| נשלח ב-14/5/2006 14:05 |
|
| |
ברוריה: למה אתה מדבר כ"כ הרבה
"רבי יוסי הגלילי הוה קא אזיל באורחא, אשכחה לברוריה, אמר לה: באיזו דרך נלך ללוד? - אמרה ליה: גלילי שוטה, לא כך אמרו חכמים אל תרבה שיחה עם האשה; היה לך לומר: באיזה ללוד". (עירובין דף נג עמוד ב).
לבן אדם היה חוסר מזל. מכל האנשים שבעולם הוא בחר לשאול לכיוון דווקא אותה.
הוא שאל אותה איך הולכים ללוד והיא קראה לו "גלילי שוטה", היא ראתה ת"ח שלמד בשקט, ובעטה בו:
"ברוריה אשכחתיה לההוא תלמידא דהוה קא גריס בלחישה, בטשה ביה, אמרה ליה: לא כך כתוב (שמואל ב' כ"ג), ערוכה בכל ושמרה, אם ערוכה ברמ"ח אברים שלך - משתמרת, ואם לאו - אינה משתמרת".
ומפרש רש"י : "בטשה ביה - בעטה בו".
למה?
ברוריה, לא היתה בטבעה אשה "מתחננת", כשהיא חשבה שהתלמיד אינו לומד "כמו שצריך", היא לא התחננה לפניו, אלא כ"סיפתח", היא בעטה בו, ו כ"תוספת" היא סיפרה לו מה עליו לעשות, וללא הסבר או התנצלות למדוע בעטה בו.
התלמיד לא הגיב בתמיהה: מה את עושה?! השתגעת?!
כי כולם הכירו אותה. כולם ידעו שכשבא לברוריה לעשות "משהו" היא עושה את זה, כשבא לה היא מתווכחת, כשבא לה היא בועטת, ולכן גם כשהיה מי ששאל אותה לכיוון הליכה, והיא הגיבה בקריאת "גלילי טיפש" ודברי מוסר הוא לא ענה לה, מפני שהוא ידע שאם היה עונה לה אין ספק שהיא לא היתה נשארת "חייבת".
היה לה לענות לשאלתו,: ימינה, שמאלה או קדימה, אך היא ענתה לו:
"גלילי שוטה, לא כך אמרו חכמים אל תרבה שיחה עם האשה; היה לך לומר: באיזה ללוד".
לאותו הגבר היה אסור לשאול אפילו מלה אחת מיותרת, אבל לה היה מותר לענות במשפט שלם שלא מענין השאלה כי חז"ל אמרו"אל תרבה שיחה עם האשה", ולא אמרו : "אל תרבי שיחה עם האיש".
להעיר מספר חסידים (מרגליות) סימן תריד:
"צריך להזהר שלא ישמע קול אשה והוא הדין לאשה שלא תשמע קול איש שמכל שהאיש מוזהר אשה מוזהרת".
אך כשהדבר נגע לה אפילו כשחכמים אסרו, היה זה לא יותר מאמרו!
"ואיכא דאמרי משום מעשה דברוריא - שפעם אחת ליגלגה על שאמרו חכמים (קדושין דף פ:) נשים דעתן קלות הן עלייהו ואמר לה חייך סופך להודות לדבריהם וצוה לאחד מתלמידיו לנסותה לדבר עבירה והפציר בה ימים רבים עד שנתרצית וכשנודע לה חנקה עצמה וערק רבי מאיר מחמת כסופא". (רש"י עבודה זרה דף יח עמוד ב). __________
"לא כך אמרו חכמים אל תרבה שיחה עם האשה; היה לך לומר: באיזה ללוד".
היכן אמרו כן חכמים?
"יוסי בן יוחנן איש ירושלים אומר יהי ביתך פתוח לרוחה ויהיו עניים בני ביתך ואל תרבה שיחה עם האשה באשתו אמרו קל וחומר באשת חברו מכאן אמרו חכמים כל זמן שאדם מרבה שיחה עם האשה גורם רעה לעצמו ובוטל מדברי תורה וסופו יורש גיהנום". (משנה אבות פרק א משנה ה).
ולמה אסור?
מסיבות שונות.
השיחה המרובה מביאה לידי ניאוף:
"ואל תרבה שיחה עם האשה, שסופך לבא לידי ניאוף". (תלמוד בבלי נדרים דף כ עמוד א).
