מכיוון שנושא הסיאנסים הוא נושא חם ומעניין, והוא מביא תגובות הרבה יותר מאשר פולמוס על איזו הלכה ברמב"ם, או עיון תלמודי סבוך ומטריד, נכתוב עוד קצת.
תחילה נכתוב מה אומרים הרמבמיסטים, כי דבריהם חביבים עלי מאוד, וגם אם נטיתי קצת מדרכם עדיין אני קרוב אליהם יותר מאשר לכל דעה אחרת.
ראשית עצה, לפני שחברי הפורום הולכים לצטט מהכלאם, כדאי שהם ישמעו את הרמבמיסטים בעצמם, אולי יהיו בפיהם דברי חכמה.
כתב הרמב"ם בפרקי משה ברפואה, הובא באגרות הרמב"ם בההדרת הרב קאפח, מוסד הרב קוק, נספח ב', עמ' קסג.
אמר משה, כבר קדמו לי דברים בפרק שלפני זה במחלות הנפשיות, ומטרתי בפרק זה להדריכך הדרכה המועילה לך מאוד בהשקפתך ודעותיך. והוא, שכל אדם שיספר לך דברים שראה אותם והשיגם בחושיו, ואפילו היה אותו האדם בעיניך בתכלית הנאמנות והיושר ומעלת ההיגיון והמדות, התבונן במה שמספר לך אותו, אם היה רוצה במה שאמר שהוא ראה, לחזק בכך השקפה שנראית לו, או שיטה שהוא סובר אותה, חשדהו במה שהוא ראה אותו, ואל יבלבל את מחשבותיך באותם הסיפורים, אלא בחן אותם ההשקפות והשיטות כפי שמחייב העיון. בלי לשים לב למה שהוא ראה בפועל, בין שהיה אותו המספר אחד או קבוצה מבעלי אותה ההשקפה. כי השאיפה מביאה את האדם לדברים רעים, ובפרט בעת הריב והויכוחים. (ע"כ מפרקי משה ברפואה, נספח ב)
ציטוט זה חביב על הרמבמיסטים מאוד, מבחינתם להבל אין מקום, כיוון שכן כל מי שבא אליהם עם סיפורי סיאנס, במקרה הטוב הדברים שלו עוברים ליד האוזן, אבל רמבמיסט רגיל לא נוהג להטות אוזנו למה שנראה לו לא הגיוני, הוא פשוט אטום וחתום לכך.
אל תדבר איתי על כך, אין על מה לדבר!!!
כעת נספר 2 סיפורים, משני מעשים שקרו והתרחשו.
מעשה היה ברב קאפח שיצא לבדוק את הסיאנס בעיניו, הרב קאפח היה חובב בדיקות וניסיונות, והוא רצה לנסות כל דבר בעצמו, כיוון שכן הוא שמע שיש מישהו מהעיר חיפה שטוען שהוא יכול לעשות סיאנס, הרב קאפח הטריח את עצמו והוא נסע עד ביתו של אותו עושה סיאנס. כפי שבודאי ניתן לנחש, הכוס לא זזה ולא נעה בנוכחותו של הרב, עושה הסיאנס ניסה פעם ניסה פעמיים, ומשלא זזה הכוס נואש הרב קאפח וחזר לביתו בירושלים כשבדעתו ברור ובדוק, מעשה הסיאנס הבל ורעות רוח. (מעשה זה נמצא בשיעורי הרב קאפח למורה הנבוכים, כשיצאו הקלטות לאור עולם בעז"ה בדיסקים, יהיה אפשר לשמוע את הסיפור מפי הרב קאפח בעצמו)
עוד מעשה ששמעתי משכני הרמבמיסט, גם הוא יצא לבדוק את הסיאנס, נדמה לי שהוא הלך לבדוק זאת בעיר תל אביב, גם הוא חזר וסיפר לי, תשמע הייתי בסיאנס, אבל הכוס לא זזה ולא נעה, הכל הבל ורעות רוח.
עד כאן זאת היא דעתו של רמבמיסט, הרמב"ם אומר לא להאמין לסיפורים, בני אדם מדומיינים, הרב קאפח ניסה ולא עבד, עוד אנשים ניסו ולא עבד, מכאן הוכחה ברורה ומוחלטת, כל הסיאנסים שקר ומוחלט.
אילו לא הייתי פוגש את חברי הטוב, כנראה גם אנכי הייתי ממשיך לסבור כפי הרמב"ם, וכפי דברי רבותי, אולם רצה ה' ופגשתי עוד אנשים, ובמקרה אחד מהם הוא חברי הטוב אשר ידעתיו מקדם.
הוא בא אלי נסער מהצבא, תשמע יש לי סיפורים לספר לך, ישבנו עד אמצע הלילה לספר סיפורים על הסיאנסים שהוא עשה.
בזמן שרותו בצבא הוא עזב את הדת, והנה בעקבות הסיאנס הוא חזר לקיים מצוות.
כאמור זה מה ששמעתי, ואז נוכחתי לראות שיש עוד אנשים שראו זאת, ואז התגבשה בליבי הדעה, נכון שיש אנשים שלא הצליחו בסיאנס, אבל כישלונם מלמד עליהם בלבד שהם לא הצליחו בסיאנס (יהיו הסיבות אשר יהיו), אבל מכאן ועד שלילת התופעה הדרך רחוקה.
כל מכחישי הסיאנס חושבים, מה שאני לא יכול לעשות בעצמי לא קיים, על בסיס היגיון זה גם נכחיש את הנבואה, וגם נכחיש את ההיסטוריה, וגם נכחיש הרבה דברים.
אולם דא עקא, תודעתו של האדם בנויה על הרבה דברים, ויש דברים שאדם משוכנע במציאותם למרות שהוא לא ראה אותם בעיניו, כגון מאורע היסטורי שעבר, וכגון תופעות טבע שקרו, למרות שהאדם בעצמו לא ראה בעיניו.
מדוע? כי יש הוכחות נסיבתיות, וגם להם יש כח שכנוע ברור ומוכח.
בכנות, אינני להוט לשכנע על סיאנסים, יש סיאנסים שאמרו ללמוד זוהר, וכי נלך ללמוד זוהר בעקבותיהם, לא בשמים היא, כוחם מוגבל, הם סותרים אחד את דברי חברו, והמכנה המשותף היחיד שיש לכל הסיאנסים, יש חיים לאחר המות, גוף האדם כלה באדמה אבל נשמתו יוצאת ממנו, יש דין ויש דיין לאחר המוות, והעולם הוא לא הפקר.
זהו המכנה המשותף היחיד לכל הסיאנסים, שאר הדברים אינם משותפים, אחד אמר שילמדו עליו זוהר וחברו אמר שילמדו עליו מקרא, אין אחידות בעליונים, וכשבאים לעצב דעה בעקבותיהם צריך להכיר זאת, ולא לחפש סימוכין להשקפות מבלי לבדוק.
הסיבה שאינני מעצב השקפות ודעות בעקבות הסיאנסים כי אני רמבמיסט, וגם אם קיבלתי את התופעה היא התקבלה בצורה מאוד מוגבלת.
עד כאן כתבתי מה שאני חושב, אינני בא לשכנע אף אדם, מה שנראה לי כתבתי, וכל אדם יעשה כפי הבנתו.
תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 19/04/2009 23:03:15