|
|
| נשלח ב-24/12/2008 17:12 |
|
| |
[מיכי,
אכן זו אינה רק שאלה הלכתית אלא גם (וקודם כל) שאלה מוסרית. העובדה הזו אינה מפחיתה מן הצורך להיות עדינים בהגדרת הגבולות או מן ההכרח להבין כי הדברים מורכבים ואינם ניתנים לקביעות חד-משמעיות התקפות בכל מחיר. אולי בדיוק להיפך.
אני לא מסכימה כי יש כאן "הריגת אדם" מוחלטת, בודאי לא בכל שלב של ההריון, ובכל מקרה הייתי נזהרת מאוד מלהגדיר נשים ואנשים שמבצעים הפלות כרוצחים.
הלואי ולא נזדקק (אף אחד מאיתנו) להידרש לשאלה הזו באופן אישי (אני אומרת זאת, כיוון שהתשובות אינן באמת משתנות כאשר המפגש הוא אישי, אבל לצערי, לעתים ואצל אנשים מסויימים, רק המפגש האישי מבהיר שיש מורכבות מוסרית ונימוקים לכל כיוון - נגיעות זה לא בהכרח רע).
מעבר לזאת - הבעיה המוסרית אינה פוחתת אם מגדירים את העובר כאדם, כיוון שעדיין נידונים כאן חיי אדם אחד מול חיי אדם אחר (והשאלה מה הם חיים, מעבר לקיום ביולוגי, עולה גם היא בהקשר זה, היא בהחלט קשה והתשובות עליה אינן חד-משמעיות). הנחרצות לגבי חיי מי שווים יותר (לכל כיוון) היא בעכרי האמת (והצדק).]
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2008 19:40 |
|
| |
אמבר:
זה היה אכן נוהג מקובל אבל אין לכך בסיס ממוני. בפרט, האב לא יכול לאלץ את בנו הגדול לעזור לו לעבד את נחלתו.
ירוחם
חבל להטות את הדיון לכיוון לא רציני. הפסוקים בפרשת משפטים ידועים ומוכרים, והפוסקים שדנו בהפלות - בעיקר האגרות משה והציץ אליעזר - הביאו אותם כמו גם את המקורות הסותרים כמו פסקי הרמב"ם בעניין עובר המסכן את אמו וכדומה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2008 21:57 |
|
| |
אמשלום,
אם העובר הוא אדם חי, אני לא ממש מצליח לראות כיצד ניתן להצדיק את המתתו (אני נוקט בלשון עדינה). האם היית אומרת דבר דומה על הריגת ילד שמפריע להוריו, או אולי סתם שכן בעייתי?
אכן מדובר בשיקול של מדרון חלקלק (לפחות), ולאו דווקא שיקול מהותי, אבל ביחס לאיסור רציחה שיקול כזה הוא קריטי ואי אפשר להתעלם ממנו. בדיוק כמו שיכול לבוא מישהו ולטעון שאדם לא שפוי אינו אדם ולהרוג אותו (רק במצב שהוא מפריע לו כמובן, שהרי הוא אינו רוצה להיות רוצח). גם כאן זו שאלה של מדרון חלקלק.
אני מתפלא שאנשים שמתנהגים באופן מוסרי בשאר תחומי החיים, מרשים לעצמם להתעלם מהבעייתיות של מדרון חלקלק בקשר לרציחה ולערך החיים. משום מה, אותם אנשים עצמם, ימחו בתקיפות נגד הריגת אזרחים במהלך פעולה צבאית שנועדה גם היא להציל חיים(לפעמים. ואני מתכוין לזמן עבר, כאשר עוד נעשו אצלנו פעולות צבאיות. זוכרים את התקופות הללו?).