"אל תרבה שיחה עם האשה שכל שיחתה של אשה אינה אלא דברי ניאופים". (דרך ארץ פרק עריות הלכה יג).
הבעיה אינם בדיבורים עם האשה אלא הסיפורים שמספרים לה:
"דבר אחר אל תרבה שיחה עם האשה כיצד בזמן שאדם בא לבית המדרש ולא היו נוהגין בו כבוד או שערער עם חברו אל ילך ויאמר לאשתו כך וכך ערערתי עם חבירי כך וכך אמר לי כך וכך אמרתי לו. מפני שבוזה את עצמו ובוזה את אשתו ובוזה את חברו. ואשתו שהיתה נוהגת בו כבוד עומדת ומשחקת עליו. כיון ששמע חברו אמר אוי לי דברים שבינו לביני הלך ושחן לאשתו ונמצא אותו האיש בוזה את עצמו, בוזה את אשתו, בוזה את חברו". (אבות דרבי נתן נוסחא א פרק ז ד"ה דבר אחר).
שיחת הגברים תסכסך בין הנשים:
"דבר אחר אל תרבה שיחה עם האשה כאיזה צד הוא מבזה את אשתו. היה דבר בינו ובין חבירו אמרו לתוך ביתו. שמעה אשתו ממנו יצאה לשוק ופגעה באשת חבירו אמרה לה כך וכך היה בעליך עושה כך וכך מצהיבו כך וכך מביישו התחילו נושאות ונותנות (עמה) בדברים ומצהיבות זו את זו התחילו מכחישות זו את זו. העוברים והשבים היו נושאים ונותנים עמהם בדברים. מי גרם לו לבזות את אשתו [הוא] על שהרבה שיחה עמה". (אבות דרבי נתן נוסחא ב פרק טו ד"ה דבר אחר). וסיבה לא מובנת: "דבר אחר אל תרבה שיחה עם האשה כאיזה צד הוא מבזה את עצמו. בשבת הראשונה נכנסה אצלו שמעה קולו נכנס לחצר. נכנסה לחדר מן החדר לטרקלין. נכנס אחריה ופרעה ראשה בפניו והרבה שיחה עמה. מי גרם לו לבזות את עצמו על שהרבה שיחה עמה". (אבות דרבי נתן נוסחא ב פרק טו ד"ה דבר אחר).
מה היה שם? אולם יש המסבירים שאין המאמר בא אלא לשלול שיחה מרובה עם אשתו בעת נדתה:
"אל תרבה שיחה עם האשה באשתו אמרו ק"ו באשת חבירו. ובאבות דר' נתן פי' באשתו נדה ... כל הדברים האסורים משום הרחקה". (שו"ת תשב"ץ חלק ג סימן נח ד"ה תשובה). _______
מי צדק? רבי יוסי הגלילי ששאל: באיזו דרך נלך ללוד או ברוריא שאמרה לו, דיברת יותר מדי?
הרב מנשה קליין (שו"ת משנה הלכות חלק ה סימן ריח ד"ה אלא דלפ"ז) למד מדברי ברוריא הלכה:
"... עוד נראה ראי' מברוריה דשאלה ר"י הגלילי באיזה דרך ללוד אמרה ליה גלילאי שוטה אל תרבה שיחה עם האשה ואמרו ז"ל שהי"ל לומר באיזה ללוד ולכאורה אי בסתם דבור ליכא איסור א"כ מאי כולי האי לא יהא אלא סתם דבור ולהנ"ל אתי שפיר דכל דבור שאינו הכרח הרי הוא בכלל רבוי ואסור משום קול באשה ודו"ק".
כנראה שהוא הבין שז"ל פירושו "זכרונה לברכה".
עולם הפוך אני רואה
***************** תוספת המלה ברוריה לכותרת
תוקן על ידי - עצכח - 25/08/2006 10:17:50
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2006 14:18 |
|
| |
נישט, זוהי הצעה מעניינת. אתה מציע לראות את ברוריה כמי שהיתה לא בסדר כאן. אמנם משתיקתו הרועמת של ריה"ג נראה שהיא זו שצדקה, ולכן זה מתפרש כהודאה שלו. גם אם הוא רק פחד מנחת זרועה, לפחות עורך הסוגיא היה צריך להוסיף איזו תשובה לדבריה. מדבריך עולה לכאורה שהיא טועה בשטות גמורה, וזה לא ממש מתאים למי שמלמדת את חכמים מאות הלכות. אמנם לעצם העניין נראה לי שאתה צודק (שאין כל הגיון שהוספת מילה אחתו תזכה ליחס מטורף כזה), אבל מפשט לשון הסיפור לא משמע כן.
