|
|
| נשלח ב-16/5/2006 20:53 |
|
| |
מציץ,
תקן אותי אם אני טועה אבל נראה לי שלא תתעב את שמחה המתוארת כאן: "לפי שימי החג הם ימי שמחה גדולה לישראל כי הוא עת אסיפת התבואות ופירות האילן ואז ישמחו בני אדם שמחה רבה ומפני כן נקרא חג האסיף וצוה הא-ל לעמו לעשות לפניו חג באותו העת לזכותם להיות עיקר השמחה לשמו ית', ובהיות השמחה מושכת החומר הרבה ומשכחת ממנו יראת אלוקים בעת ההיא ציוונו השי"ת לקחת בין ידינו דברים הזכירים אותנו כי כל שמחת ליבנו לשמו ולכבודו." יוצא מדבריך: הנתק בין המעשה הדתי להתיחסות שלו לחיים הגשמיים ה"תכליתיים" יוצרת דת של מרד נגד התכליות - דבר המעורר דחיה ברוב המין האנושי. פי הנראה מדברי החינוך לעיל ומגישתו של הגר"ש שקאפ שהובאה כאן ועוד, הדרך הבוסטונית-לייבוציאנית-חרדית-עכשוית אינה הפירוש הבלעדי להשקפה הלכתית. עוררת את בעית הנורמות בחשיבה המודרנית. לדעתי יותר מהחשיבה החיים המודרנים הם הם שיצרו את הנתק הנורא. עיסוק חסר תכלית אינו נחלתם של חרדים, המהפכות התעשייתיות והטכנולוגיות יצרו תרבות בילוי ופנאי המקבלת פעמים רבות צורות מוזרות ומכוערות בשל מיעוט עיסוקינו בהשרדות. אצל החרדים יש העצמה של בעיה זו מפני קלות היחס לפרנסה ואמונה ברוחניות, אבל עדיין אין זה אלא פרט בתופעה כלל עולמית מדאיגה למדי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 21:14 |
|
| |
בוגיעלון,
לפי מה שזכור לי, ר' שמעון סבור שלמושגים כמו 'זכות קניין' או 'גזל' יש מובן 'טבעי' וההלכה היא שמגדירה מתי חלה הזכות הקניינית, מתי היא נפגעת שלא כדין (=גזל) ומתי לא - כלומר מסדירה את המושגים הטבעיים.
בהמשך לכך אפשר לומר שמוסד הנישואין קיים וההלכה רק מכתיבה מסגרת לנישואין, כמו ששיטות משפט אחרות מכתיבות מסגרות אחרות.
לא הבנתי מה עניין אורתודוכסיה לכאן. הרעיון שההלכה היא שיטת יישום מסגרות 'טבעיות' יכולה להיאמר על כל שיטת משפט אחרת שאינה ההלכה.
ר' מיכי,
כאמור, הרעיון הוא שאדם יוצר לעצמו עולמות אלטרנטיביים לברוח אליהם. אני לא יודע מה מוגדר כערך ומה לא, אבל תרבות הספורט, הארי פוטר ובכלל ספרות יפה, תקשורת כפי שהוזכר בהודעה מעלי ומסיבות הם סוג של עולמות וירטואליים שמספקים להמון בריחה.
מותר החרדיות בעניין הזה היא שהבריחה שלה היא סביב רעיון הא-לוהות שהוא הדבר היחיד שאינו הבל כפי שלימדונו רבותינו הגרי"ד וליבוביץ', וכפי שרמז ספרן.
החיסרון שלה היא שהיא מספקת בריחה טוטאלית מהחיים ו/או שהיא כורכת בהכרעה הערכית פרזיטיות ובערות כערכים מוחלטים, ולכן, טוב שאפשר להיות סתם מיזרוחניק.
