שיעור מולדת  מאת א.ב. יהושע א.ב. יהושע הצליח להרגיז את מארחיו בארצות הברית, כשפיקפק במחויבותם לזהותם היהודית. מד" /> פורום: עצור כאן חושבים - א.ב יהושע 'שיעור מולדת' – בחדרי חרדים
בית פורומים עצור כאן חושבים

א.ב יהושע 'שיעור מולדת'

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/5/2006 11:58 לינק ישיר 

כמתעסק,
הרי באותו אשכול השוויתי בין זה לבין משפחה. המחוייבות שלי כלפי מישהו יכולה להיות מבוססת על הקשר הביולוגי בינינו, וגם על הקשר האזרחי (=חייל דרוזי). והרי זה דומה לאשר כיניתי 'פשיזם טוב'. טענתי כלפי יהושע שההגדרה ליהדות במובן התוכני אינה יכולה להתמצות באזרחות: א. כי גם דרוזי עומד בהגדרה זו. ב. כי זה מסוכן ופשיסטי להעמיד את הלאומנות מעל ערכים/דת, או בבסיס ערכים. וזהו פשיזם רע.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2006 16:46 לינק ישיר 

ר'מיכי

לאחר עיון ,אכן אוסף משפטים  שאינם מתחברים, אבל  לזכותו יאמר
שברק הניסוח יוצר אשליה מוצלחת של טיעון אינטילגנטי.
(ואגב בסיפורו "מסע אל תום האלף" המשפטים מתחברים יופי,לטעמי עכ"פ)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2006 17:29 לינק ישיר 

רגע רגע רגע. תנשמו עמוק...*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

מיכי - נדמה לי שלא תפסת כלל את מה שיהושע מנסה לומר. את ההודעות שלך בשרשור הזה צריך לקרוא מהסוף להתחלה. כשעושים זאת מתברר קודם כל שאתה נגוע בכמויות עצומות של תיעוב (שמא גם שנאה?) כלפי יהושע וחבורת אנשי הרוח של השמאל והארץ וברור שעוד לפני שהתחלת לקרוא את המאמר כאן כבר התחלת לחפש איפה רק אפשר לתקוף אותו, להשמיץ ולהפריך את טענותיו מבחינה לוגית. בעיני יש פה חטא חמור ליושר אינטלקטואלי שנדמה לי חרות כאן על הדגל של הפורום. אם רק היית מחליף את שם הכותב מסופר שמאלני לאינטלקטואל ימני כלשהו ואת העיתון מהארץ למקור ראשון למשל, היית, לדעתי, רואה כאן מאמר שונה לגמרי.

ראשית, השאלה מה ההבדל בין דרוזי ישראלי ליהודי ישראלי (שהרי שניהם משלמים מסים) אפילו לא מתחילה. תשלום מסים ליהודים או שרות בצבא לא מגדיר מיהו יהודי, אלא מגדיר את ההבדל בין יהודי-ישראלי לעומת יהודי לא ישראלי. ברור שמטרת מאמרו של יהושע (שבא להסביר את דבריו שנאמרו ליהודי לאמריקה) בא להצביע על הבדלים אלו ולא על ההבדל בין יהודי-ישראלי לבין ישראלי לא יהודי. ליהודי בישראל יש בנוסף למדינה גם את הטקסטים, ההיסטוריה והערכים היהודים (שיהושע מזכיר אותם בכמה מקומות במאמר) שיש לכל יהודי בעולם. איך בדיוק דרוזי בארץ יכול להחשב יהודי?

שלישית, נדמה לי שאפשר דווקא לראות כאן דמיון גדול בין השקפתו של יהושע לבין התפיסה של 'תורת ארץ ישראל', ששונה מתורת הגלות. שניהם רואים בזהות היהודית בגלות כמצומצמת, סגורה בד' אמות (או בקופסת בשמים מהודרת) ומתעסקת רק בעולמות רוחניים-וירטואליים של טקסטים. זאת, במקום לחיות חיים יהודים מלאים בארץ ישראל.