ולענין 'משנה הלכות', ראה את דבריו שהובאו באשכולי על ברכות החכמה וצרף לכאן (אבל את דבריי שלי עליו שם, לא בהכרח יש לצרף לכאן. ראה בפיסקה הקודמת).
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2006 14:27 |
|
| |
מיכי
אני לא מציע לראות את ברוריה כמי שהיתה לא בסדר כאן, אלא לראות את אישיותה יוצאת הדופן.
עולם הפוך אני רואה
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2006 14:55 |
|
| |
הרב מיכי מה רצית שהוא כן יענה לה. וישחק לידיה ששוב הוא מרבה שיחה עם אשה? לא תמיד תשובה, אפילו אם היא טובה. עדיפה על שתיקה של התעלמות.
אבי זצ"ל אמר לי:מעולם לא הצטערתי על דבר שלא הכנסתי לפה. ומעולם לא הצטערתי על דבר שלא הוצאתי מן הפה.
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2006 15:46 |
|
| |
ירוחם, לא באתי בטענה כלפי ריה"ג, אלא כלפי העורך. עינינו הרואות שנוצר בלבול ביחס למסר שעולה מן הסיפור. אז מדוע הוא לא מוסיף איזו מילת הבהרה. או שמא זה גופא המסר שלפעמים עדיף לשתוק. נו, נו...
נישט, ומה אתה עצמך באמת חושב? שבאמת להרבות מילה אחת עם אישה שווה התייחסות כזו? וכי יש בזה איזה סרך איסור? אישיותה יוצאת הדופן של ברוריה אינה מצדיקה דברים תמוהים. על כן הקושי בעינו עומד.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2006 15:59 |
|
| |
מיכי
אילו כולם היו נורמלים ולא היו עושים דברים תמוהים אלא אם כן הם מוצדקים , לנו לא היה נשאר על מה לקרוא.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2006 16:06 |
|
| |
הרב מיכי זה המסר של העורך. הוא לא רוצה להאכיל אותנו עם כפית. אלא הוא רצה שנחשוב לבד. אתה כך ואני אחרת. עד שההלכה תהיה מבוררת. ואם לא נגיע לאותה דעה הדבר יעסיק אותנו עוד זמן מה. (ממש יצאה לי חרוז)
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2006 16:10 |
|
| |
שלוש קריאות פמיניסטיות בתלמוד http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1094947
יחס חז"ל לקבוצות שוליים בחברה http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1690261
מיכי,
היכן ראית שברוריה לימדה מאות חכמים? בפסחים סב מסופר שלמדה מאות הלכות ביום ממאות חכמים (וזה נראה מוגזם למדי, מה גם שמופיע כמודל בלתי ניתן להשגה), אבל לימדה? המקור התלמודי שתביא לכך יהיה חידוש גדול מבחינתי.
נישט,
אני רואה סיבות אפשריות שונות לתגובתה הבלתי פרופורציונלית של ברוריה לר' יוסי - א. הכעס על הביטוי המתיילד "באיזו דרך נלך ל..." (שמופיע כמה שורות קודם בפניה אל ילד). אולי יש בזה התנשאות ופטרנליזם, ואלה (כידוע) יכולות לעורר עלבון ותוקפנות. ב. הכעס על הצביעות שראתה ברוריה בציווי לא להרבות שיחה עם האישה - לתת לה להשמיע קולה בדיון הלכתי אסור; לאפשר לה להשמיע דעתה בענייני דיומא, בסוגיות פילוסופיות, ברעיונות תורניים אסור; אבל כשזקוקים לעזרתה, פתאום אין בעיה לשוחח איתה... ג. היא כופה על ר' יוסי להרבות איתה שיחה - מרבה במילים כשכל טענתה שהוא יקצר בהן. אפשר לראות בזה תגובה צינית על עצם האיסור, מתוך הבנה (לא מוטעית, לענ"ד) שכל עיקרו הוא להשתיק נשים. ד. מי ששם את הסיפור במקומו וניסח אותו, הרי הם העורכים של התלמוד, ואני מאמינה שביקשו לומר משהו. זו סוג של מראה שהם הציבו בפני עצמם, לבחון דרכה את התנהגותם שלהם (ולאו דוקא את זו של ברוריה - הרי סביר לי שהחכמים בבית המדרש מזדהים יותר עם ר' יוסי מאשר עם ברוריה).