אגב יש גם עולמות ערכיים שמבוססים על הבלים שאין להם קשר למציאות ואינם היהדות החרדית - למשל תנועות שמאל רדיקליות שמפתחות עולם וירטואלי שבו האוייב לא מסוגל להזיק בפני עצמו וכל נזק שנגרם ממנו הוא תוצאה של מעשינו אנו ולכן עלינו להילחם בעצמנו על מנת לגרום לנזק להפסיק ולהישפך מהאוייב, בעל כורחו וכל זאת בטענות ערכיות לפי כל מובן שהוא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 21:56 |
|
| |
מציץ כתב: החרדיות , לפחות הגירסה הארצישראלית שלה , היא התרסה נגד הערכים התכליתיים השולטים בכיפה. בעוד בעולם רווחת תפיסה שאדם צריך להיות יצרני , לעסוק בדברים ה"אמיתיים" וה"חשובים" , כמו פרנסה והתקדמות בחיים והנאה מהחיים, החרדיות מציעה התעסקות בלא כלום, אבל במידה לא פחותה של רצינות והתמסרות .
התיאוריה אולי הולמת את המעריצים המשווים באובססיביות בין התרגום של רות לבנית לעמנואל לוטם ותמהים איזה מהם משקף יותר את עולם שר הטבעות . לחרדים, לעומת זאת, אין כל סיבה לחשוב שהם מבלים את זמנם ב"התעסקות בלא כלום". מבחינת רובם ככולם, עשיית המצווה יכולה להניב תועלת לא פחותה מזו שביציאה לעבודה או בחיפוש אחרי אהבה, תועלת מוחשית וברורה, בעולם הבא והם מצפים לתגמול אפילו בעולם הזה. לא ניתן להלביש בכוח אמונה לייבובצ'יאנית על אנשים שמאמינים בדרך התמימה, הישנה והמסורתית, ולפרש את התנהגותם לפיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 22:15 |
|
| |
אף אחד לא מתווכח על זה שהשיח החרדי מאופיין, גם בארץ וגם בחו"ל, כהכחשה ברמה מסויימת למציאות הטבעית. יציאה לעבודה, בטחון ברופאים, מציצה בפה, אמונה במדע של חז"ל ועוד נושאים שנמצאים בשיח הציבור החרדי מראה שהמציאות לא תופסת המקום שהיא תופסת בתרבות המערבית.
האם חינגת ל"ג בעומר מורה במיוחד על תופעה זו? אני חושב שהתשובה היא שלילית. אפשר לדמיין ציבור שמעורה בהוואי העולם ומתייחס בצורה אחרת למציאות, והוא עדיין מתרגש ביותר מהילות רשב"י אבי תורת הסוד, בין אם זה נכון או זה לא נכון.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 22:25 |
|
| |
ממללא
"מותר החרדיות בעניין הזה היא שהבריחה שלה היא סביב רעיון הא-לוהות שהוא הדבר היחיד שאינו הבל כפי שלימדונו רבותינו הגרי"ד וליבוביץ', וכפי שרמז ספרן."
כשרעיון הא-לוהות הוא מושא לבריחה - הוא מופקע משמו וכמעט שכל ערכו שנשאר בו הוא שלכל הפחות לא בורחים לסמים...
ולמיודעי בעצכ"ח לעצם הנושא הנידון הרשו לי להעלות הירהור כפירה במודל העצכ"חי שכאן. רבים מהטוענים מניחים כמובן מאליו שלוש הנחות: א. ההבחנה ברורה בין תכליות בעלות מעלה, לבין היזדקקות למלאותם של החיים הנחשבת כנחותה. ב. הבחנה בין הכוחות השכליים - הקוגניציה, לבין המימדים הרגשיים / חושיים כשתי פונקציות בעלות ערך שונה, וזו איננה ברורה בעיני. ג. הנחה כי כל התכלית היא מלאותו של העוה"ב השוללת את מלאותו של העוה"ז.
