בית פורומים עצור כאן חושבים

הרב עמאר מציע: נישואין אזרחיים ברבנות.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/5/2006 14:42 לינק ישיר 

מיכי

<''הזכרתי את הגיור, שם השינויים ידועים, ויש לכך השלכות כמובן גם על הנישואין. אבל גם לגבי דיני האישות עצמם בהחלט יש הבדלים, והם לא מעטים. לדוגמא, הידוע/ה בציבור זכאי/ת לכמה וכמה זכויות (כגון ירושה ועוד)">

מדבריך ניתן להבין שהזכויות שהוענקו לחיים ביחסי "ידועים בציבור" נובעות משינוי בדיני האישות, אולם שופטי בית המשפט העליון לא חשבו כן, הם לא רצו לשנות את חוק הנישואין, אלא פירשו את החובות והזכיות במסגרת הנישואין, לא כזכיות הנובעות מהיות הזוג נשוי, אלא כנובעים מ"חוזה מכללא" בין בני זוג החיים ביחד, ולדעתם חוזה "מכללא" זה קיימם גם אצל בני זוג החיים ביחסי "ידועים בציבור" שהם הרבה יותר מיחסים מזדמנים, או אף ממה שהחוק דורש מבני זוג נשוי.

בבג"צ 1000/92- חוה בבלי נ' בית הדין הרבני הגדול, השופט א. ברק לא ניסה לשנות את החוק, אלא שהוא טען שיחסי הממון שבין בני-זוג נשוי, אינם נכללים במסגרת 'עניני נישואין', האמורים בחוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג-1953, וכי שיתוף נכסים זה אינו נובע מקשר הנישואין, אלא מהסכם מכללא בין בני הזוג הנשוי, שהוא חלק מהמשפט החילוני, ועל כן חלה הלכת "שיתוף נכסים" לא רק בזוג נשוי כדת וכדין, אלא גם בבני זוג "ידועים בציבור".

וכשהוא דן "ידוע בציבור" הוא פסק:

"הפסיקה בישראל ראתה בידועים בציבור מצב עובדתי המוכר לצרכים אלה ואחרים (בין ביחסים בינם לבין עצמם, כגון שיתוף נכסים ובין ביחסים בינם לבין זולתם). הפסיקה לא הכירה ביחס של הידועים בציבור כיחס היוצר מעמד (סטטוס ) של ידועים בציבור...". (השופטת נילי מימון, בתמ"ש (ירושלים) 10681/98 - פלונים נ' אלמוני. תק-מש 2000(3), 244 ,עמ' 246 המוסיפה משלה:

"שיטת המשפט בישראל, בדומה לשיטות משפט מודרניות בדמוקרטיות נאורות, שומרת על סטטוס הנשואים ואינה מזהה את מוסד הידועים בציבור לסטטוס זה ... לא הרי נשואים כדת וכדין, עליהם חל מכלול דינים הקשור לסטטוס הנישואים, כהרי ידועים בציבור, אשר אינם נהנים ממעמד הבכורה של סטטוס הנשואים", (בג"ץ 693/91 אפרת נ' הממונה על מרשם האוכלוסין במשרד הפנים, פ "ד מז (787 ,749 (1)

"... אין (בפסק דיננו - נ.מ.) כל קביעת הלכה בדיני המעמד האישי. עמדתנו הינה כי הדיבור "בן זוג" בפקודה מצביע על מצב של תלות ולא על סטטוס משפטי".

<"שמרוקן למדיי את המשמעות של חוק נישואים וגירושין">

היית צודק אם היית טוען, שהמחוקק שקבע "עניני נישואין וגירושין של יהודים בישראל אזרחי המדינה או תושביה, יהיו בשיפוטם היחודי של בתי דין רבניים. ו"נישואין וגירושין של יהודים ייערכו בישראל על פי דין תורה", ושה"מונח "דין תורה" אין פירושו תורה שבכתב בלבד. אלא הוא כולל, ללא שמץ של ספק, גם את ה"דרבנן", וכוונתו לכל אותו מכלול הלכות האישות המצויות בדיני ישראל, ואפילו אם יסודו של הדין הוא בתקנה שתקנו חכמי ישראל בדורות המאוחרים". (בג"צ 80/63 גורפינקל ואח' נ' שר-הפנים, פ"ד יז 2048,2061), בג"צ 130/66 חיים שגב נ' בית הדין הרבני צפת, פ"מ כא (2) 528, בג"צ 47/82 - קרן התנועה ליהדות מתקדמת בישראל נ' שר הדתות . פ"ד מג(2), 661, העניק לרבנות סמכות בלעדית בכל הדינים הנאמרים בשו"ע אבן העזר, ולא רק הנאמר בדברי השו"ע אלא אף הנאמר במפרשיו, ולא רק בדינים הנוגעים ישירית למעמד אישי, אך בית המשפט אינו חושב כך.