להעמיד מול כל אלו ערך של איכות חיים, כמו שאת מנסה לעשות, זה דבר מאד בעייתי. במקרה של חיסולים עומד מול זה ערך של חיים ממש (ולא רק של איכות חיים), ובכל זאת דומני שאת, בדיוק כמוני, בטח מכירה אישית (לוחצת) כמה תומכי הפלות שמתנגדים להתנהגות כזו. שם פתאום תשמעי פראזות על ערך החיים שהוא אינסופי, ולא ניתן לכימות, ואין לפגוע בו בשום מחיר. בעיניי זוהי תוצאה של שטיפת מוח ליברלית, ותו לא מידי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2008 22:19 |
|
| |
[מיכי,
אני לא מכירה אף אדם שתומך בהפלות. אני בהחלט מכירה אנשים ונשים שחושבים שהפלה (בודאי בשלבים הראשונים של ההריון) אינה רצח, ומכירים בכך שיש מקרים בהם היא נחוצה (עם כל הכאב - ותמיד יש כזה!) כדי לשמור על חיים אחרים.]
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2008 22:29 |
|
| |
[אמשלום
גם אני לא מכיר אף אדם שמתנגד למדינה פלסטינאית. אני בהחלט מכיר אנשים ונשים הסבורים כי מקומה הראוי של מדינה זו הוא באיי פיג'י, שהם פחות או יותר האנטיפוד של ישראל כך שהמרחק בינינו יהיה מקסימלי]
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2008 22:52 |
|
| |
[שנרב,
כתבתי את דברי ברצינות ומתוך מחשבה. צר לי שאתה חושב שהם מגוחכים (אני מאמינה שזה מעיד על הקורא יותר מאשר על הכותבת).]
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2008 23:00 |
|
| |
מיכי,
אני מצטט דברים שהעלתי לעיל בתורת שאלה המפונית בבקשה אליך לתשובה: עובר במעי אימו – הוא מצוי בתהליך יצירה. האמא יוצרת אותו. תינוק הוא חי ברשות עצמו, עולם בפני עצמו. האמא (וזה יכול להיות לאמיתו של דבר כל אחד אחר – בניגוד לעובר), רק מסייעת לו לגדול.
יש טענה בעלת משקל רב בכך שמותר לאמא להפסיק את יצירתו של התינוק. היא אינה מפסיקה את חייו של אדם אחר – לזה אין לה זכות. אך אי אפשר לחייב אותה להמשיך וליצור משהו מסוים. אם נאמר שהיא חייבת להשלים כל תהליך של יצירה בו החלה, נמצא שהמצב הבא ייאסר אף הוא: לו נניח שאחרי שהביצית הופרתה, ניתן יהיה לשתות שיקוי מסוים שיגרום לגדיעת ההתפתחות של הביצית המופרית. האם גם אז זה יהיה רצח?!
בניסוח אחר קצת, כפי שחז"ל אמרו, העובר במעי אמו הוא בעצם כמו אבר מגוף אמו. האם יוצרת ויוצרת, במהלך ההיריון, את האבר הזה לכלל מציאות עצמאית. סביר מאוד אפוא להכריע שכל עוד לא הגיע האבר הזה לכלל מציאות עצמאית, מותר לאם להחליט על הפסקת תהליך יצירת האבר למציאות עצמאית.
באמת, הורה יכול להחליט שאינו מסוגל או אינו רוצה לגדל את ילדו, ואז הוא ימסור אותו לאומנה. זה לעיתים מבחיל, ובנסיבות מסוימות זה מוצדק. אך לא תהיה שום הצדקה להמית את הילד בשל כך (ולא בשם שום סיבה אחרת, כמובן) - משום השוא חי הנושא את עצמו.
עובר - בוודאי עד הגיל בו ההפלה אפשרית ומותרת - אינו חי הנושא את עצמו, והוא עודנו בשלבי התהוות. למה לא תהא הזכות לאם להפסיק, בנסיבות המסוימות שיקבעו (ושנקבעו), להפיל את העובר?!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2008 23:16 |
|
| |
שנרב
לא הבנתי למה פסוק מפורש מהתורה, המוכיח- שילד במעי אמו - הריגתו אינה נחשבת לרצח, למה זה לא רציני?
האם רק מה שכותבים הפוסקים זה רציני? וממה פוסקים הפוסקים? או כל דבר ברור שלא מפלפלים בו - לא רציני?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2008 23:31 |
|
| |
ירוחם
בפסוק אין זכר, לדוגמה, לכך שמדובר במזיד. בהחלט אפשר להבין ש"ונגפו אשה הרה ויצאו ילדיה" הוא בשוגג, וזה נראה גם מהציור של "כי ינצו אנשים ונגפו".
