בית פורומים עצור כאן חושבים

הרהורי ל"ג בעומר.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/5/2009 23:42 לינק ישיר 

ברשותכם, אני לא מבין מה הויכוח.

הרמב"ם ומסורת הדורות אומרים, שאת כל זמנו הפנוי יקדיש היהודי ללימוד תורה.
מי פה לא מסכים להגדרה הזו?
האם שנרב כתב שראוי לראות כדורגל בזמן הפנוי, אם רק למדת היום מילה בבוקר ומילה בערב?
הרמב"ם ורוב ככל המקורות מורים, שאדם צריך לחיות כראוי ולמלא את כל חובותיו החברתיות - המשפחתיות - המדיניות ואת כל הזמן שייותר בידו ינצל ללימוד תורה. גם אם אין לו כלל זמן פנוי, עליו לפנות בכל טצדקי זמן ביום ובלילה, כנראה בנוסף על קריאת שמע - למרות פשטות הגמרא בנדרים ובמנחות - כדי לקבוע עתים לתורה.

האם זה מה שמקובל אצל החרדים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2009 23:51 לינק ישיר 

מאיר,
אני מסכים לגמרי לדבריך, אבל נדב כתב כאן דברים אחרים:
כשב"ש וב"ה נחלקו בקריאת שמע מעומד ומוטה ברור שהם הבינו "בשכבך ובקומך" לא בכל זמן שכיבתך ובכל זמן קימתך אלא חד פעמית בזמן שכיבתך וקימתך, וכן הוא לגבי שאר הדברים כדמוכח מנחות צט עמוד ב'. כך נפסק גם להלכה ברמב"ם (ת"ת פ"א ה"ח ובלח"מ שם, וע"ע בסמ"ג) ובשו"ע בכמה מקומות (יו"ד רמ"ו ס"א וברמ"א שם, ר"ג סעיף ו' ורי"ג ס"ב). 

אין כאן שום דרישה לטוטאליות (וראה ברכות לה:), ואין במסורת הדורות שום רמז לדרישה כזו. אנו יודעים איך חיו  99 אחוז מהיהודים לאורך הדורות. מה שכן יש, והרבה, הוא בודי מסורות ובודי הלכות של"ג בעומר באמת ראוי להיות יום חגם מכמה וכמה סיבות ואכמ"ל.

לכן ברור שיש חובה ללמוד כל הזמן, וזה אינו סותר את העיסוק בדרך ארץ ובדברים נחוצים. החיוב הוא ללמוד כל הזמן הפנוי, אבל זו כן חובה טוטלית. וכן כתבו כו"כ אחרונים, וגם אנוכי הק' זהו שכתבתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2009 00:12 לינק ישיר 

יבוא נדב ויעמוד על שורו.

אני חוזר לנידון שלפנינו.
לכל אדם בכל תקופה יש פנאי במידה כלשהי. בתקופה המודרנית הפנאי הפך למרכיב מרכזי בסדר היום. הרמב"ם קרא לזה ימות המשיח.
היהדות מציעה תרבות פנאי גבוהה ונעלה, על פני תרבויות פנאי שונות ומגוונות. בכל זה אין עדיין שום קריאת תיגר על העולם ושום אמירה של ביטול או החלפת עולם עובר בעולם עומד.
אולם כאשר לימוד תורה או קיום מצוות באים במקום החיים עצמם, זו כבר פזה אחרת לגמרי. לא שאי אפשר לנמק את זה היטב, אלא שזה דורש מקור. ולמרבה הצער אין ממש כזה.

חרדי יכול לקחת ילד לרופא וללכת לחנות מהיום ועד אחרי מחרתיים. ההתייחסות שלו לכל זה היא כבזבוז זמן וככשלון. במקרה הטוב מדובר על פיוס הייצר הרע. לכל זה אין מקור כלל ועיקר ועל זה יש לבכות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2009 01:33 לינק ישיר 

אנסה למקד קצת.

אנחנו לא מתווכחים כאן על עיסוק במלאכה וכדומה, וגם  לא על השאלה אם יש מצוה ללמוד תורה.

השאלה כאן היא עקרונית. האם יש חיוב על היהודי להקדיש את כל זמנו הפנוי ללימוד תורה. 