גישתי אינה לא פוזיטיביסטית ולא נאיבית, ואני מסכים אתך שאין ספק שהמצב החברתי משפיע באופן דרמטי על כל פסיקת שופט או פרשנות חוק, ואיני רואה בכל חוק שהוא, בין אם הוא חוק חילוני בין אם הוא חוק ההלכה, משהו יציב וסטטי, כל שטענתי הוא, שבפסיקות רבות מצאתי שכשהבג"ץ כירסם בסמכות הרבנות הוא לא ניסה לשנות את החוק, אלא הסיר מסמכותם את כל אותם שלדעתו הם נהגו בהם "מנהג בעל הבית", אף שלא היו להם כל סמכויות חוקיות לכפיה, או אף שלא בכפיה.

<"הדיון באשכול זה היה על תקינות פעולתו של הרב עמאר">.

הדיון באשכול זה היה לא על תקינות פעולתו של הרב עמאר, אלא על השטויות שאותן פלט, ואיני חושב שמפני שלאור ההנחות שלו עצמו הן "חוכמות", זה הופך אותן לדברי חכמה.

<"וכעין זה ידועה התשובה (מהר"י מינץ? או מישהו מתקופתו, אינני זוכר כרגע) שהתנגד למיסוד הזנות על אף היתרונות הברורים שיש בזה, הן מבחינת ההלכה הפורמלית והן מבחינת הבריאות">

ואני זוכר שלא מהר"י מינץ אלא מהר"י עראמה, ממגורשי גירוש ספרד, שכתב ב"עקדת יצחק" שער כ'):

"וכמה פעמים נתחבטתי על זה על אודות הנשים הקדשות שהיה איסורן רופף ביד שופטי ישראל אשר בדורנו ולא עוד אלא שכבר יאותו בקצת הקהלות ליתן להם חנינה ביניהם גם יש שמספיקין להם פרס מהקהל כי אמרו כיון שמצילות את הרווקים או הסכלים מחטא אסור אשת איש החמור או מסכנת הגויות מוטב שיעברו על לאו זה משיבואו לידי איסור סקילה או סכנת שריפה, ואני דנתי על זה פעמים רבות לפניהם ולפני גדוליהם והסברתי להם שהחטא הגדול אשר יעבור עליו איש איש מבית ישראל בסתר ושלא לדעת הרבנים וברשות ב"ד חטאת יחיד הוא והוא שבעונו ימות ע"י ב"ד של מעלה או מטה וכל ישראל נקיים,,, אמנם החטא הקטן כשיסכימו עליו דעת הרבים והדעת נתנה בבתי דיניהם שלא למחות בו הנה הוא זמה ועון פלילי וחטאת הקהל כולו ולא נתן למחילה אם לא בפורענות הקהל כמו שהיה בבני בנימין על השתתפם בעון והוא הי' עון סדום,,, ולכן הוא טוב ומוטב שיכרתו או ישרפו או יסקלו החטאים ההם בנפשותם משתעקר אות א' מהתורה בהסכמת הרבים".

וראה המובא מספר "לקט הקמח", (מהר"ם חאגיז), נדפס בשו"ע יו"ד אחרי סימן קלח, בד"ה "השלישית דבר הקדשות".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2006 14:44 לינק ישיר 

לזה אני כמובן מסכים לגמרי. והרי מילתי אמורה כבר כמה פעמים בזה. רק ביחס לרב עמאר, לדעתי הוא פועל מתוך הנחת יסוד שיש חשיבות לכפייה, הנחה ששותפים לה רוב מוחלט של הפוסקים כיום, ולכן כתבתי שההשתלחות של נישט בו אינה לעניין. לעצם המחלוקת על ההנחות הללו אני לגמרי מסכים, ואפילו באופן רדיקלי יותר מזה שאתה העלית כאן.
ראה גם באשכולי על עבירות של חילוני (המאמר יתפרסם אי"ה ב'צהר' הקרוב). מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2006 15:06 לינק ישיר 

מיכי

אם נסכים  יתחיל לשעמם.