כחילוני, יהושע לא רואה צורך לחיות את כל תרי"ג מצוות בכל מובניהם, אך הוא כן שואף לחיות - כעם וכפרטים - את כל ערכי היהדות. לטענתו, רק במדינה יהודית אפשר ליישם את הערכים היהודיים בכל מובניהם, אך מאידך, ניהול מדינה דורש התמודדויות מסובכות ביותר שלעיתים באות בקונפליקט עם ערכים יהודיים או בין כמה ערכים יהודיים שונים, כאשר זהות יהודית בחו"ל היא זהות אישית בלבד והיהודי יכול לבחור במה לבטא את יהדותו. כאשר מדינתו מתנהגת בצורה לא יהודית לדעתו, הוא פשוט מתנער ממעשיה במחאה, אך במדינת ישראל הוא פשוט לא יכול לברוח מהתמודדות כי זוהי מדינתו שלו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2006 17:33 לינק ישיר 

לונלי,

אף במקרה של ההתבטאות במכללת עלמה המשפטים מתחברים מפני שהטיעון האינטילגנטי שלו מבוסס על ההנחה שלקוחה מתוך הטכסטים במקורותינו "שבידוע שעשיו שונא ליעקב", וכמו שיעקב הרגיז את עשיו כך היהודים מרגיזים וכו' - כך שאלה הטוענים כאילו משתמעת מדבריו נימה להצדקה של הנאציזים, מוציאים דברים מהקשרם, וזה לא יפה..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2006 17:56 לינק ישיר 

ריב

לא התייחסתי להתבטאויות ממכללת עלמא,וגם עכשיו אין לי מושג
בדבר מהותם.  כן התייחסתי לטקסט המצוטט בראשית האשכול.

שכן עד להערותיו האחרונות של מיכי ,ועקב עצלות פשוטה
הסתמכתי על ה"תמצות" של קומר. בעיון מאוחר ,גיליתי  שקומר
אמנם ניסה לזקק את א.ב. לתוך איזה שהוא טיעון מאורגן,

אבל התעלם (כדרכם של מעבדים מוכשרים)מכל המיש-מש
 והטיעונים החופפים-סותרים שיש בטקסט המקורי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2006 18:24 לינק ישיר 

לונלי,

אבקש את סליחתך, טעות בניסוח הודעתי אליך, כוונתי היתה להעיר שההתלהמות לפעמים מסנוורת אפילו עינייהם של צדיקים. אם לשפוט אדם, ולכנות אותו בכל כינויי הגנאי האפשריים, אז המינימום זה לרדת לסוף דעתו, או לפחות לנסות. ההתממות וההתעלמות מה'טיעון האינטילגנטי' במקרה זה, אי אפשר לחשוד בלומד תורה שהיא לזרה לו, אף על פי שסביר להניח שתלמיד עלמה חילוני ממוצע יזדעזע ממנו - בכל אופן יהושוע הוא לא עד כדי כך טמבל אימפולסיבי שאפשר לחשוד בו שהוא מצדיק את הנאצים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2006 18:46 לינק ישיר 

ג,
אני אכן מתעב אותם, מהרבה סיבות. אבל זו אינה טענה עניינית, שכן צריך להתייחס לטיעונים ולא לטוענים. דומני שזה מה שעשיתי. גם התיעוב שלי הוא לא כלפיהם כאנשים אלא כלפי הדעות ומה שהם מייצגים, ולכן התיעוב אינו הסיבה אלא התוצאה של הפרשנות שלי.
באשר לאינטלקטואלים ימניים מ'מקור ראשון', או תפיסת 'תורת ארץ ישראל', הרי הזכרתי בפירוש בדבריי שאנשי 'הר המור' היו חותמים כמעט על כל המאמר. הביקורת שלי עליהם (על אף שאני מעט יותר מסמפט אותם מאשר את יהושע וכנופייתו) כתובה שחור על גבי פורום. על כן להנחתך האפריורית אין בסיס. שמא אוכל להפנות את הביקורת שלך על קביעת דוגמות אפריוריות והטיות פרשניות לפיהן, כלפיך עצמך?
יסודה של הביקורת שלי הוא שההשתתפות באזרחות הישראלית אין לה ערך מוסף יהודי. כמו שהיא אינה מגדירה את הדרוזי כיהודי, היא גם לא מוסיפה מאומה ליהדות של אולמרט או יהושע. לכן היא גם אינה יכולה להוות מטען עודף על הטכסטים, ובודאי לא תחליף אליהם. באלגברה שאני מכיר: 1+0=1.
אגב, לומר שלא ייתכן ישראלי מתבולל, כמו שאין צרפתי מתבולל, זהו זיהוי פשיסטי של יהדות עם ישראליות, ולא רק ערך מוסף.