אני טוען שיש מצוה ללמוד תורה אבל אין חיוב שכזה. "ביטול תורה" הוא  התעצלות בקיום המצוה הזו. כמו שבצדקה יש חיוב מינימלי ויש עין יפה וכו', ושייך לומר על פרט או על ציבור שהם אינם עוסקים בצדקה כראוי להם, אבל אין שום חיוב על האדם לתת את כל "ממונו הפנוי" לצדקה.  

מקורות שמהם מוכח שצריך לדעת את כל התורה אינם רלוונטיים. בזמן חז"ל היתה אפשרות כזו כפי שמצינו בבן דמא מפני שהתורה היתה קטנה יותר. בזמננו אין אפשרות כזו ממילא אם תופסים את "כל" התורה באופן  המקובל.

מסורת הדורות הבלתי מעורערת היא שיהודים חיו חיים נורמליים ולא הסתובבו עם רגשי אשם על כך שאולי עישנו נרגילה או פטפטו עם מישהו כמה דקות במקום ללמוד תורה בזמן הזה. אין זכר  לסוג כזה של לחץ בפוסקים (דברי ר"י לבן דמא כבר ראיתי באיזה שהוא מקום שהם לדחותו מחכמה יוונית ואחפש זאת, מ"מ לכלל הלכה לא הגיעו) עד שהגיעו כמה משגיחים (או אנשים בעלי אופי של משגיחים) בשני הדורות האחרונים והצליחו להכניס חלק מן הציבור להיסטריה.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2009 08:22 לינק ישיר 

נדב

בעניין הזה יש מקום לדון, אבל הייחוס של הפאניקה הזו לשני הדורות האחרונים אינה מדויקת.
ראשית, נדמה לי שהאוירה הזו מקורה אצל הגר"א. סיפורים לרוב יש עליו, על לחץ שהוא חי בו בנושא הזה.
יש גם ציטוט די מפורסם מהמגיד של הב"י, שאמר לו פירוש חדש בפסוק פלס מעגל דרכיך, שאם נכשלת בחצי פסיעה ולא הרהרת בדברי תורה, עליך לשוב מיד ללימודך עוד לפני שתשלים את הפסיעה.
ואם הזכרתי את זה, אז כמובן כבר בגמרא יש מושג של 'לא הלך ד' אמות בלא תורה'. ואי אפשר לו לתמיד חכם בלא הרהור תורה.
אז נכון שמדובר על מעלה ליחידי סגולה. מה שקורה בישיבות הוא בסך הכל, שמחנכים את כולם למצוינות מוחלטת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2009 12:30 לינק ישיר 

נדב,
זה כבר מתקרב מאד. אבל המונח 'ביטול תורה' אומר שיש חיוב ללמוד כל אימת שיכולים. השאלה מה נקרא 'לא יכולים', כלומר שאלת ההיסטריה, היא אכן שאלה אחרת, ולגביה אני מסכים לגישתך (שכל עיסוק נורמלי אין כל בעיה לעסוק בו). אבל אפילו לגבי השאלה הזו לא נכון לומר שאין את זה במסורת שלנו, וגם לא נכון שבשכבך ובקומך מדובר על פעם אחת, שהרי גם אם זה נכון יש ושיננתם, ויש והגית וכדו'. להציג כאילו שפרק בבוקר ופרק בערב זוהי המסורת שלנו זה אבסורד. זו דעה אחת, ולדעתי דעה שולית. גם בשיטת רי"ש או ר"ש (שלכאורה מסתפקים בפעמיים ביום), לאחר הסתירה בין ברכות למנחות, האחרונים לא מסבירים כך, וכנ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2009 13:30 לינק ישיר 

אור שמח פ"א מתלמוד תורה (הועתק מפרויקט השו"ת, לא במילואו)

