|
|
| נשלח ב-15/5/2006 08:28 |
|
| |
שלך או שלו?
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2006 08:31 |
|
| |
למען האמת, מעבר לבדיחות, השאלה שלי היתה רצינית: האם רק אני מרגיש בתופעה המתמשכת הזו (של הצורה כתחליף לתוכן)? אותי זה ממש מתסכל.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2006 09:37 |
|
| |
למיכי:
לא הצלחתי לראות מה פשיסיטי בדבריו של א, ב יהושע, היכן הוא טמון?
(כנראה, למרות שלמדתי מהו פשסטי, אני לא יודע לזהות אותו כאשר הוא מול עיני)
האם הדרוזי, על פי איך שהגדיר זאת יהושע, הוא בעל זהות ישראלית?
וכוונתי באיך שהגדיר זאת יהשע הכוונה כך. שכיהודי במדינת ישראל אני ממש את יכולת השלטון והאחריות על עצמי, כאשר כל החלטה שאחליט יש לה גם על פי דברי מקס ובר 'מוסר של אחריות'. (שלמה אבינרי: בידיעות אחרונות- היום ה15 למאי)
במילים אחרות מדינת ישראל היא כלי שמטרתו לקיים עבור הגוף הקולקטיבי של העם היהודי את יכולת השלטון העצמית ואחריותו המוסרית.
עכשיו אני לא יודע מה או איך רואה את עצמו הדרוזי, אבל אני כמעט בטוח שהוא יודע שהמדינה הזאת היא עבור העם היהודי ואני כמעט בטוח שהוא משתלב עמה במודע עם זהותו העצמית, תוך כדי כריתת ברית דמים, לא פשוטה, לנוכח מורשתו במרחב הערבי.
הדרוזי במקרה הזה משתלב בחברה הישראלית שנותנת לו כלי ויכולת להשפעה פוליטית (הבחירות לכנסת למשל) בדיוק כמו שלמיעוט הערבי- אזרחי ישראל יש יכולת זאת.
כך הבנתי את דבריו של א. ב יהושע
ליהודי בחוץ לארץ, הוא יהיה יהודי אך ורק עם הוא ישמור על מסורת אבותיו דרך הכתובים שניתנו לו ודרך חיי הקהילה שהוא יקיים. הוא משתתף השתתפות פוליטית הניתנת לו (באדיבות) כדי לקיים מצד אחד אורחות חיים המעוניין בהם, או בניסיון להביע את דעתו כאשר זאת ניתנת לו, אבל כיצד הוא ממש איזה שהוא רעיון לאומי לאחריות העצמית הקולקטיבית? כל מה שהוא צריך זה שמירת הזהות שלו ונאמנות למורשתו, לכן אם יהיו הרבה יהודים כמוהו, כך תושמר איזה שהיא זהות יהודית בצורה מוצלחת.
אם זה טוב עבור אנשים מסויימים, אז שיהיה להם לבריאות.
לעומת זאת, כמו שציינתי לפני כן, ובנוסף: אם אנו מבקשים לקיים מה שנקרא 'חיים מלאים של אומה' על כל האחריות הפוליטית החברתית הכלכלית הנלווית לכך, נראה שהיא רק תקויים בגוף מדיני פוליטי האמור לשמש ככלי לקיום אותם חיים חברתיים. אגב כך הזהות היהודית לא תצטרך לחפש לה יהודים שישמרו עליה, המדינה היהודית עם הקבוצה האתנית המרכזית- היהודית על תרבותה ומורשתה תשמר, במידה ותשמר האחריות הפוליטית.
אם מה שחשוב זה לשמור את הטקסט (של היום, כפי שלפנינו- על ההראשונים והאחרונים) ולשמור אגב כך את חיי הקהילה, אז באמת אין טעם לכל ההרפתקאה 'היקרה' הזאת שנקראת מדינה.