לסיום אוסיף כי 'תורת ערץ ישראל' במשמעותה המקורית אינה נגועה באותה בעיה. אם אכן היו משתיתים את ניהול המדינה על ערכים יהודיים ועל התורה, ולא על המוצא האתני של ראש הממשלה והרמטכ"ל, כי אז הייתי מוכן לקבל את האלמנטים הללו כחלק מהזהות היהודית. הבעיה של ה'ממלכתיים' מ'הר המור' היא שכמו יהושע הם תופסים את האתניות כבסיס מספיק לכך שיש כאן זהות יהודית. וזה אותו פשיזם גזעני עצמו.
בעיניי תשלום מיסים ושירות בצבא אינו יהודי בשום צורה אם אין לו קשר לאותם טכסטים 'משוקצים'. רק אם הדברים הללו היו נעשים באופן שקשור איכשהו לאותם טכסטים, היה מקום לראות בהם אלמנט יהודי (ואפילו הכי יש לדון במרכזיותו). אם כן, דווקא יהושע הוא אשר מבחין ומפריד בין המציאות לבין הטכסטים, ודווקא בכך הוא מאשים את יהדות העולם. אבל האמת היא שדווקא הם קושרים את המציאות לטכסטים, שכן הם אינם רואים בישראל משהו יהודי במיוחד, ובצדק. הסיבה לכך היא שאנשים כמו יהושע מנהלים אותה, ואתניות אינה מהווה בעיניהם תחליף למהות ולתכנים. ובצדק.

ריב,
קראתי את הדברים שהוא אמר ב'עלמא' וזה אכן הכיוון שהתנצלותו כיוונה אליו. הבעיה היא שזוהי היתממות. שכן ביחס לפלסטינים הוא אומר שבגלל שאנחנו מרגיזים אותם עלינו לסגת ולהיפרד. אז יוצא שאכן אנחנו אלו שצריכים לשלם את המחיר (ובמשתמע: אנחנו גם האשמים, לפחות חלקית). אם כן, זוהי פרשנות סבירה שגם ביחס לנאצים הוא אומר דבר דומה.
אני מאמין שהוא באמת לא התכוין להשוות, אבל דה-פקטו הדברים שלו כן השוו. בכלל נראה לי שהוא לא באמת מתכוין מה שהוא אומר, גם במאמרו שבכאן. אידיוט אימפולסיבי שנגרר אחר לשונו, כבר אמרנו?
אבל שוב, לעסוק בדקדוק בשטויות שלו זה באמת עלבון לאינטליגנציה.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2006 18:59 לינק ישיר 

ריב,
הודעתי נכתבה לפני שראיתי את דברייך. אבל אינני רואה כל צורך להוסיף אפילו מילה. הכל מוסבר שם.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2006 19:19 לינק ישיר 

מיכי,

ראשית, אני רוצה להבהיר שאין בדברי משום הסכמה לדברי א.ב יהושוע , ולא קראתי את האשכול בעיון - התייחסותי היא נקודתית להאשמה  כאילו יהושוע מצדיק את הנאצים.

ואתה צודק אולי במקום לעסוק בדקדוקי שטויות - תסביר לנו מה היתה כוונתם של חז"ל כשקבעו קביעה זו?