המכנה המשותף לכל הנ"ל הוא תפישה אנתרופולוגית של האדם מיסודו של המו"נ כיצור תבוני שכוחותיו האחרים אינם אלא משמשים נצרכים אך נחותים.
א. מדוע שלא נסבור שלכל הפחות גם הפעילות והחיים בעולמנו זה היא תכלית לעצמה (בבחינת 'וכבשוה'. ב. המודל האנתרופולגי האלטרנטיבי הוא האדם הוולטרנסיטי (-הרצוני), ויודגש אינני מדבר על תפישה נטישנית, אלא על תפישה שתניח שהאדם הוא יצור הוליסטי שכל כוחותיו משמשים ומשרתים אלו את אלו - אם תרצו כמשל ניתן לראות את תפישת המו"נ לגבי העיקרון שהאדם איננו תכלית הבריאה, אלא כל הבריאה היא איש אחד בעלת קשרים והיזונים חוזרים. הוא הדין השכל איננו תכלית האדם אלא כל האדם הוא עולם קטן אחד בעל קשרים והיזונים חוזרים, לדברי המושג נפש האדם אחת היא של הרמב"ם יתפרש (גם אם הרמב"ם לא התכוון לכך) כביטוי לכך שיש להתבונן על הכוחות שבאדם כמערכת שלמה שלכולה ערך אחד, ולא למספר את מעלתו הערכית של כל חלק! ג. לפי התפישה האנתרופולוגית שלעיל - אף הזיקה לעולם זוקקת יחס לכל ההיבטים שיכולים להשפיע על מכלול כוחות האדם. (ברי, שאיני נכנס למינוי התזונה לכל מימד שבאדם) ממילא האדם צריך להיבנות גם ע"י חוויות רגשיות (שלהן חלק ניכר בהבנית האינליגנציה הרגשית) שללא אלו יורעו תיפקודי כוחותיו. יתר על כן, אף הנבואה אינה שורה אלא מתוך שמחה, ואם נרחיב את המבט נפרש שהשגות רוחניות אינן נבנות רק ע"י קוגניציה אלא שלובות בהתרחבותה של האינטיליגנציה הרגשית (לענ"ד ביטוי מודרני מרחיב למושג כח הדמיון; ואם תרצו בניסוח ממותן - צמיחת ההיבטים הקשורים לרצון = הכוחות הנפשיים).
אכן אינני מדבר ספציפית על חויה מסוימת - כגון כיצד ל"ג בעומר מקדם עולמות רגשיים באדם, שכן שאלה זו היא אינדוודואלית, ותלויה מאוד באופי החגיגה של כל חוגג, אלא הלגיטימציה העקרונית להיזקקות לחוויות רגשיות / חושיות.
אזהרה: שאלת המידה והגבול אינה רלוונטית לעצם הטיעון - כך שאין בטיעוני כל לגיטימציה להתרת תאוות - ואין נידון זה רלוונטי לגוף הטיעון.
גוף הטיעון אם אנסו לחדדו - איננו שכליים נפרדים הנבנים מתוך השכלתינו ואילו צרכינו הגשמיים אינם אלא אילוצים שמוטב שנסגפנו מהם. אלא אנו יצורים חיים שחיינו במילואם שלובים בעולמינו הרגשי / רצוני - וכמציאות חיים אנו נבנים בכל הכוחות יחד ואלו משפיעים זה על זה ומוטל עלינו לפתח את מלוא חיינו האישיותיים.
