כי גם העניין של שלום בית נכנס כאן...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2009 16:42 לינק ישיר 

נמאס לי כבר לשמוע אנשים מדברים על הנושא הזה!!! יש עדות ולכל אחד מנהג

כל אחת נוהגת ע"פ מנהג ביתה, ואם היא מתחתנת ע"פ מנהג בעלה ... מה שהוא רוצה ... בתנאי שזה ידוע לה מראש.

וכן, גם היום יש רבנים שהם נגד מטפחות!!! וכשהיה את הסיפור עם הפאות הם לא הרשו ללבוש מטפחת...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/3/2009 22:47 לינק ישיר 

smile10-דברים כדורבנות!!!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/11/2010 14:53 לינק ישיר 

אני אומרת בפה מלא שהפאות של היום רובן ככולן לא צנועות...
אם אלבש או לא? אין לי מושג .

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/11/2010 23:57 לינק ישיר 

שיר852 כתב:
אני אומרת בפה מלא שהפאות של היום רובן ככולן לא צנועות...
אם אלבש או לא? אין לי מושג .

ואני אומרת בפה מלא שמאוד קשה למצוא מטפחת צנועה.
כמה נשים באמת מכסות את כל שערותיהן באופן המחייב ע"פ ההלכה בעזרת מטפחת?

אם תתבוננו טוב... תגלו שאין הרבה נשים שמכסות את שערותיהן באמת* עם מטפחת,
ולעומת זאת יש המון נשים שמכסות את ראשיהן עם פאה צנועה**.

*כיסוי ראש באמת בעזרת מטפחת= כיסוי שלא מחליק. 4 כיסויים כנדרש ע"פ ההלכה. לא שקוף ושלא רואים שערות מקדימה, מאחורה ומהצדדים. לא משולש שעושה טובה שמכסה משהו.
** פאה צנועה= פאה באורך המותר על פי ההלכה בשיער של אשה. בעיצוב וצבע עדין שאינו מושך.

ובד"כ מי ששמה מטפחת שאינה לפי ההלכה גם תשים פאה מושכת. ומי שתשים מטפחת צנועה גם תשים פאה צנועה.

אבל מה- זה באמת תלוי לאיזה זרם משתייכת כל אחת.
ובשקט בשקט אוסיף: ומה המקובל בחברתה....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2010 15:42 לינק ישיר 

אחת מעל- קצת טעות. לגמרי לא קשה למצוא מטפחות צנועות, תסתכלי על הנשים הטיפה יותר מבוגרות,
לא אלו שהתחתנו אתמול אושמשתייכות לזרמים חלשים/מודרנים יותר.
וכל פאה היום אפילו הזולות ביותר, הן פאות שהשיער שלהן זז ברוח.
ברור שמטפחת שמכסה- צנועה יותר.
וברור גם שפאה שהיא לפי ההלכה לא נופלת בצניעותה ממטפחת לפי ההלכה.
רק בואי ונהיה כנות, שקשה למצוא מישי שהולכת עם פאה לפי ההלכה, מציאות הנסיון בפאות גדול מאד.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-14/11/2010 20:49 לינק ישיר 

שיר- בדיוק אותו הדבר אפשר להגיד לגבי פאה! "תסתכלי על הנשים הטיפה יותר מבוגרות..." להם יש פאה ע"פ ההלכה.
והיום מאוד מאוד קשה למצוא צעירה ששערה מכוסה 100% ע"י מטפחת. לעומת זאת, כל מי ששמה פאה שלמה- שערה מכוסה 100%!!!

אבל לפעמים אני חושבת לעצמי בשקט...
מי ששמה כיסוי שמכסה בדיוק 2/3 מהשיער שלה... עם משולש שכל רגע הולך לעוף אחורה (ועף לפעמים...) לא עדיף שתשים פאה שמכסה את כל שערה??? והפאה לא תזוז לה מהראש והשיער שלה יהיה מכוסה 24 שעות באופן מושלם?
אבל אני לא פוסקת אז אני לא יודעת מה עדיף...
בכל מקרה זה באמת נושא לדיון בפגישות...

תוקן על ידי אחת_מעל ב- 14/11/2010 20:52:28

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2010 11:49 לינק ישיר 

אחת
אם מותר לי להביע את דעתי
אז היא אומרת שגם אם נניח שפאה מכסה הכל אבל הרי היא עצמה מגרה (אם היא לא צנועה כמו של הסבתות וזה כל הפאות היום תעייני במכתב הרבנים ) ומה הועלנו בכיסוי.
ובתור גבר אני מעיד שהרבה יותר מגרה פאה אפילו מה שהיום מוגדר צנוע מאשר כיסוי ראש אפי' שהוא לא מכסה הכל.
ובכלל בשביל הידיעה אז מעיקר הדין אין חיוב לכסות את השערות היוצאות מצמתה שזה בצדעים וקצת במצח ובעורף.
ואף שכבר קיבלו עליהן להחמיר וכל אשה כשרה מקפידה עדיין זה לא מעיקר הדין וודאי שזה עדיף מפאה.
אני אישית מכיר נשים רבות עם כובע וכדומה ומכסה הכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2010 20:52 לינק ישיר 