תוקן על ידי - אמשלום - 14/05/2006 16:12:31
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2006 16:22 |
|
| |
אמשלום, לא כתבתי שהיא לימדה מאות חכמים אלא מאות הלכות. כוונתי היתה לאותה גמרא שהבאת, ולפי זיכרוני חשבתי שתואר שם שהיא לימדה ולא שלמדה. אסתכל בהמשך, אולי טעיתי.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2006 16:58 |
|
| |
מיכי,
תלמוד בבלי מסכת פסחים דף סב עמוד ב
רבי שמלאי אתא לקמיה דרבי יוחנן, אמר ליה: ניתני לי מר ספר יוחסין. - אמר ליה: מהיכן את - אמר ליה: מלוד. - והיכן מותבך - בנהרדעא. אמר ליה: אין נידונין לא ללודים ולא לנהרדעים, וכל שכן דאת מלוד ומותבך בנהרדעא. כפייה וארצי. אמר ליה: ניתנייה בשלשה ירחי. שקל קלא פתק ביה, אמר ליה: ומה ברוריה דביתהו דרבי מאיר, ברתיה דרבי חנניה בן תרדיון, דתניא תלת מאה שמעתתא ביומא משלש מאה רבוותא - ואפילו הכי לא יצתה ידי חובתה בתלת שנין, ואת אמרת בתלתא ירחי ?
תוקן על ידי - קעלעמר - 14/05/2006 17:02:24
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2006 23:18 |
|
| |
סתם הערת אגב בסוגיא זו: "ואפילו הכי לא יצתה ידי חובתה"?
פשוט שהביטוי מושאל לעניין של לא הספיקה הכל, ועדיין..
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2006 04:08 |
|
| |
מיכי
האם אני חושב שברוריא טעתה?
לא, איני חושב שהיא טעתה, אך גם איני חושב שהיא חשבה שדבריה הן להלכה, וייתכן, שהיה זה תגובתה לחכמים ה"גברים" שלפי דעתה "הגזימו" בפחדם מהנשים, והיא כאמרה לו:
אם אתם הגברים כה פוחדים מדיבורים מיותרים אל הנשים, מדוע אתה גם לא סופר את את המלים בדברך אל אשה"?
ואולי לכן הוא לא הגיב לדבריה, כי לא היה טעם להתווכח אתה.
בטוחני, שהיא היתה "מספיק ת"ח" כדי להבין, שכאשר יוסי בן יוחנן אמר "אל תרבה שיחה עם האשה", לא היתה כוונתו לומר, שעל גבר לספור את המלים שאותם הוא ידבר אל אשה, ואפילו אם היא אשתו?
הנראה לך שיוסי בן יוחנן היה האידאולוג של "וועד משמרת הצניעות"?
תוקן על ידי - נישטאיך - 15/05/2006 4:11:05
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2006 07:08 |
|
| |
שובקש - 
רציתי להעיר על כך, ונשכח ממני. למה כ"כ ברור לך שזה ביטוי מושאל? הרי אפשר היה להסיק שגם היא מחויבת בלימוד תורה... ובכ"ז, בקונסטלציה התרבותית המוכרת (במיוחד מן הבבלי, כי יש שאומרים שבירושלמי ובתוספתא, למשל, המצב שונה, ולי אין כלים להכריע בזה), נראה שיש בזה סוג של קריצה, או ליתר דיוק - שמץ של ציניות. ושוב - הצבת מראה מול בית המדרש ויושביו.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2006 07:41 |
|
| |
נישט,
זה כבר נראה לי הרבה יותר טוב (הפרשנות הצינית). אני לא בטוח שהביקורת היא כלפי יוסי בן יוחנן, ושהוא היה נציג משמרת הצניעות. ייתכן שהיתה לה ביקורת כלפי כאלה שיישמו את משנתו של ר' יוסי דנן באופן מחמיר ומטופש מדי. ובאמת פער הזמנים מורה שהביקורת לא היתה כלפי יוסי בן יוחנן (שהיה מן הזוגות יחד עם יוסי בן יועזר בריש אבות, והם נחלקו על סמיכה ביו"ט עוד בזמן פולמוס של יוונים כדאיתא בחגיגה), אלא כלפי יישומים של משנתו שהיא הכירה בזמנה.
מיכי
|
|
|
|
|