הלא כן?

<"לדעתי הוא פועל מתוך הנחת יסוד שיש חשיבות לכפייה, הנחה ששותפים לה רוב מוחלט של הפוסקים כיום">

גם לדעתי, השאלה היא רק מה זה עושה, האם זה מועיל או הורס?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2006 15:26 לינק ישיר 

ר' מיכי ונישטאיך.

אני חושב (מהיכרותי) שרוב החילונים הבאים להתחתן ברבנות באים מתוך רצון להתחתן ב"טקס" (כלשונם) יהודי, דתי וכשר. אמנם לא מתוך יראת שמים יתירה אך יתכן ומתוך רצון לשמור על מסורת אבותיהם, על בית כבית הוריהם וסתם מתוך זיקה או קשר רופף שנשאר לו ליהדות.

הרבנות, אמנם כופה את נישואי היהדות על כל יהודי, אך כאמור, זה נעשה בד"כ מרצון.

מדוע כן להמשיך (לנצל את האפשרות) לכפות על אדם שבכל זאת לא רוצה להתחתן כדת?

כי אם נאבד את השליטה הזו ותתאפשר חתונה אזרחית חופשית (שמן הסתם ידאגו לעשות אותה דומה לחתונה יהודית כשרה). הדבר יגרום לרבים (ולאט לאט) מהיהודים שכן רוצים לשמור על כשרות נישואיהם להפסיק לרצות זאת ולהתרחק מעוד מצווה (ואולי גם עוד סממן שקושר אותם ליהדות). וכמובן שיהיו מי שיסיתו נגד חתונה יהודית כשרה לטובת חתונה אזרחית יהודית (פסולה).

ונראה לי שדומה הדבר לתקנות חז"ל (שממש תקנו תקנות!) ע"מ להרחיק את האדם מן העבירה. (אנו לא דואגים למי שחפץ בעבירה אלא לאלה שאינם חפצים בה אך יכולים בקלות להגיע אליה)

ש377.

לאחר מה שכתבתי קודם, נראה לי שעיקר הדאגה היא לרוחניותם של אלה שכן רוצים חתונה כשרה - וכאלה רחוקים מלרצות (לפחות מלכתחילה) אי נאמנות משפחתית. (ובכל מקרה הבנתי שהסכמת לחתן חילוני שרוצה בחתונה כשרה)

תוקן על ידי - פעיל_מדא - 07/05/2006 15:37:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2006 15:52 לינק ישיר 

פעיל מדא,

כתבת - אני חושב (מהיכרותי) שרוב החילונים הבאים להתחתן ברבנות באים מתוך רצון להתחתן ב"טקס" (כלשונם) יהודי, דתי וכשר. אמנם לא מתוך יראת שמים יתירה אך יתכן ומתוך רצון לשמור על מסורת אבותיהם, על בית כבית הוריהם וסתם מתוך זיקה או קשר רופף שנשאר לו ליהדות.

יש עוד טעם חשוב מאוד לבחירה של אנשים ונשים חילוניים בטקס נישואין באמצעות הרבנות הראשית (ומהכרותי, אני יכולה לומר, שבמקרים רבים הוא הטעם המכריע, ולא אלה שציינת אתה) - העובדה שזה הטקס היחיד שמדינת ישראל מכירה בו (טקס יהודי-דתי-רפורמי/קונסרבטיבי או טקס יהודי-חילוני זוקקים נישואין אזרחיים במדינה זרה, כדי שהזוג יוכל להירשם במשרד הפנים כנשוי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2006 16:01 לינק ישיר 

נישט,
אל דאגה. הודעתי הביעה הסכמה להודעה שלפניך. את שלך לא ראיתי בעת הכתיבה.
דווקא לדבריך איני מסכים, כי ההבחנה הפורמלית בין שינוי החוק לבין כרסום חיצוני אינה חשובה לענייננו. לחוק ישנן דרכים מפותלות להתפתח, ולפעמים שינוי חוק נישואין וגירושין נעשה בדרכי עקלתון ודרך מנגנונים צדדיים, בלי לגעת בו באופן פורמלי.
ניתן להותיר את החוק כולו על כנו אך לרוקן אותו מתוכנו על ידי קריאת 'נישואין' בשם 'יקום פורקן', והרי הרבנות אינה אמונה על יישום חוק יקום פורקן. וכך לא נגענו בחוק הנישואין והגירושין, אך רוקנו אותו מתוכנו. זוהי בערך המשמעות של ידועה בציבור שמקבלת את הזכויות של נשואה.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2006 16:42 לינק ישיר 