(אכן, לאמור, יש בדברי לא מעט עירעור על ההרכיה המקובלת בין רוחני לגשמי, ושמא אף היא אינה אלא הצגה אניליטית של מידת ההשפעה והמאבק אותו אנו חווים, על מנת להדגיש את שני הצדדים, ותו לא. - אגב מי יחכמיני בפסוקי חמשה חומשי תורה - האם יש אמירה ברורה למעלתו של הכוח השכלי, או להצבעה ברורה על דיכטומיה? - ונא לא להשיבני מסיפור אדם הראשון שכל כולו משל סתום, ואפשר לפרשו איך שרוצים!)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 23:27 |
|
| |
אולי ב'שמות' "הראני נא כבודך ...והודיעו : כי לא יראני אדם וחי" - כל עוד שהוא חי ונפשו המשכלת כלואה\שוכנת בחומר\גוף גשמי ודבקה בו 
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 23:29 |
|
| |
איני יודע מהיכן להתחיל . אני חושב שכדאי להתחיל בהבהרה כללית.
דברי דלעיל אינם בגדר הצגת משנה סדורה ומגובשת , אלא יותר בגדר תגובה בעלת אופי אישי למאורע מסוים . אתמול היה ל"ג בעומר ואלו בערך המחשבות שחלפו אז במוחי ומשום מה ניסיתי להעלותם על גבי הכתב ולשתף אותם כאן .
אני מרגיש עכשיו שיתכן שהקשר הלוגי בין הבעיה שלי עם ל"ג בעומר לבין שאר הדברים שכתבתי אינו נהיר למי שאינו שותף לאותה נקודת מבט ואותם מחשבות שחלפו בראשי בליל אמש. למרות המחמאות של השכן ואוסו בוקו (תודה!) אין לי את הכשרון להעביר במדויק את נקודת מבטי על כל העניין ועל התחושות שזה מעורר בי , אולי באידיש כאשר אני מדבר עם אנשים בעלי רקע דומה הייתי מצליח בזה יותר. באופן כללי אומר רק שהתעוררתי לחשוב על , האנשים הקטנים (בעיני) שזו עולמם ושכל חייהם סובבת סביב דברים כאלה, ועל שורש רגש הדחיה שזה מעורר בי.
מה מיוחד בחגיגות האלה של ל"ג בעומר בערב ? אני חושב שלמעשה מדובר בפריצה לרחוב של הטישים של לילי שבת. כלומר , כאשר מצרפים לטיש, מגברים רבי עצמה וזמרים מחוננים , יחד עם איזו אמונה מיסטית בסגולות המיוחדת של היום , הישועות , הרפואות ובכלל - רשב"י, שאלה דברים שלמענם יש לרקוד , להרגיש "געהויבן", זו התוצאה המתקבלת . יש גם משהו בדברי אוסו בוקו ששורש הרגשת הדחיה היא במחויבות והקרבה שאדם מרגיש, וזו בעצם פעולתם של המגברים שמנסים לסחוף אותך בעל כרחך , גם אם ויתרת על הנוכחות בפועל , לחגיגה ולכל האפסות שבה.
עוד זאת אוסיף שהנימה שלי (בעניין השיגעון והנורמליות וכו') לא היתה שיפוטית אלא דסקריפטיבית. ניסיתי לנתח את שורש תחושת הדחייה והבעתי אותה בשפה שלה . המסקנה האישית שלי היתה לצד אחר.
אני חושב שזה עונה על מקצת מהשאלות שנשאלתי. ועתה אגיב בפירוט למקצת מהדברים.
מיכי ובוקר טוב
דברי בעניין ההתרסה, הניגוד לטבע וכו' הם בגדר תיאור מצב אובייקטיבי , איני בא להסביר מדוע אנשים חרדיים/דתיים בוחרים בכך, איני מייחס להם השקפות פילוסופיות כאלה או אחרות וגם איני בא לטעון שמדובר באופיום להמונים , אלא מנסה לאמץ נקודת מבט חיצונית מסויימת על ההווי הזה ומבחינה זו נראה לי מדוייק לומר א. שההלכה היא סוג של עולם שמתקיימת בבועה משלה כמו שתיארתי למעלה וב. שהחרדים מוסיפים לכך שכלול נוסף בכך שהחיים בבועה הופכים אצלם לחזות הכל.