שוב פעם, איפוא פשיזם?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2006 10:10 |
|
| |
כאמור, יש כאן הן פשיזם והן ואקום לוגי. הפשיזם נובע מזיהוי של יהדות עם צבא ותשלום מיסים ועם מדינה, ותו לא. דומני כי זוהי ההגדרה האנציקלופדית לפשיזם, אלא אם כן טענתו היא סמנטית גרידא (כלומר הוא מזהה יהודי עם ישראלי), אבל אז זה לא ממש מעניין וזה גם לא מה שהוא מציע לטענתו הוא. הגזענות נובעת מזיהוי של הנ"ל עם ביולוגיה גרידא. למיטב הבנתי יהדות היא מסד ערכי ולא בירוקרטי. לדעתו שלו יכול להיות כאן ראש ממשלה נכרי וכנ"ל רמטכ"ל. האם אז מי שמשלם את מיסיו ומשרת בצבא לא יהיה יהודי? וכפי שהסברתי בדבריי לעיל, הוא לא ציין את הבדל בין אזרח ישראלי דרוזי לבין אזרח ישראלי יהודי. הוא פשוט מזהה יהודי עם ישראלי. הרי ההגדרה שיהודי הוא מי שפועל ומשתתף בהקמת מדינה ללאום היהודי, מעבר לכך שהיא לא נכונה (שהרי היא כוללת גם דרוזים) היא מעגלית. אני מסביר את המונח 'יהודי' באמצעות המונח הזה עצמו. מה שנותר הוא הביולוגיה, שגם בה הוא לא ממש מכיר, בודאי לא כקריטריון מהותי (שהרי הוא קיים גם בחו"ל). אז מה לכל הרוחות ההגדר שהוא מציע ליהודי? הרי כל המאמר שלו נסוב על השאלה הזו, ואין שם תשובה שהוא מציע פרט למלל ריק.
מה שכתבתי בדבריי הוא שיהושע אינו זה שהמציא את הפשיזם השמאלי. השמאל הישראלי נולד על ברכיה של תפיסה פשיסטית ומיליטריסטית כזו, שרואה את הצבא כסממן יהודי במקום הספר. כיום כשהאותם אנשים שטופים ביסורי מצפון על תפיסותיהם המעוותות, ועל הפעלת שיטותיהם כלפי ערבים ויהודים כאחד (לפי מיטב המסורת השוויונית של השמאל), הוא מפעיל את אותה אלימות כלפי אלו שלא היו שותפים לאותו פשיזם בעבר. מה לא עושים בשביל הקתרזיס.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2006 20:52 |
|
| |
ר' מיכי,
ההבדל בין הדרוזי ששכב איתי במארב לדרוזי שהתגייר אצלך כהלכה הוא טכס חניכה שונה שהכשיר אותו לבוא בקהלנו. לאמשלום ושחרית יהיה טקס חניכה שלישי. ההבדל הוא אופי טכס החניכה ותו לא. יכול להיות שעם הדרוזי דלעיל תהיה לי שפה משותפת (עברית) ותרבות משותפת (קבוצת כדורגל, מוסיקה ועיתון) בניגוד ליהודים בגולה ששפתם אחרת (אידיש או שפת המדינה) ותרבותם אחרת (היימיש או תרבות אמריקאית כללית).
יפה שלצורך הקואליציה שלך עם שחרית ואמשלום הוצאת מהארון את הכלי השמאלני האולטימטיבי לדה-לגיטמציה של האחר - ה'פאשיסט!'
הטענה היא שלשותפות לנשק יש משמעות טוטאלית גבוהה יותר מאשר שותפות בדיני כשרות או מאשר גיחה שבועית לבית הכנסת הרפורמי. חיים ומוות יותר טוטאליים מאשר ריטואל זה או אחר.
אגב, הטענה של שחרית על ישראלים רבים שמגלים את אור הרפורמה החו"ל מזכירה לי את הטיעון של אנשי תנועת התובה החרדית בארה"ב, שמצליחה בשיעורים מפליאים עד כדי העברת מרכז הכובד של כמה מרצים וארגונים לכאן. הטענה שלהם שבארה"ב לא רודפים את החרדים ולא מכפישים אותם, ולכן אנשים נשארים רק עם האמת החרדית ונסחפים לתוכה...