עד כמה שידוע לי, בנוסף למחיר "המידה כנגד מידה" שקיבל יעקב משמיים שהיה כבד מאוד לדעתי - האם המחיר שיעקב חשב שהוא צריך לשלם על שנאת (החינם?) עשיו אליו כל כך קלה בעינייך? אם אינני טועה גם הוא נסוג וניפרד

< הודעתי נכתבה בטרם קראתי את דבריך - ובכל זאת  תוקן על ידי - riv - 16/05/2006 19:32:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2006 20:04 לינק ישיר 

מיכי:

כמו שציינתי לפני כן, גישתך היא אכן התפיסה הרואה מסד ערכים מסוים שסביבו מתגבשת הקבוצה.*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

אך זה לא נכון כלל לטעון את טענתך בדבר שהגזענות שווה אתניות: כי באופן עקרוני, הדרוזי כן יכול להיקרא יהודי בצורה הלאומית/ אפילו אתנית. אך זה תלוי חברה ומורשתה ואמוניה, לא בלאום כשלעצמו, וזאת ארחיב למה ירמזון דברי:

ראשית, גזענות אמיתית פירושה שיש טענה באשר לטוהר הדם של קבוצה המבקשת את ההימנעות בלעמוד בקשרי נישואים עם 'אחרים' כי הם נחותים. זה לא המקרה בעניין האתניות – הלאומית.

שנית אני לא חושש לומר שאליבא דיהושע יהודי בצרפת הוא אזרח צרפת, אם הוא וסביבתו מתייחסים עליו כך בהתאם, אבל הוא יכול להיטמע ולהיות צרפתי. מידת הפיכתו לצרפתי תלויה בתרבות ובחברה הצרפתית אם יקבלהו ככזה. לצורך העניין הדוגמא שנתתי לפני כן -מר ישראלי התחתן עם אמריקאית ובחזרתו לישראל התחולל תהליך הטמעה של כל שאר בני משפחתו, תלויה בסביבה החברתית, בהסכמתה ובמאור פניה.

הגזענות אינה אתניות או פועל יוצא של לאומיות שאילו מציינים קהילה מאובחנת, הגזענות היא מחשבה שוביניסטית. ולעיתים קבוצות לאומניות מחזיקות בהן מתוך תחושה של אמונה בעצמן כנשגבות.

יש להודות שיש דעות קדומות וגזעניות בחברה הישראלית/היהודית, אך אין להן קשר לאתניות או לרעיון הלאומי, יש להן קשר לחברה ולמורשת היהודית אשר מחנכת להבדלה ולניכור, כקהילה בינה לבין קהילות אחרות ונותנת רף גבוה, אם לא בלתי אפשרי (בסיוע האדיב של מחלקת הגרות אשר לרבנות הראשית), לפרטים המבקשים להיטמע בתוכה.

אמור, אם כן, האשם הוא במורשת (ובפוליטיקה הממסדית הדתית) שלא נותנות לדרוזי המסכן להשתלב כרצונו ולהיקרא 'יהודי' על ידי סביבתו הסימפטית. אגב כך אותה נושאי מורשת (מטעם עצמם?) קובעים עבור המדינה והחברה הישראלית/יהודית מיהו הזכאי להיקרא יהודי (לא לפי תפיסתך?).

לסיכומו של דבר, אתניות היא עניין זהותי, מורשתי, תרבותי, לאומי ואף גזעי (לא גזעני!) - אך זה לא מבטל את תהליכי ההטמעה, השינויים התרבותיים העמוקים, והזדהות עד לאיבוד העצמי אם לאומיים אתניים גדולים יותר או לדתות. זה לא בעיה להטמיע בני אתניות או לאום אחר לקבוצה אתנית אחרת ( מאידך אין זה יכול לבטל את הזיכרונות האישיים של הנטמעים).