<אעתיק מה שכתבתי בחידושי זה כביר.
ביומא דף י"ט ע"ב, השח שיחת חולין עובר בעשה, שנאמר (דברים ו, ז) ודברת בם, והנה נראה דרבא אזיל אם קריאת שמע דרבנן, ומוקי ודברת בם לדברי תורה (ברכות יג, ב), אבל למאי דקי"ל דעל ק"ש קאי אין שייך זה לדרוש בם ולא בדברים בטלים, ונראה לי לבאר, דבאמת כל המצוות המה שווים לפחות שבפחותים ולמשה רבינו ע"ה, דתורה אחת יהיה לכם כתיב (במדבר טו, כט), וחיוב המצוה גבול יש לה, כמו נטילת אתרוג בנינוע בעלמא יצא, רק המדקדקים נושאין אותו כל היום וכיו"ב, ולכך לא כתבה התורה מדות רק ברמז, דלמשל מדת הנקמה (יומא כג, א) כל ת"ח שאינו נוקם ונוטר (כתובות יז, א) ומלך שמחל כו', ולכך אין זה חוק בפרט שווה לכלל הישראלי, רק כל אחד לפי ערכו, רק נקימה דממון זה שווה לכולם, וכן בגאוה וכי"ב, וכן לפנים משורת הדין, ובקור חולים וקבורה וכו', והדברים ארוכים בספרי המחקר.
ונמצא מצוות ת"ת אשר בוודאי אם יבקש האדם טרף ומזון בכ"ז אינו נחשב למפריע מצוות ת"ת, ואספת דגניך כתיב (דברים יא, יד), וכן למשל אדם חלוש המזג, וכן כל אחד לפי ההכרחיות שלפי הרגלו, וכן לפי טוהר נפשו של אדם, כי אינו דומה בחיוב ת"ת האיש אשר נפשו מרגשת בשכלה הזך ונקשרה בעבותות אהבה לתלמוד תורה, לאיש אשר כוחות נפשו נרפים ועצלים, לכן איך היה מחוק הבורא לחוק חיוב ת"ת לכל ישראל, ונתן תורת כ"א בידו, ואין לאל יד האנושי ליתן המדה האמיתית לזה, לכן באו חכמים ופירשו לנו גדר מרכזן האמיתי של ת"ת, ק"ש בשחרית, ק"ש בערבית, קים והגית בה יומם ולילה (מנחות צט, ב), כיון שלומד קבלת המצווה ואזהרתה בשחרית ובערבית כבר קיים מצוותה, אולם יתר מזה הוא בכללי המצוות אשר נבדלו ונפרדו בזה כל איש לפי ערכו ומהותו, והיא כמו הסר מן המדות המגונות אשר נפרדו זה מזה, ובוודאי צריך להתעצם בה האדם בכל יכלתו, כי כפלה התורה הרבה פעמים ענין למודה, וצריך האדם להלהיב נפשו לשקוד על דלתותיה, כאשר הרבו לדבר בזה הספרים הקדושים, ולכן אמר (שמות יח, כ) והזהרת אתהם את החוקים ואת התורות, ודבר השווה לכולם והודעת כו' ילכו בה ואת כו' אשר יעשון, שבזה אינו שוה, רק כל אחד לפי מה שהוא אדם.>

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2009 13:37 לינק ישיר 

ושננתם לבניך ודיברת בם, בשבתך בביתך ובלכתך בדרך ובשכבך ובקומך...
חומש דברים פרק ו פסוק ז

פסוק יסודי זה הינו חלק מקריאת שמע מפסוק זה לימדו חכמים שכל יהודי מצווה ללמד את בנו תורה. כן לימדו מפסוק זה שיש מצווה על כל גבר יהודי לעסוק בתורה ביום ובלילה. מצווה זו חיובה על האב לבדו ולא על האם....

"חכמי ישראל נתנו ללימוד התורה חשיבות עצומה. המשנה אומרת שמצווה זו שקולה כנגד כיבוד אב ואם, גמילות חסדים, הגעה לתפילה לפני הזמן, הכנסת אורחים וביקור חולים, כולן יחד. הגמרא במסכת פסחים פרק עשירי אומרת שהעולם נידון בחסד במשך 26 דורות שבהם היה קיים העולם בלא תורה, ומכך למד הגר"א שמאז אין העולם יכול להתקיים רגע אחד בלי לימוד תורה, ולכן תמיד במוצאי יום כיפור היה ממשיך בלימודו עוד כמה שעות, מתוך חשש שבזמן זה איש לא יילמד תורה, ואז לא יוכל העולם להתקיים(דרוש מקור)"

לא ימוש ספר התורה הזה מפיך, והגית בו יומם ולילה
ספר יהושע

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%A6%D7%95%D7%95%D7%AA_%D7%AA%D7%9C%D7%9E%D7%95%D7%93_%D7%AA%D7%95%D7%A8%D7%94

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2009 13:47 לינק ישיר 

מיכי,

השאלה מה נקרא 'לא יכולים' ?