בשני המקרים ברור שבישראל לא קיים הצורך במשמעות יהודית שקיימת מאליה, ואילו בחו"ל הדרך היחידה להרגיש יהודי פה ושם היא דרך הדת בגרסאותיה השונות - ולכן ההצלחה של תנועות כאלו בגולה.
זו גם הסיבה המרכזית שלמרות שאנשי העליות באו מאותו רקע שבאו ממנו המהגרים לארה"ב, הרי שבעוד שהאחרונים הקימו קהילות ליברליות שונות, בארץ אף אחד לא הקים אותן (עוד הרבה לפני הסטאטוס קוו), וגם תנועת התשובה למעשה החלה להתעורר בארץ אחרי משבר מלחמת יום כיפור.
[כאדם דתי אני לא מסכים עם יהושע, אבל כישראלי שנמצא בניו יורק אני בהחלט מבין אותו. החוויה הישראלית היא הרבה יותר טוטאלית מכל חוויה יהודית אחרת בגלות].
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2006 21:07 |
|
| |
ממללא,
אני מסכימה גם עם חלק מדבריך (וגם עם מי שיעיר שדבריך סותרים את של מיכי, וישאל כיצד אני יכולה להסכים עם שניכם...). לכך כיוונתי בדברי באשכול על מעגלי הזהות. גם אני, בשהותי בק"ק ניו יורק, חשתי במלוא עוצמתה את זהותי הישראלית (ויצרתי "קואליציות" זהותיות מרתקות, שבאופן פרדוקסלי, איני בטוחה שיכולות היו להיווצר בארץ). אבל, מאידך, חשתי גם דמיון ושייכות ליהודים שפגשתי שם. גם איתם היתה לי שפה משותפת וגורל משותף. הבעיה הקשה שאני רואה בדברי א"ב יהושע היא, שהוא (אגב - בדיוק כמו מיכי!) מכיר רק באופציה אחת - או זהות ישראלית או זהות יהודית. כמי שחשה שייכת מאוד לשני מעגלי הזהות הללו, איני מוכנה לבחור בין שניהם ולוותר על אחד מהם (אם איאלץ לעשות זאת, אני מניחה, שבכאב גדול, אבחר במעגל של מיכי על פני זה של יהושע).
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2006 21:17 |
|
| |
אמשלום
על הסיום..... וואו... וואו... ועל הכל 
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2006 22:04 |
|
| |
אמשלום,
אני בכלל לא מעמיד בחירה בין מעגלי זהות, או עושה תחרות איזה מעגל זהות יותר 'שווה' ואם בכלל לשני יש ערך. את זה נשאיר לבולי.
השאלה שלי אליך כמי שחייתה תקופה בארה"ב:
האם לדעתך הטוטאליות של מעגל זהות יהודי (מכל סוג שהוא) מתקרבת לטוטאליות של עצם החיים בישראל?
לדעתי האישית, המרחק ארוך מאוד. דוקא השהות פה גרמה לי להעריך את משמעות הציונות החילונית וההוויה הישראלית כחלופה ראשונה ליהדות המסורתית הטוטאלית (אני מתכוון להערכה 'כמותית' ולא 'איכותית' - שזה כבר עניין של טעם ו/או מעגלי זהות וכו').