אוהביהודי כתב:
אחת
אם מותר לי להביע את דעתי
אז היא אומרת שגם אם נניח שפאה מכסה הכל אבל הרי היא עצמה מגרה (אם היא לא צנועה כמו של הסבתות וזה כל הפאות היום תעייני במכתב הרבנים ) ומה הועלנו בכיסוי.
ובתור גבר אני מעיד שהרבה יותר מגרה פאה אפילו מה שהיום מוגדר צנוע מאשר כיסוי ראש אפי' שהוא לא מכסה הכל.
ובכלל בשביל הידיעה אז מעיקר הדין אין חיוב לכסות את השערות היוצאות מצמתה שזה בצדעים וקצת במצח ובעורף.
ואף שכבר קיבלו עליהן להחמיר וכל אשה כשרה מקפידה עדיין זה לא מעיקר הדין וודאי שזה עדיף מפאה.
אני אישית מכיר נשים רבות עם כובע וכדומה ומכסה הכל.

זהו. זה שאלה שעדיין לא מצאתי לה תשובה... אנסה להסביר...
האם האיסור הוא שלא יראו שער? או האיסור הוא שלא למשוך?
בעניין כיסוי ראש יש 3 עניינים לכאורה.
1. "יוצאת וראשה פרוע"-"שיער באשה ערווה" חובה לכסות את כל שערה.
2. צניעות בת ישראל.
3. שלא יחשובו שהיא פנויה.
פאה. וודאי שמכסה תמיד את כל השיער. ולכן. ראשה פרוע לא נאמר עליה. מה שא"א להגיד תמיד על מטפחת. שנופלת ומחליקה ולא מכסה תמיד 100% מהשיער.
 בעניין צניעות- פאה צנועה היא פאה העונה לכל החומרות ההלכתיות שחלות על שער האשה ברווקותה. ז"א לא ארוכה מידי. ולא מושכת- כמו שאסור לרווקה ללכת בתסרוקת מושכת.
מה נשאר? העניין שלפעמים ישנם פאות שאפשר לטעות חלילה ולחשוב שהיא פנויה. אבל לא יודעת אפעם לא ראיתי אשה עם פאה קצרה וחשבתי שהיא רווקה... וצ"ע...
"שיער היוצא מצמתה"- שכחת שזה רק בבית ובחוץ צריך רדיד מעל- והרמב"ם אומר: יצאה בשיער מכוסה במטפחת ללא רדיד - עברה על דת יהודית... (ועוד כמה פוסקים שאני לא זוכרת כרגע...)  ויש לזה דיון הלכתי שלם ומורכב מה בדיוק גדר השיער היוצא מצמתה (שאגב. ברור שאין הכוונה לצמה כפשוטו...).
קיצר. להתווכח על זה נוכל מהיום ועד בוא גואל צדק... וממילא כל אחד יעשה כמנהג רבותיו... אז מה התועלת?
רק חשוב להבדיל בין המושגים ולא לעשות סלט אחד גדול מכל העסק...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 09:40 לינק ישיר 

אוהב שאל מה דעת ה"שומרי" על פאה. אין לי מושג מה דעתם שלהם. אבל אני יכול לומר דעת שלי. אני מעדיף מטפחת, אבל במקום שכולן מסתובבות עם פאה, מעדיף שאשתי תלך עם פאה צנועה. אין טעם לבלוט לכאן או לכאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 19:29 לינק ישיר 

אז ככה.את ההודעה הזו קיבלתי באישי.
קצת סדר במושגים ובבלבולים שיש בנושא... שווה לקרוא.

החל מכאן ציטוט:

והנה כמה תגובות לנקודות שהועלו בדף האחרון של הדיון:

א. רוב הפאות היום הן כשרות למהדרין, הפאות האסורות זה רק פאות ארוכות מאוד, שמצויות אצל השבבניקיות ואצל הנשים שממילא מתלבשות שלא כהוגן. אין שום איזכור בספרי הפוסקים לכך שפאה צריכה להיות עד הכתפיים, מדובר רק בתקנונים שחתומים עליהם כמה רבנים, מהם כאלה שמעולם לא התירו פאה (וגם מידת האמינות של החתימות שלהם לוקה בחסר, ראינו עשרות פעמים שחתימות זוייפו). פאה שהיא ארוכה באורך סביר ולא מושך את העין, מותרת. כנ"ל גם שביל לבן, ושאר שכלולים שנועדו לייפות את הפאה.

ב. רוב מכריע של לובשות המטפחות מגלות שערות, לפחות אצל הנשים הצעירות. אי אפשר לכסות כראוי עם בנדנה, רשת, ברט, וכל הכיסויים שלובשים היום.

ג. ברור שפאה יותר "מגרה" מכיסוי של מטפחת, כי היא מוסיפה יופי לאשה. אך אין שום איסור לאשה להתייפות, וכל אותם עשרות הפוסקים שהתירו פאה, ידעו שזה קישוט לאשה ומוסיף לה יופי וממילא יש יותר גירוי, אך אין שום איסור בכך, כי מותר לאשה להתקשט ולצאת כך החוצה.