<"וכך לא נגענו בחוק הנישואין והגירושין, אך רוקנו אותו מתוכנו">

התייחסתי רק לעובדה, שבהלכות הנוגעות לגירושין ולנישואין הם לא התערבו.

האנשים והנשים החילוניים הבוחרים בטקס נישואין באמצעות הרבנות הראשית, אינם בוחרים אלא בין נישואין לצורך רישום, בקפריסין ללא משפחה או חברים, או נישואין ברבנות.

לא בדיוק בחירה חופשית.
עולם הפוך אני רואה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2006 14:04 לינק ישיר 

אמשלום. לפני 60 שנה, בגלות, הרבה יהודים (גם החילונים) נשאו כדת משה וישראל. גם כיום ישנם יהודים רבים שנישאים מתוך רצון כדת משה וישראל ויתכן וכשהמדינה תכיר בנישואים אחרים (שיעשו דומים) הם יוסתו מהנישואים הכשרים. ואפשר לדאוג לאותם היהודים שינצלו מעבירה גם אם אינם הרוב. ואם יש סקר המצביע על עליה במספר היהודים שמתחתנים אזרחית וכדו' בארה"ב. הוא יוכל להוות ראיה לדברי, שכן נמשכים אליהם גם כאלה שרצו בעבר חתונה כשרה. ובכל זאת,כמו שאמרתי, נראה לי שרוב החילונים היו מעדיפים את הנישואים הכשרים ולא מפריעה להם הרבנות. ולכן הדאגה כאן היא לא עבור הנכפים אלא עבור אלה שעלולים להמשך לעבירה. גם אם כשיתאפשרו נישואים אחרים (כעין דתיים או רפורמים וכדו') יבחרו בהם רוב החילונים, יתכן ועדיין הבחירה הזו תעשה מתוך רצון להקים בית יהודי כשר (ומתוך אמונה (הנובעת מחוסר ידיעה) שאכן הטקס הזה כשר). ואולי גם עבור אלה ניתן לדאוג ולהרחיקם מעבירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2006 14:43 לינק ישיר 

פעיל מדא,

נראה לי די ברור להניח, שכשיוכרו הנישואין הרפורמיים/קונסרבטיביים/חילוניים ע"י מדינת ישראל, לצורך רישום במשרד הפנים, יימשכו אליהם גם כאלה שהיום מתחתנים דרך הרבנות. נראה לי די ברור להניח גם, שזו אחת הסיבות העיקריות לכך שנישואין אלה עדיין לא מוכרים (וכידוע, זה לא רק עניין הלכתי, אלא גם כלכלי וכד').

אתה מזכיר שוב ושוב את עניין ה"הרחקה מעבירה". על איזו עבירה בדיוק אתה מדבר? אם הזוג נישא בטקס חילוני למשל, מה העבירות שהוא נגרר אליהן? יחסי מין בין פנוי לפנויה? לשיטתך, דוקא טקס כזה מונע עבירות של אשת איש וממזרות, כיוון שאין כאן נישואין כלל (וכידוע לכולי עלמא, חילוניים הרי נוהגים לנאוף על ימין ועל שמאל, עוד לפני שאכלו חזיר בשמנת לארוחת הבוקר).