- יכולת האדם מוגבלת על ידי החובה המוטלת  לסיפוק  צרכי חייו לישא בעול צרכיו ויחד עם זה ללמוד תורה - ובכלל 'צרכים', מה שהרמב"ם כותב בשמונה פרקים פ"ה, גם במידה והצרכים הם להרחבת הנפש במקרה של דיכאון שנופל על האדם עקב כובד מאורעות חייו כמו "שמיעת הניגונים טיול הגנות.." וכו',  או כתוצאה מעיון ממושך הדורש עבודת המוח והתאמצות השכל "דירה נאה ואשה נאה ומטה מוצעת לתלמידי חכמים כי הנפש תלאה ותעכר המחשבה בהתמדת עיון הדברים העכורים ( = עניינים עמוקים) כמו שילאה הגוף בעשותו המלאכות הכבדשות עד שינוח וינפש ואז ישוב למזגו השווה"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2009 14:08 לינק ישיר 

לבעל בעמיו

איזה חידוש אתה מוצא במקור שהבאת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2009 14:49 לינק ישיר 

צענע,
האו"ש הזה הוא אחד האחרונים שהתכוונתי אליהם בדבריי לעיל. החידוש הוא שכתוב בו את מה שאני אמרתי (שהחיוב הוא תמידי ולא חד פעמי, ובכל זאת אפשר לעסוק בדרך ארץ בלי חשש). וכ"כ הנצי"ב ועוד.
ועד שאת שואלת מה החידוש בדבריו, לא זכיתי להבין מה החידוש במקור שהבאת את [על כך נאמר: קשוט עצמך תחילה]:
א. לא כתוב בו מאומה שנוגע לענייננו. כל מה שהדגשת מוסכם כאן על כל המתדיינים. ללמוד ביום ובלילה יכול להתפרש לפי כל הצדדים כאן. זה פשוט לא רלוונטי לענייננו.

ב. גם אם היה כתוב בו משהו, מה זה אומר? שאיזה ויקיפד אלמוני כלשהו החליט לומר זאת? את מצטטת אותו כאילו זה היה איזה רמב"ם או פסוק בתורה.

אז הנה ציטוט אחר:
"חייב אדם לעסוק בתורה רק פעמיים ביום, שנאמר "בשכבך ובקומך", ומצוות תלמוד תורה היא בכלל המצאה של הדור האחרון, ואינה אלא מצווה שולית ולא חשובה" (מכתבי הרב את ריבנו, שם, שם).
אז כרגע המקורות שקולים, לא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2009 15:28 לינק ישיר 

למיכי

קודם כל כוונתי היתה לשאול את בעל בעמיו אם הוא מוצא חידוש במקור שהביא מעבר לדברים שהבאת ובהם כבר סתרת את דעתו של שנרב.התעניינתי לדעת אם בעל בעמיו סובר שיש כאן חידוש שאולי ישנה את נקודת המבט על הדברים.
גם אני לא מצאתי עדיין שינוי לעומת הדברים שהבאת.
עכשו לגבי ויקיפדיה.
אני בוחנת כל ערך לגופו וכאן היה נראה לי שכותב הערך המסוים הזה מבין ענין.
חלק מהמטרה שלי היתה שאולי יבוא מישהו ויסתור את הנאמר וכך אני אבין שטעיתי.
{ולידיעתך אני לא מביאה מקורות כדי להוכיח שצדקתי  אלא כדי לדון בהם .}

ולמה הבאתי מקור זה דווקא? כי אני שאלתי בעמוד קודם מה הפשט של ושיננתם לבניך ודיברת בם בשבתך בביתך,ובלכתך בדרך. לא קיבלתי תשובה.
היה נראה לי מפשט הדברים כי אם זו לא טוטליות מהי טוטליות?ואכן מי שכתב את הערך הביא את התשובה שחשבתי עליה שהיא היא פשט הדברים.(וסיפור הגר"א לגבי מוצאי יום כיפור היה מעניין ואולי אחד הקוראים יביא מקור.)

ולגבי המקור בשורה האחרונה שהבאת-לא מוכר לי.מיהו מהו?

ובכלל אולי אבין אחת ולתמיד מה האינטרס של גדולי הפוסקים בדורינו שהם ממציאים כאלה דברים?אם גם בחו"ל פסקו כך הגדולים אז זה לא עניין של השתמטות מהצבא אם כן.מה העניין של פוסקי דורינו להפוך את החרדים לעניים?.