ולדוגמא, הגמרא אומרת (עירובין כ') שאסור לגבר להסתכל על בגדים צבעוניים של אשה, אפילו כשהם תלויים על חבלי הכביסה, שמא יזכר באשה שלובשת אותם ויהרהר בה. ולמרות זאת, מותר לאשה ללובשם, ולהתייפות בהם, וזה בלי קשר לגברים - שאסור להם להסתכל על זה. רק בגד אדום נאסר - כי הוא "צועק". אותו הדבר בפאה, כל עוד היא יפה ואפילו מגרה - אין בזה בעיה, אולם ברגע שהיא "צועקת" כמו פאה ארוכה ומסולסלת, היא אסורה כי כל דבר המבליט יותר מדיי נאסר.

ד. הכותב 'אוהב יהודי' עשה סלט הלכתי. "שערות היוצאות חוץ לצמתה" - הן שערות בודדות היוצאות בצדדים או בעורף, וזה אכן לא נאסר מעיקר הדין ורק ממנהג ישראל. אך שיער המתגלה בשטח הראש, כמו אלה שהתירו שתי אצבעות וכו', נאסר ע"י כל גדולי ישראל במשך הדורות, והותר לאחרונה רק ע"י הגר"מ פיינשטיין והגר"ע יוסף, וגם הם נשענים על פוסק אחד - מהר"ם אלשקר, וגם בדעתו יש המפרשים אחרת. לכן ברור שפאה עדיפה ממטפחת, כשעשרות פוסקים התירו פאה, ומאידך כמעט אף אחד לא מתיר לגלות שתים ושלוש אצבעות.

ה. "חומרת הזוהר" הידועה היא רק בבית, ששם מעיקר הדין מותר ללכת בלי כיסוי. בחוץ, נאסר מדאורייתא לגלות שערות, ואין לכך שום קשר לחומרת הזוהר. לכן העדיפות של פאה על מטפחת, אין לה קשר לחומרא של הזוהר, ולכן פוסקים רבים העדיפו פאה, כמו החזון איש, הגר"ח קניבסקי, הגרמ"י לפקוביץ, הגר"מ שטרנבוך, הגרב"צ אבא שאול, הגר"י קאפח, הגר"ש משאש, וגם האדמו"ר מחב"ד והגה"צ הרב שיק מברסלב.

ו. מצוות כיסוי הראש פירושה לכסות את כל הראש, פשוטו כמשמעו, ולא משנה עם מה. אין הסבר למצוות כיסוי הראש, ולא מובא טעם, חוץ מהגמ' בעירובין (ק') שאומרת שזה קללה שהתקללה חוה אמנו. אין זה משום צניעות, כי אם שיער היה "פריצות" כמו שוק וירך, היתה גם רווקה צריכה לכסות שערותיה. אין שום הבדל בדיני הצניעות בין רווקה לנשואה, ולא הותר מעולם לרווקה ללכת "בפריצות" כדי להתחתן.

ז. רוב הפוסקים, כולל הגר"ע יוסף שמחמיר בפאה, סוברים שאין שום ענין להבדיל בין נשואה לרווקה, ואין לכך מקור גם בחז"ל ובראשונים. ענין הכיסוי לא נועד להבדיל, והגמרא אומרת ש"בנות ישראל" מצוות לכסות את הראש, והרמב"ם והשו"ע כתבו "אחת פנויה ואחת אשת איש". לכן, אין שום בעיה בכך שנשואה הלובשת פאה נראית כמו רווקה, וכל אותם עשרות הפוסקים שהתירו פאה, שללו ענין זה לגמרי, וגם האוסרים הודו שאין מצווה מיוחדת להבדיל בין נשואה לרווקה (אפשר לראות ביביע אומר).

ח. כשהרמב"ם הצריך רדיד על המטפחת, לדעת פוסקים רבים מדובר בשני כיסויים, ומכל מקום, "רדיד גדול החופה את ראשה ורוב גופה", בוודאי אינו "בנדנה" או מטפחת קטנה הנהוגה כיום, וברור שכל הנשים שחושבות שהן נראות כמו "אמותינו" הן רחוקות מהן כרחוק מזרח ממערב, כי אמותינו הלכו עם רעלות גדולות ("כי כסתה פניה") אפילו בבית, וכיסו את הראש עם רדיד גדול כמו שכותב הרמב"ם, והמטפחת של היום היא "בדיעבד" לגמרי ובוודאי אין לה עדיפות על פאה.
סוף ציטוט.

כל הכבוד לכותב... 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 19:44 לינק ישיר 

בזיון לכותב שכתביו נוטפים קרירות ודבריו דברי שקר.
הייתי משיב לו כגמולו הטיפשי אבל אחרי שכתב שאין איסור לאשה להתיפות אפילו שזה מגרה הבנתי שמדובר באחד שלא שווה  תגובה .
אבל מחאה צריך והרי היא לפניכם .