אמשלום,
אני לא מבין איך את משימה עצמך כלא מבינה את הדמגוגיה בטיעון שהעלית.
כל אחד יודע כי בשיח הציבורי היום התואר "בעד הפלות" אינו מכוון למי שתומך בתפיסת נשים ברחוב ובעיטה בבטנן התופחת אלא למי שתומך בזכותה של אשה הרה להפיל את העובר שברחמה אם רצונה בכך. בדיוק באותה מידה ברור לכל כי "בעד מדינה פלסטינאית" הכוונה למדינה בשטח הנשלט כרגע צבאית בידי ישראל ולא בהונלולו. ההתעקשות על הטרמינולוגיה של פרו צ'ויס היא, בעיני, מגוחכת בדיוק כמו הדרישה להגדיר היכן תהיה המדינה הפלסטינאית.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2008 23:53 |
|
| |
שנרב
סליחה- אבל הדיון הוא האם המתת ילד במעי אמו הוא רצח?, הדבר הרי ברור וכתוב שזה שוגג,
אבל גם רוצח בשוגג, לא משלם פיצויים כספי,- הוא גולה, ולכן אם התורה לא כתבה שהנוגף הוא רוצח בשוגג החייב גלות, אלא חייב רק פיצוי כספי,
סימן שזה לא רצח, בשום פנים , , ואני באמת לא מבין איך אפשר ללמוד את זה אחרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2008 04:34 |
|
| |
"אין ממתינין לה עד שתלד, ומכין אותה כנגד בית ההריון עד שימות הולד תחלה"
מחד זה מתייחס לעובר כאל אחד מאברי מאמו ולא יצור מעצמו
מאידך זה הופך את האשה המעוברת לכלי לנשיאת העובר ולא אדם מעצמה,
שבדרך כלל מנסים אפילו בנידונים למוות, להקטין בצער עד כמה שאפשר,
וכאן מוסיפים עינויים על האשה לפני ההריגה עצמה
|
| נשלח ב-25/12/2008 08:03 |
|
| |
[שנרב,
אתה חושב שהדיון הזה תיאורטי? אתה חושב שהוא עוסק בניסוח סמנטי של תקנון שאיש לא ישתמש בו לעולם? להבנתי, הדיון הזה עוסק בדיני נפשות (ולא רק של העובר, אם תחליט שהוא נפש). להבנתי, הדיון הזה לא רק שאינו תיאורטי, הוא נוגע בגוף שלי עצמי - בקרבי, באברי (וכמו שאמרתי - נגיעות זה לא תמיד חיסרון). לפעמים נדמה (שים לב - נדמה) שכל מתנגדי ההפלות בכל מחיר שכחו שמדובר כאן בשתי נפשות שמתמודדות על קיום, שיש להן אג'נדה ואינטרסים (לפעמים סותרים). כאילו המאבק על הגדרת העובר כאדם שלם, מחייבת הגדרת האישה הנושאת אותו כפחות מזה - בסה"כ רחם מהלכת, שכל תכליתה בעולם הוא ללדת. הנחרצות של כמה מהכותבים כאן לא רק חוטאת לאמת, היא גם דוחה מבחינה מוסרית.
אחזור שוב (ובמיוחד לכבודך, בלי המשפט הראשון) -
אני בהחלט מכירה אנשים ונשים שחושבים שהפלה (בודאי בשלבים הראשונים של ההריון) אינה רצח, ומכירים בכך שיש מקרים בהם היא נחוצה (עם כל הכאב - ותמיד יש כזה!) כדי לשמור על חיים אחרים. אתה יודע מה? גם אני כזו. ]
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2008 10:58 |
|
| |
אםשלום
!) כדי לשמור על חיים אחרים. אתה יודע מה? גם אני כזו. ]
במחילה ממך, הדיון צריך להיות אך ורק בנושא- אם הפלה זה רצח? או לא,
כי אם זה רצח. תחושותיה הסוביקטיבית של האשה אינה רלונטית, לא רוצחים- בגלל תחושות נוחות ושמירה על חיים אחרים, אפילו אם היא נחוצה.
|
|
| נשלח ב-25/12/2008 10:58 |
|
| |
ירוחם,
אם אתה נצמד לפשט הכתובים אז פרשת רוצח בשוגג היא סבוכה - כן נשל הברזל, לא נשל הברזל, יער וכו' - ולא ברור שהתיאור של ונגפו אשה הרה הוא באופן הזה.