אני סבור בקשר לדבריך אשר טוענים לדעת יהושע, 'שהיהודי כזה' הודות לכך שהוא ממלא את הפונקציות הבירוקרטיות, כלא נכונים כלל. אני סבור שדעתו לאור מכלול דבריו, היא פשוטה מאוד: קודם כל, לטעון שמה 'שיהודי' בלבד היא בדרך נוספת זו של התנהגות (הטקסטים וכו') אינה נכונה. זהו מישהו שסבור שבכך הוא 'יהודי טוב', בשעה למעשה, כל מה שהוא עושה הוא בקיום זיקה לזהותו ( וטעותו היא בייחוס לזה את כל מכלול החיים הרגילים של אדם יהודי). זאת לעומת אדם יהודי החי במולדתו. יש לקרוא אם כן את כל 'רשימת המכולת' של א ב יהושע עם ההתניה הבאה:

שקודם כל אין כזה דבר 'להיות יהודי'- אפילו ביחס למדינה או למולדת: שאין היהודי -יהודי בכך שהוא ממלא את הפונקציות הטבעיות של המדינה על מכלול חייה.

אלא מה שיש הוא, יהודי החי במולדתו שזהו קיום נורמאלי, שזהו סדר חיים טבעי, יחד עם כל שאר בני האומות במולדתם שלהם וקיימת זיקה בינו לבין מלוא הפונקציות, על כל משמעותיהן בדרך יישומו אותם.

כלומר, על דרך השלילה, אין מדובר פה במין דרך למימוש 'זהות יהודית' או 'תפקוד -יהודי', אילו שאלות לא נכונות קטגורית.

מה נכון לומר? משנה מקום משנה מזל- וגם משנה השתייכות ומשתנה דומיננטיות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2006 19:15 לינק ישיר 

כבוד הרב, אתה דמגוג.

כבוד הרב אתה העלבת אותי עלבון שבעיני קשה ביותר, זה שאתה קורא לדברי 'אוסף הבלים' סימנטיים, מעבר לכך שאת הכבוד שאני רכשתי כלפיך איבדת, מלמד על דמגוגיות. כי על דמגוגיות לא עונים בדמגוגיות אלא בדברי הגיון בניסיון להראות מה נקודת הכשל. אם היית ממשיך עוד מעט, אולי הייתי משתכנע או עוזב אותך במנוחה.

אני סבור שלאור כל מה שהבאתי: את ההנחות, את התפיסה, את שאלות המגדר והזהות, אני סבור שהבאתי והוצאתי מלאכה שלפחות צריך לתת עליה מחשבה.

כבוד הרב, לא היה אכפת לי מה הייתה השקפתך, אכפת לי מה ואיך לצורך קוראי פורום זה (במיוחד לאור דבריך) להבהיר דבריו של א ב יהושע שאפילו לא היו כל כך צריכים ביאור,  . 

מעמדך בפורום אינו מוטל בספק לפיכך כל משפט שני שלך הוא בעל משמעות. מה שעשית בבפשטות הוא שדרסת אותי, אני שלא השתתפתי מאודי בצורה קבועה בפורום נכבד זה. מן הראוי שזה יהיה לתשומת לבך, במיוחד כשהקדשתי מאמצים לכתוב אליך בכבוד.

שיהיה לך יום נעים (למרות שבכנות, לא כל כך)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2006 20:04 לינק ישיר 

1980 סלח לי על כך שאני תוקע עצמי בין שתי הרים
אבל הביטוי המדויק של כבוד הרב היה "להטוטים סמנטיים"
ולא הבלים סמנטיים. אמנם ההבדל הוא סמנטי בלבד
אבל אין ספק שרוב באי הפורום יודו שליהטוט סמנטי
הוא תחביבם המועדף

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2006 20:12 לינק ישיר 

1980,

לא בכל יום מגדיר  מי שהוא אולי גדול הלהטוטנים הסמנטיים בפורום הזה, דברי אחרים כ"להטוטים סמנטיים"... לענ"ד, יש בזה סוג של מחמאה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2006 20:44 לינק ישיר 

1980,
אתה מעמיד אותי במצב מביך.
ראשית, בגלל שאני לא 'כבוד הרב' אלא מיכי. זהו הניק שלי וזהו שמי האמיתי, ואין כל צורך לסטות ממנו. זה מטהר את הדיון מרכיבי אד-הומינם, ואף מונע פגיעות של אחרים ממני, או עכבות שלהם בהתייחסות לדבריי, והכי חשוב: זה גם נכון באמת (אין לי סמיכה, ואני עם הארץ למדיי, ודאי מול כמה וכמה ידענים בפורום הזה).