אגב את בורותו גילה שכתב שהפוסקים התירו פאה אף שידעו שהיא מייפה וזה שטות כיוון שבזמנם הפאות היו נראות כקש כלשון הגרש"ז ומי דיבר על קסטם. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2010 15:07 לינק ישיר 

אוהב. רציתי לכתוב לך תגובה מיד אחרי שפרסמת אבל החלטתי לשתוק עד שהאלמוני הזה יגיב את תגובתו.
ובכן. מה שרציתי לכתוב זה כמה מילים:
אתה באמת רוצה שאשתך תלך בלבוש לא יפה ברחוב? אתה באמת רוצה שאשתך לא תתאפר? שהרי אסור לה להתייפות... ומי דיבר על שאל ופחם על הפנים.... שחלילה לא תהיה יפה...
אבל בגלל שלא היו לי מקורות ולא רציתי לדבר באוויר.  אז חיכתי קצת וההוא לא אכזב ושלח לי לאישי תגובה ארוכה ארוכה... עדיין לא קראתי בעיון הכל. לצערי יש לי בעיה לקרוא מהמסך טקסטים ארוכים.  ונגמר לי הדיו במדפסת. אז ברגע שיהיה לי דיו אני מדפיסה ואקרא בעיון.

החל מכאן אני מעתיקה את תגובתו:

היות ועדיין לא קבלתי אישור כתיבה, אני מכניס דרכך תגובה לכותב "אוהב יהודי", שכתב ש"גיליתי את בורותי", והתקיימו בו דברי חז"ל "כל הפוסל במומו פוסל", כי כל מה שכתבתי הוא בסך הכל דברים שמובאים בספרי הפוסקים, קדושי עליון, והם כתבו בפירוש שמותר לאשה להתייפות, והם כתבו בפירוש להתיר פאה שהאשה מתייפה בה, משיער טבעי, קאסטם למהדרין, בניגוד גמור לדבריו של 'אוהב יהודי' שלמרבה הצער מנסה להסתיר את האמת.

ראשית, "נגלה" שאת מה שהוא מכנה "לשונו של הגרש"ז" (אוירבאך), בסך הכל זו עדות שהעיד דרשן פלוני, ולא הובא בשום מקום. הגרש"ז עצמו כתב להתיר לצאת עם פאה.

שנית, לדבריו שהוא "מוחה" על דברים "שלא שווים תגובה", הנה ציטוטים מגדולי הפוסקים שהוא לא מכיר ולא יודע למרבה הצער, ומדבר גבוהה גבוהה...

על איזו פאה דיברו הפוסקים, פאת "קש" או פאת קאסטם?

במשנה בשבת (דף סד.) כתוב: "יוצאה אשה בחוטי שיער, בין משלה ובין משל חברתה". (שיער טבעי קאסטם - יוצאים איתו לרה"ר)

ומכאן הביא הגר"א ראיה לדברי הרמ"א שהתיר פאה נכרית.

וכן המג"א.

וביאר מחצית השקל את דבריו: "ועיקר ראייתו מסיפא, דילדה לא תצא בשיער של זקנה", כלומר שהזקנה התקשטה בשערה הנאה של הילדה, ויצאה עמו לשוק (שבזה מדובר במשנה).

ובגמ' שם: "בשלמא זקנה בשל ילדה, שבח הוא לה".

ועוד שם, "כדי שלא תתגנה על בעלה".

וברש"י שם: "כדי שלא תתגנה התירו לה קצת קישוטים הנאים".

ובתשובות הגאונים שם: "פאה נכרית. שיער שמביאין מבחוץ ומקלעין אותו יפה יפה, ומניחין אותו בראשי כלות כל ימי חופתן".

ובתוס' רי"ד שם: "וגם בפאה נכרית שהיא תכשיט".

ובפני יהושע שם: "דשבח הוא לה, ומקישוטים הנאים שבאשה הוי".

וברש"י בסנהדרין (דף קיב.): "פאה נכרית. גדיל של שערות דעלמא שעושין לנוי".

והרמב"ם בפירוש המשניות כתב: "פאה נכרית. כמו מגבעת, ידבקו בו שיער נאה, והרבה... כדי שתתקשט בשיער". הרי לך שכתב "שיער נאה" ולא נראה כקש, והדגיש שהאשה מתקשטת בו.

והשלטי הגבורים כתב: "אותן הצדקניות דקאמר התם היו מתקשטות בפאות ההם".

ועוד כתב, "לא שנא שערות דידה לא שנא שערות חברתה".

וכן הרמ"א העתיק דבריו אלה והוסיף: "אע"ג דעבדה לקישוט". ושיער חברתה הרי הוא שיער טבעי, ויכול להיות יותר יפה משיער האשה עצמה.

וכן העתיק הפרישה, "לא שנא אם עשויה משערותיה, או משיער חברתה".

וכן כתב הבאר היטב שם, "והוא הדין אם חתכה שיער של עצמה וחיברה אח"כ בראשה".

והפמ"ג כתב, "עיין מגן אברהם, דפאה נכרית אפי' משערותיה התלושים אין הרהור". וכן העתיק אליה רבה את דברי הש"ג, "מותר לאשה נשואה לגלות פאה נכרית שלה, אפי' עשויה משערותיה".