אמשלום:
לצערי את ממשיכה בדיון לא עניני. אני כתבתי שהדיון בהפלות לא חשוב? האם בכלל כתבתי משהו נגד הפלות?
כל מה שעשיתי הוא לצאת נגד ההתעקשות שלך על המינוח: את דורשת שלא שלא ישתמשו במלים "בעד הפלות" כדי לתאר את המחנה התומך בזכות האשה לבחור אם לבצע הפלה. אני טוען שזה מובן מאליו, ושבשם טהרנות לינגויסטית דומה אני מציע לחייב כל אדם התומך ב, או מתנגד ל, מדינה פלסטינאית (אגב - גם זה נושא כאוב הנוגע לדיני נפשות) להגדיר היכן הוא רוצה שזו תקום, אם בשומרון או באיי טונגה.
בשולי הדברים אציין כי הדיבורים שלך על ה"כאב - ותמיד יש כזה" - כאילו כל מי שפונה להפלה עושה זאת אחר חיבוטי מצפון ממושכים וכאב לב עמוק - נראים לי כמשקפים את המציאות באופן חלקי ביותר, אבל אולי זו הבעיה שלי.
גם הדבקת הסטיגמה על מתנגדי ההפלות - שהם מתיחסים לאשה כאל רחם מהלכת - למרות שהיא ודאי נכונה לגבי חלקם, אינה פותרת את הבעיה המהותית. אם לי נמאס מהילד שלי בן השנתיים - כי נורא יקר לי לטפל בו, כי הוא צורח בלילה ומפריע לי לפתח את הקריירה, כי אני רוצה להגר ולבנות את חיי בארץ אחרת ולא נותנים לו אשרה - ואני מחליט לתחוב אותו למזוודה ולזרוק אותו לירקון, האם גם אז תאמרי שזהו קונפליקט בין שתי נפשות שמתמודדות על קיום? האם מי שמתנגד לזה יתואר על ידך כמי שמתייחס אלי כאל ארנק מהלך?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2008 11:34 |
|
| |
שנרב
הריגה בשוגג יש לה הגדרה מדויקת- בכלל לא מתוחכמת- התכוון לרצוח או לא.
דברים פרק יט
וְזֶה דְּבַר הָרֹצֵחַ אֲשֶׁר יָנוּס שָׁמָּה וָחָי אֲשֶׁר יַכֶּה אֶת רֵעֵהוּ בִּבְלִי דַעַת וְהוּא לֹא שֹׂנֵא לוֹ מִתְּמֹל שִׁלְשֹׁם
נשל הברזל או לא נשל, אלו הסברים למצבים אפשריים- ולא הלכה, שצריכה בירור,- אולירק איך נשל?
אבל למה ללכת רחוק התורה במקום, עושה הבחנה ברורה בין המקרה- שנגפו אשה הרה ויצאו ילדיה-ומתו
לבין ההמשך שהאשה ההרה היא שנהרגה, על הריגתה בשוגג- אומרת התורה נפש תחת נפש, ואילו
בהריגת הילדים בהפלה, לא אומרת התורה את זה, זה לא מספיק ברור ההבדל בין דם הילדים לדם האשה?
וְכִי יִנָּצוּ אֲנָשִׁים וְנָגְפוּ אִשָּׁה הָרָה וְיָצְאוּ יְלָדֶיהָ וְלֹא יִהְיֶה אָסוֹן עָנוֹשׁ יֵעָנֵשׁ כַּאֲשֶׁר יָשִׁית עָלָיו בַּעַל הָאִשָּׁה וְנָתַן בִּפְלִלִים:
וְאִם אָסוֹן יִהְיֶה וְנָתַתָּה נֶפֶשׁ תַּחַת נָפֶשׁ:
|
|
|