צ'אוט
האם אני מפריע למישהו, אם וכאשר אני מרגיש תחושות של דחיה? למה לי אין זכות לכך?
ממללא וגם וגם
התגובה שלי לא היתה להיבט של הוולגריות (אינני כזה אנין דעת) , אלא יותר להיבט של הריקנות , לשמחה מה זו עושה. אמנם יש משהו בהשוואה לאקסטזה , וזה בהתכוונות הנפשית למען משהו בלתי קיים. וכאן אני רוצה להדגיש שוב שנימת דברי היתה דסקריפטיבית , תיאור התוכן של תחושת הדחייה. ניתן לומר שהלך הרוח המתגלם בתחושת דחייה כזאת היא אותו הלך רוח של להיות אבל בין חתנים (משהו תורשתי אצלי) שיכול להתקיים ביחס לכל מצב שבו אנשים שמחים יותר מדאי , אבל במקרה דנן מדובר בתגובה למשהו שבא לידי ביטוי לא רק נקודתית בחינגה זו או אחרת אלא מדובר במאפיין של כלל החיים החרדיים , החגיגות של ל"ג בעומר הם בסך הכל הרקע שעליהם התעוררתי לחשוב על זה מהכיוון הזה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 23:31 |
|
| |
יש לי עוד מה להוסיף ולהגיב על דברים נוספים , אלא שאין לי כוח עכשיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2006 00:03 |
|
| |
מציץ_ונפגע:
זכותך לחשוב ולהתנהג איך שאתה רוצה. השאלה היא האם הגרוי הזה (היינו חינגת ל"ג בעומר) אמורה להוביל את האדם השלם לתגובה שתיארת.
(במאמר המוסגר: כל גרוי שהוא מסוגל לגרום לאדם הבלתי שלם להגיב בכמעט כל דרך אפשרית. האדם הבלתי שלם יגיב לגירויים מבחוץ כפי החולשות הפנימיות שלו, והדברים עתיקים. אנחנו דנים כאן, האם גרוי מסויים אמור, מעצם טבעו, לגרום לתגובה מסויימת. למשל, רצח ילד, מעצם טבעו יעורר בעצם אצל האדם מחשבת סלידה.)
טענתי הוא, שיש כל מיני אנשים בעולם, וזכותם לנהוג איך שנוח להם, כל עוד זה לא מפריע לאדם אחר. זיהוי חינגה זו עם חסרון ההתייחסות למציאות שזה (חוסר המציאותיות) ממילא גורם לתוצאות שכולנו סובלים מהם, היא לא נכונה - לדעתי.
התקדמתי עוד שלב וטענתי, שהסיבה שאתה נגעל מהחינגה, הוא לא בגלל החינגה כשלעצמו, אלא בגלל התיעוב (כדבריך) שאתה מרגיש כלפי ציבור מסוים. סיימתי בתפילה, שעם השנים תתגבר על התיעוב הזה, ותוכל להעריך את החינגה כמות שהוא באמת, דהיינו אנשים שמחים ומאושרים מסיבה מאד אמיתית ועמוקה מבחינתם.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2006 00:04 |
|
| |
מייציץ
באמת תענוג לקרוא אותך.
האם אין בדבריך פשוט ביקורת על טכסים בכלל? הרי בדרך כלל טקסי שמחה ואבלות אינם נערכים בזמן אמת. אין סיבה שאדם ישמח בקום המדינה בה' באייר דווקא, כשם שחתונה נערכת בעצם הרבה לאחר שהתקבלו ההחלטות המרגשות באמת ולשמחה מה זו עושה (בזמנו הצעתי לזוגתי שנעשה קדושין ע"י שליח ואנו נשב בסמי בורקס בנתניה ונשתה קפה בזמן שהאורחים ירקדו). גם להיפוך בלוויות אפשר לראות שהחברא קדישא מוציאים את הנפטר ופתאום אנשים מתחילים לבכות, למרות שכבר כמה וכמה שעות הם מודעים לבשורה המרה וכיוצ"ב רבים.