וכן כתב עטרת זקנים שם על דברי הרמ"א, "דוקא שערות הדבוקים לבשרה ממש, אבל בנחתכו אין בהם משום שיער באשה ערוה וגם לא משום פריעת ראש".

וכן כתב המשנה ברורה, שהביא את פמ"ג וכתב "ומשמע מיניה שם דאפילו שיער של עצמה שנחתך ואח"כ חיברה לראשה ג"כ יש להקל".

וכן העתיק כף החיים, "והוא הדין אם חתכה שיער של עצמה וחיברה אח"כ בראשה".

וכן כתב ערוך השולחן, "בין שהם עשויים משערה או משיער חברתה". וא"כ איך יתכן לומר שכל אותם המתירים לא התירו בפאות של ימינו, העשויות משיער טבעי, או נראות במראה טבעי, ואסרו בזה משום פריצות וכדומה?

וכן מצינו בלשונות הפוסקים האוסרים:

מהר"י קצנלנבוגן, ראשון האוסרים: "ושלא יתקשטו בפאה נכרית, כי שיער באשה ערוה ולמראה עין יראה כאילו הוא שיער שלהם" (ספר י"ב דרשות).

תשובה מאהבה: "בזה נראין הן... כאילו יוצאות בשערות ראשן פריע פרעות בלי כיסוי כלל".

ישועות יעקב: "וכיון שאינו ניכר (!) אם הוא משיער גופה או משיער נכרית".

תפארת ישראל: "וקשה לי הרי אסור משום מראית עין, דמחזי כפרועת ראש".

תורת שבת: "וכן הוא אצל פאה נכרית דנשי דידן, שאין אדם יכול להבחין (!) אם בשיער עצמה או בפאה נכרית היא מתקשטת".

ר' שלמה קלוגר: "בזה הזמן הרבה פרוצות שהולכות בכוונה בשיער שלהן, א"כ אף ההולכות בפאה נכרית מה מהני זה, הרי הרואה לא יידע (!) ויסבור דשלה הוא".

ובספרו קנאת סופרים: "דהרי אי אפשר להכיר בלי הבחנה [=בלי להתבונן] אם הוא שיער שלה או של אחרת".

שו"ת חסד לאברהם: "שנראה כאילו הולכות בשערות עצמן מגולות".

הכיצד אפשר לומר שבזמן ההוא היו פאות קש, שהרואה היה מבחין בכך ממרחק של מאה מטר?

ומצינו לכמה וכמה פוסקים, שכתבו כי גם כאשר הפאה יותר יפה מהשיער הטבעי של האשה, אין בכך איסור, והוי כקישוט בעלמא שמוסיף יופי לאשה:

כן הבין בדעת שלטי הגיבורים הגאון הספרדי רבי יעקב פארדו זצ"ל בספרו "אפי זוטרי" (על השו"ע אה"ע סי' כ"א ס"ק ט'), וזה לשונו: "הנה הר"ב החבי"ב [בעל כנסת הגדולה] באות ה' הביא לשון שלטי הגיבורים שכתב דדוקא שיער המחובר לגופה אסור, שע"י גילוי שערה מתגלה בשרה, והוי ליה מקומות המכוסים שבגופה. אבל שערות התלושים בפאה נכרית, אפי' תהיה עשויה משערותיה שרי, ואע"ג דקישוט הוא לה, הוי לה כשאר תכשיטין".

וכן כתב הגאון רבי אהרן וירמש זצ"ל, רב ואב"ד בעיר מיץ, מתלמידיו הגדולים של בעל "שאגת אריה", בספרו "מאורי אור" (חלק "קן טהור" למסכת נדרים דף ל'): "וגם החוש מכחיש, דשיער אינו הרהור כגילוי שוק וקול זמר. והלא לא אסרו לקרות כנגד פנים יפות. אלא על כרחך שיער [נאסר] מטעם כמוס, שליטת הקליפה, ואינו תימהון [אלא] דוקא במחובר. וכמו בשיער אשה מונח לפניו, אינו כלום. וכמה דברים שלא נגלו טעמם... אלא טעמם ונימוקם עמם".

וכן כתב הגאון רבי וואלף ברייער זצ"ל בשו"ת "נחלת בנימין" (סי' כ"ו): "אי לאו דגלי לן קרא דשיער באשה ערוה, הוה אמינא דאין לחוש כלל לשערותיה, אלא משום דמשבח לה קרא שמע מינה תאוה היא, עיין ברש"י ברכות ד', ובקרא כתיב שערך כעדר העזים, וקרא מקלס צוהר וזיו השערות כשיער העזים, ושערן מבהיק מרחוק, עיין רש"י שיר השירים. וכל הקילוס הוא בעודן מחוברת בבשרה, דוגמת שערות העזים, וכל זמן שהשערות מחוברות מקרי "שערך" ותאוה המה לעיניים, אמנם אם פאה נכרית על ראשה לא הוי קילוס. וכן אם השערות תלושין, אף שחוזרת ומתקשטת בהם, מכל מקום שוב לא תאוה היא וליכא שבח ולא מקרי ערוה".