תוקן על ידי צענערענע ב- 15/05/2009 15:44:14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2009 15:40 לינק ישיר 

משעשע לקרא את הרעיונות על מצוות תלמוד תורה, בעיקר על אלו שמתיחסים לרמב"ם, מה שהוא כתב כרעיון אוטופי.

כי הלכה למעשה, הרמב"ם בעצמו היה רחוק מלקיים,  כל מה  שציטטו משמו- שהוא כתב כאוטופיה,

באגרותיו הוא מספר בדיוק את סדר יומו העמוס בתור רופא , ובאילו שעות מאוחרות הוא היה שב לביתו,, ומרוב עיפות לא היה יכול לעמוד עלהרגללים ובמיטתו הוא כתב את האגרות

איפה שלש שעות ? להלכה למעשה הרי הוא פוסק שהאדם לא יהפוך את לימוד התורה לקרדום, להתפרנס ממנה, אלא יעסוק במלאכה, 

היום להיות שכיר זה שמונה שעות ואז היה 12 שעות ויותר. איך זה עולה בחשבוכם? אלא המצווה היא רק על העשירים?

מי יתן וכולם יהיו עשירים. אבל עד אז נא לדבר בהגיון, .

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 15/05/2009 15:46:03

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2009 21:37 לינק ישיר 

צענע,
רק להסיר מכשול. ה'מקור' שהבאתי הוא סתם נונסנס. כוונתי היתה לטעון שמקור מויקיפדיה הוא חסר כל ערך. זה שמישהו שם חשב כך או אחרת אינו אומר מאומה. אנחנו דנים ברמב"ם ואו"ש, ואת מביאה את כותב הערך האנונימי בויקיפדיה?! זה בערך כמו מישהו שיביא את מה שאמרה המורה שלו בכיתה ג' לגבי מצוות תלמוד תורה.
ואם את חושבת שהוא צודק, אז תאמרי זאת בשמך (ובעצם כבר אמרת, שהרי אין שם שום דבר חדש. וגם לא נכון שזה כדברייך ולא כנדב, כמו שהסברתי. לכן אני גם לא רואה מה יש לדון בדבריו, ולכן ברור שכן הבאת זאת רק כתימוכין לדברייך, ובמישור הזה זה לא שווה כלום).

ירוחם,
אז למה לדעתך הרמב"ם התכוין? הוא סתם כתב את הדברים כדי להשתעשע, או להתל בנו? העובדה שהוא היה עסוק כרופא אינה אומרת שזוהי הדרך הנכונה, או הלכתחילאית. פעמים רבות אלו שעוסקים עם השלטון מקבלים היתרים מיוחדים (כמו לימוד חכמה יוונית, תספורת בימי אבל וכדו').
האם גם איסור חזרה למצרים שהוא כותב בהלכותיו אינו איסור הלכתי כי הוא עצמו גר שם (ראה הערת הרדב"ז שם)?
אלו דברים בלתי רלוונטיים. אנחנו עוסקים בדעת הרמב"ם, ולזה מה שחשוב הוא מה שהוא כותב ולא מה שהוא עשה. כידוע, 'רמב"ם' זה ספר ולא אדם (אולי 'היד החזקה' היה אדם, אני לא יודע ).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2009 22:11 לינק ישיר 

רב מיכי
אולי תסביר לי איך אפשר  לקיים  את ההלכה יב  וגם לקיים את ההלכה הזו. זה אפשרי???

רמב"ם הלכות תלמוד תורה פרק ג הלכה י

כל המשים על לבו שיעסוק בתורה ולא יעשה מלאכה ויתפרנס מן הצדקה הרי זה חלל את השם ובזה את התורה וכבה מאור הדת וגרס /וגרם/ רעה לעצמו ונטל חייו מן העולם הבא, לפי שאסור ליהנות מדברי תורה בעולם הזה, אמרו חכמים כל הנהנה מדברי תורה נטל חייו מן העולם, ועוד צוו ואמרו אל תעשם עטרה להתגדל בהן ולא קרדום לחפור בהן, ועוד צוו ואמרו אהוב את המלאכה ושנא את הרבנות וכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטילה וגוררת עון, וסוף אדם זה שיהא מלסטם את הבריות.

תספר לכולם איפה אפשר להתפרנס ממשרה של 3 שעות!!

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרהורי ל"ג בעומר.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.