אבל כפי שלמדנו רבינו השועל אנשים זקוקים לטקסים, שאלמלי רקדו הציידים עם בנות הכפר לא היה לו מתי לצוד תרנגולות. ואולי זהו חסרון שלנו שאיבדנו את היכולת לשמחה ועצב "לפי הזמנה" עם החלשותו של כח המדמה לטובת הביקורת הרציונלית, וצ"ע. (אפשרות שניה היא שבעידן המחשב הטלויזיה והרדיו הגירויים שמציע הטקס כבר "לא שווים". לדוגמא לאכול עד מילוי הכרס זו אטרקציה רבתי אצל אנשים רעבים, וחסרון אצל אנשים בדיאטה.)
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2006 10:06 |
|
| |
ההגדרה של החרדים כבונים לעצמם מציאות וירטואלית שבה הם חיים את חייהם, כשהם מכחישים ככל יכולתם את אמיתותו של העולם החומרי והרוחני הנמצא מחוץ לגבולותיהם נכונה מאוד. על מנת להנחיל את התחושה שכל העולם הממשי הנראה לעיניים והנשמע לאוזניים והמורגש בכל החושים הוא למעשה אחיזת עיניים, ישנם אין ספור אמרות סיפורים ורעיונות. ברור שתכונה זו משותפת לדתות רבות ובודאי לתרבויות קדומות, אשר תלו את כל המתרחש לעיניהם ברצון הרוחות והאלים. העניין הוא שלהבנתי ההתרסה וההכחשה באים דווקא מהצד השני, כלומר מבעלי חשיבה חילונית ורציונלית. הרי הסיבה שכל הדתות בונות לעצמן את עולם וירטואלי, היא למעשה הצורך במתן משמעות נעלה יותר לחיים ולהעניק להם את המימד הנצחי כפי שכבר כתב כאן אחד מקודמי. דומני שמוסכם על כולם כי השלווה האושר והשמחה, נמצאים בקרב המאמינים בני כל הדתות והאמונות במידה רבה יותר מאשר אצל בעלי חשיבה חילונית שאינם מאמינים בכל אלו. מבחינתו של האדם שאינו מאמין מדובר פשוט בחוסר ברירה, הוא איננו מסוגל להאמין בכל אותו עולם וירטואלי המעניק לשוהים בו כ"כ הרבה יתרונות. זהו ג"כ המונח "גן עדן של שוטים" או כלשון הפסוק בקוהלת "יוסיף דעת יוסיף מכאוב". בנוגע לשאלת ההתייחסות לאותו עולם וירטואלי והאם ניתן לטעון שהוא איננו טוב פחות מהעולם שמחוצה לו? אם ההגדרה של טוב היא התרומה שלו לחיים בתוכו, ברור לי שהוא טוב עוד יותר, אולם השאלה החשובה היא, האם די בכך שהוא טוב ואין צורך שהוא יהיה גם אמיתי? שאלה חשובה לא פחות היא כמובן, עד כמה העולם הוירטואלי הזה הוא בר קיימא במידת הכחשה כה גורפת של העולם שמחוצה לו? ויותר מכל מטרידה אותי העובדה שהעולם הוירטואלי הזה כופה את עצמו על כולם, גם על מי שאיננו חפץ להכיר בקיומו.
אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2006 11:24 |
|
| |
בןציוןכהנא:
החרדים מכחישים בכל יכולתם את אמיתותו של העולם החומרי?! אתה לא חושב שאתה קצת מגזים? החרדים מכחישים פרטים מסויימים של העולם החומרי. וגם זה תלוי בציבור החרדי המדובר. כמו שכבר העיר מציץ_ונפגע נטייה זו לא כל כך חזקה בבני חו"ל. מציאת משמעות לא תלויה בהכחשה של העולם החומרי, אלא בהוספת רובד רוחני. הרובד הרוחני אינו מכחיש, מעצם מהותו, את העולם החומרי.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2006 16:06 |
|
| |
בן ציון, אמירת נשמת בכותל מול הלטאה ! < תתעדכן >
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2006 17:11 |
|
| |
בןציוןכהנא,
דבריך מדוייקים להפליא כתמיד.