וכן כתב הגאון רבי סיני שיפפער זצ"ל בשו"ת סתרי ומגיני (חלק ב' סי' מ"ד): "וגם לחוש אחשדא שיסברו הרואים שהיא שערות עצמה היא חומרא גדולה, דכיון שיודעים העולם שיכולין עתה לעשות הפאה נכרית יפה כל כך שתיראה כשערות עצמה, אמאי נחשוד אותה". ועוד כתב, "דהפאה נכרית נעשית עתה בהדרת היופי".

וכן כתב הגאון רבי עובדיה הדאיה זצ"ל בשו"ת ישכיל עבדי (חלק ז' אה"ע סי' ט"ז): "בדין פאה נכרית לנשים נשואות, אם דינה כמו שיער ראשה שאסור לגלותה משום הרהור, דלפעמים היא יותר יפה משיער ראשה ומייפה אותה יותר, ואתי לידי הרהור, וכן משום מראית העין, דהרואה נדמה לו שהן שערותיה ממש... קים להו לרבנן שאין יצה"ר שולט אלא בדבר הדבוק בגוף האשה עצמה, היינו הדבר הדבוק בגוף הערוה עצמה, דאין שליטה להיצה"ר אלא בדבר שיש לו נפש חיונית, לא בדבר שאין לו נפש חיונית, ולכן בנתלש מגוף האשה, דניטל ממנו נפש החיונית, הרי פקע ממנו אותה הערוה שהיתה עליו בזמן שהיה דבוק בגוף האשה, דהרי הוא כפגר מת שאין להיצה"ר שליטה בו".

וכן כתב מרן הגאון רבי שלום משאש זצ"ל בשו"ת תבואות שמש (אה"ע סי' קל"ז): "לא אסרו חכמים לאשה שתתייפה כל מה שתוכל, רק שיהיה בהיתר, ועל האנשים לשמור עצמם שלא יביטו בהם. ואם באנו לזה, הלא כמה נשים יפיפיות שאפי' יכסו ראשן במטפחת ובצעיף, הלא רק מחמת רוב יופיין יש גירוי יצה"ר, האם נאסור עליהם לצאת לשוק או נאמר להם לכסות פניהם כגויים כדי שלא יביטו בהם אנשים. וגם ישנם היום הלובשים איזה כובעים או מטפחות על ראשן יוצאים מן הכלל ובוחרין בזה יותר משערותיהן ויש בזה גירוי יותר מהשיער, האם נאסור להם? גם צורת המלבושים של היום נשתנו, ואע"פ שמותרים ע"פ הדין, יש בהם גירוי יצר שמייפין האשה מאד, האם נאסור להם? אלא ודאי כל מה שהוא מותר ע"פ הדין, בין אם תכסה בבגד, או בשיער, העיקר הוא שלא יהיה מגופה, הוי ליה מלבוש על ראשה, ואין לנו להיכנס אם הוא מיפה אותה או לא, דזהו ענין הגברים שחובתם שלא להביט, ואפי' תהיה מכוסה בכובע אין ראוי להביט".

וכן כתב בתורת מנחם להגאון מליובאוויטש זצ"ל (חלק ג' עמ' קפ"ח): "פאה נכרית הוא ענין שנוגע לבנים ובני בנים, לפרנסה ובריאות, כדאיתא בזהר, שהדבר נוגע לבני חיי ומזוני... ובפרט בזמננו, שאפשר להשיג פאה נכרית בכל הצבעים, והיא נראית יפה עוד יותר מהשיער שלה עצמה, תתבונן האישה בעצמה מהי הסיבה האמיתית לכך שהיא אינה רוצה לחבוש פאה נכרית אלא מטפחת". וכן הביא בשמו בספר "כבודה בת מלך", שיש להעדיף פאה על מטפחת, אפי' אם הפאה יפה יותר מהשיער הטבעי של האשה, וביאר זאת בתשובה שהשיב לו וזה לשונו: "הרי זה (שיער עצמה) פריצות ע"י גופה, וזו (פאה נכרית) ע"י דבר זר (דלבוש הראש דומה ללבוש הרגל וכו')".

וכן כתב הגאון רבי יוסף קאפח זצ"ל (קונטרס "המשביר", אוסף תשובות מכת"י דף מ'): "פאה נכרית קדושה ומקודשת, והלוואי וכל בנות ישראל ינהגו בה. כי אין שום הלכה אצלנו שיש לקחת את האישה לדקורטור [מעצב] כדי שיבחר ויתאים לה את הלבוש המכער אותה דוקא, אלא מותרת להתנאות בפאה נכרית".

וכן כתב הגאון רבי יצחק עבאדי שליט"א, בשו"ת אור יצחק (אה"ע סי' ג'): "ובענין פאה נכרית לאשת איש אי שרי או לא, הנה לפי מה שכתבנו שכל הטעם של כיסוי הראש הוא שלא תיראה מנוולת, וא"כ בפאה נכרית הרי היא מקיימת מצוות הכיסוי שאינה נראית מנוולת, ואדרבה פאה נכרית הרי היא כקליעה, ובקליעה כבר הבאנו ראיה מהגמ' לעיל דזה נוי לאשה והיפך מניוול. ואף שמשמעות כמה ספרים נראה שטעם כיסוי הראש הוא כדי שלא להראות יופיה, הנה הוא טעות גמור, ומזה יצא להם שאם היא לובשת פאה נכרית יפה זה עוד יותר גרוע, וההיפך הוא האמת".