שנית, כלל לא התכוונתי להעליב אותך, ואני מתנצל אם כך התפרשו דבריי. ראה הערתו של לונלי, וההבדל במובן האישי (להבדיל מהתוכן הענייני) הוא חשוב ומשמעותי.
בדבריי, שאולי נוסחו בחריפות מה (וכך דרכם של כמה ממשתתפי הפורום, ואשמח אם תקבלם ברוח טובה, שכן כך הם נאמרו), אך למיטב הבנתי ממש לא הכילו פגיעה אישית, התכוונתי לומר באמת ובתמים את דעתי על דבריך, שהיו מאד לא ברורים ומעורבבים בעיניי. אולי זה מעליב, אבל זוהי האמת לפי הבנתי, וזוהי התייחסות עניינית להודעה ולא עלבון אישי. באמת ובתמים היה לי מאד קשה לענות על הדברים שהצגת, על אף שאולי לך ככותב הם נראו ברורים ומסודרים.
ובכל זאת, לעניות דעתי עניתי על כל (!) הנקודות שהבנתי מתוך מה שהעלית (וייתכן שלא הבנתי הכל, עקב הבעייה שהוזכרה לעיל). אולי טעיתי, אך למיטב הבנתי עניתי על הכל.

על כן אני מציע אחד משני כיווני המשך שיועילו למקד ולייעל את הדיון:
1. אנא פרט לפי סעיפים ובקצרה ככל האפשר את טענותיך שלדעתך עדיין לא קיבלו מענה בדבריי.
2. לחילופין, אם תוכל לפרש באופן חד במה אנחנו עדיין חלוקים, לפי סעיפים. אני מציע לחלק בכיוון הזה את הדיון לשני חלקים: א. מה לדעתך לא נכון בהבנתי את דבריו של יהושע. ב. מה לדעתך לא נכון בשיפוט שלי כלפיהם.

כמובן איני יכול ואיני רוצה להכתיב, ואשמח להצעות משלך.
אני שוב מתנצל אם דבריי התפרשו כפגיעה אישית.

אמשלום,
אל תנצלי את העובדה שיש דברים שאותם לא אוכל לחשוף כאן משיחותינו באישי, בכדי להכתיר אותי בכתר שהוא בבחינת תגא חלף. והמבין מבינה.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2006 17:10 לינק ישיר 

ר' מיכי,

א. האם לשיטתך העם היחיד בעולם שיש לו הגדרה הוא העם היהודי, כיון שלעמים אחרים אין שו"ע? במישור הערכי אני מסכים איתך ש'אין אומתנו אומה אלא בתורותיה', אבל מה לעשות שעובדתית - מאות השנים האחרונות הוכיחו שיש עדיין יהודים רבים מה שמייחד אותם אינה התורה.

ב. א.ב. יהושע הוא סופר שכותב בעברית (יש לו אפילו שני ספרים שהצלחתי לסיים אותם, בשנים שהיה בי העוז לקרוא ספרים). כתיבה בעברית ובכלל חיים בעברית שהיא שפת העם היהודי היא פועל יוצא של המהפיכה הציונית. שפה היא טוטאלית ואני לא רואה בה היבטים פשיסטיים.

מאידך יש לי בני משפחה חרדים בארה"ב שמקפידים על הקלה והחמורה ולומדים בישיבות ליטאיות מובהקות, אבל לומר משפט פשוט בעברית הם לא יודעים. מאידך, גם הישראלי הכי עילג, טיפש ולא משכיל יודע עברית.

אז נכון שלפי מבחן השו"ע זה חסר משמעות כי אין מצוה לדעת עברית ואית דגרסי שיש איסור להפוך את שפת הקודש לשפת המכולת כשיטת סטמער ודעימיה. ובכל זאת, ברמה תרבותית יש פה מהפיכה יהודית משמעותית ביותר וטוטאלית לא פחות מנפנוף אצבעות באויר בתנועת איפכא מסתברא.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > א.ב יהושע 'שיעור מולדת'
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.