גו"ג,
אצל חלק מהחרדים יש מנגנון הכחשה להכשרת הפעילות הארצית: יש חובה דתית לעשות 'השתדלות', אך אין לה בהכרח קשר סיבתי להצלחה. כך למשל סיפר לי יהודי שכשמתקיימות הגרלות על סכום כסף גבוה במיוחד, הוא רוכש את הכרטיס במחיר המינימאלי ויוצא י"ח השתדלות, אבל לא יותר מכך כי אז זה חיסרון במידת הביטחון (כך הורה לו רב חשוב בציבור הליטאי - וכך ע"פ שיטת החזו"א שנדונה בעבר בפורום).
פה נכנסים דברי צ'אוטנג שיש בהם מידה של אמת: החרדי לא יכול לחיות לגמרי במציאות וירטואלית, שהרי בעיותיו הרפואיות, כלכליות, משפחתיות וכו' אינן שונות מבעיותיהם של אחרים. אלא מאי? החברה כחברה יכולה ליצור מנגנון שימעט את החיכוך בעולם ומצד שני יש מנגנון של אידאליזציה דתית של פעולות מחוייבות המציאות, כדלעיל (אגב, זה דומה להפיכת השירות בצה"ל כאידיאל דתי בחברה הד"ל).
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2006 17:54 |
|
| |
הסתירה בין האמונה כי הכל מוכתב מלמעלה וכל הפעולות הטבעיות אינן אלא דמיון, לבין המציאות המכתיבה נקיטת צעדים ממשיים היא בעייתית מאוד. הדוגמא לרכישת כרטיס פיס היא יפה, אבל לא חסרות דוגמאות שחרדים "מהדרים" בהשתדלות. נדמה לי שבענייני רפואה החרדים משתמשים יותר מכל אחד אחר ברפואה פרטית, ההורים אינם סומכים על הגזירה ומתחייבים עבור ילדיהם הון תועפות כשהם שוקעים בחובות לשם כך. נדמה לי שברגע שהופכים את המטרה למצווה, כמו "ונשמרתם לנפשותיכם" בענייני רפואה, "פרו ורבו" בבעיות פריון, או החובה של האדם להשיא את בתו לתלמיד חכם, ההשתדלות כבר איננה רק קנס אלא חובה דתית עליונה, בדיוק כפי שהאדם עושה כל מאמץ להשיג את הלולב המהודר בפתיחת האשכול. יחד עם זאת, אני בהחלט רואה כיצד ישנה חלוקה ברורה ביחס לסוגיה זו, בין האנשים הנמצאים בד' אמות של הישיבה והכולל, לבין אלו הנמצאים בעולם המעשה. הראשונים חיים בהחלט עם הערכים שהוזכרו של אמונה ובטחון, בעוד האחרונים אומרים זאת מן השפה ולחוץ. הפוליטיקאים המנהלים משא ומתן על הקצבאות או העיתונאים התוקפים את נתניהו, משתייכים בבירור לאלו שחיים באופן מלא את עולם המעשה ומפריחים ססמאות אחרות. נדמה לי שרוב הציבור החרדי משתייך יותר לקבוצה הראשונה, היות וכל התיאור של מציץ איננו רלוונטי על הקבוצה השניה. הם אינם מאושרים כ"כ מלולב מהודר ולא במדורות ל"ג בעומר, הם הרבה יותר דומים לחילוניים היושבים איתם לשולחן המו"מ או לחבריהם בעיתונות הכללית.
אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.
 |
|
|
|
|
|