וכן כתב הגאון רבי חיים דוב אלטוסקי שליט"א, בספר "חידושי בתרא" (על מסכת שבת סד:): "אין לדחות דשאני פאה נכרית דמתני', דלא היו מומחים כבזמנינו והיה ניכר שאין השיער שלה, מה שאין כן כשאין להכיר שאין השיער שלה יש להחמיר בכל הדינים כאילו שיער שלה מגולה, דזה אינו דהא רש"י והשלטי גיבורים הנ"ל פירשו שעושה כן כדי "שתיראה בעלת שיער", ואם יש להכיר דאין השיער שלה איך תיראה על ידה כ"בעלת" שיער, אלא על כרחך גם בזמנם היו מומחים ואע"פ כן מותר".

וכן כתב הגאון רבי בנימין זילבר זצ"ל, בשו"ת אז נדברו (חלק י"ד סי' מ"ח): "ואין לבדות מלבנו לדמות האיסור הסתכלות שבאה"ע סי' כ"א למלבושי נשים. הלאו דלא תתורו נאמר בעיקר על הסתכלות באשת איש (דאין זנות אלא באשת איש), והרבה מיני הסתכלות אסרו משום הרהור הנלמד בעיקר מ"ונשמרתם", וגם בענינים אלו אין לערבב הפרשיות, ואין לדון משם מה שמותר ומה שאסור להתלבש. והרי מפורש אמרו שאסור להסתכל על בגדי צבעונין, ואפי' הכי לא אסרו לאשה ללכת בבגדי צבעונין בשוק (ורק באדום אסרו, דהצבע ניכר מאוד גם מרחוק), והוא הדין באם הבגד כמראה הבשר, וכמובן שיש עוד לחלק מבגדי צבעונין, אבל אין לדמות זה לבשר מגולה ממש. ודמות ראיה שהאיסור גורם ההרהור, והרי בתולות פנויות יש שסוברים בשיטת השו"ע באה"ע סי' כ"א שנוהגות שלא ללכת בפריעת ראש, ואפי' הכי פסק באו"ח סי' ע"ה שאין איסור לקרות ק"ש כנגדה, ובנכריות מסתפק המ"ב דמותר, משמע אפי' אם דרכן לכסות, ויתכן שזה יותר מדמות ראיה שהאיסור גורם ההרהור וכאמור. וברור שאשה שאין שערותיה יפות ומתביישת לצאת בלא מטפחת, דמכל מקום כנגד שערה הטבעי אסור לומר דבר שבקדושה, ובכלל איסור פריעה הוי, וכשמכסה ראשה במטפחת או בפאה (במקומות שנהגו להתיר), אף שמתייפה בזה מכל מקום מותר".

וכן כתב הרה"ג ר' זאב שכטר שליט"א בקובץ אור ישראל (כ"א), וזה לשונו: "יש הטוענים שאין לדמות הפאה שלנו לפאה נכרית בדורות הקודמים שהתירום הפוסקים, משום שלא הצטיינו ביופיין כפאות שבזמנינו. והאמת היא שהפאה נכרית שהתירו הפוסקים היתה גם כן משיער טבעי של חברתה, ופשוט שהשיער הטבעי בדורות קודמים לא היה פחות יפה מהשיער הטבעי שבזמנינו. ונראה שהטוענים כן מתבססים על השוואות שהם ביצעו בין פאות של פעם להיום, ולא הבחינו שאת ההשוואה הם מבצעים בין פאה נכרית ישנה ומשומשת שלושים שנה או יותר לבין פאה נכרית חדשה של זמנינו, וסיבת השוני היא גיל הפאה ולא איכות היופי. והפוסקים שהתירו פאה נכרית לא חילקו, והתירו גם פאה נכרית חדשה. ויש שמבינים כי אין חילוק בין טבעי חדש מפעם להיום, אבל טוענים שהתסרוקות היום יותר דומות לשיער טבעי. אבל כבר מבואר בראשונים שהפאה נכרית היא לקישוט, וכי בדורות עברו לא ידעו לסרק הפאה שתיראה כמו קישוט, הלא כל זה מטרת הקישוט מאז ומעולם, וכי רק בדורנו יודעים לקשט ולסרק יפה. ובפרט שידוע כי בדורות שעברו היה להם טעם ליופי, ובדורנו נפוצים מאוד דברים שאין להם טעם וריח, וכל כמה חדשים יוצאת אופנה חדשה ומשונה".