בביה"כ המודרן-אורתודוכסי בו אני מתפלל בבקרים, הוציאו לפני שבועיים אוטובוס להפגנה שנערכה בוושינגטון נגד הטבח בדארפור. זה בהחלט מרכיב ראוי להערכה (כפי שציין שריד בהארץ), מצד שני אני לא מצפה מאנשים שחיים תחת איום תמידי, בתוך מצב כלכלי לא קל כמו בארץ שיהיה להם זמן וכוח להתעסק בבעיות של דארפור. כשהבן נמצא בשכם, קצת קשה לחשוב על דארפור.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2006 23:24 |
|
| |
סתם שאלת תם מעצבנת ,
מהו ה"פשיזם" הזה שאתם יורקים אותו כמילת גנאי. במה הוא פסול ,ואני מתכוון רעיונית לא נסיבתית, (תמיד נחמד לבחון מחדש אמיתות וותיקות)
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2006 23:51 |
|
| |
ממללא, יש בתיאוריך את דבריי רק פספוס 'קטן' אחד, שמרוקן את כל דבריי מתוכן. הטענה שלשותפות לנשק יש משמעות טוטלית יותר מאשר אכילת כשר, ובודאי מהביולוגיה (שהרי יש לא מעט יהודים בארה"ב שלא אוכלים כשר), אינה רלוונטיץ. לא זה מה שהוא טען, ולא על זה יצא קצפי. הוא טען שזה יותר יהודי (יהדות יותר טוטלית), ולא שזה יותר טוטלי. ומכאן אני טוען שגם הדרוזי עושה זאת, ואכן אני מרגיש שיש לי משותף אתו מבחינות מסימות יותר מאשר עם יהודי ארה"ב. אבל המותף הז האי ו שור ליהדות, אלא לפי הפשיזם היהושועאי-הר המורי. וכאן המקום להעיר שהפשיזם שאני משתמש בו אינו כלי נשק. אני אכן סבור שאנשי הר המור ובן בריתם א"ב יהושע (לדעתי הם היו חותמים על כמעט כל דבריו. אפילו על הויתור על הטכסטים כתנאי לשותפות וזהות לאומית. אולי פרט ל'אורות'). הם פשיסטים ריקים ומעוותים. חלקם אנשים טובים, אבל הגישה שלהם היא פשיזם מכוער. ועל כן אני מגנה, וכבר כמה וכמה שנים אני סובר כך, את הגישה הפשיסטית שתולה את היהדות והדת בשותפות לנשק ובתשלום מיסים.
כעת אולי יובהר ללונלי מה רע אני רואה בפשיזם. בניגוד לדמגוגים המצויים מן השמאל שמאשימים את המתנחבלים בערוותם הם (=הפשיזם הלאומני), אני אכן חושב שהפשיזם אינו בהכרח רע (ולכן הוא אינו פשיזם אמיתי), כל עוד הוא מתמצה בלויאליות לחבריי לאזרחות במדינה, לויאליות שהיא מעבר למעגלי זהות אחרים. למשל, פגיעה בפלסטינאים חפים מפשע כדי להציל חיי חיילים או אזרחים שלנו. יש שקוראים לזה פשיזם ואני קורא לזה שפיות. אבל כשהיהדות הופכת להית כלי או מכשיר בידי לאומנים כדי לבסס את גישותיהם הלאומניות, זהו פשיזם מגונה. זוהי העמדת הערכים הלאומניים על בסיס דתי, והגברה מיותרת שלהם. זוהי פנייה למכנים משותפים עדריים נמוכים (שהסגידה המעוררת חלחלה לדגל וההמנון ביום העצמאות ויום ירושלים בתוך בתי כנסת ובתי מדרשות מבטאים אותם באופן היותר מכוער), ושימוש ציני בהם למטרות לאומניות. זה מכוער ואף מסוכן. ולסיום אוסיף כי החילוק הזה הוא אותו תיקון עצמו שעשיתי לדברי ממללא לעיל. הפשיזם הטוב הוא מה שממללא שם בפיו של יהושע, והפשיזם הרע הוא מה שיהושע אמר באמת. ודוק היטב.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 00:06 |
|
| |
מיכי הבנתי, עוד הבנתי שהשימוש ב"שם המפורש" אינו בדיוק פוליטיקלי-קורקט
ולשם כך ההתפתלות סביב פאשיזם "מגונה" ופאשיזם "טוב"
ואכן הראיה ה"נסיבתית" היא הצטרפותו של מוסוליני לכוחות ה"ציר"
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 02:31 |
|
| |
מיכי, בעוניי הדל אני רוצה להעלות רק דקדוק עניות אחד לדבריך - אחד אבל כואב. למה נחוצה הצמידות הזו, "השמאלני הפאשיסטי"? למה כ"כ ברור ש א.ב. יהושע הוא שמאלני? אפילו אם לו זה ברור... לא חסרים מקרים של חילוניים שורשיים (שאינם מתביישים בחילוניותם) ושאינם שמאלנים. אני הייתי מצפה שכדי להחשב שמאלן צריך שמץ של הומניזם וכבוד לאחר שידבק באיש. מפאיניק אינו אומר שמאלני (ההיפך נכון יותר). בדומה לפשיסטים אחרים שהתיישבו על משבצת "שמאלן" (כמו עירית לינור) גם לבולי יש לא מעט התנשאות שוביניסטית וחוסר כבוד לאומה הערבית. לכנות אותו שמאלן ניתן רק לפי החברים שלו (החבר, נכון יותר) ואין לכך הצדקה. ע"פ אותו הגיון ניתן לומר על פרופ' רות גביזון שהיא ימנית.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 08:52 |
|
| |
מחשבות של קצה ראייתי:*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
ראשית לדעתי, א ב יהושע לא טען שיהדות היא מסד בירוקראטי או מסד ערכי, לדעתי הוא טוען שיהדות היא מסד אתני ובסופו של דבר לאומי.