אם איני טועה, בארה"ב, על מנת להירשם כנשוי, חייב הזוג גם בנישואין אזרחיים (ואולי אין מדובר בטקס, אלא רק במיסמוך מסוג כלשהו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2006 14:52 לינק ישיר 

להקים בית כדת משה וישראל זו מצווה ויתכן שאף אחת מהמצוות הבודדות שקושרות אדם חילוני ליהדותו. (וזלזול בה הוא צעד משמעותי לכיוון נישואי תערובת) (ושוב אדגיש שלא מדובר בכפיה אלא במניעת קלקול לאלה שחפצים כרגע במצווה) לגבי טענת אי האמינות המשפחתית: היות ומדובר בכאלה שבאים לקיים מצווה - אני לא חושב שיש לך זכות למנוע מהם את המצווה (וגם לא בדרכים עקיפות או להמנע מחיזוקה כשהיא משמעותית) מחשש שמא יעברו אח"כ עבירה. ובפרט שרובם הגדול (בזמן החתונה) כן מעוניינים במסגרת משפחתית - ומה שיכול לקרות אח"כ, לצערנו, קורה לא רק לחילונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2006 15:00 לינק ישיר 

פעיל מדא,

האם דובר כאן על מניעת מישהו מלקיים מצוות נישואין כדת משה וישראל? (אתה בטוח שזו מצוה?)
אם יוכרו נישואין אזרחיים בישראל, האם זה ימנע ממישהו שרוצה לקיים את מצות הנישואין כדמו"י מלקיים אותה? 
אני מודה, שלא הבנתי את ההגיון כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2006 15:03 לינק ישיר 

זו מצווה והסברתי את משמעותה.

והנישואים האזרחיים כשיותרו יגרמו לאלה שכיום מקיימים את המצווה מרצון להפסיק לקיימה.
(עקב הסתה של מארגני ותומכי הנישואים האחרים) תוקן על ידי - פעיל_מדא - 08/05/2006 15:04:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2006 15:09 לינק ישיר 

פעיל מדא,

האם קוראות עיניך את שאצבעותיך מקלידות?!
אם הם מקיימים את המצוה מרצון, מדוע יפסיקו לקיימה כשיהיו להם אופציות אחרות?

[ותסלח לי על הגיחוך הקל שעלה בי למקרא המילה "הסתה" בהקשר הזה. קוזק נגזל היה נשמע אמין יותר ממך. וד"ל]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2006 15:19 לינק ישיר 

אמשלום. כתבתי שהרצון של החילוני לשמור על מסורת אבותיו (או לקיים מצוות שבעיניו משמעותיות) אינו חזק כמו הרצון של החרדי להקים בית כהלכה. הוא אינו צריך יותר מאשר לראות את חתונת חברו המוצלחת (הכוללת אף היא טבעת ושבירת כוס) כדי להשתכנע שגם זה בסדר וגם זה אפשר. (ושוב, המצב מקרב במידה מסויימת לנישואי תערובת - מצוווה משמעותית) והיות ומדובר באדם שכן רוצה לקיים את המצווה (ולא משנה המניע לאותו רצון) ויש חשש שדבר מה ימנע ממנו אותה בעתיד (איפשור חתונה אזרחית). הרי שבמצבים כאלה חז"ל גזרו גזרות ותקנו תקנות ע"מ לשמור על המצווה. כ"ש בזמננו שהרבנות מתבקשת לשמור בדרך כלשהי על זכותה הקיימת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2006 15:30 לינק ישיר 

פעיל מדא,

אני מסכימה שיותר ויותר חילוניים, החווים חתונות רפורמיות/קונסרבטיביות/חילוניות רואים כי טוב ומבקשים אף הם להינשא בדרך זו. זו נראית להם (אני מניחה) דרך שמשלבת בין מסורת הדורות לחידוש המתאים להם, בזמנם ובמקומם). אל תזלזל בכוחם לחשוב ולבחור - הם יודעים היטב מדוע הם בוחרים להינשא באמצעות הרבנות או באמצעות התנועה הקוסרבטיבית, למשל.

מדבריך לעיל, אני מבינה, שעיקר דאגתך אינה על שמירת ההלכה (שהרי אין לך מושג מה קורה בחתונות רפורמיות/קונסרבטיביות, ושמא יש בהן שהן הלכתיות למהדרין?), אלא על שמירת כוחה של הרבנות הראשית בישראל. אם כך, המצוה לשיטתך, אינה בנישואין (ואפילו לא בנישואין כדמו"י), אלא בנישואין באמצעות הרבנות. מכאן גם, שהעבירה שאתה כה חושש ממנה, אינה בניאוף ח"ו אלא בעצם הנישואין שלא ע"י הרבנות.
פרשנות מעניינת למונחים של "מצוה" ו"עבירה". מעט רפורמיסטית, לטעמי, אבל אני דוקא בעד שינוי והתפתחות.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרב עמאר מציע: נישואין אזרחיים ברבנות.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.