וכדבריו כתב בספר "לבושה של תורה" חלק א': "כדי לעשות הפאה נכרית כמראה טבעי, לא משתמשים בשום המצאה טכנולוגית חדשה, רק משתמשים בשערות אדם בלי להכניסם לחומרים חריפים (שהיו עושים כן כדי להכינה לצביעה) ואין צובעים אותם כלל (ומעיקרא עושים פאה משערות שצבעם כצבע שערות האשה), ואין לוקחים שערות מכמה נשים לצרפם יחד (אלא כולה מאשה אחת או לכל היותר משתי נשים), וכל השערות מחוברת להבד של הפאה נכרית כהדרך שהן גדלין בראש (ולא מהפכין השערות מלמטה למעלה) והצד שהיה סמוך להקודקוד הוא הצד שמחברים להבד וכו', ומחברים השערות להבד באופן שיצא מהבד באופן שדומה ככל האפשר ליציאת השערות מעור הראש, ומחמת כל הדברים הטבעיים השערות שומרות זוהרן וטבען ויפיין. ונוסף לזה התפירה המדוייקת והמצומצמת להיות מכוון לראש האשה, ע"י זה הפאה נכרית נראית טבעית לגמרי וכאילו היא שערות האשה ממש. ובשאר הפאות מעבדים השערות כדי לצובען לצבע אחיד, וכדי לאחד שערות שונות יחד, וכל פעולות אלו מפקיעים מהם המראה טבעי שלהם. ולפ"ז אין שום סיבה שלא היה אפשרי לעשות פאה נכרית משוכללת לגמרי גם בימי חז"ל".

וכן הובא בירחון התורני "המאור" שיו"ל בארה"ב בחודש שבט תשי"ג, לפני כשישים שנה: "נתייסדו כאן הרבה בעלי מקצוע מאחינו בני ישראל, לעיבוד פאות נכריות בשביל בנות ישראל הכשרות. היהודים בעלי מקצוע הזה, הינם ברובם ג"כ מהגרים שבאו לכאן בשנים האחרונות והתעסקו במקצועם הזה גם באירופה, וכי על כן הינם מומחים בעיבוד הפאות הנכריות לכל פרטיו ודקדוקיו, בתכלית היופי והשלימות. ישנן בעלות מקצוע מומחיות מפורסמות כאלו, שמעבדות פאות נפלאות, שהרואה אותן לא יכיר בשום אופן שאלו הן פאות נכריות" (עמ' י"ט, מאמר "פאה נכרית ודת יהודית").

לסיכום, ראינו בדברי הפוסקים הנ"ל במפורש שמותר לאשה להתייפות, גם בפאה שמוסיפה לה יופי, והפאה אינה "קש" ומכערת את האשה, אלא אדרבה, משמשת לתכשיט, גם ברשות הרבים.

ודבר זה גם מפורש בדברי הפוסקים, חוץ ממה שהבאנו לעיל:

כתב הגאון רבי בנימין זילבר זצ"ל, חבר מועצת גדולי התורה, בשו"ת אז נדברו (חלק י"ד סי' מ"ז), וזה לשונו: "אשה מותרת לצאת בבגדי צבעונין, אף שמדינא אסור להסתכל בבגדי צבעונין של אשה, אפי' בתלויות בכותל... וכן ביו"ט משמחה בבגדי צבעונין, ולא אמרו שצריכה להתלבש בחוץ בבגדים שחורים. וכל הפרק במה אשה יוצאת המדובר באיסור יציאה בשבת בתכשיטין, משמע דבחול שרי ולא חוששין להסתכלות, דלאו ברשיעי עסקינן שמסתכלים בכוונה על נשים". עכ"ל.

ושם בסי' מ"ח כתב עוד: "ומה שמעכ"ק שליט"א כותב פשיטא שגורם הרהורים רעים שאסור מן התורה "ולא תתורו" וכו', הלוא גם בגדי צבעונין של אשה גורם הרהורים ואסור להסתכל גם כשתולין בחוץ, והלא אין לך דבר שגורם הרהורים יותר מיופי האשה שע"ז נאמר בעיקר ולא תתורו, וגם אסור משום "ונשמרת" כמבואר בע"ז (דף כ') באשת איש אפי' מכוערת, ואפי' הכי נשים יוצאות בגילוי פנים".

וכן כתב הגאון רבי יהודה שיינפלד שליט"א, בשו"ת "אוסרי לגפן" (חלק ט' עמ' קע"ה ואילך): "אי אפשר לאסור להתנאות ברה"ר, דכך טבע האשה מבריאת העולם (עכ"פ מאז שאכלה מעץ הדעת), ובזמן חז"ל יצאו בתכשיטין לרה"ר בימות החול, ורק בשבת אסרו שמא תשלוף להראות לחברתה, ומבואר שהתכשיטין היו להתנאות לפני חברותיה ולא רק בפני בעלה, ומפורש בחז"ל שמשמחים אותה ברגל בבגדי צבעונין, ועיין כתובות (סה.) רש"י ד"ה לך ולחברך ולחברורך, "שלא אתבזה על הבריות", הרי שכך דרך האשה מאז ומתמיד, צא ובדוק אצל הנשים הצנועות ביותר, שלובשות בגדים נאים יותר מבעליהן שלובשים חליפה שחורה פשוטה".

תוקן על ידי אחת_מעל ב- 17/11/2010 15:17:22

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > שידוכי חרדים > פאה נוכרית -לאשה יהודי'ה.
מנהל לחץ כאן לשחרור האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 ... 14 15 16 לדף הבא סך הכל 16 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.