לפיכך אני מבחין את הבחנה הבאה: היהדות לפי דבריך מיכי, היא מסד ערכי ובתורה שכזאת שאלת הזהות קשורה ישירות לשאלת הנאמנות למסד הערכי. אגב זה הנאמנות לטקסטים ולקהילה מקיימת במידה מסוימת את אותו מסד.
אם אתאר זאת כך: אם יש 'עם יהודי' למעשה כל מה שהוא נקבע הודות 'לדת היהודית' לפיכך אמור שאם יש עם הוא שייך לדת.
מכך יוצאת מסקנה חשובה להמשך: השאלה 'איך להיות יהודי?' היא שאלה מובנת על רקע תפיסה זו. כי 'היהודי' הוא 'התפקודי' פרי מערכת הערכים.
לפיכך גם ברור הוא שהמסד המדיני הבירוקראטי הוא: או חסר משמעות לזהותו של הדתי, או מזיק, הוא טוב, אם הוא משרת את צרכיה של הדת. בכל מקרה 'הדתי' אומר כך: החשיבות של זהותי אינה קשורה כלל לצורת הארגון של השלטון העצמי הלאומי, היא קשורה אך ורק למסד הערכי המתורגם בטקסטים ובחיי הקהילה, כל החיים שלי המתמצאים בנקודה ובדרך זו, לפיכך שמירת זהותי כרוכה בהם.
א ב יהושע מייצג את הצד האחר של ההבחנה: 'יהדות' קודם כל וקודם לכל היא אותה קבוצה אתנית מאובחנת, שאפילו כציוליזציה, נדרשת בראשיתה את קיומה כקבוצה אתנית. אותה הקבוצה יוצרת ומקיימת סך ערכים, על פי מורשת ספרותית היסטורית. הקבוצה הזאת מתגבשת או התגבשה במידה רבה הודות לאותה מורשת היסטורית.
אבל הקבוצה האתנית הזאת היא אומה בעלת לאום. מכאן האמירה "הוא מזהה יהודי עם ישראלי" היא הפוכה: הוא מזהה ישראלי עם היהודי, זה לא סמנטיקה זו מהות. כי היהודי בן לעם היהודי מאבחן עצמו כלאום הקרוי גם ישראלי.
האומה הישראלית- היהודית, היא כמו כל אומה אחרת, יש בה את החיים שאותם חיים בני האומה, על פי מורשת ותרבות פרטיקולארית. על רקע זה השאלה 'איך להיות יהודי?' היא שאלה חסרת פשר (כמו שתשאל: איך זה להיות צרפתי). כמו כן ההבנה שאין קיומו וזהותו של יהודי אלא זהות אתנית מכריח צורות אחרות של הגדרה אבל לא של תפקוד, זה בדיוק מה שהוא, חלק וסדר נורמאלי בעל זהות המחייבת מרחב ציבורי מסויים. אפשר לראות זאת בצורה הבאה, כשאנו רואים את היהודי, במובן זה של המושג- 'הישראלי': הישראלי ירד מן הארץ. הוא בא התחתן עם אמריקאית ונולדו להם שלושה ילדים מקסימים. עכשיו הוא עלה עם משפחתו בחזרה למולדת, והזוג שולח את ילדיו להתחנך בבית הספר הממלכתי ואילו נטמעים בקבוצה האתנית היהודית ישראלית- הרי לך תמונה מנוגדת לחלוטין לרעיון התפקוד.
כי ברעיון התפקוד יש חשיבות לשאלה 'איך הקבוצה תישאר נאמנה לרעיון?' ומכאן ההשלכה לצורת שמירת הקבוצה על פי כללים הבאים מערכי אותו רעיון. לעומת זאת בקרב 'הקבוצה האתנית' שאלת השתמרותו תלויה באופן הבא: האם הוא חלק מאתניות גדולה הרבה יותר שיכולה 'לבלוע אותו'? (או הפוך: הוא הקבוצה האתנית הגדולה באזור חבל ארץ מאובחן, שנבלעים בקרבו כל מיני קבוצות- הדוגמא הזאת לא הכרחית ראה מקרה של ארה"ב- אומת המהגרים) האם קיימים מנגנונים לשמירת זהות עצמית נפרדת?
על פי דברים אילו אפשר להבין את רוגזו של א ב יהושע, אם מבססים את כל הקיום, הזהות סביב העיון בטקסטים ו'בשאלות המוסר היהודיות' הרי זה כמו לעזוב את 'הדבר האמיתי': החיים הלאומיים במסגרת המדינית, מה שעושים במסגרות של העיסוק בטקסטים ובשאלות מוסר אילו זה בדיוק לשחק אותה כאילו יהודי, בשעה שלהיות יהודי ממש לא ממומש. הרי זה מה שביקשה הציונות שהיא תנועת תחיה לאומית, שלקבוצה האתנית יהיה שלטון עצמי במולדתו ההיסטורי ויקיים חיים תקינים של אומה ולשון- כל העיסוק בטקסטים זה רק דרך (מצוינת אגב) לשמור על זהות, אבל עכשיו? שיש לנו מדינה?! שיש כבר הזדמנות לקיום החיים המלאים היהודיים האתניים המכונים 'ישראלים', עם כל השאלות והאחריות במסגרת הלאומית?
לעיונך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 09:30 |
|
| |
לונלי, לא הבנתי את הערתך. מהו 'השם המפורש'? ומה כאן פוליטיקלי קורקט? התוכל באר שיחך?
מאן דבעי, השתמשתי בצירוף הזה של שמאלני-פשיסטי-גזעני, לא כדי לומר שכל חילוני הוא כזה. אלא כדי לומר שיהושע הוא כזה, ושבית המדרש שממנו הוא יוצא (המפא"יניקים) היה ועודנו כזה. הדברים חמורים שבעתיים על רקע העובדה שבוגרי אותו בית מדרש (כולל יהושע ודומיו, בנסיבות שעולה רצון מלפניו לומר את ההיפך, שהרי אצלם כושר ההבעה הוא תחליף הולם לעקביות ותקפות של טיעונים), מאשים את הדתיים בצירוף הזה. בדבריי רציתי להדגיש שישנה מגמה מרכזית בעולם החילוני-שמאלני שמבטאת גזענות ופשיזם, וזאת דווקא מתוך - ולא על אף - היותו כזה, ושזה בניגוד לזיהויים הרווחים שמשייכים שמאל לסובלנות להתנגדות לשוביניזם ולאתניות וכדו'). השמאל שדחה את הקשר למסורת ולטכסטים, העמיד את היהדות שלנו על בסיס אתני, ועל שירות בצבא והשתתפות במעשה הציוני. ולכן דווקא השמאליות שלו היא שהובילה לגזענות ולפשיזם. ואילו בעולם הדתי שגם בו ישנן תופעות כאלה, הדבר הוא מקרי ולא מהותי. שם הדעה שמעמידה את היהדות על שירות בצבא ושטחי ארץ היא הבלתי סבירה ובלתי צפויה ולא להיפך, שהרי אצלם יש אלטרנטיבה מהותית ותוכנית יותר. בעולם חילוני יהדות היא סוג של אתניות, ותו לא. מתוך נקודת מבט כזו כל פעולה של יהודי היא יהדות, גם אם אין לה קשר ליהדות, שהרי לשיטתם אין קריטריון תוכני ליהדות. ומתוך נקודת מבט כזו ההבדל בן דרוזי שעונה לכל הקריטריונים האזרחיים לבין בן לא יהודייה הוא אך ורק אתני. ואילו לשיטתי כאדם דתי ההדל הוע באידיאות שאנו נושאים ומקיימים ובטכסטים. שמא תשאל הרי גם אצלי ההגדרה הבסיסית היא ביולוגית (אמא יהודייה)? אומר לך שזהו המסד הלאומי, אבל זהו היגדרה ליהודי ולא ליהדות. מאחד כזה אני מצפה להתנהגות יהודית, אבל לא כל מה שהוא עושה או כותב ייקרא אצלי יהדות. לי יש קריטריונים מהותיים ולא גזעניים בלבד. בעולם חילוני אם בכלל רומיםלשמר את היהדות באופן כלשהו, נותר רק הממד האתני-גזעני ותו לא. הדרישות הנורמטיביות והאחרות זהות לגמרי לדרישות מכל אדם עלי חלד, ולכן הן לא מבחינות באמת בין יהודי לגוי.
1980, יהושע לא רגז על אלו שרק עוסקים בטכסטים, אלא טען שהטכסטים הם שוליים מול תשלום מיסים ושירות בצבא. ואנוכי הקטן חושב שכל אלו הם לכל היותר מסד לקיום יהודי ולא היהדות כשלעצמה. הטכסטים שאותם יהושע מפרש אין בהם מאומה יהודי. אפילו התנ"ך, שכן הוא עוסק בו, אם בכלל, כמו כל גוי. כמו"כ טענתי שההגדרות הבירוקרטיות (שאתה מכנה לאומיות) מתאימות גם לדרוזי ממלא כאן את חובותיו. אז מה כן מבחין בינו לבין היהודי הישראלי? האתניות. על כך ראה את דבריי לעיל. אתה משווה את היהדות לישראליות, ומתוך כך גם לצרפתיות, ואנוכי לא כן עמדי. יהודי בצרפת הוא צרפתי, אז למה דרוזי בארץ אינו יהודי? מי שרואה ביהדות לאום ותו לא, אכן חוטא בגזענות ומהר מאד גם מגיע לפשיזם. אולי אנסח זאת כך: מה אמור לעשות הדרוזי כדי להפוך ליהודי? לפי יהושע אין לו מה לעשות. חובות אזרחיות הוא מקיים. את אמא שלו הוא לא יכול לשנות. ואפילו את הספרות הישראלית (=יהודית) הוא אולי קורא, כנ"ל לגבי השתתפות בכל התרבות הישראלית. אז מה נותר? רק ההבדל האתני-גזעני. לעומת זאת, לשיטתי הוא בחלט יכול להתגייר. אצלי יש ממדים לא גזעניים ביהדות, ואצל יהושע אין. זה מחזיר אותי לקשר המהותי בין יהדות חילונית לגזענות.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 11:36 |
|
| |
ר' מיכי
"שמא תשאל הרי גם אצלי ההגדרה הבסיסית היא ביולוגית (אמא יהודייה)? אומר לך שזהו המסד הלאומי, אבל זהו היגדרה ליהודי ולא ליהדות. מאחד כזה אני מצפה להתנהגות יהודית, אבל לא כל מה שהוא עושה או כותב ייקרא אצלי יהדות. לי יש קריטריונים מהותיים ולא גזעניים בלבד."
הרי באשכול אחר הסברת שעצם המימד הביולוגי (עיין ערך מומר - לגביו דנו שם) מחייב יחס שונה (-טענך לסוג של ערבות דומני), הרי שגם אצלך יש למימד הביולוגי מעמד עצמי ולא רק כמסד במישור הלאומי. כלומר היותו יהודי מחייב יחס של יהדות (- שהרי אין לך אחריות זו לנוכרי אף שגם המומר נוכרי במעשיו) כלפיו.
|
|
|
|
|